Κυριακή, 22 Αυγούστου 2010

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Η Τουρκία στα Βαλκάνια
Του Στέφανου Κωνσταντινίδη*
Η επιστροφή της Τουρκίας στα Βαλκάνια είναι θεαματική τα τελευταία χρόνια. Όπως είναι γνωστό η τουρκική εξωτερική πολιτική στοχεύει ένα ηγεμονικό ρόλο σε τρεις περιοχές: τον τουρκοϊσλαμικό κόσμο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τον αραβοϊσλαμικό κόσμο της Μέσης Ανατολής και τα Βαλκάνια. Στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης η Τουρκία αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες και ο ρόλος της ως ένα σημείο περιορίστηκε λόγω της εκ νέου επιβολής της Μόσχας. Στη Μέση Ανατολή, στον αραβοϊσλαμικό κόσμο, η τουρκική πολιτική πέτυχε πολύ περισσότερα. Εντούτοις οι δύσκολες σχέσεις με το Ισραήλ της αφαιρούν πια τον διαμεσολαβητικό ρόλο που ήθελε να

Peter Green - Slabo Day (1979)

ΤΟ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΟ ΜΑΣ ΤΟΝ 
ΑΝΤΩΝΗ ΓΙΩΤΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Έκθεση ψηφιδωτού στο Δίον

Λειτουργεί ήδη από τις 18 Αυγούστου
Από τις 18 Αυγούστου φιλοξενείται στο κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, η 6η έκθεση ψηφιδωτού που φέρνει την αρχαία αυτή τέχνη και πάλι στο προσκήνιο.
Στη φετινή έκθεση πολλοί είναι οι επώνυμοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό με σημαντικές δημιουργίες τους ενώ παράλληλα, στους χώρους του κέντρου φιλοξενούνται και έργα μαθητών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια διδασκαλίας της τέχνης του ψηφιδωτού στο εργαστήρι εκμάθησης του Δίου.
Κατά την φετινή χρονιά οι μαθητές μέσω της ψηφιδογραφίας εξέφρασαν τη δημιουργικότητα και το ταλέντο τους με το δικό τους προσωπικό τρόπο. Τα χρώματα, οι ιδέες, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι μοναδικά.

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΙΔΕΜΑΤΑ

Μάθημα πρώτο, η μέθοδος του άρα
Της Χριστίνας Κυριακίδου (ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ)
Καθώς οι σχολικές αυλές ετοιμάζονται να υποδεχτούν και πάλι τους ενοίκους τους και οι εκπαιδευτικοί μετρούν τις μέρες διακοπών που τους έχουν απομείνει, ψάχνω να βρω θέμα για τη στήλη. Σε μια εφημερίδα διαβάζω ένα απόσπασμα από το δοκίμιο του Οδυσσέα Ελύτη «Η μέθοδος του άρα», που είχε γράψει το 1976 και δημοσιεύτηκε, σε ειδικό αφιέρωμα για τον ποιητή, στο περιοδικό ΧΑΡΤΗΣ, το 1986. Το δανείζομαι ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και εν αναμονή της υλοποίησης των χιλιοειπωμένων εξαγγελιών για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Σχόλια και συμπεράσματα, στην κρίση του καθενός:
«Μπαίνοντας ο εικοστός αιώνας στο τελευταίο του τέταρτο, αισθάνομαι άστεγος και περιττός. Όλα είναι κατειλημμένα ως και τ’ άστρα. Οι άνθρωποι έχουν απαλλαγεί από κάθε παιδεία, όπως στην εποχή του Τσέγκις Χαν, και δεν ερωτεύονται ούτε κατ’ ιδέαν.

Αλλαγές σε Μαξίμου, κυβέρνηση και επικοινωνία μελετά ο Παπανδρέου

Τα τρία κλειδιά του ανασχηματισμού
Έπειτα από σενάρια και φημολογίες μηνών, η κυβέρνηση εισήλθε από την περασμένη εβδομάδα σε τροχιά ανασχηματισμού.
Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται ότι επιδιώκει να επιτύχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα τρεις βασικούς στόχους:
1. Να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν από τη μετακίνηση κυβερνητικών στελεχών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στις εκλογές του Νοεμβρίου.
2. Να διορθώσει τα προβλήματα που έχει εντοπίσει στο παρόν κυβερνητικό σχήμα.
3. Να δημιουργήσει ένα ισχυρό συντονιστικό όργανο που θα παρεμβαίνει σε περιπτώσεις κρίσεων και θα εποπτεύει τους υπουργούς και τους υφυπουργούς, παρακολουθώντας στενά την απόδοσή τους και τη μεταξύ τους συνεργασία.

Αυτή είναι η ολοκαίνουργια Mercedes CLS!

Η αντίστροφη μέτρηση για ένα από τα σημαντικότερα ραντεβού της αυτοκίνησης ξεκίνησε. Το σαλόνι αυτοκινήτου του Παρισιού, που θα πραγματοποιηθεί αρχές Οκτωβρίου (το «Car+Speed» βέβαια θα είναι και εκεί), είναι το τελευταίο μεγάλο μαζικό γεγονός της αυτοκίνησης για το 2010 και οι εταιρείες προετοιμάζονται να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους.
Μεταξύ των ατραξιόν της εκθέσεως θα είναι και η ολοκαίνουργια Mercedes CLS της οποία ένα… φυλλάδιο, από αυτά που θα μοιραστούν στο Παρίσι, σας αποκαλύπτουμε.

Χορευτής γεννιέσαι

 Στο παρακάτω βίντεο αποδεικνύεται ότι χορευτής δεν γίνεσαι αλλά… γεννιέσαι. Ένα μικρό αγόρι από την Βραζιλία χορεύει σαν επαγγελματίας κερδίζοντας το θαυμασμό, όχι μόνο της οικογένειας του, αλλά και όλων όσων τον παρακολούθησαν στο YouTube.
(Από ΤΑ ΝΕΑ)

Έκλεψαν πίνακα του Βαν Γκογκ αξίας 50 εκατομμυρίων

Ένας πίνακας ζωγραφικής «ανεκτίμητης αξίας» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ εκλάπη το Σάββατο από το μουσείο Μαχμούντ Χαλίλ του Καΐρου, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου Φαρούκ Χόσνι.Το έργο με τίτλο «Παπαρούνες» έλειπε από το κάδρο του όταν άνοιξε το μουσείο το πρωί του Σαββάτου, πρόσθεσε ο Αιγύπτιος υπουργός. Το προσωπικό του μουσείου ανακρίθηκε, ενώ τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια έχουν ενισχυθεί προκειμένου ο πίνακας να μην βγει εκτός των συνόρων της Αιγύπτου. Ένας αξιωματούχος της αστυνομίας εκτίμησε ότι ο πίνακας αξίζει περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια.Το 1978 ο ίδιος πίνακας είχε κλαπεί αλλά επιστράφηκε λίγο μετά. Ένα έτος αργότερα ένα αντίγραφο του πίνακα είχε πωληθεί στο Λονδίνο για 43 εκατομμύρια δολάρια, δημιουργώντας υποψίες για το αν ο επιστραφείς πίνακας ήταν πράγματι ο αυθεντικός. 
ΤΑ ΝΕΑ

Απομακρύνθηκαν χιλιάδες άνθρωποι εξαιτίας των πλημμυρών

Σε ασφαλείς περιοχές απομάκρυναν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους οι αρχές του Πακιστάν, καθώς οι πλημμύρες απειλούν και σήμερα δεκάδες κοινότητες στα νότια της χώρας.
Αν και οι πλημμύρες, που προκλήθηκαν από τις μεγάλες βροχοπτώσεις της εποχής των Μουσώνων, έχουν αρχίσει να υποχωρούν από μεγάλο τμήμα της χώρας, οι όχθες του ποταμού Ινδού ξεχείλισαν στη νότιο επαρχία Σίντχ.
Περίπου 100.000 άνθρωποι έφυγαν άρον-άρον, χρησιμοποιώντας ΙΧ, φορτηγά, ακόμη και πεζή.

Με διαφορετικές... ταχύτητες η ανάπτυξη στην Ζώνη του Ευρώ


Για τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη από την άνοιξη του 2006, αλλά και για «δραματικές αποκλίσεις» μεταξύ των οικονομιών που την αποτελούν, κάνει λόγo σε έκθεσή της με ημερομηνία 13 Αυγούστου 2010 η Bank of America – Merrill Lunch, με αφορμή τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το β’ τρίμηνο του έτους.
Από τη μία η Γερμανία αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,0% σε ετησιοποιημένη βάση και από την άλλη η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 5,8% (επίσης σε ετησιοποιημένη βάση), αναφέρει η έκθεση.

Οι πολιτικοί και οι Έλληνες

Καταπληκτικό και σήμερα το άρθρο του κ. Γιανναρά στην Καθημερινή, το οποίο αναρτήσαμε για τους αναγνώστες μας. Τα λέει όλα μέσα σε λίγες γραμμές. Όλα όσα πρέπει να ξέρει ο Έλληνας που στενάζει κάτω από τη σημερινή οικονομική ανέχεια, χωρίς να φταίει ουσιαστικά ο ίδιος. Οι πολιτικοί, τους οποίους αυτός ψηφίζει για το καλό του, αποδεικνύονται ότι εκλέγονται για το ... καλό τους. "Αυτοί οι άνθρωποι, και αναρίθμητοι ανάλογων πολιτικών συμπεριφορών, συνεχίζουν να κυκλοφορούν στους δρόμους μας δίχως ίχνος ντροπής, επιμένουν θρασύτατα να

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κάρυστος- Ανεξέλεγκτη η φωτιά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Κάρυστος, όπου απο χθες, στις 10 το βράδυ μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά.
Μέχρι αυτή την ώρα, η πυρκαγιά έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε τέσσερα σπίτια, σε αυλές και καλλιέργιες ενω το πρόβλημα επικεντρώνεται κυρίως στο χωριό Αετός.
Οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν αδύνατη την πυρόσβεση με εναέρια μέσα που προσπάθησαν να πετάξουν δύο φορές. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και πεζοπόρο τμήμα δίνουν μάχη με τις φλόγες. Συνολικά στην περιοχή επιχειρούν 32 πυροσβεστικά οχήματα με 67 πυροσβέστες, 51 πεζοπόροι, 10 οχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μεγάλος αριθμός εθελοντών πολιτών. Σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί η διακοπή ρεύματος που καθιστά απαγορευτική τη χρήση των αντλιών για νερό.

 Ευτυχώς, δεν κινδυνεύουν οι κάτοικοι αφού έχουν φύγει από τα σπίτια τους. Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί τα χωριά Γραμβιά, Μεκουνίδα, Μύλοι και Παλαιά Χώρα.  Εκατοντάδες επισκέπτες και κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή και αρκετά ξενοδοχεία έχουν εκκενωθεί. Οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί.
 
Πληροφορίες: Newsit

Το Νησί Σκάνδαλο

Tου Nικου Γ. Ξυδακη
Κατάγομαι από τη Μύκονο. Στα ακρογιάλια της, στις αχειροποίητες αμμουδιές και στα σοκάκια της πέρασα τα καλοκαίρια της ζωής μου, και μάλιστα των πρώτων δεκαετιών. Τα κύτταρά μου δονούνται από τη μυρωδιά του μελτεμιού, της αρμπαρόριζας και της ακονυζιάς, του φρύγανου, τα μάτια μου είναι γεμάτα από βράχους, φως, φραγκοσυκιές. Πολύ πριν διαβάσω τον Ελύτη, το Αρχιπέλαγος είχε αργάσει το πετσί μου.
Το πονάω το νησί. Και με πονάει. Οχι γιατί άλλαξε, τσιμεντώθηκε, αλώθηκε, πνίγηκε στο χρυσίο και στον κυνισμό. Οχι, όχι πια, όχι τόσο· μετά την απώλεια, μετά τη νοσταλγία του παιδικού κήπου, η ηλικία φέρνει την αποδοχή· τώρα μπορώ και πάλι να διακρίνω μερικούς άχτιστους βραχόκηπους, μια συκιά, τη θάλασσα, τον ουρανό, αυτά θα παραμένουν άσπιλα, έτσι, κανείς δεν θα τα ξεπουλήσει.

Το ζητούμενο: συγκρίσιμα ήθη

Tου Χρηστου Γιανναρα
Τα νούμερα κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα, έχουν πηγή κατάδηλη τους παθόντες, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές: Ενα πλέγμα για την αναχαίτιση κήλης στοιχίζει τρία (3) ευρώ και χρεώνεται από τα δημόσια νοσοκομεία στα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία επτακόσια (700) ευρώ. Ενας νάρθηκας για τη διεύρυνση-στήριξη αρτηρίας (στεντ) κοστίζει στην Ολλανδία επτά χιλιάδες (7.000) ευρώ και στην Ελλάδα τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ. Ανάλογο όργιο καταλήστευσης κοινωνικού χρήματος και με τις υπερτιμολογήσεις στους βηματοδότες, στα ορθοπεδικά υλικά, στα χειρουργικά ράμματα και πάει λέγοντας. (Εχει ενδιαφέρον να πληροφορηθεί ο πολίτης, τι αποκαλούν οι εργαζόμενοι στα χειρουργεία «τα κουβαδίσια»: πανάκριβα αχρησιμοποίητα υλικά προορισμένα για τον κουβά των αχρήστων, παραγγελμένα μόνο για να εισπραχθεί προμήθεια).

Οι φόροι και τα κίνητρα

Tου Πασχου Mανδραβελη
Ελεεινολογούμε και δικαίως τους πολιτικούς, ότι άφησαν την Ελλάδα χωρίς ευρώ στη μεγάλη κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι Ελληνες επιχειρηματίες, όμως, είναι καλύτεροι; Σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ το 86% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Προσοχή! Δεν μιλάμε για νέες επενδύσεις που ακυρώνονται λόγω της κρίσης, αλλά για την καθημερινή τους λειτουργία. Το 86% των ελληνικών επιχειρήσεων δεν προετοιμάστηκαν για την κρίση και κάποιες από αυτές κλείνουν.

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Μπορεί η μητέρα Ελλάδα να τον πλήγωσε με τη γνωστή υπόθεση τού σπιτιού του μπροστά στο Μουσείο Ακροπόλεως, όμως τον τιμάει αναθέτοντάς του το τελετουργικό του μαραθωνίου για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα. Οχι με το αζημίωτο. Ο συνθέτης κ. Βαγγέλης Παπαθανασίου θα αμειφθεί για τις υπηρεσίες του με συμβολικό, μαθαίνω, ποσό. (Ομολογώ όμως ότι αυτά με τα συμβολικά ποσά δεν τα καταλαβαίνω. Δεν παίρνουν που δεν παίρνουν λεφτά της προκοπής οι εμπλεκόμενοι σε τέτοιες... αγαθοεργίες, γιατί δεν μας κάνουν δώρο την εργασία τους για να τους έχουμε και υποχρέωση; Εκτός αν ο κ. Παπαθανασίου σκοπεύει να κάνει ακριβώς αυτό.)
***

Νεο ειδος πολιτικου

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
(Από ΤΑ ΝΕΑ)

 
«Oι υπουργοί δεν είναι υπάλληλοι». Το είχε πει ο Κώστας Σημίτης στον Ανδρέα Παπανδρέου το καλοκαίρι του 1995 σ΄ ένα γήπεδο στο Περιστέρι. Από εκείνη τη στιγμή ένα ταμπού της πολιτικής άρχισε να ανασκευάζεται: είναι υποχρεωμένοι οι υπουργοί να αναλάβουν μια κομματική αποστολή πέραν του χαρτοφυλακίου τους εάν το ζητήσει ο πρωθυπουργός; Η απάντηση είναι απλή: όχι.
Για να γίνει κάποιος υπουργός, δεν καταθέτει δικαιολογητικά. Αρκεί μόνο η εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού. Την έχει; Μπαίνει στην κυβέρνηση. Την έχασε; Εφυγε χωρίς συζήτηση. Αλλά αυτό το προνόμιο του πρωθυπουργού δεν θέτει τους υπουργούς στο έλεός του.

Η Σελήνη ξεφούσκωσε και το Σύμπαν διαστέλλεται


Το φεγγάρι μας έχει «ρυτίδες» και συρρικνώθηκε, ενώ το Σύμπαν θα μετατραπεί σε ένα ψυχρό και νεκρό τοπίο 
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Η Σελήνη συρρικνώθηκε σαν μια σταφίδα ή ένα μπαλόνι που ξεφουσκώνει και πιθανότατα συνεχίζει να συρρικνώνεται, όπως δείχνει μια νέα μελέτη που βασίστηκε σε ανάλυση χιλιάδων εικόνων του δορυφόρου της Γης, οι οποίες ελήφθησαν από διαστημικό σκάφος της ΝΑSΑ (Lunar Reconnaissance Οrbiter, LRΟ). Τo σκάφος αυτό χαρτογραφεί σπιθαμή προς σπιθαμή την επιφάνεια της Σελήνης και, όπως μαρτυρούν οι εικόνες που έστειλε πίσω στη Γη, έχει καταγράψει την ύπαρξη 14 «ρυτίδων», για την ακρίβεια ρηγμάτων, στην επιφάνεια του πλανήτη.

Φρένο στην κερδοσκοπία

Ασφαλιστικά μέτρα σχετικά με τις τιμές των αλεύρων θα λάβει την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν εναρμονισμένη πρακτική.
Ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία θα «μπλοκάρει» προσωρινά τις ανατιμήσεις των αλεύρων πρόκειται να λάβει εντός της προσεχούς εβδομάδος ευρεία ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η λήψη των ασφαλιστικών μέτρων βασίζεται στα πρώτα στοιχεία τα οποία δείχνουν εναρμονισμένη πρακτική στη διαμόρφωση των τιμών. Η «έφοδος» των υπαλλήλων της Επιτροπής έγινε στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας που άρχισε προ ημερών, όταν ξέσπασε το θέμα της επικείμενης ανατίμησης των αλεύρων. Οι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού συγκέντρωσαν έγγραφα, τιμολόγια και σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικών υπολογιστών, τους οποίους δέσμευσαν από τους δύο συνδέσμους των

ΚΑΛΗΜΕΡΑ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ


ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ