Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

Το σύνδρομο της εξαίρεσης

 Στην αρχή της δημοσιονομικής κρίσης της Αθήνας την άνοιξη του 2010 η Γερμανία, που δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση να συρθεί σε δεσμεύσεις συνολικής θωράκισης της ΟΝΕ, ανέδειξε τις ιδιαίτερες ελληνικές παθογένειες σε κυρίαρχο στοιχείο και επέβαλε επικοινωνιακά την εικόνα της ελληνικής εξαίρεσης εντός μίας υγιούς Ευρωζώνης.

Το άλμα του ψύλλου

Είναι κάποιες λίστες κατάταξης, στις οποίες οι διαχειριστές κεφαλαίων ανατρέχουν «υποχρεωτικά» πριν τα τοποθετήσουν – όπως οι επίδοξοι αγοραστές αυτοκινήτου ξεφυλλίζουν πρώτα τις τελευταίες σελίδες των περιοδικών αυτοκινήτων, αυτές με τα τεχνικά χαρακτηριστικά. H ετήσια έκθεση της παγκόσμιας τράπεζας για το επιχειρείν (Doing Business) αποτελεί «συγκριτικό πίνακα» ...

Ποιος «ακολουθεί» τον άλλο;

Θα 'πρεπε να 'χουν αξία οι «προγραμματικές συμφωνίες» με τις οποίες αναλαμβάνουν τα κόμματα να κυβερνήσουν τη χώρα. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού έχουν. Είναι συγκεκριμένες και παράγουν δεσμεύσεις που συνήθως τηρούνται. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, έχουμε αρνητική παράδοση. Λόγου χάρη, η «προγραμματική ...

ΔΟΕ: Συμμετέχει στο αυριανό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο...


Το δικό τους παρόν θα δώσουν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, όπως ανακοίνωσε η διδασκαλική ομοσπονδία Ελλάδας.
Η ΔΟΕ τονίζει ότι:
"Κλιμακώνουμε - δυναμώνουμε και διευρύνουμε τον αγώνα μας.

Επίσκεψη Λαβρόφ υπό κάκιστες σχέσεις Αθήνας - Μόσχας


 Εντελώς αντίξοες είναι οι πολιτικές συνθήκες υπό τις οποίες θα βρεθεί σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Αφενός οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται από πολιτική σκοπιά στο χειρότερο σημείο τους εδώ και 35 (!) χρόνια τουλάχιστον. Από τότε δηλαδή που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πραγματοποίησε το 1979 το πρώτο ταξίδι Ελληνα πρωθυπουργού στη Σοβιετική Ενωση.

Νεοφιλελευθερισμός στα πρόβατα

Αυτό που στην Ελλάδα συνηθίζουμε να λέμε «Μνημόνιο», είναι ίσως η μεγαλύτερη διακρατική παρέμβαση για να αποφύγει μια χώρα τη χρεοκοπία. Οι φορολογούμενοι κάποιων χωρών δανείζουν με το ζόρι (δίχως καν να ερωτηθούν) ένα κράτος που είναι αφερέγγυο. Το τελευταίο πιστοποιείται από το γεγονός ότι οι ίδιοι οι φορολογούμενοι ως ...

Mα πού τα βρίσκουν και ψωνίζουν;

 Ξέχασα τη βασική αρχή μου να μην πηγαίνω ποτέ στο super market μεσημέρι παραμονής αργιών, οπότε βρέθηκα την περασμένη Παρασκευή να περιμένω σε μια μεγάλη ουρά για ταμείο. Σάββατο, Αγίου Δημητρίου, αργία για τη Θεσσαλονίκη, μετά Κυριακή και Δευτέρα 28η Οκτωβρίου. Τρεις συνεχόμενες ημέρες κλειστά τα μαγαζιά.

Μείωση μισθών ως 55% και ατομικές συμβάσεις για 500.000 εμποροϋπαλλήλους

Μειώσεις αποδοχών από 32% έως και 55% φέρνει από αύριο, 1η Νοεμβρίου, για 500.000 εμποροϋπαλλήλους η οριστική λήξη της ισχύος της κλαδικής σύμβασης των εμπορικών επιχειρήσεων και η δυνατότητα επαναρρύθμισης των αμοιβών (μισθών και επιδομάτων) με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Οι εύζωνοι κατά των άκρων!

Ανθρωποι είναι και οι πολιτικοί. Δικαιούνται να λαθεύουν. Και όταν αναγνωρίζουν δημόσια ότι έσφαλαν, τους αξίζει έπαινος και συγχώρεση, παρότι ο πολίτης δεν υποχρεούται να φέρεται σαν εξομολόγος, αφού είναι άλλα τα κριτήριά τους: Από τα λάθη του πολιτικού βγαίνει ζημιωμένος ο πολίτης, ενώ οι εξομολόγοι θα έμεναν άνεργοι αν αγγέλιζαν ξαφνικά όλοι οι πιστοί.

Αγορά: Ανοικτή τα απογεύματα, κλειστή τα πρωινά της Δευτέρας

Αλλάζει εκ βάθρων το ωράριο λειτουργίας της αγοράς των εμπορικών καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη. Οι έμποροι καλούνται να λειτουργήσουν όλα τα απογεύματα και σε «αντιστάθμισμα» θα... διαγράψουν από το πρόγραμμά τους τα πρωινά της Δευτέρας.
Ειδικότερα, από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης το ...

Oι έμποροι θυμήθηκαν το Ποτέ την Κυριακή -Δεν θέλουν να ανοίξουν τα καταστήματα [εικόνα]

Με μία αφίσα στην οποία απεικονίζεται το σκίτσο της «Στέλλας» από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή», στην οποία είχε πρωταγωνιστήσει η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων προτείνει στους εμπόρους της πόλης να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή 3 Νοεμβρίου.

Forbes: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος του κόσμου

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ο πιο ισχυρός άνθρωπος του κόσμου» για το 2013, σύμφωνα με την κατάταξη του αμερικανικού περιοδικού Forbes που δημοσιεύεται κάθε χρόνο. Ο Πούτιν είναι - κατά το περιοδικό - πιο ισχυρός από τον ...

Ας δώσουν τα χέρια, έστω για λίγο, να πουν «όχι» στην ξένη κατοχή

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ που γεννήθηκαν εκείνη τη μοιραία Δευτέρα, 28η Οκτωβρίου του 1940, είναι σήμερα 73 ετών. Και εκείνοι που πολέμησαν τότε στα βουνά της Αλβανίας εναντίον του ιταλικού φασισμού είναι σήμερα, πάνω κάτω, ενενηντάρηδες, όπως και ο γράφων… Θυμόμαστε τα γεγονότα -όσοι επιμένουμε να ζούμε- και συγκρίνουμε τα της τότε Δευτέρας με τα της σημερινής Δευτέρας. Και μελαγχολούμε…

Απαλλαγή ατόμων με αναπηρία από τέλη κυκλοφορίας

Δυνατότητα στα άτομα με αναπηρίες να αποκτήσουν αυτοκίνητο απαλλαγμένο από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας, δίνουν με κοινή υπουργική τους απόφαση ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος  Μαυραγάνης.

Επίσχεση εργασίας, αλλά…

Του Θανάση Νικολαΐδη
ΕΙΧΑΜΕ τις εταιρίες και όχι μόνο. Φαρμακευτικοί κολοσσοί που άνοιξαν χρυσές δουλειές με το ΕΣΥ και το ελληνικό δημόσιο. Κι αν υπήρξε λιτός στα φάρμακα ο έλληνας και…σπαρτιάτης στην ιατρική περίθαλψη, τον έκαναν νοσομανή και υπερκαταναλωτή. Με τους προμηθευτές να διπλαρώνουν μεσολαβητές νοσοκομείων και…σύννεφο η κλεψιά. Απ’ τον «μεγάλο» ως τον ...

Ελλάδα και Ρωσία πιο κοντά σε συμφωνία για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου

Ολο και πιο κοντά στην εξεύρεση συμφωνίας για μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου, βρίσκεται η Ελλάδα και η Ρωσία, όπως τουλάχιστον διαφάνηκε από τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Πώς η Χρυσή Αυγή εξαφανίστηκε μέσα σε ένα μήνα από την επικαιρότητα

Σχεδόν ένας μήνας έχει περάσει από τη σύλληψη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής και και τον εγκλεισμό στον Κορυδαλλό των Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού και η Χρυσή Αυγή έχει αρχίσει να χάνεται από το προσκήνιο και μην απασχολεί πλέον την επικαιρότητα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Τα νέα μέτρα έρχονται»

«Οι δήθεν παλικαρισμοί από το δίδυμο των κκ Σαμαρά- Βενιζέλου έφυγαν, τα νέα μέτρα έρχονται», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, στην οποία κατηγορεί και πάλι τον πρωθυπουργό για «τυφλή υποταγή» απέναντι στην Άγκελα Μέρκελ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για νέα μέτρα που, εκτός των άλλων,

Ερευνα: Κάτι αλλάζει -Μεγάλες ελληνικές εταιρείες επέστρεψαν στα κέρδη

Σημάδια ανάκαμψης στέλνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες μετά από ένα μεγάλο διάστημα δυσκολιών αφήνουν πίσω τους τα αρνητικά αποτελέσματα και είναι έτοιμες να εισέλθουν σε έναν νέο κύκλο ανόδου συμπαρασύροντας την ελληνική οικονομία.

ΠΑΣ... σπίτι σου

Η πρώτη  μεγάλη έκπληξη του κυπέλλου Ελλάδας στην φάση των «32» έγινε στο Αιγίνιο της Κατερίνης και είχε θύμα τον ΠΑΣ Γιάννινα . Ο Αιγινιακός επικράτησε της ομάδας της Ηπείρου με 1-0 και σε συνδυασμό με το 0-0 του πρώτου παιχνιδιού πήρε το εισιτήριο για την φάση των 16.

«Σωφρονισμός» με κατασχετήρια και εξοντωτικούς φόρους

Οι αμφιβολίες για τους ευρωπαικούς χειρισμούς και το ελληνικό πρόγραμμα  στον σοβαρό ξένο τύπο πληθαίνουν:
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί  η ευρωζώνη να καταφέρει να βγει από το τούνελ δεμένη στον ζουρλομανδύα της επίσημης πολιτικής, γράφει ο W. Münchau στους Financial Times και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι δεν επαρκεί η μείωση μισθών στην Ελλάδα.

Φοροκανίβαλοι! Φόροι 500 δισ. στη δεκαετία!

 Άσχετο (;): Το Φεβρουάριο του 1849 ο Μαρξ οδηγήθηκε από τους κυβερνώντες στο δικαστήριο διότι η υπό τη διεύθυνσή του Εφημερίδα του Ρήνου τασσόταν υπέρ της μη πληρωμής των ληστρικών φόρων από τους πολίτες. Το δικαστήριο αθώωσε τον Μαρξ. Αυτά βέβαια δεν έχουν καμία σημασία στην Ελλάδα του κ. Στουρνάρα, αφενός διότι τα έλεγε ο Μαρξ που ήταν κομμουνιστής, αφετέρου διότι το δικαστήριο που αθώωσε τον Μαρξ ήταν κάπου στη Γερμανία…

Μειώνεται η αποταμίευση στη Γερμανία

Μολονότι η γερμανική οικονομία πηγαίνει καλά, η προσωπική αποταμίευση των Γερμανών μειώνεται. Αυτό αποδίδεται στα χαμηλά επιτόκια, ωστόσο οι σύνδεσμοι τραπεζών και ταμιευτηρίων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Βαλίτσες για Τέξας ετοιμάζει ο Τσίπρας

Στο Τέξας θα βρεθεί για λίγες μέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από την ερχόμενη Κυριακή. Όχι, δεν αποφάσισε να αποσυρθεί σε ράντσο και να γίνει καουμπόυ. Η επίσκεψή του στην περιβόητη Πολιτεία των ΗΠΑ συνδέεται με τη συμμετοχή του σε διήμερη διάσκεψη της Σχολής Δημοσίων Σχέσεων Λίντον Τζόνσον (LBJ School of Public Affairs) του Πανεπιστημίου του Ωστιν στο Τέξας (4 και 5 Νοεμβρίου).

Παρελάσεις σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης

 Οι μιλιταριστικές παρελάσεις δεν είναι ελληνική ευρεσιτεχνία. Παρόμοιες γίνονται και σε άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη. Ο κοινός παρανομαστής τους είναι η στρατοκρατική αντίληψη του πατριωτισμού. Όμως πουθενά αλλού δεν γίνεται τέτοια αυτογελοιοποίησή τους, όσο στην Ελλάδα. Η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη με χορηγία πέντε «λεφτάδων» για τα έξοδα κίνησης των αρμάτων μάχης και των ...

Εκτός ΕΟΠΥΥ 59 γιατροί… Και δύο από την Ήπειρο για την υπερσυνταγογράφηση

Υπερσυνταγογράφηση, προκλητή ζήτηση κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και υπερβολική ή κατευθυνόμενη διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων... Είναι οι λόγοι που οδηγούν εκτός ΕΟΠΥΥ 59 γιατρούς σε όλη την Ελλάδα.

Κοριοί

Μπουρδολογίας το ανάγνωσμα.
Οι αμερικανικές, μυστικές υπηρεσίες, λέει, παρακολουθούν τα πάντα. Ακόμα και την γκαρνταρόμπα της φράου Ανγκελα Μέρκελ. Εκεί όπου φυλάσσει την πλούσια συλλογή με τα λαχανί, τα ροζ, τα πορτοκαλί και τα φούξια σακάκια της. Ακόμα και την κρεβατοκάμαρα. Εκεί όπου εκσφεδονίζει παντόφλα κατά μεριά Γιοαχίμ Σάουερ. Του συζύγου ντε!

H Τρόικα στο σκαμνί

Θα γίνει εξεταστική επιτροπή από το Ευρωκοινοβούλιο για τις αστοχίες των Μνημονίων
Το σκληρό ύφος των διαπραγματευτών καλούνται να αφήσουν οι εκπρόσωποι της Τρόικα σε Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να αναζητηθούν οι πιθανές τους ευθύνες για τις αστοχίες στα Μνημόνια.

Στο Μεσαίωνα του ΚΚΕ


Στα... “μαλακά” έπεσε ο συνάδελφος Νίκος Μπογιόπουλος: από το ΚΚΕ απλώς τον απέλυσαν. Δεν τον έκαψαν λ.χ. στην πυρά, όπως θα έκανε η Ιερά Εξέταση για το ίδιο ακριβώς “αμάρτημα” στο Μεσαίωνα. Και γιατί τον απέλυσαν; Αιτία αλλά και αφορμή μαζί είναι ότι δεν δέχθηκε να υπογράψει αυτό που το ίδιο το Κόμμα διαρκώς καταγγέλει για τους άλλους, αλλά, ταυτόχρονα, εκείνο εφαρμόζει: τις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Υπήρξε συνεπής. Επρεπε λοιπόν να πληρώσει...

Η φτώχεια παχαίνει τα παιδιά

Από τις φτωχογειτονιές των αμερικανικών μεγαλουπόλεων, όπου παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το παράδοξο της συνύπαρξης της έντονης φτώχειας με την παχυσαρκία έφτασε πλέον και στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή που σε σχολεία της επικράτειας ολοένα και περισσότεροι δάσκαλοι αναφέρουν ότι μαθητές τους εμφανίζουν ζάλη και λιποθυμικές τάσεις λόγω πείνας και ...

Αναζητούνται 1.270 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, καθώς η τρόικα δεν έχει αποδεχθεί όσες προσμετράει η κυβέρνηση.
Περί τους 1.270 δημοσίους υπαλλήλους αναζητεί η κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος των 4.000 απολύσεων από το Δημόσιο έως το τέλος του ...

Είναι ο Πάγκαλος… εγκληματική οργάνωση;

Ο Πάγκαλος είναι από κλασικό παράδειγμα πολιτικού που θα μείνει στην ιστορία – όσο μείνει δηλαδή – για τα ευφυολογήματα, αλλά και τις κουταμάρες που έχει πει, για τις γκάφες και τις τουλάχιστον αμφιλεγόμενες ενέργειές του και καθόλου για τα έργα του.
Για την ακρίβεια κανείς δεν μπορεί να συνδυάσει στο μυαλό του τον Πάγκαλο με μία σοβαρή προσφορά στην Πατρίδα και την Κοινωνία. Μία ζωή λαθρεπιβάτης της

Χωρίς επίδομα πετρελαίου 150.000 φοιτητές...

Εξαιρούνται τα προστατευόμενα μέλη από τη χορήγηση του βοηθήματος...
Χωρίς επίδομα πετρελαίου αφήνει η κυβέρνηση 150.000 φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους.
Σύμφωνα με  το δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου" η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος εξαιρεί από τους δικαιούχους όλα τα φυσικά πρόσωπα που αναγράφονται ως προστατευόμενα μέλη στις δηλώσεις ...

Τούνελ Μαρμαράι: Ο Ερντογάν εγκαινίασε το όνειρο των σουλτάνων

«Ενα όνειρο 150 χρόνων έγινε πραγματικότητα. Οι πρόγονοί μας το εμπνεύστηκαν και εμείς αναλάβαμε να το υλοποιήσουμε». Σε μια λαμπρή τελετή στο προάστιο Ούσκιουνταρ (Σκούταρι), στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ο τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε με περισσή ...

Όταν οι Ευρωπαίοι μας ξεπερνούν σε λαϊκισμό

Αν και οι γερμανικές εκλογές –αίτινες είχαν μεγαλοπομπωδώς προσδιοριστεί ως χρονικό ορόσημο για τη τελική εξέλιξη του «ελληνικού προγράμματος διάσωσης»-, πέρασαν, εν τούτοις, όλες οι νεότερες ενδείξεις αναφέρουν ότι Γερμανία και Ευρωπαϊκή Ένωση, ...

Γεροντική άνοια ή κάτι άλλο;

Ο Θόδωρος Πάγκαλος βαδίζει πλέον στην τρίτη ηλικία.
Γεννημένος το 1938, συμπλήρωσε στις 17 Αυγούστου το 73 έτος του. Για τους λάτρεις δε των ζωδίων, ο ίδιος ανήκει στον αστερισμό του Λέοντα. Τι σημαίνει αυτό; Ας διαβάσουμε τι λένε οι «έγκυροι» αστρολόγοι:

Ενας Γερμανός, πολλοί αγωγοί!

Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ενέργειας Γκ. Ετινγκερ.
Ο Γερμανός στην καταγωγή (και στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ) επίτροπος επισκέπτεται την Ελλάδα εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου του 2014...

ΟΙ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ, Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΤΑ «ΓΚΡΙ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ» ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Ο σάλος που έχει ξεσπάσει με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις είναι δικαιολογημένος. Είναι όμως και υποκριτικός. Όλοι γνωρίζουν πως όλοι παρακολουθούν όλους.
Δεν είναι μόνον οι Αμερικάνοι, είναι και οι Γερμανοί, είναι και οι Γάλλοι και οι Βρετανοί και οι Ρώσοι και οι Κινέζοι και οι Έλληνες και οι Τούρκοι. Όλοι.

Eξαιρούνται από τον φόρο τα αγροτικά κτίσματα

Την απαλλαγή από τον ενιαίο φόρο ακινήτων των αποθηκευτικών χώρων γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και των χώρων άλλης χρήσης, όπως στάνες, θερμοκήπια κ.λπ. που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών μετά τις έντονες ενστάσεις που διατύπωσαν 22 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον Ιωάννη Τζαμτζή, μέσω ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών.

Γιατί έκανα μήνυση στον Πάγκαλο (ΒΙΝΤΕΟ)...

Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ... 
Τους λόγους για τους οποίους μήνυσε τον Θεόδωρο Πάγκαλο, μετά τις δηλώσεις του περίυποκλοπών, ανέλυσε ο δικηγόρος Άγης Τάτσης.
"Δεν έπρεπε οι αρχές να κινηθούν από μόνες τους;" αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε: "Τι θα γίνει αν ο πρέσβης μας στη Ουάσινγκτον, κληθεί για να του επιδοθεί διάβημα ...

Το μεταναστευτικό σε αδιέξοδο

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσιστικής βίας αυξήθηκαν γεωμετρικά. Αναδείχθηκαν επίσης, σε όλη τους την έκταση, τόσο η εξωφρενική αναποτελεσματικότητα της ελληνικής πολιτείας όσο και ένας υφέρπων ρατσισμός, που έχει διεισδύσει υποδορίως σε όλες τις κρατικές λειτουργίες. Ταυτόχρονα, την ώρα που εκατοντάδες ...