Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Όλα βοούν: ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ!

Η κυρία Μέρκελ απαιτεί τελεσιγραφικά την παραίτηση του ελληνικού λαού ακόμα και από τα ψίχουλα. Η κυρία Μέρκελ αρνείται (!) στους Έλληνες να έχουν τρεις δεκάρες ακόμα και για πετρέλαιο θέρμανσης.

Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη μπορούν ακόμη να συμφωνήσουν

Του JOHN CASSIDY
Μετάφραση από το New Yorker για το Νόστιμον Ήμαρ:  Νικήτας Φεσσάς

Θα ήθελα πάρα πολύ να είχα κρυφακούσει τί ειπώθηκε στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης στο Βερολίνο μεταξύ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, και του Γιάνη Βαρουφάκη, ομολόγου του στη νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας.

Καθυστερημένη μεσολάβηση

Ο γαλλογερμανικός άξονας δηλώνει παρών με τη μετάβαση χθες στο Κίεβο και σήμερα στη Μόσχα των Μέρκελ-Ολάντ. Η προηγούμενη άξια του ονόματος της ευρωπαϊκής μεσολάβησης ήταν η μετάβαση ακριβώς πριν από έναν χρόνο στο Κίεβο της τρόικας των ΥΠΕΞ Γερμανίας,...

Επιτέλους στο εδώλιο

Παρότι η αναδρομική εικοτολογία δεν συγκινεί την Ιστορία και δεν επηρεάζει τη φορά των πραγμάτων, είναι εύλογο το ερώτημα κατά πόσο θα είχε μεταβληθεί η εκλογική συμπεριφορά των πολιτών αν η ηγεσία της Χ.Α. είχε δικαστεί πριν από τις... 

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί την τρόικα και στην Ιρλανδία

Καταπέλτης εναντίον του Εντα Κένι, του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας, είναι ο αρθρογράφος Τόμας Μόλοϊ της εφημερίδας «Αϊρις Ιντιπέντεντ». Η Ιρλανδία μπορεί να υπήρξε ο «πιο καλός μαθητής» της τρόικας, που εφάρμοζε χωρίς την παραμικρή διαμαρτυρία κάθε εντολή του Βερολίνου μέσω ΕΕ και τρόικας, αλλά οι Ιρλανδοί πώς θα αισθάνονταν αν οι Ελληνες μέσω κυβέρνησης Τσίπρα...

Ούτε βήμα πίσω


Για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης Ελληνας υπουργός Οικονομικών συναντά τον Γερμανό ομόλογό του Σόιμπλε στο Βερολίνο, χωρίς να προβεί σε πραγματικό, ή, το κυριότερο, συμβολικό λύγισμα της πλάτης.

Αισιοδοξία ή άρνηση πραγματικότητας;

Με χαρά ακούω όλο και περισσότερο τις τελευταίες ώρες ότι παρά τα όσα συμβαίνουν, υπάρχει αισιοδοξία γιατί στην ΕΕ οι συγκρούσεις είναι συχνές και πάντοτε καταλήγουν σε συμβιβασμό.
Με αυτό το πρίσμα επιχείρησα να ...

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Ενας μνημονιακός ευχαριστεί τον Γιάνη

του Θανάση Μαυρίδη
Άκουγα τις δηλώσεις του Γιάνη για το μνημόνιο. Ο Γιάνης, ο πρώτος υπουργός Οικονομικών μιας αριστερής κυβέρνησης, συμφωνεί με το μνημόνιο σε ποσοστό 67%. Θα μπορούσε να συμφωνεί κατά 66% ή 71%, αλλά αυτός ξέρει γιατί τελικά συμφωνεί με το 67%. Γενικά, ο Γιάνης ξέρει....

Ο Σόιμπλε από τα μαύρα δάση

  • Συμφωνία-γέφυρα
  • Ή η γέφυρα των στεναγμών;
  • Ή της Αρτας το γιοφύρι;
       Συμφωνία-γέφυρα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους Ευρωπαίους, δηλαδή στη Γερμανία, ώστε να φθάσουμε σε διαπραγματεύσεις που θα καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία για το χρέος.

Eν αναμονή των ελληνικών προγραμματικών δηλώσεων

Τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και η αποτίμηση της συνάντησης Σόιμπλε-Βαρουφάκη απασχόλησαν το μπρίφινγκ της γερμανικής κυβέρνησης. Οι ιδιωτικοποιήσεις και θέματα φορολογικής φύσης στο επίκεντρο.

Καλή αρχή!..

     Και τίποτε άλλο να μη γίνει, και πάλι έχουμε κερδίσει!

     Έχουμε (ξανα)κερδίσει το δικαίωμα να συναθροιζόματε ελεύθερα και αυθόρμητα, να (δια)δηλώνουμε ειρηνικά την βούλησή μας, μαζί με τα παιδιά μας, να ξαναγίνουμε ενεργοί πολίτες χωρίς τον φόβο του παρακράτους.

Τι αναφέρει ο γερμανικός Τύπος για τη χθεσινή συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε

Η χθεσινή, πρώτη συνάντηση του έλληνα υπουργού Οικονομικών Βαρουφάκη με τον γερμανό ομόλογό του, Σόιμπλε, κυριαρχεί στον γερμανικό τύπο. Οι σχολιαστές εστιάζουν και στην απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα. soible-varoufakis-564x350

Υπάρχει ελληνικό σχέδιο;

Παρακολούθησα τις συναντήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο και μου έκανε εντύπωση ότι η βάση για συζήτηση της δικής μας κυβέρνησης, αλλά φυσικά και των άλλων, παραμένει ακόμα το μνημόνιο. Διότι όσο και αν δεν μας αρέσει, είναι το μόνο σχέδιο που παραουσιάσθηκε ποτέ στη χώρα.

Νέο μοντέλο λειτουργίας για τη ραδιοτηλεόραση


ΒΗΜΑ-ΤΣΙΠΡΑΣΤο «κλειστό επάγγελμα» των ιδιοκτητών ΜΜΕ, επί του σπάνιου πόρου των δημοσίων συχνοτήτων, είναι το πεδίο των παρεμβάσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Η προκήρυξης της αδειοδότησης αναμένεται...

Η ΝΔ σε νευρική κρίση

Σαν να μην πέρασε μια μέρα...
Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ιδιος και απαράλλακτος εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς στην αποδεκατισμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Καθώς, όπως είναι φυσικό, τα βλέμματα τις τελευταίες ημέρες είναι στραμμένα στην κυβέρνηση, μάς διαφεύγουν όσα γίνονται στη ΝΔ. 

Economist: ΕΚΤ, ο εξολοθρευτής -Πώς θα υπαγορεύσει στην Ελλάδα να δεχθεί τους όρους της

ΜΠΟΡΕΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ELA
Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για το τι μπορεί να επακολουθήσει από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα αρχής γενομένης από τις 11 Φεβρουαρίου παραθέτει ο Economist....

Σημασία και κόστος της απόφασης της ΕΚΤ

Πάνος Παναγιώτου

Το γεγονός. Την Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε  να άρει την εξαίρεση που είχε προβλεφθεί για τα εμπορεύσιμα χρηματοδοτικά μέσα που εκδίδονται ή είναι εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο και βάσει των οποίων οι ελληνικές τράπεζες είχαν πρόσβαση στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, απόφαση που θα εκτελεστεί από τις 11 Φεβρουαρίου.

Να εκμεταλλευτούμε τον ΣΥΡΙΖΑ

Όποιος παρακολούθησε την κοινή συνέντευξη Τύπου του Βόλφγκανκ Σόιμπλε και του Γιάνη Βαρουφάκη, θα πρόσεξε πως κάτι έχει αλλάξει στον τρόπο που μιλούν οι πολιτικοί που εκπροσωπούν την χώρα μας, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Le Monde: Η Ελλάδα δεν είναι καθόλου η πιο χρεωμένη χώρα στον κόσμο [γράφημα]

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου έναν γύρο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε για να πείσει τους εταίρους του να δεχθούν μια νέα απομείωση του χρέους της Ελλάδας.

Απολυμένοι του Δημοσίου: Ποιοι επαναπροσλαμβάνονται

Τι θα γίνει με τους απολυμένους από το Δημόσιο. Ποιοι, πότε και πόσοι θα επιστρέψουν στις δημόσιες υπηρεσίες.
Με πρόγραμμα εθελοντικής κινητικότητας μέχρι τα τέλη του μήνα σκοπεύει το ...

Γάιδαρος

Θύμωσα. Πολύ. Πάρα πολύ.
Και μέχρι τώρα δεν αναφερόμουν στα ράμματα της γερμανικής γούνας. Για ένα λόγο. Επειδή την πρώτη και κύρια ευθύνη έχουμε εμείς. Δηλαδή οι δικές μας κυβερνήσεις. Οι δικοί μας πολιτικοί. Η δική μας οικονομιή ελίτ!

Πέντε λόγοι για τους οποίους δε χάνετε κιλά

765E499ED7287EB5A95065749F09069E.jpg
  Τρώτε σωστά, γυμνάζεστε τακτικά, κι όμως εξακολουθείτε να νιώθετε ότι δε χάνετε ούτε γραμμάριο.
Για να λέμε την αλήθεια όμως, το να λέει κανείς ότι τρέφεται καλά και ασκείται συχνά είναι μια πολύ… σχετική και γενική δήλωση.

Ο ΣΟΪΜΠΛΕ, Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ... ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΠΕΛΕ

Τον Μάιο του 1902 η προεκλογική περίοδος είχε ανάψει τα πνεύματα στη Μαρτινίκα, το νησί της Καραϊβικής. Το ίδιο συνέβαινε και με το ηφαίστειο του νησιού, το όρος Πελέ. Το Πελέ εξακόντιζε καπνό και φωτιά και γινόταν ενοχλητικό. Στην πόλη του Σεν Πιέρ, στους πρόποδες του ηφαιστείου, οι κάτοικοι...

Το «στριπτίζ» της Μάρκου... ΦΩΤΟ...

Η βουλευτής του "Ποταμιού", Κατερίνα Μάρκου, τράβηξε ξανά τα βλέμματα πάνω της. 
 Ιδιαίτερα τη στιγμή που ...

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, νέος πρόεδρος της βουλής... Δείτε τις φωτογραφίες...

Eσπασε το ρεκόρ ψήφων.

Νέος πρόεδρος της βουλής ψηφίστηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με...
  235 ψήφους (298 ψήφισαν συνολικά, 61 λευκά και δύο άκυρα). 

Πλησιάζει το τέλος της τρόικας;

Η νέα ελληνική κυβέρνηση έδειξε την έξοδο στους ελεγκτές της τρόικας. Την ίδια ώρα και η Κομισιόν επιθυμεί μία δημοκρατικότερη μορφή επιτήρησης. Το τέλος της τρόικας διαφαίνεται, ωστόσο όχι άμεσα.

Η Γερμανία δεν ταπεινώνεται...

Με μια πρωτοφανή κίνηση , λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε και πριν την έναρξη του Euroworking Group, η ΕΚΤ προχθές αργά το βράδυ αποφάσισε να πιέσει το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού του, με το να άρει την παραίτηση που διαμορφώνει τα ελληνικά ομόλογα.

Έπεσαν οι πρώτες βολές: Στυλιανίδης vs περιβάλλον Σαμαρά: Το πρώτο «γαλάζιο» αίμα

stilianidissamarasΛίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση της Κοιν. Ομάδας έπεσαν οι πρώτες βολές...
Μπορεί ο κ. Αντώνης Σαμαράς στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας να παρουσίασε σειρά επιχειρημάτων γιατί δεν πρέπει να αμφισβητηθεί, ωστόσο τα γεγονότα μοιάζουν να έχουν λάβει πλέον τη δική τους φορά.

Συμφωνούν ότι διαφωνούν… ερχόμενοι πιο κοντά

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε το σκληρό του πρόσωπο στον Γιάνη Βαρουφάκη, κάτι φυσικά που προκάλεσε την αντίδραση των Αθηνών που δεν μπορούσε να είναι άλλη από την γνωστή τοποθέτηση πως η Κυβέρνηση θα τιμήσει την λαϊκή εντολή που έλαβε.

Απόστολος εναντίον Βαγγέλη…

venizelos_kaklamanis708_0Στα περί «κακλαμανισμού», του Ευάγγελου Βενιζέλου, απαντά, λίγες ημέρες μετά, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, εξηγώντας, μεταξύ άλλων, τις διαφορές ιδιοσυγκρασίας που έχει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Και τώρα τι; Όλα τα σενάρια


Τα περίστροφα όπλισαν, τα βαριά χαρτιά έπεσαν στο τραπέζι από Μέρκελ και Ντράγκι, και η πιο σκληρή ευρωπαϊκή παρτίδα πόκερ που είδαμε από την αρχή της ελληνικής κρίσης θα παιχτεί μέσα στις επόμενες  20 ημέρες.

Αλλο γλύφτης κι αλλο τσίφτης !

Γράφει ο συνεργάτης μας 
Θόδωρος Γαλανόπουλος
Νομίζω ότι η κατάσταση που είχε φτάσει η χώρα μας, δεν πρέπει να υπήρχε σε καμιά μπανανία της υφηλίου, ούτε στις πιο παλιές αποικιακές της μορφές! Μη μιλάς μας ακούνε οι αγορές! Δεν επιτρέπει η τρόικα αυτό, δεν αφήνει εκείνο, να τη ρωτήσουμε αν πρέπει να ζεσταθεί ο Ελληνικός λαός…

Στις 11:00 η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Βουλής

Υποψήφια για το αξίωμα είναι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν ανακοινώσει ότι θα υπερψηφίσουν...

Οργή στο ΠΑΣΟΚ: Κύριε Σαμαρά, αξιοποιήστε την Γκερέκου…

venizelos4Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν, όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ότι «τον Ιούνιο του 2012 παρέλαβε χάος, και ότι...

Συγκεντρώσεις στις 12 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη...

Στάση εργασίας στην ΠΟΕ-ΟΤΑ...
Σε στάση εργασίας προχωράει η ΠΟΕ-ΟΤΑ από τις 11:30 το πρωί έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας. Στις 12 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση των εργαζομένων στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Θρησκευτικά και ερωτική ποίηση

 Οταν ο κ. Κουράκης ήταν στην αντιπολίτευση, υποστήριζε πως το μάθημα των Θρησκευτικών, «με τον σημερινό του ομολογιακό προσανατολισμό, πρέπει να αντικατασταθεί από μάθημα θρησκειολογίας». Προσωπικά συμφωνώ με τον κ. Κουράκη, αλλά νομίζω πως η γνώμη μου δεν έχει σημασία. Εκείνος είναι υπουργός Παιδείας κι εκείνος θα κληθεί να εφαρμόσει, ως κυβέρνηση, το πρόγραμμα που εξεπόνησε όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Stratfor: «Ελλάδα και η Γερμανία είναι δεμένες στο ίδιο σχοινί...»

Stratfor: «Ελλάδα και η Γερμανία είναι δεμένες στο ίδιο σχοινί...» «ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ»
«Η Ελλάδα και η Ευρώπη διαπραγματεύονται για το μέλλον τους», αναφέρεται σε ανάλυση του αμερικανικού think tank Stratfor, που υποστηρίζει επίσης ότι «η Ελλάδα και η Γερμανία είναι δεμένες στο ίδιο σχοινί».

Ποιοι θα πλαισιώσουν την Κωνσταντοπούλου στο προεδρείο της Βουλής…


Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίασή της αποφάσισε να προτείνει για:
Πρόεδρο Βουλής την Κωνσταντοπούλου Ζωή
Α΄ Αντιπρόεδρο τον Αλέξη Μητρόπουλο
Β΄ Αντιπρόεδρο τον Γιάννη Μπαλάφα...

Αμέτρητες πληγές στην Ήπειρο από τη θεομηνία… Ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια και μονάδες..

ARTA Z2Αμέτρητες είναι οι πληγές που έχουν ανοίξει στην Ήπειρο μετά την θεομηνία των τελευταίων ημερών που σάρωσε την περιοχή.
Τα προβλήματα δεν έχουν αρχή και τέλος και δυστυχώς συνεχώς προστίθενται καινούρια.

«Κάντα swaps, ρε...»

«Κάντα swaps ρε και γάμησέ τους!». Η φωνή προερχόταν από μεσήλικα, ο οποίος έβλεπε στην τηλεόραση τον Βαρουφάκη να κάνει δηλώσεις σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Σαν να του μιλούσε μέσα από την τηλεόραση. Οι θαμώνες δίπλα του, άκουγαν μάλλον με ικανοποίηση την φωνή που προέτρεπε τον υπουργό Οικονομικών να «τα κάνει swaps».