Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010

Συντονισμός για «Καλλικράτη»

Τα λάθη και τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις του παρελθόντος, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, επιχειρεί να αποφύγει η κυβέρνηση εν όψει της διοικητικής μεταρρύθμισης που θα τεθεί σε ισχύ εντός του 2010. Η συγκεκριμένη προτεραιότητα έχει πάρει ήδη το δρόμο της και εντός του μήνα αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα από το υπουργείο Εσωτερικών το «καυτό» ζήτημα των συνενώσεων.

 Το χωροταξικό αναμένεται να αποτελέσει σημείο τριβής και οι αιρετοί της περιοχής περιμένουν το σχέδιο της κυβέρνησης προκειμένου να τοποθετηθούν. Το κυβερνών κόμμα επιχειρεί να προλάβει οιαδήποτε εσωκομματική αντίδραση και αντιπαράθεση, καθώς πριν από 12 χρόνια, με την εφαρμογή του «Καποδίστρια», τα στελέχη του αντάλλασσαν δημοσίως αιχμές για τη στήριξη των υποψήφιων δημάρχων και κινούνταν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Σήριαλ η έναρξη της ανακύκλωσης

Γράφει ο: Χρήστος Καζάκος   
στο:ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Ακόμη στο ...περίμενε ο δήμος Ιωαννιτών
-Αν δεν ανταποκριθεί η Ε.Ε.Α.Α, αναγκαστικά ο Φορέας Διαχείρισης θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για όλο το νομό, με ή χωρίς τον μεγαλύτερο παραγωγό απορριμμάτων.
skoupidia_yianninaΤην ώρα που η ανάγκη για ανακύκλωση είναι επιτακτική στο νομό Ιωαννίνων, ο οποίος έχει μείνει πολύ πίσω σε αυτό τον τομέα, δεν ξεκινά το πρόγραμμα στο δήμο Ιωαννιτών, τον μεγαλύτερο παραγωγό απορριμμάτων και ενώ ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων έλαβε εντολή από την ΓΓΠΗ να προχωρήσει και την ανακύκλωση, είναι τουλάχιστον ακατανόητη η στάση της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Α.Ε».
Χωρίς να εξηγεί ποια είναι η αιτία που επί 10 μήνες τώρα δεν προβαίνει στην υπογραφή τα σύμβασης με το δήμο Ιωαννιτών, συντηρεί μια εκκρεμότητα που ουδόλως βοηθά στην κατεύθυνση υλοποίησης του προγράμματος.

Στήριξη

Από:ΡΙΠΕΣ ΤΑ ΝΕΑ
 ΑΠΟΤΕΛΕΙ κοινό τόπο ότι η έξοδος της χώρας από την οικονομική κρίση απαιτεί προσπάθεια και συμβολή από όλες τις δυνάμεις της.
ΟΙ διαστάσεις που έχει πάρει η κρίση δεν επιτρέπει, τουλάχιστον αυτή την ώρα, κομματικές περιχαρακώσεις, συνδικαλιστικές υπερβολές και, προφανώς, ούτε κυβερνητικές υπαναχωρήσεις ή καθυστερήσεις.
ΕΙΝΑΙ φανερό ότι η κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη ολόκληρου του πολιτικού φάσματος στην προσπάθειά της να αντισταθεί στις συντονισμένες κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχεται η χώρα. Αλλά και να πάρει τα έκτακτα μέτρα που είναι μεν απαραίτητα αλλά θα προκαλέσουν κοινωνικές εντάσεις.

«Κλειδώνει» το νέο πακέτο μέτρων

Στο τραπέζι αύξηση ΦΠΑ και νέος φόρος στα καύσιμα
Ζήτημα ημερών θεωρείται πλέον η λήψη νέων, έκτακτων φορολογικών μέτρων από την κυβέρνηση, με στόχο να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός κατά επιπλέον 3 δισ. ευρώ.Τα πιο πιθανά σενάρια μιλούν για αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% και νέα αύξηση του φόρου στα καύσιμα, ενώ δεν αποκλείεται η επιβολή νέου συντελεστή ΦΠΑ 23% για τα είδη πολυτελείας, και η επιβολή  «πράσινου» φόρου στην ενέργεια. Παράλληλα, στο πακέτο των νέων μέτρων ενδέχεται να περιλαμβάντονται πρόσθετες περικοπές 10% στα

Αλόνσο: Η Ferrari είναι το καλύτερο μονοθέσιο που έχω οδηγήσει ποτέ!

Ο Ισπανός θεωρεί ότι η F10 είναι το κορυφαίο μονοθέσιο που είχε ποτέ και προειδοποιεί πως η πλήρη δυναμική της ομάδας δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί


Η Ferrari ξεκίνησε εντυπωσιακά τις δοκιμές εξέλιξης στη Βαλένθια σημειώνοντας τους ταχύτερους χρόνους όμως στις 8 μέρες δοκιμών της Χερέθ η ομάδα ακολούθησε διαφορετική τακτική επικεντρώνοντας την προσοχή της στις εξόδους με μεγάλο αριθμό γύρων. Μιλώντας στους συμπατριώτες του δημοσιογράφους ο Αλόνσο προσπάθησε να εντυπωσιάσει: «Αυτό είναι το καλύτερο μονοθέσιο που έχω οδηγήσει. Κάνουμε

Η ΛΟΥΦΤΧΑΝΣΑ εγγυάται τις θέσεις εργασίας στους πιλότους

Γίνονται κινήσεις για την αποφυγή της απεργίας
Η δαμόκλειος σπάθη ενός πιλότου είναι αρκετή να κινήσει τη Λουφτχάνσα σε διαπραγματεύσεις.  Η μεγάλη γερμανική αεροπορική εταιρεία κινείται προς την κατέυθυνση να εξασφαλίσει μόνιμες θέσεις εργασίας στους πιλότους μέχρι το 2014, για να αποφύγει την απειλούμενη απεργία.  Έτσι εξασφαλίζεται και το πιλοτήριο στα αεροπλάνα της.  Λίγο πριν ξεκινήσει η μεγαλύτερη απεργία στα χρονικά της Λουφτχάνσα, έκαναν τη συγκεκριμένη προσφορά (ένα από τα αιτήματα των πιλότων) στους πιλότους, να εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας τους αρχικά μέχρι το 2012 (με καλές προοπτικές για παράταση αυτής της υποχρέωσης μέχρι το 2014) κι ελπίζει έτσι να λήξει το θέμα.

Ερευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενης φοιτήτριας

Συνεχίζονται οι έρευνες για την εξεύρεση της κοπέλας


Άκαρπες παρέμεναν μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου οι έρευνες για τον εντοπισμό 20χρονης φοιτήτριας στο ΤΕΙ Νοσηλευτικής Ηρακλείου, από το χωριό Ασή Γωνιά Χανίων, η τύχη της οποίας αγνοείται από την Πέμπτη.
Κλιμάκιο του ΠΣΕΑ Ρεθύμνου μαζί με άνδρες της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής (κλιμάκιο της ΕΜΑΚ), ερευνούν στην ευρύτερη περιοχή από Πετρέ - Βρύσες - Γεωργιούπολη, καθώς επίσης στη γύρω θαλάσσια περιοχή. Η 20χρονη αγνοείται από το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης, όταν έφυγε από το σπίτι της για να μεταβεί σε φαρμακείο γειτονικού χωριού προκειμένου να

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Ο θρίαμβος των μετοίκων
Του Στέφανου Κωνσταντινίδη *
Φωτογραφία Πέθανε τελευταία στο Παρίσι ο φιλόσοφος Κώστας Αξελός μια από τις τελευταίες ιστορικές μορφές εκείνων που φυγαδεύτηκαν τον Δεκέμβριο του 1945 από την Ελλάδα στη Γαλλία, όπου αναδείχτηκαν ηγετικές μορφές της νεοελληνικής και της γαλλικής διανόησης. Επρόκειτο για νέους που επιλέγηκαν από τον διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας Οκτάβιο Μερλιέ, έναν ακούραστο πνευματικό άνθρωπο, και στάληκαν στη Γαλλία για ανώτερες σπουδές. Αρκετοί από αυτούς καταδιώκονταν για τις πολιτικές τους ιδέες, είχαν πάρει μέρος στην Εθνική Αντίσταση και κάποιοι όπως ο Γιάννης Ξενάκης, που αναδείχτηκε αργότερα στο διεθνές στερέωμα ως συνθέτης και αρχιτέκτονας και ο σκηνοθέτης και θεωρητικός του κινηματογράφου Άδωνις Κύρου είχαν τραυματιστεί στα Δεκεμβριανά του 1944.

«Κάθε νέο σχολείο είναι λόγος για αισιοδοξία»

Τα εγκαίνια του Αρσακείου στους Λογγάδες έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο κ. Παπούλιας έφτασε στο Αρσάκειο λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι και μπήκε στο σχολείο συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας Γιώργο Μπαμπινιώτη

 Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι «κάθε  σχολείο που ανοίγει είναι μια υπόσχεση και ένας λόγος να είμαστε αισιόδοξοι». Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Αρσάκειο Ιωαννίνων θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Ήπειρο «θα αγαπηθεί από τους συμπολίτες μας και θα λειτουργήσει ως παράδειγμα πολιτισμικής κατάκτησης». Στην ομιλία του ο κ. Μπαμπινιώτης στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά των ηπειρωτών ευεργετών, το ρόλο που παίζει στην κοινωνία και την εκπαίδευση το Αρσάκειο, αλλά και τη σημασία της ύπαρξης ενός τέτοιου σχολείου στα Γιάννενα. Ο κ. Μπαμπινιώτης επανέλαβε πολλές φορές ότι το Αρσάκειο «δεν είναι ιδιωτικό σχολείο».

Γ. Παπανδρέου: «Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική στήριξη»

Συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC.
Την ευρεία στήριξη της ελληνικής κοινωνίας για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχει η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, παρά τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας που λήφθησαν με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης.
Σε συνέντευξή του στο βρετανικό κανάλι BBC, o κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι είναι πράγματι μέτρα λιτότητας και είναι πράγματι οδυνηρά, η κυβέρνηση έχει τη στήριξη του 50% με 60% του πληθυσμού για την εφαρμογή των μέτρων».

Οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν την Ελλάδα

Σε επικείμενη εθνική πτώχευση, δεν πρέπει να μείνει μόνη της
Για την αποφυγή εθνικής οικονομικής πτώχευσης της Ελλάδας, χώρας της Ευρωζώνης, οι άλλες χώρες  πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, για να μη φτάσει η Ελλάδα σε αυτό το σημείο. Τα 25 δισ. ευρώ που χρειάζεται άμεσα η Ελλάδα, πρέπει να βρεθούν από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Πρέπει να τη στηρίζουν στην εξεύρεση αυτού του τεράστιου ποσού και να μη μείνει στο έλεος των κερδοσκόπων. Αν θα έχει όχι μόνο την πολιτική, αλλά και οικονομική στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης, τότε το ποσό είναι πιοεύκολο να εξευρεθεί χωρίς "πανωτόκια". Η Γερμανία πρέπει να βάλει το χέρι στην τζέπη της και να αναλάβει την εγγύηση του μεριδίου της, ή να τα δώσε σε μορφή δανείου, τα 5 δισ. ευρώ.

Δεκάδες οι νεκροί από την κακοκαιρία στη Μαδέρα

Βιβλικές καταστροφές
Η εικόνα που παρουσιάζει το νησί Μαδέρα, μετά την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, μοιάζει πολύ με βιβλική καταστροφή. Ξεριζωμένα δέντρα, γκρεμισμένα σπίτια, αυτοκίνητα το ένα πάνω στο άλλο, χώματα και λάσπες παντού, είναι λίγα από αυτά που μπορεί να δει κανείς στο πανέμορφο νησί των διακοπών. Αιτία της καταστροφής  είναι οι συνεχείς δυνατές βροχές και καταιγίδες. Προς το παρόν δηλώθηκαν 36 θάνατοι και πολλοί (πάνω από 100) τραυματισμοί. Τουρίστες δεν υπήρξαν στα θύματα. Τα νερά που έπεσαν ήταν τόσα πολλά, που με την ορμή τους παρέσυραν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους , στο δρόμο τους για τη θάλασσα. Ο αέρας έφτασε ταχύτητες των 100 χιλιομέτρων. Το αεροδρόμιο έκλεισε υποχρεωτικά. Οι δυνάμεις διάσωσης παρακαλούν τον κόσμο να μη βγαίνει από τα σπίτια.

Η ΗΠΕΙΡΩTΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Γραφει ο αναγνώστης μας: ΞΕΝΟΦΩΝ ΔΡΟΣΟΣ
Το περιορισμένο ελεύθερο Ελληνικό κράτος στις αρχές της δεκαετίας του 20ου αιώνα, που τα σύνορα του έφθαναν μέχρι την Άρτα, επικρατούσε Κυβερνητική αστάθεια  Τα πολιτικά κόμματα δεν έπαιρναν την απόλυτη πλειοψηφία για να σχηματίσουν Κυβέρνηση, έτσι ο Βασιλέας Γεώργιος Α΄ όριζε τους Πρωθυπουργούς της χώρας. Κανένας δεν ευαισθητοποιήθηκε για την απελευθέρωση της υπόλοιπης Ελλάδας μετά την οδυνηρή ήττα του 1871 (ΣΥΝΘΉΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ) κανένας δεν ασχολήθηκε για την απελευθέρωση των υπολοίπων εδαφών (1).
Όμως οι Ηπειρώτες της Αθήνας που υπηρετούσαν σε καίριες θέσεις του δημόσιου βίου, αποφάσισαν να ιδρύσουν την Η.Ε. (ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ). Κατά κάποιο τρόπο να είναι αντίστοιχη με αυτή των Φιλικών, με σκοπό την απελευθέρωση της Ηπείρου. Στην εταιρεία ήταν μυημένοι αξιωματικοί Ηπειρώτες που υπηρετούσαν στον Ελληνικό στρατό. Μεταξύ αυτών ήταν και ο υπολοχαγός Κ. Τσιριγώτης.
Η Η. Ε. (ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ) ιδρύθηκε στην Αθήνα την 25 Μαρτίου το 1906 υπό τον Σπύρο Σπυρομήλιο  Εν τω μεταξύ μεταθέτουν τον υπ/γό Κ. Τσιριγώτη στο προξενείο στα Ιωάννινα για να αναλάβει την οργάνωση της Εταιρείας και την συγκέντρωση πληροφοριών για την κατάσταση των Τουρκικών δυνάμεων στα Ιωάννινα καθώς και τους χάρτες με τις θέσεις των τουρκικών δυνάμεων. Στην εταιρεία εκτός των στρατιωτικών οργανώθηκαν και επιστήμονες. Ακόμη και καθηγητές πανεπιστημίου, δημοσιογράφοι και λόγιοι  Όπως ο καθηγητής Πανταζής, ο Χρήστος Χρηστοβασίλης λόγιος, ο Καπράνος  ο Παναγιώτης Δαγκλής Αντ/ρχης Πυροβολικού  ο δημοσιογράφος Γεώργιος Γάγαρης, ο Αυγερινός Αβέρωφ πολιτικός  Οι ανωτέρω αποτέλεσαν το Διοικιτικό Συμβούλιο της Εταιρείας . Πρόεδρος ανέλαβε ο Π. Δαγκλής διότι ήταν και υπαρχηγός του στρατού.
Η Η. Ε. άρχισε αμέσως να δραστηριοποιείται στην οργάνωση της Ηπείρου. Έτσι δημιουργήθηκαν τρεις διευθύνσεις στην Ήπειρο , Η Α΄ Δ/νση στα Ιωάννινα, η Β΄ δ/νση στην Πρέβεζα , η Γ ΄Δ/νση στο Αργυρόκαστρο. Την πιο μεγάλη δραστηριότητα την είχε η Α΄ Δ/νση στα Γιάννενα . Όλοι οι υπεύθυνοι των Δ/σεων είχαν ψευδώνυμο. Ο Τσιριγώτης είχε το ψευδώνυμο  "Άραχθος",ο    δικηγόρος Περικλής Γεωργίτσης το ψευδώνυμο "Λάϊος" .

Διαλεγμένα μοντέλα για το "σαλόνι" της Γενεύης

Πριν από κάμποσο καιρό παρουσιάσαμε μια σειρά από αυτοκίνητα, που θα πάρουν μέρος στην έκθεση της Γενεύης. Σήμερα επιλέγουμε ορισμένα που έχουν ένδιαφέρον

Το Α1 της AUDI θα βγει τον Αύγουστο του 2010 στην αγορά

 Το επόμενο μοντέλο της ALFA 147 λέγεται  Giulietta και θα κυκλοφορήσει  από τον Απρίλη του 2010