Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013

Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη γέφυρα ανάμεσα στον εμφύλιο και τη δικτατορία

Δεν είμαι βέβαιος για το αν οι ελληνικές πολιτικές παρατάξεις είναι σήμερα έτοιμες να αναψηλαφήσουν το πρόσφατο παρελθόν τους, στην απλούστερη έστω εκδοχή του.
Εννοώ εκείνη των αναμφισβήτητων συμβάντων όπως ήταν η στυγερή δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη και του χειμαρρώδους δημοκρατικού αγώνα που επακολούθησε. Το ίδιο φοβούμαι ότι ισχύει και για την ιστοριογραφική και γενικότερα την επιστημονική μας κοινότητα που, πρόσφατα, δυστυχώς, έχει δώσει ισχυρά δείγματα ιδεολογικής επαναφόρτισης.

Αριθμητικές εμμονές

Του Παντελή Μπουκάλα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Μολονότι το χαμόγελο της Τζοκόντας παραμένει θελκτικά αινιγματικό, πάνε αρκετά χρόνια αφότου διαθρυλήθηκε ότι το μυστήριό του εξηγήθηκε επιτέλους επιστημονικά και μάλιστα υπετάγη στα λατρεμένα μας ποσοστά. Στα τέλη του 2005, λοιπόν, δημοσιεύτηκε η είδηση ότι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, βασιζόμενοι σε ένα «λογισμικό αναγνώρισης συναισθημάτων» και σε κάποιον μαγικό αλγόριθμο που τον επινόησαν από κοινού με Αμερικανούς συναδέλφους τους, είχαν καταλήξει στο εξής συμπέρασμα:

Το συνδικαλιστικό κίνημα κοιμάται όπως έστρωσε… Καλά να πάθει!

Από όταν βγήκα στην αγορά εργασίας στις αρχές του 2000 υπήρξα εξαρχής δύσπιστος απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και τον τρόπο που κινείται.

Κι όταν λέω συνδικαλιστικό κίνημα εννοώ αυτό το συγκεκριμένο που μεσουράνησε για δεκαετίες, με αυτούς τους εργατοπατέρες και αυτές τις πρακτικές.
Άνθρωποι που δε θυμάμαι ποτέ να επέλεξα, πήγαιναν σε διαλόγους εκπροσωπώντας με. Αυτοαναγορεύτηκαν σε κοινωνικούς εταίρους.

Σαμπάνιες

Δημήτρης Δανίκας  στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Η εκλογική  πελατεία.  Η συνδικαλιστική   συντεχνία. Η διαπλοκή  των    εκπροσώπων  της βάσης  με την εξουσία. Η μόλυνση   ολόκληρου  σχεδόν  του  «σώματος» της κοινωνίας. Ολα  αυτά και  πολλά   περισσότερα   κατέληξαν  να  μετεξελιχθούν σε  πυλώνες  του  συστήματος. Απίστευτα  πράγματα.

Τα καλύτερα οικονομικά του κόσμου

Τον παλιό καλό καιρό, οι Ελληνες δεν ήταν μόνο άνοσοι στον ρατσισμό. Συναπάρτιζαν και τον πιο πολιτικοποιημένο λαό της υφηλίου. Αυτό οφειλόταν, πιθανότατα, στο γεγονός ότι ενημερωνόταν από «τα καλύτερα ΜΜΕ του κόσμου». Τι κι αν έλεγε το BBC ότι έγινε σφαγή μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα; Από τη στιγμή που το διέψευδε το Alter, όλοι μαθαίναμε τι σόι πράκτορες των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στα Βαλκάνια ήταν το CNN, οι New York Times, ο Guardian και οι υπόλοιποι ποταποί υπηρέτες του νεοφιλελευθερισμού.

Τα 102 πιστοποιητικά, βεβαιώσεις και άλλα δημόσια έγγραφα που μπορείτε να βγάλετε από τον υπολογιστή του σπιτιού σας...

Ηλεκτρονικά, από το σπίτι τους, θα μπορούν να «συναλλάσσονται» με τη Δημόσια Διοίκηση οι πολίτες για τη διεκπεραίωση 102 υπηρεσιών, όπως η έκδοση διαφόρων πιστοποιητικών. Ετσι απαλλάσσονται από την υποχρέωση, να επισκεφθούν αυτοπροσώπως οποιαδήποτε υπηρεσία, είτε για να υποβάλουν αίτηση, είτε για να παραλάβουν έγγραφο.

Ακόμη αλώβητη η κολυμβήθρα του Σιλωάμ

Προχθές η Βουλή αποφάσισε την άρση της βουλευτικής ασυλίας τεσσάρων βουλευτών και τη μη άρση της ασυλίας ενός. Ανεξάρτητα από την αιτιολογία των αιτήσεων και την ιδιαιτερότητα των περιπτώσεων, αυτό, στατιστικά, δείχνει μια πρόοδο στις συνήθεις πρακτικές της Βουλής να καταψηφίζει συλλήβδην τα αιτήματα για άρση. Εχει όμως επέλθει μια ουσιαστικότερη μεταβολή; Εχει τρωθεί στην ουσία του το ακαταδίωκτο των 300; Μάλλον όχι.

Ετήσιο ανώτερο όριο απασχολουμένων στο Δημόσιο στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο

Του Σωτήρη Νίκα στο www.kathimerini.gr
Οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο στο διάστημα 2011-2016 θα φθάσουν στους 183.381 υπαλλήλους. Δείτε το πλήρες κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου.
Τη θέσπιση ετήσιου ανώτερου ορίου απασχολούμενων στο Δημόσιο περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που δόθηκε στη δημοσιότητα και βάσει των οποίων οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο στο διάστημα 2011-2016 θα φθάσουν στους 183.381 υπαλλήλους.

Ελληνικό Μνημόνιο: σχεδόν το χειρότερο ανάμεσα σε 159 του ΔΝΤ

Εγώ τώρα τι να πω... Οταν το Ινστιτούτο Bruegel, το οποίο οι αναγνώστες της «Καθημερινής» γνωρίζουν καλά από τις πολλαπλές παρουσιάσεις των απόψεων του επικεφαλής του Jean Pisani-Ferry, διαπιστώνει ότι το ελληνικό Μνημόνιο είναι από τα χειρότερα ανάμεσα σε 159 του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Πόση επιτυχία να αντέξει ένας άνθρωπος;

Ομοβροντία καλών νέων: Το χρηματιστήριο πέταξε στα υψηλότερα επίπεδά του τα τελευταία 2 χρόνια… Τα spreads των ελληνικών ομολόγων επέστρεψαν στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2010, προ μνημονίου δηλαδή.. Η Αθήνα πάει στο Eurogroup και λαμβάνει εύσημα ακόμη και από αυτόν τον δύστροπο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε..

Σε 220 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο παιδεραστής Σειραγάκης

Στην πρωτοφανή ποινή των 220 χρόνων κάθειρξη επέβαλε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά στον παιδεραστή – προπονητή Νίκο Σειραγάκη, ο οποίος κατηγορείτο για ασέλγεια εις βάρος τουλάχιστον 53 ανηλίκων.   Σύμφωνα με τα κρητικά μέσα ενημέρωσης, η ποινή ήταν 401 χρόνια φυλακή, που με τη συγχώνευση έγιναν 220 χρόνια, από τα οποία θα εκτίσει τα 25.

Πρόκληση: Ακούστηκε στη Βουλή το «Χάιλ Χίτλερ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρεις φορές έχει εντοπιστεί στο υλικό της μαγνητοσκόπησης η φωνή βουλευτή να λέει «Χάιλ Χίτλερ», την ώρα της αποχώρησης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, ύστερα από το επεισόδιο, που οδήγησε στην αποβολή του Παναγιώτη Ηλιόπουλου από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Σόιμπλε: Η Κομισιόν καθυστερεί τη βοήθεια προς την Ελλάδα

Να εφαρμοστούν ταχύτερα οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους σε Ελλάδα και Πορτογαλία, ζητά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες στην Κομισιόν για «απαράδεκτη» καθυστέρηση στην υλοποίηση προγραμμάτων, επιλέγοντας με αυτό τον τρόπο να «απαντήσει» στις χθεσινές προτροπές του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και στη Γερμανία.

Το νέο φορολογικό σύστημα: για ελεύθερους Ελληνες ή κρατικούς δουλοπαροίκους;

Πειρουνάκης Νικόλαος Γ. (ΤΟ ΒΗΜΑ)
 Στις 10.5.2013 βγήκε η απόφαση του ΥΠΟΙΚ για «Τεχνικές Εμμέσου Φορολογικού Ελέγχου» (ΤΕΦΕ) για φυσικά πρόσωπα. Ουσιαστικά εισάγει το λεγόμενο «περιουσιολόγιο». Στις 15.5.2013 το ΠΑΣΟΚ δημοσιοποίησε την πρότασί του για τον ΦΑΠ: Αφορολόγητο 50.000 ευρώ,  8 ως 10 φορολογικοί συντελεστές από 0,1% μετά τις 50.000 και ανώτερος 2% για αντικειμενικές αξίες από 3 εκτμ. και άνω. Ο Σύριζα στο φορολογικό του πρόγραμμα, αρχές Μαρτίου, επρότεινε φορολόγησι πάσης περιουσίας, ακόμη και του κεφαλαίου των καταθέσεων και της κατοχής έργων τέχνης.

Αγωνία και λαχτάρα

 Πώς καταλαβαίνεις ότι ένα συμβόλαιο λήγει και δεν ανανεώθηκε; Από τις συνεντεύξεις, τις δηλώσεις και τα τερτίπια του τηλεοπτικού προσώπου.
Η Μενεγάκη φωτογραφίζεται στο κατσάβραχο, φωτογραφίζεται με μπούρκα, χρίζει διαδόχους άνευ προσόντων και αναμένει πως το καλό αφεντικό θα ανανεώσει το υπερτιμημένο συμβόλαιό της για να συνεχίσει να προσπαθεί να πείσει το κοινό πως μπορεί ακόμη να κάνει πρωινάδικο σε συσκευασία μεσημεριανού.

Ανοια και κολπική μαρμαρυγή

 Εκτιμάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι το 2030 η άνοια σε όλες τις μορφές της θα ανέρχεται σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που θα πλησιάζει το 1/3 του ενήλικα πληθυσμού, κυρίως λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η εγκεφαλική λειτουργία αρχίζει να επηρεάζεται αρνητικά από την ηλικία των 45 ετών και άνω. 

Τράβηξαν το αυτί του Τζαβάρα γιατί θέλει να διορίσει Ξαρχάκο-Παναγιωταρέα στο Εθνικό Θέατρο

Σοκ και δέος προκλήθηκε στην τρικομματική κυβέρνηση από τις διαρροές των ονομάτων με τα οποία σκόπευε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας να στελεχώσει το νέο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου.

Τα κουνούπια με ελονοσία «τσιμπούν περισσότερο»

Ερευνητές στη Βρετανία διαπίστωσαν ότι τα μολυσμένα με ελονοσία κουνούπια έλκονται περισσότερο από την ανθρώπινη οσμή (και κατ’ επέκταση μας επιτίθενται) από εκείνα που δεν κουβαλούν το παράσιτο της ασθένειας.

«Βόμβα» από τις Βρυξέλλες: Το ελληνικό πρόγραμμα της Τρόικα δεν ήταν και τόσο πετυχημένο!

Με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός χρόνου κι αφού οι Ελληνες φορολογούμενοι υπέστησαν δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, οι εργασιακές σχέσεις διαλύθηκαν, ο παραγωγικός ιστός ξεχαρβαλώθηκε, χωρίς να έχει διασφαλιστεί ακόμα η βιωσιμότητα του Χρέους, οι «σοφοί» των Βρυξελλών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τελικά το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν και τόσο πετυχημένο!

Υπόγραψε, κ. Σαμαρά!

Του Θανάση Νικολαΐδη    
 ΤΑ φάγαμε, λοιπόν, όλοι μαζί; Όχι, γιατί οι περισσότεροι δεν μπορούσαν. Μικρό το κουταλάκι τους, και η κουτάλα στα χεριά των ομορφόπαιδων της εξουσίας. Για ομοβροντία εκκωφαντική που δεν την ένιωθαν, μπουκωμένοι. Είναι συνένοχος εκείνος που βλέπει και δεν μιλάει, ωστόσο, είναι δύσκολο. Θα σε ‘ξωπετάξει το κύκλωμα, θα μείνεις μόνος κι ίσως σου φορτώσουν ό,τι δεν έκανες, βγουν οι ίδιοι λάδι και με λευκά φτερά στους ώμους.

Βερολίνο και Ουάσιγκτον στο πλευρό του Κάμερον

Η ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα οξύνει την εσωκομματική κρίση των βρετανών Συντηρητικών. Το Βερολίνο θα κάνει τα πάντα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, υποστηρίζει η Guardian.
Με μια εντυπωσιακή επίδειξη ισχύος η ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας προειδοποιεί τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον πως το θέμα της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ είναι γι’ αυτήν πρωταρχικό γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο ακόμα και διάσπασης του κόμματος.

ΟΤΑΝ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΟ ΛΑΣΠΩΜΕΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

Το ταξίδι του Αντ. Σαμαρά στην Κίνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παραγωγικό εφόσον υπάρξουν απτά, συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα που θα βοηθήσουν τη χώρα, ιδίως στον τομέα των κινεζικών επενδύσεων και των ελληνικών εξαγωγών.Το θετικό κλίμα που αποτυπώνεται στις συναντήσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών με τους ομολόγους τους, όσο κι αν είναι σημαντικό, δεν είναι αρκετό εάν παραμείνει στο επίπεδο των διακηρύξεων και της εκδήλωσης καλών προθέσεων.

Ρίχνουν τις τιμές τα ξενοδοχεία στα τουριστικά νησιά

Οι ξενοδοχειακές χρεώσεις στην Ελλάδα συνεχίζουν να πέφτουν παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι έχει κάνει την εμφάνισή του και η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών www.trivago.gr για το Μάιο.

Ευρώπη - κανίβαλος


Εστω και αργά – ίσως όμως πολύ αργά πια-, το κατάλαβαν επιτέλους όλοι: τρία χρόνια τώρα, η Ευρώπη τρώει διαρκώς τις σάρκες της. Προχθές, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έμεινε ξαφνικά… εμβρόντητο με τα ευρήματα μεγάλης ευρωπαικής έρευνας που δείχνει ότι το ευρωπαικό όραμα όχι απλώς υποχωρεί αλλά ξεθωριάζει ανεπανόρθωτα στη νέα γενιά – και τώρα αναρωτιέται το γιατί και το τι κάνουν οι ηγεσίες της Ευρώπης γι αυτή τη φοβερή, όπως την παρουσιάζει καταστροφή.

O Oίκος Fitch αναβάθμισε τέσσερις ελληνικές τράπεζες

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, και της Eurobank Ergasias σε Β- από CCC, το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεό τους σε Β από C, και την αξιολόγηση βιωσιμότητάς τους σε b- από f.

«Η εκπαίδευση όπλο ενάντια στη ρατσιστική βία»

 Τι ειπώθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης για την αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων στην Ελλάδα
 Τον τελευταίο καιρό ολοένα και αυξάνονται τα περιστατικά ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα και ειδικά σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της πόλης.
Είναι γνωστό πως με το άνοιγμα των συνόρων της η Ελλάδα δέχθηκε ένα μεγάλο κύμα μεταναστών και από τα Βαλκάνια και από τις χώρες της Μέσης Ανατολής με τους ίδιους να γίνονται έρμαια των συμφερόντων και των συγκυριών.

Μπαρόζο σε Μέρκελ: Πάρε μέτρα γιατί το χρέος σου έχει ξεπεράσει τα όρια

Κίτρινη κάρτα έβγαλε στη Γερμανία και την Ανγκελα Μέρκελ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος χτύπησε «καμπανάκι» και για το γερμανικό χρέος και ζήτησε μεταρρυθμίσεις.
Μιλώντας σε ημερίδα για την Ευρώπη την οποία διοργάνωσε η Ραδιοφωνία Δυτικής Γερμανίας (WDR) στο Βερολίνο, ο κ. Μπαρόζο, με το βλέμμα στη Γερμανίδα καγκελάριο, τόνισε ότι δεν πρέπει να χαλαρώσει γιατί το χρέος της χώρας είναι πολύ υψηλό, καλώντας την κυρία Μέρκελ να πάρει μέτρα για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και αναπροσαρμογή των μισθών ανάλογα με την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ο πρωθυπουργός στην ΚίναΠρος αναζήτηση επενδυτών

«Υπάρχει έδαφος για συνεργασία»
Στόχος η αύξηση εξαγωγής ελληνικών προϊόντων και η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ, στα πλαίσια του ταξιδιού του στην Κίνα.

Πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Ολοκληρώνονται στις 31 Μαΐου 
Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, γενικής παιδείας ξεκινούν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των εισακτέων.

Public Issue: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική επιρροή, ΝΔ σε παράσταση νίκης

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ έναντι της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την εκλογική επιρροή δείχνει το Βαρόμετρο του Μαΐου που πραγματοποίησε η εταιρεία Public Issue για λογαριασμό του Σκάι και της εφημερίδας «Καθημερινή». Ωστόσο, στην παράσταση νίκης επικρατεί η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να μειώσει τις μεγάλες διαφορές στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία και διακυβέρνηση.

Πέτυχαν στους χαμηλούς στόχους

Με την υπογραφή συμφωνιών χαμηλού βεληνεκούς οι οποίες συνήθως κλείνουν σε επίπεδο πρέσβεων και με βασική ατζέντα μόνο την πώληση ελληνικών λιμανιών, αεροδρομίων και σιδηροδρομικών υποδομών, ξεκίνησε η επίσημη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, με τον πρωθυπουργό σε ρόλο εμπόρου και τους Κινέζους να υπόσχονται για το μέλλον.

Όχι μια δίκη για τον Άκη...


Της Έρρικας Βαλλιάνου στο: crimenet.gr
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει μια δήλωση για το αυτονόητο:
- Ξεκινάμε από το μηδέν. Θα βρούμε την αλήθεια. Θα στηριχθούμε σε αποδείξεις...

Γιατί;
Ανάλογη δήλωση έκαναν και οι εισαγγελείς: