Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014

2014 όπως 1914;

Οι αναφορές στο παρελθόν στην προσέγγιση της διεθνούς συγκυρίας είναι συχνά αυθαίρετες και στην καλύτερη περίπτωση παραπλανητικές. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η πολεμική σύγκρουση στη Βοσνία πριν από είκοσι χρόνια, όταν η πόλη του Σεράγεβο προσφερόταν για να φωτισθεί η σύγκρουση ως απειλή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Το «στοίχημα» της νέας χρονιάς

Στις εορταστικές συναθροίσεις των ημερών, η ευχή «Καλή Χρονιά» συνοδευόταν και με την ερώτηση «τι θα γίνει το 2014; Θα πάμε καλύτερα ή χειρότερα;». Είναι σαφώς μια χρονιά «μεταβατική». Με τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που έχουν οι «χρόνοι» με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Εκατό χρόνια από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη

Ασυνήθιστα σύντομη για γερμανική είναι η λέξη που φιγουράρει στον τίτλο του κύριου άρθρου του χριστουγεννιάτικου τεύχους του γνωστού συντηρητικού βρετανικού περιοδικού «Εκόνομιστ». Ενα φωνήεν που ακολουθείται από τέσσερα συνεχόμενα σύμφωνα - τα οποία μάλιστα γίνονται πέντε (!), αν η προφορά της λέξης αποδοθεί με ελληνικούς χαρακτήρες: Angst, «ανγκστ». Σημαίνει «φόβος».

Δεν υπάρχουν περιθώρια για παιχνίδια

 Σκηνικό 2009 φαίνεται ότι στήνεται σιγά σιγά εν όψει της προεδρικής εκλογής τον Μάρτιο του 2015. Εάν αναλύσει κανείς τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, εύκολα μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ανάδειξη νέου Προέδρου Δημοκρατίας μπορεί να αποτελέσει και πάλι την αφορμή για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με όσους κινδύνους κι αν αυτό εμπεριέχει.
Για πολλά πρέπει να υποκλίνεται κανείς στον Μίκη Θεοδωράκη - τον τελευταίο των μεγάλων αυτής της χώρας. Και ίσως το πιο σημαντικό είναι η αρετή της επιμονής σε αυτό που πιστεύει - κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

«Καθοριστικός χρόνος για την Ελλάδα»

Ο γερμανικός Τύπος βρίθει σχολίων για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Οι αρθρογράφοι παραθέτουν τους στόχους και κάνουν λόγο για μία δοκιμασία τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη.

Σάλος στη Γερμανία με την ομολογία της υπουργού Περιβάλλοντος...

Μπάρμπαρα Χέντριξ: Είμαι η ομοφυλόφιλη του "Μεγάλου Συνασπισμού"...
Η Μπάρμπαρα Χέντριξ, υπουργός Περιβάλλοντος στον «Μεγάλο Συνασπισμό» της κυβέρνησης Μέρκελ, εξέπληξε τους Γερμανούς καθώς με την έλευση του 2014, αποκάλυψε ότι  είναι ομοφυλόφιλη.

Η Ελλάδα επιτέλους γίνεται κανονικό κράτος...

Επιτέλους ανατέλει το 2014 και η Ελλάδα γίνεται πια κανονικό κράτος, λένε συνεχώς οι κυβερνητικοί παράγοντες και επαναλαμβάνουν τα ωδικά πτηνά των ΜΜΕ. Η αμηχανία έρχεται όταν τεθεί το ερώτημα “τί σημαίνει κανονικό κράτος”; Οι επίσημοι εξηγούν τότε ότι μπαίνει τέλος στο κράτος της μεταπολίτευσης και η Ελλάδα νοικοκυρεύει τα οικονομικά της. Δεν θα είναι πια σπάταλο κράτος με υπερμεγέθη δημόσιο τομέα.

Ρέει δημόσιο χρήμα για τους οδικούς άξονες…. Στήνονται επιτέλους εργοτάξια!

Η αρχή έγινε. Μετά την κύρωση των συμβάσεων και την οριστικοποίηση των συμφωνιών, το χρήμα ξεκίνησε να ρέει προς τις κοινοπραξίες που θα κατασκευάσουν τους τέσσερις πολύπαθους αυτοκινητόδρομους της χώρας.
Το τελικό πλάνο με βάση το οποίο θα επανεκκινηθούν τα έργα οριστικοποιείται αυτές τις ημέρες και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα ώστε μέχρι το Μάρτιο να έχουν ανοίξει εργοτάξια, αυτή τη φορά στην πραγματικότητα.

Πρώην αρχηγούς ΓΕΝ και ΓΕΣ κατονομάζει ως αποδέκτες μιζών για τα εξοπλιστικά ο Π. Ευσταθίου

Υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη, μεταξύ των οποίων πρώην αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Στράτου και Ναυτικού στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κατονόμασε ως αποδεκτές παράνομων πληρωμών κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο Παναγιώτης Ευσταθίου εκπρόσωπος γερμανικής εταιρίας, που ανέλαβε συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ευσταθίου: Αυτούς δωροδόκησα για τα εξοπλιστικά...

Έδωσε δέκα ονόματα...
Ονόματα στρατιωτικών και μελών επιτροπών έδωσε ο αντιπρόσωπος της γερμανικής Atlas Elektroniks, που είχε δωροδοκήσει τον Αντώνη Κάντα με 2,5 εκατ. ευρώ - Κατονόμασε τον εκλιπόντα πρώην Αρχηγό ΓΕΝ, Γ. Θεοδωρουλάκη και τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, Κ. Παναγιωτάκη - Μιλά για μίζες τριών εκατ. ευρώ, όταν οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει δώσει 18.000.000

ΠΑΣΟΚ εναντίον κυβέρνησης: Λέει «όχι» για το 25ευρω στα νοσοκομεία

Ποδαρικό στην κυβέρνηση με έριδες και διαφωνίες κάνει το ΠΑΣΟΚ το οποίο τά'βαλε τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη.
Το πρώτο «όχι» στον Πρωθυπουργό για το ΕΚΑΣ
Το πρώτο επεισόδιο στο σήριαλ καχυποψίας μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη, αποτέλεσε η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, παραμονή Πρωτοχρονιάς να ανακοινώσει την αποκατάσταση του ΕΚΑΣ σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.

Τι θα κάνουμε με αυτή την «κωλοχώρα»;

 Μου αρέσει να κρυφακούω. Δεν ψάχνω βέβαια για μυστικά. Αλλά με ενδιαφέρουν οι συζητήσεις των ανθρώπων όταν νομίζουν ότι δεν τους ακούς. Οι παρεΐστικες εξομολογήσεις, δηλαδή. Και αυτές τις μέρες το έκανα λίγο ...

Ο Γιάννης Μπουτάρης μιλάει για τη νέα σελίδα στη ζωή του -ΒΙΝΤΕΟ-

«Και η Αθηνά γελάει και η άλλη». Ήταν ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης που τον Οκτώβριο στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, μιλώντας για τη ζωή του, για την απώλεια της επί 50 έτη συντρόφου του Αθηνάς, μίλησε και για τη νέα του σύντροφο. Μαζί της πέρασε την Πρωτοχρονιά στην Αυστρία και, χωρίς να σκέφτεται με «προεκλογικούς όρους», δεν παραβρέθηκε στη γιορτή για την αλλαγή του χρόνου στο λιμάνι της πόλης.

Εκτός από τις Κασσάνδρες υπάρχουν και οι ιερές αγελάδες!

Τα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα των ηγετών του κυβερνητικού σχηματισμού προσπάθησαν,  αλλά ανεπιτυχώς, να μεταδώσουν ένα  τόνο αισιοδοξίας στον πολυδοκιμαζόμενο ελληνικό λαό
Και λέω ανεπιτυχώς, γιατί πώς να πάρει κουράγιο ο πολίτης όταν του λες πως στο τέλος του  2014 θα δούμε το φως στο τούνελ; Και προσέξτε, φως, διότι η έξοδος από το τούνελ προφανώς αφορά  τις επερχόμενες γενιές.

Από 20 Μαρτίου ως 30 Ιουνίου 2014 η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Τις προθεσμίες υποβολής όλων των δηλώσεων, των εκκαθαρίσεων καθώς και των δόσεών τους για το 2014 ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ...

ΤΑ ΔΩΔΕΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ…

Λέγονται και γράφονται πολλά για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου 2014, θα κρίνουν, μεταξύ άλλων, και τη δυνατότητα κομμάτων, κινήσεων, οργανώσεων και προσωπικοτήτων να ηγηθούν της προσπάθειας να ξαναποκτήσει ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις στη χώρα μας.

Έξι τρόποι για να απαλλαγείτε από τον λόξιγκα!

Ο λόξιγκας έρχεται εκεί που δεν τον περιμένεις και μπορεί και να σε κάνει να νιώσεις άβολα αν βρίσκεσαι σε δημόσιο χώρο. Ανακαλύψτε επτά δοκιμασμένες στο χρόνο τεχνικές για να σταματήσετε το λόξιγκα.
Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας

Επικοινωνιακό δράμα Χριστουγέννων

Προφανώς κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν το φθηνότερο πετρέλαιο για να θερμάνουν τις πισίνες τους. Οπως κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν τη φθηνότερη βενζίνη για να φτιάξουν περισσότερες μολότοφ. Μόνο που κανένας υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν το χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για την αύξηση των φόρων.

Πόσα δισ. ευρώ ξόδεψαν οι Ελληνες στον τζόγο το 2013

Πλούσιοι, παρά την κρίση
Μειωμένος αλλά σε μεγάλα για την εποχή επίπεδα παραμένει ο τζίρος στον τζόγο, με τους Ελληνες να παίζουν μέσα στις γιορτές περίπου 150 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο των εξαθλιωμένων παικτών που ποντάρουν «τα ρέστα τους».

FAZ: Τι δεν λέει ο Βενιζέλος

Η ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Αθήνα είναι στο επίκεντρο ρεπορτάζ και σχολίων του γερμανικού τύπου. H FAZ επικρίνει τον Ευ. Βενιζέλο για την επιλεκτική «περισσότερη Ευρώπη».

Η «Καπνοβιομηχανία Καρέλιας» έδωσε στους εργαζόμενους μπόνους 2,5 εκατ. ευρώ

Μπορεί να βιώνουμε περίοδο οικονομικής κρίσης, ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που ανταμείβουν τους εργαζομένους τους και παλεύουν να κρατήσουν «ζωντανές» τις επιχειρήσεις τους.
«Η εταιρία ξεπέρασε τον εαυτό της»

Washington Post: Αυτά είναι τα τέσσερα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας

Με την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, η οποία αμφισβητεί ανοικτά τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά πως «η Ελλάδα το 2014 θα επιστρέψει στην ανάκαμψη και θα αποφύγει τα χειρότερα» και επισημαίνει πως η χώρα δεν τα έχει αποφύγει ακόμη, σημειώνοντας πως «τα νούμερα καλυτερεύουν, αλλά τα προβλήματα αυξάνονται για την Ελλάδα» και παραθέτει τις τέσσερις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα.

Αίσιο τέλος για τους μετανάστες...

Σώοι και οι 85  μετανάστες  (15 παιδιά, 20 γυναίκες και 50 άνδρες) άγνωστης μέχρι στιγμής εθνικότητας, καθώς περισυνελλέγησαν το πρωί από δύναμη του λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής 5,6 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Αστυπάλαιας.

Νίκος Χουντής: «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε δηλώσεις σχετικά με την έρευνα που διεξάγει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για τον ρόλο της Τρόικα και το μνημόνιο στην Ελλάδα
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος  Χουντής απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού ...

Καλλιτεχνικές αναδρομές, παρόν και μέλλον

Του Θανάση Νικολαΐδη
ΚΑΛΟΠΙΣΤΗ η «διαδρομή» μας και η μέρα επιβάλλει ευχές και χαμόγελα. Για την ιστορία κι ίσως για κάποια «καλλιτεχνικά» συμπεράσματα. Γιατί, αν μας δίνουν «πολιτιστικό» κουράγιο κάποιες σημερινές μουσικές εκφράσεις με ορχήστρες (ακόμα και συμφωνικές), μπάντες και χορωδίες μικρών παιδιών, χάνεται στην καφρίλα κάποιων «παραδοσιακών».

Παγώνουν για ένα δίμηνο οι αυξήσεις στο ρεύμα

ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΕΛΟΥΣ 
Διατηρείται, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2014, αμετάβλητο το ύψος των μοναδιαίων χρεώσεων του Ειδικού Τέλους - ΕΤΜΕΑΡ (έως πρότινος αποκαλούμενο Ειδικό Τέλος ΑΠΕ) για όλες τις κατηγορίες πελατών, σύμφωνα με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Η αναπροσαρμογή θα γίνει από την 1η Μαρτίου 2014, σε επίπεδα που θα οριστικοποιηθούν σε νέα απόφαση της Αρχής, ώστε να επιτυγχάνεται μηδενισμός του ελλείμματος στο τέλος του 2014 και εφόσον δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα που σχεδιάζει το αρμόδιο υπουργείο.

ΜΟΙΚΑΝΟΙ

Υπάρχουν  ήρωες την σήμερον  ημέρα; Φυσικά υπάρχουν. Δίπλα μας. Απέναντί μας. Κοντά μας. Σχεδόν  αόρατοι. Σχεδόν καθημερινοί. Σχεδόν συνηθισμένοι. Σχεδόν περιφρονημένοι. Σχεδόν ασήναντοι.  Σχεδόν  ξεχασμένοι
Ηρωίδα  ο  κορίτσαρος  των  είκοσι Μαίων.

«Μάχη» για τον... γραμματέα!

Το «Νο2» της κομματικής ιεραρχίας θα επιλέξει η ΔΗΜΑΡ στις 11 Ιανουαρίου, οπότε και θα συνεδριάσει η νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για την ανάδειξη του γραμματέα της ΚΕ (που θα αντικαταστήσει τον Σπ. Λυκούδη) αλλά και των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Αντε κι απο χρόνου !

Γράφει ο συνεργάτης μας 
Θόδωρος Γαλανόπουλος
Αγαπητοί φίλοι δεν πιστεύω σε νέους χρόνους, όπως δεν πιστεύω και σε νέες κυβερνήσεις! Κάτι τραγουδάκια, «πάει ο παλιός ο χρόνος ας γιορτάσουμε παιδιά» είναι για τίποτε καταστήματα παιχνιδιών μονάχα! Τι να αλλάξει μέσα σε μια δυο μέρες; Δεκαετίες ολόκληρες διαλυότανε η χώρα, γιατί δεν τα αλλάξανε τα μοτιβα οι χρόνοι που φύγανε και οι κυβερνήσεις που καβαλήσανε τα χρόνια;

Είσοδος 25 ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία...

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα η απόφαση του υπουργείου Υγείας για εισιτήριο 25 ευρώ που θα πρέπει να καταβάλλει κάποιος πολίτης, προκειμένου να του επιτραπεί η νοσηλεία σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο.

2014 – Συντρίψτε το «τούνελ»!

Ευχαριστώ τον κ.Σαμαρά. Παρά τις έγνοιες του το τήρησε το έθιμο. Στο προχτεσινό διάγγελμά του μου το υποσχέθηκε και πάλι: Το 2014 – μου είπε – θα φανεί φως στην άκρη του τούνελ…
   Σαράντα χρόνια τώρα, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι κι έναν καλό κύριο – όχι πάντα τον ίδιο - να βγαίνει κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς και να μου λέει ότι με το νέο χρόνο θα έρθει και το φως. Να με διαβεβαιώνει ότι υπάρχει φως. Και ότι αν είμαι καλός, υπάκουος και ήσυχος τότε θα το δω κι εγώ.

Κρούγκμαν: Δεν έχει ξεπεραστεί η κρίση στην Ευρωζώνη

«Ευρω-πεσιμιστής» - όπως αυτοχαρακτηρίζεται - παραμένει και το 2014 ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος αν και εύχεται ευτυχία για το νέο έτος, δεν φαίνεται ιδιαιτέρως αισιόδοξος για την εξέλιξη της ευρω-κρίσης.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος, στο νέο άρθρο του στη στήλη του στους New York Times, αναγνωρίζει πως η προθυμία της ...

Συνέχεια στις αποκαλύψεις για τις μίζες

Σήμερα καταθέτει ο Π. Ευσταθίου
Ανοίγουν στόματα για το σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά
Νέα στοιχεία για την διακίνηση μαύρου χρήματος για την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων αναμένεται να δώσουν στους ανακριτές δυο εκ των φερόμενων ως πρωταγωνιστών στην υπόθεση, ο 83χρονος Πάνος Ευσταθίου και αλλά και ο Δημήτρης Παπαχρήστου,... 

Ταλαιπωρία δίχως τέλος για τα... τέλη κυκλοφορίας: «Επεσε» και το taxis

Μετά τις ατελείωτες ουρές στις εφορίες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που οδήγησαν στην παράταση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας (έως και αύριο, Παρασκευή), νέα ταλαιπωρία υφίστανται οι φορολογούμενοι, καθώς έπεσε το σύστημα taxis. Το υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει τους πολίτες στις τράπεζες για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. 

Θρίλερ με σκάφος στην Αστυπάλαια...

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση περισυλλογής παράνομων μεταναστών από άνδρες του λιμενικού σώματος και της ακτοφυλακής, 5,6 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Αστυπάλαιας.

Έκτακτες συναλλαγές και προθεσμίες υποβολής για όλο το 2014

Αποκλειστικά έκτακτες συναλλαγές πραγματοποιούνται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή 2 και 3 Ιανουαρίου 2014, ενώ μέχρι και την Παρασκευή μετατέθηκε η εμπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τις προθεσμίες υποβολής όλων των δηλώσεων, των εκκαθαρίσεων καθώς και των δόσεών τους, για το έτος 2014, με σκοπό την ενημέρωση και φορολογική συμμόρφωση των φορολογουμένων.