Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

Μέγιστη αφροσύνη

Ποτέ δεν πρέπει να λέμε όχι από αντίδραση. Όχι λέμε μόνο (ιδίως στους ισχυρούς) όταν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι ένα ναι θα φέρει μεγαλύτερα δεινά. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Ελλάδα έπρεπε να πει όχι στην 'Συμφωνία' της Οκτωβριανής Συνόδου. Επειδή ήταν μια συμφωνία δήθεν που, αν και γιορτάστηκε εντός και εκτός ως 'λύση', στην πραγματικότητα σπρώχνει το ευρώ και την Ελλάδα πιο βαθειά στο τέλμα.
Το όχι εκείνο, όπως έγραφα την ώρα που έκλεινε εκείνη η 'Συμφωνία', έπρεπε να ειπωθεί από το στόμα του πρωθυπουργού της χώρας. Στις Βρυξέλλες. Εντός της Συνόδου.

Η γοητεία του αγνώστου

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Εδειχνε ευδιάθετος και πάντως ήταν ευπροσήγορος. Με ρώτησε ποια διαδρομή επιθυμώ να ακολουθήσει για να φτάσω στον προορισμό μου κι όταν τέλειωσε το δελτίο με τις ειδήσεις από τα χαρακώματα της δημοκρατίας μου άνοιξε την κουβέντα με ένα επιγραμματικό: επιτέλους.

Ένας στους δύο Θεσσαλονικείς ζει με δανεικά ή αποταμιεύσεις!


Με δανεικά ή εις βάρος των αποταμιεύσεών του ζει το 49% των καταναλωτών του νομού Θεσσαλονίκης, από 40% τον Μάρτιο, ίσα-ίσα τα φέρνουν βόλτα το 41%, από 48%, ενώ το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ότι αποταμιεύει (λίγο ή πολύ) έπεσε για πρώτη φορά κάτω του 10%.
Αυτό προκύπτει από την τελευταία έρευνα του «Βαρόμετρου» του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Το δάχτυλο

Του Λευτέρη Π. Παπαδόπουλου
Δεν καταλαβαίνω: χρωστάγαμε τα μαλλιά της κεφαλής μας σε όλο τον κόσμο. Και οι Ευρωπαίοι μάς δάνεισαν ένα τεράστιο ποσό. Ποσό που δεν έχει δοθεί ως δάνειο ποτέ, σε καμιά χώρα του πλανήτη! Αυτά τα χρήματα οι δανειστές μας δεν πρέπει να τα πάρουν πίσω; Και εμείς οι ίδιοι, οι Ελληνες, δεν έχουμε υποχρέωση να στρωθούμε στη δουλειά, να πάψουμε να κλέβουμε, να σταματήσουμε να το ρίχνουμε στον καλαματιανό μόλις βρίσκουμε τα σκούρα, για να συμμαζέψουμε κάποτε τα οικονομικά μας και να δώσουμε τα χρεωστούμενα;

Καθαρές λύσεις

Του Ι. Κ. Πρετεντέρη
Από τότε  που εφευρέθηκε η σύγχρονη δημοκρατία υπάρχουν δυο ειδών κυβερνήσεις. Εκείνες που μπορούν να κυβερνήσουν. Κι εκείνες που δεν μπορούν – για διάφορους λόγους...
 Εκείνες  που μπορούν, κάνουν τη δουλειά τους και κυβερνούν. Εκείνες που δεν μπορούν, κάνουν εκλογές. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.
 Διότι  στη δημοκρατία τρίτη διαδικασία δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να την κατασκευάσουμε τώρα. Απλώς όσο κάποιο άλλο εφεύρημα επιστρατεύεται να παίξει τον ρόλο της υπεκφυγής, τόσο περισσότερο συσσωρεύονται οι κίνδυνοι μιας συνταγματικής, πολιτικής και κοινωνικής εκτροπής.

Γαλοπούλες

Του Γιώργου Λακόπουλου
 «Δημοψήφισμα; Ρωτούν τις γαλοπούλες πριν τις σφάξουν;» Ηταν το σχόλιο που έκανε δημοσιογράφος του BBC, όταν έφτασαν τα νέα από την Αθήνα. Αυτά τα νέα έκαναν χθες πολλούς να σπάσουν τα μολύβια τους: δεν καταλαβαίνουν!
Κατ’ αρχάς συνεχίσθηκε η παράδοση που θέλει το σύστημα διακυβέρνησης να λειτουργεί ως «μονοπρόσωπη δημοκρατία». Η απόφαση ελήφθη από τον Πρωθυπουργό. Δεν θα μάθουμε ποτέ αν την εμπνεύστηκε ο ίδιος, ούτε ποιος – ή ποια – την εισηγήθηκε. Ούτε υπόψη ποιων ακριβώς ετέθη, πριν ανακοινωθεί.

Σε απεργία οι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας το νωρίτερο την Παρασκευή από τις 6 το πρωί όπως αποφάσισαν στην συνέλευσή τους που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Να σημειωθεί ότι η πρόταση για άμεση 48ωρη απεργία (χωρίς την κάλυψη των σωματείων) απορρίφθηκε με 31 ψήφους. Το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

Το Βερολίνο "τρίζει" τα δόντια του

Όσο, περνάει η ώρα και όσο ο Παπανδρέου δεν διαφοροποιεί την απόφασή του περί δημοψηφίσματος, τόσο ανεβαίνει η πίεση της γερμανικής κυβέρνησης και ο πυρετός των χτηματοπιστωτικών οίκων. Σήμερα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παπανδρέου. Φανερά εκνευρισμένη η γερμανική κυβέρνηση, μόνο κι μόνο  για λόγους ευγένειας δεν άρχισαν να πέφτουν τα

Λάθος τρόπος λήψης πολιτικών αποφάσεων

Του Π.Κ. Ιωακειμίδη*
 Γενικά θεωρώ ότι το δημοψήφισμα είναι ένας εσφαλμένος τρόπος λήψης πολιτικών αποφάσεων, ιδιαίτερα, μάλιστα, για ένα πολιτικό σύστημα συγκρουσιακής δυναμικής όπως είναι το ελληνικό. Με δύο εξαιρέσεις: ότι το ερώτημα που τίθεται προς απάντηση στο δημοψήφισμα μπορεί πράγματι να απαντηθεί απλά και μονολεκτικά με «Ναι» ή «Οχι» (π.χ,. βασιλεία ή δημοκρατία) ή για τοπικά, περιφερειακά θέματα όπου οι πολίτες γνωρίζουν τα προβλήματα σε βάθος και μπορούν να εκφραστούν υπεύθυνα και ορθολογικά.

Ρέππας: «Θα αφήσουμε τον λαό να πει αυτό που θέλει»

Ψήφο ευθύνης από τους βουλευτές ζήτησε ο κ. Δημήτρης Ρέππας στην έναρξη της συζήτησης της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης, προκειμένου να συμβάλουν στην σταθερότητα της χώρας και στην ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής ικανότητας της κυβέρνησης ενώ για το δημοψήφισμα είπε ότι αποτελεί κορυφαία δημοκρατική πράξη «πέρα από παρασκηνιακές μεθοδεύσεις».

Σκάκι

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
 ΓΙΑ άνθρωπο  που μιλάει τόσο πολύ, είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραμένει αίνιγμα. Ισως γιατί μιλάει καλά. Ή γιατί η τοποθέτησή του στη σκακιέρα της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ αφήνει περιθώρια για αμφίσημες ερμηνείες.
 ΑΣ επιμείνουμε  στο σκάκι. Αν Βασιλιάς είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, τι πιόνι είναι ο Βενιζέλος; Με αναφορά όχι το φύλο, αλλά τη θέση νούμερο δύο, ο Βαγγέλης είναι Βασίλισσα. Κινείται πάνω - κάτω ή δεξιά - αριστερά χωρίς περιορισμούς, ενώ η συμβολή του είναι κρίσιμη στην έκβαση της παρτίδας. Ολα αυτά είναι κάτι παραπάνω από φανερά από τον Ιούνιο και μετά, δηλαδή τους τελευταίους πέντε μήνες. Το πράγμα μπερδεύεται όμως τις τελευταίες δέκα μέρες.

Spiegel: Ο Παπανδρέου πήρε τη σωστή απόφαση

«Ο πρωθυπουργός χρειάζεται άμεση νομιμοποίηση για τις ενέργειές του» 
«Η Ευρώπη είναι έκπληκτη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να επιτρέψει στο λαό να ψηφίσει για το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης για τη χώρα τους. Ο Γιώργος Παπανδρέου βάζει όλα τα αυγά του σε ένα καλάθι, αλλά έχει πάρει τη σωστή απόφαση» αναφέρει στο σημερινό δημοσίευμα της έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Spiegel στο Διαδίκτυο που υπογράφει ο αρθρογράφος του Σβεν Μπελ.

Γερμανία: «Δεν διαπραγματευόμαστε ξανά τη βοήθεια προς την Ελλάδα»

«Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες»
Το ευρωπαϊκό σχέδιο της βοήθειας προς την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβελε. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καλεί την Ελλάδα να άρει τις αμφιβολίες «το συντομότερο δυνατόν για την κατεύθυνση που θέλει να πάρει» μετά την ανακοίνωση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Ο μονόδρομος και τα διλήμματα

Tου Πασχου Μανδραβελη
Ανθ’ ημών Καϊλή. Τελικώς, αντί να αποφανθεί ο λαός μίλησαν οι κυρίες της Βουλής, Μιλένα Αποστολάκη, Εύα Καϊλή, Βάσω Παπανδρέου και δεν ξέρουμε ποιος άλλος μέχρι να γραφτούν αυτές οι γραμμές. Ολα δείχνουν ότι η αναγγελία του δημοψηφίσματος ήταν μια απεγνωσμένη κίνηση του κ. Παπανδρέου να προλάβει τις πολιτικές εξελίξεις. Μάλλον τις επιτάχυνε. Ετσι κι αλλιώς οι προειδοποιήσεις ήταν σαφείς. Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να περάσει όχι νέα μέτρα, αλλά ούτε την εξειδίκευση αυτών που ήδη ψηφίστηκαν.

Η Βουλή συζητά την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

Η Βουλή συζητά την ψήφο εμπιστοσύνης στην ΚυβέρνησηΤην Παρασκευή το βράδυ η ολόκληρωση της διαδικασίας
Ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00 την Τετάρτη, με την ομιλία του κ. Δ. Ρέππα, η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία.
Η διαδικασία συνεχίζεται με την τοποθέτηση μελών της

Απεργούν Πέμπτη και Παρασκευή οι δικηγόροι

Απεργούν Πέμπτη και Παρασκευή οι δικηγόροιΠρος αναβολή οδεύουν οι δίκες του διημέρου
Αδειες θα παραμείνουν οι δικαστικές αίθουσες το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής, λόγω αποχής των δικηγόρων Πανελλαδική απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποιούν οι δικηγόροι, με αποτέλεσμα να αναβληθούν σχεδόν όλες οι δίκες.
Η απόφαση για αποχή είχε ληφθεί κατά την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων που συνήλθαν στις 22 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, την Παρασκευή θα συνέλθει η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας για να αποφασίσει εάν θα συνεχιστούν ή όχι οι απεργιακές κινητοποιήσεις της δικηγορικής κοινότητας.

ΔΝΤ: Η έκτη δόση «δεν θα εκταμιευτεί» πριν το δημοψήφισμα

ΔΝΤ: Η έκτη δόση «δεν θα εκταμιευτεί» πριν το δημοψήφισμαΕυρωπαϊκές πηγές του πρακτορείου υποστηρίζουν πως και η Ευρωζώνη συντάσσεται με τη γραμμή του ΔΝΤ
Η έκτη δόση «πιθανότατα δεν θα εκταμιευτεί» πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, φέρονται να δηλώνουν ανώνυμες πηγές από το ΔΝΤ και από την Ευρωζώνη στο Reuters.
Το Ταμείο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται έντονα προβληματισμένες από την προαναγγελία του δημοψηφίσματος, ενώ ο Γ.Παπανδρέου συναντάται με την Κριστίν Λαγκάρντ και τις ευρωπαϊκές ηγεσίες στις Κάννες.

ΑΠΟΕΛ: Η ομάδα που έκανε την Ευρώπη να παραμιλάει

Πρώτο θέμα έχει γίνει στην ιστοσελίδα της UEFA ο νέος θρίαμβος του ΑΠΟΕΛ, με νεότερο θύμα την Πόρτο, κάτοχο του Γιουρόπα Λιγκ. Ο Γκουστάβο Μαντούκα (αυτός που αποπέμφθηκε ως λίγος από την ΑΕΚ) αναφέρεται ως ήρωας, όπως και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος “με άριστη διαχείριση του ρόστερ του, έχει κάνει τους πρωταθλητές Κύπρου να μοιάζουν μεγαθήριο”.

Η γερμανική πλεοψηφία κατά της επανεκλογής της Μέρκελ

Η σημερινή καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, το πριν από χρόνια "κορίτσι θαύμα" της γερμανικής Δεξιάς, φαίνεται ότι τα έπαιξε τα χαρτιά της.Τόσο με τη μέχρι τώρα πολιτική επίδοσή της, όσο και πολύ περισσότερο με τη συμπεριφορά της στη δάρκεια της οικονομικής κρίσης, φαίνεται να "χόρτασε" τους γερμανούς ψηφοφόρους, οι οποίοι δεν επιθυμούν πλέον να την ξαναδούς για τρίτη φορά μάλιστα καγκελάριο.

«Παγώνουν» τα 14 δισ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα

ΦΡΕΝΑΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 
Πάγωμα... στις διαδικασίες απεμπλοκής των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αναμένεται να προκαλέσουν οι πολιτικές εξελίξεις και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό και έχει ανάγκη τουλάχιστον τα 14 δισ. ευρώ που προορίζονται για την επιχειρηματικότητα.

Τάσεις «αυτοκτονίας»...

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η συμφωνία-πλαίσιο της 27ης Οκτωβρίου αναγγέλθηκε από την κυβέρνηση ως μια "σωτήρια" για τη χώρα συμφωνία, παρά τα κενά, τις αμφιβολίες και τις "γκρίζες ζώνες" που υπάρχουν. Το κυριότερο όμως ερώτημα απ' όλους τους σοβαρούς ξένους αναλυτές ήταν εξαρχής αν η συμφωνία αυτή θα καταστεί δυνατόν να υλοποιηθεί ή θα έχει την τύχη της συμφωνίας του Ιουλίου... Κατά την εκτίμησή μας, δικαιολογημένα. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με αντικείμενο μια δανειακή σύμβαση που δεν υπάρχει ακόμα, δηλαδή δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί, και η οποία θα είναι αντικείμενο δύσκολων διαπραγματεύσεων, με χρονικό μάλιστα ορίζοντα τις αρχές του... 2012!

«Ναι» στο δημοψήφισμα μόνο με εξπρές διαδικασίες

«Ναι» στο δημοψήφισμα μόνο με εξπρές διαδικασίεςΣύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Monde ο Σαρκοζί θα είναι ο σκληρός της παρέας σήμερα στη συνάντηση κορυφής.
Σε άρθρο της που τιτλοφορείται "Οι όροι του Σαρκοζί προς τον Παπανδρέου" , η Μοντ προδικάζει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό σήμερα το βράδυ στις Κάννες. "Δεν υπάρχει πλέον τίποτα προς διαπραγμάτευση" υπογραμμίζει. "Οι Έλληνες δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω όσο δεν θα έχουν υιοθετήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που απαίτησε το ΔΝΤ.

Φοβίζει την Πορτογαλία το ελληνικό δημοψήφισμα

Φοβίζει την Πορτογαλία το ελληνικό δημοψήφισμαΦόβους ότι θα καταστεί ευάλωτη λόγω του ελληνικούς δημοψηφίσματος εκφράζει η Πορτογαλία, η οποία έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα δανεισμού από την ΕΕ και το ΔΝΤ. "Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η ευρωζώνη έχει περισσότερο ανάγκη των σημαδιών εμπιστοσύνης, είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση, που προκαλεί ανασφάλεια και απρόοπτα" τόνισε με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Πάουλου Πόρτας.

Συνάντηση Άννας Διαμαντοπούλου με φοιτητικές παρατάξεις

«Θεωρώ πολύ σημαντικό αυτή την κρίσιμη εποχή, το ότι οι φοιτητές αποφάσισαν να ανοίξουν το διάλογο για την αναδιοργάνωση του φοιτητικού κινήματος στη χώρα», δήλωσε η υπουργός Παιδείας.
Συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΠΑΣΠ ΤΕΙ είχε σήμερα, Τετάρτη, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ επίκειται συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αλλά και του κινήματος «Ανοιχτά Πανεπιστήμια».

Εκλογές αντί για δημοψήφισμα

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, τις οποίες ο πρωθυπουργός πασχίζει πάση θυσία να αποφύγει, έφερε τελικά πλησιέστερα η διακήρυξη του Γιώργου Παπανδρέου περί της διενέργειας δημοψηφίσματος μετά από τρεις μήνες για την έγκριση ή όχι της δανειακής σύμβασης με την Ευρωζώνη! Η σφοδρότατη αντίδραση του πολιτικού συστήματος, το οποίο έχει δικαίως θορυβηθεί από την παλλαϊκή κατακραυγή στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, υπερέβη κατά πολύ τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος περιήλθε σε δυσχερέστατη θέση.

Ευρω-πιέσεις για να ψηφιστεί από τη Βουλή η δανειακή σύμβαση

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πιέσουν τον Γιώργο Παπανδρέου, κατά τη σύνοδο των G20 στις Κάνες, προκειμένου να περάσει τη νέα δανειακή σύμβαση από τη Βουλή πριν τη θέσει στην κρίση του λαού. Αυτό δήλωσε ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή, στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η ίδια πηγή άφησε να εννοηθεί ότι οι εξελίξεις θα επηρεάσουν και την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. "Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι δεσμεύσεις τηρούνται από την Ελλάδα, για να αποδεσμευτεί το επόμενο τμήμα των διεθνών δανείων για τα οποία έχει ήδη δοθεί υπόσχεση στην Αθήνα", δήλωσε.

«Κούρεμα» έως και 60% σε δάνεια και πιστωτικές

Από τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί μέχρι στιγμής τα 126.000 ήταν στεγαστικά, τα 68.000 επιχειρηματικά και τα 495.000 καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες  Από τα μέσα του 2010 και έως τον Ιούλιο του 2011 οι τράπεζες προχώρησαν σε ρυθμίσεις 689.000 δανείων άνω των 20 δισ. ευρώ. Αναστολή πληρωμής των δόσεων έως και 6 μήνες στα στεγαστικά. "Ψαλίδι" στις οφειλές καταναλωτικών και πιστωτικών καρτών για δανειολήπτες που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Από τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί μέχρι στιγμής τα 126.000 ήταν στεγαστικά, τα 68.000 επιχειρηματικά και τα 495.000 καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες.

Παραπαίει η κυβέρνηση, όλα ρευστά

Κρίσιμη ψηφοφορία την Παρασκευή
Εμμονή Παπανδρέου σε δημοψήφισμα, παρά τις αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ

Σε μια οθόνη ο κ. Παπανδρέου εικονίζεται να αναγγέλλει δημοψήφισμα, ενώ ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης κατρακυλάει... Σε τεντωμένο σχοινί, αν όχι σε τροχιά πτώσης, κινείται η κυβέρνηση στην πορεία προς την κρίσιμη ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

 ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί διαβεβαίωσαν χθες πως θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εφαρμοστεί η συμφωνία. Αλλά ποιος λογαριάζει τι θα κάνουν ή δεν θα κάνουν η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας; Τον Σαμαρά τον ρώτησαν αν τη θέλει; Τον Καρατζαφέρη; Γιατί -για να μην ξεχνιόμαστε- το πρόβλημα δεν είναι αν θέλουν να σε σώσουν οι άλλοι, είναι αν θέλεις κι εσύ να σωθείς.

Καλείται να δώσει εξηγήσεις

 Ο Γιώργος Παπανδρέου καλείται να δώσει εξηγήσεις σήμερα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Κάννες. Προπάντων πρέπει να εξηγήσει "πού το παέι" με τη χτεσινή του απόφαση περί δημοψηφίσματος. Επιπλέον πρέπει να να φανερώσει το σχέδιό του και τη θέλησή του για εξεύρεση λύσης στο μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, όπου τον έχουν "βάλει στην άκρη" όλες οι πολιτικές δυνάμεις, φίλοι κι αντίπαλοι. Θα υποστεί "ιερά εξέταση" από τους μέχρι χτες άσπονδους φίλους του τη Μέρκελ και το Σαρκοζί.

Ν. Κωνσταντόπουλος: «Κρίνεται η ύπαρξη της χώρας»

Ν. Κωνσταντόπουλος: «Κρίνεται η ύπαρξη της χώρας»"Η Ελλάδα έχει περάσει σε άλλη εποχή, κρίνεται η ύπαρξη της χώρας, η προοπτική της κοινωνίας και η ταυτότητα μας" δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος στον ΣΚΑΪ.
"Η πλέον δημοκρατικά οργανωμένη και διαφανής θεσμικά διαδικασία είναι οι εκλογές. Όσο πιο γρήγορα γίνουν τόσο το καλύτερο", τόνισε στον ΣΚΑΪ, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για επικίνδυνο τακτικισμό του πρωθυπουργού με το δημοψήφισμα, λέγοντας ότι "με τέτοιους τακτικισμούς δεν αντιμετωπίζονται ιστορικά ζητήματα".

Ας κάνουν οι πολιτικοί ένα βήμα πίσω για να πάει η χώρα μπροστά

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ας κάνουν ένα βήμα πίσω. Ολοι οι πολιτικοί ας υποχωρήσουν και ας κοιτάξουν με μία άλλη ματιά τα τελευταία γεγονότα και τις συνέπειες που αναμένεται να προκαλέσουν. Ο κ. Παπανδρέου ας αναδιπλωθεί και ας πάρει πίσω την απόφαση για το δημοψήφισμα. Στις Κάνες θα μπορέσει να βρει το άλλοθι που θα του επιτρέψει την παλινδρόμηση χωρίς το πολιτικό του προφίλ να τσαλακωθεί ανεπανόρθωτα.

Οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πάνω από 10 δισ. ευρώ για κάλυψη των επισφαλειών

Οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πάνω από 10 δισ. ευρώ για κάλυψη των επισφαλειών  Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της BlackRock έχουν μπει ήδη ένα προς ένα όλα τα δάνεια των 18 τραπεζών με έδρα την Ελλάδα, για το σύνολο των περίπου 250 δισ. ευρώ που έχουν δανειστεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της BlackRock έχουν μπει ήδη ένα προς ένα όλα τα δάνεια των 18 τραπεζών με έδρα την Ελλάδα, για το σύνολο των περίπου 250 δισ. ευρώ που έχουν δανειστεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πυρά Εντογάν κατά Μέρκελ για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Γερμανία ότι απογοητεύει τη χώρα του, μη καταβάλλοντας περισσότερες προσπάθειες για να στηρίξει την ενταξιακή της υποψηφιότητα στην ΕΕ και μη αναγνωρίζοντας την προσπάθεια των Τούρκων να ενταχθούν στη γερμανική κοινωνία.
Σε συνέντευξή του στη Bild, η οποία δημοσιεύεται την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Ερντογάν με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο για τη τελετή της 50ής επετείου

Νέος κίνδυνος στον αντιδραστήρα Νο2 της Φουκουσίμα

Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco του πυρηνικού εργοστασίου στην Φουκουσίμα, ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε να διοχετεύει ένα μείγμα ύδατος και βορικού οξέος στον αντιδραστήρα Νο2, όπου ενδέχεται να σημειώθηκε μια νέα αντίδραση πυρηνικής σχάσης. Οι φόβοι για μια νέα πυρηνική σχάση αναζωπυρώθηκαν μετά την ανίχνευση αερίων xenon 133 και xenon 135, τα οποία εκλύονται κατά μια πυρηνική σχάση. Οι ουσίες αυτές έχουν μικρή διάρκεια ραδιενεργής ζωής, πέντε ημέρες για το ξένον 133 και εννέα ώρες για το ξένον 135. Οι ουσίες ελκύθηκαν στη διάρκεια σχάσης που πρέπει να σημειώθηκε πολύ πρόσφατα.

Οικουμενική κυβέρνηση ζητούν Μπατζελή και Καϊλή

Οικουμενική κυβέρνηση ζητεί τόσο η πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή όσο και η βουλευτής Εύα Καϊλή, η οποία υποστηρίζει ότι τουλάχιστον άλλοι 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν μαζί της.
Την πρόθεσή της να ασκήσει έντονες πιέσεις για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, εξέφρασε η πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή. 
«Θα πιέσω όσο μπορώ για οικουμενική κυβέρνηση», δήλωσε ενώ για το δημοψήφισμα τόνισε ότι εφόσον γίνει θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα και ανέφερε ότι το δημοψήφισμα «έχει αποδέκτες εντός και εκτός Ευρώπης και εντός και εκτός Ελλάδας».

Σαμαράς: Η κυβέρνηση είναι σε πανικό και πρέπει να φύγει

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για εκβιασμό του λαού από την κυβέρνηση στην ομιλία του στην Κ.Ο.
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του τόνισε ότι το δημοψήφισμα αποτελεί απόδειξη ακραίας ανευθυνότητας και αδιεξόδου της κυβέρνησης, που είναι σε πανικό και πρέπει να φύγει το γρηγορότερο για να σταματήσουν οι ακραίοι τυχοδιωκτισμοί. Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για εκβιασμό του λαού από την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν είναι έκφραση του λαού.

Καστανίδης: Πιθανόν το Δεκέμβριο το δημοψήφισμα

Καστανίδης: Πιθανόν το Δεκέμβριο το δημοψήφισμα Στην ίδια την δανειακή σύμβαση θα αφορά το ερώτημα του δημοψηφίσματος διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως να διεξαχθεί και εντός του έτους αν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη σχηματοποίηση της σύμβασης.
"Υπάρχει πιθανότητα να γίνει και πιο μπροστά το δημοψήφισμα, εντός του Δεκεμβρίου", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, μιλώντας στη ΝΕΤ.

Νέος σταρ στο Βερολίνο


φωτορεπορτάζ:Νέος σταρ στο Βερολίνο

Ο ζωολογικός κήπος του Βερολίνου είναι ο πιο δημοφιλής στη Γηραιά Ηπειρο και έχει γίνει παγκοσμίως γνωστός για ζώα όπως ο Κνουτ η πολική αρκούδα και ο Μπάο Μπάο το γιγάντιο πάντα. Τώρα όμως όλη η προσοχή έχει στραφεί στο μικρό που γέννησε πρόσφατα η ιπποποταμίνα Νικόλ. Του μαθαίνει τα κατατόπια, το ταΐζει και μένει μαζί του όλη ημέρα μέσα στη λιμνούλα που υπάρχει στον χώρο ο οποίος έχει διαμορφωθεί ειδικά.

Ανεξήγητος ο «πλουτισμός» των Ελλήνων

Ανεξήγητος ο «πλουτισμός» των ΕλλήνωνΕΡΕΥΝΑ ΧΑΡΒΑΝΤ ΚΑΙ ΜΙΤ 
Το υψηλό εισόδημα στην Ελλάδα δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε με βάση τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας ούτε με βάση του δείκτη "συλλογικής γνώσης" των κατοίκων της αναφέρεται σε έρευνα των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ. Η έρευνα έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να εξηγηθεί γιατί κάποιες χώρες είναι πλούσιες και άλλες φτωχές και δημοσιεύτηκε στον "Ατλαντα Οικονομικής Πολυπλοκότητας".
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η ανάπτυξη σε κάποια χώρα εξαρτάται από τη συλλογική γνώση και κατ' επέκταση την παραγωγική πολυπλοκότητα που διαθέτει.

ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ

Αφρική

Το χάος, το μπάχαλο, η παντελής ανικανότητα, η ολοσχερής αχρηστία, η πρωτοφανής ανωριμότητα και η επικών διαστάσεων φιλαυτία τα συνώνυμα της ελληνικής χρεοκοπίας. Πρωτίστως του πολιτικού προσωπικού και δευτερευόντως μιας κοινωνίας που συμπεριφέρεται όπως κάθε σχιζοφρενής. Γιατί η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου αντί να ξαναφτιάξει τη κρατική μηχανή και ταυτόχρονα να ξεφορτώσει όλα τα βαρίδια που ροκανίζουν τα μισά έσοδα του δημόσιου κορβανά, βάλθηκε από την πρώτη στιγμή να μαστιγώνει τις τσέπες των μισθοσυντήρητων και των συνταξιούχων.

Την Άνοιξη το τέμενος των Αθηνών

Θα είναι μία λιτή και μεταλλική κατασκευή και η μελέτη ανατέθηκε στο Γραφείο Τομπάζη
Με γοργούς ρυθμούς, αλλά και ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους προχωρά η δημιουργία του τεμένους των Αθηνών στον Ελαιώνα από το υπουργείο Υποδομών. Κύκλοι του υπουργείου εκτιμούν ότι η δημοπράτησή του έργου θα έρθει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ η αποπεράτωσή του εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην Άνοιξη, εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ


Αρνητικά τα μηνύματα από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Αρνητική ήταν η αντίδραση των Ευρωπαίων στην απόφαση του Γ. Παπανδρέου να προκηρύξει δημοψήφισμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Βρυξελλών. "Η επιλογή της Ελλάδας να διοργανώσει δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας της χώρας δεν είναι σωστή απόφαση για την Ευρώπη, αλλά ούτε και για την Ισπανία" δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Θαπατέρο, Χοσέ Μπλάνκο,