Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΟΣ: Παράδειγμα προς μίμηση


Τιμητική διάκριση στον ποιητή και ευεργέτη
από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών
Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού
Η Ελλάδα και οι Έλληνες, η Παιδεία και ο Πολιτισμός οφείλουν πολλά στους Ηπειρώτες ευεργέτες οι οποίο εκ φιλοπατρίας και αγάπης προς τους συμπατριώτες τους ορμώμενοι διέθεσαν στο σύνολό της ή σημαντικό μέρος της περιουσίας των για την ανάσταση της Νέας Ελλάδας και τη συγκρότησή της σε σύγχρονο κράτος.

«Αντίδοτο» στη μυωπία το παιχνίδι εκτός σπιτιού

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Κάθε ώρα την εβδομάδα που περνούν τα παιδιά παίζοντας έξω από το σπίτι τους, ελαττώνει τις πιθανότητές τους να αναπτύξουν μυωπία κατά 2%, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Επανεξετάζοντας οκτώ προγενέστερες μελέτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα παιδιά με μυωπία περνούν κατά μέσον όρο 3,7 ώρες λιγότερες την εβδομάδα σε υπαίθριους χώρους σε σύγκριση με τα παιδιά που έχουν φυσιολογική όραση ή υπερμετρωπία.

Λάδι στη φωτιά

Του Ι.Κ. Πρετεντέρη
Για να είμαι ειλικρινής θεωρώ τεράστια ανοησία να πηγαίνεις στο γήπεδο για να την πεις στη Μέρκελ, να βρίσεις τον Παπανδρέου ή να αποδοκιμάσεις την τρόικα. Με την ίδια λογική που βρίσκω εξίσου ανόητο να διαδηλώνεις στο Σύνταγμα φωνάζοντας: «Πράσινε Θεέ, Παναθηναϊκέ».
Κάθε πράγμα έχει τον χώρο του. Το μέτρο του. Ακόμη και η αποδοκιμασία.

Μετεωρισμός προ εκλογών

Tου Νικου Γ. Ξυδακη
Μια λέξη για τις μέρες που ζούμε: μετεωρισμός. Μετέωροι νιώθουν οι Ελληνες, σε μια χώρα που μετασχηματίζεται σε χώρο ρευστό, άγνωστο, σχεδόν απειλητικό. ΄Η μήπως αποσυντίθεται; Σίγουρα αποσυντίθεται το πολιτικό σκηνικό, όπως το γνωρίσαμε: το «όλον» ΠΑΣΟΚ συρρικνώνεται ταχύτατα και όλες οι στρώσεις του αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους πολιτικής επιβίωσης. Δεν θα επιβιώσουν. Αποσυντίθεται ο οικονομικός κορμός της χώρας, με τις παθογένειες και τα ελλείμματά του.

Ώς εδώ

Του Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου
Είναι στιγμές που ο πολιτικός έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με την Ιστορία, αναμετράται μαζί της, μετράει το μπόι του, και κάνει αυτό που πρέπει. Ή αυτό που δεν πρέπει. Του Γιώργου Παπανδρέου φαίνεται πως η στιγμή αυτή είναι αύριο, σ’ αυτή την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, την κρισιμότερη από την ημέρα που η χώρα εισήλθε στην εποχή του Μνημονίου.
Αύριο δεν θα κριθεί μόνο αν η Ελλάδα θα διασωθεί από τη χρεοκοπία οριστικά. Θα κριθεί και αν παραμείνει ανεξάρτητη χώρα.

Γυναίκα μόνη ψάχνει

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Τις προάλλες μού έλεγε κάποιος γνωστός ότι εστιάτορας εν Παρισίοις δεν δέχθηκε κέρματα ελληνικής κοπής του εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόντος ευρώ ακριβώς διότι έφερε ελληνικά χαρακτηριστικά. Ακουσα και σε κάποιο ραδιόφωνο πως όταν η ταμίας σούπερ μάρκετ στο Βέλγιο αντελήφθη πως ο πελάτης ήταν Ελληνας του δήλωσε αναιδώς πως γύρω στα 500 ευρώ από τους ετήσιους φόρους της πάνε για να αποπληρωθούν τα δικά του χρέη.
Υποθέτω δε πως τέτοια μικροεπεισόδια συμβαίνουν καθημερινά σε διάφορα σημεία της Γηραιάς Ηπείρου.

Δεν είμαι εδώ για να επιβλέπω...

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με υπουργούς είχε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράστης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνάντησής με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, δήλωσε ότι "δεν είναι εδώ για να επιβλέπει αλλά για να συντονίσει την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η τρόικα.

Ρομπάι: Κανονικά η Σύνοδος Κορυφής

Ρομπάι: Κανονικά η Σύνοδος ΚορυφήςΚανονικά θα διεξαχθεί η αυριανή Σύνοδος Kορυφής διαβεβαίωσε με μήνυμά του μέσω Twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. Την αναβολή της συνεδρίασης του συμβουλίου Ecofin που ήταν προγραμματισμένη για αύριο ανακοίνωσε η πολωνική προεδρία.

"ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΟΥΣ"

Σωστή προσέγγιση. Ο φόβος των τραπεζιτών είναι κρατικοποίησή τους. Να αλλάξουν χέρια δηλαδή και να περάσουν από τα χέρια των σημερινών μετόχων σε ξένους επενδυτές αλλάζοντας εντελώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο Πρετεντέρης που είναι θεσμικός παίκτης δεν ξεφτιλίζεται όπως ο "κύριος Μπάμπης" και ο Κώνστας. Το παίζει έξυπνα το παιχνίδι. Μια στο καρφί και μια στο πέταλο... 
fimotro

ΗΠΑ: «Εφαρμόστε ταχύτατα όσα συμφωνήσετε στη Σύνοδο Κορυφής»

Η ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να οριστικοποιήσει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής είναι «αναγκαία», ώστε να δοθεί μια πειστική απάντηση στην κρίση χρέους, διεμήνυσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Η συμφωνία πρέπει να υλοποιηθεί με ταχύτητα και με αποφασιστικότητα», επισήμανε ο αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών Τσαρλς Κόλινς.

Αλλαγή

Του Γιώργου Λακόπουλου
Το ερώτημα της ημέρας; Πόσο βαθύ κούρεμα και πόσο θα κοστίσει; Γιατί ας μην υπάρχουν αυταπάτες: σήμερα δεν σε κουρεύουν δωρεάν, ούτε αν πρόκειται να καταταγείς στον στρατό. Πόσω μάλλον για να καταταγείς στον Μηχανισμό Στήριξης. Αρα, το κούρεμα θα είναι ακριβό. Εστω. Θα λύσει τουλάχιστον το πρόβλημα του χρέους; Οχι, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να βλέπει το πρόβλημα του χρέους, αλλά όχι και τους λόγους που το δημιουργούν. Και απλώς ρίχνει την ευθύνη στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι οποίες στον καιρό τους έκαναν ακριβώς το ίδιο.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περισσότερες εκδηλώσεις στη Γερμανία: POLYTROPON

Ατυχίες με το Γιωργάκη και τον Αντωνάκη

Ατυχίες, πολλές ατυχίες για την Ελλαδίτσα μας. Ατυχίες η μια πάνω στην άλλη. Όλα άρχισαν πριν από αρκετά χρόνια, τότε που δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα στην Ελλάδα. Τότε που οι Έλληνες εγκατέλειψαν την παραγωγή κι έδειξαν τρομερές επιδόσεις στην κατανάλωση. Βοήθησαν πολύ σε αυτό οι πολιτικοί της Ελλάδας με το πελατειακό σύστημα που ανέθρεψν όλο το χρονικό διάστημα. Κατάφεραν να αποσπάσουν ευρωπαϊκά πακέτα βοήθειας, που από επενδυτικά έγιναν καταναλωτικά.

Σενάρια για «κούρεμα» 60% στη γερμανική Βουλή!

Νέο «σοκ» επεφύλασσε σε αγορές, επενδυτές, εταίρους, πολιτικούς φίλους και αντιπάλους η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ!
Ελάχιστες ώρες πριν ξεκινήσει η κρισιμότερη, ως σήμερα, Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με μοναδικό αντικείμενο την υιοθέτηση μιας «τελικής λύσης» για το ελληνικό χρέος, η Γερμανική Καγκελαρία μοιράζει στους Γερμανούς βουλευτές, αλλά και «διαρρέει» προς μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και διεθνή μέσα ενημέρωσης, «απόρρητη» έκθεση στην οποία

Γκι Φέρχοφστατ: Το ελληνικό κούρεμα «έκλεισε» στο 60%

Ο Γκι Φέρχοφστατ, επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων, αποκάλυψε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους στο σχέδιο απόφασης το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Τετάρτη, «έκλεισε» στο 60%.
Ο κύριος Φέρχοφστατ μάλιστα προς απόδειξη των ισχυρισμών του επέδειξε στην Ολομέλεια και αντίγραφο του σχετικού εγγράφου που, όπως κατήγγειλε, έχει έκταση δυόμισι σελίδων και κυκλοφορεί στους διαδρόμους της γερμανικής Βουλής.

Παπανδρέου: «Καθυστέρησε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τη κρίση»

Παπανδρέου: «Καθυστέρησε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τη κρίση»
«Νωρίτερα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί και αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία και τη διαφάνεια του τραπεζικού συστήματος» ειπε ο Πρωθυπουργός 
Για την καθυστέρηση με την οποία η Ευρώπη αντιδρά στην κρίση μίλησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η επόμενη μέρα του «κουρέματος»

Tου Πασχου Μανδραβελη
Πέρασε ίσως απαρατήρητο, αλλά είναι η πρώτη φορά που η γαλλική ηγεσία (ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδος κατά το παρελθόν) αμφισβήτησε ρητά την ελληνική ένταξη, όχι μόνο στην Ευρωζώνη αλλά και στην ΕΟΚ. Ο κ. Νικολά Σαρκοζί ήταν εκνευρισμένος, εξ ου και το άσχημο φραστικό επεισόδιο με τον Αγγλο πρωθυπουργό κ. Ντέιβιντ Κάμερον. Μέσα στον εκνευρισμό του όμως έδειξε αυτό που πάει να γίνει κυρίαρχη τάση στην Ευρώπη: «αυτοί (δηλαδή εμείς) δεν είναι σαν κι εμάς».

Συνελήφθη για απειλές σε εργαζόμενους ειδησεογραφικής ιστοσελίδας

Συνελήφθη για απειλές σε εργαζόμενους ειδησεογραφικής ιστοσελίδαςΓιος συνταξιούχου αστυνομικού, ηλικίας 24 ετών, συνελήφθη από την Ασφάλεια Αττικής με την κατηγορία της αποστολής απειλητικών μηνυμάτων προς τους εργαζόμενους και τους διαχειριστές ειδησεογραφικής ιστοσελίδας.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι κατείχε υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Διαβεβαιώσεις Βενιζέλου για καλύτερα Tαμεία μετά το «κούρεμα»

Όχι μόνο δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, αλλά αντίθετα θα υπάρξουν και μέτρα που θα βελτιώνουν αισθητά το σημερινό επίπεδο της περιουσίας τους, διαβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Χρυσοχοϊδης: Έξι δράσεις για τόνωση της ρευστότητας

Χρυσοχοϊδης: Έξι δράσεις για τόνωση της ρευστότητας Στις έξι δράσεις που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά εστίασε ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοϊδής κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Παραγωγής και Εμπορίου του ΠΑΣΟΚ και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Για το ίδιο ζήτημα, ο υπουργός θα έχει το απόγευμα συνάντηση με τον επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Μεταξύ... ύψους και βάθους!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι μέρος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού προβλήματος χρέους. Το βασικό ζητούμενο της Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη είναι η ύπαρξη μέτρων και πρωτοβουλιών που θα αποτρέπουν τις "αγορές" από τον "πειρασμό" της εξάπλωσης της κρίσης. Εάν αυτό επιτευχθεί με τις επικείμενες αποφάσεις, τότε και η προεξοφλημένη εν πολλοίς ελληνική περίπτωση θα "κυλήσει" σ' ένα περιβάλλον μεγαλύτερης ασφάλειας, επωφελούμενη από ένα γενικότερο θετικό πρόσημο.

Θερμοστάτες

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΟΣΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα δεν μπορούσαν να μην επισημάνουν την ειρωνεία. Η Λούκα - «άνθρωπος της οικογένειας» Παπανδρέου - καταψήφιζε το άρθρο 37. Η Βάσω - έπειτα από μια κατ' ιδίαν κουβέντα με τον Πρωθυπουργό - εξήγησε ήρεμα, ώριμα και λίγο μελαγχολικά ότι δεν μπορεί, καταψηφίζοντας, να αναλάβει την ευθύνη να μην πάρει η χώρα την έκτη δόση και να χρεοκοπήσει. Και ο Ευάγγελος Βενιζέλος - με τον γνωστό υψηλό πολιτικό του μεταβολισμό - να δίνει πολυμέτωπο αγώνα.

Οι απαιτήσεις της ΕΕ οδηγούν σε αδιέξοδο τον Σ. Μπερλουσκόνι

Ο Καβαλιέρε υφίσταται πιέσεις από την ΕΕ, ενώ σταδιακά χάνει τις καλές σχέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο της Ιταλίας


Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν κατάφερε έως τώρα να εγκρίνει την δέσμη έκτακτων μέτρων για την ανάπτυξη που του ζήτησε να προωθήσει κατεπειγόντως η Ευρωπαϊκή Ένωση.Η Λέγκα του Βορρά και ο επικεφαλής της, Ουμπέρτο Μπόσι, συνεχίζει να απορρίπτει την αύξηση της συντάξιμης ηλικίας στα εξήντα επτά έτη, που ζητούσε με επιμονή ο Μπερλουσκόνι.

Κούρεμα 50% των 360 δισ. ίσον... 25 δισ.!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν οποιονδήποτε απλό πολίτη επιχειρήσει να εφαρμόσει τα στοιχειώδη μαθηματικά που έμαθε στο σχολείο για να κάνει υπολογισμούς σχετικά με το δημόσιο χρέος της χώρας μας. Απορεί μάλιστα γιατί δεν χαιρόμαστε ως Ελληνες όταν γίνεται συζήτηση για "κούρεμα", δηλαδή μείωση του δημόσιου χρέους κατά 50% ή 60% ή ακόμη και 80% που προτείνουν κάποιοι στη συζήτηση που γίνεται σε διεθνές επίπεδο. Η σκέψη του κόσμου είναι απλή: "Χρωστάει η Ελλάδα περίπου 360 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν το χρέος αυτό "κουρευτεί" κατά 50%, τότε θα χρωστάμε τα μισά, άρα 180 δισεκατομμύρια".

Νέα καταδίκη της Τουρκίας για την ομερτά στη γενοκτονία των Αρμενίων

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία καταδικάστηκε η Τουρκία για την παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης καθηγητή. Είχε μιλήσει για γενοκτονία των Αρμενίων, το 1915. Ο Αλτούνγκ Τανέρ Ακμάν, καθηγητής της ιστορίας και εκδότης προσέφυγε στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι δέχεται απειλές

Ας μπει, επιτέλους, ένας φραγμός στην καταστροφική συμπεριφορά

 ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ας ελπίσουμε η αυριανή σύνοδος κορυφής να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για το χρέος. Το έχει ανάγκη η χώρα, η οικονομία και ο πολίτης που ζει καθημερινά υπό το βάρος της απειλής της χρεοκοπίας για την οποία δεν γνωρίζει (και δικαιολογημένα) τι ακριβώς θα μπορούσε να σημάνει για τον ίδιο και τα παιδιά του. Η κατάσταση τρέλας σμπαραλιάζει τα νεύρα των πολιτών, στέλνει την οικονομία στα τάρταρα και βαθαίνει την ύφεση.

Το ευρωπαϊκό όνειρο

 ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Λέγαμε χθες ότι εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε αυτή την ώρα εμείς οι Ελληνες είναι να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς θέλουμε και ν' αποδεχθούμε αυτό που συνεπάγεται η όποια επιλογή μας. Κι αυτό ισχύει για όλους μας: πολιτικούς, εκπροσώπους επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων και απλούς πολίτες. Δεν γίνεται, για παράδειγμα, να λέμε ότι

Ζωή μέσα από τα συντρίμμια

Η συγκινητική διάσωση της μικρής Άζρα. Ρίγη συγκίνησης έχει προκαλέσει η διάσωση ενός βρέφους 2 εβδομάδων που παρέμεινε θαμμένο στα ερείπια για 47 ώρες.
Η συγκινητική διάσωση της μικρής Άζρα.
Στις εικόνες που κάνουν ήδη τον γύρο του κόσμου οι διασώστες στην πόλη Ερτσίς χειροκροτούν καθώς ανασύρουν ζωντανό το βρέφος, ένα κοριτσάκι ονόματι Άζρα, το

«Κοινωνικός σύνδεσμος» το όνομα της νέας πολιτικής πρωτοβουλίας

«Στην Ευρώπη ή στο χθες;»
«Κοινωνικός Σύνδεσμος» είναι το όνομα της πολιτικής πρωτοβουλίας προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, οι οικονομολόγοι Γιάννης Στουρνάρας και Αρίστος Δοξιάδης κ.α., η ίδρυση της οποίας εξαγγέλθηκε σήμερα.
Στόχος της κίνησης αυτής, σύμφωνα με τους πρώτους ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ.Φλωρίδης και ο συγγραφέας Απ.Δοξιάδης είναι να απαντηθεί το δίλημμα:
«Προχωράμε τη χώρα μπροστά μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια ή αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση του χθες;»

Ανοικτό και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

Σε αναζήτηση φόρμουλας η κυβέρνηση για την κύρωση της συμφωνίας για το χρέος
Σε αναζήτηση φόρμουλας για την κύρωση από την Ελλάδα της απόφασης που θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης βρίσκεται η κυβέρνηση, ενώ στελέχη της τονίζουν ότι η έγκριση της συμφωνίας από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών «δεν έχει ακόμη αποφασιστεί».

Οι καταστροφικές ασυνέπειες της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής

Αν δεν ήταν τόσο τραγική, η τρέχουσα ευρωπαϊκή κρίση θα ήταν αστεία, με μια αίσθηση μαύρου χιούμορ. Καθώς το ένα σχέδιο διάσωσης καταρρέει μετά το άλλο, οι Πολύ Σοβαροί Άνθρωποι της Ευρώπης - που είναι, αν αυτό είναι δυνατό, πιο πομπώδεις και αυτάρεσκοι από τους αμερικανούς ομολόγους τους- συνεχίζουν να εμφανίζονται ολοένα και πιο γελοίοι.

Σκληρή γραμμή για κούρεμα 60%

Σκληρή γραμμή για κούρεμα 60%Σκληρή γραμμή ακολουθείται για την απομείωση του ελληνικού χρέους, με την ευρωζώνη να έχει ήδη ζητήσει από τις τράπεζες και τους άλλους ιδιώτες επενδυτές να δεχθούν μείωση της τάξης του 60% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι αξιωματούχους που έχουν γνώση των συζητήσεων.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας,

Fitch: Αναπόφευκτη η χρεοκοπία της Ελλάδας

Fitch: Αναπόφευκτη η χρεοκοπία της ΕλλάδαςΤην εκτίμηση ότι θα είναι δύσκολο να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της Ευρωζώνης εξέφρασε ο γνωστός οίκος αξιολόγησης Fitch, εν όψει της αυριανής κρίσιμης συνδιάσκεψης των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Η ευρωπαϊκή ύφεση μοιάζει όλο και πιθανότερη, αναφέρει η Fitch, θεωρώντας παράλληλα την Ελλάδα είναι αφερέγγυα και η χρεοκοπίας της "αναπόφευκτη".

Παπανδρέου: Να συμμετάσχουν και οι τράπεζες στην άρση των βαρών

Παπανδρέου: Να συμμετάσχουν και οι τράπεζες στην άρση των βαρώνΞεκάθαρο μήνυμα προς τον εγχώριο και διεθνή τραπεζικό τομέα να συμμετάσχει στην προσπάθεια άρσης του δημοσιονομικού βάρους που προκαλεί το χρέος απηύθυνε ο Γ. Παπανδρέου λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
"Δίνουμε μια πολύ μεγάλη και σκληρή, δύσκολη μάχη για να άρουμε το μεγάλο βάρος που έχει πέσει στον ελληνικό λαό από το χρέος που παραλάβαμε και να επιμεριστούν τα βάρη και οι

Ο Αντ. Σαμαράς λέει όχι στην πρόταση για αυξημένη πλειοψηφία

Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει: «Εγώ εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν υπογράφω»
«Εγώ εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν υπογράφω». Με αυτό τον κατηγορηματικό τρόπο απαντά ο κ. Αντ. Σαμαράς, όταν του τίθεται το θέμα τι θα πράξει η ΝΔ εάν η κυβέρνηση ζητήσει να ψηφισθεί η νέα δανειακή συμφωνία με πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Ασημένιο φύλλο ριγμένο στην έρημο


φωτορεπορτάζ:Ασημένιο φύλλο ριγμένο στην έρημο

Ο καλλιτέχνης Απ Βέρχεγκεν προχώρησε στην ψηφιακή απεικόνιση μιας εγκατάστασης με ηλιακούς συλλέκτες στην έρημο, με σκοπό να παράγουν... πάγο. Ολο αυτό μπορεί να θεωρηθεί άραγε ένα προχωρημένο έργο τέχνης ή ένα πρωτοποριακό πείραμα ώστε να βρίσκει κάποιος νερό στην καρδιά της ερήμου; Η εγκατάσταση έχει σχήμα φύλλου – πώς να μην αντιγράψει ο καλλιτέχνης την πιο τέλεια κατασκευή της φύσης για την απορρόφηση της ηλιακής ενέργειας;

Η άγνωστη Βαβέλ των Βρυξελλών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Αγριο παρασκήνιο στο διήμερο της Συνόδου, με ανοιχτές και υπόγειες κόντρες μεταξύ των εταίρων. Χρειάστηκε να περάσουν 24 ολόκληρες ώρες από τα ειρωνικά γελάκια του γάλλου Προέδρου, αλλά η αντίδραση του ιταλού Πρωθυπουργού είναι ενδεικτική του κλίματος. Την ίδια ώρα, ο βρετανός ομόλογός του αντιμετώπιζε την πρώτη ανταρσία στους κόλπους των Τόρις από την εποχή της

Ο Γιώργος και η 5η Εντολή

Οπως και με πολλά άλλα, έτσι και με την πέμπτη Εντολή, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν δείχνει να τα πηγαίνει και πολύ καλά. Στις μέρες του, δεν φαίνεται να «τιμάται» και τόσο ο πατέρας του και τα οράματά του. Τριάντα χρόνια μετά τη νίκη του Ανδρέα το ΄81 και  δύο χρόνια μετά τη νίκη του ίδιου το 2009, η Ελλάδα του Γιώργου ζει τις πιο δύσκολες ώρες της σύγχρονης ιστορίας της. Και, προφανώς, όχι μόνον δεν ανήκει στους Ελληνες όπως την διαφήμιζε ο Ανδρέας, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα καλά καλά ούτε και που ανήκει: στους Γερμανούς; Συνολικά τους δανειστές της;

Ποια συναίνεση;

Η παρατήρηση θα έπρεπε να είναι αυτονόητη αλλά δυστυχώς δεν είναι: η Νέα Δημοκρατία έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση που παράδωσε στο ΠαΣοΚ το φθινόπωρο του 2009. Για δύο λόγους: η κυβέρνηση Καραμανλή, κυρίως κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας της, αύξησε αλόγιστα το χρέος (θυμάστε μεταξύ άλλων τις παροχές μετά τις φωτιές;) και από το 2004 ως το 2009 δεν προχώρησε σε κανένα αποφασιστικό μέτρο περιορισμού του. Η Νέα Δημοκρατία είναι συνεπώς υπόλογη. Διπλά: γιατί από το 2009 και μετά έκανε ό,τι μπόρεσε για να αποτύχει η πολιτική των μνημονίων. Όχι μόνο στη Βουλή αλλά και στους δρόμους.

Το πιστωτικό επεισόδιο Λαυρεντιάδη

Χωρίς λόγια
Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων για την άλλοτε κραταιά αυτοκρατορία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προκάλεσε η αποκάλυψη της λαθροχειρίας στην Proton Bank, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τον επιχειρηματία για τη χρηματοδότηση κάθε δουλειάς του.

Κουμπούρια

Εφιάλτης στον δρόμο με τα κουρεία. Και ακόμα τρισχειρότερος εφιάλτης στους ελληνικούς δρόμους με τα ασφαλιστικά ταμεία. Γιατί αν κατάλαβα σωστά, με το κούρεμα θα στηρίξουν και θα τοποθετήσουν περουκίνι στο γουλί κρανίο του τραπεζικού συστήματος. Επειδή, λέει, τράπεζες χωρίς περουκίνι θα προκαλέσουν ντόμινο, δηλαδή η πτώση της μιας ελληνικής, θα

Αγωνία για αποθεματικά, συντάξεις και εφάπαξ

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν πως αν δεν καλυφθεί η ζημιά, τα ταμεία θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε νέες περικοπές, κυρίως στις υψηλές συντάξεις    Στο μισό θα πέσει η περιουσία των ασφαλιστικών φορέων με το ψαλίδι κατά 50% στο χρέος. Κίνδυνος για νέες περικοπές στις συντάξεις. ΕΤΑΑ, ΤΕΑΙΤ, ΤΕΑΔΥ και ΕΤΑΠ - ΜΜΕ τα Ταμεία με τα μεγαλύτερα ποσοστά ομολόγων. Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν πως αν δεν καλυφθεί η ζημιά, τα ταμεία θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε νέες περικοπές, κυρίως στις υψηλές συντάξεις.

«Λουκέτο» στη δημόσια καρδιοχειρουργική κλινική του Παίδων «Αγία Σοφία»

Αντιμετώπιση των περιστατικών στο Ωνάσειο
Υπό κατάργηση τελεί η μοναδική δημόσια καρδιοχειρουργική κλινική για παιδιά που βρίσκεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», την ώρα που 36 βρέφη, νήπια και παιδιά με σοβαρό πρόβλημα υγείας περιμένουν να υποβληθούν σε επέμβαση. Στόχος -σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου- είναι η αναβάθμιση της κλινικής κι όχι το «λουκέτο», που προσωρινά έχει μπει πάντως, καθώς διαπιστώθηκε «σοβαρή δυσλειτουργία της κλινικής». Σε συνενόηση, δε, με το υπουργείο Υγείας, η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε την προσωρινή αντιμετώπιση όλων των καρδιοχειρουργικών περιστατικών στο Ωνάσειο.

Στην Αθήνα ο επικεφαλής της «ομάδας δράσης» της Κομισιόν

Διήμερη επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, ο επικεφαλής της «ομάδας δράσης» Χορστ Ράιχενμπαχ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή του στην Αθήνα από τον Σεπτέμβριου, που εγκαταστάθηκε στη χώρα η ομάδα εργασίας. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, ο Χορστ Ράιχενμπαχ θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον υπουργό

Επενδυτικά ραντεβού Ιερώνυμου με τον Εμίρη του Κατάρ


Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται από προχθές στην αραβική χώρα για δουλειές.Η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με στόχο τα έσοδα να επιστρέφουν στον λαό μέσω φιλανθρωπικών έργων - όπως συχνά επαναλαμβάνει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος - περνάει και από το... Κατάρ.

Από προχθές βρίσκεται στην αραβική χώρα ο Αρχιεπίσκοπος έπειτα από επίσημη πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Τάνι. 
Μάνος Χαραλαμπάκης