Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Ο διαχειριστής 
και οι συνεργάτες του ιστολογίου
εύχονται στο αναγνωστικό κοινό 
και τους φίλους τους
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

FROHE WEIHNACHTEN 
wünscht Ihnen Ihr Kapistri


Μεσαίοι Ελληνες της Μέσα Ελλάδας

Tου Nικου Γ. Ξυδακη
Μια ώρα δρόμος. Σε μια ώρα έχεις εγκαταλείψει τη θηριώδη μητρόπολη κι έχεις προσγειωθεί σε άλλο κόσμο, ελληνικό, οικείο, παρόμοιο, αλλά και διαφορετικό. Η θάλασσα, η ευρύχωρη πλατεία, οι ήρεμοι πεζόδρομοι, τα χαλαρά καφενεία, οι άνθρωποι που περπατούν χωρίς νεύρα, όλα όσα αντικρίσαμε Κυριακή πρωί στην Κόρινθο μετέδιδαν μιαν ηρεμία που μας λείπει στην Αθήνα. Και όλα οικεία: τα μαγαζιά με κόσμο λιγοστό, σχεδόν μελαγχολικά λιγοστό για τελευταία εμπορική Κυριακή του έτους, μαγαζιά εγκαταλελειμμένα, ένα σούπερ μάρκετ μεγάλης αλυσίδας ερημωμένο.

Τουλίπες, παράγωγα και άλλες ιστορίες ανορθολογισμού

Του Πασχου Μανδραβελη
Από την εποχή της «τουλιπομανίας», τον 17ο αιώνα, στην Ολλανδία υπάρχει ένα ερώτημα. Πώς έγινε και οι άνθρωποι έφτασαν να δίνουν 5.200 φιορίνια για έναν βολβό λουλουδιού, ποσό που αντιστοιχούσε στο διπλάσιο από τα ετήσια κέρδη ενός μικρομεσαίου εμπόρου ή είκοσι φορές την τιμή οχτώ καλοθρεμμένων γουρουνιών;

Οι άσπονδοι... φίλοι της κυβέρνησης

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΨΙΑΣ

Ο φόβος και η αγωνία μήπως και πετύχει η κυβέρ­νηση του κ. Λουκά Παπαδήμου ενυπάρχει με τη συγκρότησή της. Το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του είδε τη λύση αυτή ως απειλή για τα κεκτημένα του και ναι μεν την αποδέ­χθηκε ως αναγκαίο «κακό», όταν τα πράγματα έλαβαν επικίνδυνη τροχιά, αλλά δεν παραδίδεται και τόσο εύκολα. Ηθελαν τον Παπαδήμο για να κάνει τη... δουλειά αλλά όχι να καταγραφεί και ως επιτυχημένο το εν λόγω εγχείρημα και να ανατρέψει τα ειωθότα!

Xρεοκοπία ή το α-νόητο της Γιορτής

Tου Xρήστου Γιανναρά
Aλλο η θρησκεία και άλλο (στους αντίποδες) το εκκλησιαστικό γεγονός. H θρησκεία δεν μεταγγίζει «νόημα» της ύπαρξης και της συνύπαρξης. Yπηρετεί την ατομική ψυχολογία, το ένστικτο αυτοπροστασίας. Aν είναι οργανωμένη, συλλογική η θρησκευτικότητα, ενδέχεται και να παράγει αρρώστια, απανθρωπία – εφιάλτες όπως οι σέκτες πουριτανών, πιετιστών, «γνησίων ορθοδόξων»: πολυώνυμες εξαμβλωματικές μονοτροπίες στο κοινωνικό περιθώριο.

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα απ' όλη την Ελλάδα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Πλούσια είναι η παράδοση των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών σε όλη τη χώρα. Η κάθε περιοχή έχει και τα δικά της κάλαντα, που ακούγονται σήμερα στα σπίτια και τους δρόμους.
Δείτε βίντεο με κάλαντα από την Ελλάδα

Λάθος το... «κουτσούρεμα»

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η κυβέρνηση Παπαδήμου, παρά τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ), δεν είναι όντως κυβέρνηση προγραμματικής συνεργασίας. Είχε εξαρχής μεταβατικό χαρακτήρα και βασική δέσμευση να ψηφίσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, οι οποίες περιλαμβάνουν τη νέα δανειακή συμφωνία με τις σχετικές δεσμεύσεις και το PSI, δηλαδή την ανταλλαγή ομολόγων. Χρόνο δε διάρκειας, προφανώς όσον απαιτείται για να γίνουν αυτά.

Με βελτιωμένο καιρό η έξοδος των εκδρομέων

Βελτιωμένες καιρικές συνθήκες επικρατούν σήμερα, διευκολύνοντας την έξοδο των εκδρομέων για τις γιορτές. Κανονικά διεξάγονται και τα δρομολόγια των πλοίων. Για σήμερα, Σάββατο, κύριο χαρακτηριστικό του καιρού είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ οι άνεμοι έχουν εξασθενήσει. Αύριο, ανήμερα των Χριστουγέννων αναμένονται βροχοπτώσεις στα δυτικά της χώρας και κυρίως στα νησιά του Ιονίου.

Λογικές προβλέψεις

 ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Θα ανέμενε κανείς ότι η σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα θα είχε υποχρεώσει την πολιτική ηγεσία του τόπου να σταθεί με μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης απέναντι στο πρόβλημα. Αλλά δυστυχώς το αντίθετο συμβαίνει. Εκείνο που καθημερινά αποδεικνύεται είναι ότι ακόμη κι αυτοί που μόλις πριν από έναν μήνα συμφώνησαν στη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου αποδεικνύονται ανίκανοι να της προσφέρουν στοιχειώδη στήριξη και βοήθεια στο έργο της.

Ελληνικά καφενεία


Tης Eλενης Mπιστικα
 «Nα κεράσω έναν καφέ» – «Eλληνικά καφενεία», δέκα φωτογραφίες του Δημήτρη Tαλιάνη – δέκα κεράσματα ψυχής και παράδοσης, σε κείμενο Πάνου Θεοδωρίδη, από το ελληνικό τοπίο...
Kαφενείο Mανόλη Φορλίδα. Λαύκος Πηλίου. Aρχικά λειτούργησε ως λοκάντα σε χάνι. Oλα τελούνται γύρω από την παλιά σόμπα. H απαγωγή του καπνού γίνεται από ένα μπουρί που ζεσταίνει τον χώρο.

Η λάθος προσέγγιση έφερε... μη αποτέλεσμα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Υστερα από πολλές προσπάθειες του Ελληνικού Λόμπι έγινε την περασμένη Δευτέρα δυνατή η συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου με την Αμερικανίδα ομόλογό της, Χίλαρι Κλίντον. Δυστυχώς, η κ. Μαρκουλλή επεδίωξε να έχει προσωπικά πολιτικά οφέλη από την επίσκεψή της στην αμερικανική πρωτεύουσα, καθώς για κάποιον περίεργο λόγο πιστεύει ότι θα είναι η επόμενη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Τεχνοκράτες ημιπολιτικοί που παριστάνουν τους αμέτοχους»

«Τεχνοκράτες ημιπολιτικοί που παριστάνουν τους αμέτοχους»Την Παρασκευή ο Αντ.Σαμαράς λέει στον Λουκά Παπαδήμο ότι «δεν άλλαξε κάτι», το Σάββατο ο Κ.Μαρκόπουλος τον χαρακτηρίζει «πρωταγωνιστή του τρόπου με τον οποίο μπήκε στην ΟΝΕ» η Ελλάδα, αλλά ο Κ.Χατζηδάκης ζητάει «εθνικό μέτωπο» κατά της κρίσης.
Εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις διατυπώνει η Νέα Δημοκρατία για τον Λουκά Παπαδήμο και το ρόλο της κυβέρνησης συνεργασίας της οποίας ηγείται, προσπαθώντας να προστατέψει τα δημοσκοπικά της κεκτημένα και να εμποδίσει την επιμήκυνση του χρόνου ζωής της.

Στο κελί της... Μονής ο Εφραίμ λόγω γραφειοκρατίας και ασθένειας

Στο κελί της... Μονής ο Εφραίμ λόγω γραφειοκρατίας και ασθένειαςΕκτός φυλακής θα περάσει κατά τα φαινόμενα την γιορτή των Χριστουγέννων ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, ενώ οι οπαδοί του οργανώνουν κινήσεις διαμαρτυρίας κατά της απόφασης προφυλάκισης.
Ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους Αρίστος Κασμίρογλου μιλώντας στο ΣΚΑΪ ανέφερε ότι ο Εφραίμ τις τελευταίες ώρες έχει παρουσιάσει υψηλό πυρετό και απορρύθμιση ζαχάρου, όπως ενημερώθηκε από το Κέντρο Υγείας στις Καρυές.

Τα 10 επιστημονικά «θαύματα» του 2011

Picture 0 for Τα 10 επιστημονικά «θαύματα» του 2011  Την επιλογή των δέκα σημαντικότερων επιστημονικών επιτευγμάτων για το έτος που φεύγει παρουσίασε το περιοδικό «Science»

Τις σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις στον κόσμο για το 2011 παρουσίασε το περιοδικό «Science» και τις οποίες αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Χριστούγεννα, Πρωτούγεννα

Της Ελενας Ακρίτα
Εμείς τα Χριστούγεννα του 2008 πήγαμε στην Αυστρία. Τα Χριστούγεννα του 2009 πήγαμε στο Καρπενήσι. Τα Χριστούγεννα του 2010 πήγαμε στο σαλόνι. Τα Χριστούγεννα του 2011 θα πάμε στο σαλόνι του γείτονα. Γιατί μας γονάτισε η έκτακτη εισφορά της ΔΕΗ και τώρα κυκλοφορούμε με φακούς στο σπίτι μας. Την τύφλα μας δεν βλέπουμε. Ο παππούς έχει γίνει νευρασθενικός γιατί ο μπαμπάς, μες στα σκοτάδια, όλο του ψαχουλεύει τον πισινό κι ο παππούς φοβάται ότι θα γίνει αδερφή στα γεράματα.

Ενα χωριό πλούτισε... από τον «Χονδρό»!


φωτορεπορτάζ:Ενα χωριό πλούτισε... από τον «Χονδρό»!

Είναι να μην το γιορτάζουν; Χάρη στον «Χονδρό» θα κάνουν φέτος σούπερ Χριστούγεννα, θα περάσουν µια υπέροχη Πρωτοχρονιά και θα ξεφορτωθούν κάθε ανασφάλεια για το µέλλον. Οπου «Χονδρός», το El Gordo, το χριστουγεννιάτικο λαχείο στην Ισπανία, το πλουσιότερο στον κόσµο. Ο αριθµός που κέρδισε φέτος ήταν το (εικονιζόµενο) 58268, τον είχαν συνολικά 1.800 λαχνοί – ο

Ενας Μεσσίας συνεσταλμένος

Του Δ.Μητρόπουλου
ΣΤΗΝ πολιτική η παρένθεση είναι μια έννοια που προκαλεί φόβο και δυσπιστία. Ολοι ξέρουν ότι αν ανοίξει, μπορεί μετά να μην κλείνει.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου υποτίθεται ότι είναι παρένθεση εκατό ημερών για την έκτη δόση, το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση. Τη δόση την πήραμε, το PSI πάει καλά, αλλά η νέα δανειακή θα πρέπει να εξειδικευθεί σε νομοθετικό πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια. Το τελευταίο δεν μπορεί να γίνει σε εκατό ημέρες.

Φθηνότερο φέτος το... χλιδάτο ρεβεγιόν στην πόλη

Picture 0 for Φθηνότερο φέτος το... χλιδάτο ρεβεγιόν στην πόληΤης Χριστίνας Τσερβελή
Οι καλύτερες προτάσεις τόσο για το Χριστουγεννιάτικο όσο και για το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης

  Μειωμένες έως και 20% είναι οι τιμές στα εορταστικά πακέτα που προσφέρουν τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης για το Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν τους πελάτες εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι ενάντια στην γρίπη

Την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού ενάντια στην γρίπη επισημαίνει με νέα ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς εκτιμά ότι η «επιστροφή της γρίπης έχει ήδη αρχίσει». Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, μόλις το 9,5% του πληθυσμού έχει

Διαφθορά made in Germany

Η εξέλιξη του σκανδάλου των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 δείχνει πόσο διεφθαρμένο είναι το γερμανικό οικονομικό και πολιτικό σύστημα και πόσο διαβρωμένη και υποταγμένη είναι η ελληνική πολιτική τάξη.
Μοιράζουν τα λεφτά μας
Η γερμανική Δικαιοσύνη επέβαλε πρόστιμο ύψους 140 εκατ. ευρώ στη γερμανική εταιρεία Ferrostaal, κρίνοντας ότι κατέβαλε μίζες ύψους 62 εκατ. ευρώ σε κυβερνητικούς και κρατικούς παράγοντες της Πορτογαλίας και της Ελλάδας προκειμένου να εξασφαλίσει παραγγελίες υποβρυχίων τύπου 214 από τις κυβερνήσεις τους.

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα σε Παπαδήμο και αρχηγούς

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα σε Παπαδήμο και αρχηγούςΟπως κάθε χρόνο παραδοσιακοί σύλλογοι τραγουδούν τα κάλαντα στην πολιτική ηγεσία της χώρας, συνοδεύοντάς τα και με παραινέσεις περισσότερο ή λιγότερο εορταστικές.
Ο Λουκάς Παπαδήμος που είναι πλέον ο νέος ένοικος του

Έντι Ράμα: «Ο Παπανδρέου ήταν ο καλύτερος για την Ελλάδα»

Η «Θυσία» («Kurban»), το νέο του μυθιστόρημα, έφερε στη Θεσσαλονίκη τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας και δήμαρχο Τιράνων Έντι Ράμα. Απόλυτα προσηλωμένος στις εθνικές εκλογές του 2013 στη γειτονική χώρα, ο «δήμαρχος με τα πινέλα» συναντήθηκε με τον ομόλογό του Γιάννη Μπουτάρη, μοιράζοντας το χρόνο του ανάμεσα στην τέχνη και την πολιτική.

Στους δρόμους κατά του Πούτιν ετοιμάζονται να κατέβουν και πάλι οι Ρώσοι πολίτες

Νέες, ογκώδεις διαδηλώσεις διοργανώνει το Σάββατο η αντιπολίτευση στην Μόσχα και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας, αντιδρώντας για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι σημειώθηκαν φαινόμενα απάτης.
Μόνο στην ρωσική πρωτεύουσα, οι διοργανωτές αναμένουν να κατέβουν στους δρόμους περίπου 50.000 άνθρωποι.
Οι διαδηλωτές ζητούν την επανάληψη των εκλογών που κέρδισε η Ενωμένη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Μετέφερε 10 κιλά χασίς με κλεμμένο αυτοκίνητο!

Για μεταφορά ναρκωτικών συνελήφθη μεταμεσονύκτιες ώρες σήμερα, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, 27χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος. Μάλιστα όπως διαπιστώθηκε το εν λόγω όχημα ήταν κλεμμένο.Συγκεκριμένα στον έλεγχο που έγινε στο ΙΧ, βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένες, εντός ειδικά διαμορφωμένων κρυπτών στους πλαϊνούς μαρσπιέδες οδηγού - συνοδηγού, δέκα συσκευασίες με ακατέργαστη ινδική κάνναβη, μικτού βάρους 9,710 κιλών.

«Μαργαριτάρια» και στα ελληνικά αμφιθέατρα

Του Αποστολου Λακασα
Ο Στάλιν είναι μπαρ στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Ο Πάπας είναι αρχηγός των παπών. Η ύφεση δεν έχει διαφορά από την ανάπτυξη. Στον πρώτο βαλκανικό πόλεμο πήραν μέρος η Ρουμανία και η Γαλλία! Είναι ορισμένα από τα πολλά «μαργαριτάρια» που αλιεύουν στα γραπτά των φοιτητών τους ή στα οποία γίνονται αυτήκοοι... μάρτυρες οι Ελληνες

Παπαδήμος: Τρεις προϋποθέσεις για να μην καταρρεύσει η χώρα

Τι συζήτησαν χθες οι κ. Παπαδήμος και Σαμαράς – Ε.Ε.: Εκλογές άμεσα ισοδυναμούν με χρεοκοπία Τρεις απαρέγκλιτες προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας, θέτει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, που από χθες άνοιξε κύκλο κρίσιμων συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Κανονικά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο

Κανονικά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα, ΛαύριοΥποχώρησαν οι ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο, το Κρητικό και το Ιόνιο πέλαγος το πρωί του Σαββάτου, με αποτέλεσμα σταδιακά να αρθεί το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια της χώρας. Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου μετά την εξασθένηση των ισχυρών ανέμων, που σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές έφθαναν κατά τόπους και τα 9 μποφόρ.

Χωρίς προβλήματα διεξάγονται οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ

Αναρτήθηκαν στο Ίντερνετ οι ειδοποιήσεις τελών κυκλοφορίας

Στο Διαδίκτυο αναρτήθηκαν οι ειδοποιήσεις τελών κυκλοφορίας για το 2012 και, συγκεκριμένα, στη διεύθυνση www.gsis.gr, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών έχουν πλέον τη δυνατότητα να προβάλουν στην οθόνη του υπολογιστή τους και να εκτυπώσουν τις συγκεκριμένες ειδοποιήσεις που τους αφορούν.

Τιμάρια

Του Γιώργου Λακόπουλου
Διαφωνίες σκοπιμότητας από τα κόμματα που τη στηρίζουν και αντιδικίες μεταξύ των μελών της - ακόμη και όταν προέρχονται από το ίδιο κόμμα. Αυτό είναι το προφίλ της κυβέρνησης Παπαδήμου. Βασικά κουβαλάει αυτό το πρόβλημα από τη γέννησή της. Προφανώς γιατί είναι μια κυβέρνηση που δεν συγκροτήθηκε από τον Πρωθυπουργό. Την παρέλαβε πακέτο - μάλλον σε τρία διαφορετικά πακέτα. Είναι προφανές ότι ένα Υπουργικό Συμβούλιο που διαμορφώθηκε ερήμην του, θα προσπαθήσει να λειτουργήσει και ερήμην του.

Kρουαζιερόπλοια έξι αστέρων πιάνουν... Ηγουμενίτσα

Picture 0 for Kρουαζιερόπλοια έξι αστέρων πιάνουν... Ηγουμενίτσατης Κάτιας Γερακαρίτου
Δυναμικά μπαίνει στον χάρτη της κρουαζιέρας το λιμάνι της Δυτικής Ελλάδας: Κορυφαία κρουαζιερόπλοια, μεταξύ αυτών και τα εξάστερα της εταιρείας Seabourn, θα πιάσουν 26 φορές Ηγουμενίτσα το 2013.
Τα πρώτα της βήματα, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας επιχειρεί η Ήπειρος, «επενδύοντας» στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την

Κάλαντα Χριστουγέννων Ηπείρου