Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

Οι πόλεμοι της Δύσης


 Του Στέφανου Κωνσταντινίδη*
Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στην τελευταία σύνοδό τους στο Σικάγο αποφάσισαν πως τα τελευταία νατοϊκά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν το 2014. Ήδη, όμως, από τα μέσα του 2013 το ΝΑΤΟ θα παραδώσει τη διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις αφγανικές δυνάμεις. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά την απόφαση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να αποσύρει τα στρατεύματα της χώρας του στο τέλος του 2012. Ο ίδιος ο Ομπάμα που κληρονόμησε τον πόλεμο από τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους προσπαθεί επίσης, ενόψει των προεδρικών εκλογών, να γίνει η αμερικανική έξοδος από το Αφγανιστάν όσο το δυνατόν πιο συντεταγμένη.

Ενισχύονται ΝΔ και... πόλωση

Δημοσκόπηση Κάπα Researsh: Στο 25,8% η Νέα Δημοκρατία, στο 20,1% ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 13% το ΠαΣοΚ, συμπιέζονται τα μικρότερα κόμματα
Με διαφορετικά συναισθήματα από αυτά που είχαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου θα προσέλθουν στις κάλπες οι Ελληνες, καθώς σε ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος ο συσσωρευμένος θυμός φαίνεται ότι αντικαθίσταται από την ανησυχία τους για τον κίνδυνο ακυβερνησίας της χώρας και της εξόδου από το ευρώ.

«Μαύρα σενάρια» για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα

Οι φόβοι για τις κάλπες της 17ης Ιουνίου και οι προβλέψεις για Πρωτοχρονιά του 2013 με νέα δραχμή και με ισοτιμία στο 1 ευρώ προς 1.500 δραχμές.Κοντά στο σημείο μηδέν βρίσκεται πλέον για μεγάλο μέρος της αγοράς των δανειστών και των εταίρων η Ελλάδα καθώς τα «μαύρα σενάρια» για την επόμενη ημέρα των επαναληπτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας.