Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Ας σιωπήσουν οι πολιτικοί. Το έχει ανάγκη η οικονομία

 ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΥΡΤΣOΓΙΑΝΝΗΣ

Η τρόικα και οι πολιτικοί να σιωπήσουν. Με όλο τον σεβασμό οι δεύτεροι, αφού κλείσουν ερμητικά την πόρτα του φρενοκομείου που άνοιξε ο Γ. Παπανδρέου με το δημοψήφισμα και αφού επιτέλους συμφωνήσουν για τη νέα δανειακή σύμβαση, ας σιωπήσουν για ένα εξάμηνο.
Αν κατάφερναν να το κάνουν, ύστερα από 6 μήνες θα λογομαχούσαν και θα ανταγωνίζονταν σε διαφορετικό τοπίο.
Μέσα στον ορυμαγδό των πολιτικών δηλώσεων και εξελίξεων πέρασε σχεδόν απαρατήρητο το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank.

Πού τη βλέπουν την άνοδο στη Ν.Δ;

Ακόμα και με το καλύτερο "μαγειρείο" δεν του βγαίνει
Για το ΠΑΣΟΚ δεν το συζητάμε. Κυβέρνηση ήταν, σε δύσκολους καιρούς, πήρε σκληρές αποφάσεις, έγινε "μη" αγαπητό από τους ψηφοφόρους του. Λίγο πολύ έχει τελειώσει για τις επόμενες εκλογές και όχι μόνο.  Να υποθέσουμε, λοιπόν, ότι στη μέτρηση της Marc για το Έθνος της Κυριακής   κάποιος έβαλες χέρι και "πείραξε" τη μέτρηση ψαλιδίζοντας τα  ποσοστά της Ν.Δ.; Ακόμα κι αυτό αν το αποδεχτούμε, δε βλέπουμε να "σαρώνει" η Ν.Δ. Ο Σαμαράς δεν πείθει, δεν ελκύει, δεν τραβάει, δεν το πάει μπροστά το κόμμα. Σημειωτόν κάνει εδώ και δυο χρόνια. Τα ίδια και λιγότερα ίσως  ποσοστά της πανωλεθρίας  του 2009 συγκεντρώνει. Και σε αναγωγή επί τοις εκατό να κάνουμε, τα ποσοστά της δε φτάνουν ούτε στο 27-28 %. Σιγά που θέλει να πιστεύει ότι θα αποτελεί και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού! Ούτε στα χειρότερα του Καραμανλή δε φτάνει. Και από την άλλη, το ενός ανδρός κόμμα (μόνο σήμερα επέτρεψε να εμφανιστούν μαζί του οι "αντιπρόεδροι" Αβραμόπουλος και Δήμας), θέλει να κάνει και κουμάντο στις επόμενες πολιτικές εξελίξεις. Με άλλον αρχηγό η Νέα Δημοκρατία και δεδομένης της κυβερνητικής φθοράς του ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να είχε διαλύσει και σβήσει το κυβερνητικό κόμμα και να είχε φτάσει τουλάχιστον στο 40 %. Αντώνη, δε μασάει  ο κόσμος από τον δήθεν τσακωμό με τον Παπανδρέου.

Συνεννόηση και κοινωνία

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η οικονομική κρίση -στο όριο της χρεοκοπίας και της επιστροφής στη δραχμή- έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη για τη χώρα. Σχεδόν δύο χρόνια μετά την είσοδό μας στο "Μνημόνιο", παρά τις προσπάθειες, τα πράγματα χειροτερεύουν. Η αξιοπιστία της χώρας έχει εξανεμισθεί και οι κίνδυνοι έχουν πολλαπλασιαστεί. Το οικονομικό πρόγραμμα που μας έχει επιβληθεί, αλλά και ο κακός τρόπος υλοποίησής του, έχουν οδηγήσει τη χώρα στα Τάρταρα, μέσα από τα συνεχή "κύματα ύφεσης". Ενας φαύλος κύκλος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δεν πιστεύουμε ότι ο Παπανδρέου θα κάνει τη μακακία να παραδώσει τη χώρα στο χαρατσοδίδυμο Βενιζέλου-Καρατζαφέρη, επειδή το θέλει ο Μανώλης Καψής;

Δεν μπορεί κανείς να φαντασθεί ότι θα παραιτηθεί ο Παπανδρέου μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε για να παραδώσει τη κυβέρνηση σε Βενιζέλο-Καρατζαφέρη;

Είπαμε ότι ο ΓΑΠ είναι ικανός για όλα αλλά δεν μπορούμε να φαντασθούμε τέτοιο μαζοχισμό.

Έτσι δεν είναι Μανώλη Καψή;

Στο μεταξύ "στενός συνεργάτης" του Βενιζέλου ήταν αυτός που έσπρωχνε την σχετική "είδηση" στα διεθνή ΜΜΕ, όπως απεκάλυψε ο Guardian.
 πηγή

Και όμως μπορούν να μας διώξουν

Του Π.Κ. Ιωακειμίδη*
Στο εναγώνιο ερώτημα αν οι ευρωπαίοι εταίροι μας μπορούν να εκδιώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη/ευρώ, όπως φαίνεται ότι σκέπτονται να πράξουν αν το πολιτικό σύστημα αποτύχει να φθάσει στην ενδεδειγμένη πολιτική λύση, η απάντηση είναι: με βάση τις συνθήκες, τη συνταγματική, νομική τάξη της ΕΕ, όχι. Οι συνθήκες δεν προβλέπουν με σχετική διάταξη ούτε (οικειοθελή) έξοδο ούτε εκδίωξη/αποβολή από την ευρωζώνη/ευρώ.

Οι τραπεζίτες και οι νταβατζήδες τρέμουν το τέλος γιατί ο Παπανδρέου αποφάσισε να τους πάρει μαζί του στη κόλαση!!!


Έστω και αργά ο Παπανδρέου αποφάσισε να πηδήξει τους διεφθαρμένους τραπεζίτες που έδιναν δάνεια με τη σέσουλα στα μαγαζιά των νταβατζήδων κι αυτοί δίνουν τα ρέστα τους για τον Βενιζέλο με την ελπίδα ότι θα τους διασώσει. Στο κάτω κάτω το δημοψήφισμα ήταν από τις σωστές πρωτοβουλίες του Παπανδρέου. Ο λαός θα έπρεπε να αποφασίσει για τον τρόπο θανάτωσής

Αρνείται να παραιτηθεί ο Μπερλουσκόνι

Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι διέψευσε κατηγορηματικά το Σάββατο ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να παραιτηθεί ειρωνευόμενος τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις στην Ιταλία που η διάρκειά τους ήταν "11 μήνες κατά μέσον όρο".
"Λυπάμαι που θα πρέπει να απογοητεύσω τους νοσταλγούς της Πρώτης Δημοκρατίας όταν οι κυβερνήσεις είχαν διάρκεια κατά μέσον όρο 11 μήνες", ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο πρόεδρος του ιταλικού Συμβουλίου.

«Σιγή ασυρμάτου» Αθήνας και Σκοπίων για την ονομασία λόγω της κρίσης, λέει η ΠΓΔΜ

«Χωρίς επαφές τους τελευταίους μήνες»
Δεν υπάρχουν επαφές τους τελευταίους μήνες μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.
«Τους τελευταίους μήνες, δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση όπου δεν έχουμε καμία

Τα δάκρυα του βουλευτή

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Πόσο πια προσωπικό κόστος μπορεί να καταβάλει ένας υπουργός ή έστω ο απλός βουλευτής του για να μας σώσει; Πόσο πόνο ψυχής μπορεί να αντέξει για να σταθεί όρθιος μες στη φουρτούνα; Ώς πού μπορεί να διακινδυνεύσει τις οικογενειακές του σχέσεις, την ηρεμία του, το ελάχιστο ανέφελο Σαββατοκύριακο που δικαιούται ο κάθε άνθρωπος, απλός ή μη;
Διότι, αγαπητέ, με όλη αυτή τη φασαρία που κάνουμε όλοι μας, με όλες αυτές τις κουβέντες για τα ευρώ και την Ευρώπη τους, με όλους αυτούς τους άνεργους και τους λοιπούς πτωχευμένους

Κι ο τελευταίος να τυπώσει το νέο νόμισμα με σήμα τον «μακάκα» με περικεφαλαία

Mετά την (κωμικο)τραγική αποτυχία της συγκρότησης κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, για μένα το μόνο κυρίαρχο ερώτημα που χρήζει διερευνήσεως είναι η ανεξήγητη ευκολία με την οποία ανοίξαμε μόνοι μας την πόρτα για την έξοδό μας από το ευρώ. Μοιάζει σαν ένα ζευγάρι που, έπειτα από δέκα χρόνια γάμου (όσα και η ΟΝΕ), σκοτώνεται συνεχώς, αλλά επειδή σκέφτεται τα παιδιά δεν λέει να χωρίσει. Ε, άπαξ και η γυναίκα πει «παίρνω τα παιδιά ΜΟΥ (έτσι δεν λένε πάντα στην ώρα την κακιά;) και φεύγω» -έστω κι αν δεν το κάνει-, τότε ο άνδρας αρχίζει να κάνει τους λογαριασμούς του, μια και η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει.

«Le chaos» στα ελληνικά

Tου Πασχου Μανδραβελη
Στο γαλλικό κοινό τουλάχιστον πιστοποιήθηκε ότι το «Χάος» είναι ελληνική λέξη. Κι αν οι Γάλλοι τρομάζουν από το δικό τους «Le chaos» πρέπει να ’ρθούν στην Ελλάδα να δουν το αυθεντικό χάος. Οχι μόνο το οικονομικό, ούτε μόνο το πολιτικό, αλλά και το ψυχολογικό. Αυτή η διετία της βίαιης ωρίμανσης τα άλλαξε όλα. Δεν υπάρχει κάτι σταθερό να πατήσει κάποιος. Αρκεί να σκεφθούμε ότι ακόμη και οι πιο σίγουροι για το μέλλον τους άνθρωποι στον κόσμο, δηλαδή οι Ελληνες δημόσιοι υπάλληλοι, αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της ανεργίας.

Τι κρύβεται πίσω από την κόντρα Αντώνη και Γιώργου;

Τι να κρύβεται, άραγε, πίσω από αυτή τη "σκληρή" διαμάχη, μάλλον κοκορομαχία θα τη λέγαμε εμείς, ανάμεσα στα δυο φιλαράκια, που έφαγαν ψωμί κι αλάτι κάποτε στο ίδιο σπίτι;  Σίγουρα δεν είδαν άσχημο όνειρο και ξύπνησαν με εφιάλτες, νομίζοντας  ότι ο ένας έφαγε τη γκόμενα του αλλουνού. Σίγουρα πρόκειται για τα λεφτά. Είναι πολλά τα λεφτά που θα έρθουν στην Ελλάδα, αν τελικά (συμφώνησαν κιόλας σ΄αυτό) συμφωνήσουν να τα πάρουν, για να σωθεί και να σκλαβωθεί η Ελλάδα για τα επόμενα τριάντα χρόνια.

«Πρώτο Θέμα» στο Reuters η δημοσκόπησή του

Την δημοσκόπηση που θα δημοσιεύσει την Κυριακή 6 Οκτωβρίου το «ΘΕΜΑ» αναπαράγει το έγκριτο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.  Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 52% των Ελλήνων ζητά κυβέρνηση εθνικής ανάγκης με το 36% να ζητά άμεσα εκλογές.
Την ίδια στιγμή το 78% των Ελλήνων επιθυμεί την παράνομη της χώρας μας στην ευρωζώνη, ενώ μόλις το 11% ζητά επιστροφή στη δραχμή. Διαβάστε αύριο ολόκληρη τη δημοσκόπηση στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» που κυκλοφορεί.

Λέτε να είναι ο πρωθυπουργός της υπερκομματικής;

Ο Καρατζαφέρης "έχει" το όνομα (και πάρα πολλοί άλλοι παίζουν με τις προγνώσεις διάφορων ονομάτων) του επόμενου πρωθυπουργού, στην περίπτωση που ο Σαμαράς κάνει τη χάρη και δεχτεί να σωθεί η Ελλάδα. Όλοι θα ήθελαν αυτή τη στιγμή να υπάρξει ένα τέλος στην πολιτική αστάθεια και αν ο Σαμαράς δεν το καταλαβαίνει, τότε οι βουλευτές του έχουν υποχρέωση να κάνουν την υπέρβαση. Δεν θα ήταν άσχημο να δεχτούν να δράσουν όλοι κάτω από τον παλιό μεν, αλλά γνώστη της Ευρώπης, απόμαχο πολιτικό Πέτρο Μολυβιάτη. Είναι ένα από τα πολλά ονόματα που "παίζουν"  αυτή τη στιγμή στις υποψηφιότητες. Αν δεν δεχτεί ο Σαμαράς, τότε τη Δευτέρα θα πρέπει να γίνουν βεβιασμένες ενέργειες "υπό την κομματική υπέρβαση" πολλών βουλευτών. Ο Γιωργάκης έκανε στην άκρη, ο Αντωνάκης γιατί δεν συναινεί;

Μεγαλώνει το ρεύμα ενάντια στο χαράτσι

Νομική βοήθεια σε όσους δημότες δεν επιθυμούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων
Ακόμη τρεις μεγάλοι δήμοι της Αττικής προστέθηκαν στο «κύμα» ενάντια στο χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που ξεκίνησε από τη Νέα Ιωνία.
Νομική βοήθεια σε όσους δημότες δεν επιθυμούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων Πρόκειται για τους Δήμους Περιστερίου, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Σαρωνικού (Καλύβια-Ανάβυσσος-Π. Φώκαια), όπου οι διοικήσεις αποφάσισαν να προσφέρουν νομική βοήθεια σε όσους δημότες

Κηπουροί και θυρωροί

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ήταν να καταλάβεις ότι το δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση θα τα τίναζε όλα στον αέρα; Οχι πολύ. Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, ο ξένος Τύπος και οι αγορές τό 'πιασαν στον αέρα από τη Δευτέρα το βράδυ. Το δημοψήφισμα άλλαξε το προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου μέσα σε μια νύχτα. Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011 ο Παπανδρέου εθεωρείτο ο πιο σοβαρός από τους εν ενεργεία έλληνες πολιτικούς. Μετά τις 31 Οκτωβρίου ο Γιώργος έγινε παράγων αστάθειας. Την Πέμπτη η φήμη ότι παραιτείται άμεσα ανέβασε το ευρώ για λίγες ώρες. Οταν αυτή δεν επιβεβαιώθηκε το ευρώ ξαναέπεσε.

Κύρος

Του Γιώργου Λακόπουλου
Ενας από τους ιδρυτικούς μύθους του νεοπαπανδρεϊσμού ήταν το ταλέντο του Γιώργου Παπανδρέου να κινείται στον διεθνή χώρο.
Από αυτήν την άποψη ήταν εθνικό κεφάλαιο.
Σε αυτό το φόντο κινήθηκε από τις εποχές που ήταν απλός υφυπουργός - υπό τον Κάρολο Παπούλια ή τον Θόδωρο Πάγκαλο - μέχρι την επικράτησή του το 2009.
Η τοποθέτηση κατά σειρά του εαυτού του, του Δρούτσα και του Λαμπρινίδη στο υπουργείο Εξωτερικών έδειξε ότι ήθελε να

Εμμένει στις εκλογές ο Αντ. Σαμαράς

Απορρίπτει την πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας. 
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς απέρριψε τελικά την πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Σε ανακοίνωσή του το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ. Σαμαράς, έχοντας στο πλευρό του τους αντιπροέδρους του κόμματος, Δ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμα, τόνισε ότι «ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση. Κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να επιτύχει εάν δεν έχει την άμεση στήριξη του λαού». Υπογραμμίζει μάλιστα: «Εμείς ζητάμε μόνο ένα πράγμα, στροφή στην ομαλότητα, εκλογές.Την απόφαση για το κούρεμα και τις διαρθρωτικές αλλαγές τις δεχόμαστε».

Καθαρό πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα ζητεί η Λαγκάρντ

  Καθαρό πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα ζητεί η Λαγκάρντ Συνδέοντας άμεσα τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με την συνέχιση των προγραμμάτων και της οικονομικής βοήθειας από το ΔΝΤ, η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτει νέα πίεση στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την 6η δόση και την συνέχιση του προγράμματος διάσωσης της χώρας μας.

Μόσιαλος: Ουδέποτε τέθηκε όρος να ηγηθεί ο Γ. Παπανδρέου της κυβέρνησης συνεργασίας

Ανακοίνωση η οποία καθιστά σαφές πως ο Πρωθυπουργός δεν έθεσε ως όρο να ηγηθεί της κυβέρνησης συνεργασίας, εξέδωσε αργά το απόγευμα η κυβέρνηση. Στην ίδια ανακοίνωση καλεί όλα τα κόμματα και «ιδιαίτερα την Αξιωματική Αντιπολίτευση να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα». Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος επανέλαβε πως ο Πρωθυπουργός «έχει τοποθετηθεί δημόσια και επανειλημμένα για την ανάγκη  δημιουργίας Κυβέρνησης

Η πόρτα του φρενοκομείου

Πώς η ελληνική κρίση χρέους μετατράπηκε σε κρίση Δημοκρατίας, τι κάναμε, τι δεν κάναμε και τι δεν έκανε η Ευρώπη
Του Παύλου Τσίμα
Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δοκιμάζεται από οικονομική κρίση ή που αντιμετωπίζει κρίση χρέους. Δεν είναι ούτε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που βρίσκεται υποχρεωμένη να πίνει αυτό το δηλητηριώδες κοκτέιλ καταστροφικής λιτότητας και ταπεινωτικού διεθνούς οικονομικού ελέγχου. Αλλά είναι η μόνη χώρα στην οποία η κρίση χρέους έχει μετατραπεί σε κρίση Δημοκρατίας.

Καταδίκη της Ελλάδας για τον όρκο στα δικαστήρια

Με απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Την καταδίκη της Ελλάδας για την υποχρέωση των μαρτύρων να δίνουν θρησκευτικό όρκο, όταν καταθέτουν στα ελληνικά δικαστήρια, αποφάσισε ομόφωνα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Δικαστήριο έκρινε αντίθετη με τις διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την πρακτική αυτή και

Το υπουργείο Εσωτερικών έβαλε χέρι στην εισφορά συνταξιούχων

Υπό τη διαχείριση του υπουργείου Εσωτερικών περνάει μέρος του λογαριασμού που προέκυψε από αναγκαστικές περικοπές που υπέστησαν οι συντάξεις

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, μεταφέρονται τα χρήματα των συνταξιούχων!
Υπό τη διαχείριση του υπουργείου Εσωτερικών περνάει μέρος του λογαριασμού που προέκυψε από αναγκαστικές περικοπές που υπέστησαν οι συντάξεις Με πρόσχημα τα ελλείμματα και το επιχείρημα ότι δεν επαρκούν οι πόροι των Ταμείων, με το νόμο 3863/10 θεσπίστηκε «Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων» και ακολούθησαν τα επαναλαμβανόμενα χαράτσια σε όλες τις συντάξεις.

Εμμένει στις εκλογές ο Σαμαράς - Συναντάντηση με Παπούλια την Κυριακή

Εμμένει στις εκλογές ο Σαμαράς - Συναντάντηση με Παπούλια την ΚυριακήΜεγάλη η χάρη του! Όλη η Ελλάδα κρέμεται από τα ... λόγια του Σαμαρά. Σιγά, ρε μεγάλε! Μέχρι χτες παρακαλούσε να  γράψουν κάτι για αυτόν οι εφημερίδες και να βρεθεί στη δημοσιότητα και τώρα να περιμένουν όλοι οι Έλληνες πότε θα αποφασίσει να αφήσει τα "πρόβατά" του από  το μαντρί, για να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση. Πολύ εγωιστικό εκ μέρους του! Στο κάτω κάτω δεν είναι δικό του το κόμμα. Να αφήσει και τους άλλους να ακουστούν.

Εύσημα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην κίνηση Παπανδρέου

«Επέδειξε αποφασιστικότητα και θάρρος»
Την στήριξή του στην απόφαση Παπανδρέου να ξεκινήσει συζητήσεις για κυβέρνηση συνεργασίας εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πάουλ Νίρουπ Ράσμουσεν, που κάνει λόγο για «επίδειξη εξαιρετικού θάρρους, σεμνότητας και αποφασιστικότητας».
Ο επικεφαλής του ΕΣΚ ασκεί επίσης σκληρή κριτική τόσο στον

Συσκέψεις Παπανδρέου με συνεργάτες του

Συνεχείς συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του πραγματοποιεί στο γραφείο του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματα.
Νωρίτερα είχε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας 
Ο Σαμαράς θα δει αύριο τον κ. Σαμαρά και αναμένονται εξελίξεις. Αν και αύριο δεν καταφέρουν να πείσουν τον κ. Σαμαρά να  συμμετάσχει στην υπερκομματική κυβέρνηση, τότε θα πρέπει από τη Νέα Δημοκρατία  να αναλάβουν κάποιοι άλλοι τις πρωτοβουλίες. Αν αυτός δε μιλάει με τον απλιό συγκάτοικό του δεν του φταίνε όλοι οι Έλληνες.

Ο Παπανδρέου κυβερνά χάρη του κ. Σαμαρά!

Η Νέα Δημοκρατία και ιδιαίτερα ο κ. Σαμαράς  επιτρέπει και βοηθά τον κ. Παπανδρέου να κυβερνά. Είναι πρωτοφανές για έναν  αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης, με φανερά εγωιστικά καπρίτσια, να επιμένει σε μια στάση η οποία δεν οδηγεί πουθενά. Αντί να κοινοποιήσει τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης για να τους μάθουμε κι εμείς, αφού ο Παπανδρέου δεν τους λέει ξεκάθαρα, παίζει κρυφτούλι, πολύ ανεύθυνο μάλιστα με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς για το αν πρέπει να φτιάξουν υπερκομματική κυβερνηση ή όχι.

Προσωπική τακτική, εθνικό αδιέξοδο

Τoυ Νικου Γ. Ξυδακη
Η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής κράτησε ξάγρυπνους Ελληνες και ξένους, αλλά το τελικό εξαγόμενο δεν ανακούφισε τους μεν ούτε φώτισε τους δε. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου κατάφεραν να ανανήψουν από την κατάσταση σοκ που βρέθηκαν τη μαύρη νύχτα των Καννών. Με λαμπρή τακτική και αλλεπάλληλα διλήμματα ο κ. Παπανδρέου πρόσφερε μια εναλλακτική εξουσίας στο κόμμα του, ενώ ταυτοχρόνως η κρίση αποδυνάμωσε τακτικά τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ενώπιον του αδυσώπητου διλήμματος

Ναι, χάος!

Του Λευτέρη Π. Παπαδόπουλου
Δίκιο είχε η «Λιμπερασιόν»: Χάος!
Οι μέρες κοχλάζουν. Αγωνία, οργή, αμφιβολίες, βλαστήμιες, απορίες, ψηφοφορίες, παραιτήσεις, αποδοκιμασίες – όλα ανάκατα. Ενας τόπος, μια χώρα που ποτέ δεν ησυχάζει. Ολο και κάτι βρίσκεται για να της σηκώνει τις τρίχες της κεφαλής και να την αναστατώνει. Χιλιάδες τα ερωτήματα. Και όχι μόνο στην Ελλάδα. Μα και στην Ευρώπη. Και στην Αμερική.

Το νέο Ναυαρίνο

Του Γιάννη Λ. Πολιτη
Πρώτα μάς το είπαν ευγενικά. Εναν χρόνο αργότερα μας προειδοποίησαν. Τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης μας ταπείνωσαν σε παγκόσμια ζωντανή σύνδεση. Και χθες, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, οι σύμμαχοι και εταίροι μας έστειλαν τελεσίγραφο: πρώτα οι Γερμανοί και μετά οι Βρετανοί διά στόματος του Πρωθυπουργού Κάμερον και με τη φράση «ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει άλλο τους Ελληνες».
Θα πείτε, έστω και με αυτόν τον τρόπο, έγινε η μισή αρχή για τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας, είτε τώρα είτε μετά τις εθνικές εκλογές, εφόσον δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Μέρκελ: Μια δεκαετία για να βγει η Ευρώπη από την κρίση

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα, στο εβδομαδιαίο μήνυμά της προς τους Γερμανούς στην ιστοσελίδα της, πως η Ευρώπη θα χρειαστεί μια δεκαετία για να εξυγιάνει τα οικονομικά της και να βγει από την κρίση χρέους.
Η επίλυση της κρίσης χρέους "είναι ένας δρόμος που απαιτεί πολλές προσπάθειες, στον οποίο θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα", τόνισε η

Το σίριαλ της ταπείνωσης

Του Στέφανου Τζανάκη
Τον Ιούνιο, για να περάσει το Μεσοπρόθεσμο, ο Γιώργος Παπανδρέου θυσίασε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Τώρα, για να περάσει τη δανειακή σύμβαση, χρειάστηκε να θυσιάσει τον εαυτό του...
Στερνή μου γνώση, να σ' είχα πρώτα: Αν ο κ. Παπανδρέου είχε κάνει τη χθεσινή ομιλία πριν από την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου, τα πολιτικά πράγματα στη χώρα θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετικά...

Αν δεν θέλεις να σωθείς, δεν σώζεσαι με τίποτε

Του Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου
Συνήθως το τέλος μιας διαδρομής είναι ευκαιρία για να θυμηθείς τι έκανες στην πορεία για να φθάσεις ώς εδώ που έφθασες. Να κάνεις έναν απολογισμό. Να δεις πού τα πήγες καλά και πού όχι. Τι πήγε στραβά και πού θα μπορούσε το πράγμα να πάει καλύτερα. Συνήθως, επίσης, κάνεις και ταμείο. Και βγάζεις συμπέρασμα. Το σημαντικό είναι ότι, εκτός από σένα, κάνουν ταμείο και για σένα. Οι άλλοι. Που είναι και οι περισσότεροι. Για τον Γιώργο η ώρα του ταμείου είναι τώρα. Δεν ξέρω τι θα προσθαφαιρέσει ο ίδιος, για να βγάλει το δικό του συμπέρασμα, αλλά εκτιμώ ότι δύσκολα θα συμφωνήσει με το ταμείο των άλλων.

Σενάρια και ερωτήματα για την επόμενη ημέρα

Πρώτο θέμα στο σύνολο των διεθνών μέσων ενημέρωσης και των ειδησεογραφικών πρακτορείων παραμένουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα, μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με τις ανταποκρίσεις από την Αθήνα να εστιάζουν στη δέσμευση του πρωθυπουργού να προχωρήσει άμεσα σε διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ή «εθνικής σωτηρίας» όπως τη χαρακτηρίζουν αρκετά Μέσα. Μείζον το ερώτημα: «Ο Παπανδρέου κέρδισε για να χάσει;» …

Σκεφτήκατε την πιο απλή εκδοχή;

Ελπίζουμε να μην ξημερώσει η Δευτέρα με διερευνητική εντολή για το αν υπάρχει  συναίνεση μεταξύ Παπανδρέου και... Ε. Βενιζέλου για το τι δέον γενέσθαι με την Δανειακή Σύμβαση. Προς το παρόν, αυτή την εβδομάδα καταφέραμε τρία μοναδικά πολιτικά ρεκόρ:
Πρώτον, προκηρύξαμε  δημοψήφισμα για ένα θέμα που  κανένας δεν είχε θέσει, το ευρώ. Και μετά το πήραμε πίσω.

Στην Ελλάδα η προσοχή των διεθνών ΜΜΕ

Τοπρωτοσέλιδο της Λιμπερασιόν, στο οποίο κυριαρχούν η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή κρίση. Πρώτο θέμα στα ειδησειογραφικά sites οι εξελίξεις στην Ελλάδα Πάνω από πενήντα τηλεοπτικά συνεργεία ζήτησαν άδεια για να καλύψουν τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Ολα τα μεγάλα μέσα μετέδιδαν σε πραγματικό χρόνο την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο
Τοπρωτοσέλιδο της Λιμπερασιόν, στο οποίο κυριαρχούν η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή κρίση. Πρώτο θέμα στα ειδησειογραφικά sites οι εξελίξεις στην Ελλάδα.

Τσίπρας: «Οχι» σε παιχνίδια εκτροπής

Τσίπρας: «Οχι» σε παιχνίδια εκτροπήςΤα βέλη του τόσο προς το ΠΑΣΟΚ, όσο και προς την Νέα Δημοκρατία εκτόξευσε ο πρόεδος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, ενώ επανέλαβε την θέση του για την διενέργεια εκλογών.
Σχετικά με την ψηφοφορία στη βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης και τη στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ., ο

Παπούλιας: Θα κάνω τα πάντα για να υπάρξει συναίνεση

Περίπου 45 λεπτά διήρκεσε το ραντεβού Παπανδρέου-Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο με τους δύο άνδρες να συμφωνούν στην ανάγκη ευρύτατων συνεργασιών.
Ο κ. Παπούλιας αφού υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό δήλωσε ότι είναι ώρα μεγάλης ευθύνης για όλους μας. «Προσωπικά αφιερώνω όλες μου τις δυνάμεις για να υπάρξει μια συναίνεση για το καλό όλων μας».

Παπανδρέου: «Προϋπόθεση για την παραμονή μας στο ευρώ η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου»

Περίπου 45 λεπτά διήρκεσε το ραντεβού Παπανδρέου-Παούλια στο Προεδρικό Μέγαρο. Εξερχόμενος ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι προϋπόθεση για την παραμονή μας στο ευρώ είναι η ψήφιση της απόφασης και των βημάτων που απορρέουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Νέες φονικές πλημμύρες στην Ιταλία

Εξ αιτίας των βροχοπτώσεων οι δρόμοι της Γένοβας θυμίζουν ποτάμιαΕξ αιτίας των βροχοπτώσεων οι δρόμοι της Γένοβας θυμίζουν ποτάμια
Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δύο αγνοούνται από το νέο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την βορειοδυτική Ιταλία. Εξ αιτίας των βροχοπτώσεων οι δρόμοι της Γένοβας θυμίζουν ποτάμια, ενώ στην παραθαλάσσια περιοχή η άσφαλτος έχει σε πολλά σημεία υποχωρήσει. Η δήμαρχος της πόλης, Μάρτα Βιντσέντσι, έκανε λόγο για απρόβλεπτη τραγωδία και σημείωσε ότι οι βροχοπτώσεις θα συνεχισθούν.

Οι κατσίκες στο δέντρο της ζωής

φωτορεπορτάζ:Οι κατσίκες στο δέντρο της ζωής
Οι καρποί του αργκάν ή μαροκινού σιδηρόξυλου μαζεύονται δύσκολα και δεν τρώγονται. Για τις εννέα κατσίκες της φωτογραφίας, που ενδημούν στο Νοτιοδυτικό Μαρόκο και στην περιοχή Τριντούφ της Αλγερίας, όλα αυτά αποτελούν λεπτομέρειες. Ο καρπός του δέντρου της ζωής, όπως το λένε στις περιοχές όπου φύεται, αποτελεί για τις κατσίκες μια ξεχωριστή λιχουδιά, για την οποία θα έκαναν τα πάντα για να την κατακτήσουν.

Ανθρώπινες αδυναμίες...

Σε περιόδους κρίσης μπορεί κανείς να μετρήσει καλύτερα τα πραγματικά μεγέθη και τους χαρακτήρες των ανθρώπων. Oταν τα πράγματα πάνε καλά, όλοι μπορεί να είναι επιτυχημένοι. Oταν χαθούν όμως τα εξωτερικά στηρίγματα και όταν θα πρέπει κανείς να αναζητήσει μέσα του τη δύναμη για να σταθεί στα πόδια του, λίγοι περνούν αλώβητοι τη δοκιμασία.
Τότε, για παράδειγμα, φαίνεται ποιοι διαθέτουν ψυχραιμία και ορθή κρίση _ όχι αναγκαστικά εξυπνάδα _ και μπορούν να σταθμίσουν σωστά τα πράγματα. Και ποιοι πάνω στον πανικό και στην παρόρμηση θα παρασυρθούν στο λάθος.

Το Ισραήλ απειλεί το Ιράν με επίθεση για τα πυρηνικά

Ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης επίθεσης στο Ιράν άφησε την Παρασκευή ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες λέγοντας ότι μια τέτοια επιλογή είναι πιο κοντά, παρά τον αποκλεισμό μιας τέτοιας πιθανότητας από τον Ν. Σαρκοζί στη σύνοδο των G20 και τις γαλλικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αφήσουν αναπάντητη μια ιρανική απειλή εναντίον του Ισραήλ.

Μία τρύπα στο νερό

Μετά από μία  εβδομάδα που η χώρα βρέθηκε σε περιδίνηση και υπέστη διεθνή διασυρμό και πρωτοφανείς παρεμβάσεις  στα εσωτερικά της η κυβέρνηση  του κ. Παπανδρέου απλώς ανακύκλωσε το αδιέξοδο.
Ο κ. Παπανδρέου επιμένει να αρνείται την προσφυγή στις κάλπες που είναι η μόνη λύτρωση γιατί θα σημάνει απώλεια του ελέγχου για τον ίδιο και το κόμμα του.

Ηρθε η ώρα να επιστρατευτούν οι επαγγελματίες της θολούρας

Η οικονομική και κοινωνική ανισότητα στις ΗΠΑ επέστρεψε στην ειδησεογραφία, χάρη κυρίως στο κίνημα «Καταλάβετε την Wall Street», αλλά και το ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογισμού του αμερικανικού Κογκρέσου. Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό: ήρθε η ώρα να επιστρατευτούν οι επαγγελματίες της θολούρας!
Οποιοσδήποτε έχει παρακολουθήσει το θέμα ξέρει τι εννοώ. Όποτε απειλείται να έρθουν στο επίκεντρο της προσοχής οι αυξανόμενες εισοδηματικές ανισότητες, μια αξιόπιστη ομάδα υπερασπιστών προσπαθούν να επαναφέρουν την θολούρα.

Ο Γιώργος πλήρωσε τις εμμονές και τον εξτρεμισμό του…

Οφείλω, εν είδει απολογισμού  της σχετικά σύντομης πορείας  του Γιώργου Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, καθώς σε λίγες ημέρες θα παραδώσει  τη θέση σε άλλον- εκτός απρόοπτου  στον Ευάγγελο Βενιζέλο – να επισημάνω μερικά πράγματα, που μου έκαναν εντύπωση. Και για να εξηγήσω γιατί η πρωθυπουργική του θητεία τελειώνει έτσι.

Γ. Φλωρίδης: «Γράψαμε στα παλιά μας τα παπούτσια την Ελλάδα»

Επίθεση του πρώην υπουργού
Στην κυβέρνηση προσπαθούν με υπεκφυγές να ρίξουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον δήλωσε ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης.


«Γράψαμε στα παλιά μας τα παπούτσια την Ελλάδα» τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του Σκαι. Ο κ.Φλωρίδης με έντονο ύφος ανέφερε ότι δεν ψηφίσαμε αυτά που έπρεπε για τη σωτηρία της χώρας.

Σήμερα στις 12:00 η συνάντηση Παπούλια - Παπανδρέου


Στις 12:00 του Σαββάτου η συνάντηση Παπούλια - ΠαπανδρέουΟ Πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τις επικείμενες διαβουλεύσεις με τα κόμματα
 Για τις 12 το μεσημέρι σήμερα ορίστηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά την ψηφοφορία για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση.