Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΖΗΤΑ - ΞΑΝΑ- Ο ΜΟΝΤΙ

Την έγκριση της Βουλής και της Γερουσίας στα νέα μέτρα λιτότητας που προτείνει, είναι αποφασισμένος να εκμαιεύσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι που νωρίτερα σήμρα ζήτησε και επισήμως ψήφο εμπιστοσύνης από την Κάτω Βουλή. Το πακέτο των νέων μέτρων  λιτότητας, ύψους 33 δισ. ευρώ, που ήδη διχάζει τη Βουλή, με τους βουλευτές της Λέγκας του Βορρά να διαμαρτύρονται

Πόσο μπορείς ακόμα να περιμένεις;

Toυ Τάκη Θεοδωρόπουόυ
Μου κάνει εντύπωση η ταχύτητα με την οποία προσαρμόστηκε ο κ. Παπαδήμος στις ανάγκες χειρισμού του κυβερνητικού ιδιολέκτου. Οπου οι εν λόγω ανάγκες απαιτούν τη χρήση εκφράσεων παγιωμένων, απλοελληνιστί «στάνταρ», των οποίων το πραγματικό αντίκρισμα ισοδυναμεί με το αντίκρισμα που θα έχει η δραχμή, αυτή που μη σώσουμε ποτέ να την κρατήσουμε στα χέρια μας. Ως παραδείγματα, δε, αυτών των εκφράσεων ας αναφερθούν το «πετύχαμε πολλά», το «έχουν πολλά να γίνουν ακόμη» και άλλα επιτυχίας και άοκνου προσπάθειας σημαντικά.

Στην αντεπίθεση περνά ο Ραγκούσης

Στην αντεπίθεση περνά ο ΡαγκούσηςΤη σκυτάλη της κόντρας για τα ταξί πήρε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος, μέσω διαρροών συνεργατών του, κατηγόρησε τον υπουργό Υποδομών Μάκη Βορίδη ότι ακολουθεί διαφορετική πολιτική, για "ψηφοθηρικούς λόγους".
Την έντονη αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Γιάννη Ραγκούση, προκάλεσαν τα σχόλια του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μάκη Βορίδη για το νομοσχέδιο της απελευθέρωσης των ταξί.

Ανεμόμυλοι

Του Γιώργου Λακόπουλου
Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, εάν δεν ήταν υπουργοί, θα ήταν ανεμόμυλοι. Κατ' αρχήν έχουν πλάκα οι «παρεμβάσεις» τους στις εξελίξεις. Κατά κανόνα πρόκειται για παρεμβάσεις αυτοκινούμενες. Δεν τις προκαλεί κανείς - ούτε θα έλειπαν από κανέναν αν δεν υπήρχαν. Αφορούν κυρίως αυτούς που τις κάνουν. Κάθε τόσο θυμούνται να πουν κάτι για τον χρόνο των εκλογών, τα

Μια τάξη πολύ ψηφιακή!

Μια τάξη πολύ ψηφιακή!Ένας δάσκαλος, στο Πειραματικό Δημοτικό του Πανεπιστημίου Αθηνών συστήνει το σχολείο της ψηφιακής εποχής
 Οι όροι «εποπτικά μέσα» και «χρήση των νέων τεχνολογιών» είναι μάλλον από τους πιο ταλαιπωρημένους στην σχολική εκπαιδευτική διαδικασία. Έως πριν όχι και τόσο πολλά χρόνια, συνήθως μεταφράζονταν σε έναν προτζέκτορα ο οποίος έμενε κλειστός ή χρησιμοποιούνταν ως...έπιπλο της τάξης.

Τα καλύερα των κεντρικών δελτίων ειδήσεων

Κόντρα υπουργών για την εφεδρεία

Για «ολέθριες συνέπειες» έκαναν λόγο Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Παπαϊωάννου
Ευθεία κριτική σε συναδέλφους τους άσκησαν ορισμένοι υπουργοί για τον τρόπο που έχει έως τώρα εφαρμοστεί το μέτρο της εφεδρείας. Παίρνοντας τον λόγο στο Υπουργικό Συμβούλιο, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου έκαναν λόγο για

Δύο συλλήψεις για χρέη στη Χαλκιδική

Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής αναμένεται να οδηγηθούν ένας 41χρονος αυτοκινητιστής και μία 71χρονη ιδιοκτήτρια φυτωρίου που κατηγορούνται για χρέη στο Δημόσιο.  Συγκεκριμένα, σε βάρος του 41χρονου, που συνελήφθη στον Πολύγυρο εκκρεμούσαν χρέη συνολικού ύψους 395.317 ευρώ, ενώ σε βάρος της 71χρονης η οποία συνελήφθη στη Σάνη, εκκρεμούσαν χρέη προς το Δημόσιο, συνολικού ύψους 194.077 ευρώ.
 Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους συλληφθέντες αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει μετά τη τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ.1 του Ν.3943/11.

«Δυστυχώς, αποτύχατε!»

Του Ι. Κ. Πρετεντέρη
Να, λοιπόν, που δεν τα λένε μόνο οι «λαϊκιστές» αντίπαλοι του θεόσταλτου Μνημονίου. Να που τα λένε οι ίδιοι που έφτιαξαν το Μνημόνιο. Να που το ΔΝΤ αυτοπροσώπως υιοθετεί πλέον τις περισσότερες επικρίσεις που διατυπώνουν εδώ και είκοσι μήνες όσοι προεξοφλούσαν την αποτυχία ενός ανεφάρμοστου οικονομικού σχεδίου.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ και τις συναφείς εξηγήσεις του Πολ Τόμσεν, το πρόγραμμα είχε πολλά λάθη:
- Υπερεκτίμησε την άντληση δημοσίων εσόδων από τη φοροδιαφυγή - μπα;

Τι γίνεται στον ΣΚΑΙ

Μπορεί να να έχει καταφέρει με κάποιους εργοδοτικούς να κρατήσει πρόγραμμα ο ΣΚΑΙ ωστόσο το θέμα είναι πόσες ώρες θα αντέχουν να είναι στον αέρα φαίνεται ότι αυτοί οι εργοδοτικοί ακολουθούν τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσεις μόνο όταν τους συμφέρουν. Ωστόσο όταν θα έρθει η ώρα τους να δούμε ποιος θα τους σώσει γιατί τότε δεν θα τρέξει κανείς. Θα πρέπει ακόμα να

Ακόμη ένας χρόνος παράτασης για τους πλειστηριασμούς

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Παρατείνεται για ένα έτος η ισχύς της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να προστατευθούν, ενόψει της συνεχιζόμενης κρίσης και ύφεσης της οικονομίας, οι δανειολήπτες που δεν δύνανται να αντιμετωπίσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις,
Με εισήγηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ομοφώνως την  πράξη νομοθετικού περιεχομένου, έτσι ρυθμίζονται μια σειρά από θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα, που σχετίζονται με την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και στήριξης της ελληνικής οικονομίας και του Μεσοπροθέσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα υποβληθεί το ταχύτερο δυνατόν προς κύρωση στη Βουλή.


Διευκρινίζονται τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) του ν.4021/2011 και να προστατευθούν οι πολίτες για τους οποίους συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας ή οι πολίτες που διαβιούν υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

TIME: ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗΣ

Μπορεί στη ψηφοφορία που έγινε στο διαδίκτυο, οι αναγνώστες του περιοδικού Time να ανέδειξαν τον Ταγίπ Ερντογάν ως πρόσωπο της χρονιάς, ωστόσο, οι συντάκτες του αμερικανικού εντύπου επέλεξαν τον «διαδηλωτή»: από την Αραβική Ανοιξη στην Αθήνα και από το Κίνημα Occupy Wall Street στη Μόσχα. Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα από τα όσα αναφέρει το περιοδικό: «Η Ιστορία πολλές φορές προκύπτει  εκ των υστέρων και τα γεγονότα αποκτούν αξία μόνο όταν γυρίζουμε πίσω και τα αναζητούμε.

Η βιασύνη για εκλογές

Tου Πασχου Μανδραβελη
Δεν μπορεί να αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση για τα μέτρα που θα χρειαστούν για τον μηδενισμό του ελλείμματος, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος. Ούτε καν η τωρινή. Θα τα αποφασίσει η Βουλή. Δική του δουλειά είναι πιθανώς να τα προτείνει (μπορούν να τα προτείνουν και βουλευτές) και σίγουρα τα εκτελέσει. Το δεύτερο είναι η βασική δουλειά των κυβερνήσεων, έργο το οποίο υπονομεύουν με περίτεχνους σχεδιασμούς περί της διαδικασίας αποφάσεων.

« Ο φόβος της δημιουργίας ενός σχολείου αμαλγάματος»

Του Γιώργου Τρούλη*
Μέσα σε ένα κοινωνικό και πολιτικό τοπίο που ευνοεί κάθε είδους αλλαγές και ανατροπές, υπάρχει ο φόβος της δημιουργίας ενός αμαλγάματος σύγχρονου και παλαιού σχολείου, θυμίζοντας μια καρικατούρα παλαιάς σχολικής ζωής με ένα τόνο “εκσυγχρονισμού” του συστήματος και της δομής της εκπαίδευσης, με κυρίαρχο δομικό συστατικό τον συγκεντρωτισμό και τον αυταρχισμό.

Λούκα εναντίον Βενιζέλου - Χρυσοχοϊδη με... 37 βουλευτές δίπλα της!...


Σε μια περίεργη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ, όταν οι δελφινομαχίες είναι στο... φουλ, η Λούκα Κατσέλη έδειξε την δύναμή της, βάζοντας στο στόχαστρο της τους  Βενιζέλο και Χρυσοχοϊδη, έχοντας δίπλα της 37 βουλευτές. Ειδικότερα, η πρώην υπουργός κατέθεσε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους

Ο πρόεδρος της Γερμανίας παραδέχθηκε το σφάλμα του

Δεν έχω να κρύψω τίποτε, δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας Βουλφ, ο οποίος επιτέλους άνοιξε το στόμα του και πήρε κάποια θέση στην κατηγορία που τον βάραινε μέχρι τώρα., ως προς την προσωπική  δανειοδότηση. "Αναγνωρίζω ότι έκανα λάθος που δεν πήρα θέση από νωρίς κι άφησα να αιωρείται η ασάφεια ως προς το δάνειο των 500 χιλιάδων ευρώ. Έπρεπε να απαντήσω ευθέως στη βουλή, όταν ρωτήθηκα, ως πρωθυπουργός (Κάτω Σαξωνίας), από συγκεκριμένο βουλευτή για το δάνειο που πήρα από την κυρία Γκέρκενς".

Ο Μαρκόπουλος αρχηγός της δεξιάς «ομάδας των 5» (;) ...

Τα χαρακτηριστικά της νέας γαλάζιας «ομάδας των 5» περιέγραψε σήμερα ο Κώστας Μαρκόπουλος, κάτι που ερμηνεύθηκε απο ορισμένους στη Συγγρού ώς... κίνηση κατοχύρωσης της θέσης του... επικεφαλής της ομάδας. Όπως είπε ο ίδιος στο Βήμα fm «είμαστε μια ομάδα βουλευτών χωρίς τίποτε παραπάνω και τίποτε λιγότερο. Θέλαμε απλώς να

Απαντούν οι εφοριακοί στις καταγγελίες Σπινέλλη

Δεν φταίμε εμείς αν η πολιτική ηγεσία δεν ήθελε να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, τονίζει ο αντιπρόεδρος των εφοριακών
Δεν φταίμε εμείς αν η πολιτική ηγεσία δεν ήθελε να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, τονίζει ο αντιπρόεδρος των εφοριακών
Τις σφοδρές αντιδράσεις των εφοριακών έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες του πρώην ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδη Σπινέλλη περί διαφθοράς του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Σε τροχιά διαδοχής εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ

Του Κωνσταντινου Zουλα
Προάγγελος των εσωκομματικών εξελίξεων του ΠΑΣΟΚ έμελλε να αποδειχθεί η χθεσινή συνάντηση των κ. Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου, καθώς -όπως έγινε γνωστό- την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το πολιτικό συμβούλιο και εκεί αναμένεται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες διαδοχής.
Σύμφωνα με όσα υποστήριζαν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου -και, σημειωτέον, ούτε επιβεβαιώνονταν αλλά ούτε και διαψεύδονταν από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου- οι δύο άνδρες

«Μαχαραγιάς» πρώην αστυνομικός έπαιρνε επιδόματα για ...19 παιδιά

«Μαχαραγιάς» πρώην αστυνομικός έπαιρνε επιδόματα για ...19 παιδιά Ακόμη και τους ... μαχαραγιάδες ξεπέρασε πρώην αστυνομικός, ηλικίας 55 χρόνων, ο οποίος από το 1996 εμφανίζονταν ως πατέρας 19 παιδιών και εισέπραττε αφειδώς επιδόματα.
Όπως διαπιστώθηκε, πέτυχε καταθέτοντας πλαστά έγγραφα να πάρει 155.000 ευρώ, ενώ υπήρξε μήνας, που ο πολύτεκνος έβαλε στην τσέπη του από τα επιδόματα των «παιδιών» του 7.980 ευρώ.

Σπάει το ταμπού της διάσπασης του ΠΑΣΟΚ η Αράπογλου

Picture 0 for Σπάει το ταμπού της διάσπασης του ΠΑΣΟΚ η Αράπογλου
του Γιώργου Χατζηλίδη
 «Τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς ανησυχητικά, είναι διαλυτικά, αποτυπώνοντας τη γνώμη των πολιτών για την πορεία των δύο τελευταίων ετών. Η χώρα πορεύτηκε σε αυτήν την περίοδο χωρίς σχέδιο», σημειώνει χαρακτηριστικά. Όπως λέει η κα Αράπογλου, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παραμένει άλλο «άφωνο», είτε σε επίπεδο κόμματος είτε σε επίπεδο ΚΟ Ομάδας, για τις

Επαναστατική μεταρρύθμιση

Του Θανάση Οικονόμου*
Σε όλη την Ευρώπη τα κόμματα του δημοκρατικού σοσιαλισμού ζουν σήμερα τη δική τους κρίση ταυτότητας. Δείχνουν να μην μπορούν να διατυπώσουν μια απάντηση τόσο προς τις αγορές όσο και προς τη συντήρηση.
«ΤΑ ΝΕΑ» εγκαινίασαν και συνεχίζουν έναν μεγάλο, ανοικτό διάλογο για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα της Κεντροαριστεράς.

Σε αυτόν τον διάλογο καλούνται να συμβάλουν όσοι αισθάνονται ότι το θέμα τους αφορά.

Μια ανάσα από την πτώχευση η Εικόνα-Ήχος

 Δραματικές οι εξελίξεις στην Εικόνα-Ήχος. Μένει ακυβέρνηση μετά την παραίτηση των μελών του ΔΣ και κινδυνεύει να μείνει στα αζήτητα για 1.5 εκατ.ευρώ.
Μία ανάσα από την πλήρη παύση πληρωμών και την πτώχευση βρίσκεται η Εικόνα Ήχος. Η εισηγμένη, από εχθές το απόγευμα, βρίσκεται «ακυβέρνητη», μετά τη σύσσωμη παραίτηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου, όταν είχε ήδη βγει εκτός λειτουργίας, με τους εργαζομένους σε επίσχεση

Κάμερες στις κάλπες ζητά ο Πούτιν

Οι διοργανωτές πλήρωσαν φοιτητές για να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις καταγγέλλει ο Βλ. Πούτιν
Οι διοργανωτές πλήρωσαν φοιτητές για να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις καταγγέλλει ο Βλ. Πούτιν

 Αποδέχεται τις διαδηλώσεις που κινούνται εντός πλαισίων του νόμου ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών.
  «Το γεγονός ότι ο λαός εκφράζει την άποψή του είναι κάτι
Περικοπές στην Βουλή
Από σήμερα οι υπάλληλοι της Βουλής εντάσσονται στο νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο του δημοσίου μετά από σχετική τροποποίηση του κανονισμού του Κοινοβουλίου που έγινε από την Ολομέλεια. Η ψήφιση έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 του Συντάγματος και του άρθρου 108 παρ. 6 του Κ.τ.Β. επί των προτάσεων του Προέδρου της Βουλής αναφορικά με την

Αρνητική η εικόνα της κυβέρνησης Παπαδήμου


Πρωτιά ΝΔ, νέα συρρίκνωση ΠΑΣΟΚ και επτακομματική Βουλή δείχνει μεταξύ άλλων η δημοσκόπηση της MRB
Πρωτιά ΝΔ, νέα συρρίκνωση ΠΑΣΟΚ και επτακομματική Βουλή δείχνει μεταξύ άλλων η δημοσκόπηση της MRB

 Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι πολίτες από την κυβέρνηση Παπαδήμου,αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB το 60,1% απαντά ότι θα αποτύχει, ενώ το 32% πιστεύει ότι θα πετύχει.

Τα μέτρα της Τροχαίας στους δρόμους κατά τις γιορτές

Τα μέτρα της Τροχαίας στους δρόμους κατά τις γιορτέςΣειρά μέτρων σε εθνικές και επαρχικές οδούς έχουν προγραμματιστεί από τις υπηρεσίες της Τροχαίας κατά την διάρκεια των εορτών, για την ασφαλή μετακίνηση των οδηγών.
Τα μέτρα θα αναπτύσσονται σταδιακά από τις 12 Δεκεμβρίου και ισχύουν όλο το διάστημα της εορταστικής περιόδου.
Εδικότερα, θα υπάρξει:

Πορεία συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας

Πορεία συνταξιούχων στο κέντρο της ΑθήναςΟλοκληρώθηκε μετά τις δύο το μεσημέρι η πορεία προς την Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου που πραγματοποίησαν συνταξιούχοι, οι οποίοι νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Προς στιγμήν απειλήθηκε ένταση όταν μονάδες των ΜΑΤ,

Πολιτική συνεργασία Σακοράφα - ΣΥΡΙΖΑ

Picture 0 for Πολιτική συνεργασία Σακοράφα - ΣΥΡΙΖΑΤην αναγκαιότητα συγκρότησης ενός συνασπισμού εξουσίας στη βάση μιας αντιμνημονιακής πολιτικής τόνισε ο κ. Τσίπρας.Την πολιτική της συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε η Σοφία Σακοράφα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι παραμένει ανεξάρτητη βουλευτής. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας τόνισε την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός συνασπισμού εξουσίας στη βάση μιας αντιμνημονιακής πολιτικής.

Ερευνούμε τα πασίγνωστα

ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν θα διαφωνήσω, φυσικά, με την ενέργεια του υπουργού Οικονομικών να ζητήσει να ερευνηθούν δικαστικά τα όσα δήλωσε δημόσια ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλλης για περιπτώσεις διαφθοράς στον χώρο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ωστόσο, δεν μπορώ να καταλάβω τι από όσα είπε εξέπληξε ή έστω ξάφνιασε τον υπουργό. Προσωπικά εκτιμώ ότι ακόμη και τα μικρά παιδιά σ' αυτή τη χώρα έχουν επανειλημμένα ακούσει αυτά που κατάγγειλε ο πρώην δημόσιος λειτουργός.

Ινδία: 126 νεκροί από τοξικό αλκοόλ

Ινδία: 126 νεκροί από τοξικό αλκοόλΤοξικό αλκοόλ σκότωσε 126 ανθρώπους στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης στην Ινδία, ενώ περίπου άλλοι 100 νοσηλεύονται.
Τουλάχιστον 126 άνθρωποι πέθαναν μετά την κατανάλωση τοξικού αλκοόλ σε 12 χωριά του κρατιδίου της Δυτικής Βεγγάλης στην Ινδία.
Πολλά από τα θύματα πέθαναν στο σπίτι τους και δεν πήγαν σε νοσοκομείο, από φόβο ότι θα υποστούν κυρώσεις.

Επειγόντως «Καλλικράτης» στα ΑΕΙ

Του Δονάτου Παπαγιάννη*
Ο νέος νόμος και η εφαρμογή του από την πανεπιστημιακή κοινότητα
Ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια είναι πια πραγματικότητα. Οποιαδήποτε σύγκριση με την προηγούμενη ρύθμιση αποβαίνει καταλυτικά υπέρ του νέου νόμου. Βεβαίως και υπάρχουν αδυναμίες. Η εφαρμογή του στην πράξη θα τις αναδείξει και μπορούν μελλοντικά να διορθωθούν. Η πανεπιστημιακή κοινότητα - αγνοώντας μια

Το «πρώτο βήμα» δεν αρκεί...

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο γερμανικός «δημοσιονομικός κανόνας» που θεσπίστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, είναι «ένα πρώτο βήμα στον μαραθώνιο»... Ελπίζουμε να είναι έτσι. Γιατί εάν δεν επακολουθήσουν κι άλλα βήματα, είναι μια εξαιρετικά ανεδαφική απόφαση, καθώς οι χώρες του Νότου δεν μπορούν με ακριβό ευρώ και ανισότιμες οικονομίες να περιορίσουν τα ελλείμματά τους στο 0,5% του ΑΕΠ όταν δεν ...

Οι κάτοχοι ομολόγων προσλαμβάνουν νομικούς συμβούλους

Σύμφωνα με αδιασταύρωτες πηγές του πρακτορείου Reuters, oι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων περνούν στην αντεπίθεση και προσλαμβάνον νομικούς συμβούλους για την διαπραγμάτευση του λεγούμενου "κουρέματος", δηλαδή της συμμετοχής στο PSI. Να υπενθυμίσουμε ότι οι ιδιώτες επενδυτές εκπροσωπούνται από τον κ. Τσάρλς Νταλάρα, επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF).

Δύο χρόνια στον Σιράκ για διασπάθιση δημοσίου χρήματος

Δύο χρόνια στον Σιράκ για διασπάθιση δημοσίου χρήματοςΈνοχος για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και για κατάχρηση της λαϊκής εμπιστοσύνης, κρίθηκε από γαλλικό δικαστήριο ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή. Λόγω προβλημάτων υγείας, ο 79χρονος Ζακ Σιράκ- που αρνείται τις κατηγορίες- δεν ήταν παρών στο δικαστήριο για να ακούσει την ετυμηγορία.

Προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες Σπινέλλη

Με αφορμή τις προχθεσινές καταγγελίες του πρώην γενικού γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη, παρενέβη σήμερα ο οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, ο οποίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Την έρευνα θα διενεργήσει ο αναπληρωτής Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Σπύρος Μουζακίτης, ξεκινώντας τον κύκλο της εξέτασης των μαρτύρων από τον κ. Σπινέλλη.   
Υπενθυμίζεται ότι ο  κ. Σπινέλλης κατήγγειλε, ότι το Δημόσιο πλήρωσε 15 εκατ. ευρώ για το σύστημα ελέγχου λαθρεμπορίας  καυσίμων «Ηφαιστος», ενώ είχε αρχικώς κοστολογηθεί στο ένα εκατ. ευρώ.

«Εορταστική» διατροφή: Τρώγοντας… έξυπνα

του Νικόλα Γεωργιακώδη
«Συμβουλές διατροφής για τις γιορτές; Τι, πάλι θα πρέπει να βάλω φερμουάρ στο στόμα;» Όχι απαραίτητα. Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι αναμφίβολα από τις πιο «επικίνδυνες» της χρονιάς για όσους προσέχουν την διατροφή τους. Brunch, μπουφέδες, τραπέζια σε συγγενείς, φίλους, φίλους φίλων, γλυκοί πειρασμοί (κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες), αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Όλες οι παραπάνω θερμιδικές «βόμβες» μπορούν να καταστρέψουν ό, τι έχουμε καταφέρει να

Με τον Αντώνη Σαμαρά συναντώνται οι επικεφαλής της τρόικας

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας. Νωρίτερα, οι Ματίας Μορς (Κομισιόν), τον Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και τον Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Έτοιμη να προσφέρει 10 δισ. δολάρια στην Ευρώπη μέσω του ΔΝΤ δηλώνει η Ρωσία

Στηρίζει το ευρώ
Έτοιμη να προσφέρει τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια μέσω τουΔΝΤ, ώστε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους είναι η Ρωσία, σύμφωνα με συνεργάτη της ρωσικής προεδρίας τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Στο 17,7% η ανεργία το τρίτο τρίμηνο του 2011

Στο 17,7% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας το τρίτου τριμήνου του 2011, έναντι 16,3% του προηγούμενου τριμήνου και 12,4% του αντίστοιχου τριμήνου του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 7,4% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2010. Έτσι, ο αριθμός των απασχολούμενων διαμορφώθηκε σε 4.079.286 άτομα.
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 878.266, αυξημένοι κατά 8,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 41,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2010.

Αναδύεται δυσοσμία Μαύρης Αγοράς

Μάλιστα: φτάσαμε λοιπόν ήδη στην κατάσταση που ο κόσμος βγάζει τα χρυσαφικά και τα ασημικά των γιαγιάδων και των μανάδων απ’ τα συρτάρια και τις ντουλάπες και τρέχει να τα πουλήσει σε επιτήδειους για να ζήσει –  όχι τα προσφάτως αποκτηθέντα, εκεί υπάρχει χρήμα και δεν είναι ανάγκη να πουληθούν… Από τη σχετική χθεσινή ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, στην ουσία εκείνο που προκύπτει είναι ότι το φαινόμενο έχει λάβει πλέον μαζικές διαστάσεις. Τι θυμίζει; Ένα και μόνο θυμίζει και εκείνου αναδύει τη φοβερή δυσοσμία και την εφιαλτική μνήμη: τη σηπτική Μαύρη Αγορά.

Μπόλονι: Θέλουμε τη νίκη, αλλά είμαστε ήρεμοι

Τη νίκη επί της Ρουμπίν Καζάν, σήμερα Πέμπτη, (20:00, ΑΝΤ1) και την πρωτιά του πρώτου ομίλου του Γιουρόπα Λιγκ έβαλε ως στόχο ο Λάζλο Μπόλονι, όμως σημείωσε πως είναι ευτυχές για τον ΠΑΟΚ που έχει εξασφαλίσει την πρωτιά και μπορεί να μπει ήρεμος στο γήπεδο. Ο Ρουμάνος κόουτς ήταν και πάλι απολαυστικός στη συνέντευξη Τύπου. Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα μπάτζετ των δύο ομάδων τόνισε: «Δεν θα βάλουμε και τα κλάματα που δεν έχουμε αυτά τα χρήματα».

Οι φωτεινοί γίγαντες των θαλασσών

Οι φωτεινοί γίγαντες των θαλασσώνΟπως και αυτός που υψώνεται επιβλητικά μέσα από τα νερά της Θάλασσας της Μάγχης, οι φάροι δείχνουν εδώ και αιώνες τον δρόμο στους ναυτικούς. Αλλά δεν είναι μόνο ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της ναυσιπλοΐας. Χαρακτηρίζουν τοπία, έχουν αρχιτεκτονική αξία, κουβαλούν στις πλάτες τους ιστορία και στο ενεργητικό τους έχουν πολλές μάχες με τα άγρια κύματα. Μάχη έδωσαν και με την τεχνολογία, όταν

Ιντερμέδια

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΤΟ λέει σαρκαστικά έμπειρος πολιτικός που απέχει: «Την τελευταία διετία θυμόμασταν ότι είχε υπουργούς το ΠΑΣΟΚ κάθε που είχε συνέδριο ο Εκόνομιστ και εμφανίζονταν για να μιλήσουν». Είναι μια πικρόχολη καρικατούρα της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης Παπανδρέου.
ΜΕ την ίδια λογική - και εξίσου πικρόχολα - θα μπορούσε κανείς να πει πως θυμόμαστε ότι υπάρχει Πρωθυπουργός κάθε φορά που ο Λουκάς Παπαδήμος έχει κάποια επίσημη συνάντηση.

Οι Ιρλανδοί αγανακτούν με την ΕΕ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Μπορεί οι Ιρλανδοί να είναι απίστευτα μοιρολάτρες ως λαός, αποτέλεσμα της επί αιώνες υποδούλωσής τους στους Αγγλους, αλλά ακόμη και η δική τους υπομονή αρχίζει να εξαντλείται με τα ατελείωτα κύματα λιτότητας που τους επιβάλλει η ΕΕ από τότε που τους υπήγαγε με το ζόρι σε καθεστώς Μνημονίου. Την περασμένη Κυριακή, τη νύχτα, για πρώτη φορά μετά από 25 ολόκληρα χρόνια Ιρλανδός πρωθυπουργός απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον λαό για να του αναγγείλει το... έβδομο (!) πακέτο μέτρων λιτότητας σε τρία χρόνια: αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, μείωση των κονδυλίων για την παιδεία, μείωση των επιδομάτων στις πολύτεκνες οικογένειες, μείωση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης στους πιο φτωχούς Ιρλανδούς.

Παιγνίδια καταστροφής


Ας πούμε επιτέλους τα πράγματα ως έχουν, χωρίς περιστροφές, χωρίς επιφυλάξεις και στρογγυλέματα. Ανεξαρτήτως πώς, η χώρα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με τα πολλά αδιέξοδά της. Και το δυστύχημα είναι ότι οι περισσότεροι που χειρίζονται τις κοινές μας υποθέσεις κινούνται ακόμη και τώρα από τις φιλοδοξίες, από τα μικροσυμφέροντά τους, από τα ήθη και τις συνήθειες που απέκτησαν κατά τη μακρά συμμετοχή τους στα δημόσια πράγματα.

Χειροπέδες σε 79χρονη για χρέη...

Χειροπέδες σε 79χρονη για χρέη...  Μια 79χρονη γυναίκα συνελήφθη χθες στην Κοζάνη, για χρέη προς το δημόσιο, ύψους 169.012,37 ευρώ.

Η ηλικία της συλληφθείσας, που δεν δικαιολογεί την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, προκάλεσε αίσθηση στη μακεδονική πόλη και ερωτηματικά ως προς την «πηγή» της οφειλής. Αστυνομικές πηγές δήλωναν άγνοια για το θέμα, και περιορίζονταν να δηλώσουν πως προχώρησαν στη σύλληψη της γυναίκας έπειτα από εισαγγελική παραγγελία κι αφού είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα της ΔΟΥ Κοζάνης προς την εισαγγελία.Οπως έγινε γνωστό, ο γιος της 79χρονης είχε στο παρελθόν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ/μπαρ) στην πόλη της Κοζάνης, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν η ίδια φαίνεται ως ιδιοκτήτρια και αν το χρέος προέρχεται από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Κυβέρνηση και τρόικα επέβαλαν χαράτσια, αντί σχεδίου κατά της κρίσης

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ

Η οικονομία, όπως και η ζωή, κύκλους κάνει. Οι κρίσεις έρχονται και παρέρχονται. Το ίδιο και οι περίοδοι ανάπτυξης και ευημερίας. Υπάρχουν κι εκείνοι που πιστεύουν ότι η πρόοδος συντελείται μέσω των κρίσεων. Τότε διαπιστώνεται ότι ένα μοντέλο λειτουργίας της οικονομίας έχει εξαντλήσει την προωθητική του δύναμη και με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για νέο ανοδικό κύκλο.

Επικουρικές: αναδρομικό τσεκούρι συμφώνησαν υπουργείο και τρόικα

Θέμα των κοινωνικών συνομιλητών το μισθολογικό κόστος, λέει ο Γ. Κουτρουμάνης
Το Ασφαλιστικό και το ύψος των συντάξεων βρίσκονται στο επίκεντρο των παρατηρήσεων της τρόικας, αν και οι εργοδότες δεν χάνουν την ευκαιρία να θέτουν, εμμέσως και αμέσως, το ύψος των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα.
Θέμα των κοινωνικών συνομιλητών το μισθολογικό κόστος, λέει ο Γ. Κουτρουμάνης Και καθώς στην Αθήνα η πολιτική σκηνή κινείται ανεξέλεγκτα εδώ και 20 μήνες, όποιος προλάβει (από τον κάθε υπουργό μέχρι τον εργοδότη που έχει πρόσβαση στο «Χίλτον», έδρα της τρόικας) θέτει στους δανειστές το δικό του ιδιαίτερο πρόβλημα. Και αυτό προβάλλεται σαν συνολική και αναγκαία πολιτική.

Ανύπαρκτος θρίαμβος

Ανύπαρκτος αποδεικνύεται ο διπλωματικός θρίαμβος της κ. Μέρκελ και του βοηθού της κ. Σαρκοζί στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Τα μηνύματα που έρχονται σε καθημερινή βάση μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κρίση στην Ευρωζώνη και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Στο εσωτερικό της Γερμανίας η καγκελάριος κ. Μέρκελ κινδυνεύει να μείνει από πολιτικές δυνάμεις.