Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017

Μπροστά στην καταιγίδα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Δυστυχώς τα δεδομένα που σήμερα επικρατούν για την ελληνική οικονομία δεν επιτρέπουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Οι αναλύσεις που γίνονται στο εσωτερικό είναι της μορφής «κάτι θα γίνει, θα δεις...», χωρίς κανείς όμως να είναι σε θέση να εξηγήσει με επάρκεια το τι ακριβώς θα γίνει για να...
επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Στο εξωτερικό, οι συζητήσεις είναι διαφορετικές. Το... μενού περιλαμβάνει από Grexit έως πιέσεις και προς τις δύο πλευρές να υπαναχωρήσουν.
Τι έχουμε, όμως, πραγματικά αυτή την ώρα; Κατ΄ αρχήν μια κυβέρνηση που δείχνει να έχει μπερδέψει (και πάλι) τα βήματά της. Ο πρωθυπουργός καλεί δημόσια την καγκελάριο να «μαζέψει» τον υπουργό Οικονομικών της, η υπογραφή του οποίου όμως απαιτείται για την εκταμίευση των δόσεων προς τη χώρα μας, ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο του συμβιβασμού και αμέσως μετά έρχεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να τον... διορθώσει λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται ούτε ένα ευρώ επιπλέον φόρους.
Στην αντίπερα όχθη, οι κεντρικοί παίκτες (ΔΝΤ, Βερολίνο) εμφανίζονται αμετακίνητοι στις απαιτήσεις τους, ενώ στο ενδιάμεσο είναι η Κομισιόν που θέλει μια ενδιάμεση λύση, η οποία επίσης περιλαμβάνει δύσκολα μέτρα για την ελληνική πλευρά. Ολα αυτά, δε, συμβαίνουν εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες. Από την 5η Δεκεμβρίου, που θεωρητικώς θα «έκλεινε» η αξιολόγηση όπως έλεγε ο κ. Τσίπρας, έως και σήμερα που παραμένει σε εκκρεμότητα. Οι μέρες κυλούν με ατέρμονες συζητήσεις-εκτιμήσεις στα τηλεπαράθυρα και με τον ελληνικό λαό να παρακολουθεί με τρόμο το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας στο καλοκαίρι του 2015.
Είναι σαφές ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά στην τέλεια καταιγίδα, με την οικονομία να επιστρέφει στην εντατική και την αβεβαιότητα να κυριαρχεί στην κοινή γνώμη. Oσο για τους διεθνείς συσχετισμούς, στους οποίους ποντάρει η Αθήνα, θα αργήσουν πολύ να πάρουν νέα μορφή. Και η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει τόσο...
saradakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!