Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

Μάλλον δεν έχουν καταλάβει: Η αυτοκρατορία έρχεται

Του Νίκου Κοτζιά
Θα μιλήσω αυστηρά επιστημονικά. Χωρίς συναισθηματισμούς, άμεσες πολιτικές αξιολογήσεις και μεταφορικές εικόνες. Η θέση της Ελλάδας στον κόσμο χειροτερεύει. Μειώνεται η κυριαρχία της και ξένοι επίτροποι ελέγχουν την οικονομία. Οι κυρίαρχες δυνάμεις κάνουν σαν να μην καταλαβαίνουν. Θυμίζουν εκείνους τους λίγους από τους 526 Ινδούς Μαχαραγιάδες –πρίγκιπες που παρέδωσαν την Ινδία πρώτα στις υπερεθνικές επιχειρήσεις των βρετανών και κατόπιν δέχτηκαν να γίνει η Ινδία αποικία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Οι κυβερνήσεις νομοθετούν για το λαό. Εσείς;

 Κύριε Βενιζέλο,
Σας έχω απευθύνει δημόσια, αρκετά ερωτήματα, τα οποία θέτουν σοβαρά θέματα για τον τρόπο που πολιτεύεστε. Δεν ήταν μια θεωρητική ανάλυση αλλά στοιχεία. Δεν μου απαντήσατε. Πίστευα πως ήταν η ενασχόλησή σας με την σωτηρία της χώρας που δεν σας επέτρεπε να απαντήσετε. Τελικώς δεν ισχύει. Απ ό,τι έμαθα, στείλατε απαντητική επιστολή στην Ελευθεροτυπία για άρθρο που αφορούσε την προίκα σας, όχι όμως απάντηση σε όσα σας έχω ρωτήσει.

Ας εφαρμοστεί, λοιπόν, ο νόμος

Του Aστέριου Kατσαμούρη*
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων και οι ακαδημαϊκοί θεσμοί
Οι αστοχίες των αποφάσεων των πρυτάνεων συνεχίζονται! Αρχικά, εξέφρασαν την άρνηση της εφαρμογής του νέου νόμου για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο (Ν. 4009/2011). Μετά, αφού η αποδοκιμασία της πρότασης αυτής ήταν άμεση και καθολική, προέταξαν τη μη εφαρμογή του, προφητεύοντας ότι ο νόμος δεν θα γίνει αποδεκτός «σύσσωμα» από την ακαδημαϊκή κοινότητα κι αναμένοντας καταλήψεις.

Δύο βήματα μπρος, ένα βήμα πίσω

Στο προεκλογικό “Ε, Πρόεδρε!” προειδοποιούσα για το “πρώτο θανάσιμο αμάρτημα” στη διαχείριση μιας κρίσης με τα παρακάτω χαρακτηριστικά λόγια:
“Πρόεδρε...SOS! Το 60% τουλάχιστον της αποτυχίας της πολιτικής οφείλεται στον μη υπολογισμό του “Νόμου των Ακούσιων Συνεπειών”. Άλλο επιδιώκεις, άλλο προκύπτει. “Σπέρνεις σιτάρι, φυτρώνει κριθάρι”.
Αυτό συμβαίνει και με τα δημοψηφίσματα. Ο Πρόεδρος ανήκε πάντα, όσα χρόνια τον ξέρω, στους ένθερμους θιασώτες τους.

Οι τυφλές συγκρούσεις

Οδηγούν μόνο σε αντιδημοκρατικές και ολοκληρωτικές εξελίξεις
Του Χρήστου Πρωτόπαπα*
Τα πρόσφατα γεγονότα στις παρελάσεις απέδειξαν ότι η χώρα και η κοινωνία βρίσκονται σε οριακό σημείο, μπροστά στον κίνδυνο γενίκευσης των φαινομένων βίας και διχασμού.
Σαφώς υπάρχουν οργανωμένες μειοψηφίες (από συνιστώσες της Αριστεράς αλλά και την άκρα Δεξιά) που «βάζουν το φιτίλι». Αλλά υπάρχουν και μεγάλα τμήματα την κοινωνίας που ανέχονται, ή ακόμα και συμφωνούν με τη διακοπή των παρελάσεων, τους προπηλακισμούς, τις ύβρεις.

Ζητείται ψυχραιμία στην κακοφωνία

 ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ψυχραιμία. Οι πολίτες οφείλουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας γιατί οι μέρες που έρχονται θα είναι καθοριστικές. Η αναγγελία του δημοψηφίσματος ήδη έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και αναμένεται στους μήνες που έρχονται ως τις κάλπες να ανεβάσει το θερμόμετρο στα ύψη.
Οποιος περιμένει από το πολιτικό σύστημα να συζητήσει νηφάλια και να αναζητήσει λύσεις στο πρόβλημα της χώρας, κινδυνεύει να χαρακτηριστεί τουλάχιστον αιθεροβάμων.

Αποφασισμένος για δημοψήφισμα: «Ολα θα κριθούν την Παρασκευή»

Αποφασισμένος για δημοψήφισμα: «Ολα θα κριθούν την Παρασκευή» Σε εξέλιξη βρίσκεται το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός ύστερα από τους σοβαρούς κλυδωνισμούς που προκάλεσε στη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος αλλά και τις διεθνείς αντιδράσεις η αναγγελία του δημοψηφίσματος: "Ολα θα κριθούν την Παρασκευή" δήλωσε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Γ. Παπανδρέου που εμμένει στην απόφασή του για δημοψήφισμα.

Δυνάμεις κατοχής

Του Ι. Κ. Πρετεντέρη
 Ακούω  από διάφορες πλευρές (ακόμη και κάποιες που θεωρούσα σοβαρές...) ότι η χώρα βρίσκεται περίπου σε κατάσταση κατοχής. Ενδιαφέρον. Διότι εγώ νόμιζα ότι βρίσκεται κυρίως σε κατάσταση χρεοκοπίας.
 Να δεχτώ , όμως, την ερμηνεία της κατοχής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι πρωτότυπη. Διότι η Ελλάδα είναι η μοναδική κατεχόμενη χώρα στον κόσμο που θα κοστίσει στις δυνάμεις κατοχής το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 310 δισ. ευρώ συν 30 δισ. για τις ελληνικές τράπεζες – μιλάμε για πάνω από 140% του ΑΕΠ!

Ο νικητής τα χάνει όλα

Tου Nικου Γ. Ξυδακη
Η εξαγγελία δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου αιφνιδίασε τους πάντες: λαό, κόμματα, βουλευτές, ΜΜΕ, Ευρωπαίους. Και τους έφερε όλους απέναντί του. Δημοψήφισμα που ζητεί ένα ναι ή ένα όχι, σε ποιο ερώτημα; Ενας υπουργός της κυβέρνησης, ο Χ. Καστανίδης, το περιέγραψε έτσι: «Το ερώτημα που θα τεθεί είναι αν η δανειακή σύμβαση, συνοδευόμενη από τα παραρτήματα, γίνεται αποδεκτή από τον ελληνικό λαό».

Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο στη σκιά της πρωτοβουλίας για δημοψήφισμα

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και βρίσκεται σε  πλήρη εξέλιξη. Οι διεργασίες είναι έντονες, στον απόηχο της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου να θέσει σε δημοψήφισμα τη νέα δανειακή σύμβαση και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Είμαστε ψύχραιμος λαός

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Παρ’ όλα αυτά, οφείλω να παραδεχθώ πως είμαστε ψύχραιμος λαός. Τις προάλλες, εν μέσω εθνικής ανάτασης που δικαιολογεί όπως και να το κάνουμε κάποιο σχετικό αναβρασμό του θυμικού, μια ομάδα νεαρών με κουκούλες μπήκε σε ένα κλειστό γήπεδο βόλεϊ. Οι νεαροί άρχισαν να ρίχνουν φωτοβολίδες και να χτυπούν με ρόπαλα όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Οι σκηνές στην τηλεόραση έδειχναν τους παρισταμένους να τρέχουν πανικόβλητοι για να γλιτώσουν, οι αναφορές μιλούσαν για μικρά παιδιά που

Ελσα Παπαδημητρίου: Να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Ελσα Παπαδημητρίου: Να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνησηΑνοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει "ναι" στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, άφησε η ανεξάρτητη βουλευτής Αργολίδας Ελσα Παπαδημητρίου.
Η κυρία Παπαδημητρίου χαρακτήρισε καταστροφικό για τη χώρα το ενδεχόμενο εκλογών υποστηρίζοντας ότι θα την οδηγήσουν ένα βήμα προς την καταστροφή και την έξοδο

Θάρρος

Του Γιώργου Λακόπουλου
Από την επιστήμη γνωρίζουμε ότι η φύση απεχθάνεται το κενό. Ισχύει φυσικά και στην πολιτική. Αν αφήσεις τη θέση σου κάποιος άλλος θα την καταλάβει. Το βλέπουμε να συμβαίνει εδώ και μήνες. Η πολιτική τάξη κρύβεται από το φυσικό περιβάλλον της πολιτικής: τον δημόσιο χώρο. Μοιραία σπεύδουν να πάρουν τη θέση τους οι ομάδες των «ατάκτων».
Οτι κατάφεραν μάλιστα να «εκδιώξουν» τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα από την πιο σημαντική εθνική εκδήλωση συνιστά τακτική «νίκη» τους. Δεν προήλθε από την υπεροχή τους αλλά από τα ενοχικά σύνδρομα των πολιτικών.

Επιχείρηση αντιδημοκρατικής εκτροπής

Tου Πασχου Μανδραβελη
Υπάρχει ένα ερώτημα προς όλους τους θιασώτες των πρόωρων εκλογών: Πώς μπορεί να γίνει μια δημοκρατική αναμέτρηση μέσα σ’ αυτό το κλίμα; Οταν διακόπτονται με χυδαίο τρόπο παρελάσεις επειδή συμμετέχει κάποιος -καλός ή κακός, δεν έχει σημασία- πολιτικός, πώς μπορούν να γίνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις χωρίς έκτροπα; Οταν δεν επιτρέπεται σε πολιτικούς να πουν την άποψή τους (συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος μ’ αυτή) και να καταψηφιστούν γι’ αυτή, όταν «πολιορκούνται» συγκεντρώσεις κομμάτων με λέιζερ, γιαούρτια, πέτρες και ξυλοδαρμούς πώς μπορεί να γίνει ο διάλογος για να κάνουν οι πολίτες την επιλογή;

Να γιατί κοιλοπονούσε ο Βενιζέλος

Ως γνωστόν, ασθενής και οδοιπόρος αμαρτία ουκ έχει. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ασθενής από το ξημέρωμα της Τρίτης. Μπήκε στο νοσοκομείο (ιδιωτικό) με κοιλιακό άλγος. Όσοι ξέρουν καλά τα περί στρατιωτικής λούφας, θα θυμούνται πως το «άλγος κοιλιακής χώρας» είναι κάτι που σε βγάζει άρρωστο, είτε είσαι, είτε δεν είσαι. «Πονάω» λες και είναι υποχρεωμένοι να σε αντιμετωπίσουν ως σοβαρό περιστατικό. Αν δεν ανιχνευτεί κάτι, τα πάντα ανάγονται στην βαρυστομαχιά. Εν τω μεταξύ εσύ έχεις κάνει τη δουλειά σου.

Ιδέες

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
 ΤΟΝ μαύρο χειμώνα  του 2010, τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου όργωνε την Ευρώπη λέγοντας ότι «δεν ζητάμε λεφτά», το οικονομικό επιτελείο είχε μια φαεινή ιδέα για να δοθεί πιο αποτελεσματικά η μάχη του δανεισμού. Να μη βγούμε να δανειστούμε ως χώρα του ευρώ αλλά με όρους αναδυόμενων αγορών. Η ιδέα δεν ευδοκίμησε και είναι γνωστό τι έγινε μετά: καταλήξαμε στο Μνημόνιο. Ωστόσο, εκ των υστέρων, παγώνει κανείς στη σκέψη ότι η ιδέα λειτούργησε προφητικά. Και αυτό γιατί θα μπορούσε να καθρεφτίζει πρόωρα το μελλοντικό πέρασμα της Ελλάδας από την ευρωζώνη στον Τρίτο Κόσμο.

Ό,τι θέλει ή ό,τι του αρέσει λέει ο Καρχιμάκης;

Κάποιος μάς δουλεύει: Πριν από λίγο  ανακοινώθηκε ότι η Κατσέλη έστειλε γράμμα στον Καρχιμάκη και τον διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει την Κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης. Πριν από λίγο ο Χατζηνικολάου είπε στις ειδήσεις ότι έστειλε ερώτημα με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Κατσέλη, ρωτώντας για την επιστολή που έστειλε στον Καχριμάκη και αυτή του απάντησε ότι ΔΕΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ. Κάποιο δούλεμα υπάρχει εδώ. Την Παρασκευή θα το μάθουμε!

Σε... σύγχυση και οι μεν και οι δε

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η "σύγχυση" είναι γενική και αποτυπώνεται σε όλα τα επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δημοσκοπήσεις, ενώ κατά συντριπτική πλειοψηφία θέλουμε να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ, ταυτόχρονα αρνούμεθα, σε μεγάλο ποσοστό, το "πλαίσιο εξυγίανσης" που μας θέτουν οι χώρες του ευρώ, ως προϋπόθεση για την παραμονή μας... κ.ο.κ. Τα παραδείγματα είναι πολλά.

Λούκα Κατσέλη: Θα στηρίξει την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης...


Ανακοίνωσε επισήμως την απόφαση της, με επιστολή προς τον Γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Μ. Καρχιμάκη...
Την απόφασή της να στηρίξει την κυβέρνηση στην ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, γνωστοποίησε τηv  Τρίτη η πρώη υπουργός και ανεξάρτητη βουλευτής κυρία Λούκα Κατσέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Κατσέλη ανακοίνωσε επισήμως την απόφαση της, με επιστολή την οποία απηύθυνε στον Γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Μ. Καρχιμάκη..
BHMA.

Στις Κάννες αύριο ο Πρωθυπουργός για τη Σύνοδο της G20

Στις Κάννες θα μεταβεί αύριο ο Γιώργος Παπανδρέου, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των G20, ενώ θα ενημερώσει τους αρχηγούς των υπόλοιπων χωρών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό η προγραμματισμένη ομιλία του στη Βουλή στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αναβάλλεται για την Πέμπτη.

Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ την οποία και ενημέρωσε σχετικά με το δημοψήφισμα.

Μέρκελ – Ζαρκοζί: Θα εφαρμοστεί το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας

Μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος
Αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας εμφανίζονται ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις τους και μετά τις «αναταράξεις» που προκάλεσε η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για δημοψήφισμα.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες, «ευχήθηκαν» να υπάρξει ταχεία υιοθέτηση ενός «οδικού χάρτη» για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του σχεδίου.

Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία, τρόλεϊ την Τετάρτη

Προκειμένου να πραγματοποιήσουν νέες Γενικές Συνελεύσεις
Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και στα τρόλεϊ, προκειμένου να πραγματοποιήσουν νέες Γενικές Συνελεύσεις στις οποίες θα αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Ακούν ευρώ και... φεύγουν τρέχοντας

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Ασυνήθιστα γλαφυρό το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας "Μοντ" για την έκτακτη σύνοδο κορυφής της περασμένης Κυριακής: "Ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ντέιβιντ Κάμερον σχεδόν ήρθαν στα χέρια την Κυριακή 23 Οκτωβρίου. Ο Γάλλος πρόεδρος έγινε μπαρούτι όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε από την Ευρωζώνη να δράσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση. ''Θα έκανε καλύτερα να βγάλει τον σκασμό!'' παραφέρθηκε ο Γάλλος" αναφέρει η "Μοντ" αρχίζοντας ανάλυσή της με τον εύγλωττο τίτλο "Το χάσμα βαθαίνει ανάμεσα στην Ευρωζώνη και την υπόλοιπη ΕΕ".

Παρασύρης: «Συμμορίες« και «νεροκουβαλητές»

Παρασύρης: «Συμμορίες« και «νεροκουβαλητές»"Μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσεται ένας απίστευτος ανταγωνισμός για το ποιος θα αναδειχθεί πιο άθλιος από τον άλλον" σχολιάζει, με αφορμή τα τελευταία πολιτικά γεγονότα, σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Φραγκίσκος Παρασύρης.
Παράλληλα, κάνει λόγο για "συμμορίες" και "νεροκουβαλητές", χαρακτηρισμοί που ερμηνεύονται ως καταγγελία για επιχείρηση ανατροπής της κυβέρνησης.

Νέα παράταση στην απόφαση για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Tο υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας για άλλη μια φορά ανέβαλε τη γνωστοποίηση της απόφασής του για τη μελέτη των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, την οποία έχει υποβάλει στο υπουργείο η διεθνής εταιρεία σχεδιασμού και κατασκευής του έργου Trans-Balkan Pipeline (Διαβαλκανικός Πετρελαιαγωγός), σύμφωνα με βουλγαρικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Γ. Δημαράς: Η Δημοκρατία δεν αντιμετωπίζεται με δικτατορία

Γ. Δημαράς: Η Δημοκρατία δεν αντιμετωπίζεται με δικτατορίαΟ Πρωθυπουργός είτε αδυνατεί να καταλάβει τι συμβαίνει στη χώρα μας, είτε είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία, παρατήρησε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς, σχολιάζοντας την προαναγγελία δημοψηφίσματος από τον κ. Παπανδρέου.
Σε δηλώσεις του από τα Χανιά, ο κ. Δημαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ενημερώνει έντιμα και καθαρά τον ελληνικό λαό, ενώ εξέφρασε το φόβο του για εμφυλιακές συγκρούσεις, με αφορμή όσα έγιναν στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου.

Spiegel: Μπράβο κύριε Παπανδρέου

Spiegel: Μπράβο κύριε ΠαπανδρέουΟρθή, για τρεις λόγους θεωρεί την απόφαση του Γ. Παπανδρέου το περιοδικό Spiegel σε άρθρο του που φέρει τον εύγλωττο τίτλο "Bravo Herr Papandreou".
Ο κ. Παπανδρέου δεν εξελέγη για όσα αναγκάστηκε να εφαρμόσει και επομένως είναι λογικό να ζητά νέα νομιμοποίηση, είναι το πρώτο επιχείρημα του γερμανικού περιοδικού.
Δύτερον, σημειώνει, η συμπεριφορά της αντιπολίτευσης είχε χαρακτηριστικά αποδόμησης και έλλειψης συναίνεσης και, τρίτον, η χώρα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση με συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις

Ωρα ευθύνης για όλους

ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Γιατί δημοψήφισμα κι όχι εκλογές; Είναι ένα ερώτημα που τέθηκε χθες από πολλούς. Και δημοσιογράφους και πολιτικούς. Και ασφαλώς είναι ένα ερώτημα που απασχολεί και τους πολίτες. Αλλά για όσους δεν θέλουν να ζουν με ψευδαισθήσεις κι επειδή όπως διατείνεται και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκείνο που θέλει είναι "καθαρές λύσεις", εδώ που σήμερα έχουμε φτάσει το πρόβλημα του τόπου δεν είναι ποιος τον κυβερνά αλλά ποια πολιτική ακολουθεί.

Καταιγιστικές οι πολιτικές εξελίξεις

Έκτακτο Υπουργικό στις 18.00. Προσφυγή στις κάλπες ζητά η αντιπολίτευση, ενώ υπέρ των εκλογών τάσσονται και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ανεξαρτητοποιήθηκε η Μιλένα Αποστολάκη.
Σε έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο μετατρέπεται η κυβερνητική σύσκεψη, που είχε ανακοινωθεί ότι θα συγκληθεί στις 6 το απόγευμα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ενώ με οδηγία του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος και η αναπληρωτής

Εκτακτο υπουργικό το απόγευμα - Στο G20 αύριο ο πρωθυπουργός

Εκτακτο υπουργικό το απόγευμα - Στο G20 αύριο ο πρωθυπουργόςΕκρηκτικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθολικό αίτημα για εκλογές εκ μέρους της αντιπολίτευσης και δυσπιστία στους ευρωπαϊκους εταίρους και αξιωματούχους που βαθμηδόν έφθασε τα όρια της αποδοκιμασίας ενεργοποίησε η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
Ηδη η Μιλένα Αποστολάκη ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της ενώ επιστολή στον Πρωθυπουργό απέστειλε και η Ευα Καϊλή

Οι διασώστες του ευρώ φοβούνται την καταστροφή

Τα νέα σχέδια της Ελλάδας έφεραν τα πάνω κάτω στην Ερώπη
Το προγραμματισμένο  δημοψήφισμα που ανακοινώθηκε από τον Παπανδρέου προκάλεσε και πάλι μεγάλους φόβους για καταστροφή στην Ευρώπη. Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να ανατινάξει όλο το ευρωπαϊκό σύστημα  της ευρωζώνης στον αέρα, να κλωνίσει το μέλλον του ευρώ και να φέρει κι άλλες χώρες της ερωζώνης στο χείλος του γκρεμού.

Ναρκοθετημένη δημοκρατία

Ήταν φανερό εδώ και πολύ καιρό ότι η ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να βρει τις απαραίτητες για την επιβίωση της χώρας διόδους επικοινωνίας και συναίνεσης, θα μάς έφερνε μπροστά σε επικίνδυνα, για το μέλλον μας στο ευρώ, διλήμματα. Εξίσου φανερό ήταν ότι η κυβέρνηση, είχε χάσει εδώ και αρκετό καιρό την πολιτική νομιμοποίηση που χρειαζόταν για να εφαρμόσει τις βαρύτατες υποχρεώσεις που συνεπάγεται η συνέχιση της βοήθειας από τους δανειστές μας.

Ο δράστης ήταν αστυνομικός

Σε βάρος του 32χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας. Η ΕΛ.ΑΣ. έθεσε σε διαθεσιμότητα τον αστυνομικό και διέταξε την διενέργεια ΕΔΕ Εμβρόντητοι οι αστυνομικοί του τμήματος της Θήβας άκουγαν τον 32χρονο συνάδελφό τους να εξιστορεί πώς και γιατί σκότωσε τη 49χρονη σύντροφό του, ομογενή από την Αλβανία και μητέρα τεσσάρων παιδιών
Σε βάρος του 32χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας. Η ΕΛ.ΑΣ. έθεσε σε διαθεσιμότητα τον αστυνομικό και διέταξε την διενέργεια ΕΔΕ.

Ξηλώνει όλη τη στρατιωτική ηγεσία ο Μπεγλίτης

Με στόχο να φτιάξει τη δική του ηγεσία υπό την λογική των εκλογών ο υπουργός
Εθνικής Άμυνας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ, με μόνο θέμα την αλλαγή της στρατιωτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει νωρίς το απόγευμα παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται ως πράξη “πολιτικά αψυχολόγητη” και “στρατιωτικά επικίνδυνη”. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «ακόμα και την στιγμή που η κυβέρνηση φαίνεται να οδηγείται σε εκλογές, ο υπουργός εθνικής άμυνας αλλάζει την ηγεσία προφανώς για να βάλει δικούς του ανθρώπους». 

Επιστρέφει ο «γολγοθάς» των Τεμπών


Από σήμερα μέχρι και τις 25 Νοεμβρίου θα διαρκέσει η νέα ταλαιπωρία των οδηγών που κινούνται στην εθνική οδό και διέρχονται από την κοιλάδα των Τεμπών, λόγω των τακτικών εργασιών καθαρισμού και συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας.
Οι 20 ειδικοί αλπινιστές της ελβετικής εταιρίας «Geobrugg» που είχαν εκτελέσει και τις βασικές εργασίας μετά τη φονική κατολίσθηση της 17ης Δεκεμβρίου 2009, βρίσκονται ήδη στην περιοχή και ετοιμάζονται να «κρεμαστούν» στα επικίνδυνα σημεία των Τεμπών, όπου χρειάζονται νέες παρεμβάσεις

Νέες καταγγελίες γυναικών για το βιαστή - γυναικολόγο

Νέες καταγγελίες γυναικών για το βιαστή - γυναικολόγοΓια άλλες οκτώ ημέρες παρατάθηκε η κράτηση του γνωστού γυναικολόγου της Λάρνακας, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για 36 περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης ασθενών.Όπως ανέφερε ο εξεταστής της υπόθεσης, σε βάρος του υπόπτου διερευνώνται περιπτώσεις βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης ενηλίκων και δύο ανηλίκων και παράνομης περιαγωγής σε νάρκωση.

«Ο Βενιζέλος γνώριζε για την πρόθεση, όχι για την αναγγελία του δημοψηφίσματος»

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν γνώριζε την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου. Παρόλα αυτά, την υποστήριξε τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα όσο και στη συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά σε τηλεοπτικό σταθμό, διότι όπως λένε συνεργάτες του δεν «εκείνη τη στιγμή δεν είχε άλλη επιλογή».

Διαβουλεύσεις στο Παρίσι, οργή στο Βερολίνο

Αιφνιδιασμένοι δείχνουν Μέρκελ, Σαρκοζί, Μπερλουσκόνι
Σοκ και παγωμάρα σε όλη την Ευρώπη προκάλεσε η απόφαση του Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, αλλά και οι αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή στο εσωτερικό της χώρας μας. Αρνητικά είναι τα μηνύματα από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ και οι χρηματαγορές προσπαθούν να συνέλθουν από την αναπάντεχη απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού.

Είναι σίγουρη η χρεοκοπία της Ελλάδας;

 Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης φέρνουν συνέχεια σε κάθε δελτίο ως πρώτη είδηση την απόφαση του Παπανδρέου για δημοψήφισμα. Ο Παπανδρέου δεν είχε θέσει στη σύνοδο κορυφής ως θέση τη διενέργεια δημοψηφίσματος και η ξαφνική αυτή απόφαση  του έλληνα πρωθυπουργού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σε πρώτη δόση και τη σίγουρη χρεοκοπία.Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την άμεση χρεοκοπία της ζητά επίμονα ο Μπρίντερλε, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων στη Γερμανία. Ήταν που ήταν η κατάσταση της Ελλάδας λίγο πριν από το γκρεμό, τώρα κάνουμε πρόβα, αν μπορούμε να πέσουμε ως χρεοκοπημένη χώρα της ευρωζώνης.

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζήτησε η Βάσω

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζήτησε η ΒάσωΤον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ζήτησε η Βάσω Παπανδρέου εκφράζοντας ανοιχτά τη διαφωνία της με την προοπτική δημοψηφίσματος. "Η χώρα κινδυνεύει άμεσα με χρεοκοπία. Καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλία για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με στόχο την διασδφάλιση του πακέτου της συμφωνίας και έπειτα την προκήρυξη εκλογών" ήταν η δήλωση της κυρίας Παπανδρέου.

Μπερλουσκόνι: Απρόβλεπτη η απόφαση για δημοψήφισμα


Η απόφαση της Ελλάδας για δημοψήφισμα ήταν απρόβλεπτη, έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα και έχει επιβαρύνει σημαντικά τις αγορές, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

Κυβερνητική σύσκεψη στις 18:00 υπό τον πρωθυπουργό...


Ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Μετά την ανεξαρτητοποίηση της Αποστολάκη, είναι πολλοί αυτοί που σκέπτονται να "την κάνουν με ... πηδηματάκια" πριν τους στείλουν στο σπίτι τους οι ψηφοφόροι. Έτσι ο πρωθυπουργός, αφού αναστάτωσε όλα τα χρηματιστήρια και "μπέρδεψε" τις φιλικές κυβερνήσεις, αποφάσισε σήμερα να τα πει και με τους δικούς του. Κυβερνητική σύσκεψη, λοιπόν,  υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, θα πραγματοποιηθεί στις 6:00 το απόγευμα στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός θα... ενημερώσει τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής για τις τρέχουσες εξελίξεις, μετά και την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Θα αναγκάσει τους βουλευτές του σε παραίτηση;...

Ο "αυριανός" πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο μεγάλος διαπραγματευτής (θου κύριε) της Ευρώπης ζήτησε από τον πρόεδρο ΕΚΛΟΓΕΣ. Εκλογές εδώ και τώρα (που έλεγε και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα) και με κάθε τρόπο, γιατί η Ελλάδα μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες με το δμοψήφισμα. Ο Σαμαράς "δεν θα επιτρέψει να μπούμε σε περιπέτειες" και ζήτησε  άμεσα εκλογές. Αν ο Παπούλιας δεν βρίσκει τον τρόπο θα του τον υποδείξει ο Σαμαράς. Θα αναγκάσει τους βουλευτές του να παραιτηθούν, έτσι αυτόματα οδηγούμαστε σε εκλογές.
Ωραίο κι αυτό! Ποιος ξέρει, μπορεί να βγει σε καλό!

Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η ΚΟ του ΛΑΟΣ

Εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι, στη 1.30, θα συνεδριάσει στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ, προκειμένου να αποφασιστεί και η θέση του κόμματος για το επικείμενο δημοψήφισμα, που εξήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός. Σε χτεσινή του ανακοίνωση, ο πρόεδρος του κόμματος, Γ. Καρατζαφέρης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Γ. Παπανδρέου κατηγορώντας τον για «τυχοδιωκτική πολιτική».


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ!

Επιστολή ανεξαρτητοποίησης προς τον πρόεδρο της Βουλής απέστειλε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη. Η κυρία Αποστολάκη δήλωσε ότι προχώρησε στην κίνηση αυτή, διότι διαφωνεί με την απόφαση του πρωθυπουργού για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, σχετικά με τη δανειακή σύμβαση.
fimotro

Αντ. Σαμαράς: «Θα κάνω ό,τι πρέπει για να μην μπούμε σε περιπέτειες»

Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια
Η Νέα Δημοκρατία  είναι αποφασισμένη να αποτρέψει, πάση θυσία, τέτοιους τυχοδιωκτισμούς και μπορεί να το κάνει, δήλωσε  ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μετά την 25λεπτη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.