Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Νίκη της Ευρώπης!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Πολύ σκληρή για να... πεθάνει αποδεικνύεται τελικά η Ευρώπη, μετά και το αποτέλεσματων ολλανδικών εκλογών και την πρωτιά του νυν πρωθυπουργού Ρούτε.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, που άντεξε το Βrexit, τα οικονομικά προβλήματα σε χώρες-
μεγαθήρια όπως η Ιταλία και η Ισπανία και διαχειρίζεται με επάρκεια μέχρι στιγμής και την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, έκλεισε την πόρτα στον λαϊκισμό, απομόνωσε τους ακραίους και παραμένει στον δρόμο της λογικής, αναμένοντας βέβαια και τις γαλλικές εκλογές να το πιστοποιήσουν.
Αυτό, ως προς τα ελληνικά ζητήματα, δείχνει ότι κακώς πόνταραν ορισμένοι (και μέσα από τη σημερινή κυβέρνηση) ότι μια τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα διέλυε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και άρα θα μας παρακαλούσαν να μας δανείσουν όταν εμείς θα... σκίζαμε τα Μνημόνια! Ευτυχώς δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο ανεδαφική και εθνικά επικίνδυνη ήταν αυτή η εκτίμηση.
Το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών, πάντως, περιείχε και ένα μήνυμα προς την Αθήνα: Οτι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ενωμένη με όσους μπορούν και θέλουν! Η Ελλάδα απέδειξε με την υπογραφή του 3ου Μνημονίου και παρά τα όσα προηγήθηκαν αυτού, ότι θέλει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Τώρα είναι η στιγμή να αποδείξει και ότι μπορεί.
Οι καθυστερήσεις, που οδήγησαν και στην ακύρωση του ορόσημου της 20ής Μαρτίου και στη μετάθεση της ολοκλήρωσης της πολυσυζητημένης δεύτερης αξιολόγησης για τις 7 Απριλίου (χωρίς και αυτό να είναι βέβαιο ότι θα συμβεί, καθώς δεν λείπουν οι εκτιμήσεις ότι η όλη συζήτηση θα πάει για τον Μάιο), δεν ωφελούν κανέναν. Η Ευρώπη δείχνει να προχωρεί μπροστά με προβλήματα, με διαφωνίες, με συγκρούσεις, αλλά προχωρεί! Η Ελλάδα θα μείνει (και πάλι) πίσω;
saradakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!