Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

Messolonghi - Gourmet 2 - Η ΠΕΛΑΔΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ

 
Από το Dafnia fans

Το φθηνότερο αυτοκίνητο στον κόσμο

Είναι το κινέζικο Geely, που σπάει το ρεκόρ κατά 200 euro. Κοστίζει 2100 ! Ούτε οι μηχανές δεν κάνουν τόσο!
 To ινδικό Tata Nano, δεν θα αποτελεί πλέον  το φθηνότερο αυτοκίνητο στον κόσμο. Το κινέζικο Geely και πιό φθηνό είναι αλλά και έτη φωτός πιό designaτο, μοντέρνο και γοητευτικό. Εκεί που το ανεμικό Tata Νano έμοιαζε περισσότερο με όχημα μεταφοράς του golf, το Geely φέρνει περισσότερο
σαν ο άπεχτα πάμφηνος συγγενής του Smart και του Beetle. Είναι σχεδόν ολόιδιο με το Toyota iQ το οποίο όμως κάνει 12.000-13.000 ευρώ. Καμία σχέση δηλαδή.

Από το ΑΝΤΙΤΡΩΚΤΙΚΟ

Daniel Cohn-Bendit (ελληνικοί υπότιτλοι) sur l'aide financière à la Grèce

Γενική απεργία στις 20 Μαϊου

 Μετά από κοινή σύσκεψη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε γενική απεργία ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που συρρικνώνει όπως τονίζουν τα δικαιώματα και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις νέες γενιές.
"Αποφασίζουμε τη συνέχιση του αγώνα - δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος Να υπερασπίσουμε την κοινωνική ασφάλιση ως θεσμό αναδιανομής του εισοδήματος, ως θεσμό υπεράσπισης των φτωχών, των ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων που κόπους μιας ζωής τους έχουν εναποθέσει στη σωστή λειτουργία του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος."

Η επιλογή όμως της ημερομηνίας της απεργίας αποδείχτηκε μια δυσεπίλυτη εξίσωση καθώς όλη την ερχόμενη εβδομάδα διενεργούνται πανελλαδικές εξετάσεις . Τελικά συμφώνησαν αντί για τις 19 η απεργία να προκηρυχτεί την Πέμπτη 20 του μηνός και να εξαιρεθούν οι 200 εκπαιδευτικοί που θα επιτηρούν τις πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες διεξάγονται στα εσπερινά λύκεια . Οι τελικές αποφάσεις όπως θα ληφθούν αύριο στην έκτακτη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δωρεάν παιδεία; Α... σαν και αυτή με τα σεμινάρια 400 ωρών!


 Πληρώνονται οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές από το κράτος ή όχι;
Γιατί αν δεν πληρώνονται, να βγούν να μας το πούν. Aν πάλι ναι, τότε για ποιό λόγο ξαναπληρώνονται για να κάνουν σεμινάρια σε συνεργασία με "ιδιωτικές οργανώσεις-συλλόγους" μέσω των ΚΕΚ των Πανεπιστήμιων και μάλιστα σε δημόσια κτήρια;


 Αντιγράφω (όπου υπάρχει υπογράμμιση είναι link) από το site της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, που στην αρχική της σελίδα, στην ταυτότητα λέει: H Ε.Ε.Φ. είναι Επιστημονικός Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που εκπροσωπεί τους Έλληνες επιστήμονες της Φυσικής, των Τεχνολογιών Φυσικής και Επικοινωνιών και άλλων σχετιζόμενων κλάδων. 

BHMAτοδότηs

Μια από τις μεθόδους ελέγχου του άγχους στην πολιτική οδήγησε στην παραίτηση τον αρχηγό της τουρκικής αντιπολίτευσης κ. Ντενίζ Μπαϊκάλ. Κυκλοφόρησε βίντεο (προϊόν κατασκοπείας) με τον Ντενίζ στο γραφείο του να προσπαθεί να ξεχάσει τον εαυτό του με τη συνδρομή της βουλευτού του κόμματός του κυρίας Νεσρίν Μπαϊτόκ.
Παρ΄ ότι εδώ έχουμε παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, ο κ. Μπαϊκάλ παραιτήθηκε. Η ακατανόητη (στην Ελλάδα) παραίτηση προσφέρει ένα καλό παράδειγμα για το πόσο η τουρκική πολιτική κουλτούρα υπολείπεται της ελληνικής.
***
Ο κ. Αντ. Σαμαράς συνομίλησε με τον κ. Γ. Καρατζαφέρη λίγο προτού αρχίσει η συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν ξέρω τι είπαν, αλλά συνεργάτης μου στοιχηματίζει ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε κάτι σαν «κάποτε θα κυβερνήσουμε μαζί». Βλέπει ο κ. Καρατζαφέρης ποιες αλλαγές έφερε το ΔΝΤ σε άλλες χώρες και ελπίζει.

Κενά διδασκόντων

 Λώρη Κέζα στο BHMA Online
Μέσα στη γενική αναμπουμπούλα των ημερών ορισμένοι καθηγητές προτείνουν να απεργήσουν επί πενθημέρου στις πανελλαδικές εξετάσεις που αρχίζουν την Παρασκευή. Δεν είναι μόνο τα μέτρα λιτότητας που τους προβληματίζουν, αλλά και η αλλαγή του τρόπου πρόσληψης στο Δημόσιο. Ας μη μιλήσουμε για αισθήματα, αν δηλαδή οι διδάσκοντες λυπούνται τους υποψηφίους κι αν ο κόσμος όλος λυπάται για τους καθηγητές. Σημασία έχει το πριν και το μετά· το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και υπήρχαν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Οταν ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου βρέθηκε αντιμέτωπη με σχολεία άνευ διδασκάλων. Ελειπαν 7.000, παρά το γεγονός ότι από το κράτος πληρώνεται πλεόνασμα. Η υπουργός αποφάσισε να γίνει Νικολούλη και να εντοπίσει καθηγητές. Εμαθε λοιπόν ότι στα Δωδεκάνησα ένα σχολείο 80 μαθητών δεν είχε άνθρωπο για τα Αγγλικά. «Κλικ» από εδώ, «κλικ» από εκεί (ευτυχώς υπάρχει μηχανοργάνωση), ανακάλυψε ότι πέντε φιλόλογοι της Αγγλικής έχουν την οργανική τους θέση στο εν λόγω σχολείο.

Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τη διαρροή θεμάτων στην Βaccalaureate

Για τυχόν παραλείψεις οργάνων του Υπουργείου και εποπτευομένων από αυτό φορέων
Kατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τυχόν παραλείψεις οργάνων του υπουργείου Παιδείας και εποπτευομένων από αυτό φορέων διέταξε η Άννα Διαμαντοπούλου, με αφορμή τη διαρροή θεμάτων στις εξετάσεις του Βaccalaureate. Όπως προέκυψε από την ολοκλήρωση της έρευνας, που ζήτησε η Υπουργός Παιδείας, η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας διέταξε ΕΔΕ, η οποία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2009.
Το Πόρισμά της, που καταλόγισε ευθύνη σε ένα Εκπαιδευτήριο, σε ένα άτομο μη εκπαιδευτικό και σε ιδιώτες (γονείς και μαθητές), αρχειοθετήθηκε με την από 14.09.2009 απόφαση του Διευθυντή Δημόσιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής με το αναφερόμενο στην απόφαση αυτή αιτιολογικό ότι «δεν προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες για υπαλλήλους που υπόκεινται στην πειθαρχική εξουσία μας». Με την ίδια απόφαση το Πόρισμα διαβιβάσθηκε στην Εισαγγελία Αθηνών στις 8.10.2009 (είκοσι μέρες μετά την έκδοση της και αμέσως μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009), όχι όμως στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Η 12χρονη που συγκίνησε..

Η 12χρονη Ιωάννα Τσάνη κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό διηγήματος αναμεσα στα παιδιά όλων των δημοτικών σχολείων των Γιαννιτσών, στέλνοντας ένα γράμμα στην γιαγιά της με θέμα "ξενοφοβία-ρατσισμός". Η μικρή που έκλεψε τις εντυπώσεις, κατάγεται απο την Σερβία. Στο διήγημα που στέλνει προς την γιαγιά της που ζει μόνιμα στην Σερβία, αναφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια στο σχολείο, μιλά για τη σχέση με τους συμμαθητές και τη δασκάλα της, για τις οικονομικές δυσκολίες της... οικογένειας της στην Ελλάδα. Διαβάστε μερικά αποσπάσματα..

ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. υπέρ των 16 μισθών των υπαλλήλων της Βουλής

Αυτοί μυαλό δε βάζουν!!!
 
Εμείς δεν έχουμε ψυχή; Εμάς δεν μπορείτε να ...ενσωματώσετε καμία  αύξηση στους μισθούς μας. Βρε, ξεφτίλες, που θέλετε να σας πιστέψουμε κιόλας! Τα καλά και συμφέροντα, που λένε και οι παπάδες.
Πολύ μάς συγκίνησε το ... δάκρυ σας για τους φτωχούς και αδυνάτους. Έχετε το μαχαίρι, τρώτε πεπόνι!

''Φαντασία''...

στο κουφάρι της παλιάς και ιστορικής ''Φαντασίας'',στον Άγιο Κοσμά,που σα φάντασμα έστεκε στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος μετά την εγκατάλειψή του,παίχτηκε σήμερα το πρωί άλλο ένα επεισόδιο του σήριαλ ''γκρέμισμα αυθαιρέτων'' στην παραλιακή ζώνη...
φυσικά δεν ήταν κανείς εκεί για να αντισταθεί στις μπουλντόζες,την οικολόγο υπουργό και τον Πρωθυπουργό με τα μανίκια σηκωμένα...
το γκρέμισμα της ''Φαντασίας'' στεναχώρησε μόνο κάποιους επιχειρηματίες ,που είχαν βάλει στο μάτι το χώρο κι έκαναν όνειρα για το ξαναχτίσιμό του...

Η κρίση στην Ελλάδα..

 Η οικονομική κρίση της Ελλάδας, τώρα και σε cartoon!! Δείτε το πρώτο μέρος!!

ΒΡΟΜΙΚΗ ΕΝΔΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ, ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ, ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ!!!!!

Είναι ενδοευρωπαϊκό σκάνδαλο!!!!! μια χώρα της ΕΕ, ναι, μετά τις ληστείες από τις πουλημένες ηγεσίες της, δέχεται αθέμιτη και πολύ-πολύ βρόμικη επίθεση κάτω από τη μέση, διαφημίζοντας στην Ελλάδα μέσω του ίντερνετ, φορολογικό παράδεισο.

Συγκεκριμένα, δικηγόροι της Βουλγαρίας, δίνουν τελειωτικό κτύπημα, διαφημίζοντας πρόσκληση προς Έλληνες επιχειρηματίες, πως να φοροδιαφύγουν στην Ελλάδα, προσφεύγοντας στις υπηρεσίες τους για να έχουν φορολογία 10%.
Πρόκειται για ένα συγκαλυμμένο καθεστώς υπεράκτιων εταιρειών, το οποίο ακόμα δεν έχει αγγίξει η ΕΕ, με πρόφαση τον χρόνο προσαρμογής που χρειάζεται η Βουλγαρία, σαν νεότερο μέλος.
Διαβάστε τη Βουλγάρικη μαφία:

Λίστα παραγόντων στον εισαγγελέα

Στα χέρια του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Πάνου Μπιτσαξή και ακολούθως στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, θα βρεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία περιλαμβάνει 968 φυσικά πρόσωπα (εκ των οποίων αρκετοί είναι αθλητικοί παράγοντες) που έχουν καταθέσει ποσά μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ σε τράπεζα της Μαλαισίας!
Η εν λόγω έκθεση δεν αφορά κάποιο καινούργιο στοιχείο που έρχεται τώρα στο φως της δημοσιότητας, αλλά είναι μια παλιά υπόθεση η οποία ήρθε στην επιφάνεια στην εκπομπή «Δίκη» του τηλεοπτικού σταθμού Blue Sky το βράδυ της Δευτέρας. Η έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος που οδήγησε πριν από αρκετό καιρό στη σύνταξη της προαναφερόμενης έκθεσης, δεν αφορά πιθανό στήσιμο αγώνων, αλλά το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που φέρεται να έχει τελεστεί το διάστημα από το 2005 έως το 2008.

Δε θέλω να τους ξαναδώ....

Εξαιρετικά αφιερωμένο στα ...λαμόγια της Ελλάδας
 
Από το Teacher

20 Μαϊου η απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ- Κανονικά οι πανελλήνιες

Απεργία στις 20 Μαϊου και όχι στις 19 θα κάνει τελικά η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Κανονικά θα γίνουν οι πανελλήνιες εξετάσεις. Αυτή την ώρα συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.
Έκτακτα μέτρα απ' την αστυνομία για το αποψινό συλλαλητήριο ώστε να μην επαναληφθούν τα τραγικά επεισόδια της 5ης Μαϊου.
Η συγκέντρωση γίνεται στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Νέα 24ωρη στις 20/05
Νέα 24ωρη απεργία ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την ερχόμενη Πέμπτη 20 του μήνα. Αρχικά η απεργία είχε ανακοινωθεί για τις 19 του μήνα, ημέρα Τετάρτη. Όμως Τετάρτη και Παρασκευή είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις και έτσι για να μην υπάρξει πρόβλημα στο πρόγραμματα των εξετάσεων αποφασίστηκε να γίνει την Πέμπτη που δεν υπάρχουν εξετάσεις.
Οι εργαζόμενοι της χώρας με τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου και τις απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζουν τον αγώνα εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο πακέτο των άδικων και σκληρών οικονομικών και αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης και της τρόικας (Ευρ. Επιτροπή, Ε.Κ.Τ., Δ.Ν.Τ. ).

Newsit.gr

Αλβανούς τουρίστες έλκουν τα Γιάννινα!

Τουρίστες από μια νέα χώρα φαίνεται πως έλκουν τα… Γιάννινα. Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι επισκέψεις Αλβανών που θέλουν να περάσουν λίγες ημέρες… ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης στην πόλη! Οι Αλβανοί τουρίστες γνωρίζουν καλά την Ελλάδα και την επιλέγουν, όταν θέλουν να εκδράμουν σε μια κοντινή χώρα. Φαίνεται όμως, ότι συναντούν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Την έκδοση της απαραίτητης βίζας. Για αυτό το λόγο, όπως σημειώνουν πηγές από την γειτονική χώρα, δεν έχουν σημειώσει αύξηση οι επισκέψεις, παραμένουν όμως σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο!Σύμφωνα με στοιχεία, που μετέδωσε χθες το «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων», οι Αλβανοί επιλέγουν τριήμερα ή τετραήμερα… ταξιδάκια στα Γιάννινα (όπως και σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη), ώστε να γνωρίσουν τις ομορφιές της Ηπείρου και γενικότερα της χώρας μας. Η Ελλάδα δεν είναι όμως ο πρώτος

Παπαρήγα: Ο καπιταλισμός δεν διαθέτει τα παλιά "γιατροσόφια"

 Νέα «μέτρα» και «πακέτα» σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων βλέπει η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία θεωρεί ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, ο καπιταλισμός δεν διαθέτει τα παλιά «γιατροσόφια» να ξεπερνάει τις κρίσεις και θα φορτώσει τα βάρη στις πλάτες των λαών.
Στην ομιλία της σε εκδήλωση της ΚΝΕ στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενόψει των φοιτητικών εκλογών, η κ. Παπαρήγα είπε ότι περιμένει «προβοκάτσιες» και «συνωμοσίες» σε βάρος του λαϊκού κινήματος, διότι όπως παρατήρησε, είναι μέσα στο πολιτικό παιγνίδι.

Η Εσθονία υιοθετεί επίσημα το ευρώ ως νόμισμα της χώρας

 Εν μέσω οικονομικής κρίσης
 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τις αμφιβολίες της για την απόφαση εισόδου του ευρώ στην Εσθονία.  Κι όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε την απόφαση, ότι η Εσθονία από την επόμενη χρονιά θα έχει ως επίσημο νόμισμα της χώρας το ευρώ, δηλαδή η Εσθονία μπαίνει στην Ευρωζώνη.  Ως πρώτη χώρα της Βαλτικής  φαίνετια να εκπληρώνει τα κριτήρια και να "μπαίνει" στο ευρώ. Η χώρα ελέγχει το έλλειμμα και το χρέος, καθώς  ο πληθωρισμός της είναι μέσα στα οικονομικά πλαίσια και κριτήρια εισόδου στην Ευρωζώνη, που έχει βάλει η Ε.Ε. Αν και δεν είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για την επέκταση της Ευρωζώνης, η στιγμή που το ευρώ δέχεται επίθεση από παντού και δε βρίσκεται στο ισχυρότερο επίπεδο, εντούτοις για την Εσθονία θεωρείται ώριμη η χρονική στιγμή και δεν υπάρχει πλέον κανένα  εμπόδιο.
πληροφορίες από Ν24

ΣΤΟ 2,3% Η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΕΠ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

Σε αρνητικούς ρυθμούς κινείται η ελληνική οικονομία από την αρχή του 2010, αλλά με ελαφρώς μειωμένους ρυθμούς σε σχέση το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το α' τρίμηνο εφέτος το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 2,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Ωστόσο, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (τέταρτο του 2009) η μείωση του ΑΕΠ τοποθετείται στο 0,8%.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας συνέβαλαν η πτώση των επενδύσεων και η σημαντική μείωση της δημόσιας κατανάλωσης.

Την καταγραφή και αξιοποίηση των εθνικών κληροδοτημάτων ζητούν οι Ηπειρώτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ


Η ελληνική Πολιτεία και το Σύνταγμα κατοχύρωσαν το πλαίσιο της διαχείρισης των κληροδοτημάτων το 1939 με τον νόμο 2039/39. Σύμφωνα με αυτόν ορίζεται ότι «η πιστή και επακριβής εκτέλεση της βουλήσεως των διαθετών και δωρητών, διά της οποίας διατίθενται περιουσιακά στοιχεία διά κληρονομιάς...κληροδοσίας, δωρεάς υπέρ του κράτους ή χάριν κοινωφελών σκοπών, αποτελεί υποχρέωση του κράτους».Επιπρόσθετα, ορίζεται ξεκάθαρα ότι, πέραν της υποχρέωσης του κράτους για την ευθύνη και εποπτεία των κληροδοτημάτων, το τελευταίο πρέπει να τηρεί μητρώο των κληροδοτημάτων και να έχει, ανά πάσα στιγμή, γνώση της οικονομικής κατάστασης και των δραστηριοτήτων τους.Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών 71χρόνια μετά την πρώτη νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία και διαχείριση των εθνικών κληροδοτημάτων -υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 9.300- , ουδείς γνωρίζει πόσα και ποια είναι ακριβώς τα κληροδοτήματα και τα ιδρύματα, ουδείς γνωρίζει την οικονομική κατάσταση των κληροδοτημάτων και ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία τους.
Κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων του

Αλλαγές στις αποζημιώσεις των αγροτών και γεωργών

Τα πάνω κάτω φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο τομέα ασφάλισης και αποζημίωσης γεωργών και αγροτών.  Αλλαγές στον τομέα της ασφάλισης και της αποζημίωσης της γεωργικής παραγωγής εξήγγειλε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού και ισοσκέλισης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, όπως ανέφερε. 
Σύμφωνα με την υπουργό, στις γενικές αρχές του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται ο διαχωρισμός του ΕΛΓΑ από το σύστημα ΠΣΕΑ που αφορά κρατικές αποζημιώσεις. Επιπλέον, ιδρύεται Ταμείο Αλληλοβοήθειας για την κτηνοτροφική παραγωγή που μπορεί να  επεκταθεί και στη γεωργική παραγωγή.

Αίτημα για αποζημιώσεις από τη Siemens

Επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Xάρη Καστανίδη απέστειλαν την Τετάρτη τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, με την οποία του ζητούν να προβεί σε ενέργειες για να διεκδικηθούν ανορθώσεις, ή και αποζημιώσεις, από το γερμανικό όμιλο υπέρ του ελληνικού δημοσίου. Στην επιστολή σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι στο πλαίσιο των εργασιών της Εξεταστικής έχει διαπιστωθεί ότι 50 εκατομμύρια ευρώ προερχόμενα από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας έχουν δεσμευτεί σε ελβετικούς λογαριασμούς. Εντωμεταξύ, παράταση στο χρόνο παραγραφής των αδικημάτων των υπουργών προωθεί με ρύθμισή του το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με αυτή -που θα έχει εφαρμογή και στα σκάνδαλα που διερευνώνται όπως της Siemens- τα αδικήματα των υπουργών θα θεωρούνται διαρκή και μη παραγεγραμμένα. Περαιτέρω, επιτροπή τεχνοκρατών θα ελέγχει στο εξής τις δηλώσεις πόθεν έσχες που υποβάλουν οι βουλευτές.
skai.gr

troktiko

Να γκρεμίσετε και βίλες στα δάση...

 
Από τη σημερινή παράσταση στην παραλία του Αλίμου
Η φαντασία στην εξουσία!
Παράσταση πρώτη και μοναδική!
Και το γκρέμισμα των αυθαιρέτων άρχισε με τη "Φαντασία" (το γνωστό παλιό νυχτερινό κέντρο) στον... Αλιμο για επικοινωνιακούς λόγους.
Χέρι χέρι με τον πρωθυπουργό η κυρία υπουργός περιβάλλοντος και με τις μπουλντόζες σε πλήρη ανάπτυξη φροντίζουν για τα μπάνια του λαού.
Κατεδαφίζουν τα αυθαίρετα κτίσματα της παραλίας.
Αν φρόντιζαν το ίδιο και για το φαγητό των υπηκόων των!
Καλή αρχή λοιπόν και δυο ερωτησούλες επειδή ως γνωστόν η μισή Ελλάδα είναι κτισμένη αυθαίρετα.
α)Θα συνεχίσετε το γκρέμισμα όλων των αυθαιρέτων ή η παράσταση ήταν για μια μόνο μέρα;
β)Για να εκτελεστούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων απαιτείται η παρουσία του πρωθυπουργού και της υπουργού περιβάλλοντος;
Και μια πρόταση - ερώτηση:
Για τραβήξτε προς τα δάση της Αττικής να δούμε πόσες βίλες θα γκρεμίσετε;

ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΗΡΟΙ ΣΟΜΑΛΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ

Το “Eleni P”, όπου επιβαίνει 24 μελές πλήρωμα, δύο Έλληνες (ο καπετάνιος και ο πρώτος μηχανικός) και 22 Φιλιππινέζοι, κατελήφθη σήμερα(12/5) από Σομαλούς πειρατές. Οι Σομαλοί πειρατές επιτέθηκαν στο υπό λιβεριανής σημαίας, αλλά ελληνικής ιδιοκτησίας, ενώ έπλεε στον Κόλπο του Άντεν, στα ανοιχτά της Σομαλίας. Όπως μετέδωσε το cosmo.gr, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λιμενικού Σώματος: “Έχουμε πληροφορηθεί πως το ελληνικής ιδιοκτησίας πλοίο "Eleni P" κατελήφθη από πειρατές στον Κόλπο του Άντεν”
Το φορτηγό πλοίο μετέφερε σίδηρο από την Ουκρανία στην Κίνα.

fimotro

ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Λιβύης ανακοίνωσαν ότι αεροσκάφος της Afriqiyah Airways που προερχόταν από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής συνετρίβη στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν όλοι οι επιβάτες. Ένα αγόρι οκτώ ετών από την Ολλανδία είναι σύμφωνα με πηγές του αεροδρομίου της Τρίπολης, ο μοναδικός επιζών από τη συντριβή αεροσκάφους τύπου Airbus A330. Ο Λίβυος υπουργός Μεταφορών Μοχάμεντ Άλι Ζιντάν απέδωσε την πτώση του αεροσκάφους σε τρομοκρατική δράση.
Σύμφωνα με τις αρχές, το αεροσκάφος τύπου Airbus 330 μετέφερε 93 επιβάτες και 11 άτομα πλήρωμα και συνετρίβη κατά τη διαδικασία της προσγείωσης στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Ο Λίβυος υπουργός Μεταφορών Μοχάμεντ Άλι Ζιντάν απέδωσε την πτώση του αεροσκάφους σε τρομοκρατική δράση.

Η Διαμόρφωση μιας Νέας κοινωνικοπολιΤικής Ελλάδας

    Η Διαμόρφωση μιας Νέας κοινωνικοπολιΤικής Ελλάδας

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΟΥΛΗ* 
 Zούμε σε μια εποχή, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και έρευνας για τις επόμενες γενιές. Κανείς φυσικά δεν θα προσδίδει, στην εποχή μας, το προσωνύμιο της «χρυσής εποχής». Αφήνω τον χαρακτηρισμό όμως στις επόμενες γενιές (πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών) επιστημόνων, οι οποίοι με την καθαρότητα της οπτικής τους και τη μη συναισθηματική εμπλοκή τους, θα αποδώσουν με μεγαλύτερη ευκρίνεια τον απαιτούμενο χαρακτηρισμό.
Αποδεικνύεται από την καθημερινή επικαιρότητα το μέγεθος της ιστορικότητας των στιγμών που βιώνουμε. Στιγμές που θα χαρακτηρίσουν τη μετέπειτα πορεία της ελληνικής κοινωνίας. Στιγμές που αναδεικνύεται περίτρανα πως η έννοια της δημοκρατίας συγχέεται με αυτή της ασυδοσίας, πως οι αγώνες των εργαζομένων στιγματίζονται από εγκληματικές ενέργειες, πως τα ΜΜΕ εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εκάστοτε οικονομικοπολιτικής καθεστηκυίας. Στιγμές που φαίνεται ότι το ελληνικό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό στερέωμα φτάνει στα όρια της κατάρρευσης. Μια κατάρρευση που προικοδοτήθηκε από την ανευθυνότητα, τη διαφθορά και την απληστία.

Κοιμάται όρθιο, που λέμε!


Εορταστικές εκδηλώσεις την Κυριακή 30 Μαΐου για το ολοκαύτωμα του Σουλίου

Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Ολοκαυτώματος του Σουλίου θα πραγματοποιήσει και φέτος, την Κυριακή, 30 Μαΐου, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας στον ιστορικό χώρο του Σουλίου.Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 7 π.μ. με θεία λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό του Αγίου Δονάτου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. Τίτου. Στις 10 π.μ. θα τελεστεί δοξολογία στον προαύλιο χώρο της ίδιας εκκλησία, ενώ στις 10:30 π.μ. θα ακολουθήσει μετάβαση στο Αμφιθέατρο, τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων, χαιρετισμός του νομάρχη Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας και αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στο Κοινοτικό Κατάστημα Σουλίου με καταθέσεις στεφάνων, χαιρετισμό του Προέδρου της κοινότητας και παραδοσιακούς χορούς.

Δεν πιάνουν τόπο οι παραινέσεις για τις τιμές

Ελάχιστες επιχειρήσεις έχουν κάνει μειώσεις
του Δημήτρη Μαρκόπουλου στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Υποτονικά κινείται μέχρι στιγμής η αγορά παρά τις κυβερνητικές παραινέσεις περί χαμηλώματος των τιμών. 
Σύμφωνα με πληροφορίες  από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που εδώ και πέντε ημέρες –  μετά τη συνάντηση δηλαδή με την  υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα. Λούκα Κατσέλη ανταποκρίθηκαν και μείωσαν τις τιμές τους. 
Μάλιστα, σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, οι ανατιμήσεις που υπήρξαν διατηρήθηκαν κανονικά χωρίς να υπάρχει διαφαινόμενη τάση αποκλιμάκωσης. 
Από τη μεριά  τους, πάντως, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της κυβέρνησης δηλώνουν αισιόδοξοι θεωρώντας πως οι παρεμβάσεις  που ξεκίνησαν θα έχουν βραχυπρόθεσμα  θετικά αποτελέσματα. 
Παράλληλα μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπάρξουν κι επαφές με την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα εισέλθει ακόμα πιο δυναμικά στους ελέγχους της αγοράς ενδεχομένως και με κλήσεις μεγάλων πολυεθνικών συγκεκριμένου καταναλωτικού κλάδου.

Αλλαγές σε πόθεν έσχες - νόμο περί ευθύνης υπουργών

«Δραστικές μεταβολές στους μηχανισμούς ελέγχου του πόθεν έσχες, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική» υποσχέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα.
Σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, η κυβέρνηση προτίθεται να εισηγηθεί την επόμενη Τρίτη, την ανάθεση του ελέγχου του πόθεν έσχες των κοινοβουλευτικών σε Επιτροπή της οποίας η πλειοψηφία δεν θα είναι βουλευτές, αλλά δικαστικοί.

Σε ό,τι αφορά τα μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα, (ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, δικαστικοί λειτουργοί, υπεύθυνοι οικονομικών κομμάτων, δημοσιογράφοι κ.ά.) η ευθύνη θα ανατεθεί στην Αρχή κατά του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος, αντί της Επιτροπής του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία- ουσιαστικά- αδυνατούσε να διενεργήσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Στο νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών, επίσης, θα περιγράφονται τα αδικήματα που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων του, παραπέμποντας όλα τα υπόλοιπα στην αρμοδιότητα των ποινικών δικαστηρίων - ενώ αναμένεται να επιμηκυνθεί και ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων, εφόσον αυτός θα μετρά από την στιγμή που επήλθε το αποτέλεσμα του αδικήματος και όχι από την τέλεσή του.

Καμουφλάρουν τις πισίνες για να μην τους πιάσει η εφορία

Τις πισίνες με καμουφλάζ θέλει να αποκαλύψει το υπουργείο Οικονομίας σκοπεύει να ξεκινήσει άμεσα αεροφωτογραφήσεις σε όλο το λεκανοπέδιο. Έναν απίστευτο τρόπο σκαρφίστηκαν οι κατ΄επάγγελμα φοροφυγάδες, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να παραπλανήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς έτσι ώστε να μην καρφωθούν ότι έχουν πισίνες, βρήκαν τρόπο να τις κρύβουν.
Πρόσφατα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατάφερε να εντοπίσει μέσω φωτογραφιών από δορυφόρους ποιοί είναι αυτοί που έχουν πισίνες στα σπίτια τους από όπου προέκυψε ότι λιγότερο από τους μισούς τις έχουν δηλώσει στην εφορία. 

«Το ευρώ θα επιβιώσει» λέει μέλος της ΕΚΤ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ευρώ θα επιβιώσει από την πρόσφατη κρίση που διέρχεται υποστηρίζει σήμερα σε συνέντευξή του σε Βελγικό περιοδικό ο Γκάι Κουάντεν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 
Τόνισε δε, ότι τα μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να ασκούν περισσότερη πίεση μεταξύ τους για τον έλεγχο των δημοσιονομικών τους. "Όμως το ευρώ είναι ένα νόμισμα χωρίς κράτος, χωρίς ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Και μπορεί να δουλέψει μόνο υπό δύο προϋποθέσεις" είπε ο Κουάντεν και διευκρίνισε ότι αυτές είναι μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα και ένα μίνιμουμ δημοσιονομικής πειθαρχίας. 
enet.gr

Αυτό πώς ονομάζεται κ. Αλογοσκούφη;...

Από τον Χρήστο Ζεστό στο PRESS-GR

Το 2008 ο πρώην βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ κ. Γιάννης Μανώλης σε δήλωση-καταπέλτη τόνιζε:
"Με κατηγορείτε γιατί ασκώ κριτική για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας του υπουργείου σας. Να σας θυμίσω πόσες φορές τα τελευταία χρόνια σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις διαφώνησα μαζί σας σε αυτά τα θέματα; Για τις χαριστικές σκανδαλώδεις ρυθμίσεις εκατομμυρίων σε Τράπεζες με αποκορύφωμα αυτή της Alpha Bank (σ.σ. για το Ταμείο Ασφάλισης των τραπεζοϋπαλλήλων)..."
Tο 2009 είναι αλήθεια
ότι μετά την αποπομπή του πρώην τσάρου, το δεξί του χέρι και εξ απορρήτων του κ. Παναγιώτης Δρόσος, -πρώην Πρόεδρος του...
 Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και πρώην Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης- αποσχολείται ως τραπεζικό στέλεχος στην Alpha Bank;
Κι αν είναι αλήθεια, αυτό πώς ονομάζεται;

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΗ Ν.Δ.

Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός 
(από το Βήμα)

Με επιθετικούς τόνους υποδέχεται η Ρηγίλλης τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια στιγμή κατά την οποία στο εσωτερικό της ΝΔ συγκρούονται παρασκηνιακά δύο σχολές σκέψης: από τη μία πλευρά υπάρχουν...
στελέχη που επιχειρηματολογούν υπέρ της αναβολής της επίσκεψης του κ. Ερντογάν και από την άλλη βρίσκονται στελέχη που υπεραμύνονται της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς θέτει ως «κόκκινη γραμμή» του κόμματός του την αποφυγή διαβουλεύσεων για τα εθνικά θέματα εν όψει και της επίσκεψης της τουρκικής αντιπροσωπείας, ενώ προχθές το βράδυ ο βασικός σύμβουλός του κ. Χρ. Λαζαρίδης σε εκδήλωση με τίτλο «Αντίσταση στο νεο-οθωμανισμό- όχι στην αυτοκρατορική επίσκεψη Ερντογάν» εμφανίστηκε επικριτικός για τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες.

Στο σκοτάδι έχει την Ακρόπολη ο Π.Γερουλάνος

Συνεχίζει να είναι στο σκοτάδι τα Βράδια η Ακρόπολη αντί να φωτίζει τον Αττικό ουρανό. Μα καλά δεν υπάρχει λίγο ίχνος πολιτισμού μέσα σε αυτόν τον Παύλο Γερουλάνο να καταλάβει ότι η συσκότιση της Ακρόπολης δεν έγινε ούτε από τους...Γερμανούς ναζί που προφανώς και την σεβάστηκαν περισσότερο από ότι η Ελλάδα; Ούτε επί χούντας είχε λησμονηθεί τόσο πολύ ο Παρθενώνας. Και μετά λέμε για την κατάληψη που έκανε το ΚΚΕ. Μα είναι χειρότερο να αδιαφορείς ως υπουργός για ένα μυθικό μνημείο (που σου φέρνει και έσοδα) παρά να διαδηλώνεις επειδή έτσι επιτάσσει η ιδεολογία σου.
troktiko

Ταλαιπωρία για τους Αθηναίους λόγω...Ερντογάν

Δεν φτάνει η καθημερινή ταλαιπωρία από το χάος στους δρόμους της Αθήνας τώρα θα έχουμε περισσότερη ταλαιπωρία λόγω της επίσκεψης του Ερντογάν. Και φυσικά πληρώνοντας και επιπλέον αστυνομική φρούρηση!
Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια, λες και έρχεται ο Ομπάμα στην Ελλάδα. Ο τούρκος πρωθυπουργός φτάνει την Παρασκευή το απόγευμα στην Αθήνα. Θα συνοδεύεται από πολυπληθές κλιμάκιο κυβερνητικών στελεχών και επιχειρηματιών.
Ειδικότερα εκατοντάδες αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών, ακόμα και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ), θα διατεθούν για τη φύλαξη των χώρων όπου θα κινηθεί ο κ. Ερντογάν, αρχής γενόμενης από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σάλος με το πρόστιμο μαμούθ 40 εκ. ευρώ στον μεγαλοεφοπλιστή Γ.Προκοπίου

Σάλο έχε προκαλέσει το πρόστιμο των 40 εκ. ευρώ στον Γ.Προκοπίου έναν από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές της χώρας επειδή δεν δήλωνε εισόδημα για τα 120 ακίνητα που είχε. Ο μεγαλοεφοπλιστής είναι ο πρώτος επώνυμος που πέφτει στα χέρια του ΣΔΟΕ και όπως είχε αποκαλύψει το 'ΠΡΏΤΟ ΘΕΜΑ' του είχαν κάνει ντου στο γραφείο του και μάλιστα του αφαίρεσαν και τον σκληρό δίσκο.
Ο Προκοπίου μέσα σε δύο μήνες "καθαρίστηκε" από την κυβέρνηση και έφαγε πρόστιμο-μαμούθ για φορολογικές παραβάσεις. Το ποσό αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει ρίξει ποτέ ο ΣΔΟΕ σε Έλληνα πολίτη.

troktiko

Πόθεν έσχες για απόκτηση πρώτης κατοκίας από το πρώτο τετραγωνικό

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να πληγούν από την απαλλαγή αυτή της δαπάνης για αγορά πρώτης κατοικίας.
Καταργείται από τις 23 Απριλίου και μετά η απαλλαγή από το τεκμήριο, της δαπάνης που καταβάλλεται για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας καθώς και της δαπάνης που καταβάλλεται για την ανέγερση οικοδομής από επιχείρηση που αναλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα την ανέγερση οικοδομών.
Επομένως τα ποσά που καταβάλλονται από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου και μετά για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας και ανεξάρτητα από την επιφάνεια αυτής, υπάγονται στην εφαρμογή του τεκμηρίου. 

Συνεχίζει να προκαλεί με την χλιδή

Ακόμα και τώρα προκαλεί και βγαίνει από ένα αυτοκίνητο που είναι χλιδάτο, σενιαρισμένο και γυαλισμένο και οδεύει στην δουλειά του.
Δεν γίνεται ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος να μην καταλαβαίνει ότι προκαλεί με το να κυκλοφορεί με χλιδάτα αυτοκίνητα την ώρα που ο κόσμος τραβάει τα μύρια όσα εξαιτίας όσων έκανε ΚΑΙ η κυβέρνηση που ήταν το Νο2.

troktiko

Κλείνουν 60 νυχτερινά κέντρα λόγω φοροδιαφυγής

Λουκέτο-μήνυμα προς όλους ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο σε νυχτερινά κέντρα που δεν κόβουν αποδείξεις και εμφανίζουν έσοδα... 15.000 το χρόνο! Στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες η λίστα με τα ονόματα μεγαλογιατρών του Κολωνακίου που φοροδιαφεύγουν.
Είναι ενδεικτικό ότι από τα 1.600 νυχτερινά κέντρα και μπαρ που λειτουργούν μόλις τα 97 δηλώνουν έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ. 361 από αυτά δηλώνουν έσοδα μέχρι 15.000 και άλλα 311 δηλώνουν έσοδα από 15.000 έως 80.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των κέντρων που βρίσκονται στις πρώτες θέσης της λίστας για λουκέτο υπάρχουν και πολύ... ηχηρά ονόματα.

Οργή από το διαρκές σκάνδαλο με τους υπαλλήλους της Βουλής

Στην ουσία ο 15ος και 16ος μισθός των υπαλλήλων της Βουλής δεν καταργείται, απλά αλλάζει όνομα, ενσωματώνεται στις μηνιαίες αποδοχές και απλά περικόπτεται αναλογικά. Οργή συνεχίζει να προκαλεί το προνομιακό μισθολογικό καθεστώς των υπαλλήλων της Βουλής, οι οποίοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν σε τόσο κρίσιμες ημέρες 15ο και 16ο μισθό, την ώρα που η κυβέρνηση έχει κόψει 13ο και 14ο μισθό από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. 
Την ώρα δηλαδή που οι συνταξιούχοι χάνουν ένα μεγάλο μέρος των ετησίων εισοδημάτων τους, κάποιοι εξακολουθούν όχι να παίρνουν αυτούσιο τον 13ο και 14ο, αλλά να παίρνουν δύο επιπλέον μισθούς. 

Η ναυμαχία τη Σαλαμίνας

Μπάρυ Στράους
Η ναυμαχία τη Σαλαμίνας
Εκδόσεις Λιβάνη, 2005

Το 480 π.Χ. στη Σαλαμίνα δύο μεγάλοι πολιτισμοί έρχονται αντιμέτωποι: της Ελλάδας και της Περσίας. Και στους δύο κυριαρχούσε η φιλοδοξία, και οι δύο ήταν στρατιωτικά ανεπτυγμένοι. Αν καταστρεφόταν ο περσικός στόλος, η Αθήνα θα μπορούσε να κατακτήσει τη δύναμη και τον πλούτο για να δημιουργήσει ένα χρυσό αιώνα. Αν αποτύχαινε, η κλασική Ελλάδα θα έχανε τη λάμψη, τον πολιτισμό και τους θεσμούς οι οποίοι θα αποτελούσαν την ιστορία του μετέπειτα κόσμου. Η εποποιία της Σαλαμίνας προσφέρει μια δραματική γνώση των πολεμικών τεχνών, της ευφυΐας, της στρατηγικής, των τεχνασμάτων και των αντι-τεχνασμάτων.
Η ριζικά νέα ερμηνεία του Μπάρι Στράους ξεδιπλώνεται μέσα από τις ατομικές ιστορίες δώδεκα εκπληκτικών χαρακτήρων: από τον ίδιο τον Ξέρξη και τη βασίλισσα Αρτεμισία ―μία από τις ελάχιστες γυναίκες-καπετάνισσες της Ιστορίας― μέχρι τον Αθηναίο ναύαρχο Θεμιστοκλή και τον Ερμότιμο, τον ευνούχο. Στο βιβλίο Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας παρουσιάζονται τα κρίσιμα γεγονότα ενός μηνός του 480 π.Χ., όταν ο αρχαίος κόσμος έτρεμε τις συνέπειες από τη μεγαλύτερη εισβολή από στεριά και θάλασσα που είχε δοκιμάσει ως τότε, μετά την οποία τίποτε δε θα ήταν όπως πριν
Από το ΠΑΙΔΕΙΑ

ΚΑΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Κ Α Λ Η Μ Ε Ρ Α    Α Π Ο     Τ Η     Φ Ρ Α Γ Κ Φ Ο Υ Ρ Τ Η ! ! !