Τρίτη, 29 Μαΐου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η τρόικα και το Μνημόνιο

Tου Σταύρου Λυγερού
Δεν είναι η πρώτη φορά που ξένοι παράγοντες επιχειρούν να επηρεάσουν με δηλώσεις το εκλογικό αποτέλεσμα. Τα τωρινά, όμως, δεν έχουν προηγούμενο. Οι Ελληνες βομβαρδίζονται επικοινωνιακά για να πειθαναγκαστούν να μην ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Απειλούνται ότι η «εγκατάλειψη του Μνημονίου ισοδυναμεί με έξοδο από την Ευρωζώνη». Οι εγχώριοι

Tο «νταηλίκι» ηδονικού αμοραλισμού

Tου Χρήστου Γιανναρά
Tα κόμματα αποδοκιμάστηκαν, η κομματοκρατία ζει και κυριεύει. Tο αποδείχνει η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα διενεργήσει τις εκλογές. Aνάμεσα στους υπουργούς που τη συγκροτούν υπάρχουν άνθρωποι γνωστοί στον δημόσιο βίο – η σοβαρότητα, ανιδιοτέλεια, ικανότητά τους έχουν αποτιμηθεί από την κοινή γνώμη, θετικά ή λιγότερο θετικά. Yπάρχουν και υπουργοί που ανασύρθηκαν, χωρίς αιτιολογικά, από την αφάνεια, την

Μεταξύ φόβου και απόγνωσης

Tου Nίκου Γ. Ξυδάκη
Η πολιτική αστάθεια που ζούμε είναι απότοκη της κοινωνικής αποσάθρωσης: η κοινωνία εκφράζεται πολιτικά, με σπασμούς και κλονισμούς. Η διεθνής κρίση πλήττει τα μεσοστρώματα σε όλο τον δυτικό κόσμο, ιδίως στην Ευρώπη, την κοιτίδα της μεσαίας τάξης. Στην Ελλάδα, η κρίση ξεθεμελιώνει τα ευρύτατα στρώματα των μικρομεσαίων, σαρώνει το υλικό υπόβαθρο της ύπαρξής τους, αποψιλώνει τις προσδοκίες και τις απαντοχές τους.

Οι μονομάχοι της δραχμής...

Σε ιδεολογική κόντρα ανάμεσα στην δεξιά και την αριστερά έχουν μετατρέψει τον προεκλογικό αγώνα οι Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας. Οι δυο μονομάχοι έχουν πολώσει το κλίμα λίγες εβδομάδες πριν τις κάλπες, όμως τα κοινά τους στοιχεία είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Λαϊκισμός, παροχολογία, συμμαχίες συμφερόντων και εμμονή με την εξουσία είναι μερικά απ αυτά…

Το άλλο μάθημα από την Ισλανδία

Tου Πάσχου Mανδραβέλη
Αν πάει κάποιος στην Ισλανδία, θα διαπιστώσει ότι στα ταμεία των περισσότερων καταστημάτων δέχονται σχεδόν όλα τα νομίσματα του κόσμου: ευρώ, δολάριο, σουηδική κορώνα, βρετανική λίρα, καναδικό δολάριο, μέχρι και γιεν Ιαπωνίας. Στο τέλος της λίστας είναι η ισλανδική κορώνα που αποτιμάται με τέσσερα μηδενικά (0,000). «Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να αγοράσεις τίποτε, διότι το ισλανδικό νόμισμα πλέον είναι χωρίς αξία. Κανείς δεν το εμπιστεύεται», δήλωσε στο αμερικανικό National Public Radio (NPR 13.4.2012) μια κάτοικος του Ρέικιαβικ.

Εθνική Τράπεζα: Έξοδος από το ευρώ οδηγεί σε μείωση 55% του κατά κεφαλήν εισοδήματος

Σε ειδική έκδοση της Εθνικής Τράπεζας για την ελληνική οικονομία με θέμα «Περιγράφοντας τις συνιστώσες του κρίσιμου διλήμματος» περιγράφεται η σημαντική πτώση του βιοτικού επιπέδου στη χώρα, σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ.

Μετά τις εκλογές η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων...

Η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα αναλάβει την αξιολόγηση του προσωπικού του Δημοσίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος συναντήθηκε την Τρίτη με τα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης των δομών έξι υπουργείων.

Στα 71 εκατ. ευρώ μειώθηκαν τα κέρδη των ΕΛΠΕ το α' τρίμηνο, ισχυρότερα των εκτιμήσεων


Χαμηλός ο όγκος πωλήσεων
Στα 71 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων στο πρώτο τρίμηνο του έτους, από 119 εκατ. πέρυσι -ισχυρότερα ωστόσο των εκτιμήσεων. Η ζήτηση πετρελαιοειδών παρουσίασε κάμψη 12% σε ετήσια βάση, κυρίως όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης.
Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη (αναπροσαρμοσμένα μετά την

ΟΟΣΑ: Οι Έλληνες δουλεύουν 600 ώρες περισσότερες από τους Γερμανούς

Μπορεί οι Ευρωπαίοι να έχουν κατηγορήσει πολλές φορές τους Έλληνες για την εργατικότητα τους, ωστόσο τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2010 δείχνουν ότι ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος εργάζεται 2.017 ώρες ετησίως, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην Ευρώπη και τη δεύτερη στα 34 μέλη του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος εργάζεται 2.017 ώρες ετησίως, ενώ ο μέσος Γερμανός εργαζόμενος δουλεύει 1.408 ώρες το χρόνο.

Σε πλειστηριασμό την Τετάρτη ο Nitro FM...

Μετά τον πρώτο πλειστηριασμό ο οποίος κηρύχθηκε άγονος λόγω έλλειψης ενδιαφερομένων αγοραστών (η τιμή εκκίνησης ήταν 2 εκατομμμύρια ευρώ) , η Eurobank πραγματοποιεί την Τετάρτη τον δεύτερο πλειστηριασμό για την πώληση του Nitro FM, με τιμή εκκίνησης...

Καταγγελία ΚΚΕ για πλαστούς λογαριασμούς στο twitter και στο facebook

Το ΚΚΕ καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, ότι παρά τις επανειλημμένες επίσημες διαμαρτυρίες του για τους πλαστούς λογαριασμούς που λειτουργούν στο twitter και στο facebook στο όνομα του κόμματος και της Αλέκας Παπαρήγα, αυτοί συνεχίζουν να λειτουργούν μαρτυρώντας τη δόλια και ύποπτη στόχευσή τους.
Την πρώτη ευθύνη για την ύπαρξη αυτών των πλαστών

Καμμένος: Κυβέρνηση χωρίς Σαμαρά - Βενιζέλο

Την πρόθεση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, κατέδειξε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Πάνος Καμμένος.
Δήλωσε υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας βάσει προγραμμάτων που θα κατατεθούν τώρα επαναλαμβάνοντας ότι για το κόμμα του «δεν τίθεται θέμα πρωθυπουργίας Σαμαρά ή Βενιζέλου».

Ευ. Βενιζέλος: Εξι επιπλέον σημεία για αναθεώρηση του μνημονίου

Μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ που ζήτησε τη συνδρομή των κοινωνικών εταίρων
Την πρόταση έξι σημείων του ΠαΣοΚ για την αναθεώρηση του μνημονίου, εξιδεικευμένη με έξι πρόσθετα μέτρα για τη φορολογική ελάφρυνση των πολιτών, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος στα προεδρεία της ΟΚΕ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης η οποία διήρκεσε περίπου 3 ώρες με αρκετές στιγμές έντασης, υπήρξε μια κατ´αρχήν συναίνεση στην συνολική πρόταση του ΠαΣοΚ.

Δεν πληρώνει φόρους για απολαβές άνω των 380.000 ευρώ η Λαγκάρντ

ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ περί φοροδιαφυγής στην Ελλάδα δεν προκάλεσαν μόνο ποταμό σχολίων αλλά έδωσαν σε κάποιους αφορμή να ψάξουν τα του…οίκου της, αποκαλύπτοντας ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν φορολογείται για τον παχυλό της μισθό.

Ερό: Είμαστε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα

ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ 
Σε μια πυροσβεστική παρέμβαση μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ για την χώρα μας, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό, απηύθυνε έκκληση για σεβασμό, τονίζοντας πως η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει και η χώρα μας να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Τσίπρας: Η πολεμική βιομηχανία θα τεθεί υπό εθνικό έλεγχο

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ
Την ανάγκη ανασυγκρότησης της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας, για την οποία, είπε ότι θα περάσει υπό εθνικό έλεγχο, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο ΓΕΕΘΑ.
«Ο ελληνικός λαός όλα τα προηγούμενα χρόνια πλήρωσε ένα υπέρογκο κόστος από το υστέρημά του σε στρατιωτικούς

Με 36 αλλαγές τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Με 36 αλλαγές ανακοινώθηκαν σήμερα τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ενώ το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας. Μεταξύ των νέων υποψηφίων αναφέρονται οι καθηγητές πανεπιστημίου Λυκούργος Λιαρόπουλος στη Β΄Αθήνας και Κώστας Μουντάκης στα Χανιά, ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελάκης στη Β΄ Αθήνας στη θέση του Σήφη Βαλυράκη, ο δικηγόρος Κώστας Ντάλτας στην Α΄ Πειραιά, ο ηθοποιός

Ας βλέπουν και την επόμενη μέρα

 Η πραγματική οικονομία είναι σε κακό χάλι. Τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου οριακά και οι τράπεζες, οι καταθέσεις και η ρευστότητα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τα έσοδα υποχωρούν. Οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις είναι ανελαστικές. Με δυο λόγια, λεφτά δεν υπάρχουν και η χρηματοδότησή μας εξαρτάται από τους δανειστές μας, υπό όρους και προϋποθέσεις. Οποια κυβέρνηση κι αν σχηματισθεί μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου (αριστερή,

Απειλή η γερμανική αμνησία

Project Syndicate / Institute for Human Sciences, 2012, Του Joschka Fischer
Πολιτική και δημοσιονομική ένωση τώρα, για το ευρωπαϊκό μέλλον
Η κατάσταση της Ευρώπης είναι σοβαρή - πολύ σοβαρή. Ποιος θα πίστευε ότι ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα καλούσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να βρουν το θάρρος να δημιουργήσουν μια δημοσιονομική ένωση (με κοινό προϋπολογισμό και φορολογική πολιτική και από κοινού εγγυημένο δημόσιο χρέος); Και ο Κάμερον επιχειρηματολογεί επίσης ότι η βαθύτερη πολιτική ολοκλήρωση είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η διάλυση του ευρώ.

«Όχι» στο πλύσιμο των δοντιών αμέσως μετά το φαγητό


Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η σωστή φροντίδα των δοντιών είναι ταυτόσημη με το συχνό βούρτσισμα – όχι μόνο πρωί και βράδυ, όπως συνιστούν οι ειδικοί, αλλά κατά προτίμηση μετά από κάθε γεύμα, σνακ ή ρόφημα με ζάχαρη. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η τακτική αυτή μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Η συμμορία

Του Λευτέρη Π. Παπαδόπουλου
Ο Πειναλέων ήταν ένας ήρωας του μοναδικού Μποστ, στα χρόνια του Καραμανλή, του πρεσβύτερου. Ο Πειναλέων και η Ανεργίτσα. Ο φίλος Τάκης Θεοδωρόπουλος, στα «Ανορθόδοξά» του, στα «ΝΕΑ», την περασμένη Τετάρτη χρησιμοποίησε τον Πειναλέοντα, όχι όμως του Μποστ που ήταν μπατίρης, φουκαράς και έτοιμος να πέσει κάτω από τη λόρδα (την ξέρουν, άραγε, οι νέοι αυτήν τη λέξη;), για τον Τσοχατζόπουλο. Που από το «Ημερολόγιό» του προκύπτει ότι ήταν, χώρια απ' όλα τα άλλα, άρρωστα άπληστος. Δεν τον ενδιέφερε τίποτε άλλο στη ζωή του παρά μόνο το χρήμα. Οχι για να επιβιώσει. Αλλά για να γίνει βαθύπλουτος. Από διάφορες μίζες.

Βρήκαν ευκαιρία για ηλιοθεραπεία στη Βρετανία

Γεύση από καλοκαίρι πήραν οι Βρετανοί το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σε πολλές βρετανικές πόλεις το θερμόμετρο πλησίασε ακόμη και τους 28°C. Και τέτοιες ευκαιρίες δεν τις αφήνουν ανεκμετάλλευτες οι «καταδικασμένοι» στο ψιλόβροχο, που υπό φυσιολογικές συνθήκες τέτοια εποχή δροσίζονται στους 15°C (και πολύ λέμε).

Διαγνώσεις

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΑΝ Η Ελλάδα είναι πλέον μια άλλη χώρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα άλλο κόμμα. Κυρίαρχο την περίοδο της Μεταπολίτευσης, το πράσινο κίνημα περνάει κρίση. Οι γραμμές του - από τον Πετσάλνικο και τη Διαμαντοπούλου ώς τη μεγάλη σφαγή στη Β' Αθηνών - είναι αποδεκατισμένες. Ο πρώην πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου κινδυνεύει να γίνει αποδιοπομπαίο πρόσωπο. Και οι ψηφοφόροι, όταν δεν «κράζουν» τα επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κλείνουν τα αυτιά τους.

Προσβολές

Του Γιώργου Λακόπουλου
Τι είπε η Κριστίν Λαγκάρντ; Οτι οι άνθρωποι σε μια χώρα του Τρίτου Κόσμου έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για βοήθεια από ό,τι η Ελλάδα. Και ότι οι Ελληνες πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους. Είπε δηλαδή το αυτονόητο. Και, εν πάση περιπτώσει, τη γνώμη της είπε. Θα μπορούσε κάποιος να της απαντήσει με επιχειρήματα - αν υπάρχουν. Αντί γι' αυτό, το Διαδίκτυο κατακλύστηκε από μηνύματα εναντίον της στα «γαλλικά». Ενας πολιτικός αρχηγός τής ζήτησε να ανασκευάσει γιατί προσέβαλε τους Ελληνες.
Ηταν ακόμη ένα επεισόδιο στον μακρύ κατάλογο εθνικής αγανάκτησης για τον ανθελληνισμό των άλλων. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ανησυχούν οι Γερμανοί τουρίστες

Πληθαίνουν τα ερωτήματα γερμανών τουριστών για το τί μέτρα θα πρέπει να πάρουν, εάν βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Η TUI ενημερώνει: "πάρτε περισσότερα ευρώ σε μετρητά".
Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και τα χειρότερα σενάρια που το συνοδεύουν έχουν κάνει τους γερμανούς τουρίστες να ακυρώνουν κρατήσεις για καλοκαιρινές διακοπές, ή στην

Στο Ζάππειο μια μέρα…

Τριάντα τρία χρόνια έκλεισαν χθες, 28 Μαΐου, από την ημέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε στο Ζάππειο την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ: ήταν το μέγα επίτευγμα μιας ολόκληρης ζωής, αφιερωμένης σε αυτόν τον σκοπό, στο να υπερνικήσει η Ελλάδα τη «γεωγραφία» της και να «μετατεθεί» από το βαλκανικό παρελθόν στο ευρωπαϊκό μέλλον. Ηταν ένα επίτευγμα που ο Καραμανλής πέτυχε μόνος ουσιαστικά εναντίον όλων μέσα στη χώρα και πολλών εκτός αυτής… Και, τελικά, ακριβώς εκεί ίσως να βρίσκεται το «μυστικό» της τωρινής καταστροφής: στη μοναχικότητα...

Στην κορυφή της Ευρώπης ο Διομήδης

Ο Διομήδης έφτασε τελικά στην κορυφή της Ευρώπης και κατέκτησε το Τσάλεντζ Καπ. Η ομάδα χαντ μπολ από το Αργος, ναι μεν ηττήθηκε στην Ελβετία από την Βάκερ Τουν με 22-20, αλλά με δεδομένη τη νίκη της στο πρώτο παιχνίδι με σκορ 26-23, κατέκτησε το τρόπαιο.

Σκληρή γλώσσα κατά της Λαγκάρντ από τα διεθνή ΜΜΕ

Στον ίδιο τόνο και με την ίδια σκληρή γλώσσα με την οποία απευθύνθηκε στους Έλληνες η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απευθύνονται τώρα σε αυτή τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με άρθρα, σχόλια, τηλεοπτικά ρεπορτάζ και πρωτοσέλιδα. H πιο αιχμηρή και εμπεριστατωμένη παρέμβαση ήταν το άρθρο του εκδότη της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που κατηγορεί την Λαγκάρντ για κενές περιεχομένου ηθικολογίες και διγλωσσία.
Οι προκλητικές και προσβλητικές δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν προκάλεσαν αντιδράσεις μόνο στην Ελλάδα, αλλά μια γενικευμένη κατακραυγή που εκφράστηκε στο διεθνή Τύπο τις τελευταίες ημέρες.

Επίθεση κατά της Ντόρας Μπακογιάννη εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος...

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Πάνος Καμμένος στα πυρά της Ντόρας Μπακογιάννη που δήλωσε ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων «στερείται σοβαρότητας». «Μιλάει η κ. Μπακογιάννη, της οποίας ο άντρας έβγαλε στο εξωτερικό ένα δισ. δολάρια, χωρίς να το ... δηλώσει» τόνισε το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στη ΝΕΤ.

Φήμες για νέο κόμμα εκσυγχρονιστών με τις ευλογίες Σημίτη

Εντείνονται οι φήμες περί του ενδεχομένου δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς από τον Λουκά Παπαδήμο, προκειμένου να κληρονομήσει τον «εκσυγχρονισμό» που έμεινε ημιτελής επί Κώστα Σημίτη. Το νέο κόμμα θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές που θα σημάνουν και το τέλος των παραδοσιακών κομμάτων στα αριστερά και στα δεξιά του κομματικού σκηνικού.

Πόρτα - πόρτα θα αναζητήσει τις χαμένες ψήφους το ΠαΣοΚ

Κλιμάκια του κόμματος θα βγουν από αυτή την εβδομάδα στο δρόμο
Πόρτα πόρτα θα αναζητήσουν τις χαμένες ψήφους του ΠαΣοΚ τα κλιμάκια του κόμματος που θα βγουν από αυτή την εβδομάδα στο δρόμο.

Χέρι-χέρι ο Τσίπρας με τον Φωτόπουλο...

Σε προχωρημένες συζητήσεις φαίνεται πως είναι ο Αλέξης Τσίπρας με τον συνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο. Ο τελευταίος μάλιστα δεν κρύβει την προτίμηση του στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, αφού έχει εμφανιστεί σε ... κομματικές εκδηλώσεις ενώ έχει κάνει και ιδιαίτερα θερμές χειραψίες με τον πρόεδρου του κόμματος.

Απαιτητικά τα θέματα των Μαθηματικών κατεύθυνσης τη Δευτέρα

Βατά και κατανοητά τα Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής κατεύθυνσης, λένε οι φιλόλογοι
Απαιτητικά και μεγάλης έκτασης, σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά, ήταν τα εφετινά θέματα των Μαθηματικών Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι την Δευτέρα, 28 Μαΐου. Κατανοητά και βατά όπως λένε φιλόλογοι που μίλησαν στο «Βήμα» ήταν τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.