Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ευτυχισμένοι μαζί

Της Ρούλας Γεωργακοπούλου
Από χτες που ο Αλέξης Τσίπρας πήρε επάνω του θέμα, καθησυχάζοντάς μας ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να βρεθούμε εκτός ευρωζώνης, έπαψα πια να είμαι αναποφάσιστη. Θα τον ψηφίσω. Θα ψηφίσω και αυτόν και την Αλέκα Παπαρήγα, η οποία από τον περασμένο Μάιο έχει τοποθετηθεί επισήμως για τον «καταστροφικό χαρακτήρα που θα είχε το ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας από το ευρώ, υπό τις παρούσες συνθήκες».

Ιλιάδα ή Οδύσσεια γράφει ο «Ομηρος»;

Ο «Ομηρος» ξεκίνησε χθες το ταξίδι του για έρευνες στην «Αφροδίτη» υπό στενότατη ισραηλινή και αμερικανική παρακολούθηση και με ετοιμότητα εναλλακτικών σχεδίων για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενης απειλής. Αλλά ακριβώς επειδή υπάρχουν αυτές οι εγγυήσεις ασφαλείας, καθώς επίσης και οι ξεκάθαρα εκπεφρασμένες θετικές θέσεις της Ε.Ε. και της Ρωσίας, ουδείς αναμένει στα σοβαρά μια επιθετική τουρκική κίνηση εναντίον του «Ομήρου», παρά τις μεγαλοστομίες της Αγκυρας. Όμως, αυτό, κάθε άλλο παρά μπορεί να μας καθησυχάζει. Αντιθέτως.

Νέες αλλαγές στις Πανελλαδικές του 2012

Ερευνα: Χρήστος Κάτσικας
«Κλειδί» είναι οι επιλογές των μαθημάτων για τους 75.000 φετινούς υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι ξεκινούν επισήμως την προετοιμασία τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις του ερχόμενου καλοκαιριού
Τα πρώτα τους βήματα κάνουν ήδη, στην πορεία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012, οι 75.000 φετινοί υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ της χώρας. Ηδη γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας η εξεταστέα ύλη και όλα προχωρούν για τις προτελευταίες Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς από τη σχολική χρονιά 2013-14 οι μαθητές θα δοκιμάσουν την είσοδό τους στα ΑΕΙ-ΤΕΙ μέσα από ένα νέο σύστημα πρόσβασης.

Κι όμως, δεν μπλοφάρουν

Του Γιαννη Λ. Πολίτη
Είναι δικαίωμα και καθήκον των κομμάτων της Αριστεράς, όταν κατεδαφίζονται δικαιώματα των εργαζομένων και όταν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν γονατίσει στο κατώφλι της φτώχειας, να αντιδρούν με εκκωφαντικό θόρυβο. Είναι επίσης χρέος τους να δίνουν μάχες εντός κι εκτός Βουλής ώστε να αποτρέψουν χαράτσια για τους οικονομικά ασθενείς. Οφείλουν όμως ταυτόχρονα να λένε την αλήθεια στους απελπισμένους με απλό και ξεκάθαρο τρόπο. Ο καταγγελτικός λόγος είναι εύκολος.

Με τον Τσίπρα πρωθυπουργό...

Ευτυχώς που μέσα σ' αυτό το κλίμα φόβου και γενικής μιζέριας που κυριαρχεί, υπάρχει και ένα κόμμα που έχει τη μαγική συνταγή για να βγούμε από την κρίση. Πρόκειται για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του, που από τη Θεσσαλονίκη ξεκαθάρισε καταρχήν ότι η κυβέρνηση όχι απλώς πρέπει να φύγει μέσα από εκλογές, αλλά να ανατραπεί το συντομότερο από ένα λαϊκό ξεσηκωμό, που όχι απλώς θα τη διώξει αλλά θα αποτελέσει επιπλέον και το έναυσμα για να σώσουμε και την υπόλοιπη Ευρώπη αφού θα αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση...

Το Μπούρτζι ξαναζεί

Tης Μαίρης Αδαμοπούλου
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ, ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Είναι ταυτοχρόνως «η μαύρη τρύπα του Ναυπλίου» και το μνημείο - σύμβολο της πόλης. Το ενετικό κάστρο που βάφτισε την πόλη Porto Cadena (Λιμένας της Αλύσου) και η κατοικία του δημίου, που έφευγε από το νησάκι μόνο για τις εκτελέσεις που γίνονταν στο Παλαμήδι. Ο «θαλασσόπυργος» της Ελληνικής Επανάστασης, το Μπούρτζι - ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα στην Ελλάδα - σήμερα στέκει εγκαταλελειμμένο στην είσοδο του λιμανιού του Ναυπλίου.

Ψαλίδι 20% και 35ωρο στον ΟΤΕ

Ρεπορτάζ: Κώστας Ντελέζος

Διοίκηση και συνδικαλιστές ψάχνουν τη χρυσή τομή για μείωση του μισθολογικού κόστους
Μείωση του χρόνου απασχόλησης μέχρι και 20% με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους ζητά από τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ η διοίκηση προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος της επιχείρησης, που πέρυσι ξεπέρασε τα 750 εκατ. ευρώ.

Ζητήματα αστρικής συγκυρίας

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

Μετά την επιρροή της προχθεσινής ζοφερής πανσελήνου στον έκτο οίκο σου, τον επονομαζόμενο και δόση, αρχίζεις και πάλι να ανακάμπτεις εξαιτίας των θετικών επιρροών της ηλιακής εκλείψεως της 21ης Ιουλίου. Η περίοδος χρειάζεται ψυχραιμία. Μην αφεθείς στον παρορμητισμό σου και μην επαναλάβεις λάθη του παρελθόντος.

Παλινωδίες

Του Δημήτρη Πεφάνη
Πριν από τρία χρόνια, σαν σήμερα, οι αμερικανικές αρχές πήραν την απόφαση να αφήσουν τη Lehman Brothers να καταρρεύσει. Το λάθος τους άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Εμαθαν όμως το μάθημά τους και πλέον πιέζουν με κάθε τρόπο, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε κρατική χρεοκοπία. Το πάθημα της Lehman πρέπει ωστόσο να γίνει μάθημα και για τους ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να σταματήσουν τις παλινωδίες και να αναζητήσουν συντεταγμένα τον τρόπο εξόδου από την κρίση.

Ολοι οι μαθητές για... ύπνο

Η ώρα του απογευματινού ύπνου έφθασε σε νηπιαγωγείο της πόλης Ζιαζίνγκ, στην ανατολική επαρχία Ζεγιάνγκ της Κίνας, και η δασκάλα σκεπάζει προσεκτικά τα παιδιά που ξαπλώνουν δίπλα-δίπλα στα ομοιόμορφα κρεβατάκια. Η πολιτική του ενός παιδιού, την οποία εξήγγειλε η κινεζική κυβέρνηση το 1978, προβλέπει πρόστιμα για όσα ζευγάρια ζουν σε πόλεις και αποφασίζουν να αποκτήσουν περισσότερα από ένα τέκνα. Βάσει της πολιτικής αυτής

Τείχη

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΜΙΑ ΛΕΞΗ κάνει συχνά μεγάλη διαφορά. Είναι, ας πούμε, το επίρρημα «ανεπαισθήτως» που επέλεξε ο Κ.Π. Καβάφης για να περιγράψει πώς βρέθηκε κλεισμένος σε τείχη στο ομώνυμο ποίημα. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί κανείς να πει ότι το ερώτημα αν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα μεταλλάχθηκε σε απορία αν θα επιβιώσει η ευρωζώνη. Από τα επιρρήματα έχουμε περάσει στα επιφωνήματα.

Κίνα: Θα αγοράσουμε ευρωπαϊκά ομόλογα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας

Την πρόθεση της Κίνας να αγοράσει ευρωπαϊκά ομόλογα από χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του κινεζικού Οργανισμού Οικονομικού Σχεδιασμού, Ζανγκ Ξιαογιανγκ, προσθέτοντας πως αυτό θα γίνει στα πλαίσια των δυνατοτήτων της χώρας. Ο Ζανγκ δήλωσε πως η Κίνα προτίθεται να παράσχει βοήθεια, μιλώντας στο World Economic Forum στην Dalian, επαναλαμβάνοντας έτσι τις δηλώσεις του Γουέν Τζιαμπάο.

Εξις δευτέρα φύσιςΟ ελληνικός λαός ζει εδώ και σχεδόν δυό χρόνια σε κατάσταση διαρκούς αγωνίας. Τα νεύρα των Ελλήνων έχουν γίνει τσατάλια. Ο κόσμος μονολογεί στους δρόμους, νιώθει ανασφαλής, έχει χάσει βεβαιότητες κι αντοχές, δεν μπορεί να προγραμματίσει, ούτε να σχεδιάσει.
Ανά δίμηνο - τρίμηνο ζει μοναδικό κάθε φορά θρίλερ μεταξύ κατάρρευσης και διάσωσης, το οποίο καταλήγει σε ολοένα και μεγαλύτερα βάρη και σε ακόμη περισσότερη ανασφάλεια.

Δεν είναι αυτό το ΠΑΣΟΚ

 Η νέα εγκύκλιος της κυβέρνησης δείχνει πια καθαρά ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει κάθε επαφή με την ελληνική κοινωνία.

Αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η παράταξη που έγινε αγαπητή στον ελληνικό λαό λόγω της κοινωνικής ευαισθησίας που εξέπεμπε η πολιτική της, έχει μετατραπεί σε ένα ανάλγητο κόμμα, που το μόνο που το ενδιαφέρουν είναι οι αριθμοί και έσοδα.

Σεβασμός

Του Γιώργου Λακόπουλου
Κάποιες φορές αυτό που δεν αντέχεται δεν είναι η βαριά φορολογία. Είναι το ύφος της δημόσιας παρουσίας όσων επιχειρηματολογούν για την επιβολή της. Συμβαίνει αυτές τις ημέρες. Ορισμένοι παράγοντες της κυβερνητικής παράταξης, υπουργοί και βουλευτές, ανέλαβαν να στηρίξουν επικοινωνιακά την «αναγκαιότητα» της έκτακτης φορολογίας στα ακίνητα. Ως κομματικά στελέχη καλά κάνουν. Αλλά δεν το κάνουν καλά: αναφέρονται στο συγκεκριμένο χαράτσι σαν να πρόκειται για θεάρεστη απόφαση.

Έξυπνα γκάτζετ για τους μαθητές!

Με μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα κατασκοπεύουν οι ΗΠΑ τη Β. Κορέα

Ένα κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκοπεύουν να αναπτύξουν οι ΗΠΑ πάνω από τη Νότια Κορέα, με στόχο να καταγράφει λεπτομερείς εικόνες για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας, αναφέρει δημοσίευμα αμερικανικού περιοδικού σχετικού με στρατιωτικά θέματα. Συγκεκριμένα, ΗΠΑ και Ν. Κορέα διαπραγματεύονται για τις πτήσεις ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους Global Hawk κοντά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τις δυο Κορέες,

Το αίσχος του Ηλεκτρικού

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Δεν έχει προηγούμενο -τουλάχιστον στη διάρκεια του τελευταίου... μισού αιώνα (!) από το 1960- αυτό που γίνεται στον Ηλεκτρικό από την περασμένη Παρασκευή. Από εκεί που τα προηγούμενα χρόνια (με εξαίρεση τους τελευταίους μήνες λόγω έργων) οι συρμοί περνούσαν κάθε 4 ή 7 λεπτά, από την Παρασκευή άρχισε ένας εφιάλτης: από την Ομόνοια φεύγει ένας συρμός για τον Πειραιά κάθε... μισή ώρα και ένας συρμός για Κηφισιά κάθε? είκοσι λεπτά! Χιλιάδες άνθρωποι ορμούν και τσαλαπατούνται προσπαθώντας να μπουν σε διπλάσιο αριθμό επιβατών από όσους χωράει κάθε βαγόνι!

Το πραγματικό δίλημμα

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Προέχει, πάση θυσία, η αποτροπή μιας χρεοκοπίας (με ή χωρίς έξοδο από το ευρώ), ο κίνδυνος για την οποία είναι υπαρκτός. Είναι κάτι για το οποίο όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, οφείλουν να τοποθετηθούν.
Μπορεί να έχει κανείς χιλιάδες αντιπολιτευτικές αντιρρήσεις γι' αυτά που κάνει ή δεν κάνει η κυβέρνηση.

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο

Συνεδριάζει το Υπουργικό ΣυμβούλιοΜε επτά νομοσχέδια και την τροπολογία για τη νέα δομή της Δημόσιας Τηλεόρασης στο επίκεντρο συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.
Ειδικότερα, στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθούν τα εξής:

ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ

Γιάννης Καλαϊτζής

Διπλασίασαν το χαράτσι στα ακίνητα – "Φεύγει" ακόμη ένας μισθός

  • 800-1.200 ευρώ το χρόνο για ένα μέσο διαμέρισμα
  • Στα 20 ευρώ/το τετραγωνικό το ανώτατο όριο
  • Βάζουν δια ... νόμου ενοικιαστές-ιδιοκτήτες “να τα βρουν”!
  • Δεν πληρώνουν Εκκλησίες-Μοναστήρια, πληρώνουν 25% παραπάνω όσοι έχουν νεόδμητο
  • Πόσο θα πληρώσει κάθε σπίτι και πόσες θα είναι οι δόσεις - Δείτε παραδείγματα

Σόρος: Θέμα χρόνου η πτώχευση της Ελλάδας

Μόνη λύση, ένα πανευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών
Ολοένα και περισσότεροι οικονομολόγοι της αγοράς αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι είναι θέμα χρόνου η χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία διαρκώς πέφτει έξω από τους δημοσιονομικούς της στόχους. Αυτό υποστηρίζει με άρθρο στο New York Book Review και το Reuters ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Στην Τυνησία ο Ερντογάν

Τον Ερντογάν υποδέχθηκε στην Τυνησία ένα πλήθος ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ισλαμιστικής παράταξης Ενάχντα, του Ρασίντ Γανούσι.Στην Τυνησία έφτασε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφθασε, δεύτερο σταθμό, μετά την Αίγυπτο, της περιοδείας την οποία πραγματοποιεί στις χώρες της "αραβικής άνοιξης".
Τον Ερντογάν υποδέχθηκε στην Τυνησία ένα πλήθος ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ισλαμιστικής παράταξης Ενάχντα, του Ρασίντ Γανούσι.

Σαρκοζί - Μέρκελ: Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ

Σαρκοζί - Μέρκελ: Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώΤην πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη εξέφρασαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, εν μέσω διεθνών εκκλήσεων να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Μικρότερος ο γεωργικός οργανισμός «Δήμητρα»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης στην παρουσίαση του Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα»Ετοιμο είναι το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για τη συγχώνευση των τεσσάρων οργανισμών που εποπτεύονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ΕΘΙΑΓΕ, ΟΓΕΕΚΑ, ΟΠΕΓΕΠ και ΕΛΟΓΑΚ. Με απεργιακές κινητοποιήσεις και κλείσιμο των οργανισμών απαντούν οι εργαζόμενοι.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης στην παρουσίαση του Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα»

Τα καλύτερα των κεντρικών δελτίων 14.9.11

Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μπαίνoυν στο roll over των ομολόγων

Αλέξανδρος Κασσιμάτης
Όλες οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν τελικά στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, στα πλαίσια των αποφάσεων που έλαβε για το ελληνικό χρέος η Σύνοδος Κορυφής της 21ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγροτικής Τράπεζας συνεδρίασε σήμερα το πρωί και αποφάσισε η ΑΤΕ να συμμετάσχει στο roll over των ομολόγων.