Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

«Big Brother» για τον έλεγχο καταθέσεων και εισοδημάτων

«Big Brother» για τον έλεγχο καταθέσεων και εισοδημάτων Δ. ΛΙΑΚΟΣ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ  
Της Μαρίας Βουργάνα
«Μεγάλος Αδελφός» για τον έλεγχο καταθέσεων με ταυτόχρονη διασταύρωση των δηλωθέντων εισοδημάτων, ειδικοί φορο-ελέγχοι με διεθνή συνεργασία στις επιχειρήσεις που μετεγκαταστάθηκαν σε γειτονικές χώρες,...
εντατικοποίηση ελέγχων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, πανελλαδικό σύστημα επιτόπιων ελέγχων και έλεγχοι νέων υποθέσεων αποτελούν τις πέντε προτεραιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που παρουσίασε χθες ο Γ. Πιτσιλής σε ειδική ημερίδα του ΣΕΒ.
Παράλληλα προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα επιβολής των προστίμων και κυρώσεων και στον χρόνο επιβολής τους μέσω της ενοποίησης και του εξορθολογισμού τους.

Μείωση φορολογικών συντελεστών
Στην ίδια εκδήλωση, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος ανέφερε ότι η συζήτηση με τους Θεσμούς περιλαμβάνει μείωση των φορολογικών συντελεστών για νομικά και φυσικά πρόσωπα. Οπως είπε ο κ. Λιάκος στο πακέτο των μέτρων που ζητούν οι Θεσμοί περιλαμβάνεται η μείωση του αφορολόγητου, που θα είναι 1% του ΑΕΠ το 2019. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, εστιάζει στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ρίχνοντας -σύμφωνα με πληροφορίες- το βάρος σε εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Το «ψαλίδισμα» των φορολογικών συντελεστών πρόκειται να περιληφθεί στο πακέτο των αντιμέτρων, που θα τρέξουν από το 2019.

Ελεγκτικό σχέδιο
Σύμφωνα με το κ. Πιτσιλή, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει:

1 Πλήρη Εφαρμογή του Αυτοματοποιημένου Ελέγχου προσαύξησης περιουσίας: Πρόκειται για μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, μέσω της οποίας τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων θα διασταυρώνονται σε χρόνο εξπρές, μέσα σε λίγες ώρες, με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων. Ειδικότερα μέσω της ειδικής εφαρμογής οι ελεγκτές θα ελέγχουν:
- Τα πρωτογενή δεδομένα, που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο το οποίο φτιάχτηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα.
• Τα δηλωθέντα εισοδήματα του εκάστοτε ελεγχόμενου, για την περίοδο που ελέγχεται, ώστε όλα αυτά να μπουν σε μία αυτοματοποιημένη επεξεργασία των δεδομένων (τραπεζικών και φορολογικών) με τον προσδιορισμό των πρωτογενών καταθέσεων, για κάθε ελεγχόμενο, μέσω αυτοματοποιημένων ελεγκτικών εντολών, μέσω queries, ώστε οι ελεγκτές να επικεντρώνονται σε αυτά που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον.
Το σύστημα, έχει ήδη «τρέξει» πιλοτικά από τον περασμένο Νοέμβριο, στη βάση των 1.270.000 ΑΦΜ τα οποία προέρχονται από την ενοποίηση όλων των λιστών πιθανής φοροδιαφυγής προκειμένου με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου να εντοπιστούν ακριβώς εκείνες οι περιπτώσεις που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες διάπραξης σοβαρών παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας.

2 Έλεγχοι σε επιχειρήσεις που «μετακόμισαν» σε γειτονικές χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς: Η επεξεργασία των στοιχείων, έχει προχωρήσει σημαντικά και οι κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ετοιμάζουν ειδικές οδηγίες προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες, με έμφαση στην αξιοποίηση όλων των διατάξεων του εσωτερικού Δικαίου, του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, που οδηγούν στην παράκαμψη των καταχρηστικών πρακτικών των φορολογουμένων για φορολογικούς σκοπούς και την αποκάλυψη της πραγματικής συναλλακτικής συμπεριφοράς τους. Θα αναληφθούν κατάλληλες πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση του φαινομένου της πλασματικής μετεγκατάστασης. Το κλειδί είναι η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και η ανάληψη των σχετικών πρωτοβουλιών σημείωσε ο κ. Πιτσιλής.

3 Καταπολέμηση λαθρεμπορίου: Στις αρχές Απριλίου οι επιχειρήσεις που παράγουν ιχνηθέτες καυσίμων θα παρουσιάσουν στα αρμόδια στελέχη της ΑΑΔΕ, του υπουργείου Οικονομικών και των συναρμοδίων υπουργείων τις τεχνολογικές τους προτάσεις στον τομέα των ιχνηθετών. Επίσης, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι με την ανάπτυξη 10 Κινητών Ομάδων Ελέγχου σε όλη την επικράτεια (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ηγουμενίτσα, Πάτρα, Ξάνθη, Λάρισα, Δράμα, Ηράκλειο και Κομοτηνή). Παράλληλα κοινά φορολογικά και τελωνειακά κλιμάκια στην Βόρεια Ελλάδα, ξεκινούν ελέγχους από τον Προμαχώνα, και συνεχίζουν στην Εξοχή και το Ορμένιο, τις δύο συνοριακές διελεύσεις με τη Βουλγαρία, με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου αποφυγής υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ.

4 Καθημερινή φοροδιαφυγή: Εντείνεται το πανελλαδικό σύστημα επιτόπιων ελέγχων, το οποίο θα ασχολείται τόσο με την καθημερινή φοροδιαφυγή, με διαρκείς ελέγχους -στοχευμένους και μη- και ακόμα πιο εντατικούς από όσους πραγματοποιούνται σήμερα, όσο και με πιο σοβαρές υποθέσεις κυκλωμάτων φοροδιαφυγής στο εμπόριο και στις υπηρεσίες.

5 Έλεγχοι νέων υποθέσεων: Το 60% των φετινών ελέγχων μας θα αφορά νέες υποθέσεις, δηλαδή υποθέσεις περιόδου 2012-2016. Η προτεραιοποίηση γίνεται εξειδικευμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ανά ελεγκτική υπηρεσία (ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ, ΦΑΕ, ΔΟΥ).

Πηγή:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!