Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

Τα Χριστούγεννα στον ελληνικό παραδοσιακό πολιτισμό

Τα Χριστούγεννα στον ελληνικό παραδοσιακό πολιτισμό
Το 378 για πρώτη φορά γιορτάστηκαν στην Κωνσταντινούπολη ως αυτοτελής γιορτή
Παραμονές Χριστουνέννων τα παιδιά γύριζαν στα σπίτια και έψελναν τα κάλαντα. Στην εικόνα «Ο μικρός σαλπιγκτής» του Γεωργίου Ιακωβίδη.
Το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων αντικατέστησε πιθανότατα αρχαιοελληνικές ή ρωμαϊκές γιορτές, όπως τα Σατουρνάλια, τα Κρόνια κ.ά., συνδεδεμένες με τις χειμερινές τροπές του ήλιου (το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 22 Δεκεμβρίου).

Επανεκκίνηση

Του Παύλου Τσίμα
Τέλος του χρόνου, καιρός για απολογισμούς και ανασκοπήσεις. Τι τίτλο να βάλει κανείς, λοιπόν, σε αυτή τη χρονιά που φεύγει; Αν κάποιος πέρυσι τέτοιο καιρό πίστευε ακόμη πως η κρίση θα μπορούσε να γίνει ευκαιρία, μια ευκαιρία αλλαγής, τότε στο 2011 θα ταίριαζε ο τίτλος: η χρονιά της χαμένης ευκαιρίας.
Δεν είναι μόνο η - ομολογημένη - αποτυχία του βασικού στόχου: της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της μείωσης του ελλείμματος.

Το πρόσωπο της άλλης Ευρώπης

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Δεν ξέρω αν ο Βάκλαβ Χάβελ θα καταγραφεί στον λογοτεχνικό κανόνα της Ευρώπης. Το βέβαιο είναι πως το έργο του, αλλά και η πολιτική του παρουσία, σηματοδοτούν μια ολόκληρη εποχή της ευρωπαϊκής Ιστορίας. Από τη Χάρτα 77 ώς την ημέρα που ανέλαβε Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας, κι από τους κοινούς αγώνες με τους Πολωνούς της Αλληλεγγύης ώς την είσοδο της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Χάβελ υπήρξε η εμβληματική φυσιογνωμία του αγώνα κατά του ολοκληρωτισμού. Ενας αγώνας που ήταν συνδεδεμένος με την πολιτική ενοποίηση των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου.

Εορτασμός της 190ης επετείου της Εθνικής Συνέλευσης

-Λαμόγια μεγαλοδιαφημιστές, τραπεζίτες και ξιπασμένοι μηντιάρχες, τα καλύτερα έρχονται...

kourdistoportocali.
Από τον Μαύρο Γενάρη
Ένα σεσημασμένο lifestyle κύκλωμα που αποτελούσαν τυχοδιώκτες των ΜΜΕ, ξιπασμένοι διαφημιστές και τραπεζίτες μοίραζαν την σημαδεμένη τράπουλα της ενημέρωσης στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.
Εκβιαζόμενοι τραπεζίτες –κάποιοι από αυτούς ακόμη και για προσωπικούς, οικογενειακούς λόγους - κλεφτρόνια μεγαλοδιαφημιστές, οι οποίοι βγαίνουν από τις βίλες τους κάτω από μια ανθρώπινη ομπρέλα με γορίλες, και ξιπασμένοι μηντιάρχες οδήγησαν τα ΜΜΕ στη σημερινή κατάσταση.

«Κρυφτούλι» με την... αλήθεια

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Είχαμε επισημάνει από την αρχή ότι τα πλεονεκτήματα της νέας κυβέρνησης ήταν ο Παπαδήμος και η στήριξή της από τα τρία κόμματα και τα μειονεκτήματά της η σύνθεσή της και η έλλειψη συγκεκριμενοποίησης του «περιεχομένου» της, έτσι ώστε ο κάθε κομματικός εταίρος να το ερμηνεύει κατά το δοκούν... Τα προβλήματα εμφανίστηκαν γρήγορα.

Το εξουθενωμένο ΠΑΣΟΚ

Του Στέφανου Τζανάκη
Βιάστηκαν κάποιοι - κυρίως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ - να λοιδορήσουν τον Βαγγέλη Βενιζέλο όταν δήλωσε «εξουθενωμένος». Βέβαια, ήταν μάλλον φυσική η σπουδή τους, σε ένα κόμμα που ψάχνεται ανάμεσα στα θλιβερά δημοσκοπικά ποσοστά και τις φιλοδοξίες του καθενός.
Στην πραγματικότητα, εξουθενωμένο είναι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Γι' αλλού ξεκίνησε το 2009 κι αλλού η ζωή το πήγε. Οι υπουργοί του έχουν κάνει τέτοιες περικοπές - μισθών, συντάξεων και ανθρώπων - οι οποίες δύσκολα θα ξεχαστούν από τους ψηφοφόρους για πολύ, πολύ καιρό.

Παπαδήμος: «Ο νόμος για τα ΑΕΙ δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά»

«Ο νόμος για τα ΑΕΙ είναι νόμος της πολιτείας και δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά», υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε επιστολή του προς τους πρυτάνεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σίμο Σιμόπουλο και του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεο­δόσιο Πελεγρίνη, οι οποίοι είχαν ζητήσει την παρέμβασή του «για την εκτόνωση της αναταραχής» στα πανεπιστήμια.

ΟΟΣΑ: Μεγαλύτερο το κόστος διάσπασης της Ευρωζώνης από το όφελος

Θα ήταν πολύ δύσκολο να επιβιώσει το ευρώ, αν σε αυτό συμμετείχε ένας μικρότερος αριθμός χωρών, τονίζει ο ΟΟΣΑ
Θα ήταν πολύ δύσκολο να επιβιώσει το ευρώ, αν σε αυτό συμμετείχε ένας μικρότερος αριθμός χωρών, τονίζει ο ΟΟΣΑ
Ενδεχόμενη διάσπαση της Ευρωζώνης θα αποτελούσε εξαιρετικά αρνητικό γεγονός και το κόστος της αποχώρησης μίας χώρας από το ευρώ θα ήταν μακράν μεγαλύτερο από το όφελος, ακόμη και για την Ελλάδα, δήλωσε ο

H Moody's "χτυπά" και τη Σλοβενία

Σε υποβάθμιση τεσσάρων σλοβενικών τραπεζών προχώρησε, σήμερα, ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας Moody's, μια ημέρα μετά την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της ίδιας της Σλοβενίας. Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση τεσσάρων εκ των μεγαλύτερων τραπεζών της Σλοβενίας και συγκεκριμένα των NLB, NKBM, Abanska και SID Development Bank.

«Εξωγήινα» σύννεφα στον ουρανό της Αγγλίας

«Εξωγήινα» σύννεφα στον ουρανό της ΑγγλίαςΤΡΟΜΑΞΑΝ ΣΤΟ YORKSHIRE
Υπέροχους σχηματισμούς νεφών -που σύμφωνα με το BBC από όπου και οι φωτογραφίες- τρόμαξαν ορισμένους κατοίκους, έκαναν την εμφάνισή τους στον ουρανό της βόρειας Αγγλίας.Το φαινόμενο των φακοειδών νεφών -Altocumulus Lenticularis η επιστημονική του ονομασία- ήταν ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή του Γιόρκσιρ.
Σύμφωνα με του επιστήμονες οι σχηματισμοί οφείλονται σε πολύ πυκνές, «συμπαγείς» πλην υγρές αέριες μάζες που κινούνται «συντεταγμένα» στον ουρανό.
ΕΘΝΟΣ

Σόι πάει ο κομμουνισμός

Tου Πασχου Μανδραβελη
Με πόσα εκατομμύρια δολοφονίες γίνεται κάποιος καλός κομμουνιστής; Ξέρουμε ότι για να γίνει κανείς «πατερούλης» του νέου οράματος της ανθρωπότητας, απαιτούνται περί τα 20 εκατομμύρια χαμένες ψυχές. Τόσες χρειάστηκε ο Ιωσήφ Στάλιν για να εγκαθιδρύσει τη σοβιετική δικτατορία, αλλά και για να αποκατασταθεί από το ΚΚΕ. «Εγιναν ακρότητες; Εγώ σου λέω ότι μπορεί και να έγιναν. Αυτό θα μας μείνει από εκείνη την περίοδο;», αναρωτήθηκε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όταν το 2008 δέχθηκε κριτική για την αποκατάσταση του αιμοσταγούς δικτάτορα.

Κλειστό παραμένει ακόμη το τμήμα της Εγνατίας οδού προς τα Γιάννενα


Κλειστό, από χθες το απόγευμα, παραμένει το τμήμα της Εγνατίας οδού, μήκους δώδεκα χιλιομέτρων, με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη - Γιάννενα, όπου έχουν εγκλωβιστεί από τη χιονόπτωση και τον παγετό δεκάδες οχήματα, ενώ σταδιακά αποκαθίσταται η κυκλοφορία σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

Περαστικός κομήτης εντυπωσιάζει το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Σαν άστρο των Χριστουγέννων
«Ήταν ό,τι πιο εντυπωσιακό έχω δει στη ζωή μου» σχολιάζει ο κυβερνήτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) που είχε τη σπάνια ευκαιρία να φωτογραφίσει τον κομήτη Lovejoy να κρέμεται πάνω από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Την Πέμπτη η οριστική λύση για το Μακεδονία Παλάς

Picture 0 for Την Πέμπτη η οριστική λύση για το Μακεδονία Παλάς Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κριθεί η συμφωνία ανάμεσα σε ΙΚΑ και Ελληνική Τουριστική ΑΞΤΕ, για το μέλλον της ξενοδοχειακής μονάδας
  Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011, αναμένεται να κριθεί το μέλλον του Μακεδονία Παλάς. 

Σταδιακή αποκατάσταση βλαβών απο την ΔΕΗ στα χωριά του Νομού Ιωαννίνων

Εντατικές προσπάθειες για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στους οικισμούς όπου έχει διακοπεί λόγω της κακοκαιρίας καταβάλουν τα συνεργεια της ΔΕΗ.Όπως ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ κ. Κ. Στεριώτης, μέχρι τις βραδινές ώρες

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Παπαδήμου-Σαμαρά


Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Παπαδήμου-ΣαμαράΔιήρκησε περίπου 80 λεπτά - Ακολουθεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Καρατζαφέρη
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η κρίσιμη για την πορεία της κυβέρνησης, συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου και του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά. Η συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου διήρκεσε περίπου μία ώρα και είκοσι λεπτά και ετέθησαν όλα τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα.

«Χιονοστιβάδα» προβλημάτων προκάλεσε η κακοκαιρία

Μπαράζ προβλημάτων και ταλαιπωρίας έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει όλη τη χώρα. Πάνω από 1000 οδηγοί και επιβάτες αυτοκινήτων και λεωφορείων εγκλωβίστηκαν για πολλές ώρες στο οδικό δίκτυο από τα χιόνια ενώ χωρίς ρεύμα έμειναν 29 χωριά στο νομό Τρικάλων.

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια σε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στο Σύνταγμα

Ένταση προκλήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην πλατεία Συντάγματος μέλη της Χρυσής Αυγής, διαμαρτυρόμενα για το Μνημόνιο. Αστυνομικές δυνάμεις προέβησαν σε χρήση χημικών.
Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν από το Σύνταγμα λίγο μετά τις 19:00, κατευθυνόμενοι στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Σταθμό Λαρίσης. 
TA NEA

Ξανά στην παραλία της Θεσσαλονίκης το πλωτό χριστουγεννιάτικο δέντρο

Έτοιμο για περισσότερα μποφόρ 
Τοποθετήθηκε και πάλι στην παραλία το πλωτό χριστουγεννιάτικο δέντρο το οποίο πριν από μια εβδομάδα είχε παρασυρθεί από τους ισχυρούς ανέμους και τα κύματα, που προκάλεσαν τα ισχυρά μποφόρ στον Θερμαϊκό Κόλπο.
Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το πλωτό δέντρο δεν βυθίστηκε, όπως ανέφεραν σχετικά δημοσιεύματα, αλλά παρασύρθηκε η όλη κατασκευή λόγω των ισχυρών ανέμων.

Διάπλους του δύσκολου καιρού

Τoυ Νικου Γ. Ξυδακη
Αξέχαστα θα μείνουν τα φετινά Χριστούγεννα. Σκληρά και κρύα, για πολλούς συνανθρώπους μας, συναδέλφους, γείτονες, συγγενείς, φίλους. Εχασαν τη δουλειά τους, η επιχείρησή τους μαράζωσε, η φτώχεια τούς κύκλωσε. Αλλοι έχασαν το πολυτιμότερο: έναν άνθρωπο. Ολοι χάσαμε το κέφι και το χαμόγελό μας, την αισιοδοξία μας.

Βίαια διαλύθηκε η διαμαρτυρία των βουλευτών στη Βουδαπέστη

Βίαια διαλύθηκε η διαμαρτυρία  των βουλευτών στη Βουδαπέστη
Κρατήθηκαν ηγέτες της αντιπολίτευσης και ο πρώην πρωθυπουργός Βίκτορ Γκιουρτσάνι
Η ουγγρική αστυνομία διέλυσε βίαια διαδήλωση βουλευτών της αντιπολίτευσης που είχαν αλυσοδεθεί στις πύλες του Κοινοβουλίου στη Βουδαπέστη καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν ότι τορπιλίζει τους θεσμούς της Δημοκρατίας με τους νόμους που προωθεί για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και τη μεταρρύθμιση της Κεντρικής Τράπεζας -στην οποία αντιτίθεται εξίσου έντονα η ΕΕ. Η αστυνομία προσήγαγε πολλούς βουλευτές και ηγέτες αντιπολιτευόμενων κομμάτων, ανάμεσά τους τον σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό Βίκτορ Γκιουρτσάνι.

Τα πιο μαύρα Χριστούγεννα

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Εξήντα και πλέον χρόνια τώρα, από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου και του Εμφύλιου Πολέμου, η Ελλάδα και ο λαός μας δεν έχουν ξαναζήσει τόσο θλιβερά Χριστούγεννα. Οχι, η χώρα δεν έχει ακόμη καταβαραθρωθεί τόσο ώστε να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι φτωχότερη από όσο πριν από δεκαπέντε, είκοσι, πόσω μάλλον τριάντα ή σαράντα χρόνια. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανοησία. Οι Ελληνες όμως έχουν βυθιστεί σε πρωτοφανή απόγνωση σήμερα τόσο εξαιτίας της δραματικής

Κάλαντα

Η λέξη κάλαντα, σύμφωνα με τους λαογράφους, προέρχεται από τη λατινική "calenda", που σημαίνει αρχή του μήνα, νουμηνία και τραγουδιόταν στην αρχή του μήνα, ενώ διαμορφώθηκε από το ελληνικό ρήμα καλώ.
Το έθιμο αυτό προϋπήρχε στη Ελλάδα, πριν
από τη Ρώμη.
Τα παιδιά κρατούσαν ένα κλαδί ελιάς ή δάφνης, στολισμένο με καρπούς και άσπρο μαλλί, γύριζαν και τραγουδούσαν και τους έδιναν δώρα.

Το κράτος καταστρέφει τη χώρα και τους πολίτες

 ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ας κάνουμε μία απλή άσκηση ανάκτησης της ψυχραιμίας. Ας ξεχάσουμε για λίγο το μπαράζ των επιθέσεων αγορών, ΜΜΕ, τραπεζιτών, αναλυτών, πολιτικών και γραφειοκρατών των Βρυξελλών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όλων όσοι ξοδεύουν δυσανάλογα πολύ μελάνι και φαιά ουσία για να επιτεθούν στην Ελλάδα. Ας κάνουμε μία στάση εμείς -όχι η κυβέρνηση γιατί δεν έχει αυτή την πολυτέλεια- για να αναλογιστούμε τα μεγάλα προβλήματα και κυρίως τις ρίζες τους και τις γενεσιουργές αιτίες.

15χρονη βρέθηκε ζωντανή 7 χρόνια μετά το τσουνάμι

Η 15χρονη Γουάτι φωτογραφήθηκε με τους γονείς και τον μικρό αδελφό της, Αρις, στο σπίτι τους στο Μεουλαμπόχ του Ατσεχ στην Ινδονησία. Το κορίτσι βρέθηκε ζωντανό επτά χρόνια μετά το φονικό τσουνάμι στοΖωντανό βρέθηκε επτά χρόνια μετά ένα νεαρό κορίτσι που είχε χαθεί στο τσουνάμι που χτύπησε την Ινδονησία, στις 26 Δεκεμβρίου 2004.
Η 15χρονη Γουάτι φωτογραφήθηκε με τους γονείς και τον μικρό αδελφό της, Αρις, στο σπίτι τους στο Μεουλαμπόχ του Ατσεχ στην Ινδονησία. Το κορίτσι βρέθηκε ζωντανό επτά χρόνια μετά το φονικό τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανο.

Η Εξάπλωση της Ελληνικής ΦυλήςΧάρη στο μεγαλόπνοο Πρόγραμμα του National Geographic και της IBM, όλοι μας θα μπορούμε στο μέλλον να βρούμε τη γενετική μας καταγωγή, δήλωσε ο κορυφαίος γενετιστής Σπένσερ Γουέλς,....
επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας. H Ελλάδα είναι ένα από τα μέρη της Γης που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον Σπένσερ Γουέλς και τους συνεργάτες του. H έρευνα στο DNA των εδώ πληθυσμών έχει ξεκινήσει από το 2006, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματά…

Κρίσιμα ραντεβού για «καθαρές απαντήσεις»

Κρίσιμα ραντεβού για «καθαρές απαντήσεις»Κύκλο κρίσιμων συνομιλιών με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη θητεία αλλά και τα φαινόμενα δυσλειτουργίας της κυβέρνησης ξεκινά σήμερα ο Λουκάς Παπαδήμος συναντώμενος διαδοχικά με τους κυρίους Αντώνη Σαμαρά (6.30 μμ) και Γιώργο Καρατζαφέρη (7.30 μμ) στο

Ελληνες: οι «Εβραίοι» του νέου Μεσοπολέμου


 Φτάνει πια! «Οι Έλληνες πολίτες επιβαρύνονται -και δικαίως- με σκληρά μέτρα λιτότητας. Οι μισθοί στο δημόσιο περικόπτονται και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους. Η εξυγίανση της χώρας συνιστά ένα ζήτημα που μπορεί να διευθετηθεί μόνο εάν συμπράξουν όλοι, όμως οι πολιτικοί κάθονται πάνω σε περιουσίες αξίας εκατομμυρίων». Αυτά έγραφε χθες η γερμανική εφημερίδα Bild, αναφερόμενη στους έλληνες πολιτικούς και τα πόθεν έσχες. Και για κάποιους έχει δίκιο. Όμως, δεν είναι εκεί το ζήτημα. Το ζήτημα είναι η γενίκευση. Μα κυρίως είναι σε αυτό το «δικαίως» για την πολιτική που οδηγεί μια χώρα σε διάλυση και μια κοινωνία σε μαρασμό. Κρίμα λοιπόν που δεν ίσχυσε το «δικαίως» ούτε το 1918, ούτε το 1945...

Ντέρμπι «δικεφάλων» στους «16»!


Το ντέρμπι ΠΑΟΚ - ΑΕΚ δεσπόζει στους «16»του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο Ολυμπιακόςέχει εύκολο έργο με τον Θρασύβουλο, ενώ στη Νέα Σμύρνη δοκιμάζεται ο Παναθηναϊκός!

Η κληρωτίδα έφερε αντιμέτωπο τον ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ στην Τούμπα. Μπορεί να εκκρεμεί η δικαστική απόφαση για την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Εθνικό Αστέρα, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως ο «δικέφαλος» θα πάρει την πρόκριση, μια και ο αγώνας διακόπηκε με υπαιτιότητα των γηπεδούχων.

Στη φυλακή ο Εφραίμ...


Στη φυλακή θα οδηγηθεί ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Οι δικαστές έλυσαν τη διαφωνία που είχε προκύψει μετά την ... απολογία του κατηγορουμένου υπέρ της ανακρίτριας Ειρήνης Καλού, η οποία είχε από την αρχή διατυπώσει την άποψη ότι ο κ. Εφραίμ πρέπει να κριθεί προφυλακιστέος.

«El Clasico» στο Κύπελλο Ισπανίας

Για το Κύπελλο Ισπανίας η Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στους «8» της διοργάνωσης, αρκεί να περάσουν στους «16» τα εμπόδια των Μάλαγα και Οσασούνα, που θα βρουν αντίστοιχα στο δρόμο τους.
Αν δεν γίνει καμιά έκπληξη, τα δυο «clasico» θα διεξαχθούν στις 18 και 25 Φεβρουαρίου. Τα παιχνίδια των «16» θα γίνουν στις 4 και 11 Ιανουαρίου.

Ντόρα: Καταλογίζει παλαιοκομματικά παιχνίδια σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ

Ντόρα: Καταλογίζει παλαιοκομματικά παιχνίδια σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣΠαλαιοκομματικά παιχνίδια και προεκλογικούς σχεδιασμούς καταλογίζει στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία άκουσε σήμερα τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στα γραφεία του κόμματος από τον ποντιακό σύλλογο "Αξέχαστες Πατρίδες", που εκπροσώπησε και την Πανποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, τον Σύλλογο Καστελλοριζιών και τα παιδιά της Κιβωτού.

Η Ελλάδα ως ευρωπαϊκή δημοκρατία

Του Π.Κ. Ιωακειμίδη
Η αποτυχία του εξευρωπαϊσμού και η λογική του πολιτικού μας συστήματος
Με το τέλος το 2011 το γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά. Η διαδικασία του εξευρωπαϊσμού της χώρας απέτυχε και μαζί διαψευστήκαμε όλοι, πανεπιστημιακοί και αναλυτές, που είχαμε επιχειρηματολογήσει και πιστέψει στην προοπτική του εξευρωπαϊσμού (Europeanization) ιδιαίτερα μετά την προσχώρηση της χώρας στην οικονομική και νομισματική ένωση (ΟΝΕ) το 2000.

Νεοδημοκρατικές ανοησίες

 ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το περιεχόμενο της σύμβασης, που θα κληθούμε να υπογράψουμε για να μας δώσουν το δάνειο των 130 δισ., δεν θα είναι ευχάριστο. Αλλά μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει προτείνει μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση που να συνοδεύεται από ηπιότερες προϋποθέσεις. Και τουλάχιστον τα τρία κόμματα, τα οποία έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου, έχουν συνομολογήσει, με τη συγκεκριμένη πράξη τους, ότι έτσι είναι.

Πολύχρωμος καμβάς

φωτορεπορτάζ:Πολύχρωμος καμβάς
Αν οι έλληνες νησιώτες προτιμούν το λευκό και το μπλε του Αιγαίου, οι ίβηρες κάτοικοι των Κανάριων Νησιών φαίνεται να εμπιστεύονται σχεδόν ολόκληρη τη χρωματική παλέτα. Μπλε σε διάφορες αποχρώσεις, τα ζεστά χρώματα της γης, το ψυχρό μοβ και το κόκκινο της φωτιάς, αν και θεωρητικά αταίριαστα, συνθέτουν μια οπτική πανδαισία που ευφραίνει το μάτι με τη ζωντάνιά της.

Παρθενιές

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΣΤΟΝ γαλάζιο οίκο της Συγγρού το είχαν καθαρό. Το συνοικέσιο της διακυβέρνησης Παπαδήμου δεν θα μπορούσε παρά να οδηγήσει σε λευκό γάμο. Πόσο λευκό; Οσο λευκό είναι το μούσι του Γιώργου Κουτρουμάνη.

ΠΑΡ' ΟΛΑ αυτά, στη χιονισμένη φυσιογνωμία του υπουργού Εργασίας καθρεφτίζονται τα διλήμματα της ΝΔ. Βλέπετε, όποιος πέσει στο κρεβάτι δεν κρατά εύκολα την αγνότητά του. Με απλά λόγια, η ανάγκη περικοπών των επικουρικών συντάξεων θέτει εν αμφιβόλω τα προγαμιαία συμβόλαια ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.

Κλειστά τα μουσεία 24 και 25 Δεκεμβρίου

Το Μουσείο της Ακρόπολης
 Κλειστά θα μείνουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, καθώς τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιολογικών Χώρων πραγματοποιούν απεργία.

Αντέχουν οι ώμοι μας;

Του Τηλέμαχου Χυτήρη
«Πρώτα η Ελλάδα», «Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», «Βρισκόμαστε σε πόλεμο, προέχει η επιβίωση της χώρας». Αν όλες αυτές οι φράσεις και άλλες παρόμοιες, που τις έχουν πει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και όλοι οι σχολιαστές, ενέχουν τον πυρήνα της αλήθειας, τότε όλοι πρέπει να σκεφτόμαστε και να πράττουμε αναλόγως. Η κρίση - κατά Μέρκελ - θα κρατήσει δέκα χρόνια στην Ευρώπη. Αν είναι έτσι, πόσο θα κρατήσει στην Ελλάδα;

∆ραχµικές συντάξεις

 Γιώργος Κύρτσος
Το ΠΑΣΟΚ, η Ν∆ και άλλες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάµεις έχουν προετοιµάσει την επιστροφή στις... δραχµικές συντάξεις. ∆ιαχειρίστηκαν το ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό σύστηµα µε κοµµατική, συντεχνιακή και κυρίως πελατειακή λογική, µε αποτέλεσµα να έχει δηµιουργηθεί ένα πρωτοφανές δηµοσιονοµικό αδιέξοδο.

ΚΕΠΕ: Πρόβλεψη για ύφεση 3,6% το 2012

 Θα ξεπεράσει το 2011 το 6% η ύφεση που μαστίζει την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ενώ σε ανησυχητικά αρνητικούς ρυθμούς θα κινηθεί το ΑΕΠ και το 2012, με το ΚΕΠΕ να εκτιμά ότι το ύψος της ύφεσης το 2012 θα διαμορφωθεί στο 3,6%.

"Ο Παπανδρέου έκανε τους υπηρέτες του υπουργούς"...

Σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ άσκησε ο Γιώργος Φλωρίδης, από τη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσίασε τους στόχους της πολιτικής πρωτοβουλίας του. Ο Φλωρίδης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει «βαθύ πρόβλημα δημοκρατίας», ενώ για τον Γ. Παπανδρέου είπε ότι...

Ερωτας

Χρονιάρες μέρες που είναι να μη ξεχάσω να αγοράσω μερικά δώρα. Μα δεν έχω μία. Κι όμως. Τα σπάνια, τα πιο ακριβά, πολύτιμα και αναντικατάστα δώρα δεν κοστίζουν τίποτα. Σκέψου το καλά. Παράδειγμα; Να πολεμήσω και να σκοτώσω τον φόβο που τρώει τα σωθικά μου. Και για να εκτονωθώ γίνομαι επιθετικός. Ετσι ξεσπάω στο κορίτσι μου. Στην γυναίκα μου. Στα παιδιά μου. Ετσι καταστρέφω τον εαυτό μου. Τον φορτώνω με άγχος, μίσος και αντιπαλότητα.

Γυροβολιές στην πίστα του ‘αντιμνημονίου’

Ο πρώην βουλευτής Γ. Μανώλης χορεύει. Σε αντιμνημονιακό βήμα μετέτρεψαν την πίστα νυχτερινού κέντρου διασκέδασης συνεργάτες του Α. Σαμαρά και στελέχη της λαϊκής Δεξιάς. Οι «γυροβολιές» τους κινούνταν σε ρυθμούς ακραίους, με σκληρά μηνύματα εναντίον της τρόικας και της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου

PSI: Αναζητούνται λύσεις σε δυο εκκρεμή θέματα


PSI: Αναζητούνται λύσεις σε δυο εκκρεμή θέματα

Το επιτόκιο των ομολόγων και η ανακεφαλαιοποίηση εξακολουθούν να προβληματίζουν
O υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Μουρμούρας εξέφρασε με δηλώσεις του την ελπίδα ότι θα βρεθεί σύντομα μια συμβιβαστική λύση για το PSI.
Σε εκκρεμότητα παραμένει η διαπραγμάτευση Δημοσίου – πιστωτών για το επιτόκιο που θα έχουν τα νέα χρεόγραφα που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της εθελοντικής ανταλλαγής ομόλογων (PSI), αλλά και ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

«Κάλαντα» από Σαμαρά, Καρατζαφέρη στον Πρωθυπουργό

Τα «κάλαντα»...θα ψάλλουν σήμερα το απόγευμα οι δύο από τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στον Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.  Οι διαδοχικές συναντήσεις δρομολογήθηκαν μετά τις διαφωνίες που παρουσιάστηκαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και συγκεκριμένα την αντίθεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στις προωθούμενες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.

Η ζώνη του ευρώ έχει πάρει στραβό δρόμο, δηλώνει ο Γιούργκεν Στάρκ

Την άποψη ότι η Ευρωζώνη έχει πάρει «στραβό δρόμο» εκφράζει  ο Γιούργκεν Στάρκ σε σημερινή του συνέντευξη στην Welt Online.
Ο Γερμανός επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ που αποχωρεί την επόμενη εβδομάδα από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , δικαιολογώντας στην Welt τη παραίτηση του είπε ότι αποχωρεί διότι θέλει να διατηρήσει την προσωπική του αξιοπιστία.

Λήστεψαν χρηματαποστολή με την απειλή βαριοπούλας

Λήστεψαν χρηματαποστολή με την απειλή βαριοπούλαςΛηστεία σε χρηματαποστολή τράπεζας σημειώθηκε στις 8.55 το πρωί της Παρασκευής, στην οδό Λαγουμιτζή 24 στην Αθήνα.
Δύο άγνωστοι με την απειλή όπλου και βαριοπούλας ακινητοποίησαν τον υπάλληλο της χρηματαποστολής, πήραν άγνωστο χρηματικό ποσό και διέφυγαν.