Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

Ο αποπροσανατολισμός ως... τέχνη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Εάν ανατρέξει κανείς στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας θα διαπιστώσει πως όταν οι κυβερνήσεις ήταν σε δύσκολη θέση ανέσυραν από τα συρτάρια τους την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ηταν ανέκαθεν ένα θεσμικό θέμα, χωρίς...
δημοσιονομικό κόστος (και άρα χωρίς ευτυχισμένους ή δυσαρεστημένους) και προσέδιδε κύρος στην εικόνα του εκάστοτε πρωθυπουργού.
Την πεπατημένη, λοιπόν, ακολούθησε (και αυτήν τη φορά) ο κ. Τσίπρας. Την ώρα που η χώρα βουλιάζει στην ύφεση, την ώρα που στην πραγματική οικονομία δεν κινείται τίποτε και οι επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με την οικονομική ασφυξία, προβάλλει τη συνταγματική αναθεώρηση ως βασική του προτεραιότητα.
Προφανώς στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί ότι ο επικοινωνιακός «βομβαρδισμός» με τις δηλώσεις περί «εκτόξευσης της οικονομίας» και «ανάπτυξης που θα τρίβουμε τα μάτια μας» δεν πιάνουν πλέον. Αλλωστε τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στάθηκαν αρκετά για να ακυρώσουν αυτή την επιχειρηματολογία και να βάλουν ένα «φρένο» στις διθυραμβικές τοποθετήσεις βουλευτών και μελών της κυβέρνησης.
Το βέβαιον είναι πάντως ότι ούτε το πυροτέχνημα με το Σύνταγμα αναμένεται να «πιάσει τόπο». Παλιότερα ίσως, τώρα όμως οι Ελληνες πολίτες βιώνουν καθημερινά μια «σκληρή πραγματικότητα» και το πιθανότερο είναι να μην έχουν ακούσει καν τις θεσμικές πρωτοβουλίες που θέλει να αναλάβει ο πρωθυπουργός. Δυστυχώς για τους πολιτικούς (όλων των κομμάτων) ο καιρός που αρκούσε μια εξαγγελία για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα και για να ανεβούν (έστω λίγο) τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις παρήλθε ανεπιστρεπτί.
Η πραγματικότητα έχει αποδειχθεί πολύ πιο ισχυρή από το «μπαλκόνι» και όσο αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από την κυβέρνηση, τόσο πιο χαμηλά θα είναι και τα ποσοστά της αλλά και το κύρος της στο εσωτερικό της χώρας.
saradakos@pegasus.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!