Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010

Ο Γιούνκερ παραδέχεται λάθη, ο Παπανδρέου επιτίθεται άγρια στην Ε.Ε.

Σε όλα τα ευρωπαϊκά Μ.Μ.Ε. γίνεται λόγος για τη στάση των εταίρων, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής. Ο Γιούνκερ, πάντως παραδέχεται ότι η Ε.Ε. έχει κάνει λάθος απέναντι στην Ελλάδα. Όχι γιατί δεν τη βοήθησε οικονομικά, αλλά αυτό που έκανε χτες και προχτές, έπρεπε να το κάνει προ πολλού.  
Σε συνέντευξή του παραδέχεται τα λάθη της Ε.Ε. και τονίζει ότι στο μέλλον θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί και αλληλέγγυοι σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει σε ένα από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. "Θεωρούμε ότι αυτό πόυ έγινε με την Ελλάδα, αν μη τι άλλο δείχνει έλλειψη σοβαρότητας κι ενασχόλησης της Επιτροπής με κοινά προβλήματα. Η παράλειψη λαθών πρέπει να μάς απασχολήσει σοβαρά στο μέλλον", δήλωσε μεταξύ άλλων στη μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας  ασκεί έντονη κα8ι δρθιμύτατη κριτική εναντίον των εταίρων μας στην Ευρώπη και αυτός ο θυμός του φιλοξενείται σε πολλά ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα των αυριανών εφημερίδων.

Όποιος έχει δυσκολίες,... ας βιαστεί!

Όλα μπορούν να γίνουν

Αντιπαράθεση και βία στην εκδήλωση μνήμης στη Δρέσδη

 Αριστεροί, δεξοί και αστυνομία


 
Η αστυνομία σε δράση σήμερα στη Δρέσδη
Από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί, από πολλά μέρη της Γερμανίας, ακροδεξιοί για να "χαλάσουν" την εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του βομβαρδισμού της Δρέσδης στις 13 προς 14 Φλεβάρη του 1945. Ήταν η αρχή του τέλους του φασισμού στη Γερμανία, όπως γράψαμε και σήμερα το πρωί. Από την άλλη πλευρά, ανένταχτοι αριστεριστές και πολίτες ενάντια στο φασισμό, στην ακροδεξιά και την ξενοφοβία, ήθελαν να δείξουν με την παρουσία τους, ότι είναι αντίθετοι στα πιστεύω αυτής της ακροδεξιάς ομάδας. Έτσι από τη μια οι μεν, από την άλλη μια ανθρώπινη αλυσίδα από 10.000 άτομα κατά της ακροδεξιάς, έφεραν σε δύσκολη θέση την αστυνομία, η οποία προσπάθησε να κρατήσει μακριά τη μία από την άλλη ομάδα. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν: "Η Δρέσδη δεν τους θέλει και δεν ανήκουν εδώ" (οι ακροδεξιοί), όπως είπε και ο δήμαρχος της πόλης κ. Όροστς

Δ. Χριστόφιας: «Όχι» σε απαράδεκτες παραχωρήσεις στον κ. Ταλάτ

Από το FOREIGN PRESS
Από τοΣτην επιστολή του προέδρου του ΔΥΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό απάντησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Στην επιστολή-απάντηση ο κ. Χριστόφιας αναφέρει ότι με λύπη διαπιστώνει «μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια από πλευράς συγκεκριμένων παραγόντων να παρουσιαστεί η δική μας πλευρά ως αρνητική για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων».
Τονίζει ακόμη ότι «ο κ. Ταλάτ, για λόγους δικής του προεκλογικής σκοπιμότητας αρνείται στο παρόν στάδιο να συζητήσει το εδαφικό».
Απορρίπτει δε κατηγορηματικά πιθανές σκέψεις να επιρριφθεί ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά για πιθανή αποτυχία του κ. Ταλάτ στις λεγόμενες εκλογές και αποκαλύπτει:

Επίθεση σε γερμανικό αρτοποιείο στην Ινδία

Υπάρχουν αρκετοί νεκροί
 
φωτο Ν24
 Πριν από λίγο, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, έδωσε την είδηση ότι στην Ινδία  έγινε βομβιστική επίθεση σε ένα αρτοποιείο γερμανικών συμφερόντων. Από την έκρηξη υπήρξαν δεκάδες τραυματίες και πολλοί νεκροί. Το περιστατικό συνέβη στα νότια της Ινδίας στην πόλη Πουνέ (παλιότερα Ποονά). Η τοπική αστυνομία δήλωσε στην εκεί τηλεόραση ότι πιθανόν πρόκειται για βομβιστική ενέργεια, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε. Αναμένουμε διευκρινίσεις.

Μέτρα & θυσίες


Γράφει ο: Φίλιππος Ζάχαρης*          Από το:ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Αποφάσισαν να στηρίξουν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εταίροι και η κυβέρνηση ανακουφίστηκε μετά τις αλλεπάλληλες συνομιλίες και τις συμφωνίες με όρους και κανόνες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες, με σθένος διακηρύττουν προς όλες τις πλευρές πως θα είναι δίπλα στην Ελλάδα για ότι και αν συμβεί στις δύσκολες ώρες που περνά. Δηλώνουν δε χαρακτηριστικά πως θα παρακολουθούν από κοντά (με ότι αυτό συνεπάγεται) τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος και οικονομική ανάκαμψη: «Στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τη δέσμευσή της να κάνει ότι είναι απαραίτητο, συμπεριλαμβανομένων νέων μέτρων για τη διασφάλιση των φιλόδοξων στόχων που έχει θέσει το πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα επόμενα χρόνια.

Την καλούμε να επιβάλει όλα αυτά τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο ώστε να μειώσει άμεσα το έλλειμμα προϋπολογισμού κατά 4% το 2010».
Ξέρετε τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει πως όχι απλά θα επιβληθούν τα νέα μέτρα αλλά κατά την διάρκεια του 2010 θα δοκιμαστούν και άλλα επιπρόσθετα στην προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται όχι απλά μείωση των μισθών, κατάργηση των επιδομάτων και γενικότερα σφιχτή οικονομική πολιτική, αλλά περικοπές από όπου και όπως να είναι.
Μέχρι λίγο πριν τις εκλογές, κανείς δεν περίμενε πως η χώρα θα βρεθεί σε τέτοια θέση λίγους μήνες μετά.
Κανείς δεν είχε προϊδεάσει τον ελληνικό λαό πως θα αναγκαστεί να κάνει τέτοιου μεγέθους θυσίες και ειδικά σε μια εποχή που οι θυσίες σημαίνουν μείωση της κατανάλωσης και των εξόδων σε μια χώρα που όλως περιέργως είναι από τις πρώτες σε κυκλοφορία πολυτελών αυτοκινήτων και τζιπ.
Ποιος άραγε είναι αυτός που «θα συμμαζέψει» και θα αναστείλει την επιθυμία των Ελλήνων για υπερκατανάλωση και καταφυγή στις τράπεζες για δανεισμό και πιστωτικές κάρτες;
Όταν το ίδιο το κράτος υπόσχεται σφίξιμο των λουριών, και οι τράπεζες προσφέρουν απλόχερα δάνεια, δε υπάρχει άραγε μια έμμεση υπόδειξη για τραπεζικό δανεισμό, όταν το ρευστό έχει απολέσει συνολικά την αξία του;
Και πως αντιλαμβάνονται, λέω, την πρόοδο αν όχι με την κίνηση στην αγορά, την κατανάλωση προϊόντων και την κυκλοφορία του χρήματος;
Γιατί εύρωστη είναι η οικονομία όπου οι συναλλαγές διεξάγονται χωρίς εμπόδια και το χρήμα διακινείται από την μία τάξη στην άλλη ακατάπαυστα. Γιατί μείωση του ελλείμματος δεν μπορεί να προέλθει απλά από μια γενική μείωση των δαπανών, αλλά από την συνεκτική οικονομική πολιτική που προϋποθέτει, παράλληλα με τις περικοπές, και κριτήρια ενθάρρυνσης για δημιουργία αναπτυξιακών υποδομών.

Laptop....2.000 ετων...ελληνικο φυσικα...

 Από το:ΑΛΕΠΟΥ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
O Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το αρχαιότερο- αναλογικό- λάπτοπ, μπορεί πλέον να μετονομαστεί σε Μηχανισμό της Ηπείρου ή της Κέρκυρας ή του αρχαίου Βουθρωτού. Γιατί μπορεί να πήρε το όνομά του από τον τόπο όπου βρέθηκε, γεννήθηκε όμως πολύ βορειότερα, ίσως στην αρχαία Δωδώνη, το αρχαίο Βουθρωτό ή την Κέρκυρα.
«Πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο στον κόσμο αναλογικό υπολογιστή που κατασκευάστηκε πριν από 2.000 χρόνια και υπολόγιζε με απόλυτη ακρίβεια τη θέση του Ήλιου, της Σελήνης και των πλανητών, προέβλεπε εκλείψεις και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων στεφανιτών αγώνων (σ.σ.: στους οποίους οι νικητές αθλητές στεφανώνονταν) της εποχής», εξηγεί ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Σειραδάκης, που εποπτεύει τη μοναδική στον κόσμο διδακτορική διατριβή για τον πολυσυζητημένο μηχανισμό, η οποία εκπονείται με ειδική υποτροφία του ΑΠΘ.

Κατάρα… έγινε και η Εγνατία

Προβλήματα και στο νομό, καθώς χιόνισε και σε χαμηλά υψόμετρα σε Ζαγόρι, Πωγώνι και Κόνιτσα. Επί ποδός νομαρχία και δήμοι, μεγάλες κατολισθήσεις σε Πλατανούσα και Ραφταναίους
Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν χθες στην Εγνατία Οδό από τις σφοδρές χιονοπτώσεις, ενώ με τους ίδιους… ρυθμούς συνεχίστηκαν και οι κατολισθήσεις στο νομό Ιωαννίνων. Στην Εγνατία Οδό, η οποία θύμισε για λίγες ώρες… Κατάρα, δεκάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν, καθώς μία νταλίκα «δίπλωσε» και έφραξε το ρεύμα από τα Γρεβενά προς Γιάννενα. Γύρω στις 5 το απόγευμα στην περιοχή της Πίνδου έπεφτε πυκνό χιόνι και παρότι τα μηχανήματα της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.» καθάριζαν το οδόστρωμα, το σοβαρό πρόβλημα δεν αποφεύχθηκε. Στα όρια του Μαλακασίου οι οδηγοί περίμεναν υπομονετικά να απομακρυνθεί η νταλίκα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς το Μέτσοβο, τα Γιάννενα και τις άλλες πόλεις της Ηπείρου. Να σημειωθεί, δε, πως λόγο της τριήμερης αργίας εκατοντάδες αυτοκίνητα από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας είχαν ως προορισμό τα Γιάννενα και τις τουριστικές περιοχές (Ζαγόρι, Μέτσοβο, Κόνιτσα). Στην περιοχή, μεταξύ Παναγιάς και Μαλακασίου, έμειναν ακινητοποιημένα 100 περίπου αυτοκίνητα, ενώ από το «δίπλωμα» της νταλίκας απενεργοποιήθηκε και η λωρίδα έκτακτης ανάγκης στο ρεύμα καθόδου. Όλες οι υπηρεσίες της Εγνατίας κινητοποιήθηκαν για να δώσουν λύση και τελικά, η αποκατάσταση της συγκοινωνίας ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το βράδυ. Την ώρα εκείνη το κέντρο ελέγχου σηράγγων (ΚΕΣ) Ανηλίου άρχισε να καταγράφει κίνηση των οχημάτων και στον κλάδο καθόδου. Και στο Περιστέρι Πρόβλημα, μικρότερης έντασης και διάρκειας, υπήρξε και στην περιοχή του Περιστερίου, όπου επίσης μετά τις 4 το απόγευμα άρχισε να χιονίζει. Και στο σημείο αυτό μία νταλίκα έφραξε το δρόμο, με αποτέλεσμα να σταματήσει η συγκοινωνία για όσα αυτοκίνητα είχαν ως προορισμό τα Γιάννενα. 

Εκδήλωση στη μνήμη των βομβαρδισμών της Δρέσδης

Υπάρχουν ακόμη αρκετοί που το έζησαν
 
Για μια ανοιχτή πόλη. Εναντίον της βίας και της ξενοφοβίας
 Αυτή η νύχτα από τις 13 στις 14 Φλεβάρη του 1945 θα αμείνει αξέχαστη! Η Δρέσδη ισοπεδώθηκε από τους βομβαρδισμούς. Οι άνθρωποι θυμούνται τις χιλιάδες των θυμάτων, που γέμισαν τους δρόμους και τα γκρεμισμένα σπίτια. Οι άνθρωποι θυμούνται τα χιλιάδες θύματα και προειδοποιούν για τον δεξιό κίνδυνο. Οι εκδηλώσεις μνήμης των σημερινών Γερμανών, άρχισαν με κατάθεση στεφάνου από τον πρωθυπουργό της Σαξονίας και το δήμαρχο της πόλης στο νεκροταφείο της πόλης στη μνήμη των 25.000 ανθρώπων που έπεσαν θύματα του βρετανικού βομβαρδισμού τη νύχτα της 13ης προς τη 14η Φλεβάρη 1945. Αυτό σηματοδότησε και την αρχή του τέλους του Ναζισμού.

25 Φεβρουαρίου η δίκη...

Από το Nonews

Μόλις τώρα τέλειωσε η διαδικασία...Το δικαστήριο ανέβαλε τη δίκη για τις 25 Φεβρουαρίου. Χαστούκι στον Τριανταφυλλόπουλο το σκεπτικό: Δεν μπορούμε να λαμβάνουμε υπόψιν το τι λέει ο καθένας (παλαβός) . Θέλουμε τα πειστήρια των εργαστηρίων.
Μετά ταύτα ο Γκιόλιας έχει σίγουρη την αθώωσή του και στο σκαμνί θα καθίσουν οι μηνυτές του...

Τασούλας για γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ

 Από τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Κυκλοφόρησε σήμερα, ύστερα από τις ζυμώσεις της εβδομάδας. Ο Αντώνης Σαμαράς θα προτείνει για Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το βουλευτή Ιωαννίνων και πρώην υφυπουργό κ. Κώστα Τασούλα. Ευχάριστο αυτό για τους Γιαννιώτες ψηφοφόρους του. 
Η εκλογή προβλέπεται να γίνει την επόμενη Παρασκευή. Ο μέχρι τώρα γραμματέας Γ. Τραγάκης, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των νέων καιρών κι έχει φθαρεί, εδώ που τα λέμε. Τόπο σε νέο αίμα, θέλει ο Σαμαράς και καλά κάνει.  Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα ως επικρατέστερος για τη θέση εφέρετο ο βουλευτής κ. Α. Λυκουρέντζος, αλλά δεν του βγήκε.  Ο Τασούλας θεωρείται καλή επιλογή, αφού έχει την αποδοχή της πλειοψηφίας των συναδέλφων του.
Ο Κώστας Τασούλας πολιτεύεται στα Γιάννενα, όπου και εκλέγεται συνέχεια. Σημειώνεται επίσης ότι ήταν από τους λίγους βουλευτές που είχαν ταχθεί δημόσια υπέρ του κ. Αντώνη Σαμαρά πριν την εκλογή. Ο κ. Σαμαράς τον κάλεσε σήμερα στο γραφείο του και του ζήτησε να είναι υποψήφιος για τη θέση. Ο κ. Τασούλας τον ευχαρίστησε και αποδέχτηκε. ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΩΣΤΑ ΤΑΣΟΥΛΑ!

Με αίτημα Γιώργου η εμπλοκή του ΔΝΤ

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝ ΕΝΤΟΠΙΣΘΟΥΝ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ, ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΚΑΙ ΡΕΝ
Προειδοποίηση προς τους κερδοσκόπους ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη και τη στηρίζει η ευρωζώνη απηύθυνε χθες ο προεδρεύων του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ο διάδοχος του Χοακίν Αλμούνια στις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν επισήμανε σε δήλωσή του ότι τα μέλη της ευρωζώνης έχουν κοινή ευθύνη για τη σταθερότητα του ευρώ. 
 Και οι δύο αναφέρθηκαν επίσης στη δέσμευση της κυβέρνησης να τηρήσει πιστά το πρόγραμμα σταθερότητας και στην εφαρμογή πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος.
«Κάνουν λάθος αν...»
Η συνέχιση των κερδοσκοπικών επιθέσεων κατά της Ελλάδας, η οποία τροφοδοτήθηκε για ακόμη μία φορά από δημοσιεύματα του αγγλοσαξονικού Τύπου, προκάλεσε την αντίδραση του Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος προειδοποίησε τις αγορές ότι «κάνουν λάθος» εάν νομίζουν ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση από την ευρωζώνη. «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα», είπε, υπενθυμίζοντας την κατ' αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής για την επεξεργασία ενός μηχανισμού που θα διασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα των μελών της ευρωζώνης. Η επίτευξη αυτής της συμφωνίας, πρόσθεσε, δεν ήταν εύκολη, διότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με εσωτερικά προβλήματα, κάτι που δεν συμβαίνει με τη Γαλλία.
Τώρα, όμως, υπάρχει συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, παρατήρησε ο προεδρεύων της ευρωζώνης...

Η ανεργία σε ... αρρωσταίνει

Αποτελέσματα νέας έρευνας
                                                                              φωτο Ν24
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας, όποιος είναι άνεργος αναρωτιέται γιατί, πώς και γιατί!  Αυτή η ανησυχία επηρεάζει το σώμα και το νου του ανθρώπου  και μακροπρόθεσμα βλάπτει την υγεία του. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη ο ένας στους πέντε άνεργους  πάσχει από αυτό το σύνδρομο.  Οι βλάβες που προκαλούνται από τη μακροχρόνια ενεργία είναι πολύ μεγαλύτερες από όσο νομίζει κανείς.  Η Ένωση Γερμανικών Συνδικάτων έδωσε εντολή σε επιστήμονες να ερευνήσουν αυτή την κατάσταση κι έτσι κατέληξαν σε αυτά τα αποτελέσματα. 

ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γράφει ο αναγνώστης μας: ΞΕΝΟΦΩΝ ΔΡΟΣΟΣ, Γ.Γ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουτσελιού Ιωαννίνων
Η παράσταση "το γαϊτανάκι" είναι από τις αποκριάτικες εκδηλώσεις των συλλόγων του Κάστρου και της Λούτσας (τούρκικοι καφενέδες) Ιωαννίνων

Το γαϊτανάκι εμφανίσθηκε στην Ελλάδα επί τουρκοκρατίας, στα μέσα του 19ου αιώνα και προέρχεται η λέξη σύμφωνα με το λεξικό του Ελευθερουδάκη  από την Ιταλία, που σημαίνει γαϊτανάκι = γαετανον, πλέγμα από την γαετάν  της Ιταλίας.
Πιθανότατα το γαϊτανάκι  ήρθε στην Ήπειρο  από τη  Νότια Ιταλία,  διότι πήγαιναν πολλοί Έλληνες στην Ιταλία, διότι δεν μπορούσαν να αντέξουν τους δυνάστες. Οι Ηπειρώτες με τους Ιταλούς είχαν πολλές επαφές  και αυτό επηρέασε  τον πολιτισμό των δύο κρατών  και σ΄ορισμένα από τα ηθη και έθιμα. Από την Ιταλία ήρθε στα Γιάννενα η κατασκευή του λεπτού  γαΪτανιού (κορδονιού) και στα Γιάννενα η παραγωγή ήταν μεγάλη . Μ' αυτή τη παραγωγή  ασχολούνταν οι Εβραίοι. Οι Εβραίοι στήναν τους μικρούς αργαλιούς  μπροστά στην πόρτα και έπλεκαν το γαϊτάνι . Οι Γιαννιώτες έμποροι της εποχής εκείνης, που ταξίδευαν  στην Σικελία  είδαν εικονογραφημένες παραστάσεις. Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το "γαϊτάνιο πλέγμα" είναι  και το δικό μας αποκριάτικο έθιμο Το αποκριάτικο γαϊτανάκι.
Ο Γ. Παπανικολάου ή Μπαμπούρης  και άλλοι  βεβαιώνοιυν  ότι το γαϊτανάκι  πρωτοπαίχτηκε από τον αρχηγό Θεοδωράκη Γρίβα  στα Γιάννενα το 1854  με την επανάσταση για την απελευθέρωση της ΗΠΕΙΡΩΤΟΘΕΣΣΑΛΊΑΣ . Το 1847 ο Γρίβας είχε στασιάσει  εναντίον του βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα  και με την αποτυχία του εναντίον του Όθωνα  κατέφυγε στο τουρκικό έδαφος  μετά το Αγγλικό διάβημα  κατέληξε στην Ήπειρο  μαζί με τριακόσια παλληκάρια. Ο Γρίβας καθόταν σ' ένα σπίτι στα Γιάννενα  εκεί που ήταν το γυμνάσιο θηλέων. Σήμερα είναι το Ι. Κ. Α.  Εκεί καθόταν μιά γριά  πανύψηλη , που φορούσε ένα μαύρο μαντήλι και  κατω από το μαντήλι  ένα κόκκινο φεσάκι, ήταν η νοικοκυρα του σπιτιού. Εκεί είχε μείνει ο Γρίβας. Την οδό που έμεινε,  ο δήμος την ονόμασε  ΟΔΟΣ ΓΡΙΒΑ και οι κάτοικοι του Κουτσελιού στη περιοχή που έμεινε και πολέμησε  ο Γρίβας ονομάσθηκαν Γριβαίοι. Ακόμη και τα παλληκάρια του πού είχαν καταταχθεί  ονομάσθηκαν Γριβαίοι.
 Για το γαϊτανάκι δεν είναι γνωστές οι λεπτομέριες  πότε διδάχθηκε  από το Γρίβα . Το 1847 ή το1848. Το 1854  παίχτηκε από το Γρίβα  στο Κουτσελιό. Στα Γιάννενα σύμφωνα με τα γραφτά του  Νασίμ  Νεκάστρο,  ξαναεμφανίσθηκε  μετά την ανακοχή του πολέμου  του 1897 το 1898.
Με το γυρισμό του Τούρκικου στρατού  πολλοί από τους ξένους  κατέφυγαν στην συνοικία των προξενείων, που άρχιζε από το Τουρκικό νεκροταφείο  του τζαμιού  του Λιάμ, η περιοχή ήταν αμυντικά οχυρωμένη  με οδοφράγματα και πολεμήστρες. Οι Τούρκοι των Γιαννίνων ήταν εξαγριωμένοι και οι ακρότητες  αποφεύχθηκαν  χάρη στο καινούριο διοικητή  Στρατηγό  Οσμάν Πασά, που ήταν άνθρωπος μετρημένος.
Έτσι μετά από πολλά χρόνια οι Γιαννιώτες την αποκριά το έριξαν στο γλέντι  με την άδεια του Πασά,  διότι και αυτός ήταν γλεντσές. Μετά από πολλά χρόνια  ξαναπαίχτηκε  το γαϊτανάκι  με τις μπλέ και άσπρες κορδέλες. Τα γαλανόλευκα χρώματα ήταν  ήταν ο τρόπος  εκδήλωσης  για την απελευθέρωσή  τους .

Μπορεί κάποιος να βαρεθεί μέχρι θανάτου;

Από το: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ
Οι νεότερες επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι όσο περισσότερη πλήξη νιώθει κάποιος τόσο πιθανότερο είναι να πεθάνει πρόωρα!
Οι Annie Britton και Martin Shipley, από το University College του Λονδίνου, προειδοποιούν ότι η πλήξη από μόνη της δεν σκοτώνει, αλλά μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί σύμπτωμα άλλων επικίνδυνων συμπεριφορών όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα, η λήψη φαρμάκων ή η ύπαρξη ψυχολογικών προβλημάτων.
Οι ερευνητές ανέλυσαν ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν μεταξύ του 1985 και 1988 από 7.500 δημόσιους υπαλλήλους ηλικίας 35 έως 55 ετών, οι οποίοι ρωτήθηκαν εάν είχαν αισθανθεί πλήξη στη δουλειά τον προηγούμενο μήνα.
Όσοι ανέφεραν ότι αισθάνονταν ανία στη δουλειά είχαν κατά δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας από καρδιαγγειακό πρόβλημα σε σχέση με όσους δεν ανέφεραν πλήξη.
Ο Dr. Christopher Cannon, του Πανεπιστημίου του Harvard, δήλωσε ότι κάποιος που νιώθει πλήξη μπορεί ενδεχομένως να μην κινητοποιείται να τρώει καλά, να ασκείται και να ακολουθεί υγιεινό τρόπο ζωής. Πρόσθεσε δε ότι η πλήξη συνδέεται και με την κατάθλιψη, η οποία κάνει το άτομο πιο ευάλωτο σε καρδιακή προσβολή.
Επιπρόσθετα, η πλήξη συνδέεται με την καταστολή του θυμού, που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να καταστείλει τη φυσική ανοσία του οργανισμού.

Από τη Δευτέρα θα είμαστε και επίσημα υπό επιτήρηση

Νέος γύρος πιέσεων στο Εco/Fin για περικοπή μισθών, απολύσεις και κλειστά επαγγέλματα  
Διονύσης Σταμπόγλης  από  ΤΟ ΒΗΜΑ
 Πρόσθετα μέτρα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας στη δημόσια διοίκηση, αλλαγές στο σύστημα διαπραγμάτευσης των αποδοχών και ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ζητούν οι Βρυξέλλες από την κυβέρνηση.
Το «ελληνικό πρόβλημα» θα τεθεί επί τάπητος στο Εurogroup που θα συνέλθει στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, αλλά και την επομένη, 16 Φεβρουαρίου, στο Εco/Fin. Τα Συμβούλια θα λάβουν αποφάσεις για τρία εξαιρετικού ενδιαφέροντος ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα αλλά και γενικότερα την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πρώτη απόφαση θα αφορά την υπαγωγή της χώρας μας σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης της οικονομίας, πράγμα που εκτός των άλλων σημαίνει ότι η πορεία της θα ελέγχεται κάθε μήνα. Η κυβέρνηση θα πρέπει στις 16 Μαρτίου να υποβάλει την πρώτη «έκθεση πεπραγμένων», με τα μέτρα που έχει λάβει και την αποτελεσματικότητά τους. Πρώτα στη λίστα θα είναι η νέα Στατιστική Υπηρεσία (το σχετικό σχέδιο νόμου θα πρέπει να έχει ψηφισθεί), η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των Σωμάτων Ασφαλείας, η απελευθέρωση των υπηρεσιών και η ποσοτικοποίηση των περικοπών επιδομάτων.

ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΓΚΟΛΦ ΤΗΣ VW ΣΤΑ ΤΕΣΤ

Καιρό είχαμε να δούμε τόσο δυνατό GOLF R

Το νέο VW GOLF R, που είναι ακόμα πιο αθλητικό 
και  μπορεί να ξεπεράσει και το παλιό  γνωστό  
αδερφάκι του το  GOLF GTI

 Όλη η νέα τεχνολογία συγκεντρωμένη στο καινούριο 
μοντέλο R  με 2000 κυβικά μηχανή και 270 άλογα

Και ο πιο απλός δοηγός μπορεί να γίνει ... ραλίστας. 
Όταν η μηχανή με το "χάιδεμα" του γκαζιού πετάει, τότε και ο πιο ήρεμος οδηγός μπορεί να παρασυρθεί.

Aλλάζει το σχολείο απ του χρόνου;

ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ                        Από το :ΑΛΕΠΟΥ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ 
Περικοπές ύλης, «ψηφιακή τάξη» και πιστοποιητικό επάρκειας για τους εκπαιδευτικούς 
Νέο σχολείο με νέους εκπαιδευτικούς. Στη νέα τάξη ο εκπαιδευτικός θα κάθεται σε μικρό γραφείο που δεν θα φαντάζει μεγαλύτερο από τα θρανία των μαθητών. Δεν θα υπάρχει ο κλασικός μαυροπίνακας, αλλά διαδραστικοί πίνακες τους οποίους θα χειρίζονται οι εκπαιδευτικοί μέσα από το φορητό κομπιούτερ τους. Υπολογιστές θα υπάρχουν παντού. Οι εκπαιδευτικοί θα επικοινωνούν με το υπουργείο Παιδείας από όλες τις γωνιές της χώρας μέσω τηλεδιασκέψεων. 
Τα μαθήματα που θα διδάσκονται στη διάρκεια των σπουδών τους οι δάσκαλοι και οι καθηγητές αλλάζουν, ενώ απαραίτητο θα είναι στο μέλλον το Πιστοποιητικό Εκπαιδευτικής Επάρκειας στις εξετάσεις για την πρόσληψή τους στον δημόσιο τομέα. 
Ολα αυτά αποτελούν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη νέα «ψηφιακή τάξη» και την εικόνα του σχολείου τα επόμενα χρόνια. Το υπουργείο Παιδείας κόβει δραστικά τη διδακτέα και εξεταστέα ύλη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Την επόμενη σχολική χρονιά δεν θα διδαχθούν στις σχολικές τάξεις κομμάτια της ύλης που αλληλοκαλύπτονται μεταξύ διαφορετικών μαθημάτων. Οι αλλαγές θα αφορούν τις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού, το γυμνάσιο και το λύκειο. Θα περικοπούν τα μαθήματα: Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Βιολογία, Πληροφορική, Τεχνολογία και Γεωγραφία. Σε αυτά κόβεται η ύλη που είτε είναι περιττή είτε δυσνόητη, με αποτέλεσμα να μην την καταλαβαίνουν οι μαθητές. Το «πακέτο» με τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας παραλαμβάνει τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου , ενώ στο τέλος Φεβρουαρίου οι αλλαγές στον χώρο της Παιδείας θα ανακοινωθούν επίσημα. Κεντρικό κομμάτι της πολιτικής στον χώρο της εκπαίδευσης θα είναι οι νέες τεχνολογίες και το ψηφιακό σχολείο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, οι μαθητές θα φεύγουν από το Γυμνάσιο ακόμη με πιστοποίηση των γνώσεων πληροφορικής που πήραν κατά έτος (παίρνοντας πιστοποιητικά, βεβαιώσεις επιπέδου γνώσης κ.ά.).

Ακόμα και στο νερό στο ντουζ πρέπει να κάνουμε οικονομία

Η Ε.Ε. ζητά την αντικατάσταση των "τηλεφώνων" 
της ντουζιέρας
                                             φωτο Ν24
Ύστερα από την αντικατάσταση των λαμπτήρων ήρθε η σειρά των "τηλεφώνων" της ντουζιέρας. Μια καινούρια Κοινοτική Οδηγία προβλέπει αντικατάσταση όλων των  παλιών "τηλεφώνων" στις ντουζιέρες, τα οποία καταναλώνουν πολύ νερό. Οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι στο εξής να αναγράφουν με ακρίβεια ποια είναι η ενέργεια που χρειάστηκε για την παραγωγή του υλικού, την κατανάλωση, το πακετάρισμά του, της εγκατάστασής του, τις οδηγίες χρήσης και της οικολογικής καταστροφής του. Αν δεν τηρούνται αυτοί οι κανονισμοί, προβλέπονται ποινές. Αυτό βέβαια ανεβάζει λίγο το θερμόμετρο ανησυχίας των καταναλωτών, οι οποίοι υπολογίζουν και εκφράζουν φόβους ότι όλα τα παραπάνω έξοδα θα επιβαρύνουν τον καταναλωτή. Κάθε απόφαση πρέπει να μπαίνει σε διαβούλευση, ακόμα κι όταν πρόκειται για κάποιον καλό σκοπό. Κανείς στην Ε.Ε., που βγάζουν τις οδηγίες, δεν είναι αλάνθαστος!

Αθλητής των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων νεκρός στην προπόνηση

Η Ολυμπιακή οικογένεια θρηνεί το χαμό του
 
φωτο Ν24
Αθλητής, από τη Γεωργία, σκοτώθηκε χτες στην προπόνηση, ύστερα από ατύχημα που συνέβη στις ολυμπιακές προπονητικές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για έναν Γεωργιανό αθλητή 21 ετών, που η ειρωνεία της τύχης τον οδήγησε στο θάνατο, ύστερα από ανατροπή του οχήματός του (τσουλήθρα) στην παγωμένη πίστα, κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Οι πρώτες βοήθειες της ιατρικής ομαδας, δεν μπόρεσαν, δυστυχώς, να βοηθήσουν την κατάσταση.

Σόιμπλε: Οι Γερμανοί δεν είναι οι σωτήρες της κάθε κρίσης

Δεν υπάρχουν χρήματα για τους Έλληνες!
Κάπως αργά βγήκε να κάνει δηλώσεις ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, για να μας διαβεβαιώσει αυτό που ξέραμε ήδη από χτες: Δεν υπάρχουν χρήματα για την  Ελλάδα. Αυτό είναι το αντίτιμο για μια αλόγιστη οικονομική πολιτική, για τη ζωή των Ελλήνων πέρα από τις οικονομικές δυνατότητες. Αυτό δε θα το πληρώσουν οι Γερμανοί! Η Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει μόνη τον εαυτό της. Αυτό κάνει ήδη, κ. Σόιμπλε!
Και ποιος σου ζήτησε λεφτά, κύριε Σόιμπλε; Αν εσύ λυπάσαι, να δώσεις από τα λεφτά του Γερμανού φορολογούμενου στην Ελλάδα, που λέτε ότι είναι εταίρος σας, τότε μην τα δίνετε και κρατήστε τα για άλλα συμφέροντα.  Η Ελλάδα δεν ήρθε παρακαλώντας, εσείς την καλέσατε να τη βοηθήσετε, γιατί κινδυνεύει ... το ταμείο σας. Θα μείνετε με τα "χαρτιά" στο χέρι και δεν θα ξέρετε τι να τα κάνετε, αν πάει φούντο η Ελλάδα. Δε σας συμφέρει. Μην κάνεις λοιπόν τον ήρωα σήμερα, για να φανείς δυνατός στους ψηφοφόρους σου! Πριν από τη συνάντηση, άλλα έλεγες κι άλλα συμβούλευες τη Μέρκελ!
Αφού καταφέρατε και τα βρήκατε με τους Γάλλους, το παίζετε τώρα αδιάφοροι. Μη βιάζεστε, σε λίγο θα χτυπήσουν την πόρτα σας κι άλλοι εταίροι, που τους ξεζουμίσατε με την οικονομική πολιτική σας!
Όσο για τις συμβουλές σας, είναι κατανοητές, δε χρειάζονται επανάληψη!