Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016

Ανάγνωση μετρήσεων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Οι πολίτες της Ευρωζώνης και πιο συγκεκριμένα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα πιστεύουν σε ποσοστά αντίστοιχα 82%, 62%, 79% και 89% ότι η χώρα τους κινείται προς λάθος κατεύθυνση, αλλά την ίδια στιγμή σε άλλη μέτρηση σε 15 χώρες-μέλη της ΕΕ μόνο το 36% επιθυμεί αποχώρηση από την Ενωση!

Από μόνος του ο συνδυασμός των δύο μετρήσεων σε ένα τηλεγράφημα του Reuters προκαλεί την κοινή λογική, και στην καλύτερη περίπτωση θυμίζει το ανέκδοτο στο οποίο κάποιος που έχει πηδήξει από τον εκατοστό όροφο ενός ουρανοξύστη όταν φθάνει στο ύψος του εικοστού ορόφου σκέφτεται ότι μέχρι εδώ καλά πάμε... Τα ποσοστά είναι θηριώδη όχι μόνο σε Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία αλλά και στη Γερμανία. Ομως κυρίως το 36% της δεύτερης μέτρησης δεν αποδραματοποιείται, όπως δεν μπόρεσε να αποδραματοποιηθεί το ποσοστό 47% που συγκέντρωσε στις 4/12 ο ακροδεξιός Χόφερ στην Αυστρία.
Η απόρριψη της διαχείρισης της κρίσης στην ΕΕ-Ευρωζώνη από μια μεγάλη πλειοψηφία πολιτών επιχειρείται να αποσυνδεθεί από την απόρριψη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης συνολικά, σε μια σαφή προσπάθεια να μην υπάρχει μια παράσταση νίκης ενός ντόμινο αντιευρωπαϊκών επιλογών τους επόμενους μήνες στις κάλπες στην Ολλανδία, στη Γαλλία αλλά και στην Ιταλία, με τερματικό σταθμό τη Γερμανία το φθινόπωρο. Για να έχει αξιοπιστία η αποσύνδεση της δυσαρέσκειας με την απόρριψη της ΕΕ θα έπρεπε να υπήρχε η αξιοπιστία μιας εναλλακτικής πρότασης διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Την υπονόμευση της αξιοπιστίας μιας δυνητικής διόρθωσης πορείας της Ευρωζώνης την έχει αναλάβει από την άνοιξη του 2010 μέχρι σήμερα το Βερολίνο, με εργαλείο το σύμφωνο σταθερότητας και την άκαμπτη εφαρμογή του, ένα σταθερό και μη επιδεχόμενο παρερμηνείες μήνυμα που συνοψίζεται στο ότι μπορείτε να ψηφίζετε ό,τι θέλετε, αλλά η πολιτική λιτότητας δεν αλλάζει! Σήμερα ακόμη και αν υπήρχε δυνατότητα αλλαγής πορείας, η κοινή γνώμη στην Ευρωζώνη θα παρέμενε πλειοψηφικά δύσπιστη.
kapopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!