Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

Απρόβλεπτη Γαλλία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Ρούτε στην Ολλανδία ακολούθησε τη συνταγή Σαρκοζί του 2007, ανέκοψε τις διαρροές προς την ακροδεξιά με τη σκληρή στάση του απέναντι στον Ερντογάν. Αν την άνοιξη του 2007 ο υποψήφιος της Δεξιάς στη Γαλλία διαμήνυε με σκληρή ρητορική ότι...
μπορεί να είναι εξίσου, αν όχι πιο σκληρά, κατασταλτικός στην παραβατικότητα απ' ό,τι η ακροδεξιά, σήμερα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας το απέδειξε έμπρακτα πριν από τις εκλογές. Η συνταγή Σαρκοζί μπορεί να διέσωσε τον Ρούτε στο παρά πέντε, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί στη Γαλλία: είναι ένα χαρτί που κάηκε στη δεκαετία που μεσολάβησε από τότε, αλλά και για ένα παραπάνω λόγο: Ο υποψήφιος της Δεξιάς των Ρεπουμπλικάνων Φιγιόν έχει καεί από τη δικαστική του εμπλοκή, με το 75% των ψηφοφόρων να του δείχνουν την πόρτα εξόδου από την προεκλογική εκστρατεία. Ο Μακρόν ως κεντρώος μετριοπαθής και ανεξάρτητος υποψήφιος έχει αυτονόητους περιορισμούς στην υιοθέτηση σκληρής κατασταλτικής ρητορικής.
Η κατάρρευση του Φιγιόν και η αβεβαιότητα για το ποιο ποσοστό των ψηφοφόρων του μπορεί να συσπειρώσει ο Μακρόν στον δεύτερο γύρο απέναντι στη Λεπέν δεν είναι η μόνη αβεβαιότητα. Μαζί με τον Φιγιόν, απ' ό,τι φαίνεται, καταρρέει και το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, με τον χώρο της Δεξιάς να πρέπει να επαναπροσδιορισθεί μετεκλογικά και η ίδια και χειρότερη κατάσταση επικρατεί στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο, απ' ό,τι φαίνεται, στις βουλευτικές εκλογές που ακολουθούν την προεδρική θα εξαερωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από τον υποψήφιό του για την προεδρία Αμόν.
Ετσι, όχι μόνο δεν είναι δυνατή πλέον η αντιμετώπιση της Λεπέν με συνταγή Σαρκοζί 2007 ή Ρούτε 2017, αλλά αντίθετα η συνολική απαξίωση-αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος στη Γαλλία απελευθερώνει από την παραδοσιακή πολιτική κομματική νομιμοφροσύνη μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος, που στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να επιλέξει την αποχή και στη χειρότερη να ψηφίσει τιμωρητικά επιλέγοντας τη Λεπέν. Η πρόκληση είναι στα χέρια της επικεφαλής του Ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου: Μπορεί να αντιστρέψει τη συνταγή Σαρκοζί και με μια προεκλογική ρητορική αμφισβήτησης της μόνιμης δημοσιονομικής λιτότητας να πάρει την ψήφο των δυσαρεστημένων πολιτών που τους τελευταίους δύο μήνες βλέπουν πότε τον Φιγιόν και πότε τον Μακρόν να διαβεβαιώνουν τους Μέρκελ - Σόιμπλε ότι οι μεταρρυθμίσεις -δηλαδή η δημοσιονομική προσαρμογή και η κατεδάφιση της κοινωνικής προστασίας- θα συνεχισθούν.
Το πρώτο ταμπού έχει σπάσει από την προεκλογική εκστρατεία του 2007, όταν μετά τον Σαρκοζί που απειλούσε να καθαρίσει τους αλήτες των προαστίων με πεπιεσμένο ζεματιστό νερό ήλθε η τότε υποψήφια των Σοσιαλιστών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, να προτείνει στρατόπεδα αναμόρφωσης των ανηλίκων καθ' υποτροπήν παραβατών του Ποινικού Κώδικα υπό την εποπτεία του Στρατού! Το δεύτερο ταμπού, την υπεράσπιση του γαλλικού κοινωνικού μοντέλου που οικοδομήθηκε μεταπολεμικά τόσο από την γκολική Δεξιά όσο και από την Αριστερά το σπάνε τώρα ο Φιγιόν που απειλεί μισό εκατομμύριο δημόσιους υπαλλήλους με απόλυση, αλλά και ο Μακρόν που υπόσχεται περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Να επανέλθουμε στην ταυτόχρονη κατάρρευση των κομματικών σχημάτων της Δεξιάς και της Αριστεράς. Τα εκατομμύρια «ορφανών» ψηφοφόρων που προκύπτουν είναι μια μεταβλητή που υποθηκεύει προκαταβολικά τη δυνατότητα των δημοσκοπήσεων να καταγράψουν επακριβώς τη δυναμική των δύο αντιπάλων του δεύτερου γύρου της προεδρικής εκλογής του Μακρόν και της Λεπέν.Συμπέρασμα, η αυτονόητη διαπίστωση ότι η νίκη του Ρούτε επί του Βίλντερς δεν έκανε τη Γαλλία λιγότερο απρόβλεπτη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!