Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Πολιτική σε πολύπλοκους καιρούς

Του Πασχου Mανδραβελη
Χρόνια τώρα κυριαρχεί ένα ερώτημα στις πολιτικές συζητήσεις. Γιατί σήμερα δεν υπάρχει ένας Σαρλ Ντε Γκωλ, ένας Χέλμουτ Κολ, ένας Κωνσταντίνος Καραμανλής ή ένας Ζακ Ντελόρ; Γιατί το πολιτικό σύστημα ή ακόμη και οι κοινωνίες δεν παράγουν μεγάλους ηγέτες όπως παλιά;
Κατ’ αρχάς, αν διευρύνουμε λιγάκι τη συζήτηση, θα διαπιστώσουμε ότι τίποτε δεν παράγεται «όπως παλιά». Ούτε καν οι ντομάτες δεν είναι «τόσο νόστιμες όπως παλιά». Τα αυτοκίνητα «δεν είναι τόσο γερά όσο παλιά»· «οι άνθρωποι δεν είναι τόσο

Κι όμως όλα μπορούν να αλλάξουν

Πρέπει να εκφράσουμε τη μεγάλη θετική εντύπωση που σχηματίσαμε κατά τις διακοπές μας στο πανέμορφο νησί των Φαιάκων, την Κέρκυρα. Είναι γνωστό ότι οι Κερκυραίοι, παλιότερα, δε φημίζονταν για την καλκή συμπεριφορά τους έναντι των τουριστών, οι οποίοι πολυάριθμα κατέκλυζαν το νησί τους. Κακή συμπεριφορά στις ταβέρνες, κακή συμπεριφορά στις

Μη μου μιλάτε για κάθαρση!

«Κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει», λέει ο σοφός λαός και το ελληνικό πολιτικό σύστημα εδώ και δεκαετίες δεν κάνει άλλη δουλειά από το να τον επιβεβαιώνει πανηγυρικά.
Στην Ελλάδα της διαφθοράς, της μίζας, του ρουσφετιού και της κακοδιοίκησης κανείς πολιτικός δεν έφταιξε ποτέ, κανείς δεν πλήρωσε ποτέ, κανείς δε γνώρισε ποτέ τη φυλακή.

Μια βόμβα σε κάθε πυρηνικό αντιδραστήρα

 ΤΟ ΒΗΜΑ - Project Syndicate/Institute for Human Sciences, 2011.
του Joschka Fischer*
Είκοσι πέντε χρόνια μετά τον πυρηνικό όλεθρο στο Τσερνόμπιλ, η συνεχιζόμενη καταστροφή στον πυρηνικό αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα στην Ιαπωνίας έχει καταστήσει σαφές - πρέπει να ελπίζουμε - ότι οι υποτιθέμενες ευλογίες της πυρηνικής εποχής είναι απλώς ψευδαισθήσεις: η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε καθαρή, ούτε ασφαλής, ούτε φθηνή.

Ποιος αποπροσανατολίζει με την απογραφή;


Την ώρα που τα Eλληνικά ομόλογα θυμίζουν ημέρες Αργεντινής πριν την κατάρρευση, και πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση των προτάσεων της ΝΔ στο Ζάππειο, όλοι ασχολούμαστε με την απογραφή του 2004 που διενέργησε ο τότε υπουργός οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.


Τυχαίο..;

Το μυστικό των τεσσάρων


 


Αν οι τέσσερις υπουργοί, οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Χρυσοχοίδης, Καστανίδης και Παπουτσής, που παρουσίασαν χθες το πρόγραμμα μαμούθ για τη φοροδιαφυγή ήταν αντί στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, στελέχη μιας μεγάλης πολυεθνικής, μάλλον δεν θα τολμούσαν να εμφανιστούν με αυτόν τον τρόπο στους μετόχους της εταιρίας τους. Θα έτρεμαν μήπως χάσουν αυθημερόν τη θέση τους…

Ο Τζακ µέσα στις... µπότες του

Αυτή είναι η χαριτωµένη εκδοχή: ένα γλυκύτατο κουτάβι ποζάρει όλο νάζι και τσαχπινιά µέσα σε µια µπότα. Στο καταπράσινο λιβάδι του Μπρίζεν, στη Γερµανία, ο µικρός Τζακ Ράσελ θα τρέξει, θα κάνει τούµπες µέσα στα χόρτα, θα λιαστεί και όταν χορτάσει το παιχνίδι, θα πιει µπόλικο νερό και θα κουρνιάσει κοντά στα

Παπαρούνες

ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ  (TA NEA)
 
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΣΕΩΣ: µήπως ο Χρήστος Παπουτσής είναι ο Παυλόπουλος του Παπανδρέου;
Ο ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΣ αφορά τους χειρισµούς του Προκόπη στην Κατεχάκη. Ο ∆εκέµβριοςτου 2008, οι φωτιές καιοι ταραχές οδήγησαν τη διακυβέρνηση Καραµανλήστο χείλος της καταστροφής. Και αµαύρωσαν διεθνώςτην Ελλάδα ως χώρα στα πρόθυρα του χάους.

Οταν ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τον κ. Ράπανο

Χθες όταν όλος κόσμος «έτρεχε» πίσω από τη μεγάλη είδηση της εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, στην Αθήνα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου συγκαλούσε μια άκρως ξεχωριστή σύσκεψη υπουργών – ετερογενή στη συγκρότησή της, αφού συμμετείχαν σ' αυτή οι κκ. Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης, Ρέππας, Δρούτσας, Γερουλάνος και ο εκτάκτως κληθείς πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασ. Ράπανος – με αντικείμενο και μοναδικό θέμα την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος υπό το βάρος των έκτακτων οικονομικών συνθηκών και της εντεινόμενης πίεσης από τις αγορές.

ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ


Στροφή των νέων στη θάλασσα λόγω ανεργίας

 Σε μία κρίσιμη οικονομική περίοδο, όπου η ανεργία μαστίζει κυρίως τους νέους και τα ποσοστά της ανεβαίνουν με αλματώδεις ρυθμούς, φαίνεται ότι αναβιώνει η εποχή της δεκαετίας του ’60 όταν η μαθητιώσα νεολαία στρεφόταν προς τη θάλασσα. Η Ελληνική ναυτιλία, παρά τις αντίξοες συνθήκες συνεχίζει να γνωρίζει άνθιση και να πρωταγωνιστεί. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη χρονιά το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρευσε στην Ελλάδα ξεπέρασε και εκείνο του τουρισμού φθάνοντας σχεδόν τα 15,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πτυελοδοχείο

Το μπάχαλο που έλαβε χώρα το Σάββατο το βράδυ στο ΟΑΚΑ συμπυκνώνει την πεμπτουσία της Νεολληνικής καταστροφικής μανίας, της διαπλοκής και παραλυσίας των θεσμικών παραγόντων και τον διασυρμό κάθε ίχνους νομιμότητας. Το δηλώνω από την αρχή. Είμαι λάτρης της ΑΕΚ από μικρό παιδί. Αλλά επειδή ο επεξεργαστής μου εξακολουθεί να λειτουργεί με κριτήρια λογικής και ευπρέπειας αισθάνομαι ταπεινωμένος από τα νύχια μέχρι την κορυφή. Δηλαδή η ποδοσφαιρική μου σημαία είναι τρύπια.

«Ξεκατίνιασµα»

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΤΑ ΝΕΑ)
Ο πιο σύντοµος τρόπος να επισπεύσει την κατάρρευσή του ένα πολιτικό σύστηµα πέρασε µπροστά από τα µάτια µας αυτές τις ηµέρες. Και από τις οθόνες µας. Με πρωταγωνιστές δύο εν ενεργεία πολιτικούς. Οτι µέχρι στιγµής δεν εµφανίσθηκε επί σκηνής και ένας εισαγγελέας κάνει το σενάριο αυτοκαταστροφής πιο ρεαλιστικό. Από αυτήν την άποψη πρόκειται για µια ιστορία που θα µπορούσε να διδάσκεται στις σχολές πολιτικών επιστηµών ως αρνητικό παράδειγµα λειτουργίας της δηµόσιας ζωής.

Πέθανε ο μεγάλος ηθοποιός ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ

Πέθανε το πρωί της Τρίτης στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν όπου νοσηλευόταν ο μεγάλος έλληνας ηθοποιός Θανάσης Βέγγος σε ηλικία 82 χρονών.
Είχε  παίξει σε 126 ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής και είχε σκηνοθετήσει (πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα) ακόμη επτά ταινίες.

Συντριβή φλεγόμενου Απάτσι στα Μέγαρα

του Μάκη Πολλάτου - pollatos@protothema.gr 
Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή οι δύο πιλότοι ενός ολοκαίνουριου επιθετικού ελικοπτέρου κατάφεραν να προσγειώσουν το Απάτσι και να απομακρυνθούν με ασφάλεια από το φλεγόμενο AH-64D. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά περίπου τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, κατά την διάρκεια προγραμματισμένης νυκτερινής πτήσης ένα από τα Απάτσι που εντάχθηκαν στην αεροπορία στρατού μόλις προσφάτως, υπέστη μηχανική βλάβη ανατολικά της περιοχής των Μεγάρων.

Πρεμιέρα τρόικας με σήματα... Μορς

Υπό την...«μπαγκέτα» του νέου προσώπου της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), του γερμανού κ. Ματίας Μορς, άρχισε το πρωί της Τρίτης ο έλεγχος του τεχνικού κλιμακίου στην Αθήνα. Τα στελέχη των τριών αποστολών (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) θα συναντηθούν με ανώτερους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών (για ζητήματα Προϋπολογισμού και ΔΕΚΟ) ενώ έτερο κλιμάκιο θα επισκεφθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Εκδίκηση µε µια σφαίρα στο κεφάλι

Ενας Νεοϋορκέζος  διαβάζει εφηµερίδα στο  Σηµείο Μηδέν της Νέας  Υόρκης, όπου το 2001  κατά τις επιθέσεις που  είχε οργανώσει η Αλ  Κάιντα του Μπιν Λάντεν  είχαν σκοτωθεί 3.000  πολίτες. «Να σαπίσεις  στην κόλαση», λέει ο  τίτλος της εφηµερίδας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ
∆έκα χρόνια µετά τις τροµοκρατικές επιθέσεις στους ∆ίδυµους Πύργους, κατά τις οποίες 2.977 άνθρωποι έχασαν τηζωή τους, ο ΟΣάµα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε χθες απόάνδρες των αµερικανικών ειδικών δυνάµεων µε µια σφαίρα στο κεφάλι σε έπαυλη κοντά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν όπου κρυβόταν.
Η επιχείρηση γιατον εντοπισµό και τηνεξουδετέρωσητου αρχηγού της ΑλΚάιντα που καθοδηγήθηκε από τη CIA, της οποίας είχε

Σουφλί: Κάνουν απεργία πείνας για την απελευθέρωσή τους

Οι 12 λαθρομετανάστες που κρατούνται στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαφης της περιοχής ξεκίνησαν την απαργία πείνας στις 28 Απριλίου.Πρόκειται για 5 Ιρανούς, 3 Ιρακινούς, 2 Σύριους, 1 Νιγηριανό και 1 Τούρκο και μάλιστα οι 6 από τους κρατουμένους, έχουν υποβάλλει αίτημα και για την χορήγηση πολιτικού ασύλου.
Σύμφωνα με την αστυνομία οι παράνομοι μετανάστες παρακολουθούνται από γιατρούς και είναι καλά στην υγεία τους.
Newsit

Τα καλύτερα των κεντρικών δελτίων 2.5.11

ΚΑΛΗΜΕΡΑ

Καλημέραααααα!
Τους χαιρετισμούς μου από τα Γιάννενα, όπου βρίσκομαι προς το παρόν
φωτο: Νίκος Τίνας