Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΜΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ

Γράφει ο Νίκος  Γ. Ζυγογιάννης*
Ένα σύνθημα και μια προτροπή που ακούγεται τα τελευταία χρόνια είναι «επιστροφή στην παράδοση». Αυτό φανερώνει έναν προβληματισμό κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου σχετικά με ποιο τρόπο η παράδοση θα συμβάλλει στην προκοπή μας ως άτομα και ως κοινωνία. Και βέβαια το σύνθημα αυτό παίρνει νόημα και περιεχόμενο, όχι με την αντιγραφική τήρηση των παραδοσιακών αξιών, αλλά με την αναγνώριση και εμπέδωση των καλών τους  στοιχείων, που θα μπολιάζονται στο δικό μας πολιτισμό.

Αποδόμηση της «Περιφέρειας»;


Η μια μετά την άλλη οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας βρίσκονται στο δίλημμα να διαλέξουν μεταξύ μιας άτακτης χρεοκοπίας ή ενός «προγράμματος» που συρρικνώνει δραματικά το ΑΕΠ τους και εκτινάσσει την ανεργία, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργηθεί σαφείς εικόνες ή προοπτικές εξόδου από την κρίση, όπου εφαρμόζεται.

«Το μη χείρον…»


Του ΘΑΝΑΣΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ  

ΒΟΥΛΙΑΞΑΜΕ στη διαφθορά και σηκώσαμε το βλέμμα για την Κύπρο και τη στάση του λαού της. Έχει τα πάθη και την ιστορία του, έχει και τους πολιτικούς της. Θα’ ναι αλλιώτικοι απ’ τους άλλους, σκεφθήκαμε, μέχρι που έσκασε η βόμβα. Για χαριστικά δάνεια πολιτικών, κρυμμένων πίσω από συγγενείς, φίλους και ευνοούμενους. Δεν είναι «μητροπολιτική» η αμαρτία τους-είναι περιφερειακή-αλλά οδηγεί σε συμπεράσματα. Παντού τα πάντα και μόνο οι ρυθμοί και τα νούμερα παίζουν από χώρα σε χώρα.

STOP στην αλαζονεία των τροϊκανών


Την επιχείρηση «σταματήστε την τρόικα» οφείλει να θέσει σε λειτουργία η κυβέρνηση από την ερχόμενη εβδομάδα. Πριν παρεξηγηθούμε, να εξηγηθούμε. Αυτό δεν πρέπει να γίνει για όλα τα θέματα, αλλά μόνο για εκείνα που θα βυθίσουν τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση, όπως επιπλέον περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και επιβολή νέων φόρων. Τα επιχειρήματα της Ελλάδας ενισχύει η τοποθέτηση του ΟΟΣΑ, ο οποίος στην εαρινή έκθεση ζητά να σταματήσει η λιτότητα στην Ευρωζώνη ακόμα κι αν δεν γίνουν σεβαστοί οι αριθμητικοί στόχοι.

Εχθρός της Κύπρου είναι οι ΗΠΑ και σε αυτή την κρίση

Εντελώς απομονωμένη έχει βρεθεί η Κύπρος σε διεθνές επίπεδο μετά την εσκεμμένη υπονόμευση από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη των σχέσεών της με τη Ρωσία μέσω της αρπαγής 10 (!) ή και περισσότερων δισεκατομμυρίων ευρώ από τις καταθέσεις Ρώσων στις κυπριακές τράπεζες. Στην ειδική περίπτωση μάλιστα της Κύπρου, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένθερμα την καταστροφική για την οικονομία του νησιού πολιτική της κατάσχεσης τμήματος των καταθέσεων που επέβαλε το Βερολίνο με τη σύμφωνη γνώμη του Κύπριου Προέδρου στο νησί.

Οι λαοί και η Κύπρος

Του Πάσχου Μανδραβέλη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Το πιο καλό για την κρίση στη Mεγαλόνησο το είπε o κ. Νίκος Βούτσης. Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου κ. Δημήτρη Καμπουράκη ότι δεν βρέθηκε και κανένας Νοτιοευρωπαίος «να βοηθήσει τους Κύπριους» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Οι λαοί; Οι λαοί είπαν ότι “είμαστε Κύπριοι” και κατέβηκαν στους δρόμους» (Mega 26.3.2012).

Βρέθηκε σε κελί το σχέδιο απόδρασης των 11

ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 
 Στην ψευδοροφή ενός κελιού των φυλακών Τρικάλων βρέθηκε το σχέδιο που χρησιμοποίησαν για την απόδρασή τους την περασμένη Παρασκευή 11 κρατούμενοι του σωφρονιστικού καταστήματος, εκ των οποίων οι 8 ακόμη αναζητούνται. Παράλληλα, ύστερα από έλεγχο στις φυλακές Κορυδαλλού, οι Αρχές εντόπισαν μαχαίρια και κινητά τηλέφωνα στην πτέρυγα όπου κρατούνται οι κατηγορούμενοι για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης και για συμμετοχή στην

Στον αέρα το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο

ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ 
Την έκδοση διατάγματος πέτυχε η εταιρεία K. Athienitis (Shopping Malls) Ltd, μετά από προσφυγή της στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με το οποίο απαγορεύεται στην Τράπεζα Κύπρου, τον Διαχειριστή και την Κεντρική Τράπεζα να πειράξουν τους λογαριασμούς της εταιρείας, στην Τράπεζα Κύπρου, χωρίς δίκαιη αποζημίωση.
Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει:

Τι μας λέει ο Νταβούτογλου


Ο Νταβούτογλου δεν λέει παράλογα πράγματα. Γενικώς στη διπλωματία σπάνια λέγονται παράλογα πράγματα. Ζητεί τετραμερή διάσκεψη για την Κύπρο. Δεν μας αρέσει. Μπορεί, όμως, να το υποστηρίξει διεθνώς, επιρρίπτοντας στην μπλε πλευρά του τραπεζιού την ευθύνη για τη μη επίλυση του Κυπριακού. Και μετά πετάει το επιχείρημα: αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί δικά της τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου, τότε η τουρκοκυπριακή

Η μνήμη σαν βαρίδι

Του Παντελή Μπουκάλα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Στα γράμματα από την Κύπρο, σαράντα χρόνια μετά τον «Αττίλα», ο φάκελος, μαζί με τα γραμματόσημα του ταχυδρομικού κόστους, εξακολουθεί να φέρει σε μιαν ακρίτσα το χαρακτικό του Τάσσου: ένα Κυπριωτάκι πνιγμένο από τα τουρκικά συρματοπλέγματα. Συνήθεια πια και μηχανική κίνηση των υπηρεσιών παρά επιλογή των επιστολογράφων; Ισως. Ακόμα και οι επαναλαμβανόμενες μικροκινήσεις, όμως, δεν χάνουν ποτέ όλο τους το νόημα· ας σκεφτούμε απλώς πόσο ανούσια θα φαινόταν η καθημερινότητά μας αν θεωρούσαμε ανόητες όλες τις κινήσεις ρουτίνας που τη συναποτελούν.

Τα πραγματικά διδάγματα της Κύπρου

Μαριλένα Κοππά στο http://www.metarithmisi.gr 
Το «όχι» της Κύπρου, έχει αποκτήσει μια καινούργια σημασία στην Ελλάδα. Από τη μια πλευρά, υπήρξαν φωνές που υποδέχτηκαν με κάποιο δισταγμό το «όχι» και ένιωσαν δικαιωμένοι από τις εξελίξεις, αφού ακολούθησε ένα επίπονο ή/και ταπεινωτικό «ναι». Υπό αυτό το πρίσμα, η εβδομάδα του συλλογικού τρόμου που έζησε η Κύπρος, με τις τράπεζες κλειστές και με τον έλεγχο των ροών κεφαλαίου ακόμα σε ισχύ, έδινε μερικές από τις εικόνες που θα είχαμε βιώσει εάν είχαμε πει «όχι» στο μνημόνιο, το 2010. Και το συμπέρασμα ήταν ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, προέχει η παραμονή στο Ευρώ. Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαιρέτισαν το «όχι» και αποδοκίμασαν το

Ασύμμετρες απώλειες...

Της Ζέζας Ζήκου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Η εντύπωση που δημιουργείται στον απλό πολίτη από την καθημερινή του πραγματικότητα, και όχι την εικονική των ΜΜΕ, είναι ότι οι χώρες των Μνημονίων βρίσκονται στον προθάλαμο της πτώχευσης. Το «ροκ του μέλλοντός μας» έχει μετεξελιχθεί σε στροβιλισμό βαλς. Ετσι, όλοι περιμένουν πότε οι χορευτές θα χάσουν την ισορροπία τους και θα πέσουν κάτω από τη ζάλη της μέθης και του χορού. Εκείνος που πρωτοείπε, όμως, τη φράση «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» γνώριζε τέλεια χρηματοοικονομικά. Γιατί, πράγματι, η έννοια

Σάλος με τα δάνεια που χάρισαν σε κολλητούς

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει στην Κύπρο η λίστα με ονόματα κομματικών στελεχών και παραγόντων της δημόσιας διοίκησης, που είχαν δάνεια σε τρείς μεγάλες κυπριακές τράπεζες, τα οποία μυστηριωδώς διεγράφησαν!
Τη λίστα δημοσίευσε η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, αναφέροντας ότι το ύψος των δανείων που χαρίστηκαν φαίνεται να είναι από δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους.

Διαπραγμάτευση με την τρόικα για τις αποκλίσεις στο μνημόνιο ζητά το ΠΑΣΟΚ

Η νέα «μαύρη τρύπα» που προκαλείται στο οικονομικό πρόγραμμα, λόγω κυρίως της υστέρησης των εσόδων και η παρεπόμενη ανάγκη για λήψη νεών μέτρων, τρομάζει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο προτείνει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το ατύχημα της Κύπρου αφυπνίζει την Ελλάδα

Του Νίκου Ξυδάκη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τo κυπριακό δράμα δεν εκτυλίσσεται μόνο στις πτωχευμένες τράπεζες με τις «κουρεμένες» καταθέσεις και την ελεγχόμενη εκροή χρήματος· αυτή είναι μια μερική όψη. Πλάι στα στεγνά ATM, μια ολόκληρη κοινωνία αλαφιάζεται μπροστά στο ενδεχόμενο να μην έχει βενζίνη, τρόφιμα και φάρμακα. Και πιο πέρα από τον προφανή τρόμο της θραυσμένης καθημερινότητας, ο κυπριακός ελληνισμός βυθίζεται αίφνης στη ζώνη της γεωπολιτικής αβεβαιότητας: την ώρα της πτώχευσης υπό την πίεση των εταίρων

Η ηρεμία θα επιστρέψει στην Κύπρο

Σύντομα θα επέλθει και πάλι ηρεμία στην Κύπρο εκτιμά ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ, σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία
Πρωτοφανή χαρακτηρίζει τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στην Κύπρο χαρακτηρίζει ο Μίχαελ Κέμερ. Εντούτοις, δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή ως προς τους περιορισμούς που τέθηκαν, όπως εκτιμά:

Το Κυπριακό τσουνάμιΘα πλήξει άραγε το κυπριακό τσουνάμι τις ελληνικές ακτές; Και εάν ναι πόσο είναι ικανό να αποσταθεροποιήσει από την ρότα της την εγχώρια οικονομίας;
Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι οι εξελίξεις στο νησί της Αφροδίτης θα έχουν και οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις στην Ελλάδα.
Μάλιστα, όπως εκτιμά ο διεθνής οίκος Credit Suisse σε οικονομικό επίπεδο το «κούρεμα» στα κεφάλαια των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και οι εμπορικοί δεσμοί με την Μεγαλόνησο κατά τα φαινόμενα θα ασκήσουν πιέσεις στην ελληνική οικονομία.

Ανοιχτή επιστολή συμπαράστασης στον Ι. Παντή από 28 Κοσμήτορες και Προέδρους του ΑΠΘ

Με ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη και προς την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον καθηγητή και αντιπρύτανη του ΑΠΘ, Ι. Παντή, 28 Κοσμήτορες και Πρόεδροι Τμημάτων του ΑΠΘ.

Νέο "γράμμα" από τη φυλακή έστειλε ο Β.Παπαγεωργόπουλος

Νέα επιστολή μέσα από τη φυλακή δημοσιοποίησε σήμερα ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος συμπλήρωσε ένα μήνα κρατούμενος μετά την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση της υπεξαίρεσης - μαμούθ. Ο πρώην δήμαρχος για άλλη μία φορά υποστηρίζει ότι «δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία του

Εχει μέλλον ο Ελληνισμός;


Γιάννης Βασιλακάκος * (ΤΑ ΝΕΑ)
Η κρίση, τα διαχρονικά ελλείμματα της Ελλάδας και ο φόβος του μέλλοντός μας 
Πριν από 19 χρόνια, η διεύθυνση της εγκυρότερης και μεγαλύτερης σε κυκλοφορία (1 εκατ. φύλλα) αυστραλιανής εφημερίδας «The Age» μού είχε ζητήσει να γράψω ένα άρθρο για την πορεία και το επαπειλούμενο μέλλον της Ελλάδας. Ορισμένα καίρια σημεία που επεσήμαινα τότε είναι και τα εξής:

Ποια αυθαίρετα νομιμοποιούνται και ποια τακτοποιούνται για 30 χρόνια

Στη δημοσιότητα θα δοθεί τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο που «ξεμπλοκάρει» τα αυθαίρετα και τα νομιμοποιεί πλήρως ακόμα και αν δεν έχουν οικοδομική άδεια, ενώ παράλληλα προβλέπεται η δυνατότητα να τακτοποιηθούν για 30 χρόνια οι παρανομίες σε άλλα ακίνητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι... ψεκασμένοι

 Το οδυνηρό πάθημα της Κύπρου φαίνεται ότι δεν έγινε μάθημα  για ένα μέρος του ελληνικού πολιτικού συστήματος, που επιμένει να θεωρεί τον τυχοδιωκτισμό ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής του παρέμβασης. Και δεν μιλάμε  για κάποια  περιθωριακά και μονίμως ανερμάτιστα  κόμματα στιλ Καμένου,αλλά για την αξιωματική αντιπολίτευση που επιμένει να πολιτεύεται με μια αντιφατική και λαϊκίστικη συμπεριφορά, αδιαφορώντας  για τις συνέπειες που έχει.

Οταν ο Ταμήλος γνώρισε την Διαμαντοπούλου

Όταν ο κ. Ταμήλος συνάντησε την κυρία Άννα Διαμαντοπούλου έγινε ανταλλαγή πολιτικών απόψεων για το πού πάει η κατάσταση στη χώρα. Η συνάντηση ήταν τυχαία και έγινε στο Κολωνάκι και συγκεκριμένα στη Βιβλιοθήκη, όπου σ΄ένα τραπέζι καθόταν η κυρία Διαμαντοπούλου, σ΄άλλο ο κ. Θ.

Τ’ άκουσε η Αγκυρα…: Επιτέλους δόθηκε και μια εθνική απάντηση


Επιτέλους, δόθηκε και μια σκληρή ελληνική απάντηση: πρόκειται για κάτι που γενικά το έχουμε ξεχάσει πια, σε πολλά πεδία. Την ώρα που η Κύπρος ζει μια νέα τραγωδία, η Τουρκία σκέφτηκε ότι βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία να πάει το ρολόι του Κυπριακού μισό αιώνα πίσω με τις… λαμπρές ιδέες Νταβούτογλου για διχοτόμηση της χώρας και για τετραμερή διάσκεψη, ωσάν η Κυπριακή Δημοκρατία να μην είναι ευρωπαικό κράτος...

Παγκόσμιο μάθημα αξιοπρέπειας

 Όποιος έχει δει την επέλαση εξάλλων πελατών την πρώτη μέρα των εκπτώσεων στο Harrods. Όποιος θυμάται τους αλαλάζοντες καταναλωτές που καλπάζουν αλληλοσυγκρουόμενοι όταν τα μεγάλα καταστήματα Ευρώπης και Αμερικής δίνουν προσφορές στους πρώτους εκατό. Όποιος έχει την εικόνα των οργισμένων με το κράτος Ελλήνων στην ουρά για να πληρώσουν τα τέλη

Σκυταλοδρομίες

ΜΕ την πολιτική να έχει μπει στον αστερισμό των παραπολιτικών - κάτι που ισχύει καθ' υπερβολήν στο Διαδίκτυο - ουδείς δίνει σημασία στους θεσμούς. Ωστόσο παίζουν ρόλο. Φαίνεται στην περίπτωση των εξεταστικών επιτροπών.
ΠΟΥ έχουν ψαχνό οι εξεταστικές επιτροπές; Κυρίως σε προεδρικές δημοκρατίες όπως οι ΗΠΑ. Με δεδομένη τη διάκριση των εξουσιών, οι επιτροπές του Κογκρέσου και της

Ανησυχώ για τις καταθέσεις στην Ελλάδα, λέει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Η τρόικα, μετά τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κύπρο, δεν θα είναι έκπληξη εάν προσπαθήσει να διορθώσει την υστέρηση των εσόδων στην Ελλάδα «με κάποιας μορφής φορολόγηση των καταθέσεων», εκτίμησε ο Γ.Σταθάκης
«Ανησυχώ για τις καταθέσεις στην Ελλάδα. Μπορεί να

Μείωση 17% στην κατανάλωση αερίου στην Αττική

Παρότι το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο κατά 38% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, η κατανάλωση μειώθηκε το 2012 κατά 17% στην Αττική. Ειδικά στη βιομηχανία η μείωση έφθασε το 20%, και στα νοικοκυριά το 22%.
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από σημερινή ενημερωτική εκδήλωση της ΕΠΑ Αττικής, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματά της εταιρείας για το 2012. 

Κρίση

Πέρασε απαρατήρητο, αλλά είναι ό,τι πιο σημαντικό ακούστηκε αυτές τις ημέρες που στην Ελλάδα η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις τραπεζικές περιπέτειες της Κύπρου. Για την ακρίβεια, μόλις πριν από τρεις ημέρες δημοσιεύθηκε - στα «ΝΕΑ» και αλλού - η τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την κοινωνική κατάσταση στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Συμπέρασμα; Η κρίση στην κοινοτική Ευρώπη συνεχίζει να επιδεινώνεται. Και όπως είπε ο αρμόδιος επίτροπoς Κοινωνικών Υποθέσεων, «σε έναν ορισμένο αριθμό κρατών-μελών δεν

Ιγνατίου για Αναστασιάδη: Παίρνει και μισθό;

Ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου ουδέποτε έκρυψε τον προβληματισμό του για όσα συμβαίνουν στη Κύπρο αλλά και για τους χειρισμούς του νέου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.
Άλλωστε, ο γεννημένος στην Αναφωτία της Κύπρου δημοσιογράφος έχει εξαιρετική γνώση όχι μόνον της πολιτικής και οικονομικής ζωής στο νησί

Απάντηση Αβραμόπουλου στις προκλητικές δηλώσεις Νταβούτογλου

«Κανείς δεν μπορεί ούτε να διανοηθεί, πόσο μάλλον να υπονοήσει διχοτόμηση» αναφέρει, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην επιστολή του προς τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου περί κοινής αξιοποίησης των ενεργειακών πηγών στην Κύπρο από μία «νέα Ενωμένη Κύπρο».

Επιστροφή φόρου σε 330.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών

Με εγκύκλιο «εξπρές» το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δώσει «ανάσα» σε πάνω από 330.000 επιτηδευματίες (επαγγελματίες και επιχειρήσεις) που περιμένουν με αγωνία την επιστροφή φόρου όπως είναι για παράδειγμα ο Φόρος Προστιθέμενης αξίας. 

Καλαμπούρια

Από τότε που η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο (και δεν αξιολογώ το γεγονός...) υπήρχαν μπροστά της δύο σαφείς και καθαρές στρατηγικές.
Η πρώτη ήταν μια στρατηγική παραμονής στο ευρώ - με όποιο κόστος...
Η στρατηγική αυτή οδηγούσε εκ των πραγμάτων στη διαπραγμάτευση αλλά και στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που προέκυπταν από αυτή τη διαπραγμάτευση.

Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση ελληνικών μαρινών

Πρεμιέρα κάνουν σήμερα, Παρασκευή, οι διαγωνισμοί για 46 μαρίνες με το πακέτο του Αργοσαρωνικού που περιλαμβάνει τον Άλιμο, την Ύδρα, τον Πόρο και τη Νέα Επίδαυρο. Το πλάνο για να αξιοποιηθούν οι μαρίνες αφορά την παραχώρησή τους για διάστημα μέχρι και 40 ετών.

Ολη η λίστα της ντροπής: Σε ποιους χάρισαν δάνεια στην Κύπρο

Τράπεζες που έσυραν στον γκρεμό την κυπριακή οικονομία διέγραφαν συστηματικά δάνεια, τα οποία είχαν χορηγήσει σε κομματικά στελέχη και σε παράγοντες της δημόσιας διοίκησης. Η λίστα που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος» έχει παραδοθεί ήδη στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής. Οι σκανδαλωδώς ευνοημένοι των διορισμένων από το κράτος τραπεζικών διοικήσεων καλούνται τώρα να εξηγήσουν τους λόγους της χαριστικής μεταχείρισης και της αφαίμαξης του δημόσιου ταμείου που οδήγησαν στην καταστροφή.

Αναστέλλεται μέχρι τις 5 Απριλίου η διαγραφή των μετοχών στην Τράπεζα Κύπρου μετά από προσφυγή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου

Προσφυγή κατά της απόφασης της τρόικας να καταργήσει τις υπάρχουσες μετοχές της Τράπεζας Κύπρου κατέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη προκειμένου να αποσύρει την προσφυγή του.

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση τα ανοιχτά ζητήματα

Ημερομηνία ορόσημο αποτελεί για την κυβέρνηση η 12η Απριλίου, οπότε και θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup. Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να έχει ολοκληρώσει έως τότε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με στόχο να αποδεσμευτεί η δόση των 2,8 δισ ευρώ και να δρομολογηθεί η εκταμίευση των επόμενων 6 δισ ευρώ.
Χθες σε μαραθώνια σύσκεψη διάρκειας 4,5 ωρών υπό τον

IIF: Πραγματική η πιθανότητα εξόδου της Κύπρου από το ευρώ

Την εκτίμηση ότι το σενάριο εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη είναι πραγματικό εξέφρασε σήμερα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα έπληττε απαραίτητα τις υπόλοιπες χώρες. «Είναι η πρώτη περίπτωση στην οποία μπορούμε να δούμε μια μορφή εξόδου (από την Ευρωζώνη) ως μια πραγματική πιθανότητα», δήλωσε ο Φίλιπ Σατλ, επικεφαλής των

Τα καλύτερα χθεσινοβραδινά

Λίστα - φωτιά. Σε ποιους χάρισαν δάνεια στην Κύπρο...


Τράπεζες που έσυραν στον γκρεμό την κυπριακή οικονομία διέγραφαν συστηματικά δάνεια, τα οποία είχαν χορηγήσει σε κομματικά στελέχη και σε παράγοντες της δημόσιας διοίκησης. Η λίστα που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος» έχει παραδοθεί ήδη στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής. Οι σκανδαλωδώς ευνοημένοι των

Οι χώρες του Νότου έχουν ανάγκη ενός Σχεδίου Μάρσαλ

Την ανάγκη ενός  Σχεδίου Μάρσαλ για τη Νότια Ευρώπη, επισημαίνουν -σε κοινή έρευνά τους- τρία διεθνούς κύρους οικονομικά ινστιτούτα, το αυστριακό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, το προσκείμενο στα γερμανικά συνδικάτα Ινστιτούτο Μακροοικονομίας και Οικονομικής Έρευνας, και το γαλλικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, που υπάγεται στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού.

«Πενθήμερο» η αργία της Πρωτομαγιάς λόγω... Πάσχα

Ανοιχτά τη Μεγάλη Τετάρτη, κλειστά την Τρίτη του Πάσχα τα καταστήματα
 Tη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ανάπτυξης στην πρόταση της ΕΣΕΕ για μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς από τη Μεγάλη Τετάρτη στην Τρίτη του Πάσχα ανακοίνωσε το