Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Οι Γερμανοί δε διδάχθηκαν από την ΙΣΤΟΡΙΑ. Για αυτό και θα την ξαναζήσουν!

Λαός ο οποίος δε διδάσκεται από τα λάθη της ιστορίας του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει. Αυτό φυσικά μπορεί να ισχυριστεί κανείς και για την Ελλάδα που δεν έμαθε από τα λάθη της ώστε να βρίσκεται σήμερα σε αυτή την κατάσταση.

Ευρωζώνη «ό,τι να ’ναι»

Του Νίκου Χρυσολωρά στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της Κύπρου, καθώς και οι εποπτικές αρχές του τραπεζικού της συστήματος, φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την de facto χρεοκοπία της χώρας. Εξίσου σαφές είναι ότι η ποικιλόχρους λαϊκιστική παράταξη στην Ελλάδα και την Κύπρο έδειξε και πάλι ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και δεν προσέφερε τίποτε στον δημόσιο διάλογο, εκτός από ανόητους οδυρμούς και άκαιρα χειροκροτήματα. Ομως τα παραπάνω δεν απαλλάσσουν την Ευρωζώνη από τα δικά της ολέθρια λάθη στον χειρισμό του κυπριακού δράματος. Αναφέρω ενδεικτικά τα εξής:

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Ο Γιάννης, ο αγρότης

Ο Γιάννης ο αγρότης αποφάσισε ότι ο τραυματισμός του από το ατύχημα ήταν αρκετά σημαντικός ώστε να πάει την εταιρεία μετακομίσεων (υπεύθυνη για το ατύχημα) στα δικαστήρια. Στα δικαστήρια, ο δικηγόρος της εταιρείας ρωτούσε τον Γιάννη.
- Μα δεν είπατε κατά τη σκηνή του ατυχήματος «Καλά είμαι»; Ο Γιάννης απάντησε:

Στα μέρη του ηδονικού Ελπήνορα

Του Παντελή Μπουκάλα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Φωνή ραδιοφώνου, στο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Ο ηδονικός Ελπήνωρ», της «Κίχλης»: «Αθήναι. Ανελίσσονται ραγδαίως / τα γεγονότα που ήκουσε με δέος / η κοινή γνώμη. Ο κύριος υπουργός / εδήλωσεν, Δεν μένει πλέον καιρός...» Σαρκαστική εδώ η ρίμα, εξωθεί προς το γκροτέσκο την είδηση και ουσιαστικά γελοιοποιεί τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της, αυτό το πατροπαράδοτο «οι καιροί ου μενετοί», που κανονικά θα έπρεπε να έχουμε κουραστεί και να το λέμε και να το ακούμε.

Το μέτωπο της δραχμής

Το 48% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να πιάσει πάλι δραχμές στα χέρια του. Δεν μιλάμε, φυσικά, για αμελητέα ποσότητα στο σύνολο του πληθυσμού, χονδρικά πρόκειται για το 10% του εκλογικού σώματος. Δεν είναι και οι μοναδικοί. Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι ικανοί να δεχθούν επιστροφή στην κοτούλα και στο αυγουλάκι. Στην εκλογική πελατεία του Καμμένου υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σου αποδείξουν ότι το μέλλον βρίσκεται στο κοινό νόμισμα Ελλάδας-Κύπρου και, φυσικά, στην ενοποιημένη ΑΟΖ.

Οικονομικά ατυχήματα, εθνικές αδυναμίες

Του Νίκου Ξυδάκη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Η πτώχευση της Κύπρου δεν ανοίγει μόνον έναν κύκλο οικονομικού πόνου για τον κυπριακό λαό· συνδυαζόμενη με άλλες κινήσεις στην περιοχή, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας γεωπολιτικής ισορροπίας, στην οποία ο καθόλου ελληνισμός θα βρεθεί υπό πίεσιν. Η μακρά περίοδος οικονομικής δυσπραγίας της Ελλάδος, συνοδευόμενη από πολιτική αδυναμία, συμπίπτει με αλλεπάλληλες τουρκικές κινήσεις πολιτικής ολοκλήρωσης εντός και εκτός των συνόρων της.

Γερμανικός θρήνος για την κυβέρνηση και της Μολδαβίας

Θρήνος και οδυρμός στα σοβαρά μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας για την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Μολδαβία και την ανατροπή του πρωθυπουργού αυτής της σχεδόν «αόρατης» μικρής βαλκανικής χώρας, Βλαντ Φιλάτ, μετά την υπερψήφιση στο κοινοβούλιο πρότασης μομφής που κατέθεσαν οι κομμουνιστές.
«Ναυάγησε η κυβέρνηση της Μολδαβίας», «Κυβερνητική κρίση στη Μολδαβία», «Η αστάθεια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ» είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους που αναφέρονται στο θέμα της συντηρητικής «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».

Αυτός είναι ο νέος Πρόεδρος της ΕΡΤ...

Το διορισμό του κ. Γκίκα Μάναλη, στελέχους του ΤΑΙΠΕΔ, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, η Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής...
Η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ ψήφισαν υπέρ, «παρών» δήλωσε ο Απόστολος Κακλαμάνης από το ΠΑΣΟΚ, όπως και οι ΑΝΕΛ. ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, από την πλευρά τους καταψήφισαν.

Λάθος χορός σε λάθος πίστα...

Υστερα από εικοσαήμερη διακοπή διαπραγματεύσεων, αύριο επανέρχεται η τρόικα και ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, αφού... μεσολάβησε η «καταστροφή» της Κύπρου. Ξεκινάμε λοιπόν από αντικειμενικά χειρότερη αφετηρία, καθώς οι εξελίξεις στην Κύπρο θα επηρεάσουν αρνητικά, εμμέσως αλλά σαφώς, την ελληνική οικονομία. Και κάτι ακόμα: Εκτός από τα δύο «κλασικά αγκάθια», απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2013 και τη μη αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι), προστέθηκαν άλλα δύο. Το θέμα της συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank, όπου υπάρχει υπαναχώρηση από την τρόικα, και το θέμα μιας αναμενόμενης «μαύρης τρύπας» στον προϋπολογισμό καθόλου ευκαταφρόνητης (ίσως και 4 δισ.).

Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος σβήνει τις κόκκινες γραμμές

Κι άλλος "σωτήρας" παρουσιάστηκε στο πολιτικό προσκήνιο. Το "ομορφόπαιδο" της παρέας ΔΗΜΑΡ  και ΣΙΑ χαράζει δική του πολιτική γραμμή ή μάλλον σβήνει τις γραμμές, τις κόκκινες γραμμές μάλιστα του Μπάρμπα Φώτη.  Με σφουγγάρι που σβήνει τις κόκκινες γραμμές που ανά καιρούς βάζει ο Φώτης Κουβέλης μπορεί να παρομοιαστεί η συνέντευξη του εκπροσώπου τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέα Παπαδόπουλου σε ιστότοπο. Πάση θυσία κυβέρνηση για τη ΔΗΜΑΡ.

Προτεσταντικός Βορράς και οικονομική ορθοδοξία

Του Πάσχου Μανδραβέλη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 
Ο όρος «εμμονή στη λιτότητα» μοιάζει πια στην Ελλάδα κάτι σαν μεταφυσική αμαρτία των Γερμανών. Είναι κατά τα ειωθότα μια προτεσταντική ιδιότητα που μάλλον έρχεται σε αντίθεση με τη «λαρτζ» αντίληψη για την οικονομία που έχουν οι ορθόδοξοι και δη οι ορθόδοξοι νεοκεϊνσιανοί. Βεβαίως η χώρα μας δεν αποδείχθηκε ποτέ απλόχερη σε ό,τι αφορά τη βοήθεια τρίτων χωρών. Στους προ της κρίσης προϋπολογισμούς, η Ελλάδα και η Ιταλία παρουσίαζαν το χαμηλότερο ποσοστό δαπανών βοήθειας σε υπανάπτυκτες χώρες, αλλά όπως λέει και το ατράνταχτο εγχώριο επιχείρημα: «Αλλο αυτό».

Έκκληση προς τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό για συνένωση δυνάμεων

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού με αφορμή τις εκλογές που θα γίνουν στη γειτονική Αλβανία, απευθύνει έκκληση προς τις ηγεσίες και τους φορείς  που εκπροσωπούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, να ενώσουν στις επερχόμενες εκλογές τις δυνάμεις τους, με σκοπό την καλύτερη, δυναμικότερη και...

Η υγιεινή ζωή του Παπαγεωργόπουλου στη φυλακή

Προσαρμόζεται όπως φαίνεται ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στο νέο του πρόγραμμα, διανύοντας πλέον τον δεύτερο μήνα στις φυλακές Διαβατών, καθώς προσπαθεί να κάνει μια υγιεινή και ταυτόχρονα αθλητική ζωή.

Εξετάζουν να μειώσουν το χαράτσι 15% - 20%

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ 
Της Μαρίας Βουργάνα και της Ελευθερίας Αρλαπάνου (imerisia.gr)
Σε μια εξαιρετικά απαιτητική και δύσκολη διαπραγμάτευση εξελίσσονται οι συζητήσεις με την τρόικα, που ξεκινούν πάλι μεθαύριο με συνάντηση του Γ. Στουρνάρα και των πιστωτών μας. Ψηλά στην ατζέντα των νέων συνομιλιών, από τις οποίες εξαρτάται η αποδέσμευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ για τον Μάρτιο αλλά και η σταδιακή αποδέσμευση επιπλέον 6 δισ. ευρώ που έχουμε να λαμβάνουμε εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς η τρέχουσα αξιολόγηση, βρίσκεται το «χαράτσι» της ΔΕΗ. Το θέμα τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη που είχε χθες ο Γ. Στουρνάρας με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Εξακόσια κιλά χασίς σε νταλίκα με καυσόξυλα

Ότι συμβαίνει στα ελληνοαλβανικά σύνορα ακριβώς το ίδιο φαίνεται ότι συμβαίνει και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Έτσι τείνει να μετατραπεί σε καθημερινό το φαινόμενο της κατάσχεσης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών.
Σχεδόν εξακόσια κιλά χασίς εντόπισαν και κατέσχεσαν τα ξημερώματα σε νταλίκα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας οι άνδρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών τα μεσάνυκτα.

Casus belli οι απαιτήσεις της τρόικας για Εθνική και Eurobank

Η τρόικα είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα. Το επισημάναμε πολλές φορές από τη στήλη αυτή. Και τώρα, για πολλοστή φορά, οι τροϊκανοί έσπευσαν να μας επιβεβαιώσουν ζητώντας περίπου την ακύρωση της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank. Κι ενώ ομόφωνα τραπεζίτες, αναλυτές και άλλοι ειδικοί (καθώς και η τρόικα)...

Σε μία δικογραφία υποκλοπές - «σχέδιο δολοφονίας» Καραμανλή

ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ 
Στη συνένωση των δικογραφιών, που αφορούν τις τηλεφωνικές υποκλοπές το 2004-2005, και το λεγόμενο «σχεδίο δολοφονίας» του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, θα προχωρήσει άμεσα η Δικαιοσύνη, καθώς φαίνεται να έχουν εντοπιστεί ενδείξεις πως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο υποθέσεις.

Απίστευτοι διάλογοι από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής

Οι διάλογοι που ακολουθούν είναι από τη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της κατ΄ αντιπαράσταση εξέτασης των κ.κ. Μπίκα και Διώτη και είναι ενδεικτικοί των όσων επιχειρούνται στην τελική ευθεία για την έκδοση πορίσματος.
«Θα ρωτάτε όπως πρέπει…»

Εθνική και αντεθνικοί


Με το γνωστό παίγνιο των ουσιαστικά αυθαίρετων προθεσμιών, η τρόικα, με τις ευλογίες τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος(!) επιχειρεί τώρα ένα ακόμα βήμα εμβάθυνσης και επέκτασης της κυριαρχίας της στην Ελλάδα: να βάλει χέρι και στην Εθνική Τράπεζα, την τράπεζα που, υπό μία έννοια, συνιστά και την ιστορική ραχοκοκαλιά του πιστωτικού συστήματος της χώρας.

ΓΙΑΤΙ Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΘΑΚΗΣΚαι η τελευταία δημοσκόπηση, αυτή που παρουσιάστηκε χθες στο MEGA, επιβεβαιώνει τα ευρήματα των προηγουμένων. Σχεδόν όλες οι εταιρείες μετρήσεων, με μικρές αποκλίσεις, φαίνεται να συμφωνούν πως οι δύο κυρίαρχοι κομματικοί σχηματισμοί στην πολιτική ζωή είναι η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να διαθέτει ελαφρύ προβάδισμα για την κατάληψη της πρώτης θέσης, που δίνει και το μπόνους των 50 εδρών στη Βουλή.

Νταβατζήδες και φυλακές…

 Δεν έχει περάσει ούτε μήνας από τότε που το «Βήμα», με κεντρικό άρθρο αλλά και δισέλιδα ρεπορτάζ, υποστήριζε ότι στις φυλακές κάνουν κουμάντο οι μεγαλοκρατούμενοι. Το ρεπορτάζ μάλιστα είχε δείξει ότι 8 «αρχηγοί» σε όλες τις φυλακές της χώρας (αλβανοί, ρωσοπόντιοι και έλληνες) έχουν τον πρώτο λόγο, μαζί με την Υπηρεσία, για το που θα πάνε και σε ποια κελιά θα στεγαστούν οι καινούργιοι! Η ιστορία ακούγεται απίθανη αλλά η… Υπηρεσία, οι φύλακες δηλαδή, με αντάλλαγμα να κρατηθούν ήρεμες οι φυλακές υπακούνε σαν μαθητούδια στα κελεύσματα των ισχυρών!

Champions League: Mέσι εναντίον Ιμπραΐμοβιτς

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το Champions League με την διεξαγωγή των προημιτελικών αγώνων της διοργάνωσης (21:45)..
Η Παρί Σεν Ζερμέν υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο Παρκ Ντε Πρενς, θέλοντας ένα καλό αποτέλεσμα προκειμένου να διεκδικήσει την πρόκριση στη "ρεβανς" στο Καμπ Νου. Από την άλλη πλευρά οι "μπλαουγκράνα" πάνε στο Παρίσι καλά διαβασμένοι με σκοπό να μην μπουν σε ...περιπέτειες όπως έγινε με την Μϊλαν στο Σαν Σίρο (ηττήθηκε με 2-0) για τη φάση των "16". Ο προπονητής των Καταλανών, Τίτο Βιλανόβα δεν θα έχει στη διάθεσή του, τους Πέδρο και Κάρλες Πουγιόλ, σε αντίθεση με τον τεχνικό του γαλλικού συλλόγου, Τιάγκο Μότα, ο οποίος θα παραταχθεί πάνοπλος.

Κυπριακό Μνημόνιο: 10 δισ. με επιτόκιο 2,5% και εξόφληση σε 22 χρόνια

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΡΟΙΚΑ 
Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την τρόικα για το πακέτο διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ. Η πρώτη δόση αναμένεται να εκταμιευθεί τον Μάιο, ενώ η αποπληρωμή του δανείου θα ξεκινήσει μετά από 10ετή περίοδο χάριτος και θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 ετών με επιτόκιο 2,5%.

Υπουλα παιχνίδια...

Της Ζέζας Ζήκου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ποιος, άραγε, μπορεί να παίζει ύπουλα παιχνίδια... γύρω από το μείζον ζήτημα της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank; Είναι τόσο άθλιοι αυτοί της τρόικας –ή τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω της– να απαιτούν την ανακεφαλαιοποίηση ξεχωριστά των δύο τραπεζών και όχι ως μια νομική οντότητα, απαίτηση που ματαιώνει ουσιαστικά την ήδη δρομολογείσα συγχώνευση; Πώς είναι δυνατόν να σταματήσει μια συγχώνευση, που κατ’ ουσίαν έχει προχωρήσει σημαντικά;

Με μαζική διακοπή σπουδών απειλούν φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Με μαζική διακοπή σπουδών απειλούν οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εάν εφαρμοστεί το πρόσφατο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την δημιουργία Συνομοσπονδιακού ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο θα περιλαμβάνει το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της περιοχής.

Διώκεται ποινικά ο πρόεδρος εργαζομένων στο μετρό Αντ. Σταματόπουλος

Ποινική δίωξη ασκήθηκε κατά του πρόεδρου του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) κ. Αντώνη Σταματόπουλου για παρακώλυση συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια των απεργιών του Ιανουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομώνυμου σωματείου.

Θλιβερές πρωτιές για την ανεργία στην Ελλάδα

 Πρώτη στην Ευρωζώνη με ποσοστό 26,4% τον Φεβρουάριο, ενώ σπάει κάθε ρεκόρ η ανεργία στους νέους με 58,4% για όσους είναι κάτω των 25 ετών
Το επίπεδο της ανεργίας διαμορφώθηκε σε 12,0% το Φεβρουάριο και ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε τα 19 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Ενα ήταν το κόμμα

Η έναρξη της δεκαετίας του 1980 ήταν εποχή θριάμβου για το ΚΚΕ. Η συσπείρωση του εκλογικού σώματος που εξασφάλιζε το ΠΑΣΟΚ, ενόψει της επερχόμενης εξουσίας, οδηγούσε στη σύνθλιψη του ανανεωτικού ΚΚΕ εσωτερικού. Προϊόν της διάσπασης του ενιαίου ΚΚΕ, το 1968, μεσούσης της χούντας, το «Εσωτερικό» είχε εισαγάγει στην ελληνική κοινωνία τις ιδέες του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού και, κουτσά στραβά, της εσωκομματικής δημοκρατίας.

Σοκ! Δεν βγαίνουν τα νούμερα στη Κύπρο...

Κινδυνεύουν και οι μικροκαταθέτες!...
Από τον Γιώργο Παπανικολάου
Αίσθηση σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προκαλέσει το μέγεθος της απώλειας που αναμένεται να υποστούν όχι μόνο οι μη εγγυημένες καταθέσεις της Λαϊκής, όπου οι απώλειες ίσως να είναι ολοκληρωτικές, αλλά και αυτές στην Τράπεζα Κύπρου, που ... θα κινηθούν από 37,5% έως και... 60%.
Και μόνο από τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο τελευταίων ποσοστών προκύπτει ότι τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κύπρο δεν υπήρχε καμία οργανωμένη διαδικασία υπολογισμού ΠΡΙΝ από την επιβολή του κουρέματος.

Οπισθοδρόμηση

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν αρμοδίως, η κυβέρνηση αποφάσισε να αντικαταστήσει την επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ Τίνα Μπιρμπίλη. Λέγεται μάλιστα ότι η ιδέα της αντικατάστασης προήλθε από το πρωθυπουργικό γραφείο και δεν προκλήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο. Αυτό, όμως, είναι άλλη υπόθεση.

Αυτή είναι η απάντηση Κύπριου φοιτητή στο άρθρο του Αλκίνοου Ιωαννίδη

Πήρε διαστάσεις, αναπαρήχθη μαζικά, προκάλεσε συζητήσεις και συναισθηματικές αντιδράσεις. Τώρα ένας 24χρονος φοιτητής έρχεται να απαντήσει στο άρθρο του Αλκίνοου Ιωαννίδη με μια επιστολή που έστειλε στη LifO και που κάνει ήδη το γύρο το διαδικτύου.
Πρόκειται για τον 24χρονο Σοφοκλή Παπαδόπουλο, που απαντά στις αναφορές του Αλκίνοου Ιωαννίδη, τονίζοντας «αλήθεια, πότε πεινάσαμε; Πότε κρυώσαμε χρόνια (!); Εμείς; Ποτέ. Ούτε η γενιά μου, ούτε η γενιά σου, ούτε η προηγούμενη γενιά. Τι παρηγοριά είναι αυτή απ' το παρελθόν – πάλι – φερμένη;». Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Γυμνή Μέρκελ

Το πρωτοσέλιδο με τη γυμνή Λιάνη καθυστέρησε, θυμάμαι, παρά επιτάχυνε τις τότε πολιτικές εξελίξεις κι όποιος το κρατάει μέχρι σήμερα στα αρχεία του ας μην το προσάψει, τον παρακαλώ, σε ολόκληρο τον ελληνικό Τύπο. Οχι ότι δεν έχουμε κι εμείς τις αδυναμίες και τα μεράκια μας. Αλίμονο...
Μιλάνε όλοι, μιλάω κι εγώ που η τελευταία μου γυμνή φωτογραφία είναι από τα βαφτίσια μου.

Το «όχι» στο σχέδιο Άναν, η κυπριακή τραγωδία και οι χαμένες ευκαιρίες«Ή συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων ή διχοτόμηση». Με αυτή τη φράση, την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, έδειξε την πρόθεση της Άγκυρας να εκμεταλλευθεί, τρόπον τινά, την αδυναμία της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, προκειμένου να προωθήσει τις επιδιώξεις της σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στην Κορέα

Οι ΗΠΑ ενισχύουν την στρατιωτική τους παρουσία στην κορεατική χερσόνησο. Την ίδια ώρα ο δικτάτορας της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτηρίζει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της χώρας του παράγοντα ειρήνης.

Δελαστίκ: Αφού φτώχυναν την Κύπρο, ετοιμάζουν τον διαμελισμό της

Ενα ρίγος διαπέρασε τη σπονδυλική στήλη σχεδόν κάθε Ελληνα που έτυχε να διαβάσει την Πέμπτη ένα από τα άρθρα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» που αναφερόταν στα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ στην εφημερίδα Το Εθνος.

Γραμμοσκίαση

ΔΕΝ έχει περάσει ένας χρόνος από τη θριαμβευτική και άνετη εκλογή του, αλλά οι αφροί από τις σαμπάνιες έχουν εξατμισθεί. Οι δημοσκοπήσεις γράφουν αρνητικά ρεκόρ, τα social media φλέγονται από καμπάνιες εναντίον του, οι σχολιαστές είναι από επιφυλακτικοί ώς αρνητικοί, ώς απαξιωτικοί. Ο λόγος για τον Φρανσουά Ολάντ - που είχε περάσει πριν από ενάμιση μήνα από την Αθήνα. Δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει ότι ο γάλλος Πρόεδρος έχει μπροστά του τεσσεράμισι χρόνια θητείας. Η διακυβέρνηση δεν είναι παίξε γέλασε στα χρόνια της μεγάλης κρίσης.

Πληρώστε, αλλιώς κατάσχεση μισθών, συντάξεων, καταθέσεων

Γραμματέας Εσόδων σε οφειλέτες:  Ή μας τα δίνετε ή σας τα παίρνουμε εμείς όπως ξέρουμε
Κάτι τέτοιιο θέλει να μας πει ο γραμματέας εσόδων κ. Θεοχάρης. Τώρα που ξέρουν  ότι φοβόμαστε την κατάσχεση του πενιχρού μισθού ή της ψευτοσύνταξης, μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι έλληνες φορολογούμενοι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να "συνεισφέρουν" τον οβολό τους στη "σωτηρία" της πατρίδας. Εδώ πρέπει να τραγουδήσουμε όλοι μαζί το "τα πήρες όλα κι έφυγες".

Χωρίς ταμπού

Πριν από μερικούς μήνες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε σε δήλωσή του ότι «το ευρώ είναι το εθνικό μας νόμισμα».
Η παραδοχή αυτή ήταν καλοδεχούμενη αλλά καθόλου αυτονόητη.
Και αυτό επειδή προεκλογικά ο ίδιος πρόεδρος του ίδιου κόμματος είχε προειδοποιήσει ότι «το νόμισμα δεν είναι φετίχ».
Με άλλα λόγια, ότι μπορεί να έχουμε το ένα ή το άλλο νόμισμα και γενικώς να κουβεντιάζουμε ποιο νόμισμα μας αρέσει χωρίς δεδομένα και προϋποθέσεις.

(Βορειο)Κορεάτικη…μοναξιά

Του ΘΑΝΑΣΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ  
 ΜΕΤΑ τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο και τη μοιρασιά στη Γιάλτα, οι Μεγάλοι «έπρεπε» να …εκφραστούν (δια των μικρών) και σε ατμόσφαιρα ψυχροπολεμική. Πριν φτάσουμε, λοιπόν, στο Βιετνάμ του Κένεντι και του Τζόνσον, περνάμε απ’ την Κορέα του Τρούμαν. Με τους Σοβιετικούς να παρασύρονται σε αντικομουνιστικά παιχνίδια των Αντιπάλων τους και χρηματοβόρα για τους ίδιους, με θύματα τους λαούς δεμένους στο άρμα τους.

Οι BRICS γυρνούν την πλάτη στο ευρώ

Οι κεντρικές τράπεζες των γοργά αναπτυσσομένων χωρών εγκαταλείπουν το ευρώ. Πέρυσι προχώρησαν σε μείωση της τάξεως του 8% των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων σε ευρώ, αναφέρει το ΔΝΤ.
H «ευρωκρίση» αφήνει τα ίχνη της και στα συναλλαγματικά αποθέματα των αναπτυσσόμενων χωρών. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ που επικαλούνται οι Financial Times, το 2012 οι κεντρικές τράπεζες των αναδυομένων οικονομιών (BRICS) πούλησαν

Οταν ο Πάνος... εκδικήθηκε τον Πούτιν

Την έκανε την κίνηση ματ ο πρόεδρος του κόμματος «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες» Π. Καμμένος: συναντήθηκε στη μαρτυρική Κύπρο με τον έχοντα προνομιακές σχέσεις με τον Κύριο και διαθέτοντα επιχειρηματικές «ανησυχίες» Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Θεωρώ εντελώς συμπτωματικό το γεγονός ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες Πρωταπριλιά και στέκομαι ιδιαίτερα σε αυτή καθ' εαυτή την επίσκεψη στη Λευκωσία, η οποία αποτελεί μια δεινή ήττα για τον... Πρόεδρο Πούτιν!

Μύρισε πετρέλαιο σε Ιόνιο - Κρήτη

Θετικό για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ήταν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των πρώτων δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες που διεξήγαγε το σκάφος «Nordic Explorer» της νορβηγικής εταιρείας Petroleum Geo Services (PGS) στις ελληνικές θάλασσες του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης. Πρόκειται για μια τεράστια θαλάσσια έκταση 225.000 τ.χλμ., που εξαιρεί τις περιοχές σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο, για τις οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διαγωνισμοί με βάση παλαιότερες σεισμικές έρευνες.

Μαρκογιαννάκης: «Παρακαλάω να βγω υγιής» από την επιτροπή με την Ζωή

«ΤΗΝ ΕΒΑΛΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ» 
 Κεραυνούς κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε από το Mega την Τρίτη o πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ Χρήστος Μαρκογιαννάκης, μετά και την χτεσινή εκρηκτική συνεδρίαση, στο τέλος της οποίας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον αποκάλεσε «αρχιερέα της συγκάλυψης που θα μείνει στην Ιστορία», ενώ άλλος βουλευτής την χαρακτήρισε «νούμερο»

«Τι είναι οι υπάλληλοι; Ντομάτες;»

Μια αρκετά ιδιόρρυθμη κατάσταση επικρατεί πλέον αναφορικά με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έλευση της τρόικας, η οποία επιμένει, ως γνωστόν, μετ' επιτάσεως στο θέμα των αλλαγών στο Δημόσιο.
Ο (εκλεκτός της ΔΗΜΑΡ) υπουργός αντιμετωπίζεται πλέον από το Μέγαρο Μαξίμου ως πρόσωπο «ειδικού χειρισμού», ενώ έχει καταστεί πλέον φανερό ότι οι πρωθυπουργικοί σχεδιασμοί ως προς τις αλλαγές στο Δημόσιο έχουν ξεπεράσει τον (αρμόδιο, κατά τα λοιπά) υπουργό...

Εκκρεμότητες και «ηλεκτροσόκ» βαραίνουν τις διαπραγματεύσεις

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Αντιμέτωπη για άλλη μία φορά με το αδιέξοδο του προγράμματος στο οποίο συμφώνησε τον Δεκέμβριο, και το οποίο μεταφράζεται σε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενδεχόμενο νέας διαφωνίας και απειλή για νέα μέτρα τον ερχόμενο Ιούνιο, βρίσκεται η κυβέρνηση, που δοκιμάζεται σοβαρά και στο εσωτερικό της.

Έρχονται τα «ραβασάκια» της εφορίας σε 2,5 εκατ. οφειλέτες...

Άρχισαν να φθάνουν σε 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου «ραβασάκια» για την τακτοποίηση των χρεών τους προς τη εφορία. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία χρωστούν στην εφορία κάτω από 3.000 ευρώ ο καθένας.
Παράλληλα στο «μάτι» των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν περισσότεροι από 1.500 φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ ο καθένας και συνολικά 35 δισ. ευρώ.

Εκβιαστικό το δίλημμα «χαράτσι ή νέα μέτρα»

Το εκβιαστικό δίλημμα «χαράτσι ή νέα μέτρα» επισείει το Μαξίμου απέναντι στην κοινωνία, επικαλούμενο την αμετακίνητη στάση της τρόικας στο συγκεκριμένο θέμα. Με αυτό το δίλημμα θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να κάμψει τις ενστάσεις των κυβερνητικών εταίρων κατά την αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα καλύτερα χθεσινοβραδινά

Ξεκινά η εφαρμογή σε ανθρώπους πειραματικής θεραπείας για τον καρκίνο

Ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη μιας θεραπείας για τον καρκίνο, ικανή να εφαρμοστεί σε όλες τις μορφές καρκινικών όγκων, ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται επιστήμονες του Stanford. Προκειμένου να προωθήσουν την έρευνά τους χρηματοδοτήθηκαν με 20 εκατ.δολάρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια από αμερικανικό ίδρυμα.

Οι μετανάστες δεύτερης γενιάς στην ελληνική κοινωνία

Το ρόλο που διαδραματίζουν το φύλο, η εθνότητα και η χώρα προέλευσης στην ένταξη και πορεία των μεταναστών δεύτερης γενιάς στην εκπαίδευση και εργασία στην Ελλάδα καταγράφει μελέτη που εξέδωσε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών. Επισημαίνεται ότι είναι σημαντική για την ελληνική κοινωνία η επιτυχής ενσωμάτωση των μεταναστών.

Γερμανία: Τη ζωή και το έργο του Μεγάλου Αλέξανδρου τιμάει το αρχαιολογικό μουσείο Μονάχου

Σημαντική έκθεση για τη ζωή και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με 450 αρχαιολογικά εκθέματα για την οποία συνεργάστηκαν 42 μουσεία, πραγματοποιείται, μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, στον εκθεσιακό χώρο Λοκσούπεν της πόλης Ρόσενχαιμ Βαυαρίας.Την έκθεση διοργανώνει το Αρχαιολογικό