Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Κυνήγι καταθέσεων στην Ελβετία με εντολή Ράϊχενμπαχ


«Πολυ-ευρωπαϊκή» δύναμη εμπειρογνωμόνων  θα βρεθεί σύντομα στην Ελλάδα υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής της ομάδας δράσης κ. Χ. Ραϊχενμπαχ για τη βελτίωση του συστήματος είσπραξης οφειλών, τη φορολόγηση των μεγάλων φορολογουμένων και τον σχεδιασμό και τη στρατηγική φορολογικών ελέγχων. Η ομάδα Ραιχενμπαχ θα παρακολουθεί στενά τον έλεγχο των εσόδων του κράτους και θα παρεμβαίνει στη φορολογική διοίκηση προκειμένου να λαμβάνονται άμεσα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.

Η άλλη Ελλάδα

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Την περασμένη Τρίτη το απόγευμα, στη Μασσαλία, η αίθουσα όπου θα γινόταν η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν γεμάτη. Ημέρα και ώρα εργάσιμη και όμως πάνω από τριακόσιοι ακροατές συγκεντρώθηκαν στην εκδήλωση που οργάνωσε το Μουσείο Μεσογειακού Πολιτισμού. Ο ομιλητής δεν ήταν ούτε πολιτικός ούτε οικονομολόγος, οπότε και κανείς δεν περίμενε να βγάλει από το καπέλο του κανέναν μαγικό λαγό, καμιά απ' αυτές τις προτάσεις που λύνουν το ένα πρόβλημα την παραμονή για να δημιουργήσουν το άλλο την επομένη.

Μισθοί Βαλκανίων στην Ελλάδα ο τελικός στόχος ΔΝΤ-ΕΕ

Εργατικές αμοιβές σε επίπεδα...Κροατίας επιθυμεί για την Ελλάδα η επικεφαλής του ΔΝΤ. Τι αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν που ζητεί επιπλέον μείωση του μισθολογικού κόστους στη χώρα μας
Νέες δραστικές περικοπές στο μσθολογικό κόστος στην Ελλάδα, με στόχο να φτάσουν στα επίπεδα χωρών των Βαλκανίων, ζητούν οι δανειστές.

Mπαμπινιώτης: Κανείς να μην αμαυρώσει την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ενδεχόμενα έκτροπα κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου «απαξιώνουν πρωτίστως εμάς που αποδεικνυόμαστε ανάξιοι της θυσίας των ηρώων», απέστειλε ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης.
Ο κ. Μπαμπινιώτης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι το ιστορικό γεγονός πρέπει να εορτάζεται στα σχολεία με καθολική

Κι άλλες μειώσεις μισθών

Συγκινητικό! Δείτε πως έδειξαν την συμπαράστασή τους στην Ελλάδα 23 Ευρωπαίοι

Είναι απίστευτο! 23 Ευρωπαίοι,του κινήματος των αγανακτισμένων, από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αγγλία κ.λπ., έφτασαν με τα πόδια από τη Νίκαια της Γαλλίας στην Ηγουμενίτσα. Και πορεύονται για την Αθήνα, όπου ευελπιστούν να φτάσουν την 1η Μαΐου, όπως αναφέρει η «Κάτοψη». 

Θα πετύχει το πρόγραμμα;

Του Πάνου Καζάκου
Θα ανασυνταχθεί η ελληνική κοινωνία υπό τη σημαία της μεταρρύθμισης;
Με όλα όσα τρέχουν ήδη - το πρόγραμμα προσαρμογής έως το 2014, PSI, νέα δανειακή σύμβαση - πού πάμε; Ο Πρωθυπουργός μας βεβαιώνει ότι αναδεικνύουν «μια ελπιδοφόρα προοπτική». Αλλά υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες για το μέλλον. Ας δεχθούμε, παρά ταύτα, ότι το συνολικό πακέτο είναι ρεαλιστικό. Ας δεχθούμε ακόμα ότι δεν έχει εγγενείς αντιφάσεις και ας κάνουμε μια άσκηση θετικής σκέψης του τύπου «πρέπει να…» αφού ουδέν θα επιτευχθεί αυτόματα. Το ερώτημά μου είναι, λοιπόν, τι πρέπει να κάνουν στο εσωτερικό μέτωπο η κυβέρνηση ή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή, πιο προσωποποιημένα, όσοι διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο από τώρα και στο εξής.

"ΠΛΑΚΩΘΗΚΑΝ" ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ--ΠΛΕΥΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ...ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ...!!!

ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΑΦΟΡΜΩΝ  ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟΣ...!!!

Ο Καρατζαφέρης ως... "έγκριτος νομικός" --μετα την κατάθεση Προβόπουλου στην Εξεταστική της Βουλής όπου ήταν καταπέλτης εναντίον Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου--απεφάνθη ότι εγείρονται ποινικές ευθύνες γιά τον...Καραμανλή...!!!

Ανάπτυξη, αλλά τι ανάπτυξη;

 Tου Σταυρου Λυγερου
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει υποστεί μείωση του ΑΕΠ που υπερβαίνει το μέσο οικονομικό κόστος ενός εμφυλίου πολέμου. Το 2011 η ύφεση ήταν της τάξεως του 7%, ενώ η πρόβλεψη της Κομισιόν για το 2012 είναι πρόσθετη ύφεση 4,5%. Η πρόβλεψη θεωρείται αισιόδοξη(!), αλλά ακόμα και εάν αποδειχθεί ακριβής η Ελλάδα θα έχει σημειώσει αρνητικό ρεκόρ. Η μετεξέλιξη της κρίσης χρέους σε οικονομική - κοινωνική τραγωδία δεν ήταν απροσδόκητη παρενέργεια. Ηταν το αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής που επέβαλε η τρόικα.

Σ.Τζουμάκας: Οι συμμορίες έχουν καταλάβει την εξουσία...

Όλοι οι υπουργοί που βγαίνουν και μιλάνε στο δελτίο είναι υπάλληλοί τους εξαγορασμένοι...
Εκρηκτικός ο Στέφανος Τζουμάκας πρώην υπουργός για την υποψηφιότητά του και το... μέλλον του ΠΑΣΟΚ και τα νέα κόμματα…
οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν μια λογική συνενοχής διότι υποστήριξαν το μνημόνιο…σε ένα εξωπραγματικό και δεδομένο ότι θα αποτύχει… υπήρξε πολιτική με βία…τώρα είναι υποχρεωμένοι να υποστηρίξουν την πράξη τους…ο κ. Βενιζέλος είναι επικεφαλής αυτού…

Ποιος κυβερνούσε;

Του Ι. Κ. Πρετεντέρη
Ο Παπανδρέου, ούτως ή άλλως, δεν έχει καμία ευθύνη. Αποχώρησε χειροκροτούμενος διότι (εκτός των άλλων) έσωσε την Ελλάδα και πέντε, έξι φορές.
Ο Παπακωνσταντίνου προφανώς δεν ξέρει τίποτα. Ούτε έχει καμία σχέση. Το Μνημόνιο είναι ευθύνη των προηγουμένων, ίσως και των επομένων... Κι ας τον κρέμασε στα μανταλάκια ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ - άτομο της δικής του επιλογής και εμπιστοσύνης...

Γιατροί του ΙΚΑ με καταθέσεις εκατομμυρίων

Νέες αποκαλύψεις για κυκλώματα που λυμαίνονται το Ίδρυμα
 Κάθε μέρα που περνάει έρχονται στο φως νέες αποκαλύψεις για τη δράση κυκλωμάτων στο ΙΚΑ.
Με αφορμή την αποκάλυψη του κυκλώματος στο ΙΚΑ Καλλιθέας,
ο εσωτερικός έλεγχος στο Ίδρυμα έχει ήδη

Οταν πρυτανεύει η παρανομία

Tου Πασχου Μανδραβελη
Στις χώρες που δεν έχουν καταρρεύσει -δεν είναι, δηλαδή, κάτι σαν τη Σομαλία- η τήρηση των νόμων επαφίεται στις αρμόδιες αρχές. Αυτό τουλάχιστον προβλέπει το «κοινωνικό συμβόλαιο». Οι άνθρωποι παραχωρούν μέρος της ελευθερίας τους στο συντεταγμένο κράτος με αντάλλαγμα την ασφάλειά τους. Διά της δημοκρατικής διαδικασίας ψηφίζουν νόμους και απαιτούν από την Πολιτεία την εφαρμογή τους. Οταν κάποιος παρανομεί καλούν την αστυνομία, η οποία οφείλει να παραπέμψει τον παραβάτη στη Δικαιοσύνη.

Η Λούκα απαντά στον Μίμη

Με τη φράση του Μαχάτμα Γκάντι «πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν και μετά νικάς», απαντά η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, «στην επίθεση με αγοραίους χαρακτηρισμούς που δέχτηκε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μίμη Ανδρουλάκη», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Οι άνανδρες επιθέσεις προδίδουν μόνο πανικό και αδυναμία…

Θα καταδικασθεί ο Ισλανδός πρωθυπουργός;

Στην Ισλανδία ολοκληρώθηκε χθες μια ιστορική δίκη. Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Γκέιρ Χάαρντε έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός στον κόσμο που κλήθηκε να λογοδοτήσει για την οικονομική κρίση.
Αρχές του 2008, ο Γκέιρ Χάαρντε δεν μπορούσε σίγουρα να φανταστεί τι του επεφύλασσε η μοίρα. Ως πρωθυπουργός της Ισλανδίας ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους πολίτες και η χώρα ατένιζε με αισιοδοξία το μέλλον. Λίγους μήνες αργότερα η κρίση ήρθε να ανατρέψει την ειδυλλιακή αυτή εικόνα.

Έπεσε με αλεξίπτωτο από 21,8 χιλιόμετρα ύψος

  Ο γνωστός αυστριακός  Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ, που κατέχει το παράξενο παγκόσμιο  να πέφτει από πολύ μεγάλο ύψος με αλεξίπτωτο, έκανε την τελευταία δοκιμή του, "την πρόβα τζενεράλε που λέμε στα καθαρά Ελληνικά", πέφτοντας επιτυχώς από 21,8 χιλιόμετρα ύψος. Ο στόχος του είναι να πέσει από  ένα ύψος 36,5 χιλιόμετρα. Αναμένουμε να το δούμε!

Πολιτική ρευστότητα

Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων (της εταιρείας Pulse RC για λογαριασμό της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Το Ποντίκι» και της εταιρείας Public Issue για λογαριασμό της «Καθημερινής») οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το πολιτικό σύστημα έχει μπει σε φάση ρευστότητας. Η κοινωνική δυσαρέσκεια που προκαλεί η

Στην φυλακή οι υπάλληλοι του Υπ. Ανάπτυξης που κατηγορούνται για εκβιασμό

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους, ενώπιον του 7ου Τακτικού Ανακριτή, οι δύο υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης που συνελήφθησαν πριν λίγες ημέρες επ’ αυτοφώρω να χρηματίζονται, από επιχειρηματία, που ανέμενε την έγκριση επιδότησης για επένδυση που έχει κάνει στο νομό Αργολίδας. Ο

Γερμανία: Η διαφθορά κοστίζει 250 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία

Η διαφθορά αναμένεται να στοιχίσει φέτος στη γερμανική οικονομία 250 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι μειωμένο σε σχέση με παλαιότερα έτη, σύμφωνα με μια πανεπιστημιακή έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Οι υπολογισμοί του οικονομολόγου Φρίντριχ Σνάιντερ, του Πανεπιστημίου του Λιντς, βασίζονται στο δείκτη αντίληψης της διαφθοράς (CPI), ένα εργαλείο που εισήγαγε το 1995 η μη

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

Του Θανάση Νικολαΐδη

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά
Θα πάρω μονοπάτια
Να βρω τα σκαλοπάτια
Που παν στη Λευτεριά»
                               Ε.Π.
ΕΙΧΑΝ «καθαρίσει» με την Ελλάδα οι Άγγλοι. Δεκεμβριανά και Βάρκιζα, Εμφύλιος και… «τώρα ο κομουνισμός θα φάει χώμα στη Μακρόνησο». Το ίδιο κόλπο και στην Κύπρο, αλλά δεν έπιασε. Δεν κατάφεραν να βγάλουν στο βουνό «αντιφρονούντες» μαζικά ώστε να μην αναπνέει ρουθούνι αριστερού, όπως στην Ελλάδα των τσαρουχάδων, προγραμμένων «με το δισάκι τους στον ώμο».

Παρέμβαση Λ.Παπαδήμου για την υπόθεση διαφθοράς

Την επιτάχυνση των διαδικασιών διαλεύκανσης της υπόθεσης διαφθοράς που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στη Διεύθυνση ιδιωτικών επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, ζήτησε από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Αρχή από τη Θεσσαλονίκη για τον Σαμαρά

Με ομιλία του αντιπροέδρου της ΝΔ και υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα, την ερχόμενη Τετάρτη 21 Μαρτίου, στις 7.30 μμ, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», θα αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, στη Θεσσαλονίκη.
Αύριο το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, θα έχει συσκέψεις με τη Γραμματεία Οργανωτικού Βόρειας Ελλάδας και το γραφείο Τύπου του κόμματος στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια, θα περιοδεύσει, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στους νομούς Κιλκίς, Πιερίας και Πέλλας.

Κυβέρνηση Ράιχενμπαχ

* Σαράντα ξένοι ελεγκτές θα εγκατασταθούν στα υπουργεία και τους κρίσιμους δημόσιους οργανισμούς έως το καλοκαίρι
* Νέα μείωση μισθών προανήγγειλε ο Ράιχενμπαχ, με στόχο να γίνουμε Βουλγαρία και Λεττονία
* Νέες απολύσεις στο Δημόσιο μέσω "αξιολογήσεων"
* Κούφια λόγια για ανάπτυξη...
 Σε ρόλο κατ' ουσίαν πρωθυπουργού, ο Χορστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα,

Δεξιά παρένθεση στη Σλοβακία

 Ξεπέρασε κάθε εκτίμηση η εκλογική εκδίκηση του λαού της Σλοβακίας προς τα κόμματα της Δεξιάς, τα οποία πριν από δύο χρόνια είχαν υφαρπάξει τη διακυβέρνηση της χώρας από τον σοσιαλδημοκράτη Ρόμπερτ Φίτσο. Δίνοντάς του το εντυπωσιακό ούτως ή άλλως αλλά και πρωτοφανές για τη Σλοβακία ποσοστό του 44,4%, του χάρισε

Σε 768 τμήματα οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ

ΚΑΙ 1074 ΚΑΛΠΕΣ
Σε 768 εκλογικά κέντρα, στα οποία θα λειτουργήσουν 1074 κάλπες, που θα πιστοποιηθούν από την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) του ΠΑΣΟΚ, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, υπό την προεδρία του Γιώργου Ανωμερίτη (και παρόντων των μελών της, Λιλίκας Βασιλάκου, Γιώτας Γαζή, Γιώργου Ντόλιου, Μαρίας Παπαγεωργίου και Κώστα Τριαντάφυλλου) θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος.

Ισχυρό ΚΚΕ για να γίνει ο λαός το αντίπαλο δέος

Η συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους της φαρμακοβιομηχανίας «Boehringer Ingelheim Ελλάς ΑΕ», όπου περιόδευσε προχτές
 

Ζωντανή και ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που είχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με τους εργαζόμενους της φαρμακοβιομηχανίας «Boehringer Ingelheim Ελλάς ΑΕ», όπου περιόδευσε την Τετάρτη και μίλησε σε

Τρόικα: Μακρύς ο δρόμος για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ
«Μονόδρομο» χαρακτήρισε τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική για την Ελλάδα, ο Ματίας Μορς, εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, παρουσιάζοντας σήμερα την Έκθεση του Δεύτερου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής. Επεσήμανε επίσης ότι η χώρα μας πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Επί θύραις η σύμπραξη ΔΗΜΑΡ με πέντε διαγραμμένους βουλευτές του ΠαΣοΚ

Συνάντηση σε θετικό κλίμα είχε μαζί τους ο Φώτης Κουβέλης
Συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη οι πέντε από τους έξι ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι, μετά τη διαγραφή τους από το ΠαΣοΚ, είχαν εκδόσει κοινή διακήρυξη. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, το πρωί της Παρασκευής (16.3.2012), ύστερα από πρωτοβουλία των διαγραμμένων του ΠαΣοΚ, οι οποίοι απηύθυναν πρόταση συνεργασίας στη ΔΗΜ.ΑΡ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ: "ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ"

Για το πρόγραμμα «Ήλιος» και τη συνάντησή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου μίλησε στην γερμανική ραδιοφωνία ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI), Χανς Πέτερ Κάιτελ. Ο κ. Κάιτελ υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα «να βοηθηθεί, ώστε να βοηθήσει η ίδια τον εαυτό της» και ανακοίνωσε ότι, την επόμενη εβδομάδα, ο σύνδεσμός του θα συναντηθεί με Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα τους.

Βραβείο για την προσφορά της στην επιστήμη πήρε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στην Πρυτανεία του ΕΜΠ

Τώνια Μοροπούλου: «Μια σύγχρονη Υπατία»
Η Αντιπρύτανης του ΕΜΠ κυρία Τώνια Μοροπούλου κρατώντας τον συμβολικό κότινο της νίκης για τους φωτεινούς δρόμους που έχει ανοίξει για την επιστήμη, τον πολιτισμό και την κοινωνία.

Γ. Φλωρίδης: «Το ΠαΣοΚ δεν έκανε καν απολογισμό της κυβέρνησής του»

Στενά τα περιθώρια επιστροφής του στο κόμμα
Πολύ στενά φαίνεται να είναι τα περιθώρια επιστροφής του στο ΠαΣοΚ για τον πρώην υπουργό κ. Γ. Φλωρίδη, και μετά την αλλαγή της ηγεσίας στο κόμμα.
Ο κ. Φλωρίδης έχει τοποθετηθεί δημοσίως έναντι του ΠαΣοΚ και δεν μεταβάλλει, όπως λέει, τη θέση του: «Ο χώρος βρίσκεται σε βαθιά

O Σόιμπλε στο τιμόνι του Eurogroup;

Η Άγκελα Μέρκελ φέρεται να πρότεινε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο τιμόνι του Eurogroup. Το Παρίσι φέρεται να αντιδρά, φοβούμενο περαιτέρω ισχυροποίηση του Βερολίνου.

ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

«Η Ελλάδα είχε μπει σε ύφεση από το 2008. Η οικονομία το 2009 ήταν ήδη βαριά τραυματισμένη, αλλά υπήρξε γιγάντια επιχείρηση συγκάλυψης των πραγματικών στοιχείων της οικονομίας, όχι μόνο από την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και με βαριά ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ,Πέτρος Ευθυμίου, στον «ΒΗΜΑ 99,5».
«Ήμουν εισηγητής του προϋπολογισμού για το ΠΑΣΟΚ τον

Εισαγγελική Έρευνα για την κατάληψη στο υπουργείο Ανάπτυξης

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κατάληψη κτηρίων του υπουργείου Ανάπτυξης τις προηγούμενες μέρες από υπαλλήλους.

ΚΚΕ (μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ ξανά μαζί ύστερα από 36 χρόνια

Η κρίση και η ανάγκη δημιουργίας «μετώπου» αντίστασης τους έφερε κοντά
Για τη «μικρή» Αριστερά, η είδηση για την πολιτική συνεργασία του ΚΚΕ (μ-λ) και του Μ-Λ ΚΚΕ ακούστηκε σαν …βόμβα. Τριανταέξι χρόνια μετά τη διάσπαση που τους έκανε κομματικούς «αντίπαλους», τα δυο πολιτικά σχήματα του μ-λ χώρου συναντήθηκαν και αποφάσισαν να συγκροτήσουν από κοινού Πρωτοβουλία για μια Αριστερή Αντιμπεριαλιστική Συνεργασία.

ΠΑΣΟΚ και συλλογικά συμφέροντα

Του Γιώργου Σιακαντάρη*
Πώς τα κόμματα θα παύσουν να είναι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Το μεγάλο μειονέκτημα του ΠΑΣΟΚ από το 2004 έως το 2012 ήταν πως μετετράπη στο πρώτο μεγάλο πολιτικό κόμμα, το οποίο αγνοούσε και περιφρονούσε την πολιτική. Το σημαδιακό για τη σημερινή κατάληξη του ΠΑΣΟΚ 2007, κυκλοφόρησε το βιβλίο του Κώστα Σημίτη «Η Δημοκρατία σε κρίση;». Εκεί ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριζε πως η κρίση αντιπροσώπευσης που οφειλόταν στην παραίτηση των πολιτικών από την πολιτική μπορούσε να οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος.

Χαμένοι μεταξύ... μνημονίων

 Εχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Σαμαράς λόγου χάρη θεωρεί το «πρώτο μνημόνιο» καταστροφικό, ενώ το «δεύτερο μνημόνιο» αναγκαίο μεν, θετικό δε. Το αντίστροφο, ο κ. Καρατζαφέρης θεωρεί αναγκαίο και θετικό το «πρώτο μνημόνιο» και απαράδεκτο το «δεύτερο»... Πιο προσεκτικός είναι ο κ. Βενιζέλος. Ασκεί μια «ήπια κριτική» στο πρώτο «μνημόνιο», ρίχνοντας περισσότερο το βάρος της κριτικής στις «εφαρμογές του», ενώ επαινεί το «δεύτερο μνημόνιο», με «σωτηριολογικές» διατυπώσεις. Προφανώς, η στάση του αυτή αντιστοιχεί και στους διαφορετικούς κυβερνητικούς ρόλους που είχε, μεταξύ πρώτης και δεύτερης περιόδου.

Αμοιβάδες

Του Γιώργου Λακόπουλου
«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε»... Οπως είχε προβλέψει σε ανύποπτο χρόνο ο στοχαστικός Αλέκος Παπαδόπουλος, φτάσαμε στο σημείο να ανακοινώνεται ένα κόμμα την ημέρα. Ζούμε κάτι σαν κοσμογονία δημοκρατικής εκπροσώπησης; Μπα! Είναι απλώς ένα φαινόμενο που ίσως ωφελήσει τη δημοκρατία, αλλά θα βλάψει την εκπροσώπηση. Ο ψηφοφόρος θα έχει ένα ευρύτερο μενού στη διάθεσή του, αλλά η χώρα μπορεί να μην έχει κυβέρνηση.

Αλλοι δεν θέλουν, άλλοι δεν μπορούν

Καλά κάνουμε και γκρινιάζουμε με τα μνημόνια. Ορθά αντιδρούμε για τα πολλά και επαχθή που μας επιβάλλονται κάθε τόσο. Δικαιολογημένα ζητάμε διεξόδους από μια ύφεση που μας πνίγει. Και θα είναι βλακεία αν δεν συνεχίσουμε τις αντιδράσεις αυτές, αν δεν δημοσιοποιούμε με κάθε δυνατό τρόπο την ανάγκη να ξεφύγουμε από το τέλμα της

Η διατήρηση της μητρικής γλώσσας στο εξωτερικό- Προοπτικές και προκλήσεις“,

 ΣΤΙΣ ΒΡΥΧΕΛΛΕΣ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΏΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ (ΠΣΗΕ)
Σε σεμινάριο με θέμα „Η διατήρηση της μητρικής γλώσσας στο εξωτερικό- Προοπτικές και προκλήσεις“, την 7η Μαρτίου 2012 στις Βρυξέλλες, πήρε μέρος ο υπεύθυνος Τύπου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικών (ΠΣΗΕ) και γενικός γραμματέας της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης κ. Σπύρος Κωσταδήμας, προσκεκλημένος των ευρωβουλευτών κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη (Ελευθέρων Δημοκρατών) και Θεόδωρου Σκυλακάκη. Στόχος του σεμιναρίου ήταν η  στοχευμένη προσέγγιση για την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας πέρα από τα σύνορα της χώρας προέλευσης

Όταν κοιτάς από ψηλα

Ονειρευόταν να γίνει αστροναύτης από τότε που ήταν ακόμη έφηβος και έκανε με το ποδήλατό του βόλτες στα δρομάκια του Αμστερνταμ. Εφτασε όμως τα 40 για να αρχίσει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα: τόσων χρονών ήταν, ειδικευμένος γιατρός πια, όταν έγινε δεκτός στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αστροναυτών.

Χρησμοί

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΠΩΣ να περάσει κανείς την προτελευταία μέρα ενός χρόνου; Είναι 30 Δεκεμβρίου 2011 και ο Ματιέ Πιγκάς βρίσκεται στην Αθήνα. Ο ψηλόλιγνος τραπεζίτης της Λαζάρ έχει έρθει να δει τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η Λαζάρ συμβουλεύει από το 2010 την ελληνική κυβέρνηση στη μεγάλη μάχη του χρέους. Αλλά είναι Παρασκευή και, ενόψει Πρωτοχρονιάς, ο Βενιζέλος είναι κάπως πιο χαλαρός. Εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, λέγοντάς για το υπόγειο τούνελ ανάμεσα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» και τη Βουλή. Η αναφορά φέρνει, βέβαια, μνήμες Δεκεμβριανών και αυτό κάτι λέει.

Η προσφυγή στο Μνημόνιο δεν ήταν αναπόφευκτη

Η απίστευτη λεηλασία του δημόσιου χρήματος, το μέγεθος της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής αποκαλύπτουν πως η προσφυγή στο Μνημόνιο δεν ήταν μοιραία και αναπόφευκτη. Λεφτά υπήρχαν. Μόνο που δεν αναζητήθηκαν έγκαιρα, με επιμονή και αυστηρότητα, με σχέδιο και στόχευση. Για σκεφτείτε. Υπάρχουν 33 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά κανείς δεν εκπονεί ένα σχέδιο να εισπραχθούν (φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή), ή να περιοριστεί η λεηλασία (ταμείων, νοσοκομείων).

Πυροβολώντας τη Δημοκρατία

Είναι πια ζήτημα ελάχιστων εβδομάδων ο ελληνικός λαός να εκφράσει την κυρίαρχη βούλησή του στις κάλπες. Αυτό σημαίνει πολλά: σημαίνει ότι θα έχει τη δυνατότητα να επικυρώσει ή να απορρίψει την πολιτική που έχει ακολουθηθεί στη χώρα. Σημαίνει ότι μπορεί να οδηγήσει  το πολιτικό τοπίο σε νέα σχήματα, ενδεχομένως και σε πλήρη αναδιάταξη. Ή, σημαίνει ότι μπορεί να επικροτήσει ότι έχει μέχρι σήμερα συμβεί. Σημαίνει ότι, περισσότερο από ποτέ, ο πολίτης έχει σήμερα τεράστια δύναμη και οφείλει να την ασκήσει, σε όποια κατεύθυνση κι αν πιστεύει ότι είναι το σωστό. Κι όσοι πιστεύουν ότι οι πολίτες είναι «ανώριμοι» και διάφορες τέτοιες μπούρδες, είναι απλώς, κρυφά ή φανερά, συνειδητά ή μη, φασίστες…

Ανοιγμα λογαριασμών σε 57 υπαλλήλους

ΞΗΛΩΘΗΚΕ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Η υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε τον αναδρομικό έλεγχο, από το 2005, των πόθεν έσχες όλων των υπαλλήλων της ΓΔΙΕ, ενώ ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης έδωσε εντολή για το άμεσο άνοιγμα των λογαριασμών και των 57 υπαλλήλων της υπηρεσίας, αλλά και εκείνων που υπηρέτησαν από το 2005 και έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Με έγκαιρα μέτρα θα έσωζαν τον... Τιτανικό

«Βόμβα» Προβόπουλου στην Εξεταστική για το έλλειμμα, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε αποφύγει τον μηχανισμό στήριξης και την προσφυγή στο ΔΝΤ
«Βόμβα» έριξε χθες στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος για την υπόθεση του ελληνικού χρέους. Καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για το έλλειμμα και τις ενέργειες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε αποφύγει την ένταξή της στον μηχανισμό στήριξης και την προσφυγή στο ΔΝΤ εάν είχαν ληφθεί εγκαίρως μέτρα.

Ολα στο υπουργείο Ανάπτυξης

Το πρώτο βήμα θα γίνει με τροπολογία που θα φέρει στη Βουλή η κ. Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με την οποία η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή δεν θα υπάγεται πια στο υπουργείο Εργασίας, αλλά στο υπουργείο Ανάπ«Η παραγωγή και οι επενδύσεις πρέπει να εποπτεύονται από ένα υπουργείο», είναι το σκεπτικό της νέας υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Α. Διαμαντοπούλου για τη μετά το PSI εποχή.
Το πρώτο βήμα θα γίνει με τροπολογία που θα φέρει στη Βουλή η κ. Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με την οποία η Γενική Γραμματεία

Πόλεμος

Γκρεμίστηκαν. Σαρώθηκαν. Εξαερώθηκαν. Τίποτα δεν έμενε όρθιο. Ούτε κολυμπηθρόξυλο από τις εργασιακές σχέσεις. Ενα «φου» έκανε το κυρίαρχο σύστημα και οι κατακτήσεις ενός αιώνα έγιναν οδοντογλυφίδες για να καθαρίζουν τα δόντια τους οι ξένοι και ντόπιοι καρχαρίες. Κάθε σημείο του κοινωνικού συμβολαίου μετατράπηκε σε χαρτί τουαλέτας για να σκουπίζονται οι ολιγάρχες. Και τηρουμένων των αναλογιών όλα αυτά έγιναν τόσο εύκολα και τόσο απλά. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε.

Συνάντηση Γ. Μπαμπινιώτη με πρυτάνεις

Προσπάθεια του υπουργού Παιδείας για να ηρεμήσουν τα πανεπιστήμια
Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κώστας Αρβανιτόπουλος, (κέντρο) και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Ιωαννίνων (φωτο) Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, (αριστερά) στην 69η Σύνοδο Πρυτάνεων στα Ιωάννινα, 
Με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων συναντάται σήμερα, Παρασκευή, ο νέος υπουργός Παιδείας Γ.Μπαμπινιώτης.

Ράιχενμπαχ: «Η Ελλάδα κάνει νέα αρχή σε πιο στέρεη βάση»

Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της λογοδοσίας και της ακεραιότητας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί τη βασική προτεραιότητα της μεταρρύθμισης που πρέπει να υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Αυτό αναφέρεται στην δεύτερη τριμηνιαία έκθεση που παρουσίασε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος προανήγγειλε αναπτυξιακά μέτρα τον Απρίλιο, με στόχο τη δημιουργία νεών θέσεων εργασίας.