Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΦΛΕΒΑΡΗ 2010


Οι διαχειριστές του ιστολογίου www.kapistri.blogspot.com 
αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν  θερμά όσους τους στήριξαν
και συνεχίζουν να τους στηρίζουν
με την εγγραφή τους και τα
καλά τους λόγια...
Η τρελοπαρέα ξκίνησε πριν από λίγο καιρό,  
ως ερασιτέχνες 
και θα μείνουν ερασιτέχνες, στην υπηρεσία της ενημέρωσης και της ... διασκέδασης!

Στενεύουν τα περιθώρια για τη λειτουργία της αρχιτεκτονικής

Γράφει ο:Αλέξανδρος Θεμελής
Είμαστε έτοιμοι επιμένει ο πρύτανης, ο οποίος παραδέχεται όμως ότι δύσκολα θα αλλάξει η κατάσταση στις μέρες που απομένουν.
prytanhs02Λίγες μέρες πριν το υπουργείο Παιδείας ανακοινώσει ποιες σχολές θα συμπεριλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο του 2010, αυτό που καίει το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την πρυτανική αρχή, δεν είναι άλλο από το αν ανάμεσα σε αυτές θα υπάρχει και η αρχιτεκτονική σχολή.
Η κ. Διαμαντοπούλου έχει διαμηνύσει ότι καμιά νέα σχολή δε θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο εκτός αν υπάρχουν ήδη οι κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και το διδακτικό προσωπικό, με τον πρύτανη του πανεπιστημίου κ. Ιωάννη Γεροθανάση να επαναλαμβάνει χθες πως και χώροι αλλά και επαρκές προσωπικό υπάρχει, την ίδια ώρα όμως που και ο ίδιος παραδέχεται ότι πλέον τα χρονικά όρια για την άμεση λειτουργία της αρχιτεκτονικής έχουν στενέψει αρκετά.
Τι ζητάει το Υπουργείο
Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να μην ιδρυθεί ούτε ένα νέο τμήμα εφόσον δεν θα έχει εξασφαλιστεί πλήρης υλικοτεχνική υποδομή και μόνιμο διδακτικό προσωπικό.
Συγχρόνως, μελετά να εφαρμόσει ένα είδος σχεδίου «Καλλικράτης» και στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε μέσα σε ένα τρίμηνο να υπάρχει καταγραφή όλων των τμημάτων σ' ολόκληρη τη χώρα και να αρχίσει η μελέτη που θα καταλήξει σε συγχωνεύσεις, μετονομασίες, αλλαγές γνωστικών αντικειμένων, ακόμη και καταργήσεις εκείνων που δεν προσελκύουν φοιτητές.
Τι απαντά ο πρύτανης

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΚΙΟΥ

Τώρα θα δούμε κατά πόσο τολμούν οι πολιτικοί!

Χειροπέδες εδώ και τώρα!»  τις έξι καραμπινάτες περιπτώσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών για φοροδιαφυγή …Θα τολμήσει η Κυβέρνηση; Φόβοι ότι οι «διαρροές» περί συλλήψεων οδηγούν στην εξαφάνιση των φοροφυγάδων! Σελ.9 Ακόμη… Τι συμβαίνει με την εξεταστική επιτροπή για τις ευθύνες στα θέματα της οικονομίας; Πώς οδηγούμαστε ολοταχώς στην πόλωση; 

Η Γερμανική Εταιρεία Σιδηροδρόμων αλλάζει του άξονες των βαγονιών

Τα βρήκαν τελικά με την παραγωγό εταιρεία
φωτο και πληροφορίες Ν24
Η διαμάχη που είχε ξεσπάσει μεταξύ της Εταιρείας Κατασκευής Αμαξωμάτων Τρέων (Γαλλικής Alstom) και της Γερμανικής Εταιρείας Σιδηροδρόμων (Deutsche Bundesbahn), φαίνεται να βρίσκει τη λύση της.  Συμφώνησαν να αλλαγούν όλοι οι άξονες των βαγονιών, αλλά οι δυσκολίες στα δρομολόγια μακρινών προορισμών, θα παραμείνουν για αρκετό ακόμα χρονικό διάστημα. Στους 67 συρμούς του τύπου "Υπερταχεία" (ICE) πρέπει να αλλαχτούν περισσότεροι από 1870 άξονες βαγονιών κι αυτό θα κρατήσει σίγουρα τουλάχιστον δυο χρόνια.  Όλα αυτά τα βαγόνια θα πρέπει να εξοπλιστούν με νέους άξονες και τροχούς. Αυτή είναι και η βασική συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών. Η διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ τους ήταν για το ποιος ευθύνεται για την ελατωματική κατασκευή των αξόνων και των τροχών. Προηγουμένως είχε επιτευχτεί συμφωνία με τις εταιρείες που ήταν υπέυθυνες για τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά μέρη των αξόνων (Siemens  και Bombardier).

Κέρδη σε χρηματιστήρια και πετρέλαιο

Πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων
Το θετικό κλίμα διατηρείται στις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς ανεβαίνουν οι τιμές των εμπορευμάτων αλλά και καθώς οι εκτιμήσεις των ειδικών δείχνουν ότι ενισχύθηκε περισσότερο του αναμενόμενου η εγροστασιακή δραστηριότητα στην περιοχή της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ.
Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο Dow Jones βρίσκεται από την αρχή της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος και με κέρδη περί το 0,2% κάνει πράξεις στα επίπεδα των 10.325 μονάδων.

Από λάθος σκοτώθηκαν 7 αστυνομικοί

Νατοϊκή επίθεση στο Κούντους στα βόρεια του Αφγανιστάν
Σε μια νατοϊκή αεροπορική επίθεση στην πόλη Κούντους (όπου την ευθύνη ασφάλειας έχουν οι Γερμανοί) στα Βόρεια του Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν κατά λάθος, σήμερα, 7  Αφγανοί αστυνομικοί. Ένα πολεμικό αεροπλάνο βομβάρδισε κατά λάθος το αυτοκίνητο με τους αστυνομικούς. Το αστυνομικό αυτοκίνητο έκανε περίπολο στην περιοχή και οι νατοϊκές δυνάμεις, από κακή συνεννόηση και συνεργασία, το βομβάρδισαν, επειδή νόμισαν ότι είναι αντάρτες.  Η πληροφορία που φτάνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων δεν αναφέρει, αν είναι Γερμανοί οι εμπλεκόμενοι στρατιώτες. Πάντως, αναφέρει η πληροφορία, η επιχείρηση έγινε από κοινού (νατοϊκών και εντόπιων δυνάμεων ασφαλείας), εναντίον των Ταλιμπάν.

Το Ντουμπάι κατηγορεί το Ισραήλ και τη Μοσάντ

Για το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς
Για τις αρχές στο Ντουμπάι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα! Ισχυρίζονται ότι για το θάνατο του ηγέτης της Χαμάς, Μαχμούτ Αλ Μαμπχού, υπεύθυνες είναι οι μυστικές υπηρεσίες της Μοσάντ. Λένε, μάλιστα, ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν και γερμανικά διαβατήρια.  Η αστυνομία στο Ντουμπάι ερευνά μεταξύ 11 υπόπτων, για την εξεύρεση του ή των δολοφόνων του ηγέτη της Χαμάς.  Για την υπόθεση των πλαστών διαβατηρίων και τη δολοφονία του ηγέτης της Χαμάς οι πληροφορίες φέρνουν όλο και περισσότερο το Ισραήλ υπεύθυνο και  κοντά στους υπόπτους. Ο αρχηγός της αστυνομίας στο Ντουμπάι κατηγόρησε  για πρώτη φορά, ανοιχτά κι ευθέως το Ισραήλ και την ισραηλινή μυστική υπηρεσία, ότι εμπλέκονται άμεσα στην υπόθεση. Επίσης ζήτησαν εξηγήσεις από τους πρέσβεις της Αγγλίας και της Ιρλανδίας, να διευκρινήσουν πώς ήταν σε θέση οι δράστες να χρησιμοποιήσουν πλαστά βρετανικά και ιρλανδικά διαβατήρια. Και ο Γερμανός επιτετραμένος για τη Μέση Ανατολή είχε συζήτηση με τους εκπροσώπους της ισραηλινής πρεσβείας, γιατί ίσως να χρησιμοποιήθηκε κι ένα γερμανικό διαβατήριο.

Κατάχρηση και βίαιες ακρότητες στα καθολικά σχολεία

Κατάχρηση εμπιστοσύνης κάτω από ...το σταυρό
φωτο και πληροφορίες Ν24
Το σκάνδαλο με την κατάχρηση εξουσίας και τις βίαιες ακρότητες των ιερωμένων και μη, καθολικών δασκάλων, στα σχολεία - κολέγια, διευρύνεται όλο και περισσότερο. Καθημερινά βγαίνουν νέα στοιχεία και γίνονται νέες καταγγελίες από "παλιούς" μαθητές και παλιές μαθήτριες, που υπέστησαν βίαιες ακρότητες και ασέλγεια κάτω από το ... σταυρό. Δεν είναι καινούριο, αυτό που γράφουμε σήμερα, αλλά ήρθε πάλι στην επικαιρότητα με το νέο βίντεο και τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν για τα ... κατορθώματα των διεστραμμένων καθολικών παιδεραστών δασκάλων. Στα σκάνδαλα εμπλέκονται και γυναίκες. Δύο από αυτές κατηγορούνται για αποπλάνηση ανηλίκων μαθητών. Επίσης δήλωσαν, ως θύματα και μαθήτριες. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει 115-120 θύματα, ότι κακοποιήθηκαν, όταν ήταν μαθητές στα καθολικά σχολεία.

Οι άνεργοι στη Γερμανία είναι από τους φτωχότερους στην Ε.Ε.

Καθόλου ελκυστική η απασχόληση με  χαμηλές αποδοχές
Μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δείχνει ότι οι άνεργοι στη Γερμανία είναι από τους πιιο φτωχούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με άλλους ανέρους και μακροχρόνια ανέργους. Ιδιαίτερα οι μακροχρόνια άνεργοι, λαμβάνουν πολύ μικρό επίδομα, σε σχέση με άλλες ευρωπικές χώρες, επίδομα από το οποίο δύσκολα μπορούν να επιβιώσουν και γιαυτό χαρακτηρίζονται "φτωχοί῾. Ωστότο τα κίνητρα για να πιάσουν μια δουλειά με χαμηλές αποδοχές, είναι σχεδόν ανύπαρκτα και γιαυτό δεν προτιμούνται. Με την ίδια έρευνα διαπιστώνεται ότι είναι ελάχιστα ελκυστικό για τους ανέργους με παιδιά, να αναλάβουν μια τέτοια απασχόληση με μικρές αποδοχές, αφού οι εισφορές που θα πρέπει να καταβάλλουν είναι ασύμφορες. Μια γυναίκα με μέσο μισθό, αν μείνει μακροχρόνια άνεργη, ύστερα από 5 χρόνια θα παίρνει μόνο (με τα διάφορα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας) το 36 % του προηγούμενου καθαρού μισθού της, πράγμα που κατατάσσει τη Γερμανίδα στη 14η θέση από τις 19 ευρωπαϊκές χώρες.

Τα μυστικά του ήλιου

 Η ενέργεια ενός δευτερολέπτου στην επιφάνεια του ήλιου,  
αρκεί για εκατομμύρια χρόνια στη γη!
 
φωτο και πληροφορίες Ν24
Ένα τρομερό ντοκιμαντέρ έδειξε χτες το βράδυ το κανάλι ειδήσεων Ν24. Ο ήλιος αυτό το μεγαλύτρερο σώμα του ηλιακού μας συσηματος κρύβει μια σειρά από μυστικά που ελάχιστοι τα γνωρίζουν.  Πέρα από το φως, τη ζωή και την ανεξάντλητη ενέργεια που χαρίζει σε όλα τα υπόλοιπα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος, κρύβει και κινδύνους! Οι εκρήξεις που γίνονται συνεχώς στην επιφάνειά του εξσφενδονίζουν στο διάστημα όχι μόνο θερμότητα αλλά και ακτινοβολία, η οποία είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Πώς επιζούμε από αυτούς τους κινδύνους, το οφείλουμε στην ατμόσφαιρα της γης.

Μαθητής μαχαιρώνει το δάσκαλό του

Σε τεχνικό επαγγελματικό σχολείο στο Λούντβικσχαφεν
 
φωτο Ν 24
Ένας από τους παλιούς μαθητές, ενός επαγγελματικού σχολείου στην περιοχή Λούντβικσχαφεν, σκότωσε πριν από λίγο το δάσκαλό του, μέσα στο σχολείο, με μαχαίρι. Ο δράστης συνελήφθη και κατά την πρώτη ανάκριση είπε ότι το έκανε από μίσος στο δάσκαλο, επειδή δεν του έβαλε καλούς βαθμούς. Η εισαγγελία και η αστυνομία  της περιοχής έδωσαν λεπτομέρειες για το συμβάν. Ειδοποιήθηκαν από το συνεγερμό του σχολείου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί αναγνώστες και φίλοι μας!


Δυστυχώς, σήμερα, λόγω αλλαγής  της τεχνικής στήρηξης, μείναμε χωρίς σύνδεση αρκετές ώρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να "ανεβάσουμε" τις καθημερινές μας 
αναρτήσεις στο διαδίκτυο.
Ελπίζουμε να αποκατασταθεί γρήγορα η βλάβη και να είμαστε και πάλι 100 στα 100 κοντά σας.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας
Φιλικά
από τους διαχειριστές του 
kapistri

Η Ελλάδα αποτελεί τη "μαύρη" τρύπα της Ε.Ε.

Αφού το ξέρατε, γιατί δε λέγατε τίποτε;
Η Ελλάδα αμφισβητείται στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια! Δεν είναι κάτι το καινούριο αυτό! Το ξέραμε από γρηγορότερα.
Διαβάζοντας την οικονομική στήλη της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine, έκανα τις παρακάτω σκέψεις. Αυτές μπορούν να συνοψιστούν σε μια φράση: 
ΟΛΟΙ ΗΞΕΡΑΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΙΛΟΥΣΕ
Τα πράγματα είναι απλά, όσο δύσκολα κι αν φαίνονται σήμερα!  
Η συγκυρία δημιουργίας μια δυνατής, ευρωπαϊκής οικονομικής οικογένειας, ως αντίθετο δέος του δολλαρίου, φάνηκε να είναι το τέλος της δεκαετίας του 90. Έτσι έπρεπε να ιδρυθεί στα πλαίσια της Ε.Ε. Η ανισομερής οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης (Βορρά-Νότου, Ανατολής και Δύσης), μπήκε για λίγο στην άκρη, για να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος σκοπός: Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ.  Και το πέτυχαν, έτσι όπως το πέτυχαν. Όλα έβαιναν καλά, μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε η παγκόσμια οικονομική ύφεση. Τότε άρχισαν να ψάχνουν τον αίτιο:Δεν ήμουν εγώ, ο άλλος ήταν! Όπως κάνουν τα μικρά παιδιά στη ζημιά.  Σήμερα κατηγορείται η Ελλάδα ό,τι "μαγείρεψε"μια σούπα από στοιχεία και δεν την έφαγε όμως μόνη της, αλλά με παρέα τους ευρωπαίους εταίρους της.

Ένας τότε μαθητής Γυμνασίου γράφει για την απελευθέρωση του 1913

Από το:ΛΙΓΑ ΑΠ ΟΛΑ 

Αναμνήσεις από το βιβλίο του Πέτρου Αποστολίδη ΟΣΑ ΘΥΜΑΜΑΙ 1900-1969 Δεύτερος Τόμος
Για τον Α τόμο του βιβλίου (ΓΚΑΡΝΙΖΟΝ ΟΥΣΙΑΚ) πατήστε ΕΔΩ

….ήμουν στη Β Γυμνασίου όταν πολιορκούνταν το Μπιζάνι. Βρισκόμουν στο χωριό (την Καλουτά στο Ζαγόρι) το γυμνάσιο κλειστό και παρέες - παρέες βγαίναμε στην κορυφή στο βουνό στο Μιτσικέλι και βλέπαμε τις οβίδες να σκάζουν στο Μπιζάνι και γύρω, ακούγαμε τους κρότους. Είχα ανακαλύψει σε κάποια κασέλα ένα πιστόλι του πατέρα μου, χωρίς φυσίγγια, το κρέμασα στη ζώνη μου και μαζί με άλλους παριστάναμε τους παλικαράδες.
Πριν μερικές μέρες είχε περάσει από το χωριό μας ένα τάγμα τούρκικος στρατός προς το Τρίστενο που είχε απελευθερωθεί, δεν ενόχλησαν όμως τους κατοίκους στο χωριό, μόνο ψωμί ζήτησαν και τους έδωκε η κοινότητα. Τους έστησαν όμως ενέδρα Κρητικοί αντάρτες, τους τσάκισαν και γύρισαν πίσω στα Γιάννενα κουβαλώντας και κάποιον βαριά τραυματισμένο, το δύστυχο το Βασίλη, απ’ τους Βορειοηπειρώτες που είχαν επιστρατεύσει.
Ο Τούρκος ταγματάρχης παρακάλεσε τους μουχταροδημογέροντες του χωριού:
Ο άνθρωπος αυτός, δικός σας είναι – δηλαδή χριστιανός. Είναι βαριά τραυματισμένος στο στήθος. Να τον μεταφέρω στα Γιάννενα καβάλα στο μουλάρι, θα μου πεθάνει στο δρόμο έξι εφτά ώρες στο ζώο. Εσείς εδώ γιατρό έχετε, ας μείνει εδώ κι αν γίνει καλά έρχεται στα Γιάννενα. Έτσι έμεινε στο χωρίο μας.
Τραυματίας πολέμου! Πρώτη φορά βλέπαμε τέτοιο πράγμα κι όλο το χωριό ήταν περίεργο. Τον είχαν βάλει σ’ ένα δωμάτιο στην Καζάρμα και τον περιποιόταν η κυρά Φίλπαινα. Πήγα την άλλη μέρα το πρωϊ να τον δω από περιέργεια κι από ικανοποίηση, γιατί τον είχαν χτυπήσει οι δικοί μας.
Τον είχε ξαπλωμένο στο μπάσι, ανασηκωμένο σε δυό τρία μαξιλάρια, γιατί ο άμοιρος ανάπνεε με δυσκολία και ήταν κατάχλωμος, προφανώς από αιμορραγία στο θώρακα.
Θυμόμουν αργότερα με ντροπή, και τώρα ακόμη, ότι όχι μόνο δεν ένοιωσα λύπη μπροστά στον πόνο και στην αγωνία του ανθρώπου, αλλά σκέφτηκα, καλά να του γίνει, αφού πήγε με τους Τούρκους να πολεμήσει τους δικούς μας. Τον κοίταξα για λίγες στιγμές, το πολύ-πολύ όπως βλέπεις ένα άσχημα χτυπημένο σκυλί, γύρισα τις πλάτες μου κι έφυγα. Στο σπίτι βρήκα τη μάνα μου να πλένει τα πιάτα και της είπα για τον τραυματία το Βασίλη.
--Και πως θα πάει τάχα;
--Πάει αυτός, δε θα ζήσει.

Από την ΙΣΤΟΡΙΑ της AUDI

Κάποια αυτοκίνητα της μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας που άφησαν εποχή
  Τα ωραιότερα  σπορ αυτοκίνητα
Μοντέλο 1919 με το χαρακτηρισμό C νικητής των Άλπεων, αφού κέρδισε τους  αγώνες που έγιναν στις αυστριακές άλπεις τρεις φορές κατά σειρά (1912-14)
Με το μοντέλο του 1919 η AUDI έφτιαξε το πρώτο σπορ αυτοκίνητοΤα ωραιότερα  σπορ αυτοκίνητα

 Αυτό το αυτοκίνητο το οδηγούσε και ο ιδρυτής 
της εταιρείας κ. Χορχ