Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

Κρίση αλά ελληνικά

Αν καταφέρει η χώρα να «στρίψει» και σωθεί από την καταστροφή, που έως πρόσφατα έμοιαζε αναπόφευκτη, οι ιστορικοί του μέλλοντος, ίσως, κρίνουν με μεγαλύτερη επιείκεια τους πρωταγωνιστές αυτής της ταραγμένης εποχής.
Προφανώς, θα περάσουν πολλά χρόνια έως ότου επιστρέψει η Ελλάδα στο προ της κρίσης επίπεδο ζωής, όμως θα έχουμε γλιτώσει από τα χειρότερα! Γιατί πραγματικά κανείς δεν μπορεί σήμερα να υπολογίσει τι θα είχε συμβεί, αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε και γύριζε στη δραχμή.

Τι «ταμείο» θα κάνει το ΠΑΣΟΚ;

Πολλοί είναι εκείνοι στην «πολιτική πιάτσα» των Αθηνών που, μετά τη σύγκρουση Βενιζέλου - Παπανδρέου για την «τρύπα» των κομματικών ταμείων και την επιλογή Βενιζέλου για συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην «Προοδευτική Συμμαχία» των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων (μια αντίπραξη στη Σοσιαλιστική Διεθνή), στοιχηματίζουν σε μια επιτάχυνση των «διαλυτικού τύπου» φαινομένων στο ΠΑΣΟΚ στη βάση μιας ανηλεούς αντιπαράθεσης βενιζελικών - παπανδρεϊκών. Πληροφορίες φέρουν ακόμα και τον κ. Σαμαρά να ανησυχεί για πιθανές επιπτώσεις στην κυβερνητική σταθερότητα.

Αποκαλύψεις(!;) Τσοχατζόπουλου

Του Θανάση Νικολαΐδη  
 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ με ανταλλάγματα. Ισορροπούσαν τη ζυγαριά με τα προνόμιά τους απ’ τη μια και τους χαριστικούς νόμους στο άλλο πιάτο. Με νόμο (στο πιάτο) που εξασφάλιζε την φοροαποφυγή μεγιστάνων. Πληρώνουν από 20-30 χιλιάρικα το χρόνο οι κ. κ. Κόκαλης, Αλαφούζος, Μάνεσης (ο βιομήχανος) και καθαρίζουν με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Με το κεφάλι ψηλά, κοιτώντας τους νομοθέτες μας (με το κεφάλι χαμηλά) μη τους πιάσει το φτύσιμο απ’ τη μακρινή μάζα που τους βρίζει και τους (ξανα)ψηφίζει («αρέσουν στους βαρβάρους κάτι τέτοια»).

Κανένας δεν θέλει να μπει στο ευρώ, πλην Λετονίας

Εντάξει, το να επιλέγουν να μην υιοθετήσουν ως νόμισμά τους το ευρώ η Βρετανία ή η Σουηδία και η Δανία, το καταλαβαίνει και το χωνεύει κάποιος. Το να μη θέλουν όμως να μπουν στην Ευρωζώνη «μπατίρηδες» του αλήστου μνήμης «υπαρκτού σοσιαλισμού», χώρες δηλαδή όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία ή ακόμη και η Ρουμανία και η Βουλγαρία, αυτό συνιστά σίγουρα διασυρμό του ευρώ!

Στις κάλπες το Σάββατο οι Πακιστανοί υπό τις απειλές των Ταλιμπάν

Έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία που αμαυρώθηκε από αιματηρά επεισόδια βίας, οι Πακιστανοί καλούνται το Σάββατο στις κάλπες για τις πρώτες εκλογές που σηματοδοτούν την πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που εκλεγμένη κυβέρνηση παραδίδει την εξουσία σε επίσης εκλεγμένη, πολιτική κυβέρνηση. 

Η βαριά κληρονομιά της πληγωμένης γενιάς

Τα ποσοστά ανεργίας δεν προκαλούν πια καμία έκπληξη. Στο 27% ο γενικός δείκτης τον Φεβρουάριο, στο δυσθεώρητο 64,2% η ανεργία των νέων 15 - 24 ετών. Δύο στους τρεις νέους 15 - 24 αδυνατούν να εισέλθουν στον κόσμο της εργασίας· ένας στους τρεις νέους 25 - 34 ετών βρίσκεται εκτός εργασίας· ένας στους τέσσερις εργαζόμενους 35 - 44 ετών είναι χωρίς δουλειά. Δηλαδή: στις πιο παραγωγικές και ελπιδοφόρες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού το μέλλον κρύβεται πεισματικά.

Ένα στρατόπεδο μετατράπηκε σε…. στάνη!!!

Το στρατόπεδο Κονκουρή έχει μονοπωλήσει πολλές φορές την επικαιρότητα. Η τελευταία ήταν λίαν προσφάτως με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης να το περιλάβει στη λίστα με τα προς αξιοποίηση –κοινώς πώληση- ακίνητα.
Το ενδιαφέρον του ελληνικού δημοσίου για την περιουσία του ουδέποτε εκφράστηκε με τρόπο συντονισμένο και ουσιαστικό.

Ο Γεδεών και η ύβρις

Ιδού πάλι ο «ελληνοχριστιανισμός». Με τον ετσιθελισμό του και τη μανία επίδειξης, κύριο συστατικό ενός ναρκισσευόμενου «πατριωτισμού» που μεθάει κυνηγώντας «προδότες». Τον άκουσαν νηστεύσαντες και μη να σκεπάζει με τον Εθνικό Υμνο το «Χριστός Ανέστη». Κατόπιν εντολής ή αυθορμήτως (τι είναι άραγε πιο επικίνδυνο;), το βράδυ της Ανάστασης στον Αγιο Διονύσιο οι δόκιμοι εθνικοποίησαν τον Χριστό και  ...

Aποκάλυψη: Στην Ελλάδα αγοράζεις εύκολα μεταπτυχιακό με 1.000 ευρώ από εταιρεία που τα γράφει!

Aλυσίδα ακαδημαϊκής απάτης έχει στηθεί στην Ελλάδα με γραφεία που αναλαμβάνουν να γράψουν πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες έναντι 1.000 ευρώ για φοιτητές ελληνικών ΤΕΙ και ΑΕΙ, ενώ παρέχουν υπηρεσίες και σε καθηγητές Πανεπιστημίου αφού αναλαμβάνουν τη βαθμολόγηση των φοιτητικών εργασιών! Τι κάνει ο υπουργός Παιδείας;

Επίσημη διόρθωση(!) του λάθους τους από τους Ρογκόφ - Ράινχαρτ

Η κρίση διδάσκει ότι σεμνές μετριότητες της παγκόσμιας οικονομίας, σε κρίσιμες στιγμές, θεωρούν ιερό καθήκον τους να ξαναγράψουν την οικονομική ιστορία. Αν, όμως, οι μικροί αυτοί ακαδημαϊκοί λογιστές αφομοίωναν την εκκωφαντική σιωπή των λαών -και ιδιαίτερα του ελληνικού λαού- ως κραυγή διαμαρτυρίας για το κοινωνικό και δημοκρατικό έλλειμμα της θεωρίας τους, το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο. Είναι, πάντως ελπιδοφόρο πως η εκκωφαντική αποτυχία της θεωρίας της λιτότητας και των Μνημονίων για την αντιμετώπιση της κρίσης έβγαλε στην επιφάνεια τα λάθη των θεωρητικών υπολογισμών των Ρογκόφ - Ράινχαρτ. Και ταπείνωσε το δίδυμο στην mainstream ακαδημαϊκή οικονομική κοινότητα από την Οξφόρδη έως το Χάρβαρντ και... σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σωκράτης Ξυνίδης: Ψεύτη Κουκουλόπουλε, ή ανακαλείς ή θα τα πούμε στα δικαστήρια [εικόνα]

Το τεράστιο έλλειμμα στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να προκαλεί μεγάλες τριβές και αναταράξεις μεταξύ των βενιζελικών και των παπανδρεϊκών στελεχών του κινήματος οι οποίοι αλληλοεγκαλούνται και αλληλοαπειλούνται δημοσίως μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και υψηλές χρηματικές εγγύησεις, οι Γιώργος και Ανδρέας Κουρής ...

Έπειτα από προφυλάκιση περίπου δύο μηνών!!!
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι Γιώργος και Ανδρέας Κουρής, με απόφαση τουΣυμβουλίου Πλημμελειοδικών, με πρόεδρο τον κ. Μανώλη Φουκαράκη.

Τελεσίγραφο Αρβανιτόπουλου: Οι εξετάσεις θα γίνουν στην ώρα τους

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τη γαλήνη και την ηρεμία των μαθητών-δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με την αγωνία και τον κόπο των νέων ανθρώπων διαμήνυσε ο υπουργός Παιδείας μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης. Προηγήθηκε η εισήγηση της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία την πρώτη μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων (17/5) και 5νθήμερη απεργία από τις 20 έως τις 25 Μαΐου. Η απόφαση πάρθηκε με 9 ψήφους υπέρ και 2 κατά (ΕΣΑΚ ΔΕΕ, παράταξη του ΚΚΕ).

Όχι στο δόγμα της αυστηρής λιτότητας

Κατά του μονόδρομου της λιτότητας τάχθηκε εκ νέου ο γάλλος υπουργός Οικονομικών. Ο Πιέρ Μοσκοβισί διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία δεν χαλαρώνει τις μεταρρυθμίσεις χαρακτηρίζοντας γόνιμη τη γερμανογαλλική σχέση.

Όλοι οι οργανισμοί που καταργούνται - «Δεν βγαίνουν» 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Σε έναν διπλό αγώνα, να συμφωνήσει με τους αρμόδιους υπουργούς τα προς κατάργηση νομικά πρόσωπα και, ταυτόχρονα, να εξασφαλίσει τον αριθμό των 2.000 υπαλλήλων που βάσει μνημονιακών υποχρεώσεων θα αποχωρήσουν άμεσα από τις θέσεις τους, έχει αποδυθεί η κυβέρνηση, καθώς οι προθεσμίες εξαντλούνται.

Άνω-κάτω οι Πανελλαδικές, απεργία από 17 ως 24 Μαΐου

Με απεργία στην διάρκεια των Πανελλαδικών απαντά η ΟΛΜΕ στην αύξηση του ωραρίου και τις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών. Την ερχόμενη εβδομάδα αποφασίζουν οι ΕΛΜΕ. Ανοικτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης, καθώς ο υπουργός Παιδείας έχει μιλήσει για εγγυημένη ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

Ο μύθος της μείωσης των spread

Η πτώση των spread στα χαμηλότερα επίπεδα από το φθινόπωρο του 2010, στις αρχές του μνημονίου, χαιρετίστηκε από την κυβέρνηση ως «ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία». Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν πως η κίνηση αυτή οφείλεται περισσότερο σε πρόσκαιρα χρηματιστηριακά παιχνίδια της φούσκας των ομολόγων υπό την αιγίδα των «πιεστηρίων» των κεντρικών τραπεζών, παρά σε σταθερά οικονομικά θεμέλια με διάρκεια.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά (στοιχεία από τη διαπραγμάτευση μέσω Βloomberg) σήμερα κυμαίνονταν στο 9,5% με 9,6%, όσο περίπου ήταν και στις 15 Οκτωβρίου 2010.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΟΔΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΟΧΥΡΟ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΠολλοί αναρωτιούνται, τι μύγα τσίμπησε τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες και τα έβαλαν ξαφνικά με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, την οργάνωση που ιδρύθηκε στην νεότερη μορφή της στη Φραγκφούρτη τον Ιούλιο του 1951.
Να είναι ότι δεν είχε τα τελευταία χρόνια προτάσεις για τις αγορές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως αναφέρει ο ηγέτης του SPD Σίγκμαρ Γκάμπριελ στο γερμανικό περιοδικό FOCUS; Να ισχύει αυτό που λέει η γαλλική Monde ότι το SPD θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να μπορέσει

«Τούρμπο» η …εικονική πραγματικότηταΤα ελληνικά ομόλογα επέστρεψαν σε εποχές προ μνημονίου (αν και σε απαγορευτικά για δανεισμό επίπεδα ακόμη), το Χρηματιστήριο (ο «καθρέπτης» της οικονομίας) ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες, το ΙΟΒΕ καταγράφει σημάδια βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, το οποίο αναρριχήθηκε σε υψηλό 3,5 ετών τον Απρίλιο!  Όπως σημειώνει μάλιστα το ΙΟΒΕ «η νέα βελτίωση εκπορεύεται κυρίως από τις προσδοκίες που δημιούργησε η επανεκκίνηση των οδικών αξόνων στον τομέα των κατασκευών δημόσιων έργων, αλλά και από τη ρευστοποίηση αποθεμάτων στη βιομηχανία. Στο λιανικό εμπόριο καταγράφεται ήπια υποχώρηση της απαισιοδοξίας εν όψει του Πάσχα». 

"Μάχη" στις Σκουριές...

Συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα μεταξύ κατοίκων της Χαλκιδικής και δυνάμεων των ΜΑΤ, στο όρος Κάκαβος.
Σύμφωνα με ανταπόκριση του Χρ. Καραστέργιου στο Κόκκινο (105,5), τα ΜΑΤ εκαναν συνεχείς ρίψεις χημικών (μάλιστα σε ευθεία βολή).

Ο Τσίπρας θέλει να πείσει τις συνιστώσες να διαλυθούν…

ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Πιο δύσκολη απ’ όσο αρχικά αναμενόταν προχωρά η διαδικασία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, καθώς αρκετές συνιστώσες δεν δείχνουν ιδιαίτερα ένθερμες με την ιδέα να διαλυθούν πριν το συνέδριο του Ιουλίου και ζητούν να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα, ταυτόχρονης λειτουργίας και των δύο μοντέλων: Και του κόμματος με τη νέα, ενιαία οργανωτική δομή και των συνιστωσών, έως ότου κριθεί ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει το δρόμο του.

Ανεργοι σε βιτρίνα! (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)...


Σε "προϊόντα" μετέτρεψε τους ανέργους μια εταιρεία μάρκετινγκ στην Κοπεγχάγη της Δανίας.
Η Reputation Copenhagen (το όνομα της εταιρείας) βρήκε την φαεινή ιδέα να τοποθετεί καθημερινά δεκαπέντε ανέργους σε μια βιτρίνα (!!!) σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, εχοντας μπροστά τους μια ταμπέλα που γράφει «διαθέσιμος ακαδημαϊκός».

Το Μαξίμου «παγώνει» το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου και του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, προς το παρόν δεν κατατίθεται στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, οφείλουν να εξεταστούν ορισμένες διατάξεις οι οποίες μπορούν «ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα».