Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014

Κέρματα, νομίσματα, χρήματα, κόμματα

Ετσι όπως οι λέξεις παίρνουν με το πέρασμα του χρόνου αποστάσεις από τις ρίζες τους, για να αυτονομηθούν με τον τρόπο αυτό ακόμα και ορισμένες με διαυγέστατη ετυμολογία, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε βέβαιο ότι μόλις διαβάζει ή ακούει κάποιος τη λέξη «κόμμα», ο νους του πάει ακαριαία και φυσικά στο ...

ΣΑΤΙΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


... σε εικόνες!!! (6 εικόνες = 6.000 λέξεις!!!)


Δύο κυριαρχίες, δύο ιθαγένειες, τι κράτος;

 Το 1974 το θυμόμαστε στην Ελλάδα σαν χρονιά πτώσης της δικτατορίας και επανόδου της δημοκρατίας. Απωθούμε το άλλο μείζον συμβάν του 1974, απότοκο της προδοτικής δράσης της δικτατορίας Ιωαννίδη: το πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μακαρίου στην Κύπρο και τη συνακόλουθη εισβολή τουρκικών ...

Χωματερή ή παράδεισος το Ελληνικό;

Δώδεκα χρόνια μετά τη μεταφορά του αεροδρομίου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το κλείσιμο του Ελληνικού και δέκα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, για πρώτη φορά φαίνεται πως υπάρχει μια κάποια πρόοδος για την αξιοποίηση του μεγαλύτερου οικοπέδου της Ευρώπης. Μέχρι τώρα η τεράστια έκταση έχει καταντήσει ένας απέραντος σκουπι­δότοπος και στα εγκαταλελειμμένα κτίρια του... 

Ανοδος των αντι-ΕΕ δυνάμεων

Εκνευρισμός επικρατεί στη Γερμανία, αλλά και στους ηγετικούς κύκλους όλων των χωρών της ΕΕ εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν παντού άνοδο των αντι-ΕΕ πολιτικών δυνάμεων τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς. Μόνο οι κεντροαριστεροί σοσιαλδημοκράτες παραμένουν αμετακίνητοι στην υπεράσπιση της ασκούμενης ...

Θεοδωράκης

Οταν ανακοίνωσε κόμμα ένας γνωστός από την τηλεόραση δημοσιογράφος, σε κάθε περίπτωση με άποψη και συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα και προφίλ, το σύνολο σχεδόν των συναδέλφων του στα media έπεσε να τον φάει.
Μαζί φυσικά και τα υπόλοιπα κόμματα, με εξαίρεση βεβαίως τη Ν.Δ., που ξέρει ότι ακόμα και να χάνει από εκεί κάποιες ψήφους, τουλάχιστον δεν πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ, άρα επί της ουσίας ωφελείται.

Υπουργείο Παιδείας ή Πρόνοιας;

Την έκπληξή του ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έβαλε τέλος στην προνομιακή εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών. Οπως έγραφε η «Καθημερινή» (12.3.2014) το ισχύον καθεστώς, που ανέτρεψε το ΣτΕ, «είχε ως αποτέλεσμα να εισάγονται στα ΑΕΙ υποψήφιοι με πάρα πολύ ...

Περίσκεψη και ανησυχία

Ο κύβος ερρίφθη προχθές Πέμπτη από τη Μέρκελ στην ομιλία της στη Βουλή με την υιοθέτηση σκληρής γλώσσας απέναντι στη Μόσχα για την Ουκρανία, μια κίνηση πλήρους εναρμόνισης με την Ουάσιγκτον. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το Βερολίνο δεν είχε και άλλη επιλογή: Κάθε διαφοροποίηση, κάθε κίνηση για διαμεσολάβηση - παρεμβολή της Γερμανίας στον διμερή διάλογο Κέρι - Λαβρόφ θα είχε μόνο ζημίες και κανένα κέρδος.

Τρεις επέτειοι

Εμείς οι Ελληνες δεν γνωρίζουμε σε βάθος την Ιστορία μας, παρά την υπερηφάνεια που νιώθουμε γι’ αυτήν. Ενα μεγάλο κομμάτι των συμπολιτών μας την έχει μάθει, κυρίως τη σύγχρονη Ιστορία, μέσα από ένα πολύ συγκεκριμένο πρίσμα, που παρουσιάζει την Ελλάδα πάντοτε κυνηγημένη και τους Ελληνες μονίμως αλάθητους. Αυτό το θεμελιώδες έλλειμμα ιστορικής γνώσης δικαιολογεί πολλά, μα πάρα πολλά, από τα ιδεολογήματα, τα στερεότυπα και τις θεωρίες συνωμοσίας που καταδυναστεύουν τον δημόσιο διάλογο και σκοτώνουν την κοινή λογική.

Μεγάλες αλλαγές για απεργίες-συνδικαλιστές

ΤΙ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑ
Μεγάλες αλλαγές ζητά η τρόικα από την κυβέρνησης στο ζήτημα του καθεστώτος που διέπει το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα και ειδικά τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων και την κήρυξη απεργιών.

ΠΑΣΟΚ: το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Το ΠΑΣΟΚ πέθανε λοιπόν, σύμφωνα και με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του. Πράγματι, η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί τον αργό θάνατο του πολιτικού υποκειμένου που η παρουσία του επηρέασε καθοριστικά τις βασικές πολιτικές τάσεις και κοινωνικές συμπεριφορές για σχεδόν σαράντα χρόνια.

Aκαταμάχητη η δυναμική των συνειδητοποιήσεων

Στέρηση ζωής, ασύγκριτα πιο καταστροφική από την ανέχεια, είναι η αδιάκοπη, μονόδρομη ενασχόληση με τα εγκλήματα των κομματικών και τις πομπές τους. Mέρα-νύχτα, νύχτα-μέρα, «ειδήσεις»: Παζαρέματα με την τρόικα, ποσοστά ανεργίας, εξωφρενικά δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δείχτες μείωσης των ...

Μοιράζοντας το πλεόνασμα

Ακόμα δεν το είδαμε (το πλεόνασμα) και ήδη έχει αρχίσει η μοιρασιά του. Η υπαρξή του και το ακριβές ποσό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από την Eurostat. Η τελευταία, δια του επικεφαλής της (Βάλτερ Ραντερμάχερ), το αμφισβητεί («Δεν υπάρχουν ακόμη ανθεκτικοί αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013»).

Το Ισραήλ δεν θεωρεί σοβαρό συνομιλητή τη Λευκωσία για μια κοινή πολιτική στα θέματα ενέργειας. Το παράθυρο συνεργασίας πιθανόν να έχει κλείσει

Η  κρίση στην Τουρκία και εμείς 
Του Στέφανου Κωνσταντινίδη*
 Καθημερινά βαθαίνει η κρίση στην Τουρκία η οποία σε συνδυασμό με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία δημιουργεί μια νέα αναδιάταξη των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο και νέα γεωπολιτικά δεδομένα. Μόνο η Λευκωσία δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τα νέα αυτά γεωπολιτικά δεδομένα που ...

Οι ήρωές μας

Νομίζετε ότι οι ήρωές μας, όπως συμβαίνει στις ταινίες του Χόλιγουντ, είναι πάντα άνθρωποι που κάνουν το καλό; Ένα είδος υπερανθρώπων χωρίς καμία αδυναμία που ίσως και στη συνείδηση πολλών άλλων να είναι καταχωρημένοι «αρνητικά»; Εγώ πάλι νομίζω ότι μπορεί να

Η καθυστερημένη αντιμετώπιση του εγκεφαλικού κόβει χρόνια

 Τον κώδωνα του κινδύνου στην έγκαιρη αντιμετώπιση του εγκεφαλικού κρούει μια νέα αυστραλοφινλανδική επιστημονική έρευνα σύμφωνα με την οποία 15 λεπτά καθυστέρησης αφαιρούν από τον ασθενή περίπου ένα μήνα υγιούς ζωής χωρίς αναπηρία.

Ο ΛΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΝΟΙΟΣ…

ΦΕΛΝΙΚΟΣ στο matrix24.gr
Για δυο εβδομάδες παρέβην την υπόσχεση που σας είχα δώσει, αλλά σήμερα επανέρχομαι με δύο νέους Χαρακτήρες του Θεόφραστου. Μετά τον αδολέσχη και τον μεμψίμοιρο, τον είρωνα και τον αλαζόνα, τον άπιστο και τον αισχροκερδή, τον δειλό και τον αναίσχυντο σειρά έχουν ο λάλος και ο απόνοιος. Είναι, νομίζω, περιττό να επαναλάβω πως διατήρησα την ορθογραφία (χωρίς, δυστυχώς, τα σημεία στίξης) και πως εσείς μπορείτε να κάνετε όποιους ...

Πληρώνουν και μεταδίδουν τα αθλητικά προγράμματα της «αμαρτωλής» ΕΡΤ

Οι πρώτες υπογραφές για την πληρωμή των προμηθειών προγράμματος από τη νέα διαχειρίστρια του λουκέτου και των διαθεσίμων της ΕΡΤ Αφροδίτη Γουγά άρχισαν να αναρτώνται στη σελίδα του υπουργείου Οικονομικών.

Επιστρέφει ο Παπανδρέου

Το «χάρτη» της επιστροφής του στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, ύστερα από πολύμηνη περιοδεία διαλέξεων στο εξωτερικό, από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέχρι την Ασία, σχεδιάζει ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, γνωρίζοντας, ωστόσο ότι παραμένει «τοξική» για τους Έλληνες πολίτες η απόφαση για την ένταξη στο μνημόνιο της χώρας επί των ημερών του, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής.

Κόμματα και κανάλια το 2013

Πόση ώρα οι τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν ειδήσεις για τη συγκυβέρνηση; Σε ποιο κανάλι τα κόμματα έχουν τις υψηλότερές τους επιδόσεις και ποιος σταθμός τους διαθέτει λιγότερο τηλεοπτικό χρόνο.

Άλλοι ‘καμον, άλλοι ώναντο (άλλοι κόπιασαν, άλλοι ωφελήθηκαν)

Του Θανάση Νικολαΐδη
ΑΝΕΛΑΒΑΝ σε ώρες δύσκολες. Με το παρελθόν του έκαστος των δύο (λεγομένων) μεγάλων κομμάτων. Άρπαξαν το τιμόνι της χώρας πριν καταποντιστεί του καράβι. Φιλοπατρία; Τύψεις; Έτσι κι αλλιώς, «ο καλός ο καπετάνιος…»

Οι διαπροσωπικές σχέσεις στην εποχή του Facebook

Ένα από τα πολλά οφέλη που παρέχει στους χρήστες του το Facebook είναι ότι τους επιτρέπει να συνδέονται μεταξύ τους, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκονται.
Ωστόσο, φαίνεται πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όπως είναι το Facebook) αντί να μας κάνουν πιο ανοιχτούς και πιο κοινωνικούς ως ανθρώπους, μας «κλείνουν» ακόμη περισσότερο στον εαυτό μας, κάνοντάς μας κοινωνικά… αδέξιους και αμήχανους.

Σκληρή διαπραγμάτευση σε έξι μέτωπα

Συμβιβασμούς σε έξι σημεία αναζητούν κυβέρνηση και τρόικα, καθώς και οι δύο κατανοούν ότι τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας που θα ξεκλειδώσει την καταβολή των δόσεων ύψους τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ, εξαντλούνται.

Αμέτρητα τα κρατικά αυτοκίνητα...

Πόσα είναι τα κρατικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα; Παραμένει άγνωστο, καθώς το σχετικό Μητρώο δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί. Κατά πόσον έχει μειωθεί ο αριθμός τους τα τελευταία χρόνια; Ούτε και σε αυτό υπάρχει απάντηση. Πόσο έχουν μειωθεί οι...

Η κρίση του ελληνικού πολιτισμού έφτασε στο Βερολίνο

Η πρόσφατη επίσκεψη του Χριστ. Γιαλλουρίδη στο Βερολίνο σχετίζεται με το μέλλον του παραρτήματος του ΕΙΠ στη γερμανική πρωτεύουσα, μετά τη δραστική μείωση του προϋπολογισμού του Ιδρύματός.
Για τη συνολική λειτουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού διατίθενται φέτος περίπου 750.000 ευρώ.

Σβόμποντα: Πριν τις ευρωεκλογές η νέα συμφωνία Ελλάδας-Τρόικας

Τι θα σημαίνει για την Αθήνα η εκλογή Μάρτιν Σουλτς στο τιμόνι της Κομισιόν;
Ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μιλά αποκλειστικά στο protothema.gr για όλα

«Χρυσά» τα τηλεφωνήματα στο Δημόσιο -285 εκατ. ευρώ για κλήσεις κάθε χρόνο

Τάξη στο χάος των τηλεφωνικών συνδέσεων του Δημοσίου επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση. Και υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος για αυτό, καθώς κάθε χρόνο δαπανώνται 285 εκατ. ευρώ σε τηλεφωνήματα.

Ενεργοί πολίτες...

Βούλευμα-καταπέλτη δημοσιεύει η «Κ.Ε.» για την υπόθεση Energa και τους 19 κατηγορουμένους που θα καθίσουν στο εδώλιο τον Απρίλιο για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις. Από το Χονγκ Κονγκ έως το πριγκιπάτο του Μονακό η εγκληματική οργάνωση διακινούσε ποσά εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ, τα οποία είχαν εισπραχθεί από χιλιάδες καταναλωτές μέσω των εταιρειών Energa Power Trading και Hellas Power προκειμένου να τα «ξεπλύνουν».

Ουκρανοί χάκερς επιτέθηκαν στις ιστοσελίδες του ΝΑΤΟ

Ανέλαβαν την ευθύνη
Μια ομάδα χάκερ από την Ουκρανία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που δέχτηκαν αρκετές ιστοσελίδες του ΝΑΤΟ το απόγευμα του Σαββάτου, χωρίς ωστόσο να προκληθεί κάποια σοβαρή δυσλειτουργία στις δραστηριότητες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Δεύτερη φάση μονοδρομήσεων από σήμερα στον Πειραία

Λόγω έλευσης του τραμ στις αρχές του 2016 και του μετρό το 2017
Δείτε τι περιλαμβάνει ο νέος γύρος των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων
Η δεύτερη φάση των μονοδρομήσεων, λόγω έλευσης του τραμ στις αρχές του 2016 και του μετρό το 2017, ξεκίνησε σήμερα στον Πειραιά. 

Άνοιξαν οι κάλπες στην Κριμαία για το δημοψήφισμα

Σήμερα Κυριακή το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Κριμαία: Δύο νεκροί σε συγκρούσεις, επιβεβαιώθηκε το χάσμα στη συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ
Στις 8 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στην Κριμαία για το δημοψήφισμα στο οποίο οι κάτοικοι της χερσονήσου καλούνται να αποφασίσουν εάν επιθυμούν την ένωσή της με τη Ρωσία.

Έρευνα και στο σπίτι του συγκυβερνήτη του χαμένου Boeing...

Έρευνα στο σπίτι του συγκυβερνήτη του αεροσκάφους πραγματοποίησαν οι αστυνομικές αρχές της Μαλαισίας, που ερευνούν τη μυστηριώδη εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370, πριν από 9 ημέρες, λίγες ώρες αφότου ο Πρωθυπουργός της χώρας είχε δηλώσει ότι το Μπόινγκ 777-200ER εξετράπη "σκόπιμα" από την πορεία του.

Πρεμιέρα για το ηλεκτρονικό βραχιόλι

Πρεμιέρα θα κάνει άμεσα στη χώρα μας –σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου– το σύστημα γεωεντοπισμού, γνωστό και ως ηλεκτρονικό βραχιόλι που θα αφορά σε υποδίκους και καταδίκους. Το νέο μέτρο εισάγεται στο ελληνικό σωφρονιστικό ...

Ι.Χ. - Ανατροπές στα τέλη κυκλοφορίας, τεκμήρια, φόρο πολυτελούς διαβίωσης

Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης στα ΙΧ κατά 30%, μείωση 30% του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης που επιβάλλεται στα αυτοκίνητα με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω, κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας, αλλαγές στη χρήση των πινακίδων «ΔΟΚ» αλλά και το καθεστώς ασφάλισης στα οχήματα που έχουν οι εταιρείες χρονομίσθωσης ...

Νηστεία και δίαιτα

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν τη νηστεία ως ένα μέσο φυσικής διατροφικής αποτοξίνωσης αλλά και για να χάσουν και κανένα κιλάκι. Για το πρώτο συμφωνούμε πλήρως. Για το δεύτερο όμως
διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις. Κι αυτό καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι ο μέσος όρος των ανθρώπων που νηστεύουν, συνήθως παίρνουν βάρος.

13χρονος κατασκεύασε… πυρηνικό αντιδραστήρα! ΒΙΝΤΕΟ

Ο δεκατριάχρονος Τζέιμι Εντουαρντς κατάφερε να κατασκευάσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στο σχολείο του.
Ένας 13χρονος αποφάσισε να κατασκευάσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στο σχολείο του και το ανακοίνωσε στους καθηγητές οι οποίοι στην αρχή ανησύχησαν, όμως στην συνέχεια έδωσαν το

Η σωστή θωράκιση του οργανισμού ασπίδα όλο το χρόνο στη γρίπη

 «Η σωστή και καλή θωράκιση του οργανισμού αποτελεί ασπίδα όχι μόνο στις εποχιακές ιώσεις, το κρυολόγημα και τις αλλεργίες αλλά μας βοηθά και στο να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητάς» τόνισαν οι ομιλητές, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κολλέγιο Γενικής Ιατρικής ( Ε.Κ.Ο.Γ.Ι) σε συνεργασία με το Κέντρο Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ-ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ».