Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΥΓΕΙΑ , ΕΥΤΥΧΙΑ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΕΓΚΑΡΔΙΑ

Ο ορίζοντας της προεδρίας

 Λίγο πριν αναλάβει η Αθήνα την πέμπτη κατά σειρά προεδρία στην ΕΕ -υποβαθμισμένη και λόγω της Συνθήκης της Λισαβόνας και λόγω της υποτίμησης όλων των κοινοτικών θεσμών στη διαχείριση της Κρίσης της Ευρωζώνης-, ο ευρωπαϊκός ορίζοντας έχει ξεκαθαρίσει, με μια σταθερά και δύο μεταβλητές να κυριαρχούν στον ορίζοντα:

Τι σημαίνει η επιστροφή στη δραχμή. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Από τους Δήμητρα Καδδά, Κώστα Οικονόμου, Δημήτρη ΚατσαγάνηΗ Ελλάδα, προπαντός οικονομικά, παραγωγικά και εξαγωγικά, είναι εξαρτώμενη από τους εταίρους της και γι΄ αυτό έχει να φοβηθεί συναλλαγματικές διακυμάνσεις, υποτιμήσεις, απουσία πρώτων υλών ή βασικών αγαθών», σχολιάζει στο «Κ» στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με μακρά πείρα στα οικονομικά τεκταινόμενα, απαντώντας στο τι σημαίνει υπό τις παρούσες συνθήκες το Grexit. Πιο συγκεκριμένα:

Οι στρόφιγγες κλείνουν, γενικώς

Το γνωστό πρόβλημα: Την ώρα που προσέχεις να μη χυθεί ο καφές από το μπρίκι, μπορεί να έχει αρχίσει «να αρπάζει» το φαγητό στον φούρνο. Οσο η Δύση αναλύει τις επιπτώσεις της σταδιακής εφαρμογής της τραπεζικής ένωσης της Ε.Ε. ή της σταδιακής μείωσης της μηνιαίας δόσης ρευστότητας που παρέχει η Fed, σε μια άλλη πολύ σημαντική πλευρά του πλανήτη οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, τα μεγέθη μεγαλύτερα και το ρίσκο πιο ύπουλο.

Ο «πόλεμος» στην Τουρκία θα έχει θύματα

Τα γεγονότα στη γειτονική Τουρκία είναι πολύ ανησυχητικά και ενώ δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο, αφορούν και τις δύο χώρες. Οι Τούρκοι μας έχουν συνηθίσει στη διάρκεια των ετών να εξάγουν τα προβλήματά τους και να αποφορτίζουν την κατάσταση στο εσωτερικό, δημιουργώντας συνθήκες κρίσης με την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Χριστούγεννα των «λιάπηδων»

Χαρές και πανηγύρια φέτος τα Χριστούγεννα. Πλημμύρισαν από ενθουσιασμό οι Ελληνες μόλις άκουσαν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου όχι μόνο θα τους γδέρνει ακόμη περισσότερο με τους φόρους στα ακίνητα, αλλά και επιπλέον αυξάνει τα πρόστιμα για όσους καθυστερούν να εξοφλήσουν κάθε οφειλή τους προς το κράτος.

Κράτος μπαταχτσής και τοκογλύφος

 Το κράτος χρεοκόπησε παρασύροντας στη δίνη την κοινωνία που παλεύει για μια κάποια διέξοδο επιδεικνύοντας απρόσμενη υπομονή και ανοχή. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια οι ανατροπές διαδέχονταν η μία την άλλη με καταιγιστικούς ρυθμούς και παρόλα ταύτα οι πολίτες επέδειξαν σπάνια ωριμότητα και ανέχθηκαν μια πολιτική που τους έφερε πολλά χρόνια πίσω. Ως ένα βαθμό όλοι μας αναγνωρίσαμε και τα δικά μας λάθη σε αυτό το ξέφρενο πάρτι της καλοπέρασης με δανεικά που κράτησε τουλάχιστον δύο δεκαετίες και προσπαθούμε να βρούμε νέες ισορροπίες.

Φορολογικά κίνητρα για ανεργία

Η φορολογία παίζει έναν διπλό ρόλο στις οικονομίες. Ο πρώτος είναι εμφανής: διά των φόρων το κράτος μαζεύει λεφτά για να παρέχει τις (καλές ή κακές) υπηρεσίες στους πολίτες· ακόμη και για τη χρηματοδότηση των πελατειακών του συστημάτων. Ο δεύτερος είναι πιο πολύπλοκος και ως εκ τούτου αφανής. Η διάρθρωση της φορολόγησης δημιουργεί κίνητρα και αντικίνητρα για διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες.

Αποηθικοποίηση της πολιτικής;

Εκείνο που πολλοί δεν αξιολογούν όπως θα έπρεπε, είναι ότι συντελούνται καίριες κοινωνικές ανακατατάξεις και διεργασίες, που όλο και λιγότερο αντιστοιχούν στο υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό, το οποίο είτε αργοπορεί είτε αδυνατεί να προσαρμοστεί στα νέα κοινωνικά δεδομένα και κυρίως να τα εκφράσει και να τα αναδιατάξει δημιουργικά για τη χώρα. Η αδυναμία αυτή του πολιτικού ...

Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις

Η ετήσια δημοσίευση των φορολογικών στοιχείων των βουλευτών, που θεωρητικά ανταποκρίθηκε στη λαϊκή απαίτηση για διαφάνεια και σχετική έστω αντιμετώπιση της θριαμβεύουσας διαπλοκής και διαφθοράς, συγκαταλέγεται στα νεότερα έθιμά μας. Πρόλαβε ωστόσο να φθαρεί, όπως συμβαίνει με όλα τα κατά τόπους «αναβιούμενα» ή αναπαλαιούμενα έθιμα, που τα...

Ισλαμικός «εμφύλιος» στην Τουρκία

Μέρες που είναι, με το τέλος της χρονιάς, η συνήθεια για απολογισμούς για όσα γίνηκαν και προβλέψεις για όσα έρχονται μένει βαθιά ριζωμένη. Αυτό σκεφτόμουνα για το σημερινό μου άρθρο, κι είναι πολλά με τα οποία θα καταπιανόμουν, αν ο πειρασμός δεν με έσπρωχνε να ασχοληθώ με την Τουρκία και τον ισλαμικό «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει εκεί.

Τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ στην …ΚΠΕ...

Μια ομιλία με ...αριθμούς, αλλά και τεράστιο ενδιαφέρον για ένα θέμα που ταλανίζει το ΠΑΣΟΚ έκανε στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του κόμματος, ο γενικός διευθυντής του Νίκος Σαλαγιάννης, αφού αποφάσισε να  παραθέσει κωδικοποιημένα τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ σήμερα.

Υπάρχει άλλη οδός;

Του Νίκου Ξυδάκη
Καθημερινά περισσότεροι Ελληνες, όχι όλοι, ρωτούν εαυτούς και αλλήλους εάν υπάρχει εναλλακτική οδός. Είναι πεισμένοι ότι ο δρόμος που ακολουθούμε εκτός από οδυνηρός είναι και αδιέξοδος. Δεν χρειάζεται καν να μελετήσουν στοιχεία, μοντέλα, αναλύσεις· αρκεί μια ματιά στο νοικοκυριό ή στο άμεσο περιβάλλον, μια ματιά στα άνεργα παλικάρια, στους μαραμένους μεσήλικες, τέκνα, ανίψια, φίλους, τους δικούς τους ανθρώπους.

Σαν δε ντρέπεσαι...

Επεισόδιο με Σαχινίδη...
Ο κακός χαμός στη συνεδριαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ. Μόλις ολοκλήρωσε πριν από λίγο την ομιλια του ο Φ. Σαχινίδης, απο κάτω, ένα απο τα ιστορικά στελεχη του κόμματος , ο Γιάννης Ζαφειροπουλος, του είπε "εισαι υπαλληλος του Παπακωνσταντινου" αναφερόμενος στην κοινή τους θητεία στο υπουργείο Οικονομικών, με τον Σαχινίδη να του απαντάει "σα δεν ντρέπεσαι εσύ".

Το έγκλημα με τα ακίνητα

Εχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση τόσο στην ουσία όσο και στον πολιτικό και επικοινωνιακό χειρισμό με τα ακίνητα έκανε το πιο μεγάλο λάθος από την αρχή της θητείας της
Καταρχήν δεν είπε την αλήθεια σε καμία περίπτωση για ένα θέμα που καίει τόσο όλους όσοι έχουν σπίτια στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου τη μία στις δύο οικογένειες. Δεν χρειάζονταν όλα αυτά τα χοντροειδή ψέματα, ότι δήθεν δεν αλλάζουμε τις αντικειμενικές αξίες γιατί δεν ...

Επιστρέφονται άδειες και πινακίδες

ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, επιστρέφονται από τις 20.12.2013 οι άδειες οδήγησης, καθώς οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και ...

Βενιζέλος κατά ΣΥΡΙΖΑ για «εκτσογλανισμό» της κοινωνίας

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη χρησιμοποίηση μάλιστα ενός ιδιαίτερα έντονου χαρακτηρισμού, αντεπίθεση προς το εσωκομματικό πεδίο και στήριξη της πρωτοβουλίας των «58» ήταν οι τρεις συνιστώσες της ομιλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ομιλία του προς την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος που συνεδρίασε το μεσημέρι της Κυριακής

Xριστούγεννα: το «πώς» και το «τι»

Καταλαβαίνουμε τι θα πει έρωτας, αυτό δεν σημαίνει ότι γνωρίζουμε τον έρωτα. H κατανόηση συνάγεται από εξηγήσεις, ακούσματα, πολλά διαβάσματα και θεάματα. Tη γνώση τη γεννάει η εμπειρία. Γνωρίζουμε τον έρωτα μόνο με την εμπειρία μετοχής στον «τρόπο» του έρωτα.

Αγροτοσυνδικαλιστές…

Του Θανάση Νικολαΐδη  
ΑΓΑΠΑΜΕ τους αγρότες, αλλά πιο πολύ αγαπούσαμε τον παλιό (και μη επιχειρηματία) αγρότη, που καλλιεργούσε τη γη ακουμπώντας τα χέρια του πάνω της. Ύστερα πλάκωσαν τα μηχανήματα. Κι έγινε «καρούλι» ο βαρύς μεταλλικός σωλήνας για πότισμα στο βάλτο.
Η αγρότισσα που ξύπναγε χαράματα για τα καπνά φορώντας…κουνουπιέρα μεταμορφώθηκε σε σύζυγο ...

Μυστική αποστολή "Χοντορκόφσκι"

Θα πέσει φώς σε μιαν υπόθεση που αναβιώνει ιστορίες από το Ψυχρό Πόλεμο; Ο άλλοτε ολιγάρχης, ιδιοκτήτης μιας απο τις μεγαλύτερες εταιρίες πετρελαιοειδών της μετασιοβετικής Ρωσίας, μιλά στο διεθνή τύπο, στο Βερολίνο.

Ο «χρήσιμος» ελεύθερος Χοντορκόφσκι

Η απελευθέρωση του Ρώσου μεγιστάνα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, από μια φυλακή στα ρωσοφινλανδικά σύνορα, μετά από 10 συναπτά έτη κράτησης, μόνο τυχαία δέν ήταν. Όπως αποκαλύπτει τώρα το γερμανικό περιοδικό Spiegel με συνέντευξη του ειδικού επιστήμονα για τις ρωσικές υποθέσεις, Αλεξάντερ Ραρ, ο πρώην υπουργός ...

Το τηλεφώνημα που ξάφνιασε τον Κώστα Καραμανλή!


Τηλεφώνημα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε ο Κώστας Καραμανλής.
Ο πρώην πρωθυπουργός άκουσε ...

Όταν μιλάνε οι δημοσκοπήσεις...

 Υπάρχουν τρείς συνεχόμενες δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως κάτι αλλάζει σε ό,τι αφορά την επιρροή των κομμάτων στην κοινωνία. Δεν γνωρίζω, μάλλον κανένας δεν γνωρίζει, αν αυτό που αλλάζει έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Σίγουρα θα φανεί στο επόμενο διάστημα. Αυτό που συμβαίνει τώρα, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου.

Απίστευτα κόλπα μαγειρικής!

Η μαγειρική είναι τέχνη και θέλει, εκτός από το ταλέντο, πολλές και πρακτικές γνώσεις. Πολλές φορές προσφέρονται οι γνώσεις στις συγκεκριμένες σχολές, αλλά τα "κόλπα" που είναι απαραίτητα προσφέρονται από το διαδίκτυο.Η κουζίνα, μας θέλει ευέλικτους, για αυτό ας προσθέσουμε στη λίστα μας και τα ακόλουθα κολπάκια!

Ο κ. Πολύδωρας αποχώρησε... Nα ετοιμάζεται ο επόμενος

Στον προϋπολογισμό ήταν η κυρία Τζάκρη, στο νομοσχέδιο για τα ακίνητα ήταν ο κ. Βύρων Πολύδωρας. Το αυθόρμητο ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο επόμενος που θα εγκαταλείψει την ασθενή κυβερνητική πλειοψηφία;
Αν για την κυρία Τζάκρη δεν το περίμεναν, με τον κ. Πολύδωρα κανείς δεν θα έπρεπε να αιφνιδιαστεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπάρχει και το 2014, αλλά με ποιον τρόπο;

«Το 2011 η Ευρωζώνη θα πάψει να υπάρχει». «Μέχρι το 2012 η Ελλάδα θα έχει βγει από την Ευρωζώνη». «Η Λετονία είναι ένα κλασικό παράδειγμα αποτυχημένης πολιτικής. Η Λετονία είναι η επόμενη Αργεντινή».
Όλες αυτές οι προφητείες ανήκουν σε σπουδαίους οικονομολόγους, με τους οποίους αντί να βάζουμε τα γέλια δυνατά, εξακολουθούμε να τους παίρνουμε στα σοβαρά. Η πρώτη «Κασσάνδρα» ονομάζεται Εμανουέλ Τοντ. Η δεύτερη Νουριέλ Ρουμπινί και η τρίτη, Πολ Κρούγκμαν.

16 ερωτήσεις - απαντήσεις για τους πλειστηριασμούς

1 Για ποιο λόγο κρίθηκε αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση;
H δυσμενής οικονομική συγκυρία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και έχει επιφέρει σημαντικές μειώσεις εισοδημάτων των νοικοκυριών και αύξηση της ανεργίας, οδηγώντας σε ραγδαία αύξηση των καθυστερούμενων οφειλών και στον εγκλωβισμό των δανειοληπτών σε μακροχρόνιες διαδικασίες διευθέτησης οφειλών, κατέστησαν αναγκαία τη νομοθετική ...

Έλληνες που ισορροπούν στην κρίση

Δεν είναι φτωχοί, δεν είναι και πλούσιοι. Εχουν σπίτι, έχουν δουλειά, δεν έχουν όμως πια την άνεση να σκέφτονται πως το μέλλον τους θα είναι καλύτερο απ’ το παρόν τους.
Ο Νίκος Αραπάκης τον Απρίλιο άλλαξε σπίτι. Τώρα ζει σε 80 τ.μ. λιγότερα, αλλά πάντα στην ίδια περιοχή, στο Χαλάνδρι. Η Ελένη Ντόβα ένα χρόνο πριν κατέθεσε τις πινακίδες του Ι.Χ. που της είχε αφήσει ο πατέρας της. Δοκίμασε πρώτη φορά στη ζωή της τα μέσα μεταφοράς, και με έκπληξη διαπίστωσε πως φτάνει πιο γρήγορα ...

2,5 δισ. ευρώ το κόστος ενός νόμου που δεν ψηφίστηκε

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να εισρεύσουν άμεσα στα κρατικά ταμεία και να δώσουν μια ανάσα ρευστότητας. παραμένουν "ανενεργά", αφού η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση καθυστερεί.

Στη ζούγκλα της ελληνικής αγοράς εργασίας: 1 εκατ. εργαζόμενοι απλήρωτοι για μήνες ή χρόνια

Αντιμέτωποι με την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς βρίσκονται εκατομμύρια εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια με ένα μεγάλο κομμάτι από αυτούς να είναι δέσμιο της κρίσης και να φτύνει κυριολεκτικά αίμα μέχρι να εισπράξει τον μισθό του και όχι μόνο.

Συνεδριάζει η ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ

Αντικείμενο συνεδρίασης θα είναι οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και ο σχεδιασμός εν όψει των ευρωεκλογών και των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών
Σε βαρύ κλίμα συνεδριάζει σήμερα το πρωί στις 10:30 η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, υπό τον πρόεδρο ...

Να καταργηθεί ο ΦΠΑ ζητά ο Μ. Γλέζος

Ριζοσπαστική πρόταση 
Πρόταση για κατάργηση του ΦΠΑ διατυπώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».
Ερωτηθείς για το ποια θεωρεί δίκαιη φορολογία ο κ. Γλέζος ...

Πάνω από 600.000 κατασχέσεις μέσα στο 2013

Μαζική επιδρομή της εφορίας στους οφειλέτες
Την κατάσχεση μισθών και συντάξεων περισσότερων από 600.000 οφειλετών του Δημοσίου απαίτησαν το 2013 οι εφορίες.

Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα

Θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα Ανοικτά θα είναι τα καταστήματα σήμερα Κυριακή στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου, με τα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 18:00.

O Θεοχάρης προειδοποιεί ...για τις κατασχέσεις. ΒΙΝΤΕΟ...

 «Ο κόσμος δεν θα πρέπει να φοβάται πως σε ένα τρίμηνο θα παίρνουμε σπίτια», είπε στο πρωινό του MEGA ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.
Ωστόσο, παραδέχτηκε πως αν μέσα σ' ενα μήνα δεν πληρωθεί η δόση, τότε το Δημόσιο εχει δικαίωμα να προχωρήσει σε κατάσχεση  του ακινήτου.
Δειτε το βίντεο:

Τι πρέπει να προσέχετε κατά τις γιορτές αν έχετε υψηλή χοληστερίνη

Οι γιορτές πλησιάζουν και τα εορταστικά τραπέζια είναι προ των πυλών. Κανένας λόγος βέβαια για τα γλυκά των εορτών που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους.
Μπορεί τις ημέρες αυτές να χαλαρώνουμε λίγο διατροφικά, υπάρχουν όμως κάποια άτομα που πρέπει να προσέξουν περισσότερο. Αυτά είναι τα άτομα που έχουν υψηλή χοληστερίνη.