Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

Οι συνέπειες της καθυστέρησης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ στο ΕΘΝΟΣ

Πέραν της πραγματικής οικονομίας, που κάθε μικρός ή μεγάλος επιχειρηματίας (όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτούς), βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες των καθυστερήσεων στη δεύτερη αξιολόγηση, ήρθε και η σειρά των τραπεζών.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
αναγκάστηκαν να δανειστούν από τον μηχανισμό ELA για να καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από τη φυγή κεφαλαίων που συνεχίζεται παρά τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί και το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των capital controls, να επιστρέφει ως φημολογία.
Με απλά λόγια, εκεί που η κυβέρνηση έλεγε το '15 ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων είναι ένα προσωρινό μέτρο (υπήρχαν μάλιστα και υπουργοί που... στοιχημάτιζαν ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του '16 θα έχουν αρθεί), τώρα φτάσαμε στο σημείο δύο χρόνια μετά να συζητείται το ενδεχόμενο αυστηροποίησής τους. Η εξέλιξη αυτή είναι -δυστυχώς- αναμενόμενη, καθώς η εμπιστοσύνη στη χώρα και στο τραπεζικό της σύστημα ειδικότερα, εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο. Και θα παραμείνει ζητούμενο όσο ο πρωθυπουργός συνεχίζει να εκπέμπει θολά μηνύματα.
Από τη μία πλευρά δηλώνει ότι θέλει να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση και από την άλλη δεν κάνει τίποτε γι' αυτό, με αποτέλεσμα να περνά χωρίς αποτέλεσμα και το (νέο) ορόσημο της 20ής Μαρτίου που η ίδια η κυβέρνηση είχε θέσει. Εφόσον οι ατέρμονες συζητήσεις συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, το κλίμα για τη χώρα μας θα επιδεινωθεί περισσότερο και μπορεί να μην υπάρξουν άμεσα αρνητικές εξελίξεις, αλλά μόλις τελειώσει ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη, οι δανειστές θα δείξουν τις πραγματικές προθέσεις τους και τότε η κυβέρνηση θα επιστρέψει στο σημείο που ήταν τον Φλεβάρη.
Είτε θα υπογράψει με χειρότερους όρους αυτά που θα της ζητήσουν είτε θα προσφύγει σε εκλογές. Μια από τα ίδια δηλαδή, μόνο που η οικονομία θα είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από ό,τι είναι σήμερα.
saradakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο ή αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων. Επώνυμα άρθρα και σχόλια φέρουν την ευθύνη του περιεχομένου. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!