Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Και ευρώ και λιρέτα;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Πού βρίσκονται ο Μπερλουσκόνι και το κόμμα του, Φόρτσα Ιτάλια; Θα επιλέξουν συνεργασία Μεγάλου Συνασπισμού με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι για να φράξουν τον δρόμο στον Μπέπε Γκρίλο και το ετερόκλητο αντισυστημικό...
Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ή θα περάσουν στο στρατόπεδο του ευρωσκεπτικισμού με τον 80χρονο Καβαλιέρε να εφορμά ξανά προς την εξουσία με λάβαρο πρόταση για καθιέρωση ταυτόχρονα με το ευρώ παράλληλου εθνικού νομίσματος;
Πρώτα βεβαίως θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα αν θα γίνει δεκτή η προσφυγή του Μπερλουσκόνι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της καταδικαστικής απόφασης που σήμερα δεν του επιτρέπει πολιτική δραστηριότητα. Το σχετικό ρεπορτάζ περί επανόδου του Καβαλιέρε αναρτήθηκε την Παρασκευή στο Bloomberg και χθες στην ιστοσελίδα Eurointelligence και αν επιβεβαιωθεί θα αναδείξει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία ως το επίκεντρο της αβεβαιότητας και της αστάθειας στην Ευρωζώνη.
Ο Μπερλουσκόνι δεν θα παραλείψει να θυμίσει στους συμπατριώτες του ότι είναι ο τελευταίος λαοπρόβλητος εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ιταλίας, ότι αποπέμφθηκε με απόφαση των Μέρκελ - Σαρκοζί τον Νοέμβριο του 2011, και ότι όλοι οι διάδοχοί του, ο Μόντι, ο Λέτα, ο Ρέντσι και ο Τζεντιλόνι, δεν νομιμοποιήθηκαν ποτέ πολιτικά από τη λαϊκή ψήφο, καθώς ο πρώτος ήταν τεχνοκράτης και οι επόμενοι δύο παραμέρισαν τον τότε ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπερσάνι, που είχε κερδίσει τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013, ενώ ο σημερινός είναι μεταβατικός-υπηρεσιακός.
Αν ο Καβαλιέρε σηκώσει το λάβαρο του παράλληλου νομίσματος, τότε το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι θα είναι το μόνο με ξεκάθαρη θέση υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη, έχοντας απέναντί του τον Μπερλουσκόνι και το Φόρτσα Ιτάλια, τον Γκρίλο και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, αλλά και τον Σαλβίνι και τη Λέγκα του Βορρά. Η Ιταλία ζει μια κρίση η οποία συνεχώς βαθαίνει με μια βεβαιότητα: Οποτε και να γίνουν οι εκλογές, μια ετερόκλητη αντιευρωπαϊκή πλειοψηφία θα είναι δεδομένη.
kapopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!