Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

Πώς χάθηκε η ευκαιρία για "συμφωνία πακέτο" αξιολόγησης και χρέους

Πώς χάθηκε η ευκαιρία για "συμφωνία πακέτο" αξιολόγησης και χρέουςΤου Γ. Αγγέλη 
Η κυβέρνηση έχει οριστικά εγκαταλείψει την γραμμή της "συμφωνίας πακέτο” (global deal) για αξιολόγηση – χρέος. Η "πειστική διαδρομή” που έχει ζητήσει η Κομισιόν προβλέπει συμφωνία μέχρι 21 Απριλίου (Σύνοδος ΔΝΤ) και στην συνέχεια (Μάιος) το deal για το χρέος.

Η Κομισιόν "αναγνωρίζει” ότι η Κυβέρνηση πρέπει να διαχειρισθεί μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στο ελληνικό κοινοβούλιο προκειμένου να "περάσει” τις προβλεπόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ολοκληρώνουν την συμφωνία της αξιολόγησης.
Κάποιες από αυτές μάλιστα θα πρέπει να αρχίσουν να "τρέχουν” πριν από το Πάσχα, δίνοντας και τυπικά οριστικό τέλος στο εγχείρημα Τσακαλώτου για μία "συμφωνία πακέτο” (global deal) που θα διευκόλυνε τον πολιτικό χειρισμό της κυβέρνησης.
Με τους όρους αυτούς πλέον τις επόμενες ημέρες "Θεσμοί” και κυβέρνηση θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες για την αποτύπωση της συμφωνίας στο τεχνικό κείμενο του Staff Level Agreement (SLA) ώστε αυτό να είναι έτοιμο στις γενικές του γραμμές και στο μεγαλύτερο μέρος του πριν από το Eurοgroup της 7ης Απριλίου.
Εκεί θα ξεκαθαριστεί το κατά πόσο "εκκρεμότητες” πολιτικού κυρίως χαρακτήρα σχετιζόμενες με εργασιακά θέματα θα μεταφερθούν για την επόμενη αξιολόγηση ή όχι.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τόσο η κυβέρνηση όσο – κυρίως – και το ευρωπαϊκό σκέλος των "Θεσμών” συμφωνούν ότι όλα θα πρέπει να έχουν "λήξει” έγκαιρα ώστε να επιβεβαιωθεί δημόσια η έναρξη της διαδικασίας εκταμίευσης των 7 – 7,5 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητα για την ασφαλή αποπληρωμή αφ' ενός των λήξεων ομολόγων που έχει η ΕΚΤ όσο και της ομολογιακής έκδοσης της άνοιξης του 2014 που λήγουν σχεδόν ταυτόχρονα. Η "ανάγκη” αυτή καθιστά τον μήνα Μάιο τελευταίο χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσης των διαδικασιών που είναι προαπαιτούμενα της εκταμίευσης της δόσης. Τελικό χρονικό περιθώριο είναι το Eurogroup της 22ας Μαΐου, αλλά η φιλοδοξία όλων των πλευρών είναι, να "κλείσει” η υπόθεση της εκταμίευσης πριν από αυτό ανάμεσα στην Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21- 23 Απριλίου και κάποιο έκτακτο - και όχι με αναγκαστική φυσική παρουσία – Eurogroup στα τέλη Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου.
Μέχρι τότε θα έχει μεσολαβήσει η διευθέτηση της συμφωνίας Ευρωζώνης – ΔΝΤ για το πακέτο των "μεσοπρόθεσμων” μέτρων για το χρέος τα οποία ήδη βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας και σχεδιασμού από πλευράς ESM και θα μπουν στο τραπέζι της συζήτησης στην Ουάσιγκτον.
Άλλωστε όπως διευκρίνισε αρμόδιο κοινοτικό στέλεχος στο Capital.gr η φόρμουλα που θα διαμορφώσει το τελικό status της δεύτερου σκέλους της συμφωνίας για το χρέος θα προσδιορίσει να μεγάλο βαθμό και τα περιθώρια ελαστικότητας που θα δημιουργηθούν για τα μετά το 2018 μέτρα που θα αφορούν στα πρωτογενή πλεονάσματα, πέραν των όσων θα έχει χρειασθεί να "ψηφισθούν” από τώρα για να τρέξει η συμφωνία.
Στην αυριανή έκδοση του "Κεφαλαίου” παρουσιάζονται με σχετικό ρεπορτάζ τα βασικά στοιχεία του σχεδίου με το οποίο διαμορφώνεται η πρόταση συμφωνίας στην οποία καταλήγει η ευρωπαϊκή πλευρά και θα "προσφέρει” ως εγγύηση στο ΔΝΤ όσο αφορά την περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μετά την υλοποίηση των "βραχυπρόθεσμων” μέτρων.   

Πηγή: http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!