Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2012

Τραγωδίες

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΕΠΤΑ άξονες πολιτικής για την έξοδο από την κρίση έχει στο μυαλό του ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Αφορμή για την παρουσίαση είναι τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ την 3η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, το πράγμα πάει περισσότερο προς «Επτά επί Θήβας».
Η θερινή σεζόν των φεστιβάλ αρχαίου δράματος πάει προς το τέλος της. Η πολιτική περίοδος πάει να ξαναρχίσει. Υπουργός Πολιτισμού αλλά και εγγράμματος πανεπιστημιακός διδάσκαλος, ο Βενιζέλος ξέρει από Αισχύλο όπως και από Σοφοκλή με την Αντιγόνη. Επί σκηνής όμως του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς, το ΠΑΣΟΚ θυμίζει επικίνδυνα μια

Η απαξίωση του ευρώ

Σε πρώτη ανάγνωση, είναι εντυπωσιακό: εκείνο που καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν τόλμησε ως τώρα να πράξει δείχνει να το επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: να αμφισβητήσει την πολιτική ηγεμονία του Βερολίνου. Σε δεύτερη ανάγνωση, όμως, είναι κατανοητό: η ΕΚΤ γνωρίζει ότι ο ρόλος της είναι ρόλος θεματοφύλακα του κοινού νομίσματος, το οποίο, ακριβώς λόγω του ηγεμονικού χειρισμού της Γερμανίας, που δεν κάνει πίσω, κινδυνεύει σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Μαφία

Ψέματα μάς τσαμπουνάνε. Λεφτά υπάρχουν. Και μάλιστα με τα τσουβάλια. Υπάρχουν αλλά οι λεβέντες που όλα αυτά τα χρόνια μας κυβερνάνε είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν είτε και τα δύο μαζί και έτσι τα λεφτά κάνουν φτερά. Απειρα λεφτά από μια επικών διαστάσεων φοροδιαφυγή. Τέτοιο χάλι σε καμία χώρα της ευρωζώνης δεν υπάρχει. Με τους μετριότερους υπολογισμούς, τουλάχιστον είκοσι δισεκατομμύρια εξατμίζονται ετησίως από το ταμείο του κράτους.

Σφάλματα

Του Γιώργου Λακόπουλου
«Επιστροφή στη δραχμή σκέτη δεν υπάρχει. Υπάρχει επιστροφή στη δραχμή, αλλά ταυτόχρονα και στη λιρέτα, στην πεσέτα, στο φράγκο και στο μάρκο... Κανείς δεν μπορεί να διώξει την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα από την ευρωζώνη».
Τα είπε ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Κυριακή στο «Βήμα». Σπανίως χωράνε μέσα σε τόσο λίγες λέξεις τόσο πολλά λάθη.

Εγγραφές πρωτοετών: προθεσμίες και απαραίτητα δικαιολογητικά

Εγγραφές πρωτοετών: προθεσμίες και απαραίτητα δικαιολογητικά Από 11 μέχρι 28 Σεπτεμβρίου 2012 θα γίνουν οι εγγραφές των επιτυχόντων στα τμήματα και τις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) ή από τα Eπαγγελματικά Λύκεια –ΕΠΑΛ– (ΟΜΑΔΑ Α' και Β') για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, όπως υπενθυμίζει το υπουργείο Παιδείας.

Χρυσό για την Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς

Το πρώτο χρυσό μετάλλιο πανηγυρίζει η ελληνική ομάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, ο Νίκος Πανανός  και η Μαρία -Ελένη Κορδαλή, κατέκτησαν την πρώτη θέση στην κατηγορία BC3 τού μπότσια.

Ολάντ: Υπέρ της επιμήκυνσης για την Ελλάδα, αλλά «υπό όρους»

Μάριο Μόντι: Υπάρχει ταύτιση των απόψεων με τον Ολάντ στο θέμα του ευρώ
Υπέρ της χρονικής παράτασης για την Ελλάδα υπό όρους προκειμένου να πετύχει η χώρα τους στόχους που έχουν καθοριστεί από την τρόικα τάχθηκε ο Φρανσουά Ολάντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη μετά τη συνάντησή του με τον Μάριο Μόντι.

Υπουργείο Σοβιετικής Παιδείας


Tου Πασχου Μανδραβελη
Προ ημερών εξηγούσαμε διά του καύσωνος την ερώτηση 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για μια χορηγία της εταιρείας 3Ε σε σχολεία της Θεσσαλονίκης. Γράφαμε συγκεκριμένα ότι «την ημέρα που κατατέθηκε η ερώτηση, το θερμόμετρο έδειχνε πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Αυτή είναι μια εξήγηση διόλου πολιτική, αλλά είναι η πλέον κολακευτική για ένα κόμμα που κάποτε ανήκε στην ανανεωτική Αριστερά». («Της Αριστεράς και της ζέστης», «Καθημερινή» 11.8.2012.)

«Να τηρήσετε πλήρως τις δεσμεύσεις σας»

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ζήτησε εκ νέου από τον έλληνα ομόλογό του Γ. Στουρνάρα να τηρήσει η Αθήνα πλήρως τους όρους του προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.
Η συνομιλία του Γιάννη Στουρνάρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε χαρακτηριστεί «συνάντηση εργασίας» και για τον λόγο αυτόν μετά το πέρας της δεν ακολούθησαν δηλώσεις των δύο υπουργών προς τους δημοσιογράφους. Η συνάντηση κράτησε περισσότερο