Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

ΠΛΑΤΑΝΟΥΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Χωρίς γιατρό και φάρμακα

Του Κώστα Μπατσή
Χωρίς ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική περίθαλψη παραμένουν κατά διαστήματα οι 300 μόνιμοι κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος Πλατανούσας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, πρώην Κατσανοχωρίων, του νομού Ιωαννίνων.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όσοι απόδημοι χωριανοί, φίλοι και τουρίστες επισκέπτονται το χωριό τις ημέρες των Χριστουγέννων, του Πάσχα και τους καλοκαιρινούς μήνες.
Και αυτό συμβαίνει αν και η Πλατανούσα διαθέτει περιφερειακό ιατρείο, με στόχο την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των διαβιούντων στις συνοικίες και τα γύρω χωριά. Ιατρείο μπορεί να διαθέτει, όχι όμως και γιατρό που ν΄ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του τη συγκεκριμένη μέρα και ώρες, όπως έχουν καθοριστεί προκειμένου να εξυπηρετούνται οι αιτούντες ιατρική συνδρομή και συνταγογράφιση φαρμάκων.
Όπως πληροφορεί με ενημερωτική επιστολή-καταγγελία το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πλατανούσας κ. Κώστας Νταλίτσας, η υπόχρεος ιατρός εκτελεί πλημμελώς ή και καθόλου τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της. Και τούτο γιατί αν και η παραμονή της στο περιφερειακό ιατρείο έχει οριστεί για τις ώρες 9-11 το πρωί εκάστης Τρίτης, η ιατρός σπάνια τηρεί το ωράριο και την ημέρα προσφοράς των υπηρεσιών της. Προσέρχεται δηλαδή διάφορες ώρες ή και ημέρα χωρίς καμία ενημέρωση και πειστική δικαιολογία. Άσε που υπήρχαν φορές που προσήλθε χωρίς τα στοιχειώδη προς εξέταση όργανα, στερούμενη ακόμη και των πιο απλών, πιεσόμετρου και στηθοσκοπίου. Κάποια δε φορά χωρίς τη σφραγίδα της, απαραίτητη για τη συνταγογράφιση φαρμάκων και ιατρικών και παρακλινικών εξετάσεων. Και καλά πιεσόμετρο προμηθεύονταν από διαθέτοντα Πλατανουσιώτη. Για τη συνταγογράφιση όμως οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να περιμένουν την επανάκαμψή της, άλλη μια βδομάδα, πολλές φορές χωρίς φαρμακευτική αγωγή, μόνιμη για πολλούς,
Όλα αυτά τα προβλήματα αγανακτούν και εξοργίζουν τους κατοίκους, υπέργηρους στην πλειονότητά τους, οι οποίοι εξαιτίας της αραιοκατοίκισης του χωριού αναγκάζονται να περπατήσουν μέχρι και μια ώρα κάτω από δύσκολες για την ηλικία τους συνθήκες, με ήλιο, βροχή, χιόνι και ξεροβόρι, κακόβατα και ανηφορικά μονοπάτια για να προσεγγίσουν το ιατρείο. Το οποίο άλλοτε βρίσκουν κλειδαμπαρωμένο, περιμένοντες ώρες την ιατρό και άλλοτε χωρίς να εξυπηρετηθούν εξαιτίας των προβλημάτων που συναντούν και περιγράψαμε παραπάνω.
Τα προβλήματα υγείας και φροντίδας που ταλαιπωρούν τους κατοίκους δεν σταματούν όμως στα περιγραφόμενα. Σύντομα πρόκειται να οξυνθούν, αφού η ιατρός που τους… φροντίζει πρόκειται να λάβει τρίμηνη άδεια. Και με το πέρας αυτής απλώς θα επιστρέψει μόνο και μόνο για να παραδώσει σε αντικαταστάτη της, αν και όποτε οριστεί.
Ευλόγως και αγωνιωδώς αναρωτιέται ο κ. Νταλίτσας: Τι θα γίνει το χρονικό διάστημα που θα έχει άδεια η ιατρός; Θα υπάρξει αντικαταστάτης ή οι κάτοικοι θ΄ αφεθούν στην τύχη τους;
Οι Πλατανουσιώτες είναι απογοητευμένοι από την αντιμετώπισή τους και ζητούν το αυτονόητο: Βασική ιατρική φροντίδα για να… μην πεθάνουν σαν το σκυλί στ΄αμπέλι. Και βεβαίως σεβασμό και τήρηση του ωραρίου, όσο υπάρχει γιατρός, για να μην ταλαιπωρούνται άδικα.
Θα σκύψει άραγε κάποιος με αγάπη και σεβασμό πάνω τους, δίνοντας λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ηρωικοί ακρίτες μας;

1 σχόλιο:

  1. Σε απάντηση στο άρθρο του κ.Κώστα Μπατσή που αναρτήθηκε στις 11 Μαίου,σαν αγροτικός ιατρός της Πλατανούσας,οφείλω να ενημερώσω οτι ανήκω στο Κέντρο Υγείας Πραμάντων και δε δρω ανεξάρτητα.
    Η σύμβασή μου λήγει κανονικά στις 5/6/06,χωρίς να έχω συμπληρώσει το πλείστον της αδείας που δικαιούμαι και πέραν αυτής της ημερομηνίας είναι καθήκον της πολιτείας να ορίσει ιατρό.Στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας,θα έπρεπε να είχε προηγηθεί διασταύρωση των στοιχείων που καταγράφονται ψευδώς στο άρθρο και στην αναφερόμενη επιστολή,η οποία όπως με διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Πλατανούσας κος Κ. Νταλίτσας, δεν απευθυνόταν επί προσωπικού.Εάν είχαν,κατα το ελάχιστον,ερωτηθεί η υποφαινόμενη και ο Δ/ντης του Κέντρου Υγείας για την παρεύρεσή μου στο ιατρείο και στο Κέντρο Υγείας,για την άσκηση της ιατρικής πράξης εξ εμού αλλά και για τη στέρηση της φαρμακευτικής αγωγής των κατοίκων,δε θα είχε προκύψει αυτή η δημοσίευση.Συνεπώς,εάν δεν αποσυρθεί ή διορθωθεί το άρθρο και ενδεχόμενο δημοσίευμα στον Τύπο,επιφυλάσσομαι να κινηθώ νομικά.
    Ελπίζω να γίνει κατανοητό οτι δεν επιθυμώ να δώσω συνέχεια σε διαδικτυακό διάλογο με αφορμή ανακριβή άρθρα που γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!