Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Ρούτε και Ερντογάν

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Ο Ρούτε οφείλει σε σημαντικό βαθμό τη νίκη του, τουλάχιστον μεγάλο μέρος του προβαδίσματός του επί του κόμματος της Ελευθερίας του ακροδεξιού Βίλντερς, στην παρέμβαση Ερντογάν στην τελική φάση της προεκλογικής εκστρατείας.
Απαγόρευση της συγκέντρωσης στο Ρότερνταμ, απαγόρευση προσγείωσης για το αεροσκάφος του Τούρκου ΥΠΕΞ, σύλληψη και απέλαση υπό αστυνομική συνοδεία της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, αντλίες νερού, δακρυγόνα, και λυκόσκυλα κατά των οπαδών του Ερντογάν: Αν κάποιοι ψηφοφόροι αμφιταλαντεύονταν, πείσθηκαν ότι, αν στη θέση του Ρούτε ήταν ο Βίλντερς, δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε παραπάνω.
Το μήνυμα είναι σαφές και έχει ήδη περάσει τα σύνορα της Ολλανδίας, η επανέκδοση το 2017 από τον Ρούτε της τακτικής που ακολούθησε ο Σαρκοζί στην προεκλογική εκστρατεία του 2007 για να διεμβολίσει το Εθνικό Μέτωπο του Λεπέν πέτυχε: Δεν χρειάζεται να μετακινηθείτε προς την άκρα Δεξιά, η Δεξιά μπορεί να είναι εξίσου, και αν χρειασθεί περισσότερο χωρίς αναστολές, κατασταλτική. Τούτων λεχθέντων το πολιτικό σύστημα της Ολλανδίας βρίσκεται σε βαθιά κρίση και το πιο πιθανό είναι η επιδείνωσή της να μετατέθηκε χρονικά παρά να έγινε μία αποφασιστική στροφή υπέρβασής της: Το κόμμα του Ρούτε είχε λιγότερες από τις προβλεπόμενες απώλειες, το κόμμα του Βίλντερς πολύ μικρότερη από την προβλεπόμενη άνοδο, ενώ το πάλαι ποτέ κραταιό Εργατικό Κόμμα υπέστη τη χειρότερη ήττα της ιστορίας του.
Η Ολλανδία δεν καταγράφηκε ως τρίτος μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ σταθμός της επέλασης του αντισυστημικού λαϊκισμού στη Δύση, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να καταγραφεί σαν αποφασιστική καμπή συγκράτησής του, σαν σημείο καμπής που επιτρέπει αισιοδοξία για την αποδυνάμωσή του.
Ο Ρούτε είναι η αντίστιξη του Αθνάρ στην Ισπανία του 2004: Τότε η προσπάθειά του να χρεώσει στους Βάσκους την τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη έκαψε τη νίκη του Λαϊκού Κόμματος και έδωσε την εξουσία στους Σοσιαλιστές, σήμερα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας πέτυχε την ανατροπή στο παρά πέντε...
kapopoulos@pegasus.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!