Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011

Η Vodafone έδειξε την αμερικανική πρεσβεία

Εξι περίπου χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών και αφού η υπόθεση οδηγήθηκε πρώτα στο αρχείο, άρχισε ξαφνικά να ξετυλίγεται το κουβάρι της έρευνας, οδηγώντας στα άδυτα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε η συνεισφορά της εμπλεκόμενης εταιρείας (Vodafone), τα στελέχη της οποίας έδειξαν, προσφάτως, έντονη διάθεση παροχής στοιχείων στον εισαγγελέα εφετών Δ. Δασούλα.

30 δισ. τον χρόνο «χαμένα» έσοδα

 ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Υπάρχουν τρεις αριθμοί που έρχονται και ξανάρχονται κατά διαστήματα στη δημοσιότητα και, παρόλο που δείχνουν τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση, δεν αντιμετωπίζονται με τη σοβαρότητα που θα έπρεπε.
Ο πρώτος είναι η διαπίστωση ότι η φοροδιαφυγή μάς στοιχίζει γύρω στα 10 δισ. ευρώ τον χρόνο. Το δεύτερο ότι εξαιτίας της γραφειοκρατίας έχουμε μια ετήσια απώλεια 15 δισ. ευρώ.

Αμεταβίβαστες και δημόσιες οι νέες άδειες

Δημόσιες και αμεταβίβαστες θα είναι οι νέες άδειες ταξί, σύμφωνα με πληροφορίες για τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί ο Γιάννης Ραγκούσης για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Προβλέπει πάντως ειδική αντιμετώπιση σε όσους τις απέκτησαν τα τελευταία χρόνια και τους οδηγούς ταξί.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ: Οι στρατηγοί υποκλίνονται

ΦωτογραφίαΤου Στέφανου Κωνσταντινίδη*
Στις 30 Αυγούστου 2011 γιορτάστηκε στην Άγκυρα η μέρα της ανεξαρτησίας, η εθνική γιορτή της Τουρκίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας τον χαιρετισμό δέχτηκε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ. Στο παρελθόν την τελετή της επετείου της ανεξαρτησίας μονοπωλούσε ο στρατός και τον επίσημο χαιρετισμό δεχόταν ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΕΝΕΡΓΩΣ: Τουρισμός και αισχροκέρδεια

Φωτογραφία Του Κώστα Γουλιάμου*
Αναμφίβολα, ο τουριστικός κλάδος αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης, της κλιματικής υπεροχής αλλά και του πολιτισμικού και ιστορικού πλούτου της χώρας μας. Υπάρχουν σαφώς θετικά στοιχεία για την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου. 

Η μοναξιά της κυβέρνησης

Γύρω στις δέκα ώρες κράτησε το υποτιθέμενο "έπος της αντίστασης" της κυβέρνησης Παπανδρέου κατά των εκπροσώπων της τρόικας ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ: από τις μεταμεσονύκτιες ώρες της Πέμπτης έως το μεσημέρι της Παρασκευής. Οργίαζαν στο διάστημα αυτό οι εκπορευόμενες από την κυβέρνηση φήμες ότι δήθεν αγανάκτησε από την προκλητική στάση των ξένων επικυρίαρχων και αποφάσισε να τα σπάσει μαζί τους. Βγήκε όμως ο υπουργός Οικονομικών,

Η μυρωδιά της θα σε ακολουθεί

Tου Nικου Γ. Ξυδακη
Αγαπώ την Αθήνα. Δεν μου αρέσει πάντα, συχνά με καταθλίβει, με εξοργίζει, μου κάνει τη ζωή δύσκολη. Αλλά αυτή είναι η πόλη μου, αυτή είναι η πατρίδα μου, την αγαπώ. Ξέρω τις αδυναμίες της, ξέρω τα εμπόδια που μου βάζει, αλλά ξέρω επίσης να τα προβλέπω και να τα ξεπερνώ - όχι πάντα με επιτυχία.
Σκέφτομαι. Η ζωή στην Αθήνα, όπως εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια είναι σαν κατοπτρισμός της κατάστασης της Ελλάδας:

Στιγμές αναστοχασμού

Ο Λεωνίδας Κύρκος δεν ήταν μόνο η πιο χαρισματική προσωπικότητα της μεταπολιτευτικής Αριστεράς. Κυρίως συνέδεσε την πολιτική δράση του με 3 πολύ σημαντικές και προωθημένες για την εποχή του ανακαινιστικές προσπάθειες.
Πρώτον, συνειδητοποιώντας το αδιέξοδο και τις στρεβλώσεις του "υπαρκτού σοσιαλισμού", επεχείρησε με μια ομάδα φωτισμένων ανθρώπων της Αριστεράς, να επανασυνδέσει τον σοσιαλισμό με τη δημοκρατία, όχι ως αίτημα, αλλά ως ουσιαστικό στρατηγικό

Τρεις δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ

Σαφές προβάδισμα από 0,6 έως 5,1 ποσοστιαίες μονάδες δίνουν τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε κυριακάτικες εφημερίδες στη Νέα Δημοκρατία.
Συγκεκριμένα δημοσκόπηση της ALCO που δημοσιεύεται στο «Πρώτο Θέμα» δίνει προβάδισμα 22,2% στη ΝΔ ενώ το ΠΑΣΟΚ

Η θεραπεία της ανοησίας

Tου Πασχου Mανδραβελη
H ανοησία δεν είναι κουσούρι. Ούτε κάποια πνευματική ασθένεια. Ανόητα συμπεριφέρεται κάποιος όταν ενεργεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την πραγματικότητα. Αν, δηλαδή, κάποιος αδιαφορήσει για την ύπαρξη μιας τζαμαρίας και περάσει σαν να μην υπάρχει, λέμε ότι συμπεριφέρθηκε ανοήτως. Αν κάποιος συνεχίζει να σπαταλά λεφτά ενώ βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας, λέμε ότι συμπεριφέρεται ανοήτως ανεύθυνα.

Καταρρέουν τα τελευταία προπύργια του Καντάφι

Το μεταβατικό συμβούλιο της Λιβύης ανέφερε ότι ελπίζει να καταλάβει σήμερα χωρίς αντίσταση ένα από τα τελευταία προπύργια του Μουάμαρ Καντάφι, καθώς προσπαθεί να ελέγξει ολόκληρη τη χώρα και να αποκαταστήσει την ομαλότητα.       Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν προκειμένου να γίνει η παράδοση των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων και οι δυνάμεις της εξέγερσης να εισέλθουν στην πόλη.

Ιταλια: Δεν πιέζουμε την ΕΚΤ, διαλαλεί ο Φρατίνι

Η Ιταλία δεν ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκειμένου να συνεχίσει να αγοράζει ιταλικά κυβερνητικά ομόλογα από την αγορά, τονίζει σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, υπογραμμίζοντας πως τόσο ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι όσο και ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι έχουν στενή επαφή με τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για την αναταραχή στις αγορές η οποία έχει χτυπήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Καλοκαιρία με τοπικές νεφώσεις τη Δευτέρα

Καλός αναμένεται ο καιρός τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου με τοπικές νεφώσεις και ενδεχόμενε καταιγίδες στα βόρεια και βορειοδυτικά της χώρας. Ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 30 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα, τους 33 στα δυτικά και κεντρικά, ενώ στις Κυκλάδες το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 27 βαθμούς, λόγω και των μελτεμιών. 

Γερμανική κυβέρνηση : «Ακούμε την τρόικα, όχι τις φήμες»

Η στάση της καγκελαρίας θα καθορισθεί από την έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα, αναφέρει η Ανγκελα Μέρκελ
Η γερμανική κυβέρνηση θα καθορίσει την στάση της με την έκθεση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα και όχι βάσει φημολογίας και εικασιών, ανέφερε η γερμανική καγκελαρία στον απόηχο της αποχώρησης των ελεγκτών -και ενώ στο Βερολίνο μαίνονται οι επικρίσεις για την Αθήνα.

Καταιγίδα με 17 νεκρούς στην Ιαπωνία

Καταιγίδα με 17 νεκρούς στην ΙαπωνίαΕντονη κακοκαιρία και κατολισθήσεις λάσπης από την καταιγίδα «Τάλας»

Ανοίγει διόδια το ΠΑΜΕ

Φωτογραφία αρχείουΣήμερα το απόγευμα, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ πραγματοποιούν παρεμβάσεις στα διόδια σε πολλά σημεία της χώρας, θέλοντας να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Το επόμενο Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου το ΠΑΜΕ οργανώνει μαζικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ. Φωτογραφία αρχείου

Aιδώς και δίκη

Tου Χρηστου Γιανναρα
Aσυμβίβαστη μνήμη, θα πει: Nα μην ξεχνάμε εγκλήματα για τα οποία οι αυτουργοί αυτοαμνηστεύθηκαν. Oύτε να μας παραπλανά η ανικανότητα φτιασιδωμένη με τίτλους αξιωμάτων από ένα παρελθόν που δεν κρίθηκε ποτέ, δεν δικάστηκε. Kοινωνία, χωρίς ασυμβίβαστη συλλογική μνήμη, είναι καταδικασμένη σε δυστυχία. Aνυπόφορη δυστυχία.
Mε βάση αυτή την εμπειρική αρχή, ας θυμηθούμε τώρα, ένα προς ένα, τα πρόσωπα που συγκροτούν, ακόμα σήμερα, τη «σκιώδη κυβέρνηση» του κ. Σαμαρά.

Οι 10 κίτρινες κάρτες της τρόικας

Κρίσιμα υπουργεία δεν πέρασαν τις εξετάσεις της τρόικας.ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑΤων ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΑ, ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ, ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ
ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ σε δέκα σημεία έκανε η τρόικα στην κυβέρνηση, ζητώντας σε αυστηρό τόνο εδώ και τώρα να αναλάβει δράση χωρίς πισωγυρίσματα. Οι εκπρόσωποί της έκαναν λόγο για δίμηνη απραξία και ζήτησαν ανάληψη πρωτοβουλιών εντός της εβδομάδος. Κρίσιμα υπουργεία δεν πέρασαν τις εξετάσεις της τρόικας.

Πεδία συναίνεσης

Η ευρεία συναίνεση των κοµµάτων στον νόµο για τα ΑΕΙ χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό γεγονός! Και µόνο αυτός ο χαρακτηρισµός επιβεβαιώνει ότι το κοµµατικό µας σύστηµα παραµένει περιχαρακωµένο στα στενά κοµµατικά συµφέροντα και στην αντιπολίτευση έχει παγιωθεί η άποψη ότι η αποστολή της είναι µία και µόνη, η φθορά της κυβέρνησης µε την αντιπαράθεση σε όλες τις αποφάσεις της, σε όλα τα νοµοσχέδια.

100 καινούργια βιβλία για το φθινόπωρο

100 καινούργια βιβλία για το φθινόπωροΤο στίγμα της νέας εκδοτικής σεζόν

Πανεπιστήµια ερµητικά ανοιχτά

Eνας ολόκληρος χρόνος αφιερώθηκε στην κατάρτιση του νοµοσχεδίου για την τριτοβάθµια εκπαίδευση. Συνοδεύτηκε από µια άνευ προηγουµένου σφοδρή επίθεση ενάντια στο δηµόσιο πανεπιστήµιο και στους λειτουργούς του εκ µέρους του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου, µε προεξάρχοντα τον απελθόντα υφυπουργό Παιδείας κ. Γ. Πανάρετο.

Το 2011 θα είναι 1974 ή 1944;

Ζοφερή η εικόνα των πρώτων φθινοπωρινών ημερών. Οι καλοκαιρινές προσδοκίες για σχετική σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών μοιάζουν ανεπιβεβαίωτες.
Το ελληνικό καράβι συνεχίζει να πλέει διάτρητο σε τρικυμισμένη θάλασσα με το πλήρωμα εξουθενωμένο και τους καπεταναίους παραζαλισμένους.
Η καινούργια κρίση με την τρόικα γέννησε νέες αμφισβητήσεις και επέτεινε την καχυποψία εταίρων και αγορών.
Η χώρα βρίσκεται για ακόμη μία φορά, από το 2009, αντιμέτωπη με μείζονα κρίση.

Η επιστροφή της Υβόννης

Τέλος καλό, όλα καλά για την Υβόννη. Η αγελάδα φυγάς που τριγυρνούσε εδώ και τρεις μήνες στα δάση παρέα με τα ελάφια πιάστηκε και πάλι χθες στην περιφέρεια του Μίλντορφ, στη Βαυαρία, και μεταφέρθηκε σ’ ένα καταφύγιο ζώων (δεξιά στη φωτογραφία με τον γιο της, τον Φρίζι). Ο Χένινγκ Βίσνερ, συνταξιούχος πρώην εργαζόμενος σε ζωολογικό κήπο, χρησιμοποίησε ένα φυσοκάλαμο

Ξένοι στο ίδιο κόμμα

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να μην προσλαμβάνει γιατρούς...». Το είπε η Μαριλίζα στον Λοβέρδο μεσοβδόμαδα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Διέρρευσε αυτούσιο - ως πανό - σε πολλές εφημερίδες. Την Ξενογιαννακοπούλου υποστήριξαν ο Χρήστος Παπουτσής, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και η Φώφη Γεννηματά. Η Φώφη θα πολιτευθεί ξανά στην Α' Αθήνας - αφού έληξε η κατάρα με μορφή ασυμβίβαστου της υπερνομαρχίας.

Γ. Κωστόπουλος: «Ψήφος εμπιστοσύνης η επένδυση του Κατάρ»

Μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τον εξορθολογισμό και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος χαρακτηρίζει τη συγχώνευση με την Eurobank ο πρόεδρος της Alpha, Γιάννης Κωστόπουλος, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

ΣΚΙΤΣΑ


Ξεκινά «καυτή» εβδομάδα

Σε θέσεις μάχης για νέες κινητοποιήσεις μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί


Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η εβδομάδα που ξεκινά για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε θέσεις μάχης και δεν αποκλείουν νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων, εν όψει της διαμόρφωσης του καινούριου οργανογράμματος των εταιριών και της διαπραγμάτευσης για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, όπως προβλέπει το νόμος για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών.

Εχει πάτο το βαρέλι;

Του Στέφανου Τζανάκη
Στις 22 Ιουλίου, μία ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής - ναι, τότε που αποφασίστηκε κατ' αρχήν η διευθέτηση του ελληνικού χρέους - ο Βαγγέλης Βενιζέλος δήλωνε ότι «μπήκε πάτος στο βαρέλι». Σωστό - μόνον που ο πάτος αγνοείται και πάλι, ενώ τώρα κινδυνεύουμε να χάσουμε και το βαρέλι το ίδιο...
Οι δανειστές το πάνε φιρί φιρί να τα χάσουν τα λεφτά τους. Συμφώνησαν τον Ιούλιο - και τώρα ψάχνονται να ξεσυμφωνήσουν για να αναζητήσουν μία άλλη συμφωνία που δεν θα είναι και τόσο συμφωνία, αλλά θα μπορούν να την περάσουν στο κοινό τους ως (άλλη μία) τιμωρία των Ελλήνων.

Σκίτσα


Στο Παρίσι ο Ντομινικ Στρος Καν

Στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού έφθασε το πρωί ο Ντομινίκ Στρος Καν συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αν Σινκλέρ, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το ζεύγος που επέβαινε σε πτήση της Air France από τη Νέα Υόρκη βγήκε χαμογελώντας από το τερματικό 2Ε, επιβιβάστηκε σε ένα αυτοκίνητο και έφυγε από το αεροδρόμιο χωρίς να κάνει δηλώσεις.
ΤΑ ΝΕΑ
Παναγιώτα Μπίτσικα 
Ο Μανώλης Γλέζος αποχαιρετά τον Λεωνίδα Κύρκο

Διηγείται στιγμές που έζησαν μαζί στα κελιά του θανάτου και στα ξερονήσια
Είχαν γνωριστεί πριν από 65 χρόνια, μελλοθάνατοι κι οι δυο, τον καιρό του Εμφυλίου. Ο Λεωνίδας Κύρκος, ιστορικός ηγέτης της Ανανεωτικής Αριστεράς, και ο Μανώλης Γλέζος, που έγινε σύμβολο της

ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ


Πενήντα χρόνια μετά τον θάνατό του

Ο πολυτάραχος βίος του Έρνεστ Χέμινγκγουεϊ στην

Η ίδια η ζωή του ήταν κινηματογραφική. Ένα μυθιστόρημα το οποίο έπρεπε να «ρουφήξει» ως την τελευταία σελίδα. Ο λόγος για τον Έρνεστ Χέμινγκγουεϊ, τον συγγραφέα, πολεμιστή, πολεμικό ανταποκριτή (είχε καλύψει δημοσιογραφικά και τη Μικρασιατική καταστροφή), κυνηγό

Κενό πολιτικής

Τoυ Νικου Γ. Ξυδακη
Η χθεσινή διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα και οι ρητορικές ερμηνείες του κ. Βενιζέλου εμπνέουν ανησυχία στον ελληνικό λαό, όχι μόνον διότι κινδυνεύει η εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου, αλλά διότι αποτελεί μια ακόμη ένδειξη για την κλιμακούμενη παράλυση της κυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος πιθανόν να προετοιμάζει μια ηρωική έξοδο από τα

Τα καλύτερα των κεντρικών δελτίων 3.9.11

Η Ελλάδα στο όριο

Μεταξύ νέων μέτρων, εκλογών και χρεοκοπίας
Με μία φράση ο κ. Ευ. Βενιζέλος διέκοψε την Πέμπτη το βράδυ τις συνομιλίες με την τρόικα: «Δεν μπορώ να πάρω άλλα μέτρα, δεν θέλω να αναλάβω αυτή την ευθύνη χωρίς να μιλήσω με τον Πρωθυπουργό» είπε και αποσύρθηκε στο γραφείο του. Η συζήτηση διεξαγόταν σε ήπιους τόνους, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών ανέλυε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και οι επικεφαλής της τρόικας πίεζαν διά της επαναλήψεως των απόψεών τους. 

Χωρίς κάδους σκουπιδιών η Θεσσαλονίκη

Τι άλλο θα σκεφτούν οι άνθρωποι της αστυνομίας για να περιορίσουν τα επεισόδια στην Θεσσαλονίκη τις ημέρες που θα πραγματοποιηθεί η ΔΕΘ.. Για λόγους ασφαλείας οι κεντρικές οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης από 7 έως 11 Σεπτεμβρίου θα μείνουν χωρίς κάδους και ζητείται από τους κατοίκους να τα κρατούν στα σπίτια τους. Ποιος φωστήρας σκέφτηκε κάτι τέτοιο;; Μήπως θα ήταν καλύτερο να πετάνε τα σκουπίδια στους πολιπτικούς;;;

Απορρίπτει το Βατικανό την κριτική των Ιρλανδών για παιδεραστία από ιερείς

Δεν προσπάθησαν να καλύψουν τις σεξουαλικές κακοποιήσεις νέων από ιερείς στην Ιρλανδία, λέει το Βατικανό στην ιρλανδική κυβέρνηση, μέσα από μία μακροσκελή ανακοίνωσή του. Η επιστολή αυτή του Βατικανού δημιουργήθηκε μετά από την επίθεση του Ιρλανδού πρωθυπουργού  E. Κένυ, στον απόηχο της έκθεσης "Cloyne", που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, η οποία διερεύνησε τις σεξουαλικές καταχρήσεις στην επισκοπή του "Cloyne".

Επιστροφή στην ανάπτυξη;


Του Παύλου Τσίμα
Για πάνω από μία δεκαετία βαφτίζαμε ανάπτυξη μια καταναλωτική μεγέθυνση (με δανεικά) σε μια οικονομία σε παραγωγική παρακμή


Είναι οριστικό και είναι επίσημο: οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2011 έχουν ήδη χαθεί. Η ύφεση θα είναι πολύ βαθύτερη απ' ό,τι είχε προβλεφθεί. Η Ισπανία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που μας ξεπερνά (για λίγο) στην οδυνηρή λίστα της ανεργίας. Τα δημόσια έσοδα μειώνονται αντί να αυξηθούν, παρά τους νέους φόρους και τις έκτακτες εισφορές (1,5 δισ. λιγότερα εισπράχθηκαν στο πρώτο εννιάμηνο φέτος απ' ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι).