Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

Σοκαριστική και ντροπιαστική έκθεση για τα ελληνικά πανεπιστήμια

Σε σημαντικότατα συμπεράσματα κατέληξε η επιτροπή των “σοφών”, στην οποία μετέχουν καθηγητές πανεπιστημίων και ακαδημαϊκές προσωπικότητες απ΄όλο το κόσμοΣε ειδική έκθεση που έδωσε αργά απόψε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, περιγράφονται οι αγκυλώσεις, οι κακοδαιμονίες, οι ανάγκες , τα προβλήματα, αλλά και οι προοπτικές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Καζαντζίδης, «νταβατζήδες» και ο κύκλος του αίματος


«Σικάγο γίναμε!» Το λέγαμε παλιά, κάθε φορά που κάποια συμμορία κακοποιών «άνοιγε» μια τράπεζα, διέπραττε δυο τρεις δολοφονίες, οργάνωνε και εκτελούσε «αποστολές», που άφηναν έκπληκτη την κοινή γνώμη. Αλλά, στην πραγματικότητα, Σικάγο δεν είχαμε γίνει ποτέ. Η Ελλάδα, σε όλα της μικρή -έκταση, παραγωγή, βιομηχανία, εμπόριο- ήταν μικρούλα και στο έγκλημα.


Η εγκληματικότητα ήταν περιορισμένη. Τα σπουδαία αστυνομικά μυθιστορήματα που είχαν ήρωες γκάνγκστερς, δυναμικούς

ΤΟΤΕΝΑΜ - ΡΕΑΛ ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΔΩ

ΣΑΛΚΕ - ΙΝΤΕΡ ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΔΩ

Τα ρέστα της ανοησίας

Tου Πασχου Μανδραβελη
Το ευτύχημα είναι πως η ελληνική κοινωνία επιδεικνύει μεγαλύτερη ανοχή στη μωρία, απ’ ό,τι στα τυχερά παίγνια. Αν ποινικοποιηθεί και η ανοησία σ’ αυτόν τον τόπο (η οποία, σημειωτέον, καταστρέφει περισσότερα σπίτια απ’ όσα τα «φρουτάκια») η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα ήταν μέσα.

Αλ Τσαντίρι Νιουζ 12.4.11

Ο σιωπών δοκεί συναινείν...

 Της Μιχαλούς (pontiki.gr)
Το τελευταίο καιρό φαντάζει πιο κοντά από ποτέ η δημιουργία κυβέρνησης προσωπικοτήτων, που δεν έχουν τίποτα να χάσουν, δεν είναι αιρετοί και δεν έχουν πολιτικό κόστος.
Καθόλου τυχαία δεν ήταν άλλωστε τα λόγια του σερ Μαρκεζίνη στην εκπνοή του 2010 όταν έλεγε θα πρέπει να προλάβουμε την λαϊκό ξεσηκωμό και να βρούμε ένα τρόπο ήρεμο και οργανωμένο να αλλάξει το πολιτικό κατεστημένο, επισημαίνοντας δε ότι ναι μεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει, αλλά ωστόσο πρέπει να γίνει ήρεμα και μελετημένα για αλλιώς θα γίνει βίαια  μέσω του πεζοδρομίου.

Κάντο όπως οι Γερμανοί

Τη στιγμή που οι Γερμανοί κόπτονται για το άνοιγμα των αγορών της ευρωζώνης και ζητούν να πέσει άπλετο φως στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών των υπερχρεωμένων χωρών της περιφέρειας, φροντίζουν να εξασφαλίζουν προνομιακή μεταχείριση για τις γερμανικές εταιρείες και να κρύψουν κάτω από το χαλί τα προβλήματα των γερμανικών τραπεζών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του τζόγου που προωθεί η γερμανική

Στην κλίνη του Προκρούστη

 Του Δημήτρη Μυ  (pontiki.gr)
Ο θεσμοθετημένος (μνημόνιο – δανειακές συμβάσεις) Διεθνής Ελεγχος κάτω από τον οποίο βρίσκεται η οικονομική, πολική (και) κοινωνική ζωή της χώρας, μας εμποδίζει να παρακολουθήσουμε, να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε, την κοσμογονία στις Διεθνείς Σχέσεις η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο κόσμος μετασχηματίζεται, δυστυχώς, ερήμην μας...

Στο… σφυρί ελληνικά νησιά

 Του Αντώνη Κυπρή (pontiki.gr)
Δώδεκα ελληνικά νησιά βγαίνουν στο… σφυρί με μεσίτη μια καναδέζικη ιστοσελίδα. Η τιμές ξεκινούν από 1,5 εκατ. ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 15 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα τα νησιά που βρίσκονται προς πώληση είναι τα εξής:
Αγ. Θωμάς (Σαρωνικός κόλπος) 15,000,000 ευρώ

Ναυσικά (Ιόνιο Πέλαγος) 6,900,000 ευρώ

Έλληνες της Διασποράς: Ελληνες εν διωγμώ

Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ
Το Εθνικό Δίκτυο Βιβλιοθηκών της Σουηδίας μαζί με τη Διεθνή Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία και το Διεθνές Ιδρυμα φίλων του Καζαντζάκη οργάνωσαν, αυτόν το μήνα, μια σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν των Ελλήνων συγγραφέων που έζησαν στη Σουηδία.
Ανάμεσά τους και αυτοί που εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη χώρα και επέλεξαν ως γλώσσα γραφής τα σουηδικά. Τρεις από αυτούς (Καλλιφατίδης, Παπακόγκος, Φιορέτος) ευτύχησαν να δουν το έργο τους μεταφρασμένο και σε άλλες γλώσσες. 

... ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

Αν βουλιάξει η Ελλάδα, τι θα είμαστε; Τίποτα!

Πατρίδα στη διασπορά
Tου Νικου Γ. Ξυδακη
Είναι αλήθεια λοιπόν. Απομακρυνόμενος γεωγραφικά από την Ελλάδα, τη βλέπεις πιο καθαρά. Και βλέπεις επίσης τους άλλους Ελληνες, της διασποράς, τους μη Ελλαδίτες, αυτούς που δεν τους λογιαριάζεις όταν τρώγεσαι με τα ρούχα σου και με τον διπλανό σου, εσύ, ο αυτάρεσκος Ελλαδίτης, ο κλεισμένος στον κύκλο της έριδος και της κατακραυγής, ο πιασμένος στον κύκλο της απαισιοδοξίας και της ανημπόριας.

Τα καλύτερα των πρωινών εκπομπών 13.4.11

Μετεγγραφές τέλος σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Τέλος οι μετεγγραφές στα ΑΕΙ. Το υπουργείο Παιδείας, με ρύθμιση που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή, καταργεί τις μετεγγραφές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και δημιουργεί -απλώς- μια κατηγορία εισαγομένων για καθ' υπέρβασιν πρόσβαση σε περιορισμένο αριθμό θέσεων στις ανώτατες σχολές. Η κατάργηση -από του χρόνου- της ειδικής κατηγορίας υποψηφίων του λεγόμενου 10% (απόφοιτοι παλαιότερων ετών που εισάγονται βάσει βαθμολογίας και όχι εξετάσεων) συμπεριλαμβάνεται στις υπόλοιπες αλλαγές που αφορούν τις πανελλαδικές.

Χάθηκαν στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Δε θα επηρεάσει τον έλεγχο του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης και των συνεργατών του, η υπόθεση με την απώλεια εγγράφων από τα γραφεία της ΔΕΗ δηλώνει εκπρόσωπος του επιθεωρητή.
Η υπόθεση αφορά στην εξαφάνιση πειστηρίων μέσα από τα γραφεία που είχαν παραχωρηθεί στις επιθεωρήτριες Δημόσιας Διοίκησης που διερευνούσαν την υπόθεση χρηματοδότησης της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ. Η εταιρεία διεξάγει έρευνα για το θέμα.

ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ


TΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Δαβίδ, ο Γολιάθ και η... προτεραιότητα

Εάν κρίνει κανείς από τη διαφορά µεγέθους, δεν πρόκειται ακριβώς για σύγκρουση γιγάντων αλλά µάλλον για µια αναπαράσταση της βιβλικής αντιπαράθεσης ανάµεσα στον ?αβίδ και τον Γολιάθ. Στον ρόλο του τελευταίου είναι ένα airbus a380 των γαλλικών αερογραµµών που είχε προορισµό το παρίσι και το οποίο µετέφερε 475 επιβάτες. ο ?αβίδ της υπόθεσης είναι ένα αεροσκάφος της comair µε 62 επιβάτες. Το airbus βρισκόταν στη φάση της

Χαϊκού

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ  (ΤΑ ΝΕΑ)
 
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ: την τελευταία φορά πουο Χέρµαν βαν Ρόµπαϊ ήταν στην Αθήνα, κανείς από την κυβέρνηση δεν τον έβγαλε έξω το βράδυ. Εντάξει – µετά τις επίσηµες συναντήσεις και τα γεύµατα τον είχαν πάει στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Ουδείςόµως σκέφτηκε – µάλλον γιατί υποσυνείδητα δεν το επιθυµούσε – να τον ξαναδεί σε συνθήκες πιο χαλαρές και προσωπικές όπως σε µια νυχτερινή έξοδο.

Τον Μάιο τα μέτρα υπό το φόβο των… πασχαλινών αβγών

Του Γιάννη Μακρυγιάννη (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ)
Μόνο γενικές αρχές  θα ανακοινώσει την Πέμπτη η  κυβέρνηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα  σταθερότητας, που περιλαμβάνει σκληρά φορολογικά μέτρα και περικοπές  μισθών ύψους 23 δις ευρώ. Παρότι αρχικά είχε σχεδιαστεί να ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες, τελικά και με επικοινωνιακούς  όρους αποφασίστηκε να μην υπάρξει  τώρα συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, αλλά αυτό να γίνει τον Μάιο, όταν και θα έλθει το πακέτο στη Βουλή  προς ψήφιση.

Ο χρόνος του κ. Παπανδρέου

Τα πράγματα είναι όπως φαίνεται και πάλι οριακά.
Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει κολλήσει, η επίδραση των οριζόντιων μέτρων του περασμένου Μαΐου εξαντλήθηκε και το επόμενο βήμα των διαρθρωτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων, που υποτίθεται θα στήριζε την απαιτούμενη μείωση των ελλειμμάτων και θα ενίσχυε την ανάπτυξη, παραμένει μετέωρο.
Η κυβέρνηση δεν έχει εμπεδώσει την ανάγκη προώθησής τους, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είναι

Θα σας πάρουν με τα σάπια φρουτάκια !

Γράφει ο συνεργάτης μας Θόδωρος Γαλανόπουλος 
Το να εισπράξει το κράτος, η κυβέρνηση, κάποια λεφτά για να βγάλει τις υποχρεώσεις της είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι ο λαός, ο πολίτης. Τι πρέπει να σας δώσει επιτέλους; Το μισό μισθό του, τις καταθέσεις του, το κομπόδεμά του, την αξιοπρέπειά του, ό,τι του έχει απομείνει; Δεν μπορεί να κρατήσει  το ελάχιστο για να ζήσει; Πρέπει να εφαρμόσουμε  όλους τους τρόπους  που υπάρχουν, για να αφήσουμε τον κόσμο πανί με πανί; Καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, φόροι, περαιώσεις και ό,τι μπορεί να φανταστεί η κοντόφθαλμη σκέψη σας;   

ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΞΕΝΟΥ

Μη φεύγεις, µη...

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΤΑ ΝΕΑ)
Σε πόσα τιµάρια µπορεί να κοπεί ένα κόµµα εξουσίας και να παραµένει κόµµα εξουσίας; Εξαρτάται από δυο πράγµατα. Πρώτον, για ποιο κόµµα µιλάµε. Και δεύτερον, ποιος ρωτάει. Αν πρόκειται γιατη Ν.∆., ο Αντώνης Σαµαράς έχει την απάντηση: το πολύσε τρία. Αρα το όριο έχει συµπληρωθεί ήδη. Αν υπάρξει και τέταρτο, χαιρέτα µας τον πλάτανο. Θα υπάρξει; 

Φρουτάκια

 Η μπακαλική, της μπακαλικής, ω κουτοπονηριά νεοελληνική
Ολα τα πτυχία Χάρβαρντ, MIT και Οξφόρδης, όλων των κυβερνητικών μεγαλοστελεχών και των επιτελείων των οικονομικών κατέληξαν ως σωτηρία της δύσμοιρης πατρίδας στα φρουτάκια τα τυχερά. Δηλαδή ο τζόγος. Το Καζίνο, Η πρέφα. Το Προ - Πο. Το Στοίχημα. Η πόκα. Από εδώ ο παπάς, από εκεί ο παπάς που είναι ο παπάς; Δηλαδή μαζικός εκμαυλισμός. Δηλαδή πουλάμε πέτσινη ελπίδα και όνειρο πλαστικό. 

ΒΗΜΑτοδότης

Μια εκκωφαντική ανάσα ανακούφισης ακούστηκε χθες το πρωί από τη Βουλή καθώς, παρά τις προβλέψεις των απαισιόδοξων δεν σημειώθηκε νέα σύρραξη ανάμεσα στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και στους βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠαΣοΚ. Ως γνωστόν η χθεσινή ημέρα ήταν εκείνη κατά την οποία σχεδόν όλοι οι υπουργοί όφειλαν να προσέλθουν στη Βουλή και να επιδείξουν σεβασμό στους βουλευτές μέσα από την παρουσίαση των δράσεων και των προτεραιοτήτων τους.

Επιμένει η Βάσω Παπανδρέου στην αναδιάρθρωση

Η πρώην υπουργός, Βάσω Παπανδρέου, εξακολουθεί να πιστεύει ότι καλύτερη λύση είναι η αναδιάρθρωση, όλου του ελληνικού χρέους, ενώ αποκαλύπτει ότι σκέφτηκε να παραιτηθεί πριν από τη ψηφοφορία για το μνημόνιο.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που βρέθηκε στο επίκεντρο τόσο λόγω της θέσης της για την αναδιάρθρωση, όσο και για τη κριτική της προς τον υπουργό οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, για το

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ περί ευθύνης υπουργών

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του χθες το βράδυ στη Βουλή, το νομοσχέδιο που τροποποιεί το νόμο περί ευθύνης υπουργών, με τις ψήφους των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Κατά της αρχής τάχθηκε το ΛΑ.Ο.Σ, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν απλώς «παρών».
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου, το οποίο αποτελούμενο από δικαστές θα μπορεί έπειτα από αίτημα της πλειοψηφίας της Βουλής να γνωμοδοτεί για το βάσιμο των κατηγοριών κατά υπουργών, προκειμένου να συγκροτείται προκαταρκτική επιτροπή.

Δηµόσιοι... ιδιωτικοί υπάλληλοι

Δηµόσιοι υπάλληλοι στο Τµήµα Εξυπηρέτησης Πολιτών της Εφορίας Καλλιθέας. Ο κυβερνητικός στόχος είναι να φεύγουν από το Δηµόσιο 50.000 υπάλληλοι ετησίως και αναζητούνται κίνητρα που θα δοθούν στους εργαζοµένους ώστε να αποχωρήσουν, έστω και προσωρινά, από τη θέση τους  
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ 
Αδειες άνευ αποδοχών στους εργαζοµένους στο Δηµόσιο για να απασχολούνται στον ιδιωτικό τοµέα
Τη δυνατότητα να παίρνουν οι δηµόσιοι υπάλληλοι άδειες άνευ αποδοχών και παράλληλα να µπορούν να απασχολούνται στον ιδιωτικό τοµέα διερευνά η κυβέρνηση. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, µια τέτοια προοπτική εντάσσεται σε µία σειρά από σενάρια που εξετάζει το τελευταίο διάστηµα η κυβέρνηση για την περίπτωση που οι αποχωρήσεις από το Δηµόσιο δεν είναι οι επιθυµητές ως προς τον αριθµό. Ως γνωστόν, ο κυβερνητικός στόχος είναι 50.000 αποχωρήσεις κάθε χρονιά, ούτως ώστε εάν διατηρηθεί τελικώς η αναλογία του 1/5 το κράτος να έχει τη δυνατότητα να προσλαµβάνει κάθε χρόνο 10.000 νέους υπαλλήλους.

Σύµφωνα µε τα σενάρια που µελετά το κυβερνητικό επιτελείο, εάν ο αριθµός των υπαλλήλων που βγαίνουν ετησίως στη σύνταξη δεν είναι αντίστοιχος µε τον στόχο, τότε θα µπορούσαν να δοθούν κίνητρα στους δηµοσίους υπαλλήλους να αποχωρήσουν προσωρινά από τη θέση τους διασφαλίζοντας όµως τη δυνατότητα επιστροφής τους.

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Η ανησυχία από τη διαρροή ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, η χθεσινή επίσκεψη στη χώρα μας του πρόεδρου του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η νέα λήψη μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, η νέα εκτόξευση του ελλείμματος, η αναβολή για ένα μήνα του σκληρού πακέτου μέτρων, το «Δώρο» στους βουλευτές από το παράθυρο και η μεθόδευση της φυγής από το Δημόσιο 200.000 υπαλλήλων, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.
"Ε": "Τσερνομπίλ το Φουκουσίμα".

ΣΤΙΣ 16 ΜΑΪΟΥ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Στις 16 Μαΐου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το τριετές στρατηγικό σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος, με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει περιστολή 14 δισ. ευρώ στις δαπάνες και παράλληλη αύξηση 9 δισ. ευρώ στα έσοδα του κράτους, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν σήμερα στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή. 

Η ενημέρωση δεν είναι πλάκα

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
Περιφερόμουν όλες αυτές τις μέρες της βλακώδους και βλαπτικής για τον κλάδο απεργίας στα διάφορα sites ελπίζοντας σε κάποια ψήγματα έστω ενημέρωσης. Και φυσικά δεν τα έβρισκα. Διότι άλλο να θέλεις κάτι και άλλο να είσαι σε θέση να το επιτύχεις. Και καλό θα είναι να καταλάβουν όσοι φιλοδοξούν να συμμετάσχουν σοβαρά μέσω του Διαδικτύου στη διαδικασία της ενημέρωσης ότι είναι αρκετά που θ' αλλάξουν στα χρόνια που έρχονται, αλλά τα βασικά θα παραμείνουν αναλλοίωτα.

Γ. Παπανδρέου: «Δεχόμαστε μεταναστευτική πίεση»

Στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται η χώρα μας από το μεταναστευτικό κύμα. Από την πλευρά του ο κ. Ρομπέι εξέφρασε τη στήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης για οικονομική ανάκαμψη.
Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην οικονομία υποστήριξε ότι στόχος της οικονομικής μεταρρύθμισης είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και στο να δοθούν «δουλειές στη νεολαία μας. 

ΚΑΛΗΜΕΡΑ !!!

Καλημέρα!!!
Χαιρετισμούς στους φίλους μας 
απανταχού της γης 
με μια από τις ελληνικές φυσικές ομορφιές
Οι πηγές του Βοϊδομάτη
Φωτο: Αντώνης Γιωτίτσας