Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014

Ταλαντεύσεις Κεντρικών Τραπεζών

Ηταν σοκ στην αρχή, πήρε κάποιο καιρό να μπει σε λειτουργία και να στρώσει ως διαδικασία, αλλά τελικά, η ανάληψη από τις κεντρικές τράπεζες πιο ενεργού ρόλου στη ρύθμιση των διεθνών αγορών κατάφερε να «αγοράσει» την πολυπόθητη ηρεμία μετά την κατάρρευση του 2008. Η έμπρακτη δέσμευση ότι θα παρέχουν ρευστότητα όταν χρειάζεται απομάκρυνε τους κινδύνους κατάρρευσης στην αρχή και προσομοίωσε κανονικές συνθήκες στη συνέχεια.

Διλήμματα και μονόδρομοι

Η χρονιά που διανύουμε είναι, όπως έχει επισημαν­θεί από πολλούς αναλυτές, «κομβική». Με την έννοια ότι κλείνει μία περίοδος -με όποια κριτική της ασκείται- και εισερχόμα­στε σε μία άλλη, πιο ουσιαστική.
Για την Ελλάδα, το ερώτημα είναι «τι πρέπει να κάνει η ίδια για τον εαυτό της». Δηλαδή η ανάγκη διόρθωσης και αποσαφήνισης του παραγωγικού μοντέλου της, με ανάπτυξη και εργασία, και η επαναθεμελίωση του απορρυθμι­σμένου και αναποτελεσματικού δημόσιου τομέα.

Αρχισε η «μητέρα των μαχών»


Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ή ταλάντευση ότι το πέρασμα σε ανώτερη φάση των δικαστικών ερευνών και η απαγγελία κατηγοριών εναντίον υπευθύνων που έπαιρναν μίζες από την αγορά όπλων ή πλούτιζαν παράνομα μέσω του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι κινήσεις απολύτως ...

Η κρίση «τρέφει» την τρομοκρατία

Το φαινόμενο της τρομοκρατίας, που εμφανίστηκε στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας υπό το βάρος της προδοσίας εναντίον της Κύπρου, είναι μέρος της ζωής μας. Και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν οι διώκτες των τρομοκρατών, τόσο το καλύτερο για τη χώρα και τον λαό.

Η ημέρα της πολιτικής μαρμότας

Δέκα χρόνια κρίσης τώρα και τίποτε δεν άλλαξε στα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Ξέρουμε εκ των προτέρων τι θα δούμε: κουβεντολόι, κάτι σαν ρεπορτάζ, ξανά κουβεντολόι και στο τέλος, σαν κερασάκι, μια ατάκα «αγανάκτησης» του κεντρικού τηλεπαρουσιαστή ή τηλεπαρουσιάστριας. Το «δέκα» δεν είναι λάθος· η κρίση των ΜΜΕ προϋπήρχε της οικονομικής που εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2009, λόγω των νέων τεχνολογιών του Διαδικτύου. Κι όμως οι μεγαλύτεροι οργανισμοί δεν άλλαξαν το παραμικρό στη δομή τους· ούτε καν το σκηνικό.

Εν ονόματι των φορολογουμένων

Με την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου η ελληνική εισαγγελική αρχή εισέρχεται στην περίοδο της ενηλικίωσης στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος. Στην υπόθεση αυτή, το βασικό έγκλημα είναι η απιστία, δηλαδή μια συμπεριφορά των υπευθύνων του ιδρύματος, που, σε συγκεκριμένο χρόνο, έλαβαν αποφάσεις επισφαλείς για τα οικονομικά του ιδρύματος. 

Τυφλός κομματισμός και κοινή λογική

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς οι πολιτικοί μας είναι εγκλωβισμένοι, ακόμη και σήμερα, στις κομματικές τους αγκυλώσεις. Τολμήστε, π.χ., να πείτε σε κάποιον στα κεντρικά της Ν.Δ. την ιδέα να στηρίξει το κόμμα τους κάποιους μη κομματικούς υποψήφιους σε μεγάλες πόλεις. «Αποκλείεται, θα ξεσηκωθούν οι δικοί μας», «αυτά δεν γίνονται» είναι οι κλασικές απαντήσεις που θα ακούσετε. Συμβαίνει, όμως, το ίδιο και με νέους πολιτικούς. Προτείνετε π.χ. στον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει κάποιον σαν τον Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη. Θα ξεσηκωθεί το σύμπαν και θα διαταραχθούν οι πολύτιμες κομματικές... ισορροπίες.

Ο Ανδρέας δεν αντιγράφεται...

Με αφορμή την γκάφα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απέφυγε να παραστεί στις εκδηλώσεις για την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ορισμένοι έκαναν την ακροβασία να συγκρίνουν τη στάση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνη του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου έναντι της τότε ΕΟΚ κατά την υπο­γραφή της συνθήκης προσχώρησης. Ανεξάρτητα από το πώς αξιολογεί κανείς τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και τις επιλογές του και μόνον ότι 34 χρόνια μετά ένας πολιτικός αρχηγός προσπαθεί να τον μιμηθεί σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες αποδεικνύει ηγετικό έλλειμμα και κοντόφθαλμη στρατηγική.

Τζαμπατζής... κατά συρροήν ο Μιχάλης Λιάπης

ΕΚΛΕΒΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ
Τζαμπατζής... κατά συρροήν και κατ΄εξακολούθηση αποδεικνύεται ο πρώην υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος φαίνεται ότι είχε κάνει σκοπό της ζωής του να εξοικονομεί χρήματα με διάφορους ευφάνταστους τρόπους.

Αγιος Βασίλης έφυγε, χωρίς ν’ αφήσει δώρα

Ο Αγιοβασίλης βρίσκεται ήδη εξουθενωμένος και μπαϊλντισμένος στον δρόμο της επιστροφής. Και επειδή μόνο αυτός γνωρίζει πού είναι το σπιτικό του, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα «Βασίλη, πούθεν έρχεσαι και πούθεν κατεβαίνεις;» που θέτουν παλαιόθεν τα κάλαντα. Αν ρωτούσαμε τους μικρούς καλαντιστές που έρχονται να μας τα πούνε, τηρώντας ένα έθιμο απομακρυσμένο από το ουσιώδες κάποτε νόημά του, μάλλον δεν θα φωτιζόμασταν.

Ο Τσακνής την «πέφτει χοντρά» στον Μπάμπη Παπαδημητρίου: Είσαι επιεικώς καραγκιόζης ...

...Υπερασπίζεσαι εργολαβικά την κρίση 
Στη δημόσια αντιπαράθεση του Νίκου Μπογιόπουλου με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου  παρενέβη ο Διονύσης Τσακνής, εκτοξεύοντας βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του σχολιαστή του ΣΚΑΙ.

Η απάντηση του Νίκου Μπογιόπουλου στον Μπάμπη Παπαδημητρίου


Ευχαριστώ τον κύριο Μπάμπη Παπαδημητρίου για τις ύβρεις-παράσημο εναντίον μου. Είθε να συνεχίσω να τον εμπνέω, ώστε να παραμένει τόσο διασκεδαστικός, όσο ακριβώς περιγράφω στο άρθρο μου.

Η απάντηση του Μπάμπη Παπαδημητρίου στον Νίκο Μπογιόπουλο

«Αφήνεις, Νίκο Μπογιόπουλε, κατά τρόπο ύπουλο, την υπόνοια ότι θα μπορούσα ποτέ να συμφωνήσω με τις πράξεις των τραμπούκων της Χρυσής Αυγής: είσαι μικρός και άνανδρος. Ακόμη χειρότερα,

Tο διάγγελμα και οι Bίκινγκς

Του Χρήστου Γιανναρά
Το πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του πρωθυπουργού κ. Aντώνη Σαμαρά ήταν πρόκληση. H χρονική απόσταση βοηθάει να δεχθούμε την πρόκληση με ψυχραιμία. Aνεπηρέαστοι από συνειρμούς εόρτιων παραχωρήσεων σε κατά συνθήκην ψεύδη.
Aλλά να μην προσπεράσουμε την πρόκληση. Δεν επρόκειτο για μια επιπλέον εόρτια ηλεκτρική φιοριτούρα στους δρόμους, που σβησμένη τώρα την αγνοούμε, αδιαφορούμε για την ύπαρξή της.

Ποινή φυλάκισης 10 μηνών στον Ταμήλο

Ποινή φυλάκισης 10 μηνών επιβλήθηκε χθες από το Πλημμελειοδικείο Τρικάλων, σύμφωνα με πληροφορίες του trikaladay, στον πρώην δήμαρχο και νυν βουλευτή της ΝΔ, Μιχάλη Ταμήλο, με το σκεπτικό ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την εκτέλεση έργου.

«Λαός ενωμένος…»Του Θανάση Νικολαΐδη
ΕΚΑΝΕ το…θαύμα του αυτός ο λαός «ο μικρός ο μέγας». Ενώθηκε! Πρωτοφανές και πρωτάκουστο. Ο έλληνας να συμφωνεί με τον διπλανό του και, χωρίς τσακωμούς και διχογνωμίες, να ζητά και να απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία των (μεγαλο)ενόχων για κλεψιές, απάτες και οικονομησιές σε βάρος του…

Κοινοτικές επιδοτήσεις

fpetalidis@ekdotiki.gr
Οι επιδοτήσεις συγγενών πολιτικών προσώπων με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ανέδειξαν μία ακόμη παθογένεια της πολιτικής ζωής του τόπου μας. Αυτό που βλέπουμε δίπλα μας, στο οποίο πολλές φορές συμμετέχουμε εκούσια ή ακούσια και οι ίδιοι, όταν έρθει στο φως της δημοσιότητας, όλοι το αποκηρύσσουμε. Οταν συμβαίνει, οι περισσότεροι κάνουμε τα στραβά μάτια.

Ο «ανυπότακτος» γιος του Κουφοντίνα -Ο αριστούχος φοιτητής του Πολυτεχνείου δηλώνει ανένταχτος [εικόνες]

Είναι το πρώτο παιδί τρομοκρατών που γεννήθηκε στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον γιο του Σάββα Ξηρού και της Αγγελικής Σωτηροπούλου, που γνώρισε και θεωρεί ως πατέρα του τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ψάχνουν άλλοθι για εκλογές...

Η πρώιμη προεδρολογία και η παρατεταμένη εκλογολογία υπονομεύουν τον "στόχο - δημοψήφισμα" που υποτίθεται ότι θέτει ο Σαμαράς για τις ευρωεκλογές, δηλαδή τη διασφάλιση της "πολιτικής σταθερότητας".
Μετά τον Βενιζέλο, και ο Σαμαράς προσχωρεί στην...

Το μέλλον ανήκει στα «έξυπνα εργοστάσια»

Η δικτύωση αλλάζει μια για πάντα την παραγωγή στα εργοστάσια. Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν πλέον για Βιομηχανία 4.0, αλλά και για Smart Factory, τα «Έξυπνα Εργοστάσια». Πώς όμως διαμορφώνεται η κατάσταση στη Γερμανία;

Ο ηγούμενος και ο προηγούμενος !!

Γράφει ο συνεργάτης μας
 Θόδωρος Γαλανόπουλος
Επειδή στη ζωή τίποτε δεν είναι δεδομένο, και επειδή στην Ελλάδα ακόμα και τα δεδομένα καταρρίπτονται, καλά είναι να πούμε δυο κουβέντες! Η πολιτική της ασφυξίας του Ελληνικού λαού με τρόικα και κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς! Μπορεί να  ...

Ισλαμικές χώρες : Εθνικό Κράτος ή Ούμμα;

Ο σημερινός Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο κάποιοι αποκάλεσαν ειρωνικά χαλίφη, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την έννοια της Ούμμα, της κοινότητας δηλαδή των πιστών του Ισλάμ, για να διεισδύσει στον αραβικό κόσμο και στις χώρες της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας 

Διπλή δόση του δανείου με στόχο την «ηρεμία»

Στην έγκριση διπλής δόσης προς την Ελλάδα, όταν ο έλεγχος της τρόικας ολοκληρωθεί, προσανατολίζεται η Ευρωζώνη.
Κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της «ηρεμίας» που επιθυμούν τόσο η Ελλάδα, όσο και οι άλλες χώρες της Ευρώπης ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, αν και είναι δεδομένο ότι η εκταμίευση των δόσεων θα είναι τμηματική και θα συνδέεται με την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων.

Όχι και αρχάγγελος της κάθαρσης η κυβέρνηση!

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον όσα γίνονται εδώ και κάποιες εβδομάδες με αποκαλύψεις και πρωτόγνωρες δικαστικές εξελίξεις γύρω από διάφορα σκάνδαλα: Οι μίζες στα εξοπλιστικά, η υπόθεση Τομπούλογλου, η άλλη υπόθεση με τον Λιάπη, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ένα σωρό άλλα.

Μόνο στις τράπεζες θα εξοφλούνται πλέον όλα τα παράβολα

Από τα 1.800 που ισχύουν σήμερα
Με ηλεκτρονικούς κωδικούς αντικαθιστά το υπουργείο Οικονομικών τα 1.800 παράβολα που εξοφλούνται στις εφορίες.
Το ηλεκτρονικό παράβολο τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή από τα μέσα του 2013 αλλά μόνο για τρία παράβολα που αφορούν το υπουργείο Μεταφορών: τα παράβολα αδειών οδήγησης, το

Tι είδαν οι ανταποκριτές που κάλυψαν την ανάληψη της προεδρίας...

Ανθρώπους μεσα στη κατάθλιψη λόγω της οικονομικής κρίσης, είδαν τέσσερις από τους ανταποκριτές που βρέθηκαν στην Αθήνα, για να καλύψουν την επίσημη τελετή ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ και θεωρούν πως...
ποτέ δεν υπήρξε πραγματικός κίνδυνος για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Στη φυλακή θα οδηγηθούν Γερμενής - Ηλιόπουλος

Για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση, μαζί με τους ήδη κρατούμενους Μιχαλολιάκο, Παππά και Λαγό - Οι βουλευτές της ΧΑ δήλωσαν αθώοι - Επτά ώρες κράτησε η απολογία Γερμενή, πέντε η απολογία Ηλιόπουλου - Σε εξέλιξη η απολογία Μπούκουρα - Διαβάστε τα υπομνήματα Ηλιόπουλου και Μπούκουρα Στη φυλακή θα οδηγηθούν σήμερα, Κυριακή, οι δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, με απόφαση των ανακριτριών της υπόθεσης και του αρμόδιου εισαγγελέα.

Νέα ρύθμιση για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία -Τι αλλάζει

Το δρόμο για δεκάδες χιλιάδες από τους οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία για τακτοποίηση χρεών δίνει νέα ρύθμιση. Πλέον, δίχως φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά και ανεξαρτήτως ποσού οφειλής θα μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση, με 12 ή περισσότερες δόσεις όσοι χρωστούν στα Ταμεία και δεν έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή.

Σόιμπλε: Νέα βοήθεια μόνο εάν τηρηθούν οι δεσμεύσεις στην Ελλάδα

«Πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τους και να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα», επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
Στη διευκρίνιση ότι θα δοθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση η χώρα να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της μέχρι το τέλος του 2015 προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην Rheinische Post. 

Σοκ για τους συνταξιούχους -Αυξάνονται οι κρατήσεις σε όλες τις συντάξεις

Λιγότερα χρήματα θα παίρνουν στο χέρι οι συνταξιούχοι από τον ερχόμενο μήνα, καθώς έρχονται αυξήσεις- σοκ στις κρατήσεις σε όλες τις συντάξεις. Οι μειώσεις είναι αποτέλεσμα του νέου τρόπου υπολογισμού της παρακράτησης του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ), εξαιτίας του οποίου θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι.

Φλωρίδης: «Κλείστε μέσα τα λαμόγια»

Αυτές τις ημέρες με όλες αυτές τις συλλήψεις, τις μίζες, τους Καντάδες, τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κ.λπ. μου ήρθε στο μυαλό αυτό που δήλωσε προφητικά πριν από λίγες μήνες ο εισαγγελέας κ. Βασίλης Φλωρίδης: «Πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ένα έργο. Μια φυλακή για 10.000 αξιωματούχους.

Χαμηλές επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών καταγράφει ο ΟΟΣΑ

«Μετεξεταστέοι» μένουν οι Έλληνες μαθητές, καθώς οι επιδόσεις τους κατατάσσουν την χώρα μας στις τελευταίες θέσεις αξιολόγησης στις χώρες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης του οργανισμού σχετικά με τις ικανότητες των 15χρονων μαθητών στους τομείς των μαθηματικών, των φυσικών επιστημών και της ανάγνωσης.