Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

Ο εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί έως και 10 λεπτά μετά τον θάνατο

Ο εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί έως και 10 λεπτά μετά τον θάνατο ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ
Η εγκεφαλική λειτουργία συνεχίζεται έως και 10 λεπτά μετά τον σωματικό θάνατο, όπως δείχνει νέα μελέτη που «υπογράφει» το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο.

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής είναι συναρπαστικά και έχουν ήδη πυροδοτήσει ένα έντονο ντιμπέιτ για την ύπαρξη ή μη της μετά θάνατον ζωής. Καναδοί γιατροί μονάδας εντατικής θεραπείας ισχυρίζονται ότι παρακολούθησαν την εγκεφαλική λειτουργία ενός ανθρώπου αφότου έχασε την μάχη για τη ζωή και είδαν ότι συνέχιζε να εμφανίζει δραστηριότητα και αφότου ήταν κλινικά νεκρός.
Οι γιατροί σοκαρίστηκαν και επιβεβαίωσαν ότι ο ασθενής τους ήταν νεκρός μέσω μιας σειράς τεστ. Ο ασθενής τους δεν είχε παλμό ενώ οι κόρες των ματιών του δεν αντιδρούσαν σε ερεθίσματα.
Αλλά τα μηχανήματά τους έδειχναν ότι τα εγκεφαλικά κύματα του ασθενούς ήταν αντίστοιχα με αυτά που εμφανίζονται όταν ένας άνθρωπος κοιμάται.
Σε έρευνα όπου παρουσίασαν τα ευρήματά τους, εγείρουν σειρά ιατρικών αλλά και ηθικών προκλήσεων.
Η μυστηριώδης αυτή μετά θάνατον εγκεφαλική λειτουργία εμφανιζόταν σε έναν από τους τέσσερις νεκρούς που εξέταζαν οι γιατροί. Στους υπόλοιπους, τα εγκεφαλικά κύματα σταματήσουν λίγα δευτερόλεπτα πριν από την καρδιά τους.
Αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον των ερευνητών, όμως, είναι ότι κάθε εγκέφαλος λειτουργούσε και διαφορετικά πριν το θάνατο –κάτι που στο μυαλό τους προσέδωσε ακόμα μεγαλύτερο μυστήριο στην μετά θάνατον ζωή.
Φυσικά, η ερευνητική ομάδα δεν γνωρίζει γιατί εμφανίζεται αυτή η εγκεφαλική λειτουργία και προειδοποιούν την επιστημονική κοινότητα ότι δεν πρέπει να βγάλει βεβιασμένα συμπεράσματα.
Παλαιότερη έρευνα σε ποντίκια είχε δείξει ότι η εγκεφαλική λειτουργία εντείνεται για περίπου ένα λεπτό πριν από το θάνατο. Αυτή η δραστηριότητα, όμως, δεν εμφανίζεται και στους ανθρώπους.
Πηγή:ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!