Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013

Το καράβι που το λένε «ΑΓΩΝΙΑ 013»

Για τον κριτικό διάλογο που αναπτύσσεται κάποιες στιγμές ανάμεσα σε ποιητές έγραφα εδώ την περασμένη Κυριακή. Με αφορμή και την αντίδραση του Μανόλη Αναγνωστάκη στον πασίγνωστο στίχο του Γιώργου Σεφέρη «Οπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει»· με αυτόν αρχίζει το ποίημά του «Με τον τρόπο τού Γ.Σ.» (1936), καθώς και η τελευταία παράγραφός του, που απολήγει στο επίσης γνωστό:

Διαγωνισμός φωτογραφίας για το "Τοπίο της Χρονιάς 2013"

Ο φίλος μας "Δημοσθένης ο Μακεδών", πιστός όπως πάντα να ανακαλύπτει διάφορα ενδιαφέροντα θέματα, μάς έστειλε τη συλλογή των παρακάτω φωτογραφιών, οι οποίες είναι υποψήφιες στο διαγωνισμό για τον τίτλο "Τοπίο της χρονιάς 2013". Εμείς ψηφίζουμε όλες τις φωτογραφίες, γιατί η μία είναι καλύτερη από την άλλη. Εσείς;;;

Η φωλιά του δράκου (του πληθωρισμού)

Ο Λάρι Σάμερς ήταν η πρώτη επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα για τη διαδοχή του απερχόμενου Μπεν Μπερνάνκι στο τιμόνι της Fed, της ομοσπονδιακής τράπεζας που παράγει δολάρια. Αμφότεροι δεν τα κατάφεραν:
Το διαφιλονικούμενο ιστορικό θέσεων και η προσωπικότητα του Σάμερς έκαναν την υποψηφιότητά του λιγότερο ασφαλή επιλογή από αυτή της Τζάνετ Γέλεν, έτσι δεν πέρασε από το Κογκρέσο. Ο Σάμερς έχασε – και παραμένει επίτιμος πρόεδρος του Χάρβαρντ.

Σε απόλυτο αδιέξοδο το ΑΠΘ

Πρωτοφανή κρίση βιώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο κινδυνεύει να μείνει ακέφαλο για πρώτη φορά στην ιστορία του. Τα μέλη της Συγκλήτου έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του πρύτανη, στέλνοντας μήνυμα στο υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει το μέτρο της διαθεσιμότητας, καθώς η απομάκρυνση των 169 διοικητικών υπαλλήλων θα

Προϋπολογισμός φορο-λεηλασίας

Νέα δραματική πτώση σημείωσε μέσα στο 2013 το ΑΕΠ της χώρας μας - υπολογίζεται σε τουλάχιστον 4%. Ακόμη φτωχότεροι έγιναν δηλαδή η Ελλάδα και οι Ελληνες. Επεσε μέσα στη χρονιά που τελειώνει και η ιδιωτική κατανάλωση κατά 6,7%. Αυτό σημαίνει πως ούτε οι αποταμιεύσεις των προηγούμενων χρόνων αρκούν πλέον για να συγκρατήσουν το βιοτικό μας ... 

Η Τουρκία στις ΗΠΑ, η Ελλάδα πουθενά

 Την περασμένη Δευτέρα έκανε ακόμα ένα «πέρασμα» από την Ουάσιγκτον -από τα πολλά των τελευταίων ετών- ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρ­κίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Ακολού­θησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος παρουσίασε τη... νέα Τουρκία στο Κάρνεγκι, ενώπιον εκλεκτού ακροατηρίου. Τις ίδιες ημέρες επισκέφθηκαν το Κογκρέσο αντιπρόσωποι του τουρκικού κοινοβουλίου, ...

Τρώγοντας τις επενδύσεις

Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα τοποθετούσε σήμερα τα χρήματά του στην Ελλάδα. Προσπαθεί ο πρωθυπουργός να φέρει επενδύσεις, καλώντας στο γραφείο του όποιον επιχειρηματία περνάει από την Αθήνα, αλλά προκοπή δεν βλέπουμε. Φτάσαμε να πανηγυρίζουμε μόλις κάποια μεγάλη εταιρεία ανακοινώσει ότι αλλάζει έπιπλα και μοκέτες στα γραφεία της, κάνει δηλαδή κάποια επένδυση μερικών εκατομμυρίων ευρώ.

Χαλβάς του μπακάλη: Φάρμακο για την καρδιά, βόμβα για τη δίαιτα..

Ο χαλβάς από ταχίνι, γνωστός και ως χαλβάς «του μπακάλη», αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο γλύκισμα, που είναι ταυτισμένο κυρίως με περιόδους νηστείας.
Αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, καθώς προέρχεται από έναν από τους πιο υγιεινούς ξηρούς καρπούς, το σουσάμι.

Δείκτες παρόντος και μέλλοντος

Κατά την περιγραφή της ελληνικής κρίσης οι δείκτες που προκαλούν αλγεινή εντύπωση και ασφαλώς κατανοούνται ευκολότερα από το ευρύ κοινό είναι οι δείκτες ανεργίας και ύφεσης, αντιληπτοί και στην καθημερινή ζωή, και ακολούθως το κατά κεφαλήν εισόδημα, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ, το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κ.λπ.

Το «διπλό παιχνίδι» της Μέρκελ

H κυρία Μέρκελ στη συνάντησή της με τον Ελληνα πρωθυπουργό παρέμεινε πιστή και σταθερή στον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος. Αναγνώρισε και επαίνεσε την Ελλάδα για τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα που έχει ήδη επιτύχει. Στήριξε πολιτικά τον κ. Σαμαρά. Επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια με μεγαλύτερη ένταση και να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις.

Ιδού η Ρόδος!

Του Θανάση Νικολαΐδη
ΜΠΑΖΩΣΑΝ ρέματα και το έγκλημα ήταν αστικό, κοινωνικό και πολιτικό. Έκανε καριέρα ο πολιτικός, απέκτησε αυθαίρετο ο «αστός» εξ επαρχίας, άδειασαν τα χωριά και γέμισαν οι πόλεις αυθαίρετα και αταξία. Παραπήγματα (προς νομιμοποίηση) και κτίσματα χωρίς πρόβλεψη για δρόμο και περάσματα. Είχε την άδεια ο «ιδιοκτήτης», τους λαδωμένους οι πολεοδομίες και οι πόλεις τον κίνδυνο «επί θύραις».

Το... τέρας επιστρέφει και απειλεί

Η πολιτική ένταση συχνά ξεπερνά κάθε όριο ευπρέπειας δυναμιτίζοντας ένα ήδη ζοφερό κλίμα που διαπερνά οριζοντίως και καθέτως την κοινωνία. Ο πολιτικός διάλογος έχει αντικατα­στα­θεί από κραυγές, μηδενιστικές προσεγγίσεις και απαξίωση του αντιπάλου σε βαθμό που προκαλεί μόνον αποστροφή εκ μέρους των πολιτών σε ένα πολιτικό σύστημα από καιρό

Ποιος θα ψηφίσει το «αλληλέγγυον»;

Η άσκηση της πολιτικής στη λεγόμενη «αντιπροσωπευτική δημοκρατία» χαρακτηρίζεται συχνά «παιχνίδι» – μιλάμε για κανόνες του «πολιτικού παιχνιδιού», για συντελεστές, για καλούς και κακούς «παίκτες». Xρησιμοποιούμε τη λέξη «παιχνίδι» όχι οπωσδήποτε υποτιμητικά, οπωσδήποτε όμως για να δηλώσουμε ότι στον τρόπο της ...

Είσαστε σίγουροι ότι γνωρίζετε τον σωστό τρόπο που ανοίγει μια μπανάνα;

Υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα να ανοίγετε τις μπανάνες λάθος όλη σας τη ζωή.
Πάρτε ένα παράδειγμα από τους φίλους μας τους πιθήκους και ξεκινήστε να ανοίγετε μπανάνες με την αποτελεσματικότητα ενός πεινασμένο πιθήκου!
Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για να δείτε μια πώς οι πίθηκοι ανοίγουν τις μπανάνες.

Συγκέντρωση και στάση εργασίας των καθηγητών την Τρίτη ενάντια στην "αξιολόγηση"

Παρέμβαση σε σεμινάρια "αξιολόγησης" στα οποία θα πάρουν μέρος σχολικοί σύμβουλοι, οργανώνει την ερχόμενη Τρίτη η ΟΛΜΕ (είχε προηγηθεί αντίστοιχη αναγγελία συγκέντρωσης, αλλά είχε αναβληθεί η έναρξη των σεμιναρίων), με παράλληλη διευκολυντική στάση εργασίας.

Oδ. Ελύτης: «Μόνον αν κάνεις τη ζωή σου σωστά ο κόπος δε θα πάει χαμένος»

Σε μία χειρόγραφη επιστολή προς τους αναγνώστες του μία βδομάδα μετά την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979, ο Οδυσσέας Ελύτης αναφέρεται στους κόπους που κατέβαλε και τον οδήγησαν στο βραβείο Νόμπελ, στο ρόλο του ποιητή και τη σχέση του με το λαό και την πατρίδα, αλλά και το χρέος να την υπηρετεί ο καθένας από όπου μπορεί.

Καθαρίστε το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας με ένα φίλτρο καφέ!

Τα φίλτρα του καφέ είναι φθηνά, και μπορείτε να τα αγοράσετε με λίγα ευρώ. Ακόμα κι αν δεν είστε λάτρεις του καφέ, μπορείτε σίγουρα να τα χρησιμοποιήσετε για άλλα πράγματα, όπως για τον καθαρισμό του εσωτερικού του αυτοκινήτου σας από χνούδια, σκόνη και λεκέδες.

Θανάσης Ευθυμιάδης: «Κάποιοι γονείς παρκάρουν τα παιδιά τους μπροστά σε μια οθόνη»

Συνέντευξη σε εβδομαδιαίο περιοδικό
«Αν τα παιδιά μου προσπαθούν να γεμίσουν το κενό μέσα από έναν υπολογιστή, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν έχω κάνει καλά, ότι κάπου ήμουν ανεπαρκής»

Κλείνουν στις 21:00 τρεις σταθμοί του μετρό

Διαβάστε αναλυτικά τις αλλαγές στα δρομολόγια 
Αλλαγές στα δρομολόγια τριών σταθμών του μετρό θα πραγματοποιηθούν από τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής και μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Συγκεκριμένα, οι σταθμοί του μετρό «Αιγάλεω»,

ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ GREXIT !...

Μια ποιοτική διαφορά κρύβει σε σχέση με το παρελθόν το σημερινό σίριαλ με το ελληνικό πρόγραμμα: την πολιτική παράμετρο. Τα όρια αντοχής της Αθήνας και οι φωνές στην Ε.Ε. που μιλούν για το αναπόφευκτο.

Κάντε γυμναστική με βάρη χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα σας

'Έλλειψη χρόνου, εξοπλισμού, κίνητρου, χρημάτων; Οτιδήποτε και αν είναι αυτό που σας αποθαρρύνει από το να γραφτείτε στο γυμναστήριο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δικαιολογία για να τα παρατήσετε.

Πλειστηριασμοί-Το βασικό σενάριο

Συμφωνία με την τρόικα μέσα από ένα πλαίσιο που θα προστατεύει από τους πλειστηριασμούς την κατοικία δανειοληπτών με παροδική αδυναμία πληρωμής και, παράλληλα, θα προβλέπει ταχύτερες διαδικασίες στην απονομή της δικαιοσύνης αναζητεί η κυβέρνηση.

Σε 10 χρόνια η τεχνητή καρδιά

Θέμα χρόνου είναι σύμφωνα με επιστήμονες στις ΗΠΑ η δημιουργία τεχνητής καρδιάς για ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Louisville ανακοίνωσαν ότι το αργότερο σε διάστημα δέκα ετών θα είναι σε θέση να αναπτύσσουν ολόκληρη την καρδιά με τη βοήθεια της βιοεκτύπωσης, μέσω της οποίας έχουν ήδη αναπτύξει μια στεφανιαία αρτηρία και μικρά αιμοφόρα αγγεία.

Ιστορική συμφωνία των 5+1 για τα πυρηνικά του Ιράν

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ
Επειτ από ένα τετραήμερο σκληρών διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι έξι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν κατέληξαν σε συμφωνία τα ξημερώματα Κυριακή στη Γενεύη, δημιουργώντας ελπίδες για έξοδο της παγκόσμιας κοινότητας από μια κρίση που διαρκεί για πάνω από δέκα χρόνια.

Εν υπνώσει παράνομο λογισμικό σε 50.000 υπολογιστές από την NSA - Στόχος και η Αθήνα

Σε 50.000 δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών σε ολόκληρο τον κόσμο έχει εγκαταστήσει η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), εν υπνώσει, παράνομο λογισμικό που μπορεί να ενεργοποιηθεί με το πάτημα ενός κουμπιού, σύμφωνα με την ...

Η άνοδος και η πτώση της «αυτοκρατορίας» Φωκά

Ο 88χρονος Λέανδρος Φωκάς περιμένει υπομονετικά έξω από το γραφείο του ανακριτή, προκειμένου να ακούσει αν θα προφυλακιστεί ή όχι για μη καταβολή ΦΠΑ ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Μας πάει πίσω το Μνημόνιο...

  Πάνος Μαραγκός, Έθνος, 23/11/2013

Πώς θα διαμορφωθεί το εφάπαξ..

Μεγάλες μειώσεις έρχονται στο εφάπαξ του Δημοσίου επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, οι οποίες θα βασιστούν σε τρία εναλλακτικά σενάρια προκειμένου
τα νέα ποσά να κινούνται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 17.000 έως την 19.000 ευρώ.

Άμυαλοι...

  Ηλίας Μακρής, Η Καθημερινή, 23/11/2013

Εντοπίστηκε οπλοστάσιο σε σπίτι 52χρονου σε χωριό των Σερρών

Μπροστά σε ολόκληρο οπλοστάσιο βρέθηκαν οι αστυνομικοί, που έκαναν έρευνα χθες στο σπίτι 52χρονου σε χωριό των Σερρών. Η έρευνα που έγινε παρουσία δικαστικού λειτουργού, έπειτα από σχετικές πληροφορίες, οδήγησε στην σύλληψη του 52χρονου για παράβαση του νόμου για την προστασία αρχαιοτήτων και για παράνομη οπλοκατοχή αφού ούτε λίγο ούτε πολύ είχε στην κατοχή του  : 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει αυτό που έκανε το ΠΑΣΟΚ του 1981»

Την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει σύντομα κυβέρνηση εξέφρασε ο Πέτρος Τατσόπουλος.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», πρόσθεσε ότι το κόμμα της ...

Ολος ο χάρτης των απολύσεων στο Δημόσιο: Ποιοι και από πού φεύγουν μέσα στο 2014

Στο φουλ βάζει τις μηχανές η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να επιτευχθεί ο στόχος των απολύσεων τις οποίες προβλέπει το Μνημόνιο με το συνολικό αριθμό των αποχωρήσεων να φθάνει τις 15.000.

Η Ρόδος μετρά πληγές: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους δύο αγνοούμενους

Εκτεταμένες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Ρόδο για τον εντοπισμό των δύο αγνοουμένων από τη χθεσινή θεομηνία που έπληξε το νησί και στοίχισε τη ζωή σε δύο γυναίκες. Αγνοούμενοι είναι ένας 53χρονος ...

«Πλεόνασμα»... παρηγοριά, μέχρι να βγει η ψυχή μας!

Άντε βρε μικρόψυχοι γκρινιάρηδες! Που με τίποτε δεν μένετε ευχαριστημένοι! Τώρα, τι έχετε να πείτε στον Αντώνη Σαμαρά που έτρεξε να μεταφέρει στην Μέρκελ τα καλά μαντάτα (προσδοκώντας κάποιο ρεγάλο...) πως το 2014 η κατασυκοφαντημένη Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ; Και ότι εκτός από πλεόνασμα, θα ...

Όργιο καταλήψεων από αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης

Απόλυτη αναρχία με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τι απαντά ο δήμος στην καταγγελία πολίτη στη Voria.gr για το χάλι της Εγνατίας(φωτό)...

Θα χρειαστεί να πάρετε νέα μέτρα επιμένει ο Τόμσεν

Η Ελλάδα θα χρειασθεί να λάβει νέα μέτρα την περίοδο 2014 - 2016, όχι οριζόντια, αλλά στοχευμένα, ώστε να μην πληγούν οι πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο επικεφαλής του προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν.

«Οι 52 νεκροί από την κατάρρευση του σουπερμάρκετ δολοφονήθηκαν», λέει ο Πρόεδρος της Λετονίας

Με τους νεκρούς από την κατάρρευση του σούπερ μάρκετ στη Ρίγα να έχουν πλέον φτάσει τους 52, ενώ ακόμη αγνοούνται 10 άτομα, ο πρόεδρος της Λετονίας χαρακτήρισε «φόνο» το τραγικό περιστατικό, λέγοντας πως έτσι πρέπει να χειριστούν την υπόθεση οι λετονικές αρχές.

Το Δεκέμβριο ορατός ένας από τους φωτεινότερους κομήτες

Το λαμπερό θέαμα που θα προσφέρει στο πλανητικό σύμπαν ο κομήτης ISON θα είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού από τη Γη από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές του νέου έτους, καθώς τότε-πλησιάζοντας την τροχιά του Ήλιου- θα διανύει την κοντινότερη απόσταση από τη Γη που υπολογίζεται περίπου σε 64 εκατομμύρια χιλιόμετρα.