Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014

Ο Πλούταρχος και ο γερο-Πανουργιάς

 Για τη λαϊκή σοφία, όπως συμπυκνώνεται σε παροιμίες για να παραδοθεί σαν αξίωμα και σαν μάθημα, έχει πολλά να σκεφτεί κανείς. Για τις αντιφάσεις της, πραγματικές ή φαινομενικές, την κάποια συντηρητικότητά της, τον κατά βάση αρρενοκρατικό χαρακτήρα της, που ενίοτε της στενεύει τον ορίζοντα, για την αντοχή των διαπιστώσεων και των διακηρύξεών της στο πέρασμα του χρόνου.

Σχέδιο έχει, αλλά δύσκολα βγαίνει

Η κυβέρνηση και μετά την τελευταία σύσκεψη για την οικονομία, την Παρασκευή, επιμένει στην εφαρμογή του «συνολικού σχεδίου» που έχει, και την επιτυχία του. Σε πολιτικό επίπεδο το «σχέδιο», όπως έχει γενικώς διατυπωθεί, έχει πέντε κεντρικούς άξονες: Φορολογικές ελαφρύνσεις, με διορθώσεις λαθών και αποκατάσταση αδικιών. Ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Τήρηση προαπαιτουμένων.

Το σύνδρομο εξουσίας και οι δέκα τεχνοκράτες

Μου έχει τύχει αρκετές φορές, ώστε να ξέρω πλέον ότι δεν είναι κάτι τυχαίο. Εχω γνωρίσει αρκετούς ανθρώπους στη ζωή μου τους οποίους σταμάτησα να αναγνωρίζω από την ώρα που ενεπλάκησαν με την πολιτική. Είναι σαν κάτι να έπαθε ο εγκέφαλός τους, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί πολύ διαφορετικά. Τα παραδείγματα πολλά. Οι άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα πανηγύριζαν κάποτε γιατί ένας δικός τους... 
Κάτι η ζέστη, κάτι η πολυετής κρίση, κάτι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και το σύστημα δείχνει να τα έχει χάσει.
Ζήτημα πρώτον: Στην κυβέρνηση οι υπουργοί με εντολή Σαμαρά και ολίγον Βενιζέλου διαγκωνίζονται ποιος θα ανακοινώσει πρώτος κάποια ελάφρυνση ή κάνα ρουσφέτι λες και ξαφνικά έφυγε η τρόικα και ήρθε... ο Τσοβόλας στο

Τελευταία σελίδα για τη ΔΗΜΑΡ

Με ραγδαίους ρυθμούς προχωράει η διάλυση της ΔΗΜΑΡ. Οι διεργασίες συντελούνται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Η αποχώρηση την Πέμπτη το πρωί της βουλευτού του κόμματος Κατερίνας Μάρκου και η διαγραφή την ίδια μέρα του προσδεδεμένου στην κυβερνητική πολιτική βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού από τον Φώτη Κουβέλη, έφεραν τον αριθμό των βουλευτών που έχουν απομείνει στη ΔΗΜΑΡ στους 11 από 17 που είχε εκλέξει.

Ιστορίες φορολογικής τρέλας -Διαφορετικές επιβαρύνσεις για το ίδιο εισόδημα

Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει τη Δευτέρα (14/7) και οι περισσότεροι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες επιβαρύνσεις, παρότι είδαν το εισόδημά τους να παραμένει χαμηλό το 2013. Παράλληλα, από τις αδικίες του συστήματος προκύπτει ότι φορολογούμενοι με το ίδιο εισόδημα, θα έχουν διαφορετικές επιβαρύνσεις.

Μικρή, πικρή μου ΔΗΜΑΡ

Το κυριακάτικο σημείωμα, λόγω της μεγαλύτερης κυκλοφορίας του φύλλου, οφείλει να είναι κάπως πιο je ne sais quoi εν σχέσει με το καθημερινό. Εχω επίγνωση – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι την λαμβάνω υπ’ όψιν κιόλας. Τούτη τη φορά, όμως, προσέγγισα το πρόβλημα με έναν νέο τρόπο: «τι πραγματικά θα ήθελες να διαβάσεις εσύ την Κυριακή το πρωί», ρώτησα τον εαυτό μου.

Q&A: Υπάρχουν τροφές ή ποτά που αν καταναλώσει κάποιος μπορεί να μειωθούν οι πιθανότητες να τον τσιμπήσουν κουνούπια;

C. CLAIBORNE RAY / THE NEW YORK TIMES
 «Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορούμε να φάμε ή να πιούμε κάτι που θα μας κάνει λιγότερο... ελκυστικούς στα κουνούπια», λέει η Λόρα Χάρινγκτον, εντομολόγος και επικεφαλής του Τμήματος Εντομολογίας του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

ΒΙΝΤΕΟ-Έντονες βροχοπτώσεις στη Γερμανία

ΒΙΝΤΕΟ-Έντονες βροχοπτώσεις στη Γερμανίατου Σάκη Αρναούτογλου
Συνεχίζονται οι καταρρακτώδεις βροχές στη Γερμανία. Το κορεσμένο από τις πολλές βροχές των τελευταίων ημερών έδαφος δεν μπορεί πλέον να συγκρατήσει ούτε σταγόνα ...

Πόσο πάει ο λιγνίτης ρε παλικάρια;

Τώρα που έγινε νόμος του κράτους ο «ακρωτηριασμός» της ΔΕΗ, τώρα που και με τη βούλα οδεύει προς πώληση το 30% της Επιχείρησης, για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.
Την παρατήρηση αυτή έκανε στο «Ποντίκι» στέλεχος που γνωρίζει καλά τι παίζεται στο παρασκήνιο της

Ανταπόκριση του Πάνου Χαρίτου από τη Λωρίδα της Γάζας . (HXHTIKO....)

Ανταπόκριση του Πάνου Χαρίτου από τη Λωρίδα της Γάζας για το avgi.gr

Μαζικό κύμα προσφυγιάς από το βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας καταγράφεται αυτή την ώρα μετά την προειδοποίηση του Ισραήλ για βομβαρδισμό μέσα στην ημέρα. 800 διεθνείς μεταξύ των οποίων και Έλληνες εκκενώνουν ...

Ιστορικού Υλισμού μονοκρατορία

 Ονομάστηκε «ευρωσκεπτικισμός» το (κάπως όψιμο) κύμα επιφυλάξεων για τη σκοπιμότητα και αποτελεσματικότητα της «ευρωπαϊκής ενοποίησης» (ή «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»): Δηλαδή για το εγχείρημα της ένωσης όλων των κρατών της Ευρώπης –με την «ένωση» να σημαίνει τη διαμόρφωση (και θεσμοποίηση) κοινής πολιτικής σε όλους τους κεφαλαιώδεις τομείς της οργανωμένης συνύπαρξης.

Δικαιοσύνη και Βουλή

Οι άνεργοι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας είναι ασφαλώς τα θύματα της κρίσης που πρώτα μας έρχονται στον νου. Εντούτοις, και η πολιτική ζημιά είναι μεγάλη. Το κύρος των θεσμών έχει πληγεί, οι διακριτές εξουσίες παλινωδούν, υποτάσσονται στην εκτελεστική. Βουλή και Δικαιοσύνη βγαίνουν ηττημένες από την κρίση.

Χάκερ, από 15 ετών!...

Σε ηλικία μόλις 15 ετών συνελήφθη επειδή προκαλούσε ηλεκτρονικά εμφράγματα σε μεγάλους οργανισμούς. Σήμερα, στα 17 του, συνεργάζεται, σύμφωνα με το "ΕΘΝΟΣ της Κυριακής" με την Διωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην καταπολέμηση εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:

Αεροπορικά εισιτήρια πιο φθηνά από... λεωφορείο - Ταξίδια με χαμηλό κόστος σε όλο τον κόσμο

Αεροπορικά εισιτήρια πιο φθηνά από... λεωφορείο - Ταξίδια με χαμηλό κόστος σε όλο τον κόσμο  Της Μαρίας Μόσχου
Βουτιές στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, καφέ στον Πύργο του Αϊφελ ή βόλτα στο κάστρο του Κόμη Δράκουλα. Ό,τι και αν ονειρευόσαστε για φέτος το καλοκαίρι είναι πολύ πιθανό να το υλοποιήσετε και μάλιστα με άνεση και ταχύτητα. Είναι ίσως η πρώτη φορά που στη χώρα μας ένα αεροπορικό εισιτήριο κοστίζει πιο φθηνά και από ένα εισιτήριο με τουριστικό λεωφορείο ή τον σιδηρόδρομο.

Θέλουν τη Σαράφογλου για το κεντρικό δελτίο

Mega-παραθυραΣτην επιλογή της Μαρίας Σαράφογλου προσανατολίζεται ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, αντικαθιστώντας την Όλγα Τρέμη από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Η πρόταση αυτή, εφόσον οριστικοποιηθεί, αναμένεται να τεθεί στο ΔΣ για να λάβει την τελική επιλογή.

Η ομάδα σαν εταιρείαΗ ομάδα σαν εταιρεία

Την περασμένη Τετάρτη ένας από τους φίλους του protagon παρατήρησε για το σχόλιό μου στον αγώνα Γερμανία-Βραζιλία (Το νέο γερμανικό ποδόσφαιρο) ότι καλύτερα να μένω σε όσα καλά γνωρίζω. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια παρακολουθώ τον τρόπο που είναι δομημένη σαν οργανισμός η εθνική ομάδα της Γερμανίας,

Το τελικο σχέδιο: Ετσι θα ρυθμιστούν τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Το τελικο σχέδιο: Ετσι θα ρυθμιστούν τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών  Του Χρήστου Κολώνα
Το συγκεκριμένο μοντέλο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», τιτλοφορείται κι ως «Out Of Court Workout for Corporates and SMEs»- «εξωδικαστική επίλυση για επιχειρήσεις και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Νοικιάζετε διαμέρισμα σε τουρίστες;

 (Θα έχετε ακούσει στον περίγυρό σας ανθρώπους που νοικιάζουν τα σπίτια τους σε τουρίστες. Αυτό είναι νόμιμο – υπό όρους. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, συνοπτικά σας λέω ότι για τις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται άδεια του ΕΟΤ και ευλόγως απαιτείται καταβολή φόρου. Κάποιοι ιδιοκτήτες είναι νόμιμοι, οι πολλοί δεν είναι.

Και επίσημα χωρίς Σπανούλη η Εθνική...

Ο Φώτης Κατσικάρης ανακοίνωσε την 16μελή αποστολή της Εθνικής για την προετοιμασία της Εθνικής εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας (30/8-14/9).
Σε αυτή δεν βρίσκονται όπως αναμενόταν, ο Βασίλης Σπανούλης που δεν έχει ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού του.

Να είμαστε καλά, να αγοράζουμε όπλα από τους δανειστές

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη
Κι εσύ μισθωτέ, που έχασες το 30% του μισθού σου κι εσύ συνταξιούχε, που σε λίγο θα παίρνεις 360 ευρώ κι εσύ άνεργε, που θα παραμείνεις άνεργος μέχρι το 2021 κι εσύ απόφοιτε του ΑΕΙ, που ξεβράστηκες στις φάμπρικες της Γερμανίας και στου Βελγίου τις στοές, όλοι εσείς οι καταραμένοι του Μνημονίου, να ξέρετε ότι δεν θυσιαστήκατε

Το δίλημμα της Μέρκελ: πιο κοντά στη Ρωσία ή στις ΗΠΑ;

Το δίλημμα της Μέρκελ: πιο κοντά στη Ρωσία ή στις ΗΠΑ;Μετά την απέλαση του σταθμάρχη της CIA
 Η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ απέλασε τον σταθμάρχη της CIA στη Γερμανία, ο οποίος φέρεται να λειτουργούσε ως σύνδεσμος της Υπηρεσίας με την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο. Η εξέλιξη θεωρείται ήδη ένα μεγάλο πισωγύρισμα στις αμερικανογερμανικές σχέσεις.

Δύσκολοι οικονομικοί σχεδιασμοί

Η προχθεσινή ημέρα ήταν «σημαδιακή» για την οικονομία μας, για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί οι εκπρόσωποι των δανειστών στην πρώτη συνάντησή τους με τον νέο υπουργό Οικονομικών έθεσαν τέλος στο θέμα των φοροελαφρύνσεων και της «χαλάρωσης» των μέτρων, ενώ επέμειναν στην πλήρη και αυστηρή εφαρμογή όλων των «δράσεων» (σε 600 τις ανέβασαν οι... αθεόφοβοι!) χωρίς «διορθώσεις» και αποκαταστάσεις αδικιών.

Στρατιωτική μπότα στη Γάζα, το Ισραήλ καλεί σε εκκένωση σπιτιών

Στρατιωτική μπότα στη Γάζα, το Ισραήλ καλεί σε εκκένωση σπιτιώνΑιματοκύλισμα στη Μέση Ανατολή
Δεκάδες αεροπορικές επιδρομές κατά της Γάζας εξαπολύει καθημερινά το Ισραήλ   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Αγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις του κατά της Λωρίδας της Γάζας, πραγματοποιώντας επιχείρηση κατά θέσης της Χαμάς εντός της Γάζας, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης.

Γιατί προκαλεί φαγούρα το τσίμπημα των κουνουπιών;

kounoupiΠώς να την αντιμετωπίσετε 
Της Τάνιας Βλαδένη*
Μόνο τα θηλυκά κουνούπια ζουν με το αίμα. Αφού ανοίγουν μια μικρή πληγή στο θύμα τους, την ψεκάζουν με μια σταγόνα του σάλιου τους εμποδίζοντας έτσι την πήξη του αίματος.
Έπειτα την ρουφάνε έως ότου γεμίσουν το

ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ 59ΧΡΟΝΟ: Σκοτώθηκε πέφτοντας σε χαράδρα, ενώ μάζευε τσάι

Σκοτώθηκε πέφτοντας σε χαράδρα, ενώ μάζευε τσάιΤραγικό θάνατο βρήκε 59χρονος στα ορεινά της Καρδίτσας, όταν την ώρα που μάζευε τσάι με φίλο του έχασε την ισορροπία του και κατέληξε σε χαράδρα, με συνέπεια να τραυματιστεί θανάσιμα.

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ 120.000 ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Tη δυνατότητα να ανοίξουν έως και πέντε χρόνια νωρίτερα την πόρτα εξόδου έχουν 120.000 ασφαλισμένοι, που θα επιλέξουν τη λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς η επιλογή της ταχύτερης εξόδου έχει θετικά αλλά και αρνητικά και επομένως οι ασφαλισμένοι πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Και τώρα οι δυο τους: Γερμανία-Αργεντινή στον υπέρ πάντων αγώνα

Και τώρα οι δυο τους: Γερμανία-Αργεντινή στον υπέρ πάντων αγώναΤρίτη και φαρμακερή συνάντηση για τις δύο ομάδες μετά τους τελικούς του 1986 και του 1990 - Στο γήπεδο θα βρεθούν Μέρκελ και Πούτιν - Απόβαση στο Ρίο από 100.000 Αργεντίνους - Η γιορτή θα ξεκινήσει δύο ώρες νωρίτερα με Σακίρα και Κάρλος Σαντάνα.

Οι 9 όροι που θέτει η τρόικα ...

Οι 9 όροι που θέτει η τρόικα για τη μείωση του χρέους
Εξυγίανση ή λουκέτα αλά ΕΡΤ σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ και Οργανισμούς απαιτούν, μεταξύ άλλων, οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίοι φέρεται να έχουν δώσει τελεσίγραφο 60 ημερών για την εκπλήρωση 9 όρων, όπως αναφέρει η Real News.

«Δεν υπάρχουν φίλοι και εχθροί, αλλά συμφέροντα»

Στη Γερμανία εντείνεται η συζήτηση για την ενίσχυση των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών και της αντικατασκοπείας προκειμένου να αποτρέπονται οι δραστηριότητες ξένων μυστικών υπηρεσιών σε γερμανικό έδαφος.

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Η Τρόικα δεν ζητά άλλες απολύσεις


Τι συμφωνήθηκε με Κυριάκο Μητσοτάκη 
 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα επιτευχθεί ο στόχος των απολύσεων για το 2014 και οι επικεφαλής της Τρόικα απέσυραν την απαίτηση για νέες απολύσεις από το 2015. Αυτά συζητήθηκαν μεταξύ άλλων ανάμεσα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τους εκπροσώπους των δανειστών.

Όζει!..*

* Μυρίζει! Βρωμάει!

Το blog θυμάται τον καθηγητή του της φυσικής στην 3η γυμνασίου, που μπαίνοντας κάθε φορά στην τάξη τριάντα μαντραχαλαίων τον έπιανε απ' την μύτη η αποφορά κι η βαρβατίλα και έκραζε: ''ανοίξτε τα παράθυρα! Όζει! Όζει!''

Σε ύφεση η φωτιά στην Κερατέα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Σε ύφεση η φωτιά στην Κερατέα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγεςΛίγο μετά τις 9 το βράδυ σταμάτησαν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα - Στο σημείο παραμένουν 125 πυροσβέστες με 56 οχήματα και 50 στρατιώτες για όλη τη νύχτα - Για ζημιές σε ένα μαντρί και ένα παράπηγμα κάνει λόγο η Πυροσβεστική - Εμπρησμό καταγγέλλει ο δήμαρχος Λαυρεωτικής

Στην αντεπίθεση ο Γιώργος Παπανδρέου: Η κυβέρνηση Καραμανλή έκανε εσφαλμένες αναφορές για το έλλειμμα

Άμεση απάντηση έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη που αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία του 2009, το «φουσκωμένο» έλλειμμα και την μετέπειτα καταφυγή στο ΔΝΤ.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ...

Ξεκινά από το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας, 14 Ιουλίου, η υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων για τη συμμετοχή τους...
στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών τους, με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2014-2015.

Κλειστός γάμος που, όμως, «χωράει» τον Καραμανλή

karamanlis kΣτο γάμο του γιου του Προκόπη Παυλόπουλου, Βασίλη, θα παραστεί σήμερα ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.
Το μυστήριο θα τελεστεί στο Μεσσήνη και σε αυτό έχουν προσκληθεί αρκετοί από τους

Την "μάδησε" νωρίς!... (ΒΙΝΤΕΟ)...

«Σαν ερασιτέχνες οι Βραζιλιάνοι…»Η Βραζιλία εχασε... χαλαρά από την Ολλανδία (3-0), στον μικρό τελικό της... παρηγοριάς 
  Με δευτερη συνεχόμενη ήττα, η διοργανώτρια Βραζιλία αποχαιρέτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, στον μικρό τελικό της... παρηγοριάς.