Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

Η επιτήρηση και οι ψευδαισθήσεις

Ενα τμήμα των φιλοδραχμικών δυνάμεων, δεξιών και αριστερών, λέει μια αλήθεια που καλό είναι να την εμπεδώσουμε: ακόμη και αν τελειώσει το Μνημόνιο και φύγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τον ρόλο του αρχιεπιθεωρητή, δεν υπάρχει περίπτωση να μη συνεχισθεί η αυστηρή δημοσιονομική επιτήρηση της Ελλάδας.

Ώρα να φεύγουμε (αλλά από τη μπρος πόρτα)

Μετά την Ιρλανδία, η Ισπανία. Ακολουθεί, μέσα στο 2014, η Πορτογαλία. Και μετά η Ελλάδα (η Κύπρος μόνο εξαιρείται από τις «χώρες του Μνημονίου», λόγω καθυστερημένης «άφιξης» στο κλαμπ). Αυτό που κάποια στιγμή, για κάποιους (και για τους κακόπιστους ακόμα), φαινόταν σαν άπιαστο όνειρο, δεν είναι πια παρά η φυσιολογική, και κοντινή, εξέλιξη των πραγμάτων. Αλλά βέβαια αυτό το «φυσιολογική» απαιτεί μια σειρά από λιγότερο «φυσικές» διευκρινήσεις.

Από τον Ντελόρ... στον Βισκόντι

Η πρόταση της Μπούντεσμπανκ για διάσωση κρατών μέσω εφάπαξ φόρου 10% επί του πλούτου, μετά την υιοθέτηση του κουρέματος των καταθέσεων με Ιφιγένεια την Κύπρο, είναι μία ακόμη επιβεβαίωση ότι το Βερολίνο έχει επιλέξει ως λύση στην κρίση την αποστράγγιση του Νότου της Ευρωζώνης.

Κούγιας: Η οικονομική επιθεωρήτρια έστησε τη δίκη Παπαγεωργόπουλου

Ηταν συμφοιτήτρια με τον πρόεδρο του δικαστηρίου 
Προσωπική επίθεση στη βασική μάρτυρα κατηγορίας Αναστασία Τσεμπερά εξαπέλυσε στη δίκη για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης ο συνήγορος του Μιχάλη Λεμούσια (τέως γ.γ. του δήμου) Αλέξης Κούγιας, κατηγορώντας την αντοικτά ότι ήταν αυτή που «έστησε την υπόθεση» σε βάρος του πελάτη του και του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. 

Ταπεινώθηκαν οι ξένοι κερδοσκόποι από τους Ισλανδούς

Ξεπουπούλιασαν τους «γύπες» των αγορών οι σκληροτράχηλοι Ισλανδοί! Οι αποκρουστικοί κερδοσκοπικοί οίκοι που ειδικεύονται στην αγορά ομολόγων κρατών που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας έναντι μικρού ποσοστού της ονομαστικής τους αξίας και στη συνέχεια εκβιάζουν με όλα τα μέσα τις χώρες που εξέδωσαν τα ομόλογα να τα πληρώσουν στο 100% της αξίας τους συσσωρεύοντας υπερκέρδη, έχουν πάθει μεγάλη ζημιά.

Θρησκευτικός τουρισμός με συνεργασίες

Ιωάννινα, Πωγώνι και Μέτσοβο ενώνουν δυνάμεις για να προβάλουν τα μνημεία τους
Ο Δήμος Πωγωνίου, ο Δήμος Μετσόβου και η Κοινωφελής Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών συμμετέχουν από κοινού στην υλοποίηση της Πράξης «PILGRIM TOURISM ROUTES IN IOANNINA AND LECCE» η οποία ως σκοπό έχει την ανάδειξη των μοναστηριών και των εκκλησιών για την αύξηση του ...

Διακριτές πολιτικές προτάσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετακινείται ταχύτατα προς το κέντρο και πολύ καλά κάνει. Και γι’ αυτόν και για τη χώρα. Είναι διαφορετικό π.χ. το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αγγελοσκιάζεται με «επαχθή χρέη» και άλλες ανοησίες και διαφορετικό να έχει τη λογική και διαπραγματεύσιμη θέση περί μη βιωσιμότητας του χρέους.

Παιχνίδια με τον χρόνο...

 Ο Ντάισελμπλουμ επιμένει ότι η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί, παρότι έχουν περάσει... πέντε μήνες (!) και θα «χρειασθεί ακόμα χρόνος», παρ' όλες τις προόδους που έχουν επιτευχθεί... Με άλλα λόγια «ποιος κοροϊδεύει ποιον...». Ολα αυτά βέβαια χωρίς να δίνεται δραματικός τόνος -όπως άλλες φορές- γιατί εν όψει ευρωεκλογών,

Επιστρεφόμενα…

Του Θανάση Νικολαΐδη  
ΟΙ χειροπέδες προσγειώνουν. Η φυλακή συνετίζει(;). Όταν (και αν) είναι φυλακή, χωρίς κινητό, «γυαλί» και…μεζεδάκια, χωρίς ορντίναντσα (συγκρατούμενο) και επισκέψεις, όσο διαρκεί η ανακριτική διαδικασία. ΟΙ «σκληροί» επιμένουν. Δεν «ξερνάνε» την αλήθεια, δεν μας οδηγούν στην κρύπτη των κλεμμένων τους. Υπομονή κι έρχονται τα παιδιά τους.

Πολλές ελπίδες για πετρέλαιο και αέριο σε Ιόνιο - Κρήτη

Την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων που αποκτήθηκαν στο θαλάσσιο χώρο της Δ. Ελλάδας και νότια της Κρήτης από τη νορβηγική εταιρεία PGS ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Με απούσα την όρεξη

Εχουν πάντοτε τα προβλήματά τους οι έρευνες που επιχειρούν να δώσουν μαθηματική υπόσταση σε υποκειμενικές δηλώσεις ή σε αισθήματα που ίσως είναι της στιγμής ή της «φάσης». Οσο επιφυλακτικοί κι αν είμαστε πάντως, δεν γίνεται να μη σταθούμε στα αποτελέσματα μιας τριετούς έκθεσης του ΟΟΣΑ που δημοσιεύτηκαν τις προάλλες. Πεντακόσιες χιλιάδες ...

2o Βραβείο στον Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό EUSO 2014 για το 1ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας

Κατέλαβε τη 2η θέση επί συνόλου 30 διαγωνιζομένων ομάδων
Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2014 ο Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός EUSO 2014 (European Union Science Olympiad) που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης το τελευταίο απόκτημα της Google

 Εξαγορά της Deep Mind
 Η Google επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι εξαγόρασε τη Deep Mind, μια νεοσύστατη βρετανική εταιρεία που αναπτύσσει αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης με εφαρμογή στα βιντεοπαιχνίδια και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Σάρκα από την (άρρωστη) σάρκα της!

Η δημοκρατία δεν χρειάζεται «πρώην ακροδεξιούς» που καταδιώκουν «νυν ακροδεξιούς» με μεθόδους και τρόπους που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν…
Ο «πολύς» Μάκης Βορίδης που, ως φαίνεται, λόγω ενδόξου παρελθόντος αλλά και νομικής κατάρτισης και ικανότητας, έχει αναλάβει «από τα μέσα» την εργολαβία για την εξάρθρωση και, άρα, την πολιτική ταπείνωση ή και εξαφάνιση της «Χρυσής ...

Στα κάγκελα στέλνει τους γάλλους ο "πηδηχτούλης" Ολάντ.

 250 συλλήψεις σε χθεσινή διαδήλωση
Μορφή χιονοστοιβάδας έχουν λάβει πλέον οι διαδηλώσεις ενάντια στο γάλλο πρόεδρο Ολάντ, που έχει εξελιχθεί από ελπίδα για τη χώρα και την ευρωζώνη, στον πλέον αντιπαθή ηγέτη της χώρας από το τέλος του Β' ΠΠ.

ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΤΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΣΑΜΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ…

Ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί να έχει κάποιος για τον πρωθυπουργό και την πολιτική του δεν μπορεί παρά να επικρατήσει την απόφασή του να επισκεφθεί την σεισμόπληκτη Κεφαλονιά.
Μάλιστα το γεγονός ότι μετέβη απευθείας από τις Βρυξέλλες, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, και χωρίς να το έχει ανακοινώσει, μπορεί να προσδίδει μια επικοινωνιακή δραματικότητα στην κίνησή του, αλλά ποιος λέει ότι η πολιτική δεν είναι και επικοινωνία ή δεν έχει και μια ορισμένη θεατρικότητα που στόχο έχει το θυμικό των πολιτών.

Η σωστή στάση του σώματος και πως να τη διατηρήσετε....

Τον περισσότερο χρόνο σου τον περνάς καθισμένη, όρθια ή ξαπλωμένη; Γνωρίζεις ότι η πολύωρη παραμονή σε αυτές τις θέσεις δρα σωρευτικά, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε παρατεταμένη βλάβη τόσο τους μυς, όσο και στα οστά.

Η υπερπαραγωγή φορολογικής νομοθεσίας ως παραδοχή αποτυχίας

Με την ολοκλήρωση του έτους 2012 και μετά τη δημοσίευση του νόμου 4093/2012 για τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (αλλαγή ονόματος του παλαιού ΚΒΣ) νομίσαμε ότι ολοκληρώθηκε η γνωστή και διαχρονικά επαναλαμβανόμενη υπερπαραγωγή φορολογικής νομοθεσίας.
Ωστόσο, το έτος 2013 υπήρξε πολύ αμείλικτο: μετρήστε, θαυμάστε, θυμηθείτε και συγγνώμη αν κάτι ξεχάστηκε ή έγινε λάθος στην αρίθμηση.

«Σχέδιο Μανίλα»!

 Ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ είναι ο επικεφαλής του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης» (EFSF). Ο κ. Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Wall Street Journal», ανάμεσα στα άλλα είπε και τα εξής:

Success story ο τουρισμός; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Σιχαίνομαι τα κλισέ. «Βαριά βιομηχανία» σου λέει ο άλλος πως είναι ο τουρισμός μας.
Όσοι όμως έχουμε ασχοληθεί με πραγματικά βαριές βιομηχανίες γνωρίζουμε πως αυτές δεν κτίστηκαν με ευχές. Χτίστηκαν με έργα, αίμα, δάκρια και αγώνες. Είτε από τους ιδιοκτήτες τους είτε (για να το πάμε το πράγμα και πιο μαρξιστικά) από τον εργατικό μόχθο. Είτε – κατά τη γνώμη του γράφοντος – με συνδυασμό των δύο.

Πώς να διατηρήσετε τον μαϊντανό όλο το χειμώνα!

Κολπάκια για να διατηρήσετε τον μαϊντανό όλο το χειμώνα, να διώξετε τον λεκέ από coca cola από το ρούχο και άλλα πολλά!
  • Τον μαϊντανό για να διατηρηθεί όλο τον χειμώνα τον βάζουμε σε βάζο με ελαιόλαδο. 

Ένα χρήσιμο κόμμα

Για τον Στέφανο Τζουμάκα μπορεί να πει πολλά κανείς, από την εποχή που ήταν πρόεδρος της ΕΦΕΕ. Μπορεί να ήταν καλός ή κακός υπουργός στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Ότι είναι καλός ή κακός πολιτικός, γενικά.

Φούρνοι εναντίον Χατζηδάκη: Συγκεκριμένα συμφέροντα εξυπηρετούν τα μέτρα του ΥΠΑΝ για το ψωμί

Τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για τους φούρνους έχουν σκοπό να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος.

Καραμήτρος

Ας πούμε ότι είσαι Φιλανδός. Χάριν συζητήσεως. Ας πούμε ότι είσαι Φιλανδός και κάποΙα στιγμή διαβάζεις την πρόταση της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας.
Την λεγόμενη και Budensbank. Οτι δηλαδή για την σωτηρία μιας χρεοκοπημένης εθνικής οικονομίας πρέπει να κουρευτούν οι καταθέσεις των πολιτών της. Να συμβάλουν κι αυτοί στην προσπάθεια εξόδου από την καταστροφή. Πως θα σου φαινόταν αυτό; Να σου κουρέψουν τις καταθέσεις και να σε στείλουν αδιάβαστο στα σκουπίδια; Πώς;

Προβλήματα στις πτήσεις την Πέμπτη

Οι Έλληνες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα πάρουν μέρος στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση της Πέμπτης για θέματα που αφορούν στη βιωσιμότητα των παρόχων αεροναυτιλίας, με στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Αντίσταση στο Βερολίνο

Κούρεμα χρέους όχι, κούρεμα καταθέσεων ναι είναι η ουσία των νέων γερμανικών προτάσεων για την Ελλάδα που απειλούν να δώσουν τη χαριστική βολή στη χώρα καθώς το πρώτο που θα πετύχουν θα είναι να εξαφανιστούν όσες καταθέσεις έχουν απομείνει στις ελληνικές τράπεζες. Οι προτάσεις αυτές – και όχι μόνον - βλάπτουν τις τράπεζες, βλάπτουν την οικονομία, βλάπτουν την Ελλάδα, εξαφανίζουν την “ανάπτυξη”. Δεν βλάπτουν όμως το Βερολίνο...

"Κράξιμο" για τις (πλαστικές) καρέκλες!...

Δείγμα απρονοησίας, προχειρότητας ή τσαπατσουλιάς. Όπως κι αν έχει η χθεσινή εικόνα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν να κάθονται σε πλαστικές καρέκλες προκάλεσε ποικίλα σχόλια.

Financial Times: Τα 100 μεταπτυχιακά που εξασφαλίζουν μεγάλους μισθούς [λίστα]

Την ώρα που πολλά στελέχη στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη βλέπουν τους μισθούς τους να έχουν παγώσει, απόφοιτοι από τα 100 κορυφαία προγράμματα MBA υποστηρίζουν πως ξεκίνησαν στις αρχές της κρίσης το 2008 και το 2009 και αποφοίτησαν το 2010, στο αποκορύφωμα της ύφεσης, είδαν τους μισθούς τους να διπλασιάζονται τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σε εφαρμογή το e- παράβολο...

Άνοιξε τις πύλες της η ηλεκτρονική εφαρμογή «e - παράβολο» στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Mέσω αυτής οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται και να εξοφλούν παράβολα που χρειάζονται χωρίς να καταφεύγουν στο ταμείο της εφορίας.

Πρωτοφανές πλεόνασμα

Για να περιγράψουμε τι επικρατεί στα φορολογικά μπορούμε να ανακαλέσουμε την ιστορική δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου: «δεν υπάρχει σάλιο». Οσοι δυσανασχετούν με τέτοιες λαϊκές εκφράσεις, μπορούν να ανατρέξουν σε όσα διαπιστώνει το Γραφείο της Βουλής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού: «περαιτέρω άσκηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη βαριά φορολογουμένων, δεν συνεπάγεται περισσότερα φορολογικά έσοδα λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας και ενίσχυσης της φοροδιαφυγής».

Προγραμματικές δηλώσεις Μέρκελ

Στις 12.00 (ώρα Ελλάδας) η Α. Μέρκελ θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης "μεγάλου συνασπισμού". Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα όσα θα πει για βασικούς άξονες της πολιτικής της.
Έξι εβδομάδες μετά την έναρξη των εργασιών της κυβέρνησης "μεγάλου συνασπισμού" η καγκελάριος Μέρκελ θα παρουσιάσει το πρωί ενώπιον της ολομέλειας της Ομοσπονδιακής Βουλής τα ...

Τρεις εργάσιμες στη διάθεση των πολιτών για φόρους και απλήρωτα χαράτσια

Το αδιαχώρητο αναμένεται να δημιουργηθεί και πάλι σε ΔΟΥ και τράπεζες τις επόμενες τρεις ημέρες, καθώς λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για σειρά φόρων. Αναλυτικά, στις 31 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για το χαράτσι του 2012 (ΕΕΤΗΔΕ) που αφορά 1,6 εκατομμύρια ακίνητα.

«Έκανε λάθη η τρόικα, αλλά σώθηκε η Ελλάδα»

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της επιτροπής που διερευνά τη λειτουργία της τρόικας, Ότμαρ Κάρας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ενόψει της σημερινής άφιξής του στην Αθήνα, όπου θα αποτιμήσει την εφαρμογή του μνημονίου στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, αναγνωρίζει ότι η τρόικα υπέπεσε σε σφάλματα.

Δύσκολη ισορροπία της Ευρώπης

 Εξι χρόνια από το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008 και τέσσερα χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ο πολιτικός ορθολογισμός αρχίζει δειλά να κάνει την επανεμφάνισή του στα λόγια των ηγετών της Ευρώπης. Τις τελευταίες ημέρες, ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών του Μαΐου και της σχεδόν ταυτόχρονης εξόδου Ελλάδας και Πορτογαλίας από τα προγράμματα διάσωσης της τρόικας, οι επικεφαλής της ...

Bloomberg: Η Eurostat κρύβει την ανεργία

Δείχνει Ελλάδα, Ιταλία και Ρουμανία. 31,2 εκατ. αντί 19 εκατ. οι άνεργοι στην Ευρωζώνη
Σοβαρή υποεκτίμηση της ανεργίας από τη Eurostat διαπιστώνει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg σε ανάλυσή του, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία δεν λέει όλη την αλήθεια για το πραγματικό μέγεθος της ανεργίας.

Τακτικές εν όψει ευρωεκλογών...

Να πούμε κάτι αυτονόητο: oι ευρωεκλογές δεν είναι... εθνικές εκλογές. Το επισημαίνουμε, γιατί εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου το πολιτικό σύστημα (από πολλές πλευρές) διολισθαίνει σε μία εντέλει ταύτισή τους! Προφανώς, οι επόμενες ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερο εθνικό - εσωτερικό πολιτικό διακύβευμα, καθώς συνδέονται στενά με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, που επηρεάζουν την αντιμετώπιση από πλευράς Ευρώπης και εταίρων - δανειστών του ελληνικού ...

Η μεγάλη απάτη με τις αναπάντητες κλήσεις -Σε ποια τηλεφωνήματα δεν πρέπει να απαντάμε [λίστα]

Επιτήδειοι και απατεώνες έχουν βρει ένα νέο τρόπο για να βγάζουν χρήματα σε βάρος των χρηστών κινητών τηλεφώνων, χρεώνοντας τους με μεγάλα ποσά χωρίς καν να το καταλαβαίνουν οι τελευταίοι. Τους τελευταίους μήνες ένας ...

timimas.gr – Το πιο σύγχρονο, εύχρηστο και έμπιστο site σύγκρισης τιμών supermarket στην Ελλάδα

«Σε ποιο κατάστημα κοστίζουν τα ψώνια του supermarket λιγότερο;
Μια νέα εξαιρετικά χρήσιμη & καινοτόμα υπηρεσία έκανε την εμφάνιση της στο Ελληνικό διαδίκτυο. Πρόκειται για το timimas.gr , ένα σύγχρονο, εύχρηστο και έμπιστο site σύγκρισης τιμών supermarket.

Τρομάζει η νέα μείωση της κατανάλωσης

Οι αποταμιεύσεις στέρεψαν. Η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, πλέον, είναι μεγαλύτερη από αυτή του διαθέσιμου εισοδήματος
Ο κόσμος βλέπει την τσέπη του ν' αδειάζει και νέα μέτρα να έρχονται και κόβει από την κατανάλωσή του ακόμη περισσότερα, προσπαθώντας να διατηρήσει κάποιες αποταμιεύσεις για τους δύσκολους καιρούς που έρχονται.

Τρικυμία σε ένα ποτήρι γάλα...

 Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα διεκόπησαν τυπικά τον Δεκέμβριο και δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν ατύπως να τα ξαναδούν όλα τον Ιανουάριο. Μάλιστα η κυβέρνηση ζήτησε να μη γίνεται συζήτηση για άλλα οριζόντια μέτρα - και σωστά, καθώς αυτό δεν το αντέχουν η οικονομία και η κοινωνία.

Πόσο νερό πρέπει να πίνει ένα παιδί

Ξέρουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να καταναλώνουμε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μπορούμε να διατηρούμε τον οργανισμό μας σωστά ενυδατωμένο.
Όταν πρόκειται όμως για τα παιδιά, τι ακριβώς σημαίνει «αρκετό νερό»;