Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

Υπάρχουν πλέον δύο «Ευρώπες»

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Λάβρος ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά των κρατών-μελών της ΕΕ που χρησιμοποιούν ως κοινό τους νόμισμα το ευρώ, μιλώντας προχθές στην τηλεόραση του BBC. "Η Ευρωζώνη είναι απειλή όχι απλώς για τον εαυτό της. Συνιστά απειλή για τη βρετανική οικονομία και απειλή για την παγκόσμια οικονομία" δήλωσε χωρίς περιστροφές. Η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού δεν είναι τυχαία.

Παράλυση για 24 ώρες η απάντηση στην απόλυση και την εφεδρεία

Με 24ωρη απεργία αύριο στο Δημόσιο, στις υπό συγχώνευση δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, καθώς και στις υπηρεσίες που απολύουν υπαλλήλους, αντιδρούν τα συνδικάτα στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και στην εργασιακή εφεδρεία.

Θα μάθουμε τι συζητάνε;

 ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η απαίτηση της αντιπολίτευσης, και δη της αξιωματικής, να ενημερώνεται από την κυβέρνηση για τις όποιες διαπραγματεύσεις της με τους ξένους και ειδικότερα με την τρόικα και τους εμπλεκόμενους στην προσπάθεια αποτροπής της χρεοκοπίας μας. Αλλά πολιτική δεν ασκεί μόνον η κυβέρνηση. Ασκούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως εκείνο που στα κοινοβουλευτικά πολιτεύματα θεωρείται ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της εξουσίας.

Εφεδρεία χωρίς... εφέδρους!

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Επειδή δεν υπάρχουν αξιόπιστοι μηχανισμοί αξιολόγησης στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και επειδή κανένας δεν μπορεί να μας πει, τελικά, για "μια δουλειά" και "μια υπηρεσία" πόσοι υπάλληλοι χρειάζονται, καταλήγουμε πάντα στις άδικες, "λογιστικές" και αντιπαραγωγικές "οριζόντιες λύσεις". Τέτοια είναι, τελικά, στο μεγαλύτερο μέρος της η εργασιακή εφεδρεία.

Οι ουρανοξύστες του Σαρλό

φωτορεπορτάζ:Οι ουρανοξύστες του Σαρλό

Τεράστιες τοιχογραφίες εμπνευσμένες από τις ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν «Μοντέρνοι καιροί» και «Ο Χρυσοθήρας» ζωγραφίσθηκαν πάνω σε δύο ουρανοξύστες, ύψους 40 μέτρων στο Βεβέ της Ελβετίας, οι οποίοι θα εγκαινιασθούν επισήμως το ερχόμενο Σάββατο. Η συνολική επιφάνεια που καλύπτεται από τις τοιχογραφίες είναι 1.720 τετραγωνικά μέτρα και ο διάσημος

Εντελώς κατά τύχη

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Τις προάλλες κάποιοι αποφάσισαν να εκφραστούν με θύμα τον Λέοντα της Αμφίπολης, ταφικό μνημείο κάποιου στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρίσκεται έξω από τις Σέρρες. Επιφάνεια να 'ναι κι ό, τι να 'ναι, αρκεί να σου επιτρέπει να αναδείξεις τα δημιουργικά σου αισθήματα αναγράφοντας με σπρέι διάφορα Fuck και λοιπά καββαλιστικά. Είναι κι αυτό σαν το selective default, που άλλο είναι να το πεις στα ελληνικά κι άλλο στην παγκόσμια κοινή.

Πάνε για μείωση και τον βασικό μισθό

Βασικότερο
Θέμα μείωσης ακόμη και του βασικού μισθού των 751 ευρώ, που λαμβάνουν οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας και είναι άνω των 25 ετών, έθεσε η τρόικα. Λίγο πριν από την έγκριση της 6ης δόσης του δανείου οι επιτηρητές -κατά τη χθεσινή τους κρίσιμη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με την πολιτική ηγεσία- δεν έδειξαν να ενδιαφέρονται για την κατάρρευση του ΙΚΑ, τη γιγάντωση των καθυστερούμενων εισφορών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τη γενίκευση της «μαύρης»-ανασφάλιστης εργασίας.

Συμβουλές

Του Γιώργου Λακόπουλου
Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα της χώρας; Ή, αλλιώς, πού πάνε τα πράγματα; Οι πιο έγκυρες απαντήσεις σε αυτά τα αγωνιώδη ερωτήματα προέρχονται από δύο πολύ συγκεκριμένες πηγές. Η μία είναι ο Γιώργος Προβόπουλος. Με σαφήνεια για όποιον διαβάζει πίσω από τις γραμμές, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνει δημοσίως τι θα κοστίσει στη χώρα αν δεν επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι που ετέθησαν.

ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ

Από ΤΑ ΝΕΑ

Βενιζέλος: Κανένα ταμειακό πρόβλημα έως τα μέσα Νοεμβρίου

Βενιζέλος: Κανένα ταμειακό πρόβλημα έως τα μέσα Νοεμβρίου Από το ΕΘΝΟΣ
Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα εάν υπάρξει συνεπής εφαρμογή των ήδη ψηφισθέντων έδωσε ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ εγγυήθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως την έγκριση και εκταμίευση της 6ης δόσης.

Πρεζάκια

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΖΟΥΜΕ αλλόκοτες μέρες. Το να βλέπεις την Ελλάδα κάθε μέρα πρωτοσέλιδο στους «Financial Times» και τον «Monde» και όταν διαβάζεις το κείμενο να είναι για χρεοκοπία είναι σαν εφιάλτης. Αλλόκοτη είναι και η πολιτική μας ζωή. Οχι μόνο στη μέση και στη βάση, αλλά και στην κορυφή.
ΣΕ ΟΛΕΣ τις χώρες, πρωθυπουργοί και πρόεδροι μιλούν με τους προκατόχους τους. Δεν είναι μόνο θέμα πολιτικού τακτ.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1993

«Bουτιά» 6,28% στο Xρηματιστήριο Αθηνών
Ελεύθερη πτώση έκανε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών στον απόηχο της απόφασης του Eurogroup να αναβάλει για τον Νοέμβριο την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου. Ο Γενικός Δείκτης τιμών έκλεισε στις 6,28% στις 730,33 μονάδες με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 60,35 εκ. ευρώ.