Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013

Oχι, δεν πρόκειται να κρίνουν τίποτα οι ευρωεκλογές

Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό. Μια σειρά πολιτικοί μύθοι συνοδεύουν τις ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2014. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι ηγετικές χώρες της ΕΕ και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών φοβούνται ότι η περιφρόνηση των ψηφοφόρων προς τις εκλογές του ευρωκοινοβουλίου αφενός θα τις απαξιώσει μέσω της αποχής σε πρωτοφανή βαθμό και αφετέρου θα ενισχύσει θεαματικά τις δυνάμεις που απορρίπτουν το ευρώ και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Το Νόμπελ της ντροπής, Νο.2

 Τέτοια εποχή, πριν τρία χρόνια, έκανε την εμφάνισή του, εδώ στο protagon, το πρώτο άρθρο με τον σημερινό τίτλο: Το «Νόμπελ» της Ντροπής. (1) Η εισαγωγική παράγραφος έλεγε τα εξής, τα οποία αναπαράγω καθώς ισχύουν απολύτως και ως προς το φετινό «Νόμπελ» Οικονομικών το οποίο μόλις απενεμήθη:

Πού είναι το ευρωπαϊκό χρήμα;

Τάσος Τέλλογλου στο protagon.gr
 Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ισχυρίζεται ότι διαθέτει 500 εκατομμύρια ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά έχουν διατεθεί μόνο 50 εκ. «Γιατί;», ρώτησα. «Οι τράπεζες, που πρέπει να τα διαθέσουν με εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δεν έχουν» ήταν η απάντηση από τα πιο επίσημα χείλη.

Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων: Στο παρά πέντε νέες αλλαγές

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΣΤΑΛΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ
Ενα νέο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα επιβληθεί από το 2014 απέστειλε το οικονομικό επιτελείο προς έγκριση στην τρόικα.

Πιο αμερικανική Ευρώπη ή πιο ευρωπαϊκές ΗΠΑ;

Καιρό τώρα, ακούς ότι η λύση για τα αδιέξοδα της Ευρωζώνης περιλαμβάνει «περισσότερη Ευρώπη». Την ενίσχυση δηλαδή κεντρικών θεσμών (και ταμείων) που θα λειτουργήσουν ως δίχτυ ασφαλείας για τα κατά καιρούς πιεζόμενα οικονομικά των χωρών-μελών. Με μια τέτοια «ομοσπονδιακή» οργάνωση, η ευκαιριακή ...

Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας προς Ελληνες βουλευτές: Δεν μπορείτε να ζητιανεύετε συνεχώς

Σκληρή κριτική στην πολιτική της Ελλάδας στον τομέα της αγροτικής οικονομίας άσκησε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τα θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Ντατσιάν Τσιόλος κατακεραύνωσε τους Ελληνες βουλευτές, τονίζοντάς τους πως δεν μπορούν μονίμως να ζητιανεύουν και να ζητούν εξαιρέσεις από τον κανόνα.

Τα «κενά» για την Κεντροαριστερά

 Κάθε προσπάθεια και κίνηση που γίνεται στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης του ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού χώρου έχει εξ ορισμού το θετικό πρόσημο των καλών προθέσεων. Υπ' αυτή την έννοια, η «κίνηση των 58» συνεισφέρει στο «τραπέζι της Κεντροαριστεράς» το δικό της «πολιτικό σχέδιο» όπως αποτυπώνεται στη σχετική διακήρυξη.

Η δύσκολη ανάδυση της Κεντροαριστεράς

To κείμενο των 58 για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς είναι ενδεικτικό μιας διάχυτης αγωνίας για το ξεπέρασμα της κρίσης, με πολιτικούς και πνευματικούς όρους. Το μανιφέστο έχει επιμέρους αδύνατα σημεία στη ρητορική του συγκρότηση, τουλάχιστον τέτοια που εγείρουν αντιρρήσεις, αλλά σε γενικές ...

Δημοσκόπηση GPO: Ποιοι βουλευτές είναι πρώτοι στην Αθήνα -Καταρρέουν τα ηχηρά ονόματα

Την έντονη δυσαρέσκεια τους προς τα πρωτοκλασάτα ονόματα των κομμάτων έδειξαν οι ψηφοφόροι στην δημοσκόπηση της εταιρεία GPO, αφού τους γύρισαν την πλάτη. Χαρακτηριστικό είναι πως στις δύο περιφέρειες της Αθήνας -Α' και Β' – ο χάρτης των προτιμίσεων έχει αλλάξει.

"Ούτε οι δολοφόνοι δεν απολύονται από το ελληνικό δημόσιο"...

Στην αδυναμία του ελληνικού δημοσίου να απολύσει υπαλλήλους ακόμα κι όταν αυτοί διαπράξουν εγκλήματα αναφέρεται το αμερικανικό πρακτορείο σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Δημόσιος υπάλληλος που σκότωσε Δήμαρχο παίρνει ακόμα το μισθό του".

Το όνομα είναι το μήνυμα;

Υπάρχουν τρεις τουλάχιστον τρόποι για να διαβαστούν τα πολιτικά μανιφέστα που δημοσιεύονται επενδύοντας στο κύρος (και ενίοτε απλώς στον ήχο) των συνοδευτικών υπογραφών και απευθυνόμενα πρωτίστως σε κόμματα και κινήσεις, καθώς και σε άλλους «αναγνωρίσιμους», για διεργασίες κορυφής, και δευτερευόντως ...

Μαρφίν

 Εκτός από τη βία της Χρυσή Αυγής υπάρχει και η βία του άλλου άλλου «άκρου» επανέλαβε την Παρασκευή ο κ.Σαμαράς. Κι από πού αποδεικνύεται αυτό; Μα από την Μαρφίν! Κάπως έτσι τα είπε ο κ.Σαμαράς. Και κάπως έτσι τα αναμηρυκάζουν οι παπαγάλοι του. 

Εχουμε κυβέρνηση;

Η κλιμάκωση είναι γνωστή από καιρό: στην αρχή, οι πάντες στην κυβέρνηση ξορκίζουν τα νέα μέτρα, ενώ οι δανειστές κρατούν απόσταση και δεν αναφέρονται σε αυτά. Κι ένα πρωί, αρχίζει η πίεση, ξεκινάει το σφυροκόπημα, όπως έγινε χθες στο eurogrpoup.

Τα τσακάλια…αδημονούν

Του Θανάση Νικολαΐδη
ΕΠΕΣΕ η…Χούντα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αποκαταστάθηκε η δημοκρατία, όρκισε την κυβέρνησή του ο κ. Τσίπρας κι έπιασαν δουλειά στα υπουργεία τους (και) οι κ. κ. Δούρου και Κωνσταντοπούλου. Το ίδιο βράδυ, καταργούνται τα μνημόνια και τα μαζεύει η Τρόικα, φεύγουν οι ξένοι ντροπιασμένοι και δεν ξαναπατάνε στην «ελεύθερη» Ελλάδα.

Αρχισε ο έλεγχος του ΣΔΟΕ στην Χρυσή Αυγή, εξετάζονται οι δαπάνες και η χρηματοδότηση

Απο τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής, επί της λεωφόρου Μεσογείων, άρχισε το πρωί ο φορολογικός έλεγχος του ΣΔΟΕ, τον οποίο είχαν ζητήσει οι ειδικοί ανακριτές διαφθοράς που χειρίζονται τη δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης που ελέγχεται από υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ένα κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή των Ελλήνων. 

Χειμώνας του τρόμου για τους κατοίκους της Ηπείρου… Επτά δήμαρχοι μιλούν για τον εφιάλτη της θέρμανσης

Ούτε η διεύρυνση των κριτηρίων, ούτε η πενιχρή αύξηση του ποσού επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, μπορούν να δώσουν τη λύση για χιλιάδες νοικοκυριά της Ηπείρου, τα οποία ετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Μέρες ευθύνης, προσωπικής υπέρβασης

Αχιλλέας Γραβάνης*
Συμμετέχω στην Επιτροπή και στις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα στο χώρο του κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς. Δεν ενδιαφέρομαι να γίνω πολιτικός (είμαι ευτυχής στην εκπαίδευση και στην έρευνα). Θεωρώ όμως ότι οι εξαιρετικά ιστορικές συγκυρίες που βιώνει η χώρα, δεν μας επιτρέπουν να μείνουμε αδιάφοροι. Απαιτούν μια νέα ...

Στην Κεντρική Μακεδονία για πολυήμερη επίσκεψη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Έφτασε στη Θεσσαλονίκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και αναχώρησε για το Άγιον Όρος, όπου θα παραστεί στον εορτασμό για την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της μοναστικής πολιτείας του Άθω στο ελληνικό κράτος.

Μηλιός:Η κυβέρνηση έχει παγιδευτεί

"Οι συνεχείς καθυστερήσεις κυβέρνησης-δανειστών φέρνουν θύελλα αντικοινωνικών μέτρων" τονίζει ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός, υπογραμμίζοντας ότι εξελίξεις στο χθεσινό Εurogroup "επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τη χώρα σε μόνιμη πρόσδεση στις πολιτικές λιτότητας που καταστρέφουν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας".

Ο διπλός στόχος της εθνικής για να αποφύγει τα μπαράζ

Δύο πράγματα ζητά σήμερα το βράδυ η εθνική. Νίκη επί του Λιχτενστάιν και… δώρο από τη Λιθουανία που υποδέχεται τη Βοσνία στο Κάουνας. Με αυτό τον τρόπο παίρνει το εισιτήριο για το Μουντιάλ, διαφορετικά θα πρέπει να απίξει μπαράζ το Νοέμβριο. Ετσι στο «Γ. Καραϊσκάκης» η ελληνική ομάδα φιλοξενεί την ασθενέστερη ομάδα του γκρουπ (20:00, Mega, ΟΤΕ TV).

Προφυλακιστέος ο Ρουπακιάς

Προφυλακιστέος μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του κρίθηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο νεοναζί της Χρυσής Αυγής που κατηγορείται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η απολογία έγινε ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς για την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

"Η καλύτερη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι τώρα"...

Το recovery story της Ελλάδας, κατα τον Mark Mobius, τον πρόεδρο της Franklin Templeton Investments, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα είναι ισχυρό και θα προσελκύσει νέα επενδυτικά κεφάλαια καθώς η οικονομία της χώρας δείχνει να βγαίνει αργά από μία μακρά περίοδο ύφεσης.

Ποιος είναι ο ελληνογερμανός καθηγητής – “αρχιτέκτονας” του νέου εργασιακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Ο 48χρονος καθηγητής δεν έμοιαζε με Έλληνα. Το ψιλόλιγνο και περιποιημένο ενδυματολογικά look του περισσότερο παρέπεμπε σε Ιταλό αν και η προφορά του ήταν ξεκάθαρη. Μπροστά μας είχαμε έναν Ελληνο-γερμανό που μιλούσε με γερμανικό τρόπο και που είχε έλθει στην Ελλάδα από το Βερολίνο για να...

llusions

 Sorry  Guys αλλά  το  πιο κρύο ανέκδοτο που άκουσα τα τελευταία είκοσι  χρόνια  είναι αυτό  που υπογράφεται από 59 προσωπικότητες και που περικλείεται  με  πολλά   μα πάρα πολλά λόγα σ αυτό  το  μανιφέστο για   την ανάγκη συγκρότησης μιας νέας  προοδευτικής κεντροαριστεράς!
Ποια  κεντροαριστερά και  ποια κεντροδεξιά. Δηλαδή  ολίγον ... 

Δεν θα παραγγείλουν πετρέλαιο 7 στις 10 πολυκατοικίες

Επτά στις δέκα γενικές συνελεύσεις πολυκατοικιών έχουν αποφασίσει να μην αγοράσουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης λόγω οικονομικής αδυναμίας των ιδιοκτητών και ενοίκων!
Το γεγονός αυτό που δείχνει και την ανέχεια των νοικοκυριών προκύπτει από όσα λένε στα «ΝΕΑ» στελέχη από μεγάλες εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών εντός του λεκανοπεδίου.

Βαρύς ο φόρος για ακριβά οικόπεδα, κατοικίες

Τι προβλέπει το τελευταίο σενάριο του οικονομικού επιτελείου που τελεί υπό την έγκριση της τρόικας
Μεγάλες επιβαρύνσεις για τις κατοικίες που έχουν αντικειμενική αξία από 3.251-4.250 ευρώ προβλέπει το τελευταίο σχέδιο για τον ενιαίο φόρο σε σχέση με το αρχικό. Αντίθετα, θα υπάρξουν μικρές ελαφρύνσεις για όσους διαθέτουν κατοικίες σε περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία από 501 έως 1.750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο καθώς και για τις ...

H περαστική Ήρα στέλνει μια καρτ-ποστάλ της Γης

Η αποστολή Juno (Ήρα) της NASA πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα μια μανούβρα γύρω από τη Γη προκειμένου να επιταχύνει το ταξίδι της προς τον Δία. Για άγνωστο λόγο τέθηκε σε «κατάσταση αναμονής» την πιο κρίσιμη ώρα του εγχειρήματος, πρόλαβε όμως να απαθανατίσει τον πλανήτη καθώς περνούσε πάνω από τη Νότιο Αμερική.

Το δίμηνο που θα κρίνει πολλά έχει ήδη ξεκινήσει

Μπορεί στην εγχώρια ειδησεογραφία να κατέχουν τις πρώτες θέσεις η «χρυσαυγιάδα», η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης για τις φημολογούμενες υποκλοπές και η Διακήρυξη των 58 για την νέα κεντροαριστερή «Ελιά», όμως την ίδια ώρα οι εξελίξεις στη «μεγάλη εικόνα» είναι σοβαρές.

Μετά τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για μέτρα

Μετά τον Δεκέμβριο παραπέμπουν τη συζήτηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως ανέφερε πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. «Όχι» του Άσμουσεν στην μετακύλιση.

Το “ιρλανδικό μοντέλο” και η υποκρισία των εταίρων μας

 Στις 15 Δεκεμβρίου του τρέχοντος  σωτηρίου έτους η Ιρλανδία θα εξέλθει  του Μνημονίου. Ο πρωθυπουργός της  χώρας Έντα Κένι το δήλωσε επισήμως το Σάββατο, τόνισε πως “η περίοδος των  έκτακτων στηρίξεων και των εκτάκτων οικονομικών καταστάσεων” παρήλθε και ξεκαθάρισε πως ο δρόμος μπροστά είναι μεν δύσκολος αλλά δεν θα υπάρξει επιστροφή στο επώδυνο παρελθόν.

Δύο Επιθεωρητές Υγείας κάθισαν στο εδώλιο επειδή έκαναν τη δουλειά τους!

Η προσπάθεια "κουκουλώματος" ενός σκανδάλου με προμήθειες ορθοπεδικών υλικών στο νοσκομείο Εδεσσας περιγράφηκε χτες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκαν κατηγορούμενοι δύο Επιθεωρητές Υγείας οι οποίοι παρά το ...

Ας επιστρέψουμε στους θεσμούς! Ας εμπιστευτούμε τη Δημοκρατία!

Δεν πρέπει να ενθουσίασαν τον προσεκτικό αναγνώστη τα δημοσκοπικά ευρήματα, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν στο προηγούμενο «Πρώτο Θέμα». Και όπως αυτά επιβεβαιώθηκαν από νεότερες έρευνες. Δεν επιτρέπεται να υποβαθμίσουμε τη σημασία και την αξία της ορθής κατανόησης των πρόσφατων πρωτόγνωρων γεγονότων της σύλληψης και του εγκλεισμού της ηγεσίας μιας εγκληματικής οργάνωσης, που είχε καταφέρει να εισέλθει στον κορυφαίο θεσμό της Δημοκρατίας, τη Βουλή!

Επιμένει η Τρόικα σε πρόσθετα μέτρα για το 2014

Και ο ... «κλήρος» πέφτει στους Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς Κλάους Μαζούχ και στην Αθήνα: Ο Γιοργκ Άσμουνσεν άναψε την «φωτιά» μιλώντας για δημοσιονομικό κενό το 2014 και άρα νέα πρόσθετα μέτρα, Όλι Ρεν και Γερούν Ντάισελμπλουμ «έδειξαν» Γιάννη Στουρνάρα και τρόικα και ο έλληνας υπουργός επιχείρησε να σβήσει την «πυρκαγιά».

Επιστολή του Λοβέρδου στον Σαμαρά

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, απευθύνει ο Πρόεδρος του κόμματος «Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος, με θέμα την υφιστάμενη νομοθετική βάση της ρύθμισης οφειλών προς τα Ταμεία, η οποία όπως τονίζει «είναι απαράδεκτη και πρέπει αμέσως να αλλάξει».
Διαβάστε την επιστολή:

Σήμερα η τροπολογία αναστολής χρηματοδότησης κομμάτων

Με στόχο να επισπευσθεί η υπερψήφιση της αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων που κατηγορούνται για εγκληματικές δραστηριότητες το υπουργείο Εσωτερικών επισύναψε την τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στους ανακριτές ξανά σήμερα ο Ρουπακιάς

Είχε απολογηθεί αρχικά στην ανακρίτρια Πειραιά, μετά τη σύλληψή του, όπου είχε ομολογήσει ότι ήταν ο δράστης της δολοφονίας του 34χρονου ράπερ Το κατώφλι του γραφείου των ανακριτών Σπύρου Γεωργουλέα και Χ. Παπακώστα αναμένεται να περάσει ξανά σήμερα, Τρίτη, ο Γιώργος Ρουπακιάς που κατηγορείται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, για την οποία μάλιστα έχει προφυλακιστεί.

Απεργία στα ιδιωτικά σχολεία σήμερα

24ωρη απεργία σήμερα,Τρίτη, στα ιδιωτικά σχολεία, ενώ στις 11 το πρωί οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή, από τα γραφεία του συνδικαλιστικού σωματείου τους (ΟΙΕΛΕ) στην Ομόνοια (Χαλκοκονδύλη 13 & Πατησίων).

H απάντηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου για το πρόστιμο που του έριξε το ΣΔΟΕ


Με πικρία, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο που επικοινώνησε μαζί του, απαντά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος στην είδηση πως το ΣΔΟΕ του επέβαλε πρόστιμο 992.000 ευρώ καθώς φέρεται να μην εξέδωσε απόδειξη παροχής υπηρεσιών ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Τα μεροκάματα της φοροδιαφυγής -Στη λίστα του ΣΔΟΕ ο τραγουδιστής Πλούταρχος και ο εργατολόγος-βουλευτής Μητρόπουλος

Εκτός από το όνομα του τραγουδιστή Γιάννη Πλούταρχου που φιγουράρει από τα πρώτα στη λίστα της φοροδιαφυγής του ΣΔΟΕ, οι ελεγκτές εντόπισαν και έναν πλαστικό χειρουργό και ένα δικηγόρο – βουλευτή, οι οποίοι ελέγχονται για φορολογικές παραλείψεις-παραβάσεις.

Τσίπρας: Δεν έχουμε κανένα μαγικό ραβδί (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα από τη μία στιγμή στην άλλη, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στα πρώτα βήματα μίας κυβέρνησης της αριστεράς. Δεσμεύτηκε πάντως για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, όπως και των εργασιακών νόμων που κατήργησε το ...