Τρίτη, 28 Μαΐου 2013

«Τις μεν ουν εστιν ο πολίτης»;

Βατά ή δύσβατα άραγε τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών στα οποία εξετάστηκαν χθες οι μαθητές, δοκιμαζόμενοι σ’ ένα θεσμό που η κατάργησή του θα αποτελούσε σπουδαία προσφορά στην Παιδεία, με την προϋπόθεση της ριζικής αναμόρφωσής της; Για τους εξεταζόμενους, το «βατό» ή «δύσβατο» εξαρτάται από το διάβασμά τους, αλλά και από τη στιγμή· μια παρερμηνεία εξ άγχους ή μια αιφνίδια σκοτούρα σκορπίζει τον μόχθο ετών.

Προμελετημένη κίνηση ή αστοχία;

 Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές υπάρχει «ρήξη» και «ρωγμή» στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και μάλιστα με απόλυτα χαρακτηριστικά. Από τη μία ο Σαμαράς και από την άλλη ο Κουβέλης και ο Βενιζέλος. Αντικείμενο ο «αντιρατσιστικός νόμος», δηλαδή μια διεθνής νομική υποχρέωση της χώρας με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Αλέξη, φέρνεις '80ς...


Παρακολουθώ με προσοχή τον Αλέξη Τσίπρα στις δημόσιες εμφανίσεις του. Έσπαγα καιρό το κεφάλι μου∙ κάποιον μου θυμίζει έντονα, έλεγα μέσα μου, αλλά δεν μπορούσα να βρω ποιον. Ώσπου μια μέρα, κατάλαβα. Ο Αλέξης μου θύμιζε κάτι ομορφόπαιδα συμμαθητές μου στα νιάτα τους, κυρίως Κνίτες και Πασόκους για να λέμε την αλήθεια (συγνώμη, παιδιά), που τρομερά δημοφιλείς, σάρωναν στα αμφιθέατρα και στα καφενεία.

Πεδίον δόξης για τη ΔΗΜΑΡ

Ομολογώ ότι δεν γνώριζα τίποτε για τον «ποσιμπιλισμό», μέχρι που διάβασα το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του Παντελή Μπουκάλα, στην «Κ» της προηγούμενης Κυριακής (19/5). Για να μην τα πολυλογώ, ο ποσιμπιλισμός είναι μετριοπαθής σοσιαλδημοκρατική θεωρία, σύμφωνα με την οποία τα προοδευτικά κόμματα θα πρέπει να μάχονται καθημερινά για να πετύχουν «το καλύτερο δυνατόν» για τους πολίτες, μέσα, όμως, στα όρια του πολιτικά εφικτού.

«Ερχεται ανάπτυξη» λέει ο Σαμαράς, ενώ η Ελλάδα βουλιάζει

Αντιλαμβανόμαστε την πολιτική σκοπιμότητα της κυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό και να ωραιοποιήσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας. Αυτό επιβάλλει το ιδιοτελές κομματικό τους συμφέρον, άρα από τη σκοπιά τους σωστά πράττουν τα κυβερνητικά κόμματα όσο υπάρχουν ανενημέρωτοι ή αφελείς πολίτες που τους πιστεύουν.

Οι πρώτες 24 ώρες των Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό

Εικοσιτέσσερις ώρες κράτησε το ταξίδι – αστραπή του Ρώσου μεγιστάνα Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ στο νέο του απόκτημα τον Σκορπιό, το οποίο χάρισε στην κόρη του Εκατερίνα.
Οι Ριμπολόβλεφ αναχώρησαν από τη χώρα μας στις 11:30 σήμερα το πρωί με το προσωπικό τους Learjet από το Ακτίο με κατεύθυνση το Μόντε Κάρλο, ενώ στο αεροδρόμιο έφτασαν πετώντας με ελικόπτερο από τον Σκορπιό.

Η “μαγκιά” του ταβερνιάρη

 Ένα χρόνο τώρα, μας πήραν τα αυτιά με τη μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση. “Κεντρικός στόχος” για τον Σαμαρά και την κυβέρνηση. Από κοντά κι ο Βενιζέλος, εδώ κι ένα μήνα, να σιγοντάρει και να διεκδικεί τον πρώτο ρόλο στο “έργο”. Σου λέει: Μόνο ο Σαμαράς θα πιστώνεται την αλλαγή κλίματος στην οικονομία; Και γιατί ο Κουβέλης να κουβαλά τα παράσημα της “αντίστασης” για το εργασιακό;

Η σταθερά του κοινού μας βίου

Τρία χρόνια μετά τη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, ακόμη δεν ξέρουμε πόσους δημοσίους υπαλλήλους έχουμε και πόσο τους πληρώνουμε. Προσπάθησε να το μάθει πρόσφατα ο βουλευτής της Ν.Δ. Ευάγγελος Μπασιάκος με ερώτηση στη Βουλή, αλλά πήρε από τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα μια απάντηση στο περίπου. Οπως δημοσίευσε προχθές η «Καθημερινή», στο έγγραφο που εξέδωσε η 24η Διεύθυνση Λογαριασμών Δημοσίου, «δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον αριθμό των δικαιούχων υπαλλήλων, ούτε για το ύψος της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του λοιπού ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Ησύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)

Με απόφαση του υφυπουργού Κωνσταντίνου Τσιάρα, αρμόδιου και για θέματα Απόδημου Εληνισμού, αρ. Πρωτ. 2035 από 30.04.2013 συγκροτήθηκε η Οργανωτική Επιτροπή, η οποία έως την ψήφιση του σχεδίου νόμου «Οργάνωση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού» από το ελληνικό Κοινοβούλιο και κατά το πρώτο στάδιο της εφαρμογής του, μέχρι τη σύγκληση των Περιφερειακών Συνελεύσεων και της Τακτικής Συνέλευσης και την ανάδειξη νέου προεδρείου του Σ.Α.Ε. θα ασχοληθεί με όλα τα σχετικά ζητήματα και διαδικασίες.

Mη χαλάτε τις καρδιές σας

 Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και είναι ικανή να επικαλεστεί μέχρι και αστρολόγο.Tελικά θα κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ ως πρόταση νόμου που θα περιλαμβάνει και προτάσεις της ΔΗΜΑΡ. Δεν χάθηκε και ο κόσμος για την κυβερνητική συνοχή, έτσι λειτουργούν οι ώριμες δημοκρατίες.

Πόσο ενδιαφέρει τον πολίτη το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο;

Αντώνης Πανούτσος στο Πρωτο Θέμα
Μια χώρα έχει πάντα προβλήματα. Μπορεί να έχει βγει από πόλεμο και οι άνθρωποι να μην έχουν να φάνε ή μπορεί να έχει ευημερήσει και το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών της να είναι, για παράδειγμα, η αισθητική. Εκεί έρχεται η κυβέρνησή της και ιεραρχεί τις προτεραιότητες. «Πρώτα θα κοιτάξουμε να φάει ο κόσμος και μετά θα δούμε τι χρώμα θα βαφτούν οι τοίχοι». Από την ιεράρχηση και από τη λύση των προβλημάτων η κυβέρνηση θα κριθεί και οι πολίτες θα αποφασίσουν στις επόμενες εκλογές αν θα την ξαναψηφίσουν.

Η τρικομματική κάνει τους λογαριασμούς της

Του Νίκου Ξυδάκη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που διχάζει την τρικομματική κυβέρνηση είναι η απαρχή μιας νέας πολιτικής περιόδου, κατά την οποία ο κάθε κυβερνητικός εταίρος θα κοιτάει περισσότερο πώς θα διασφαλίσει την ύπαρξή του. Ιδεολογικές διαφορές υπάρχουν πράγματι ανάμεσα στα κόμματα, ακόμη και εντός των κομμάτων. Και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι ιδεολογικό διακύβευμα. Ωστόσο ο επείγων πραγματισμός που διατρέχει την ιστορική περίοδο της Μεγάλης Υφεσης παραμερίζει συνήθως τις ιδεολογίες· πρώτη, και συχνά αποκλειστική, μέριμνα των εγκαθιδρυμένων πολιτικών σχηματισμών είναι η επιβίωσή τους.

Στην τελική ευθεία οι έρευνες για πετρέλαιο σε 3 περιοχές

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΕΞΙ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ - ΔΥΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ
Στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου μπορεί να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Κατάκολου, στο Δυτικό Πατραϊκό και βόρεια των Ιωαννίνων, καθώς την Παρασκευή έξι κοινοπραξίες, από δύο για κάθε περιοχή, κατέθεσαν τις τελικές προσφορές.

Τα όψιμα αυτά κροκοδείλια του Σόιμπλε, τι σημαίνουν;

Εστω και αργά –ίσως, όμως, πολύ αργά πια για εμάς–, το κατάλαβαν επιτέλους όλοι: τρία χρόνια τώρα, η Ευρώπη τρώει διαρκώς τις σάρκες της κυρίως εξαιτίας της πολιτικής της Γερμανίας. Το κατάλαβε (;) και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο αρχιτέκτονας αυτής ολέθριας πολιτικής. Εμειναν ξαφνικά… εμβρόντητοι όσοι διάβασαν το σχέδιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για χορήγηση εγγυημένων δανείων από την κρατική επενδυτική τράπεζα KfW σε αντίστοιχα τραπεζικά ιδρύματα των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, προκειμένου να τα διοχετεύσουν σε επιχειρήσεις, το οποίο αποκάλυψε το περιοδικό Der Spiegel.

Ποιες θα είναι οι αλλαγές φέτος στην συμπλήρωση του Ε

Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλουν δήλωση Ε9 για τις μεταβολές που είχαν το έτος 2012 θα πρέπει να συμπληρώσουν και τον αριθμό παροχής της Δ.Ε.Η. για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που θα δηλώσουν.

Η εξυγίανση της ΕΡΤ και άλλα παραμύθια της Χαλιμάς


Ακούγοντας τα διάφορα σενάρια που «διαρρέουν» κυβερνητικοί κύκλοι περί «εξυγίανσης» ή εκ «βάθρων ανανέωσης» της ΕΡΤ δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτιέται: Ποιοι ακριβώς θα εξυγιάνουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση;

Κομισιόν: Σχέδιο δράσης 517 εκ. ευρώ, για την ανεργία των νέων στην Ελλάδα

Πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, που αναδεικνύεται σε πρώτη προτεραιότητα για την ΕΕ. Στόχος η τόνωση της απασχόλησης καθώς και η κατάρτιση και επιχειρηματικότητα για περίπου 350.000 νέους. 

Στο ρατσισμό χορηγούμε …φασισμό!

 Το νεοελληνικό κράτος μπορεί άνετα να ταυτιστεί με τον ορισμό του παραλόγου. Πριν καν ιδρυθεί, είχε αποκτήσει κόμματα και έριδες. Τη φοροδιαφυγή την αντιμετωπίζει με τιμωρία του λαού και όχι αυτών που κρύβουν τα εκατομμύρια.

Στα επίπεδα του 2005 οι δαπάνες μισθών και συντάξεων του Δημοσίου

Μετά από τέσσερα χρόνια μεγάλης ύφεσης και αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής. 
Στα επίπεδα του 2005 θα επανέλθει φέτος το κονδύλι για τους μισθούς και συντάξεις που καταβάλλει το Δημόσιο. Μετά την αύξηση κατά 38,6% που σημειώθηκε στην πενταετία 2005-2009 στους μισθούς και τις συντάξεις, μέσα τέσσερα χρόνια μεγάλης ύφεσης και αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής το Δημόσιο έφθασε και πάλι να δαπανά το ίδιο κονδύλι για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης και των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Αυστραλία, η χώρα της ευτυχίας...


Τον τίτλο της πιο «ευτυχισμένης» χώρας στον αναπτυγμένο κόσμο κέρδισε για τρίτη συνεχή χρονιά η Αυστραλία, στο σχετικό κατάλογο της οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη. H κατάταξη προκύπτει μετά από σύγκριση στοιχείων που αφορούν την περίθαλψη, τη στέγαση και την ασφάλεια.

ΣΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Φελνίκος στο matrix24.gr
Τι έγινε χθες στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών; Διαφώνησαν ή επετεύχθη συμβιβασμός για το αντιρατσιστικό;
«Διαφωνήσαμε» είπαν δημοσίως οι Κουβέλης και Βενιζέλος. Τη διαφωνία επιβεβαίωσε και ο Σαμαράς, με άτυπη ενημέρωση που παρείχαν στους δημοσιογράφους, συνεργάτες του.
«Δύο τινά θα συμβούν εφεξής» εξήγησε, κάτω από τη νεραντζιά και έμπροσθεν του Μεγάρου Μαξίμου, ο Βενιζέλος. «Ή θα εισαχθεί το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη για ψήφιση στη Βουλή ή το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση νόμου, ευελπιστώντας αυτή να ψηφιστεί και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης».
«Να ξεχάσουν το νομοσχέδιο» ανταπάντησε, ατύπως πάντα, ο Σαμαράς.

Προσοχή σε δέκα κωδικούς για σωστή φορολογική δήλωση

ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε1 ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΕΞΤΡΑ ΦΟΡΟΥΣ
«Μυστικά» και «παγίδες» έξτρα φόρων «κρύβουν» οι φετινές φορολογικές δηλώσεις που θα κληθούν να δηλώσουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet περίπου 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Πακέτο προτάσεων Τσίπρα για τα ΜΜΕ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Δέσμη προτάσεων για τη λειτουργία των ΜΜΕ, με αναφορές ότι η «Ελλάδα ζει το success story του μνημονίου» και με σαφείς αιχμές ότι στον τομέα της ενημέρωσης παράγεται προπαγάνδα κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη ανοικτή ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει και του 1ου Συνεδρίου του κόμματος.
Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για δομική κρίση του συστήματος εξουσίας και για πολιτικές επιλογές που «ξεπέρασαν κάθε όριο βαρβαρότητας και συνταγματικής νομιμότητας»

Σύγχυση με τη δήλωση των τόκων καταθέσεων

Σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί ως προς τον τρόπο που θα προμηθευτούν οι φορολογούμενοι τις βεβαιώσεις για τους τόκους από καταθέσεις, τους οποίους πρέπει να αναφέρουν στη φορολογική δήλωση.
Οι τράπεζες είναι αμφίβολο εάν μπορούν να στείλουν στη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων τα ηλεκτρονικά αρχεία με τα απαραίτητα στοιχεία, κάτι που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να μεταβούν στις τράπεζες για να πάρουν τις βεβαιώσεις.

Ο Ελληνας ακραίος ισλαμιστής ιμάμης που... τρομοκρατεί το Λονδίνο [εικόνες&βίντεο]

Συναγερμός έχει σημάνει στις βρετανικές αρχές μετά την ανατριχιαστική δολοφονία του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι στο Λονδίνο, με τις έρευνες να επικεντρώνονται στη νέα γενιά εξτρεμιστών ισλαμιστών κηρύκων και ιμάμηδων που δίνουν αρκετές διαλέξεις και μέσα σε μεγάλα πανεπιστήμια.

Ο Σημίτης στην εκδήλωση της Άννας

Την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τη δήλωση αποχώρησής της από το ΠΑΣΟΚ έκανε χθες η Άννα Διαμαντοπούλου, πλάι σε ηχηρά ονόματα του ευρωπαϊκού πολιτικού γίγνεσθαι.
Στην εκδήλωση με τίτλο «Ευρώπη: Σε αναζήτηση κοινού μέλλοντος.

Στο «κόκκινο» η αγωνία για 12.500 «διαθέσιμους»

ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ Η ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
Με διαβεβαιώσεις ότι οι τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης θα δημοσιοποιηθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να ψηφισθεί από τη Βουλή έως τις 10 Ιουνίου, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσπαθεί να στείλει το σήμα ότι κινείται εντός χρονοδιαγραμμάτων για τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να προσέξουν μη σχίσουν κάνα καλσόν

Ότι η λεγόμενη στη θεωρία τρικομματική κυβέρνηση έχει από καιρό εξελιχθεί σε μονοκομματική της δεξιάς, δεν χρειάζεται και πολύ παρατηρητικότητα για να το διαπιστώσει κανείς. Ότι η ΝΔ συμπεριφέρεται σαν να είναι δική της η κυβέρνηση, επειδή θεωρεί ότι το «δυνατό χαρτί» σε αυτή είναι ο πρόεδρός της και πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επίσης δεν θέλει και μαντικές ικανότητες. Ούτε χρειάζεται κανείς βοήθεια για να αντιληφθεί ότι το κράτος ντύνεται γαλάζιο, με ελαφρές πράσινες και ροζ κηλίδες.

Πράετ: Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει και άλλο τα επιτόκιά της

ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της για να ενισχύσει την οικονομία, δήλωσε ο Πέτερ Πράετ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Αναστολή καταβολής 96.333 συντάξεων λόγω έλλειψης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

Σε ποσοστό 99.14% έχει φθάσει ο βαθμός συμπλήρωσης του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) στα μητρώα συντάξεων των ταμείων και σε βαθμό 98,67% του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), μετά την ολοκλήρωση από την ΗΔΙΚΑ της ροής για τις συντάξεις του Ιουνίου 2013.
Χωρίς καταχωρημένο ΑΜΚΑ και ΑΦΜ παραμένουν ωστόσο, 96.333 συντάξεις, 54.193 κύριες και 42.140 επικουρικές για τις οποίες δεν θα γίνει αυτό το μήνα καταβολή στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων.

Αισιοδοξία για την ανακεφαλαιοποίηση

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών Alpha – Πειραιώς και Εθνική θα επιτύχουν τους στόχους τους.
Αισιοδοξία επικρατεί για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης καθώς όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό θα οδηγήσει στην κάλυψη των στόχων που έχουν θέσει οι διοικήσεις.

Τεστ... σοβαρότητας!

Ουδείς, φαντάζομαι, από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους θέλει να «περάσει» την κυβέρνηση από «τεστ συνοχής»... Οταν πάντως ο Κουβέλης την Πέμπτη το απόγευμα σήκωσε το «πορτοκαλί» και ζήτησε από τον Σαμαρά σύσκεψη αρχηγών για το «αντιρατσιστικό», μετά την «άτσαλη» υπαναχώρηση της ΝΔ, στην ουσία -εκτός από το συγκεκριμένο θέμα που είναι εξαιρετικά σοβαρό- έθετε ένα ευρύτερο θέμα συνεννόησης και συνεργασίας στο πλαίσιο της κυβέρνησης.

Guardian: Ρώσοι, Κινέζοι, Καταριανοί σε θέση μάχης για τα φιλέτα της Ελλάδας

Σε πεδίο μάχης για ξένους επενδυτές έχει μετατραπεί η Ελλάδα, τρία χρόνια μετά το μνημόνιο. Ρώσοι, Κινέζοι και Καταριανοί είναι σε ετοιμότητα, σύμφωνα με τον Guardian, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στη «νέα εμπορική πύλη της Ευρώπης».

Αντέλ

 Σχετικά με την «ζωή της Αντέλ». Το τρίωρο, γαλλικό, λεσβιακό πάθος που κέρδισε το Palme D’ Or (Χρυσό Φοίνικα) του 66ου Φεστιβάλ Καννών. Με πρωταγωνίστρια την μόλις 19 ετών Αντέλ Exarchopoulos. Γαλλιδούλα με ρίζες ελληνικές. Βραβείο που παραδόθηκε δια χειρός του συντηρητικού Αμερικανού μεγιστάνα παραγωγού και σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ

Στην Ισπανία αρχίζει η πρωτοβουλία Σόιμπλε

Στα μέσα Ιουνίου θα δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας Σόιμπλε για την παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της νότιας Ευρώπης, εκτιμά η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.
Η αρχή γίνεται στην Ισπανία: Η γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau) αναμένεται να χορηγήσει δάνειο ύψους έως 1 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο ισπανικό ίδρυμα ICO (Instituto de Crédito Oficial) με την εγγύηση της γερμανικής κυβέρνησης, επισημαίνει η Handelsblatt.

Ο… σεΐχης Σόιμπλε

«Εάν δε δράσουμε τώρα, τότε ο νότος της Ευρώπης κινδυνεύει να χάσει μία ολόκληρη γενιά»: ποιος το λέει αυτό; Μα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε. Και που το λέει; Στην περίφημη, πλέον, επιστολή του, προς το συνάδελφο του υπουργό Οικονομίας της χώρας Ρέσλερ. Πρόκειται, αναμφίβολα, για την αποθέωση του λαικισμού, αν όχι του κυνισμού στη σημερινή Ευρώπη: αυτό είναι η ξαφνική «επιφοίτηση» Σόιμπλε.

Άρση του εμπάργκο για την πώληση όπλων στη Συρία

Σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν τις αντίθετες απόψεις, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να μην ανανεώσουν το εμπάργκο στην πώληση όπλων προς τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας, διατηρώντας παράλληλα όσες κυρώσεις έχουν επιβάλλει εναντίον του καθεστώτος Άσαντ. Διευκρινίστηκε πάντως ότι δεν υπάρχει άμεση απόφαση για αποστολή όπλων προς τους αντάρτες. Tις εξελίξεις στη Συρία συζήτησαν Κέρι-Λαβρόφ στη συνάντησή τους στο Παρίσι ενώ η Γαλλία ερευνά τυχόν χρήση χημικών όπλων.

GPO: Προβάδισμα ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Απειλή για τη δημοκρατία η Χρυσή Αυγή λέει το 67,6%


Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας κατά 1,8%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου, δείχνει δημοσκόπηση της GPO για το MEGA. Παράλληλα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί τον Αντώνη Σαμαρά ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό, έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 67,6% πιστεύει ότι η ενδυνάμωση της Χρυσής Αυγής αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία.

Τα βήματα για τη διαθεσιμότητα χιλιάδων υπαλλήλων στο Δημόσιο...

Από την αξιολόγηση δομών ως το προσοντολόγιο και τη μοριοδότηση...
Τον προγραμματισμό του για τις απολύσεις, αναγκαστικές αποχωρήσεις, κινητικότητα υπαλλήλων -διαθεσιμότητα, μετατάξεις- ξεδιπλώνει στις συσκέψεις του το κυβερνητικό επιτελείο. Εν όψει και της επίσκεψης στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στις αρχές Ιουνίου η κυβέρνηση δίνει έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές -συρρίκνωση δομών και μείωση προσωπικού- για τη δημόσια διοίκηση,

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Βενιζέλος-Κουβέλης απαιτούν να έλθει το αντιρατσιστικό άμεσα στη Βουλή - Κυβέρνηση: Δεν καταθέτουμε νομοσχέδιο
Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ εμμένουν στη θέση τους ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη πρέπει να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, όπως δήλωσαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία τέθηκε επίσης θέμα συντονισμού της κυβέρνησης ενώ συζητήθηκαν η ανεργία και η ανάπτυξη. Πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταθέσει αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Πρόγραμμα δισ. κατά της νεανικής ανεργίας

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα διαθέσει κεφάλαια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις σε χώρες με υψηλή ανεργία στους νέους. «Η ΕΤΕπ θα διαθέσει φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια περίπου 70 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης και την καταπολέμηση της ανεργίας», αναφέρει σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής τράπεζας Βέρνερ Χόιερ.

Η κρίση στην Ελλάδα κλιμακώθηκε

Ανακατανομή του πλούτου, αναπροσανατολισμός στον τρόπο οικονομικής ανάπτυξης και διορθωτική δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Συνέντευξη με τον πρόεδρο του συνδικάτου Verdi Φρανκ Μπσίρσκε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Εταιρεία Δυτικομακεδονικών Μελετών διοργανώνει το Σάββατο 1 Ιουνίου ημερίδα με θέμα: «ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».
Το πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Εταιρείας (http://edymme.wordpress.com/) και περιλαμβάνει δύο μέρη.