Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Η γρίπη ακόμη σκοτώνει φέτος. Γιατί;

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους απο τις επιπλοκές που τους προκάλεσε ο ιός της γρίπης, ενώ εκατοντάδες έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Γιατί όμως η γρίπη φέτος σκοτώνει τόσο πολύ; Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής απάντησε στις ερωτήσεις μας:

Η Δύναμη των τετελεσμένων

 Οταν μια Μεγάλη Δύναμη προχωρεί δυναμικά στη δημιουργία τετελεσμένων τα οποία ουδείς έχει τη βούληση και τη δυνατότητα να τα αμφισβητήσει δυναμικά, τότε αργά ή γρήγορα υπάρχει σιωπηρή αποδοχή και στη συνέχεια εξομάλυνση.
Για να διακρίνουμε την προοπτική των εξελίξεων στην Ουκρανία μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, ας ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν:

Τα δύσκολα με την τραπεζική ένωση

Η κρίση στην Ουκρανία επισκίασε την προαναγγελθείσα ως πλέον πιεστική προτεραιότητα της ευρωπαϊκής ατζέντας. Αναφέρομαι στην ασπίδα που είχε προτάξει η Ε.Ε. όταν ήταν πιεσμένη, την υπόσχεση για ουσιαστική τραπεζική ένωση: αυτή που θα πάρει πάνω της, έλεγαν, το κόστος ενδεχόμενων τραπεζικών καταρρεύσεων και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του παγκόσμιου κεφαλαίου στο ξεχειλωμένο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.

Ενα πλεόνασμα με... δύο όψεις

Το πλεόνασμα και η διανομή ενός μέρος του πριν από τις ευρωεκλογές υπήρξε βασικό πολιτικό και επικοινωνιακό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής, ενταγμένο σε μια επιχείρηση αλλαγής πολιτικού και οικονομικού κλίματος στη χώρα. Υπάρχουν δύο θέματα: Ενα ουσιαστικό που αφορά τα «ποιοτικά» χαρακτηριστικά και την οικονομική λογική που έχει η συγκρότηση του πλεονάσματος. Κι ένα δεύτερο, που έχει σχέση με τη διαχείρισή του στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα.

Το... 17% (!) αντί 70% του «πρωτογενούς» διανέμει ο Σαμαράς

 Ψέµατα είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός ότι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσµατος θα δινόταν στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώµατα! Αυτό αποδεικνύεται από τις προχθεσινές εξαγγελίες του. Ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασµα ύψους 2,87 δισεκατοµµυρίων ευρώ και είπε ότι από αυτά τα λεφτά θα µοιράσει σε περίπου 1.000.000 Ελληνες µόνο 505 εκατοµµύρια ευρώ - ποσοστό µόλις... 17,4%! Τι θα κάνει η κυβέρνηση τα υπόλοιπα χρήµατα;

Σκοτώνοντας τα φωτοβολταϊκά

Η κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με το οποίο οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών υφίστανται μια περικοπή 35% στον περσινό τους κύκλο εργασιών, που ήδη είχε υποστεί περικοπή κατά 35% με την έκτακτη εισφορά, μετά την απαίτηση της τρόικας να κλείσει η «τρύπα», άνω των 800 εκατ. ευρώ, του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Η τρόικα έχει ορίσει στις διαπραγματεύσεις της με την κυβέρνηση την ψήφιση του νοσμοσχεδίου ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης. 

Αντιμνημονιακές μαϊμουδιές...

Μιας ανοησίας μύριες έπονται. Η τελευταία ανοησία στην αντιμνημονιακή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα περί «μαϊμού εξόδου στις αγορές». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «θα πρόκειται για μια στημένη, θεατρική έξοδο, με προσυμφωνημένη αγοραπωλησία με συγκεκριμένο οίκο, που θα του αποδώσει μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη» (Realnews 16.3.2014).

Μας δουλεύουν; Ο καταγγέλων απελαύνεται...

 Update: Το πρωί της Πέμπτης η διάταξη αποσύρθηκε μετά τις σφοδρές αντιδράσεις. «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποτρέψουμε καταγγελίες για ρατσιστική βία για αυτό και την αποσύρουμε» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Βαπόρι ασφαλείας

Ας μιλήσουμε για τα θεμελιώδη. Πιστεύει κανείς ότι ένας εργαζόμενος πρέπει να δουλεύει τσάμπα; Να μην διεκδικεί τα δεδουλευμένα του; Μάλλον όχι. Δεν θα διαφωνήσουμε λοιπόν με τις κινητοποιήσεις ναυτικών και καπεταναίων που ζητούν τους μισθούς τριών μηνών από έξι ακτοπλοϊκές εταιρείες. Αν δεν πληρωθούν, θα απεργήσουν.

Μεταπολιτική: Ο σοβαρότερος κίνδυνος για την κοινωνία και τη δημοκρατία

Γιάννης Μηλιός
Το ζήτημα πίσω από όλα αυτά δεν είναι το κάθε ποταμάκι, που αναδύεται και ξεραίνεται αμέσως. Το ζήτημα είναι η λυσσαλέα προσπάθεια της ποταμοποίησης της πολιτικής ζωής από τους ισχυρούς, δηλαδή ότι όλα τα κόμματα του «αστικού τόξου» μοιάζουν πια με παραπόταμους.

Εγώ η Ύβρις

Μας ψεκάζει με γύρη η άνοιξη
ευθυμία και μέθη
μέσα στο θήτα και των δύο όμως, το θήτα της θλίψης.
.
Ο θρίαμβος της Υβρεως! Εβαλε η Υβρις τα φτερά της, πασαλείφθηκε τα κραγιόνια της και βγήκε χορεύοντας στην Αγορά τον χορό της καρμανιόλας:

Οι θεατές του συρμού

Παρά τα πολλά που τους χωρίζουν, τούτες τις μέρες ο κ. Βενιζέλος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουτσούμπας του ΚΚΕ και ο κ. Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ μάλλον κάνουν την ίδια σκέψη και μοιράζονται τα ίδια αισθήματα. Και κάτι ανάλογο συμβαίνει στο μυαλό των οπαδών των τριών κομμάτων. Η παρόμοια σκέψη έχει τον χαρακτήρα της βασανιστικής απορίας. Με τρεις λέξεις, ένα «μα πόθεν έσχε;». Οσο για το κοινό αίσθημά τους, δεν μπορεί παρά να είναι η πίκρα· η άθλια γεύση της διάψευσης.

Όταν δεν ντρέπονται οι ψεύτες, ντρέπονται τα ίδια τα ψέματα για λογαριασμό τους!

  Από την ημέρα της εφαρμογής του Μνημονίου, τον Μάη του 2010, έχουν λεηλατήσει τον ελληνικό λαό. Του έχουν αρπάξει πάνω από 63 δισ. ευρώ – καθ’ ομολογία του Στουρνάρα. Αλλά, τώρα, αυτός ο λαός, ο λεηλατημένος, καλείται να πάρει μέρος στο… πανηγύρι που κήρυξε προχτές ο κ.Σαμαράς. Διότι τώρα έχουμε… πλεόνασμα! Από το οποίο πλεόνασμα, ο λαός – ο λεηλατημένος – το 2014 θα λάβει μέρισμα. Πόσο είναι το μέρισμα; Κάντε τη διαίρεση: 500 εκατομμύρια το πλεόνασμα προς 1.000.000 ασθενέστερους, ίσον 500 ευρώ ετησίως, ήτοι… 1,5 ευρώ την ημέρα!

Ψηφίστηκε χωρίς τη διάταξη για απελάσεις μεταναστών ο Κώδικας

«ΜΕΤΩΠΙΚΗ» ΜΙΧΕΛΑΚΗ-ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ
Με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίζει αρκετά άρθρα και να δηλώνει «παρών» στα υπόλοιπα, υπερψηφίστηκαν, στην Ολομέλεια της Βουλής, όλες οι νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον μεταναστευτικό κώδικα.

Τα νέα ηλεκτρονικά εισιτήρια στα Μέσα Μεταφοράς: Χρέωση ανάλογη με τη μετακίνηση

Ολα αλλάζουν στα εισιτήρια των Μέσων Μεταφοράς από το 2016 και όσοι διανύουν μικρές αποστάσεις θα πληρώνουν μικρότερο κόστος. Συγκεκριμένα η ζωνική χρέωση, την οποία θα θεσμοθετήσει η αντικατάσταση του σημερινού χάρτινου εισιτηρίου από το ηλεκτρονικό, θα επιτρέψει αναλογικές χρεώσεις που θα καθορίζονται από τη διανυόμενη απόσταση.

Πλεόνασμα(!;)

Του Θανάση Νικολαΐδη
ΠΟΤΕ τσακώνονται στα κόμματα; Όταν διεκδικούν την εξουσία ή όταν διαλύονται. Τότε πέφτει γκρίνια και φαγωμάρα, αποσχίσεις και εγκατάλειψη. Και πώς μοιράζεις το «περίσσευμα»; Έπεσε γκρίνια και αμφισβήτηση, πριν το δούμε στο τραπέζι. Πριν, λοιπόν, το…μοιράσουμε ας ρίξουμε μια στο περιεχόμενο και την προέλευσή του, για να βγάλουμε κρίση.

Μαθητεία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για αποφοίτους τεχνικών σχολών

Η τρίτη φάση του προγράμματος «Mαθητεία» ξεκίνησε από το υπουργείο Παιδείας και μέσω αυτού παρέχεται σε αποφοίτους της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης η δυνατότητα πραγματοποίησης μαθητείας έξι μηνών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας.

Zero

Το  Boeing 777.  Υψιστης  τεχνολογίας.  Περίπου  διαστημικής. Το απόσταγμα  φαιάς ουσίας    εκατοντάδων επιστημόνων. Καθένας απ αυτούς αντί   για  χαρτομάντηλο, σφουγγίζει  την μύτη  του με διδακτορικά από  Χάρβαρντ και άνω. Το  καμάρι της  αεροπλοίας. Με  δύο αδαμάντινες μηχανές Rolls Royce. Εξολισμένο και θωρακισμένο με  πάσης  φύσεως «κουτιά». Μαύρα,  κόκκινα,  καφέ, κίτρινα, μπλε. Με πομπούς και δέκτες  που   εκπέμπουν και συλλαμβάνουν  ακόμα και  τον παραμικρό   ψίθυρο  κάθε επιβάτη. Με  τα όλα  του!

Η Ελλάδα που βρυχάται!

Ένα τεραστίων διαστάσεων - δώδεκα επί δώδε­κα μέτρα! - εντυπωσιακό λιοντάρι που βρυχάται, το οποίο ζωγράφισε ο διάσημος Ελβετός «καλ­λιτέχνης δρόμου» Βane («Όλεθρος») στον τοίχο του 7ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας με φόντο την ελληνική σημαία, είχε τίτλο «Η Ελλάδα που βρυχάται».

Φλοίσβος - Ντουμπάι - Γλυφάδα

Μια χαρά είναι οι μαρίνες, ακόμα πιο ωραίο το πάρκο, απαραίτητο εμπορικά το mall, αλλά το Marina Residential Tower που, όπως λέει το διαφημιστικό βιντεάκι, θα είναι ορατό από ολόκληρο τον Σαρωνικό μού μοιάζει πάρα πολύ Ντουμπάι για να περάσει χωρίς συζήτηση. Οχι ότι αντί γι’ αυτό θα έπρεπε να φτιαχτεί κάτι «ελληνικό» σε στυλ «η προίκα του κλαρινογαμπρού», με κίονες και Καρυάτιδες, αλλά αρχιτεκτονικά θα πρέπει να ψαχτούν περισσότερο

Ποιοι δικαιούνται Δώρο Πάσχα και πότε θα το πάρουν

Μόνο οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα και οι άνεργοι του ΟΑΕΔ θα λάβουν Δώρο Πάσχα αφού για τους δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους έχει καταργηθεί ενώ η τελική ημερομηνία καταβολής από τους εργοδότες είναι η Μεγάλη Τετάρτη 16/4.
Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και οι άνεργοι εγγεγραμμένοι του ΟΑΕΔ θα λάβουν Δώρο Πάσχα και η νομοθεσία προβλέπει για τον υπολογισμό του την χρονική περίοδο που εργάστηκε ο εργαζόμενος στην επιχείρηση ή την διάρκεια τακτικής επιδότησης που λαμβάνουν οι επιδοτούμενοι άνεργοι του ΟΑΕΔ.

FAZ: Η Ελλάδα παραμένει ασθενής


FAZ: Η Ελλάδα παραμένει ασθενής

«ΑΜΦΙΒΟΛΟ ΑΝ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ»
Για μια «αντικειμενικά τελείως αβάσιμη χαλαρότητα» της κυβέρνησης Σαμαρά όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις κάνει λόγο η FAZ, σχολιάζοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης του γερμανικού Τύπου.

Αρχίζει σήμερα επίσημα η άνοιξη

Σήμερα το απόγευμα στις 18:57 αρχίζει επίσημα η άνοιξη του 2014 στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο βρίσκεται και η Ελλάδα. Παράλληλα, στο νότιο ημισφαίριο ξεκινά το φθινόπωρο. Η Google τιμά την ημέρα με ένα ανοιξιάτικο doodle.

Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά νέο δάνειο από την τρόικα;

Αναμφίβολα, η κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, παρουσιάζει πολλά θετικά στοιχεία και κυρίως δεν επαληθεύει τις Κασσάνδρες που όλο το προηγούμενο διάστημα έβλεπαν  να έρχεται άλλη μια καταστροφή.
Ούτε μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως, μετά από 4 χρόνια, μπορεί ένας πρωθυπουργός να μοιράζει όχι υποσχέσεις, αλλά χρήματα.
Σαφώς και δεν είναι πολλά και κανείς δεν σώζεται με ένα εφάπαξ 500άρικο,  όμως είναι προτιμότερο από το καθόλου.

Eυλογία ή κατάρα το εμπορικό πλεόνασμα;

Έντονες επικρίσεις δέχεται τα τελευταία χρόνια από τους εταίρους της η Γερμανία για το «υπερβολικό» εμπορικό της πλεόνασμα. Ωστόσο, οι ειδικοί, όπως ο οικονομολόγος Μαρσέλ Φράτσερ βλέπουν το πλεόνασμα με «καλό μάτι».

Οι κομματικές γιάφκες

Η χώρα παλεύει στην κόλαση της ανεργίας που αγγίζει το 30% . Αμέτρητες χιλιάδες είναι οι νέοι επιστήμονες που οι τίτλοι σπουδών τους προκαλούν δέος αλλά οι ίδιοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά ούτε για να μοιράζουν πίτσες. Η κρίση βρίσκεται στην πιο μεγάλη της έξαρση. Όμως, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, το κομματικό κράτος απέδειξε χθες ότι αντέχει και δεν υποχωρεί, δεν αλλάζει, δεν βάζει μυαλό και δεν ενδιαφέρεται να κοιτάξει την πραγματικότητα γύρω του.

ΠΡΟΣΟΧΗ-Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ,που αφορά 10.000 ανέργoυς από 30 έως 66 ετών


Από την περασμένη Δευτέρα, 17 Μαρτίου, ξεκίνησε η περίοδος υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, ύψους 54 εκατ. ευρώ που... αφορά στην επιδότηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη -με πλήρη μισθό και ασφάλιση- 10.000 ανέργων από 30 έως 66 ετών.

Η τελευταία μπλόφα (ή πόσο κάνει μία ψήφος;)

Λίγο πριν τις ευρωεκλογές, που μπορούν να προκαλέσουν κατακλυσμιαίες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις και ανατροπές στη χώρα, η μοιραία κυβέρνηση επιχειρεί το τελευταίο μεγάλο κόλπο, την ύστατη μπλόφα, μήπως και κερδίσει λίγο παραπάνω χρόνο, μήπως καταφέρει να ξεγελάσει κάποιους για λίγο ακόμα χρόνο. Κρύβει κρίσιμα κομμάτια της νέας επαχθούς συμφωνίας και εμφανίζεται δήθεν ευαίσθητη με τις ...

Πρωκτογενές πλεόνασμα !

Γράφει ο συνεργάτης μας
Θόδωρος Γαλανόπουλος
Κοιτάζω γύρω μου μέσα στο σπίτι, για να δω τι πλεόνασμα έχω, και το μόνο που βρίσκω είναι πλεόνασμα σε λογαριασμούς που πρέπει να πληρωθούν, κρεμασμένοι μπροστά στο ψυγείο να τους βλέπουμε όλοι μπας και μας κόβεται η όρεξη, γιατί όσο λιγότερο τρως, τόσο είσαι μέσα στο μνημονιακό πρότυπο αδυνατίσματος! 

Malaysia Airlines: Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες από τα αντικείμενα στο Νότιο Ινδικό Ωκεανό


Εικασίες ότι πρόκειται για την ουρά του αεροσκάφους - Το μεγαλύτερο από τα δύο αντικείμενα είναι 24 μέτρα - Βρέθηκαν νοτιοδυτικά του Περθ
Νέες ελπίδες, ίσως τις πιο σοβαρές αυτή τη φορά, γεννά η ανακοίνωση του αυστραλού πρωθυπουργού τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας ότι εντοπίστηκαν δύο ευμεγέθη αντικείμενα στο Νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Αν έχεις τύχη και ... διαιτητή, διάβαινε

Κρίμα, κρίμα, κρίμα. Ο χθεσινοβραδινός διαιτητής έκλεψε την πρόκριση από τον Ολυμπιακό!  Εμφανέστατα μεροληπτικός προσπάθησε με τις κίτρινες κάρτες να "τρομοκρατήσει" τους παίχτες του ... 

Ryanair: 100.000 εισιτήρια από 9,99 ευρώ για 5 προορισμούς

ΡΕΚΟΡ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΕΩΝ
Ρεκόρ προκρατήσεων για τα έξι νέα δρομολόγια της Ryanair από Αθήνα ανακοίνωσε, σήμερα, ο CEO της εταιρείας Michael O'Leary.
Η εταιρεία ξεκινά την 1η Απριλίου πτήσεις προς Χανιά, Λονδίνο, Μιλάνο, Πάφο, Ρόδο και Θεσσαλονίκη, από μόλις 9,99 ευρώ το ...

Έχετε βαρεθεί να βλέπετε απλά βίντεο στο Youtube;

Αλλάξτε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε βίντεο μέχρι σήμερα και εντυπωσιάστε τους φίλους σας προσθέτοντας μια διαφορετική νότα στα βίντεο…

MIT: Εξι Ελληνες στη λίστα με τις δέκα πιο διάσημες προσωπικότητες των τελευταίων 6.000 ετών!

ΠΡΩΤΟΣ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
Ο Αριστοτέλης είναι το πιο διάσημο πρόσωπο των τελευταίων 6.000 ετών, σύμφωνα με λίστα που παρουσίθασε το Tεχνολογικό Iνστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ξεπερνώντας ακόμη και τον Ιησού Χριστό.

Δείτε ποια είναι η καλύτερη περίοδος για να κάνετε δίαιτα

Μήπως έχετε διαπιστώσει ότι το χειμώνα τα κιλά φεύγουν πιο δύσκολα ή ότι παραδοσιακά το βάρος σας τους ψυχρούς μήνες του χρόνου είναι υψηλότερο από ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι;
Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να σας ξενίζει, καθώς δικαιολογείται και βιολογικά αλλά και πρακτικά.
Κάνοντας δίαιτα το βασικό συστατικό που θέλουμε να διώξουμε είναι το σωματικό μας λίπος.