Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013

Η δημοκρατία κοστίζει

Γράφει στο ΕΘΝΟΣ ο Θεόδωρος Χατζηπαντελής, Καθηγητής του ΑΠΘ 

Το ενδιαφέρον για την υπόθεση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ είναι ότι στα περίπου 10 χρόνια μάζεψε 20 εκατ. από τα μέλη του, 120 από το κράτος και 140 από δάνεια.
Υποθέτω ότι και για τα άλλα κόμματα θα ισχύουν πάνω-κάτω τα ίδια. Ετσι και τα κόμματα είναι κρατικοδίαιτα!

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ…

Γράφει ο Νίκος Ζυγογιάννης
Όλοι οι λαοί και οι λεγόμενοι «πρωτόγονοι» έχουν τραγούδια. Αυτά διαθέτουν ένα στοιχειώδη λόγο και μια στοιχειώδη μουσική και υπηρετούν ένα πρακτικό σκοπό π. χ. την πρόκληση βροχής. Σε περισσότερο εξελιγμένες κοινωνίες, αγροτικές, το τραγούδι που αποδίδει συναισθηματικές διαθέσεις και καταστάσεις, έχει ομαδικό χαρακτήρα, εφόσον οι κοινωνίες αυτές παραμένουν κλειστές. Στην ελληνική γλωσσική χρήση ο προσδιορισμός «δημοτικό» παραπέμπει στην εποχή της παραδοσιακής αγροτικής κοινότητας.

Το Ιόνιο στο... σφυρί: Ποια νησάκια έχουν μπει στο στόχαστρο των ξένων

ΙΣΧΥΡΟ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Στο στόχαστρο ξένων επενδυτών φαίνεται να έχει μπει η νησίδα «Ατοκος», κοντά στην Ιθάκη, έπειτα από τις αγοραπωλησίες στο Ιόνιο που, όπως όλα δείχνουν, ανοίγουν την... όρεξη και σε άλλους πολυεκατομμυριούχους.
Γράφει στο aixmi.gr ο : Χρήστος Παναγιωτόπουλος
 Ό,τι μπορούσαν, οι σύγχρονοι Έλληνες, το έκαναν για να καταστρέψουν οικιστικά το διαμάντι στο στέμμα της Βόρειας Ελλάδας: Τη Χαλκιδική.
Δεν υπάρχει σημείο που να μην έχτισαν, δεν υπάρχει βραβείο κακογουστιάς που να μην κέρδισαν. Και το φαύλο πελατειακό κράτος τους έκλεινε πάντα το μάτι…

Α. Ρουπακιώτης: «Οι πολιτικές δυνάμεις με εξαίρεση ενός κόμματος είναι ώριμες να υπερασπιστούν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο»

«Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, με εξαίρεση ενός κόμματος, πλέον είναι ώριμο να υπερασπιστεί νέες ρυθμίσεις που θα προβλέπουν μια νέα ποινική αντιμετώπιση των φαινομένων του ρατσισμού και της ξενοφοβίας», τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Ανάγκη «ξεκαθαρίσματος»...

 Η αμφίσημη θέση για το ευρώ και η «εμπειρία» της Κύπρου «ταλαιπωρούν» τον ΣΥΡΙΖΑ και δοκιμάζουν τις εσωτερικές ισορροπίες του. Οχι μόνο εν όψει του συνεδρίου του ή της Κεντρικής Επιτροπής του (11 και 12 Μαΐου), αλλά κυρίως εν όψει των ραγδαίων εξελίξεων που θα αρχίσουν να «τρέχουν» και να τροποποιούν και να αλλάζουν το «εσωτερικό πολιτικό τοπίο» από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος του 2013 - αρχές του 2014 πιθανότατα σε σταθερότερες οικονομικές και κοινωνικές βάσεις.

Όχι, κ. κ. Αμπατζόγλου & Σαμαρά…

Του Θανάση Νικολαΐδη  
 ΑΥΤΟΙ βλέπουν το  μέλλον τους στα κόμματα και ονειρεύονται καριέρες. Με τη «δόξα» των προνομίων τους και τη σιγουρεμένη τσέπη. Είναι οι πολιτικοί της «καριέρας», με τους φανατικούς ξοπίσω τους. Για ρουσφέτι και ρουσφετάκι τους οι πιστοί, για τα ψηφαλάκια τους οι πρώτοι, κι όλοι μαζί να «δικαιώνουν τον αγώνα». Κανένας τους δεν ένιωσε την ανάγκη να σκύψει στην Ελλάδα που χάνεται. Αρχηγοί και κομματάρχες, οπαδοί και κόμματα. Εκεί που λέγαμε πως οι κομματικοί διορισμοί είναι του παρελθόντος και στο παρόν και το αύριο μετράει η φιλαλήθεια, το θάρρος και η αντικειμενικότητα.

Ευρω-αμφισβήτηση για τους λόγους ύπαρξης του ΝΑΤΟ

Θέτει χωρίς περιστροφές το ζήτημα η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», παραδοσιακά συνδεόμενη στενά με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ένα βαρυσήμαντο άρθρο της που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η κρίση ταυτότητας του ΝΑΤΟ». «Είναι μια βαθιά ταραχή, ίσως το πρελούδιο μιας πραγματικής υπαρξιακής κρίσης» αναφέρεται ευθύς από την αρχή στην ενδιαφέρουσα ανάλυση.

Όλι Ρεν: Η επανένωση της Κύπρου θα έδινε ώθηση στην ανάπτυξη

Έκκληση για την αναζωογόνηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού απηύθυνε ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, μιλώντας την Τετάρτη στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα, προς το τέλος της ομιλία του ο κ. Ρεν αναφέρθηκε στην πενταετή θητεία του ως επίτροπος διεύρυνσης της ΕΕ, κατά την οποία, όπως είπε, δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Είκοσι μυστικά στις φορολογικές δηλώσεις

Το πρώτο βήμα για τη σύνταξη του περιουσιολογίου, δηλαδή της αναλυτικής εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων, γίνεται φέτος με τις φορολογικές δηλώσεις.
Το γνωστό έντυπο Ε1, που θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέχρι τις 30 Ιουνίου όλοι οι φορολογούμενοι, απαιτεί πλήρη καταγραφή όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν ο 2012 ενώ κρύβει φορολογικές παγίδες.

Αναξιοποίητες υποδομές και «μυστικές διεργασίες» σε χρεοκοπημένες Ενώσεις

Περισσότερα από δέκα χρόνια παραμένει κλειστό και αναξιοποίητο το συσκευαστήριο ελαιολάδου που είχε δημιουργήσει η ΕΑΣ Πρέβεζας. Στερώντας έτσι την περιοχή από δεκάδες θέσεις εργασίας αλλά και το προϊόν από την αναγνώριση που θα μπορούσε να έχει, ως τυποποιημένο με ονομασία προελεύσεως και συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Οι κλωνίσκοι του ναζισμού

Σαν να μας κλείνει η ιστορία το μάτι, για να υπαινιχθεί ή να προειδοποιήσει. Ή σαν να σηκώνει το χέρι της επιτιμητικά. Γιατί, ακόμα κι αν περιγελάς τις συμπτώσεις, δεν μπορείς να αδιαφορήσεις για τούτο το παιχνίδι της τύχης: Τώρα που αρχίζει, επιτέλους, στη Γερμανία η δίκη της νεoναζιστικής συμμορίας που δολοφόνησε εννιά μετανάστες (οκτώ Τούρκους κι έναν Ελληνα) και μία αστυνομικό, συνελήφθη στη Στουτγάρδη ένας  ...

Ξεκάθαρη η Αθήνα για «ονομασία με καθαρά γεωγραφικό προσδιορισμό» στην ΠΓΔΜ

Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα περιθώριο σε αλυτρωτικές πολιτικές, είπε ο υπ. Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος στο πλαίσιο της επίσκεψης του αντιπροέδρου της χώρας στην Αθήνα
«Στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι η δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στα βόρεια σύνορά μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, αμέσως μετά από τη σημερινή του συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Φατμίρ Μπεσίμι.

Παρά το καταστροφικό «κούρεμα», δεν είναι βιώσιμο το χρέος

Tο ελληνικό χρέος παραμένει πολύ υψηλό, παρά το «κούρεμα» που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά μας ταμεία, τις τράπεζές μας και κυρίως τους αποταμιευτές που εμπιστεύτηκαν τα ελληνικά ομόλογα. Η διαπίστωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, ότι το ελληνικό χρέος παραμένει πολύ υψηλό παρά την «αναδιάρθρωση χρέους» (δηλαδή το «κούρεμα») και την υποστήριξη του «επίσημου» τομέα, αποτελεί κόλαφο για τη μνημονιακή συνταγή που ακολουθείται.

Financial Times: To ελληνικό δράμα δεν θα έχει ευχάριστο τέλος

Η Ελλάδα αφού έλαβε δάνεια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από τους γείτονές της χωρίς να αντιμετωπίζεται πια ως απειλή για την ακεραιότητα της Ευρωζώνης, συνεχίζει να ζει το μαρτύριό της μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αναφέρουν σε άρθρο τους με τίτλο «Greek drama lacks a happy ending» οι Financial Times. Μάλιστα τονίζουν πως οι επιλογές της Αθήνας ήταν αυτές που δημιούργησαν περισσότερο πόνο.

Απαγόρευσαν τηλεφωνική επικοινωνία Βίκυς – Άκη ανήμερα το Πάσχα!

 Σειρά προσφυγών που αφορούν και τη συνταγματικότητα του κατηγορητηρίου αναπτύσσουν όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης.
Ο Αλέξης Κούγιας που υπερασπίζεται τη Βίκυ Σταμάτη υποβάλλει ένσταση ακυρότητας του κατηγορητηρίου με το σκεπτικό: «το όποιο ...

Ο Βενιζέλος προτείνει κοινή κάθοδο με ΔΗΜΑΡ στις Ευρωεκλογές

Επαναλαμβάνει σήμερα με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ με τίτλο «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο: το ψεύτικο δίπολο της κρίσης» ο Ευάγγελος Βενιζέλος την πρότασή του για κοινή κάθοδο με τη ΔΗΜΑΡ στις επόμενες ευρωεκλογές που θα γίνουν σε ένα χρόνο. Από την πλευρά της Αγίου Κωνσταντίνου η αντίδραση στην πρόσκληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ιδιαίτερα θετική. «Δεν το σχολιάζουμε, δεν μας απασχολεί», είναι η απάντηση που δίνουν κύκλοι προσκείμενοι  στον Φώτη Κουβέλη. «Εμείς επιμένουμε στην αυτόνομη πορεία μας», σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι και επαναλαμβάνουν ότι διαφωνούν με τις «συμφωνίες κορυφής» για το μέλλον της κεντροαριστεράς.

Βαλτινός στην Τσαπανίδου: Ζούσαμε σαν σαλταδόροι…‏

Την παγαποντιά των νεοελλήνων και την ψευτογκλαμουριά των νεόπλουτων καυτηρίασε ο Γρηγόρης Βαλτινός, μιλώντας στην Πόπη Τσαπανίδου (στον Σκάι), με αφορμή την παράσταση για τον Μίκη Θεοδωράκη, που θα ανεβάσει στο Μπάντμινγκτον μαζί με τον Άρη Λεμπεσόπουλο.

Ο Άκης έχασε την πρώτη μάχη -Η Βίκυ στο εδώλιο, απούσες Αρετή, Γκούντρουν‏

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος έχασε την πρώτη μεγάλη μάχη στη δίκη για τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που επαναλαμβάνεται από το πρωί.

Να ηττηθεί η Μέρκελ. Και μετά;

Τάσος Τέλλογλου στο protagon.gr
 Στην αρχή της εβδομάδας η καγκελάριος Μέρκελ επισκέφθηκε ένα γυμνάσιο, στο Λίχτερφελντ του Βερολίνου, για να εξηγήσει στα πλαίσια της “Ημέρας της Ευρώπης” τα προβλήματα της ηπείρου, όπως τα βλέπει η ίδια. Για να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση της κρίσης θα πρέπει να εξαχθούν κοινά συμπεράσματα για τις αιτίες της, είπε μεταξύ των άλλων. Στον Αντώνη Σαμαρά το είχε πει πιο συγκεκριμένα τον Αύγουστο "θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή αφήγηση για την Ευρώπη σε κάθε μία χώρα".

Ανάκληση εκατοντάδων χιλιάδων αυτοκινήτων από την BMW...

Το πρόγραμμα ανάκλησης περίπου 220.000 οχημάτων της από όλο τον κόσμο ανακοίνωσε η αυτοκινητοβιομηχανία BMW.
Η ανάκληση περιλαμβάνει οχήματα της δημοφιλούς σειράς 3 (3-Series) της BMW -σεντάν, κουπέ, κάμπριο και στέισον βάγκον. Τα μοντέλα των ετών 2002 και 2003 στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ανάκλησης που αφορά τους αερόσακους που έχουν κατασκευαστεί από την εταιρεία Takata Corp.

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ


Θέλω να πιστεύω πως οι καθηγητές δεν θα υλοποιήσουν τελικά την απειλή τους να κηρύξουν απεργία στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων.
Θα βρουν άλλο τρόπο να εκφράσουν τη διαμαρτυρία και την αντίθεσή τους για τις εις βάρος τους, όπως υποστηρίζουν, αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση.

Lieber Pierre, cher Wolfgang…

Δύσκολη η «συγκατοίκηση» στην ΕΕ της Γερμανίας υπό τη Μέρκελ με τη Γαλλία του Ολάντ. Η ατμομηχανή «αγκομαχά» και η επιδεικτική αρμονία στο Βερολίνο των Σόιμπλε και Μοσκοβισί δεν πείθει. «Λατινικό» σχέδιο Μοργκεντάου;

Η «επόμενη μέρα» δεν μοιάζει ποτέ με την… προηγούμενη!Αναμφίβολα, ο Αντ. Σαμαράς είναι ένας πολιτικός που, για να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, πέρασε κυριολεκτικά μέσα από την «φωτιά» και το «σίδηρο» : αφού κατόρθωσε να κατέχει αρκετά γρήγορα (σε ηλικία), σημαντικά πολιτικά αξιώματα, προδιαγράφοντας έτσι, μια ούτως ή άλλως λαμπρή πολιτική πορεία, ήρθε στην συνέχεια σε σύγκρουση με την ίδια την  ...

Η πτώση τιμών φέρνει ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών

Στο ναδίρ των τελευταίων ετών βρίσκονται οι ξενοδοχειακές τιμές στην Ελλάδα για τη φετινή περίοδο, όπως πιστοποιούν διεθνή δίκτυα αναζήτησης κρατήσεων και εξειδικευμένοι ταξιδιωτικοί ιστότοποι.
Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που αναμένεται οι αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τον αριθμό ρεκόρ των 17 εκατομμυρίων.

Εμεινε «παγωτό» ο Βενιζέλος όταν έμαθε ότι ο Βαγγέλης Παπαχρήστος έγινε αναπληρωτής στον ΟΟΣΑ

Με πρωτοβουλία του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά τοποθετήθηκε αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι ο πρώην βουλευτής και «αντιμνημονιακός» Βαγγέλης Παπαχρήστος αφήνοντας άφωνο τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και όσους απορούν πώς έγινε αυτή η ...τοποθέτηση.

Βαρουφάκης: Δεν βλέπω αχτίδα φωτός για την Ελλάδα -Η Ευρώπη πάει για διάλυση

Για μια επερχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης η οποία «σπάει στα δύο» μίλησε ο καθηγητής οικονομικής θεωρίας Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι η μόνη λύση είναι ο «επανασχεδιασμός του ευρώ». Σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είναι σε μια νέα δεκαετία του 30, καθώς βρίσκονται σε αποδόμηση.

Μπαράζ υπουργικών αποφάσεων για τα μέτρα ως τις 13 Μαίου

Αγώνας δρόμου ως το Eurogroup για να οριστικοποιηθεί η εκταμίευση των 4,2 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη. «Πονοκέφαλος» για το κενό των 1,5 δισ. ευρώ.
Σε συνεδρίαση του Euroworking Group μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα επιλυθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, ώστε στο Eurogroup της 13ης Μαΐου οι υπουργοί να οριστικοποιήσουν την εκταμίευση των 4,2 δισ. ευρώ από την ...

Γεωργιάδης: Σε 6 μήνες αρχίζει μείωση της ανεργίας – Γρηγοράκος: Στο 20% η ανεργία στο 6μηνο (ΒΙΝΤΕΟ)

Την εκτίμηση ότι η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται σε έξι μήνες έκανε μέσω του ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. Για θριαμβολογία έκανε λόγο το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει νέα προγραμματική συμφωνία μεταξύ των...

Τελευταίες αλλαγές για τις πρώτες απολύσεις στο Δημόσιο

 Αναγκαστικές αποχωρήσεις από καταργήσεις φορέων ΝΠΙΔ, δημόσιος τομέας ανοιχτός στην αγορά και ανανεωμένος με στελέχη 35-45 ετών - Σε ερωτηματολόγιο θα κληθούν να απαντήσουν 206.000 υπάλληλοι
 Έτοιμος είναι ο πλήρης κατάλογος με τους φορείς και τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου τα οποία είτε θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν, με αποτέλεσμα το προσωπικό τους να απολυθεί.

Δίκη Τσοχατζόπουλου: Συνεχίζεται την Τετάρτη το πρωί στο Εφετείο

Κατηγορείται για διακίνηση «μαύρου χρήματος» - Αναμένεται «βροχή» ενστάσεων από τους δικηγόρους του
 Η μάχη των ενστάσεων ξεκινάει από την Τετάρτη στη δίκη με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος έκανε για δεύτερη χρονιά Πάσχα στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Τρεις νεκροί και δέκα αγνοούμενοι από την πρόσκρουση πλοίου στο λιμάνι της Γένοβας

Τρεις νεκροί, τέσσερις τραυματίες και δέκα αγνοούμενοι είναι το αποτέλεσμα της πρόσκρουσης εμπορικού πλοίου στον πύργο ελέγχου κατά την είσοδό του στο λιμάνι της Γένοβας που σημειώθηκε περίπου στη μία μετά τα μεσάνυχτα.

Έρχονται αλλαγές από τον Ιούνιο στις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων

Το σύνολο των εκπιπτόμενων δαπανών που αναγνωρίζονται σήμερα στις επιχειρήσεις αναμένεται να αντικατασταθεί από την αναγνώριση εκπτώσεων από τα ακαθάριστα έσοδά τους.
Όπως αναφέρει το in.gr, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί την παρούσα περίοδο στον ...